2020-09-21 553 浏览
這天專程到來沁沁麫店,門口已有幾位客人排隊,但外賣不用排隊。初起點了沁沁湯及醉雞巻,再問店員,我點錯,因為如要麫應該點沁沁麫,他還溫馨提示我 醉雞巻無汁係無咁好食。因為我無時間堂食,一定要外賣,所以都照叫。店員服務態度良好及為客人設想。打開外賣碗的蓋,沁沁麫散發很香的人蔘香味,但入口感覺不到有人蔘的甘香,味道是清甜,過多不久就聞不到有人蔘的味道。麫質算爽口, 份量亦很適中; 配有糖心蛋、西蘭花、黑木耳及肉絲,相當豐富材料。醉雞巻份量很多,配有幾粒紅棗及杞子,汁醬充滿酒香的味道,食落又不覺很重的酒味,雞肉不算滑嫩,但又未至於鞋口。

沁沁麵
2020-08-26
外卖自取
醉雞卷
趁仲等緊食嘢,寫吓食評先(其實都等咗差唔多半個鐘):先講等位,入到去問店員使唔使拎飛,店員話出面等,但出面冇正式一條隊,店員亦唔記得等候嘅次序……正式入座,一直只係見到店員做外賣單。只要外賣一直入單,堂食就會hold起晒。全店5張枱10幾人,只有一個人有飯食。等咗差唔多半個鐘,熱羅漢果茶都變涷羅漢。食物質素方面,好多人都評論過,我都冇資格評論嘞(趕時間取咗張單)。睇埋OK評同負評就有大約知咩味道。冇機會食到,但從服務方面評價,應該冇下次了。

冇機會食到,但從服務方面評價,應該冇下次了。
住咗喺西灣河咁耐,經過咁多次都冇試食過😂今次見到OpenRice內有咁多好評,就的起心肝去試吓!原來真係內有乾坤!招牌”沁沁麵” $43湯底係用秘製人蔘雞湯製成,配菜有肉絲、糖心蛋、西蘭花、黑木耳!要大贊一下佢個湯底,人蔘味濃郁,真材實料,零味精,飲晒成碗湯底一啲都唔口渴!(老闆真係有叫我哋去飲晒佢個湯,有益😂)另外都叫咗新加坡喇沙湯麵 $43配菜可以選擇粟米雜錦海鮮或金菇肥牛,而我就選擇了金菇肥牛!揀咗小辣,完全一啲都唔辣!有娘惹嘅感覺,濃得來但又唔會唔咸!但係下次會試吓將上海麵轉烏冬,因為喇沙湯配上海麵真係麻麻地夾😂+$7 仲可以有杯凍自家製羅漢果茶😋記住係走飲管㗎!好飲👍🏼醉雞卷 $25醉雞有六件,冇骨,而且成舊都係肉,淡淡新鮮嫩,而且有花雕酒味👍🏼唔錯屬於良心、用心小店,老闆同埋店員都好熱情~會再光臨!

原來真係內有乾坤!
招牌”沁沁麵” $43
沁沁面

另外都叫咗新加坡喇沙湯麵 $43
配菜可以選擇粟米雜錦海鮮或金菇肥牛,而我就選擇了金菇肥牛!
金菇肥牛喇沙

+$7 仲可以有杯凍自家製羅漢果茶😋
記住係走飲管㗎!好飲👍🏼

醉雞卷 $25
醉雞捲

屬於良心、用心小店,老闆同埋店員都好熱情~會再光臨!
2020-09-12
沁沁面
金菇肥牛喇沙
醉雞捲
呢間野係我搬入西灣河後先開,但見佢個易拉架同出面既相,sorry, 真係無意欲入去,直至最近有驚友介紹,就即管去試XD驚友話烏冬好食,但可能我對烏冬有要求,呢隻烏冬應該係都一類個隻,我覺得... er... 唔會揀佢囉... 個人覺得米線最好食,拉麵都好,不過要即食,因為攞到返屋企會有少少糊不過佢個喇沙湯底好食,佢唔算好正宗,但可以用好食去形容,加上街坊小店,呢個價,其實cp都好高! 第一次叫中辣,之後都係叫大辣,而我每次叫大辣老細都嘩我XD 但食開辣既,個,食大辣! 而男人第一次就叫咖哩辣,佢得肥牛同海鮮揀,所以我地一人叫一款~ 呢個咖哩辣有驚喜! 好好食,男人仲竟然清底~ 仲有,如果叫肥牛,佢個抽金菇真係好中抽XD不過佢既另一個signature就係人蔘,可惜我唔食既試唔到~ 同埋撈麵,呢個因為我每次都shift左去叻沙到,仲未試XD我地有次叫外賣就叫左個10蚊既蕃茄湯底(個次食完先記得未影),好老實講似熱左既蕃茄汁,我個人覺得太甜,但都好味! 應該真係無味精! 個三色蛋有驚喜既! 比佢張相好味好多XD而個糖心蛋,而家我叫親,男人都識得自動同我加,因為佢個糖心蛋比起好多偽拉麵店更好

個三色蛋有驚喜既! 比佢張相好味好多XD

而個糖心蛋,而家我叫親,男人都識得自動同我加,因為佢個糖心蛋比起好多偽拉麵店更好食! 不過留意返,佢係鹵水底既,但真係好好食呢~

自己食左第一次後(講緊唔到2個月),我已經翻兜左幾次,老細仲要係環保人士,呢樣我真係好欣賞! 我仲未有機會同佢講出面既相有少少趕客,因為真心野係好食! 但個font啊,相啊~真係唔係朋友講,我係唔會入去! 所以各位同路人,一定要去試! 佢已經變左我飯堂之一XD
2020-07-24 492 浏览
呢間沁沁麵喺我屋企附近,之前經過咁多次都冇食過😂😂😂😂😂😂😂今次終於的起心肝入去試佢個招牌~~~~另外再加左一隻糖心蛋,水準好高,水準好高,再飲多兩啖佢個湯頭,都係非常之好飲,唔似有味精,係屋企嗰種味道,非常好味~~今次我揀咗相會上海拉麵,但有個問題就是食到中後段之後,開始變冧,可能唔應該提供呢個選擇比客戶,米粉會比較適合😂😂另外,加左咸豬腩肉,大大舊,但可能太大舊,如果用腩片會比較好總結都係用心小店,值得食的

總結都係用心小店,值得食的

2020-07-18 395 浏览
🔎沁沁麫 (西灣河) 📍西灣河西灣河街112號地下-🔹沁沁飯 $43 (限量發售🤣唔係次次都有秘製臘味雞油焗飯 配菜:臘腸、潤腸、臘鴨、滑雞首先臘鴨係用新鮮臘鴨 相當少有 比起一般食嘅係嫩啲而且唔會過咸,臘腸都係肥度適中,潤腸無怪味,滑雞就真係真心滑,個飯都幾特別 香得嚟又唔會太濃 淡淡地配返啲臘味係perfect match呀!🔸凍飲半價 +$5起
🔎沁沁麫 (西灣河)
🔹沁沁飯 $43 (限量發售🤣唔係次次都有
秘製臘味雞油焗飯 配菜:臘腸、潤腸、臘鴨、滑雞

🔸凍飲半價 +$5起
  • 沁沁飯
2020-07-15 393 浏览
沁沁這名字的用意, 也許我要問老闆才清楚, 但餐廳的英文名字”Double Heart”則較容易理解, 就是用上雙倍心機去烹調美食的意思. 最欣賞的當然是這家麵店在追求健康飲食之餘, 也能兼顧到對味道的執着. 正如她的名物”沁沁麵”, 以人蔘作湯底, 味道甘香之餘並沒有苦澀味, 沒有加上味精所以本身就可以當成是足科的老火湯. 上海拉麵的麵身黏度較高, 並非我鍾愛的爽實口感, 但沒有糊化所以我也能接受. 配上原塊黑木耳及西蘭花, 以及肉絲, 就是很健康的麵食. 流心蛋熟度剛好, 就算不加配菜其實也夠飽肚. 另外點了她的醉雞卷, 二十五元六大塊絕對是良心之作, 酒味溫和而帶甜味, 雞肉口感厚實但不鞋口. 以如此的價錢有如此質素, 我實在不能要求太多呢!
2020-06-08 608 浏览
住太古城幾年,已經食到對本區食店失卻了興趣,近來朋友FB 推介此西灣河小店抵食又好味,仲要係無味精,已經想試食好耐,今日放假就一於去試吓時間約12點,小店已經逐漸多人,我一坐低就已已經有店員向我推介招牌沁沁飯,說剛剛煲好是最佳最好味嘅時間,那第一次來到就即管試吓係咪真係咁好食沁沁飯即係臘味雞油焗飯,裏頭有滑雞、臘腸、潤腸、臘鴨,都幾足料。上枱時店員已經說好臘鴨是比較特別,是街外買唔到的新鮮臘鴨。未食已經聞到個飯好香,先食一啖飯,飯不油膩,但每粒飯都粒粒分明,不會太淋也不會太硬,而且飯內有臘味味也有雞味,更有香料的味道,的確好味又特別,從來未食過,不愧係招牌飯,唯一要批評的是臘鴨的確肉質鮮嫩但略為咸了點。找數時才知道只是$43,真真抵食另外一讚是店門上貼上了許多醫護人員慰問卡,為醫護人員打氣這間良心小店一定會再來,要試埋佢其他美食

另外一讚是店門上貼上了許多醫護人員慰問卡,為醫護人員打氣

這間良心小店一定會再來,要試埋佢其他美食

沁沁飯
午餐
沁沁飯
2020-06-06 460 浏览
好耐之前已經想試呢間🤩又足料又抵食,而且主食仲要保證冇味精,比較健康既選擇😝呢度好有家的味道❤️味道都好唔錯!其實仲有好多好多野食都想試,之後一定會再去慢慢試曬其他~😎-✨沁沁飯 $43呢個係秘製臘味雞油焗飯,配菜有臘腸、潤腸、臘鴨同滑雞😆個飯好香,臘味同雞油味道滲入飯粒中,同時個飯都保持到乾身,鹹度適中,而且一啲都唔油膩☺️💖唯一不足係個臘鴨稍為鹹左少少。-✨大胃王秘汁撈麵 $50望幅圖已經知真係好足料🤣,有特大冬菇、雞翼、豬扒、雞肉腸、西蘭花同豆卜🤩我揀左上海拉麵 (可以轉烏冬或飯),撈麵黎講我覺得味道就普普通通,啲汁唔算好入味😗配菜要讚既係雞翼同冬菇,鹵水雞翼超級入味,好好味,2隻食曬都仲想食😋冬菇都好香好入味,而且好大舊😍-✨醉雞卷 $25$25有成6舊實在係太抵食啦!雞卷雖然算不上嫩滑,但食落啖啖肉,唔會覺得鞋🤪有淡淡地既酒香但又唔會覺得苦,不過個人偏重口味,覺得酒味可更濃少少🤣整體都係好好味,滿足!-✨香蒜檸汁鯖魚 $25我好鍾意呢度既鯖魚🥰外皮夠脆,連埋啲蒜片食,又香又好味😚重點係下面既柚子醬!!甜甜地沾住食超級開胃,呢個配搭十分出色👍🏻👍🏻👍🏻
✨沁沁飯 $43
✨大胃王秘汁撈麵 $50
✨醉雞卷 $25
✨香蒜檸汁鯖魚 $25
2020-05-24 471 浏览
作為太古居民,呢間位於西灣河嘅麵店我成日都幫襯佢嘅招牌沁沁麵(秘制人參雞湯麵)係必叫之選!人參味好濃郁,直頭係見到切細條嘅人參,可見真材實料一定要讚嘅係佢個湯唔油膩,唔會見到成層油喺面,飲完成大碗湯都唔會好似飲味精湯咁好口渴佢嘅麵都好幼細,再配少量嘅雞肉、西蘭花、黑木耳,吸曬人參雞湯嘅精華,非常好吃😋我屋企人則叫左新加坡喇沙辣湯麵,及馬來西亞娘惹咖喱辣湯麵兩個麵都好惹味,喇沙、娘惹咖喱味都好濃郁兩個都係配海鮮元貝好嫩滑,蝦好彈牙我地每人都叫左一杯羅漢果水呢個真係要讚——好 好 飲!飲得出佢無額外加糖,所以羅漢果水嘅甜味都係羅漢果自身天然嘅甜味最後必須要讚呢間小店嘅係佢門口貼左好多俾醫護打氣卡店內亦播Now TV新聞,謝絕某大台嘅假新聞老闆娘同一眾staff都好有禮貌支持😋
作為太古居民,呢間位於西灣河嘅麵店我成日都幫襯

佢嘅招牌沁沁麵(秘制人參雞湯麵)係必叫之選!
人參味好濃郁,直頭係見到切細條嘅人參,可見真材實料

我屋企人則叫左新加坡喇沙辣湯麵,及馬來西亞娘惹咖喱辣湯麵
兩個麵都好惹味,喇沙、娘惹咖喱味都好濃郁
兩個都係配海鮮
元貝好嫩滑,蝦好彈牙

我地每人都叫左一杯羅漢果水
呢個真係要讚——好 好 飲!

最後必須要讚呢間小店嘅係
佢門口貼左好多俾醫護打氣卡
店內亦播Now TV新聞,謝絕某大台嘅假新聞
老闆娘同一眾staff都好有禮貌
支持😋
沁沁麵(秘制人參雞湯麵)
新加坡喇沙辣湯麵
馬來西亞娘惹咖喱麵
2020-05-24
沁沁麵(秘制人參雞湯麵)
新加坡喇沙辣湯麵
馬來西亞娘惹咖喱麵
  • 沁沁麵
  • 羅漢果茶
2020-05-17 287 浏览
🔎沁沁麫 (西灣河) 💛#黃店系列📍西灣河西灣河街112號地下-💛東區和你宵、文宣🔹馬西亞娘惹咖哩辣湯麵 $43配粟米什錦海鮮或金菇肥牛今次就揀左金菇肥牛米線 加左中辣個人覺得辣度剛好 米線份量都唔少咖哩湯濃度濃而不咸 飲埋湯都唔會口乾如果覺得唔夠仲可以加底或者加餸🔹凍檸茶 飲品半價+$7 餐廳參與走飲管計劃 我咁岩都有帶飲管係身 但最蠢嘅係我留左支飲管無拎走😂 好彩問返餐廳有幫我留起🙇🏻‍♀️絕對有下次的小店#90sfoodieshare_西灣河#食在西灣河
🔎沁沁麫 (西灣河) 💛#黃店系列

🔹凍檸茶 飲品半價+$7

絕對有下次的小店

#90sfoodieshare_西灣河#食在西灣河
2020-05-05 266 浏览
疫情關係都係叫外賣食好, 係門口等緊既時候見到貼左好多打氣句子.  叫左個必食既醉雞卷, $29有六件, 食落去成件都係肉, 冇骨. D雞肉都幾新鮮同嫩, 食到明顯花雕酒味, 但唔會苦果隻. 鮮茄茸濃湯麵$35, 本身係番茄控就對呢個麵有d期望, 個麵冇咩特別. 有幾款送, 木耳西蘭花,少少雞肉,有半隻鹵水溏心蛋, 仲有半個番茄. 送既味道都冇特別. 飲啖湯係飲得出好濃郁,用左好多番茄去整. 但覺得好甜, 變左成碗麵都甜埋, 啱鐘意食甜加番茄既人多d.

鮮茄茸濃湯麵
醉雞卷
新加坡叻沙湯麵嘅配菜一般都係鮮蝦、青口、魚蛋、芽菜、蛋。但呢間食店就打破傳統👊👊,設有金菇肥牛多一個選擇比一啲唔食海鮮嘅叻沙Fans。叻沙醬用上多種香料炒成,香氣十足。我選了中辣,辣道剛好,湯嘅味道留在舌頭上久久不散,絕對是一碗高質的叻沙。我仲點多咗份豆卜做配菜,因為我最鍾意食吸滿哂叻沙湯嘅豆卜。一碗咁好味嘅叻沙麵都只係索價$51,不算過分啊!食完辣麵最好飲杯羅漢果茶☕️,不單清熱潤肺,仲有抗疫功效。呢杯真材實料不加糖嘅羅漢果茶都只係索價$5(原價$10,跟麵餐叫有半價),老闆你有無賺到錢呀!

叻沙醬用上多種香料炒成,香氣十足。我選了中辣,辣道剛好
。一碗咁好味嘅叻沙麵都只係索價$51,不算過分啊!

,老闆你有無賺到錢呀!
2020-04-27 209 浏览
👉🏻香蒜檸汁鯖魚💲25👉🏻新加坡喇叻沙辣湯麵配海鮮💲51〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️#黃幫襯 #7eating黃店 💛去完西灣河釣魚好肚餓 隨便係街搵咗間黃店 其實見到個menu啲菜式奇奇怪怪 本身唔諗住食 但太肚餓費事搵所以入咗去食 結果個鯖魚味道有幾搞笑 老闆話柚子蜜同蒜都可以去走腥味 所以就諗到個咁嘅配搭😹feel到老闆真係對煮嘢好有熱誠 好搞笑🤣叻沙麵好甜老實講 其實覺得個鯖魚味道一般 但見老闆煮得咁開心 食嘅人都感受到佢嘅喜悅haha〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️沁沁麫 (西灣河)📍西灣河西灣河街112號地下🔗#7eating西灣河#7eating港式
👉🏻香蒜檸汁鯖魚💲25

👉🏻新加坡喇叻沙辣湯麵配海鮮💲51
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
#黃幫襯 #7eating黃店 💛
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
沁沁麫 (西灣河)
🔗#7eating西灣河#7eating港式
2020-04-27 181 浏览
話說10年都唔去一次西灣河,今次難得去,一定要搵返一間西灣河名店食下先好耐之前曾經上網見到有人推介小店沁沁麵,由於真係太少機會去西灣河,所以一路冇機會食今次難得來一趟,專程去食個晏晝12點去到,啱啱好唔使等位,入座後見到開始多人,小店出邊開始有長長嘅人龍排緊隊<沁沁飯$43>沁沁飯好似係小店嘅招牌,簡單啲來講就係秘製臘味雞油焗飯臘味好清爽唔會肥粒粒,飯粒粒粒,雞油飯D油系焗飯上面D雞係流落飯粒度,完全係雞嘅鮮味,冇人工嘅感覺<大胃王秘汁撈麵$50>大胃王撈麵名不虛傳,有切雞翼、腸仔、豆卜、冬菇、豬扒咁多隻料,食到一半已經好飽特別推介冬菇,超級大粒嘅冬菇而且蚊到好淋好入味<醉雞卷$25>醉雞捲廿幾蚊真係平到爛,雞肉鮮嫩好明顯係用酒浸左好耐

今次難得來一趟,專程去食個晏晝

<沁沁飯$43>
沁沁飯好似係小店嘅招牌,簡單啲來講就係秘製臘味雞油焗飯

<大胃王秘汁撈麵$50>

特別推介冬菇,超級大粒嘅冬菇而且蚊到好淋好入味

<醉雞卷$25>
醉雞捲廿幾蚊真係平到爛,雞肉鮮嫩好明顯係用酒浸左好耐

• 醉雞卷
  • 沁沁飯