汤煲私房火锅

2021-03-24 900 浏览
气温骤降几度,立刻捉紧凉意的尾巴赶快吃个火锅吧! 拣食火锅最紧要食材新鲜,朋友话呢间做得到,马上订位不容拖延。 私房菜的格局,面积不算大,简单陈设,墙上挂上优雅的画作 ,店内整洁卫生,有家的感觉,可以放心地享受一顿美食! 侍应有礼招待并推介椰子鸡煲做汤底,奉上汤立即饮一啖,再食一件鸡,我们都赞不绝口, 鲜椰子+清远鸡 , 汤鲜甜鸡嫩滑 ,又有红枣杞子配搭, 滋补养颜, 果然好介绍喔! 苏格兰安格斯肥牛(例牌),上枱冰冻,急不及待夹起放汤,见转色即食,软腍入口溶化,一食再食✌✌✌ 猪润,猪粉肠,久违了的至爱啊! 厚厚的猪润 ,猪粉肠好'粉'的滋味,味道令人难忘😍😍! 大大粒自家制墨鱼丸及牛丸, 啖啖肉,正! 蔬菜拼盘,火锅点少得,有肉有菜,咁先均衡饮食嘛。 我哋烚吓烚吓,食出鲜味来,足以见得食材新鲜的重要! 真系食到超满足,心情畅快无比💃💃💃。
气温骤降几度,立刻捉紧凉意的尾巴赶快吃个火锅吧!

拣食火锅最紧要食材新鲜,朋友话呢间做得到,马上订位不容拖延

大大粒自家制墨鱼丸及牛丸, 啖啖肉,正!

蔬菜拼盘,火锅点少得,有肉有菜,咁先均衡饮食嘛。

我哋烚吓烚吓,食出鲜味来,足以见得食材新鲜的重要!

真系食到超满足,心情畅快无比💃💃💃。

• 苏格兰安格斯肥牛
  • 清香椰子鸡煲
  • 自家制牛肉丸
  • 猪润
2021-02-25 141 浏览
今日有事去中上环,早几日就上网看看这区的餐厅,预定了这间汤煲私房火锅 — 是位於上环主打高质罕有食材和点心师傅手工的私房火锅。首先看看餐牌:酱油方面,点完汤底後老板就会递上酱料盘。除了一般火锅酱料如沙爹酱、麻酱、麻油、白醋等等之外,还有偏甜少盐的自家制豉油和虾皇酱。老板专登介绍虾皇酱是有虾头、虾籽、虾米、虾膏。其实沙嗲酱亦都是师傅自己炒的,还加了牛油,特别香!我们点了个沙爹锅,汤底甜甜的沙爹香。老板不时主动帮忙加汤,非常贴心。响铃很有惊喜,大大碟,配甜酸酱很夹,由点心师傅即叫即炸,超松脆!肉类方面,点了顶级本地手切牛试试。上碟时,老板很细心地介绍这是日本和牛与中国黄牛混种出来的骟牯牛,只要滚6-10秒就可以食。油脂分布均匀,肉质腍软而且很有牛味。另外还叫了自家制虾丸和墨鱼滑,老板说是点心师父即叫即手打的我和朋友都觉得特别鲜甜弹牙。最後叫了份菜心苗,清甜爽口,份量都很足。每碟菜式和摆盘都能看得出老板的心思和对食物的要求。当晚其中一台应该是熟客,个人觉得私房菜留得着一班熟客,证明食物质素一直都保持水准。
首先看看餐牌:

最後叫了份菜心苗,清甜爽口,份量都很足。
2021-02-22
  • 顶级本地手切牛
  • 即炸响铃
  • 墨鱼滑
  • 自家制虾丸
2021-02-22 385 浏览
今日约咗朋友两个人想慢慢吹吓水,就拣咗间楼上嘅私房火锅店,唔驶好似限时食饭又唔会好似酒楼果啲咁嘈👍🏻餐牌一眼睇哂,嗌完野食就上咗个酱料盘,除咗普通嘅葱蒜辣椒之外,仲有秘制嘅豉油,同埋店员推介嘅虾皇酱🦐 店员介绍虾皇酱系由虾虾膏、虾籽、虾乾等多种材料调配,叫我哋千祈唔好捞埋其他酱一齐食,一定要试吓佢个味😆 虾皇酱食落有啲似XO酱,辣辣地之余好香虾乾嘅味,打边炉配啲淡味嘅食材一齐食超好食!汤底方面拣咗沙嗲汤,店员话沙嗲酱系佢地自己手炒,仲加入咗牛油,令汤底更香😋 果然一饮落,就已经饮得出同出面嘅沙嗲汤好!唔!同!沙嗲汤饮落口有沙嗲味之余仲甜甜地,仲食得出有花生味,绝对唔系求其用沙嗲酱开水果种,估唔到汤底都好有惊喜!顺带一提,呢度加汤唔系加水,而系真系加返沙嗲汤🙀 我地食左两个几钟食到最後都一样咁浓味😋呢份手切牛系骟牯牛,系日本和牛同中国牛嘅混种,店员话渌5-7秒就食得,牛肉牛味唔算好重,但入口又滑又软身,加埋甜甜地嘅秘制豉油真系好夹,好食到有啲唔够喉😝手打虾丸系由点心师傅逐粒手打,细心睇会见到有啲大粒啲嘅虾肉同打到起胶嘅虾胶混埋一齐,虾丸大大粒,食落口好爽口弹牙,虾味亦好足,系我食过最好食

手打虾丸系由点心师傅逐粒手打,细心睇会见到有啲大粒啲嘅虾肉同打到起胶嘅虾胶混埋一齐,虾丸大大粒,食落口好爽口弹牙,虾味亦好足,系我食过最好食嘅手打丸!

墨鱼滑同虾丸一样好爽好弹牙,睇嚟师傅喺整滑方面好有经验🤩

即炸响铃上枱是热辣辣,店员话呢度嘅响铃系点甜酸酱食,一试就返唔到转头😝 响铃脆卜卜,虽然系油炸但一啲油益味都冇,点埋甜酸酱就好似酒楼嘅炸云吞咁,呢个食法只有即炸响铃先食得到!

总括而言,呢间边炉真系好高质,所有食物都有用心设计过,每样食物都有佢嘅特色;除此之外店员非常主动热情,每个食材上枱嘅时候都会详细介绍,会不时望向食客主动睇吓有咩需要,真系好加分👍🏻👍🏻 以後有机会一定会再嚟!
  • 自家制虾丸
  • 墨鱼滑
  • 即炸响铃
  • 本地手切牛
2021-07-13 27 浏览
打边炉最重要系汤底, 每款都想试, 店员推介水鸭煲$288, 可以食埋只鸭店员好细心简单讲解有咩好食, 自动帮我地加汤, 收碟, 服务100分酱料$30有6款, 自家制虾蟹酱最有特色, 似XO酱有虾头虾米虾膏虾油汤底加左果皮, 好香药材味, 闻落似肉骨茶饮完2碗汤後食鸭, D肉好软, 无牙都食到, 好好味打边炉点可以无肥牛, 本地手切肥牛$398, 牛味浓郁, 顶级肥牛果然系唔同D蜂巢冻豆腐$68吸收哂汤底味道, 比起食炸响铃健康D带子丸$148都系店员推介, 入面有竹笙好爽口弹牙娃娃菜份量唔细, 洗得好乾净无泥今晚食得好满意

汤底加左果皮, 好香药材味, 闻落似肉骨茶

水鸭煲

饮完2碗汤後食鸭, D肉好软, 无牙都食到, 好好味

本地手切肥牛

蜂巢冻豆腐$68吸收哂汤底味道, 比起食炸响铃健康D
蜂巢冻豆腐

带子丸$148都系店员推介, 入面有竹笙好爽口弹牙
带子丸

娃娃菜份量唔细, 洗得好乾净无泥
今晚食得好满意
  • 水鸭煲
2021-07-12 0 浏览
好耐无同朋友食饭,紧系拣打边炉,香港人系一年四季都锺意打边炉既汤煲私房火锅除左提供一般常见既蒜,葱,辣椒,麻酱等,仲有自家制既虾酱,系由虾米 虾头 虾籽 虾膏等整成,有少少辣,但鲜味突出,有d似xo酱我地拣左冬瓜陈皮水鸭汤底,首先要饮返两碗,因为真系好鲜甜,而店员会帮手将水鸭剪件方便食,d肉已经煲到好淋,仲有阵陈皮香。本地手切骟牯牛,肉味浓郁,口感软,唔点任何酱汁都好味店员推荐既带子丸,真系好有惊喜,系餐厅手打既丸,非常弹牙,食到有带子肉,仲有竹苼,增加左唔同既口感,呢个丸第一次食,印象深刻我地另外叫左娃娃菜同冻豆腐,因为汤底太好味,冻豆腐吸左汤汁真系回味无穷,而娃娃菜仲会食到陈皮味另外可以提下系呢度店员好细心,除左主动介绍仲会帮手笔汤,笔走打边炉时既泡沫

本地手切骟牯牛,肉味浓郁,口感软,唔点任何酱汁都好味

2021-06-26 111 浏览
今晚跟朋友去了上环食汤煲私房火锅。什菜豆腐白汤煲,清汤好鲜甜,完全不油腻。豆腐比平时食开的豆腐密度高少少,放入汤底一段时间都不会散,依然保持豆腐的滑。食时加上全虾酱,可以带出虾酱味道而保留豆腐的质感。自家制虾丸,虾丸内有原只虾,保留了虾的口感。虾丸很弹牙,轻轻咬下会有一个回弹力。竹生带子丸,一食落好明显带出竹苼爽口的感觉,更加入红萝卜、带子及芫茜的香味,材料十足。芥兰苗质感翠嫩,每一条都是苗,十分鲜甜。蜂巢冻豆腐,配上又清又鲜甜的汤底,非常合适。味增大根黑豚饺,味增味重,非常入味。另西班牙黑毛猪梅肉,建议第一口不加酱汁才食到肉的鲜味,连同脂肪慢慢溶化那种感觉,口感非常好。当然加酱汁又会有另一种风味。

2021-06-21 100 浏览
我有朋友真系好锺意打边炉,酷热天气晚上去咗呢间上环打边炉店,呢度汤底好有特色,有好多种新奇选择。今日就叫咗冬瓜水鸭煲,汤底嚟到即刻先饮几碗,觉得汤头非常之清甜透彻,陈皮味清香,冬瓜够清甜,加埋熬咗好耐嘅水鸭,汤水充满鸭嘅精华,味道浓郁又清甜,几适合炎热的夏季,消暑解腻。而且熬制鸭腿肉一咬就开,非常美味,份量大份,吃完都饱一半。配料叫咗个双拼丸有虾丸同带子丸,带子丸里面除咗一粒粒嘅带子肉仲有竹笙喺里面,食嘅时候口感特别爽脆,呢度嘅丸全部系自家制作,所以用料十足,新鲜又弹牙。鳝片够新鲜,肉质爽脆,油份够又无泥味呀。日本味增大根黑豚肉饺子,又系自家制饺子,入口味道清甜,味增加上大根,有另一番甜味。蔬菜拼盘有菜心,白菜,唐生菜及芥兰苗,两个人份量啱啱好,又可以试多几种菜。仲有自家制嘅乌冬,乌冬入口弹牙,口感滑捋捋,因为自家制嘅关系,店员特别吩渌5秒就可以即刻食。酱料除咗正常嘅酱料,仲有特别虾酱,系用咗虾子虾油虾头及虾膏去熬制,所以充满鲜味,个人觉得配合海鲜,味道就鲜上加鲜。
鳝片够新鲜,肉质爽脆,油份够又无泥味呀。
2021-06-20 96 浏览
最近突然好想食椰子鸡汤底打边炉!朋友介绍我嚟上环呢间汤煲食佢地个椰子鸡汤底!Gogogo!整个豉油先,一般嘅材料都有㗎啦! 佢哋自制嘅酱,少少似XO 酱但唔辣嘅 好鲜味!见到佢入面好多虾米同其他料!椰子鸡汤底一黎店员叫我地饮咗啖先!真系好清甜!之後就要食佢d鸡啦!佢哋仲会俾埋沙姜同青柠我地点鸡食 几特别!d鸡好彩唔老呢个系即炸嘅响铃,原来佢哋老板话系可以就咁食而唔会放落边炉汤嗰度浸!即食仲可以点甜酸酱,好似以前喺酒楼食嗰啲炸云吞咁!呢个好正! 因为佢食落好松脆,入口即溶完全唔油腻感!食完鸡饮完汤开始打边炉啦!对於我来讲打边炉必须要有午餐肉朋友想试嘅手打牛丸,识落都几重陈皮味嘅!不过少少似酒楼牛肉球。 个人唔太好!一份黑毛猪都唔错唔会好肥呢个牛就靓罗!食落少少油香味,而牛味都重架!肥瘦均匀个人觉得嘢食普遍高质,可以再黎食!

Gogogo!

整个豉油先,一般嘅材料都有㗎啦!

椰子鸡汤底

一黎店员叫我地饮咗啖先!真系好清甜!

食完鸡饮完汤开始打边炉啦!
对於我来讲打边炉必须要有午餐肉

一份黑毛猪都唔错唔会好肥
呢个牛就靓罗!食落少少油香味,而牛味都重架!肥瘦均匀

个人觉得嘢食普遍高质,可以再黎食!

2021-06-19 39 浏览
大热天时突然间想食火锅,就即刻想起上环一间叫汤煲私房火锅,因为佢有一个好啱夏天打边炉嘅汤底:水鸭冬瓜煲。个煲上枱时汤底好深色,原来系加咗果皮一齐熬煮,水鸭本身就已经炆完再煎香後再放汤煮,啲肉一夹即散,几乎唔使咬,很松软很入味。单单食咗半只水鸭都已经有1/3饱啦。所以叫打边炉嘅配料唔算太多,包括有新鲜鳝片,拼双丸有虾丸及带子丸,仲有蔬菜盘,味噌大根黑豚饺,同埋店员推介嘅手打乌冬。鳝片超新鲜,而且份量亦唔少,渌到刚熟,入口软滑又冇泥味,很好吃。双拼丸中虾丸比较特别,因为入边加咗竹笙粒,多咗一啲唔同嘅口感,很特别。带子丸就有粒粒带子肉,都很好吃。大根黑豚饺里面用咗日本味噌调味,已经唔系第一次食,但系实在太好食,所以每次都会再order。蔬菜拼盘就有几种唔同嘅菜,都新鲜,都系拣最嫩,最靓嘅部份,抵赞👍最後要一提嘅就系手打乌冬,店员介绍系每日新鲜手打嘅,同一般雪藏货色完全唔同。只需放汤灼几秒就食得,店员果然没有介绍错,新鲜手打乌冬果然系特别弹牙,而且亦很嫰滑,一啜就可以吸入口,加上水鸭冬瓜的汤底,结果食完一碗又一碗,很满足😋😍
水鸭冬瓜煲
水鸭冬瓜煲
2021-06-17 35 浏览
经同事介绍,发现了这间位於上环的汤煲私房火锅,同事话一定要预早订位先有得食。首先,全虾自家制虾酱,未食已经闻到香味,实在不能不食,很微辣,连我怕食辣的人也觉得很好味。自家制豉油也很不错,不会很咸,加入蒜蓉辣椒等调味非常好。即炸响铃$88,入口即溶超级松脆,这不是放入火锅入面食,而是沾上甜酸酱一起食,是餐前小食。什菜豆腐白汤煲$128,里面有菜同非常嫩滑的豆腐,这个汤很清甜,配上蜂巢冻豆腐$68,豆腐充满着清甜的清汤👍 味增大根黑豚饺$88,皮薄馅靓,咬下去还吃到包住的肉汁。竹生带子丸$148,里面还有少许芫荽红萝卜,超级弹牙。另双加$20要了自家制虾丸,食到虾的鲜甜。西班牙黑毛猪梅肉$128,肉质鲜嫩,基本上就算不沾酱也很好吃。自家制酸梅汤一揸$78,食火锅加酸梅汤感觉上没有那麽热气。

味增大根黑豚饺$88,皮薄馅靓,咬下去还吃到包住的肉汁。

自家制酸梅汤一揸$78,食火锅加酸梅汤感觉上没有那麽热气。
2021-06-09
2021-06-16 27 浏览
老公话带我食餐好嘅,我地都系火锅控,所以黎试下呢间私房火锅店先值得一赞,老板卫生意识很好,我们调配酱料期间,老板叮嘱不能除口罩,酱油是自家调制,XO辣酱很出色,有虾乾瑶柱。椰子鸡汤底,是我吃过最好吃的!汤底十分清甜,椰子味很香浓,未开始打边炉前先喝一碗汤配料方面,点了竹笙带子丸,真材实料,带子很多冰豆腐,吸收了汤底的精华,豆腐本身的豆味香浓西班牙黑毛猪梅肉片,推荐👍🏻油脂分布很平均,入口淡淡油香,因为肉质很滑水晶奶皇包,很有趣的体验,第一次吃奶黄包配火锅,甜甜的每道食材都很高质,下次还要试试其他配料

配料方面,点了竹笙带子丸,真材实料,带子很多

冰豆腐,吸收了汤底的精华,豆腐本身的豆味香浓

水晶奶皇包,很有趣的体验,第一次吃奶黄包配火锅,甜甜的

每道食材都很高质,下次还要试试其他配料
2021-06-08 34 浏览
今天去左上环一间火锅私房菜,朋友介绍佢地既火锅配料全部都好新鲜,所以就走去试下,先叫左个汤底-椰子鸡汤底个店员叫我地先试下个汤底,可以当老火汤饮用,果然有好香椰子味,入口有种好润既感觉,而且鸡肉都好鲜嫩。之後仲点左西班牙黑毛猪腩片猪肉有鲜味,而且都有好多雪花,食落口感都可以同和牛媲美,入口即溶。蜂巢豆腐豆腐同椰子汤呢个配搭好好,入口清新,豆腐好滑而且索哂椰子汤,真系想食完再食。竹笙带子丸呢个丸好特别,而且真系可以见到一粒粒既鲜带子,再配上竹笙既爽口,食落口感有鲜味弹牙。水晶奶黄包店员推介我地可以试下呢个水晶奶黄包,佢既内里系甜既奶皇,但经过汤底泡浸外包有汤底既味,内里好香奶皇味,而且好似食紧甜品一样,打边炉第一次食甜食感觉好新奇。顺带一提呢间火锅店既酱汁都好用心,酱油都经过自家调制十分鲜味,而且有一个用虾膏制成既酱都好惹味。
先叫左个汤底-椰子鸡汤底

之後仲点左西班牙黑毛猪腩片

蜂巢豆腐

竹笙带子丸

水晶奶黄包

2021-06-07 31 浏览
啱啱出粮食餐好嘅,所以拣间正嘅餐厅打边炉,呢间汤煲私房火锅啱晒我地经过无数次打边炉嘅经验,靓嘅食材真系唔好拣浓味嘅汤底,所以今次宁愿贵少少都要拣餐厅超推荐嘅椰子鸡汤底酱料方面都有特色,基本野有就一定啦,但呢度仲有佢地自家制嘅虾酱,餐厅特登畀多只碟我地装,味道咸香非常,而且好浓郁嘅鲜味,另外仲有其他餐厅好少有提供嘅白醋,配埋芫茜小米椒,都好正汤底到之前佢嘅自家即炸响铃已经到,呢个真系超级新奇,食咗咁多次打边炉,第一次见响铃系啱啱炸起热辣辣脆卜卜咁上,仲可以点酸辣酱即食。汤底上咗,餐厅预先煲滚咗汤底,所以一上即刻可以食,入面好多鸡肉,相当於order咗一份鸡肉咁,最惊喜嘅系餐厅会提供埋沙姜同埋青柠去沾鸡,呢个安排真系冇得输。个人建议汤底一到就要装2碗饮咗先,因为嗰阵先系最原汁原味食到椰子水嘅清香,等到正式开始打边炉,店员就会加汤沟走咗个椰青水。佢呢个本地手切牛油脂分布超靓,肉香油香平衡得恰到好处,口感细嫩软绵,渌10秒食啱啱好豚肉靓到好似肥牛咁,一样碌一阵就食得普通嘅午餐肉排到靓靓仔仔😂不过呢款入面几多肉丝嘅,都唔错呢度嘅手打牛丸味道几特别,隐约食到d果皮味,几正,口感唔算太爽,有d似牛肉

豚肉靓到好似肥牛咁,一样碌一阵就食得

普通嘅午餐肉排到靓靓仔仔😂不过呢款入面几多肉丝嘅,都唔错

呢度嘅手打牛丸味道几特别,隐约食到d果皮味,几正,口感唔算太爽,有d似牛肉球咁

埋单其实几贵,不过整体食材都符合到预期,当偶尔豪一次请自己食餐好嘅奖励自己啦

2021-05-17 123 浏览
上环呢个地方其实原来都好多隐世食店,之後再上网看有间私房火锅好似几唔错,试下先!!这间店同地铁站距离都算近,【沙爹煲】一来到个汤底超香,沙爹味香浓,配上肉类就超正,汤底比想像中有惊喜。【顶级本地手切骟牯牛】这碟骟牯牛油脂分布超靓,滚十秒内就可以了,口感软淋不会过硬,吸收哂沙爹香味。极力推介!!【正宗大光面】沙爹汤底,点都要叫个公仔面黎食,再配埋个牛,真正"沙爹牛面",超正!!【西班牙黑毛猪梅肉】质素相当不错,入口即融,又嫩滑肉香味美。【味增大根黑豚饺(左) / 川色麻辣牛肉饺(右)】麻辣牛肉饺味道香浓,麻辣味重,比想像中出色。大根黑豚饺食落带点大根同味增的甜味,这两款饺好创新很特别,极力推介!!
【沙爹煲】

【顶级本地手切骟牯牛】

【正宗大光面】

【西班牙黑毛猪梅肉】
质素相当不错,入口即融,又嫩滑肉香味美。