汤煲私房火锅

2020-02-02 632 浏览
上星期天气寒冷,同男朋友想搵啲打边炉餐厅,但系因为疫情关系又唔想搵啲好多人嘅火锅店,留意到呢间私房火锅口碑唔错,於是乎就订位一试佢哋嘅酱料款式不少,店员强烈推荐佢哋自家制嘅海鲜虾蟹酱,我试过果然冇介绍错,鲜味浓烈,有啲类似XO酱但系减少左辛辣味,利用鲜甜味补上椰子鸡煲,非常足料,店员讲入边足足有两个椰青水,一饮汤底就知道系真材实料,充满着椰子嘅椰香,加上佢哋嘅鸡系新鲜来货,成个汤底充满滋补味道佢哋嘅火锅配料都非常精致,特别推介佢哋嘅自家制墨鱼滑,非常重墨鱼香味,而且非常起胶,识落非常弹牙,呢间私房菜火锅小店的确质素几好,难怪口碑咁好

2020-01-17 473 浏览
上星期朋友生日,知道佢系一个火锅捻,於是问吓朋友有冇啲咩火锅店介绍,有朋友推介呢间位於上环新开嘅私房火锅店当日book咗枱上到去後店员非常友善推介佢哋有啲乜嘢主打佢哋都会提供免费嘅餐前小食,木耳香酸,青瓜爽脆,非常醒胃天气寒冷,听从店员推荐想知佢哋主打嘅椰子鸡煲,店员叫我地先饮汤,因为汤底加入左两个椰青水,入口果然十分清甜,配搭鲜鸡感觉非常驱寒补身店员同样推荐佢哋自家制响铃,并且非常特别唔建议落汤食,直接点上佢哋自制酸甜酱,果然冇介绍错,入口非常香脆有层次,并非一般火锅店响铃可媲美墨鱼胶同样自家制,而且份量都几多,入口非常重墨鱼香,而且口感弹牙,推介椰子鸡煲配上油麦菜果然系绝佳配搭,椰子鸡煲本身嘅鲜甜味再加上油麦菜本身嘅菜甜非常配合,将本身嘅清甜味带到另一个层次

当日book咗枱上到去後店员非常友善推介佢哋有啲乜嘢主打

佢哋都会提供免费嘅餐前小食,木耳香酸,青瓜爽脆,非常醒胃

2019-12-25 348 浏览
天气冻冰冰,又系时候约朋友去打边炉,朋友话有间上次食过不错的,今次就去试下啦,喺地铁站附近,都好方便~ 店员都好热情咁招呼我哋,介绍下有咩食。有咁多调味料可以拣,而佢哋就推介一款自制虾酱,入面真系有原只虾乾,非常滋味,我忍唔住就咁夹嚟食! 叫咗个醉鸡喎,材料好足,鸡件都好多,亦好滑,酒味浓郁,系呢个冻冰冰嘅时间饮就差唔多啦~叫得醉鸡锅,梗系要叫返啲吸汤嘅食材,嚟吸下啲精华啦! 再嚟嗌咗虾滑,就咁已经见到一只只鲜虾喺入面,好吸引呀!店员帮我哋落嘅size啱啱好,一啖一粒,弹牙又鲜甜。 打边炉点少得羊肉片,分量好足,羊肉够骚又嫩滑。最後连汤都饮埋,好正呀!

叫得醉鸡锅,梗系要叫返啲吸汤嘅食材,嚟吸下啲精华啦!

打边炉点少得羊肉片,分量好足,羊肉够骚又嫩滑。

最後连汤都饮埋,好正呀!

2019-12-25 291 浏览
上环通常都系食午餐,晚餐就好似冇乜选择,今次朋友带我嚟食依个私房火锅,开拓我另外一个新饭点。有哂一般嘅佐料,仲有老板娘推荐嘅自制虾酱,非常惹味,斋食都正😂我哋嗌咗醉鸡煲,汤煲起之後放入鸡件,再滚起就食得。醉鸡汤淡淡酒香,鸡件嫩滑,鸡皮爽口,唔会太肥。虾滑人手打,非常爽弹,粒粒都系虾肉,鲜味十足。羊肉片羶香,系我哋中意食嘅味道,加上厚薄适中;竹笙爽口,浸入醉汤索哂味,厚肉甜美;芥兰苗甘味十足,边炉食菜先系完美嘅句号。以边炉嚟讲都算小贵,但精致高质,物有所值。

虾滑人手打,非常爽弹,粒粒都系虾肉,鲜味十足。

以边炉嚟讲都算小贵,但精致高质,物有所值。
2019-12-12 263 浏览
今日去上环买出名的熊仔曲奇,行前几间铺就见到呢间上楼的打边炉,於是去试下,见呢间店名汤煲,相信出名一定系汤底,而且坐位宽敞舒适,先来麻辣前菜,黑白云耳配青瓜,好开胃呀,酸酸辣辣。叫了汤底後,店员送上调味料,有自家制XO酱、花生酱、沙爹酱、辣椒、生蒜、炸蒜、芫茜同葱等等。我们叫咗双并火锅汤底,有朋友至爱的四川麻辣汤底,另一款是什菜豆腐白汤,知道呢度食材高质,相信清汤可以食到原汁原味的食材,这个汤勺可隔汤,好有用。配料叫了半份西班牙的梅肉$128,肉质嫩滑,冇谂过猪肉都有咁靓的雪花纹,肉味都好浓。还点了自家制虾丸$108,用新鲜大虾制成,食落好弹牙,仲好鲜味。再叫了新鲜鲩鱼片$98,好新鲜,肉质爽口,够薄,但保持鲜味,垫底还有粉丝添。再叫个大光面索埋麻辣汤底,超麻又辣,好刺激,正呀!麻辣汤底越食越辣,餐厅细心,比左三款汤勺,隔去面层泡同油,另啖汤更清甜呀,果然推介的汤煲实乎其名。

先来麻辣前菜,黑白云耳配青瓜,好开胃呀,酸酸辣辣。

西班牙的梅肉

鲩鱼片

再叫个大光面索埋麻辣汤底,超麻又辣,好刺激,正呀!

2019-11-27
西班牙的梅肉
鲩鱼片
2019-12-10 75 浏览
今日同朋友去上环打边炉,佢试过话呢间啲食材好新鲜,於是试下,去到好像间私房菜格局,坐位宽敞,又有间格位同大电视,自成一角。先来调味料,听店员讲是自家制的酱料,有XO酱,沙爹酱,生蒜炸蒜,芫茜同葱等等。我们叫咗鸳鸯汤底$158,一边系杂菜豆腐白汤一边系麻辣汤底,杂菜好多,有芥兰同白菜仔等,豆腐又超滑,餸料先来半份苏格兰安格斯肥牛$188,雪花纹好均匀,渌一渌就食得,入口好香油香味,牛味也好浓,油脂份量刚好,肉质超软淋,放清汤及麻辣汤底都好夹。再叫了个自家制虾丸$108,用新鲜大虾制成,食落好弹牙,仲好有鲜味。再叫了特别菜色,双饼饺$108,有味豚大根黑豚饺,好多汁,肉味香浓,另一半系水晶叉烧包,皮薄,馅料足料,叉烧冇肥膏,但肉质依然好淋,酱汁唔会太咸,好入味。食得出大厨心机点心。 麻辣汤底好惹味,越食越麻,越辣,但唔会抢喉,好正,汤底果然系呢度的推介,真材实料。

2019-11-27
2019-12-10 45 浏览
We searched OpenRice for a hot pot in Sheung wan and was delighted we found this restaurant!The restaurant is situated in small building, the moment we confirmed our booking we got a very descriptive “how to get here” from the staff, service at its best even before we began our meal! We ordered a chicken and coconut soup, it was so so so delicious! And the food overall was very nice and fresh! Will definitely come back again!

2019-12-08 66 浏览
今日放工後便和同事打边炉,同事带我到汤煲私房火锅,她说这里环境乾净衞生,进门口时经过厨房都稳约看到厨房几乾净。餐纸不似外面的有很多选择,但感觉上简而精。坐下後便点老火汤煲。花雕醉鸡煲鸡件经腌制过,已经浸入酒香,醉鸡煲有丰富药材和杞子龙眼红枣香味。冬瓜件冬瓜保持爽脆口感,甘甜。酸梅汤 酸梅汤酸甜适中,入口冰凉。日本白金豚腩肉腩肉的脂肪分布均匀,看似很肥,滚熟後肉味浓,不油腻,属高质类。鳝片口感超滑又不会有骨,鱼皮有弹性不韧。酱料每位$30,有款好正的自家制虾酱,咸鲜味浓,和所有打边炉配料都好夹。想不到打边炉都可以冇味精。
餐纸不似外面的有很多选择,但感觉上简而精。
坐下後便点老火汤煲。

花雕醉鸡煲
冬瓜件

冬瓜保持爽脆口感,甘甜。
酸梅汤
酸梅汤酸甜适中,入口冰凉。
日本白金豚腩肉
鳝片
口感超滑又不会有骨,鱼皮有弹性不韧。
想不到打边炉都可以冇味精。
2019-12-08 36 浏览
天寒地冻最好围炉,时常吃鸡煲都是辣辣的,上火得来又浓味,给人的就只有辣及调味料的感觉,要找回食物原来味道的初心,所以去这间店一试。前菜是花椒黑白云耳,爽辣香。点了花雕醉鸡煲,上枱後闻到一阵一阵的花雕香味,鸡滑而鲜味。店员加汤是加花雕的,由开始到最後一刻都可嚐到酒香。食料点了日本白金豚腩肉,肉汁多而脂肪跟肉比例适中。鳝片,可用滑而不油腻来形容,还有是爽脆。蔬菜就点了冬瓜片及唐莴,菜是非常整洁,洗得乾净,吃得放心。大家一定要试这里的自家制辣虾酱,店家用了虾头虾米虾乾虾肉制成的,真的是虾虾霸霸。味道: 食物原味环境: 舒适卫生: 整洁服务: 尚可价钱: 食物质素跟价钱成正比
前菜是花椒黑白云耳,爽辣香。
食料点了日本白金豚腩肉,肉汁多而脂肪跟肉比例适中。
鳝片,可用滑而不油腻来形容,还有是爽脆。
蔬菜就点了冬瓜片及唐莴,菜是非常整洁,洗得乾净,吃得放心。

味道: 食物原味

环境: 舒适

卫生: 整洁
服务: 尚可

价钱: 食物质素跟价钱成正比
2019-11-22 62 浏览
今日同男朋友去上环打边炉呢一间火锅店系主打手工汤底所以我哋就叫咗一个沙嗲汤同埋麻辣汤个沙嗲汤非常之浓 啲麻辣就越煮越辣我非常之锺意呢间餐厅嘅调味料都好讲究有一个叫做自家制嘅蟹酱我哋觉得好好食好特别都配料方面我哋就叫咗个苏格兰安格斯肥牛佢嘅油脂分布好靓 而且都好大件而且我哋仲叫咗个鸡肠入面连埋啲脂肪超级香同埋好爽口之後叫咗个自家制虾丸超级弹牙同埋好有鲜味之後仲叫咗个味豚大根黑豚饺佢哋因为个皮都系自家制所以系煮烂都唔难而且超级好食之後呢度仲有小笼包 真系估唔到小笼包都可以打边炉味道同点心嘅小笼包系一样最後我哋仲叫咗个粉丝朔晒啲汤汁
今日同男朋友去上环打边炉

真系估唔到小笼包都可以打边炉
味道同点心嘅小笼包系一样

最後我哋仲叫咗个粉丝朔晒啲汤汁
2019-11-19 66 浏览
想同朋友去打边炉,最後去左上环觅食,见到汤煲私房火锅,决定去试试。煲底系黑蒜姬松茸脊骨煲,好浓郁,颜色好深见唔到底,放眼望去都系配料,就咁饮已经好唔错。只配少少XO酱已经好够味道。饮品拣左青柠梳打,酸酸甜甜,适合清新口感。竹笙、墨鱼滑。竹笙好适合打边炉,爽口弹牙,味道同汤底好夹,墨鱼滑亦唔错,好新鲜,令人味蕾享受。重点到啦!顶级本地手切牛,哇果然不负所望,肉质鲜美,肥瘦恰当,入口即溶,而且牛肉味十足,每一口都充斥牛肉香。今次汤煲私房菜确实唔错,食物水准高而且坐得舒服,下次想同朋友叹番餐好会再作考虑,推介比大家!

饮品拣左青柠梳打,酸酸甜甜,适合清新口感。

竹笙、墨鱼滑。竹笙好适合打边炉,爽口弹牙,味道同汤底好夹,
墨鱼滑亦唔错,好新鲜,令人味蕾享受。

• 黑蒜姬松茸脊骨煲
  • 墨鱼滑
2019-11-11 72 浏览
又一高质边炉😆上次喺同一栋大厦食咗间西班牙私房菜,今日再成功食到间新鲜嘅边炉😍 经常最爱边炉,舖头好乾净几宽敞,楼上舖都系比较舒服!两个人食叫咗清清地嘅香茜皮蛋汤!不得不提系个XO酱,超好味!叫咗碟牛,好新鲜同好有牛味,同行朋友大爱!当然唔少徥最爱嘅蚝同脆肉鲩,成日出日打边炉食鱼都好惊啲肉「梅」,但汤煲啲野真心新鲜,终於食到脆嘅脆肉鲩🥰 同埋个香茜皮蛋汤好重料,非常清甜,配埋豆腐好鬼夹!之後再叫咗个双拼丸,最中意新鲜手打丸系弹牙💁🏾‍♀️ 极力推荐呢个私房菜打边炉,超岩倾计🤤
2019-11-10 54 浏览
听朋友仔讲喺上环有一间专打火锅嘅私房菜,等今次呢就趁收工同朋友仔去试下。汤底呢我哋就试咗椰子鸡汤,佢个椰子系原只椰子倒啲椰汁落去,入面最好多中药例如杞子,淮山,海底椰,仲有半只鸡去煲汤。你会见到好清。打边炉之前我哋都会去食咗个鸡煲先,佢啲鸡好滑,佢啲汤系好清嘅椰香味, 唔会越淆越浑浊,食完只鸡店员好好地帮我哋refill返啲汤,跟住我哋就打边炉啦。我哋嗌咗个黑毛猪,佢嘅黑毛猪其实系五花腩,同平时食开嗰只薄嘅唔同,食落去口感非常丰富。 跟住我哋嗌咗鱼片,安格斯牛。佢嗰啲材料比一般火锅店嗰啲靓好多,虽然份量唔系好多,但系每样既质素都非常之好,所以食落去好满足,而且环境亦都坐得好舒服,店员好细心。

2019-07-21
2019-10-22 82 浏览
秋风来了-- 是打边炉最合适的时间。今晚和朋友去了位於上环永乐街的汤煲私房火锅打边炉。店内装修设计尚算不错,环境也算整洁。这里最有名的当然是汤底,我们点了个清香椰子鸡煲($288),很有椰香味,而且鸡的份量也不少,果然是真材实料。我们用了他们推荐的自家制XO虾酱来调味。本人最喜欢用它来调苏格兰安格斯肥牛的味道,而友人则较喜欢用它来调脆骨鱼腩的味道,我们异口同声认为它能令红肉和白肉更鲜美入味。本人第一次以打边炉方式嚐中式点心 -- 水晶奶皇包,感觉新颖,值得再试。另外味噌大根黑豚饺的味噌也很够味,中式火锅带有和风的感觉。

2019-10-17