餐厅: 永年士多 (寶城洋樓)
资讯:

2020-09-15 1159 浏览
小弟之前見到呢間永年好多人排隊去食,我出於好奇之際睇下係咪咁好食就排咗二十分鐘到走入去食啦,我吖左3餸車仔麵,有糖心蛋,豬大腸,仲有豬紅,麵底係幼麵, 其實小弟覺得d料係幾足,但係因為車仔麵有味精,所以雖然個湯底甜甜地,但係食完成碗麵之後都會覺得口乾,仲諗住應該有杯水飲下掛,點不知執台阿姐同我講竟然無水提供,佢話淨係得10蚊一支礦泉水賣,我梗係唔洗啦,所以食完之後去附近到買左罐忌廉飲。我唔明點解連水都冇得提供,真係好失望,不過碗車仔麵其實又唔係真係難食,不過如非必要都唔會再幫襯。因為買完等攞嗰位好迫,我迫都要係吹風機嘅前面度等攞。唉
這段疫情期間,真係成就了不少【偽大廚】~🤣🤣🤣但人總會有懶惰的時候🤭🤭🤭正所謂大廚都要休息下🥱架嘛~外賣到會絕對係好需要!更何況中秋過節,相信 #盆菜絕對是首選 呀!加個生菜落盤菜嘅南乳汁淥埋一齊食,真的好好味架😋~大家記得要試呀!👍.今次盆菜由 #永年士多 及 #香港永年 聯手推出, 以高級食材但親民價錢,再配埋永年辣汁/新品麻辣汁,中秋團圓圍埋一齊食盆菜,真係好開心🥰.🍲《龍蝦鮑魚花膠大龍鳳盆菜》裡面有:🦞龍蝦、鮑魚、花膠、腩肉、雞🐔、豬手🐷、冬菇、蘿蔔、魚蛋、豬皮、魷魚、蓮藕、枝竹、鯪魚球、芋頭、西蘭花🥦及南乳汁一枝📌如需額外加購永年咖哩辣醬/麻辣醬一樽只需$68/ 180ml(原價$78).龍蝦🦞超吸睛👀,彥彥哥哥一拆開見到已經“嘩嘩聲”😱!絕對係驚喜加分嘅食材呀!要知道盆菜的主角非【腩肉莫屬】!一層脂肪一層肉交織在一起🤤~入口溶化呀!正!仔仔最愛鮑魚、東菇及彈牙魚旦,燜得好入味軟腍!花膠又大又厚身😍非一般貨式~老爺最愛豬手,奶奶最愛綿腍芋頭😋每樣食材好很高質!值得回購!

🍲《龍蝦鮑魚花膠大龍鳳盆菜》裡面有:

2020-09-01
2020-09-07 836 浏览
午餐叫了一個紫菜﹑芝心丸﹑流心蛋撈粗。麵的口感和溫度也不錯。流心蛋真的有流心,而且很漂亮,值得一讚。我還叫了一杯凍好立克,但是它有太多冰了。下次要記住叫少冰。另外,凍飲可以走飲管,支持環保。有點可惜的,是我拿著大學學生證,但不能使用學生優惠!因為這間店只容許身穿校服者享用學生優惠!店內裝潢也算舒適。店員盡責﹑有禮貌﹑有戴好口罩﹑幫客人量體溫及定期清潔檯面。
紫菜﹑芝心丸﹑流心蛋撈粗
凍好立克
流心蛋

2020-09-03
紫菜﹑芝心丸﹑流心蛋撈粗
流心蛋
2020-09-06 783 浏览
話咁快就到中秋節了,我就好想同屋企人食好D,中秋節好想食盤菜,又吾想屋企煮飯,我就好鍾意有龍蝦、花膠和鮑魚的盆菜,今次食了香港永年龍蝦鮑魚花膠大龍鳳盆菜外賣 ,高級食材但竟然好親民的價錢才$1288,我這款可供6-9人食用。😋試食味道: 我曾食過幾次盆菜,鮑魚和花膠也縮水,食物也很淡味的。我發覺永年的盤菜食物係最入味,仲附送一大支南乳汁,而且真材實料,好食到我和家人好快食到見底,而且家人更讚不絕口。🥄鮑魚>好像糖心鮑魚,入面也甜,見圖有匙羹大粒,即使我翻蒸熱也很彈牙。🥄龍蝦>肉質鮮嫩,鮮活爽口,而龍蝦頭還有膏呢。🥄花膠>好長又大片,就像琥珀般色澤,不用咀嚼也很淋,我媽咪更大讚話係靚花膠。🥄腩肉>是永年車仔麵皇牌必食,呢個腩肉好肥美又入味,令怕肥的我也欲罷不能。🥄豬手>是新鮮豬手來的,筋位也炆得好淋,我最討厭咬不開的豬手,這是我最愛吃的。🥄豬皮>喜歡食汁的必食,豬皮在盤底能把其它食物的精華汁也吸掉,啖啖爽口。🥄雞>這個不太濃味,好新鮮,肉嫩吾鞋,又啖啖肉。💦“永年咖喱辣醬”重咖喱及少少舊式辣醬辣味,是小辣,好惹妹,我喜歡沾淡味的白魚

🥄龍蝦>肉質鮮嫩,鮮活爽口,而龍蝦頭還有膏呢。

🥄雞>這個不太濃味,好新鮮,肉嫩吾鞋,又啖啖肉。

💦“永年咖喱辣醬”重咖喱及少少舊式辣醬辣味,是小辣,好惹妹,我喜歡沾淡味的白魚蛋和魷魚去食,等平時煮麵、魚蛋或水餃時,加些辣醬特別醒胃,好有車仔麵的感覺。

永年咖喱麻辣醬
2020-09-06
5 分钟 (外卖送餐)
龍蝦鮑魚花膠大龍鳳盆菜
▫▫▫▫▫🍽菜式介紹:❝ 龍蝦鮑魚花膠大龍鳳盆菜 $1288/細盆(6-9人)❞ 🔸4.5/5▫▫▫▫ ▫📍餐廳地址: 教育路88號寶城洋樓地舖2-4號 正街18號新城市廣場L1樓113號舖 加拿芬道46號地下前舖7-8 謝斐道482號兆安廣場7-8號地舖▫▫▫▫▫食評:大名鼎鼎的 🔸,相信沒有香港人沒聽過吧🙈! 由一間細細的車仔麵店,😆經營到現在有多間分店,向飲食界全方位發展。紮根在元朗30多年的老字號,💪🏻力求上進,創新元素和懷舊特色兼備,🇭🇰有著香港人的打拼精神。中秋節將近,🥰團圓相聚的好日子快將來到,永年最新推出的大龍鳳盆菜,最適合和親友聚會享用呀!龍蝦鮑魚花膠大龍鳳盆菜💓,超級足料,包括: 龍蝦、鮑魚、冬菇、西蘭花、雞、豬手、花膠、蘿蔔、魚蛋、豬皮、腩肉、魷魚、蓮藕、枝竹、鯪魚球和芋頭,材料多達16款,盤滿缽滿,既有體面,又有滿足感哦。盆菜已預先抽堆砌好🍴,賣相吸引,大方得體。翻熱20分鐘後,打開錫紙即可食用,非常方便。細盆盆菜適合☺️6-9人食用,大盆則適合😉10-14人 每盆盆菜會附上南乳汁1枝。我更另外選購1枝咖哩汁$78/180ml,令整個盆菜更加惹味。▫▫▫▫▫🎉優惠

🍽菜式介紹:
 加拿芬道46號地下前舖7-8
 謝斐道482號兆安廣場7-8號地舖
食評:

🎉優惠資訊:

即日至9月14日,永年提供早鳥優惠,購買細盆菜$1288或大盆菜$1888,即送 $200($20/張)永年士多&香港永年茶冰廳現金卷💸,選購大盆菜更會加送 價值$308的精選紅酒1枝。
2020-08-29
外卖送餐
2020-08-10 532 浏览
本人是一個「麵」迷,所以有名的麵店都想一嚐。今天約了個朋友入元朗,辦完點要事後,便商量午飯的好去處。當聽到元朗有四大車仔麵,就想試一下其中一個老店 - 永年士多。記得很多年前,我也曾經幫襯過永年士多,但那時卻是十分古舊,今天重臨舊地,卻發現物是人非,它已翻新得改頭換面,食物種類多了,價錢也貴了,但還算宜人。點了一個三餸配油麵,魚蛋、蘿蔔及豬腸,要了個中辣及一罐可樂。它的油麵比較淋身,辣汁鮮味徧甜,魚蛋普通彈牙,豬腸較韌,蘿蔔太甜,應該用了太多冰糖去腌製。總括而言,還值得一試,只是比裝修以前的老味道失色了。
本人是一個「麵」迷,所以有名的麵店都想一嚐。
今天約了個朋友入元朗,辦完點要事後,
便商量午飯的好去處。

當聽到元朗有四大車仔麵,
就想試一下其中一個老店 - 永年士多。
記得很多年前,我也曾經幫襯過永年士多,
但那時卻是十分古舊,今天重臨舊地,
卻發現物是人非,它已翻新得改頭換面,
食物種類多了,價錢也貴了,但還算宜人。

點了一個三餸配油麵,魚蛋、蘿蔔及豬腸,
要了個中辣及一罐可樂。
它的油麵比較淋身,辣汁鮮味徧甜,
魚蛋普通彈牙,豬腸較韌,蘿蔔太甜,
應該用了太多冰糖去腌製。
總括而言,還值得一試,
只是比裝修以前的老味道失色了。
  • 三餸車仔麵
2020-07-23 510 浏览
今日經過元朗,一直都想試吓呢間嘅車仔麵,見冇乜人排隊就去咗試吓佢嘅三餸車仔麵由於聽人講小辣都幾辣下,所以我就揀咗未啦,三餸方面我揀咗魷魚、蘿蔔、牛筋味道方面的確係幾特別,但係我覺得車仔麵方面可以多少少!因為對一個女仔來講都唔算話特別好飽另外叫咗一杯抹茶紅豆冰,真係好正值得一試

另外叫咗一杯抹茶紅豆冰,真係好正
值得一試
2020-06-24 550 浏览
中學時代經常食既車仔麵秘製既湯底真係好正,小辣已經好過癮我每次食車仔麵都會叫油麵因為唔似河粉浸耐左會發脹油麵麵質彈牙又掛湯-食左甘多年,每次過黎必點既係羅白、豬肉、雞翼唔知點解,呢邊既羅白同豬紅都特別甜而且索曬個湯汁之後,甜中帶辣,好好味雞翼本身已經用滷水餣過豬腸濃味得黎有趙勁
中學時代經常食既車仔麵
秘製既湯底真係好正,小辣已經好過癮
我每次食車仔麵都會叫油麵
因為唔似河粉浸耐左會發脹
油麵麵質彈牙又掛湯
食左甘多年,每次過黎必點既係羅白、豬肉、雞翼
唔知點解,呢邊既羅白同豬紅都特別甜
而且索曬個湯汁之後,甜中帶辣,好好味
雞翼本身已經用滷水餣過
豬腸濃味得黎有趙勁

2020-06-08 561 浏览
中學時期係元朗讀書,所以成日都會食永年架~~~~由當時係要買外賣去隔離鋪位食,到而家成裝修都吾同哂,仲要有分店,話冇變味都真係呃你既~但係變左係好左定壞左就見人見智啦~~~~~真心,食既野都真係多左餸既款俾你揀~~~~~而家我都一定會食既係:雞翼、雞翼尖、米粉,同埋重點。。。。。。。魚皮~~~點解魚皮係重點,因為佢真係好match個湯~~~~浸左陣拎出黎食就真心perfect!同埋另一重點係佢既辣醬~~~~十分出色,佢係中式少少既醬~但係吾會有辣椒粒既~普通食得辣既都應該少辣就好了,因為都真係有啲辣。。。。。。。。。。。。

但係變左係好左定壞左就見人見智啦~~~~~

真心,食既野都真係多左餸既款俾你揀~~~~~
點解魚皮係重點,因為佢真係好match個湯~~~~
浸左陣拎出黎食就真心perfect!

同埋另一重點係佢既辣醬~~~~
十分出色,佢係中式少少既醬~
但係吾會有辣椒粒既~普通食得辣既都應該少辣就好了,
因為都真係有啲辣。。。。。。。。。。。。
题外话/补充资料: 吾係幾想排隊既話真係3-4點去會比較好~~ 因為果陣都冇咩人~~~~ 中午食lunch就真係一定要排架啦~
2020-06-01 497 浏览
車仔麵界唔係第一都第二既元朗永年車仔麵😋😋中意食辣既朋友仔真係唔可以錯過我呢d 廢既😅剩係食到微辣 試左一啖中辣真係唔講得少好在叫左杯抹茶紅豆冰解辣一流😚好味又抵食 兩個餐都係百二蚊埋單 十分推介👍🏻👍🏻👍🏻
車仔麵界唔係第一都第二既元朗永年車仔麵😋😋
中意食辣既朋友仔真係唔可以錯過
我呢d 廢既😅剩係食到微辣 試左一啖中辣真係唔講得少
好在叫左杯抹茶紅豆冰解辣一流😚
好味又抵食 兩個餐都係百二蚊埋單
十分推介👍🏻👍🏻👍🏻
2020-05-31 478 浏览
聽聞永年車仔面好出名好食,一心走入元朗試吓,今日去到就排隊有10個客人係我前面排隊,到我時門口叫order 收銀員好有禮貌😊👍🏻呢個時期有疫情入去同人搭枱無問題,安排坐係洗碗地方側邊枱都算了,坐喺到又要等叫號碼,又聽唔到叫,唉🤦🏻‍♀️等左15分鐘,見唔對路走出去睇吓我碗麵有未啦,問吧枱女職員,佢超寸,我問她係咪68號,她竟然答張單有號碼自己睇,心諗睇到就唔使問啦,服務態度好差😡終於羅到碗麵啦,食落去湯無咩湯味、車仔餸麻麻,失望🤭真唔會再去幫襯囉!講真反而尖沙咀間永年車仔面店我都食過,服務態度、車仔面質素幾好,都食過幾次👍🏻
2020-05-24
2020-05-23 536 浏览
又嚟元朗啦😆今次試元朗名物—-永年士多嘅車仔麵鋪頭嘅營運模式似快餐店 客人喺門口收銀枱落單+俾錢 跟number攞車仔麵 我就唔太中意呢種style☹️我嗌左冬菇豬紅溏心蛋油麵 中辣~餸嘅味道ok 不過不失 溏心蛋冇我想像中咁好食 可以唔使嗌 最大嘅問題係兜麵 油麵份量超少 夾幾下就冇哂😥順帶一提 中辣真係好辣 辣到我好爽 食完之後嘴唇仲有啲痺 如果唔食得辣就要量力而為啊🤗overall:自助服務+麵份量少+價錢貴(三餸一麵$39) 下次唔會再去👋🏻
又嚟元朗啦😆今次試元朗名物—-永年士多嘅車仔麵
我嗌左冬菇豬紅溏心蛋油麵 中辣~
2020-05-22
2020-05-22 440 浏览
今日有朋友分享,醫戶可以$5享用永年三餸一麵,因為有一段時間無光顧,所以都好想去食下!今次仲有醫戶人員福利,更加想去呀😍收工去到,見都不段有人排隊買餐,因為店內都多人,所以叫外賣加$1回家食,叫完即俾錢,入店量體溫是基本吧!之後等左一陣就有👍🏻👍🏻👍🏻返到家,仍然係原汁原味嘅永年呀,好正呀!多謝支持醫護👍🏻👍🏻👍🏻PS 店內冷氣十分足夠,大熱天時都一定入到去都好feel good👍🏻,而且出餐好快
今日有朋友分享,醫戶可以$5享用永年三餸一麵,
因為有一段時間無光顧,所以都好想去食下!
今次仲有醫戶人員福利,更加想去呀😍
三餸車仔麵
2020-05-22
5 分钟 (外卖自取)
三餸車仔麵
  • 三餸一麵
2020-05-13 352 浏览
未有位就要人喺門口排隊先,舖面已經細,仲要玩快餐型式,企都無位企,門口排緊隊嗰啲人客,又無餐牌比人睇定,行到埋去都唔好意思諗耐啲,門口收銀女仔態度又差見人講到咁好食,咪即管試下囉!辣汁得個辣字,蓋過嗰湯底味,豬紅太淋蘿蔔好多渣,唔會再去

見人講到咁好食,咪即管試下囉!
辣汁得個辣字,蓋過嗰湯底味,豬紅太淋
蘿蔔好多渣,唔會再去
2020-05-10
星期三下午去元朗永年士多食午餐,排隊時間不算久,人不算多。當日選擇三餸車仔麵和抹茶紅豆冰堂食,店內人流不算多。可以體諒於抗疫期間,食客與店家需要互相理解,共同實行抗疫措施,但是永年對抗疫措施的實行令人咋舌。在旁邊連住3張4人枱完全無人坐的情況下,店員強迫我們與另外兩名食客4人搭台,並且不允許換枱。經過多次反映、多次提出需要隔開坐保持距離亦無人理會,服務態度非常惡劣,對抗疫工作非常隨便,完全不理會食客安全,所謂食客座位的安排離譜。雖然食物質素尚可,但依然差評。

在旁邊連住
雖然食物質素尚可,但依然差評。