2021-12-20 780 浏览
📍#殿大喜屋 #MFJ尖沙咀 #MFJ日本菜 人均消費: HKD370上次食殿大喜屋已經係剛開業之時,估計都8-9年前,當時要$500-600位㗎! 😂今時今日已經唔洗咁貴! 星期五都係$338/位,又真係幾抵食! 食物種類唔覺得超多,不過幾驚訝有拖羅刺身,仲要係唔差! 油甘都好得! 壽司比我想像中更少,飯細件但連魚生都細😂😂熟食類出品比較遜色,除咗生牛肉,其他都普通食到尾發現原來大家食來食去果幾款!🤣$338未計加一,不貴,同普通放題價錢差不多,食物質素亦屬普通#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #hkfoodstagram #foodie #hkfoodie #foodblogger #hkfoodblogger #foodblog #hkfoodblog #相機食先#尖沙咀美食 #日本菜 #japanesecuisine #japanesefood

📍#殿大喜屋

#MFJ尖沙咀 #MFJ日本菜

人均消費: HKD370

壽司比我想像中更少,飯細件但連魚生都細😂😂

熟食類出品比較遜色,除咗生牛肉,其他都普通

食到尾發現原來大家食來食去果幾款!🤣

2021-12-10
2021-12-19 643 浏览
放題餐廳一向以來都是用量取勝,但是這一間我們吃的時候真心覺得食物本身的新鮮程度有達標。吃放題一定要記住quality over quantity。燒翠玉瓜其實是吃牛油本身的香味,翠玉瓜其實只是配料,因為牛油是帶少少咸的牛油再上刷一層在崔玉瓜,瓜本身是帶甜味的。所以起來是有少少脆甜脆甜,入面勁多汁燒得夠火喉。蒲燒鰻魚是這間餐廳的最主打的菜色,在一間放題餐廳裡面,鰻魚就是決定一間餐廳的好壞。這一間的蒲燒是屬於偏微甜所以吃多都不會膩。份量上一起來都是不錯,但是因為是放題所以份量不會是問題。和牛薄燒就是吃和牛本身的牛香味,切身本身是屬於薄切的。所以吃起來是非常的爽口。我們還點左三種不同的刺身分別是劍魚腩刺身,三文魚刺身,拖羅刺身。在這三種刺身裡面,我個人非常推薦的是拖羅刺身,雖然魚本身的纖維是比其他兩種來得多,但是個拖羅吃起來的味道真是非常不錯。另外這一道北海道帶子刺身,都非常推薦朋友們一定要吃多地,因為真是好甜。我個人都吃左6個,個口感彈牙。

2021-12-19 538 浏览
今日同朋友們一起去放題日式餐廳吃,其實全部的放題都是大同小異。最主要的是食物本身的新鮮程度同上菜的速度。今日試左的這間是整體上都算不錯。一開始就點左兩種不同的蝦刺身來試下,分別是海赤蝦刺身,甜蝦刺身。在這兩種蝦裡面,我個人會更推薦甜蝦,因為真是好甜。口感上兩種蝦都是屬於糯糯的,因為蝦刺身本身都不會有其他口感,如果不新鮮就是吃起來爛。之後就點左章紅魚薄切拌海膽醬油刺身同針魚刺身,章紅魚的味道上有給到我驚喜因為我本身之前吃的時候是有地腥味的,但是這一次就完全不會有腥味。魚的口感就是帶少少的甜味簿切剛剛好。吃完前面的兩種蝦之後,我還加點左泰式虎蝦刺身。這種蝦就不同了,因為虎蝦本身的肉是屬於有彈性的,所以吃起來口感就不錯,味道上就沒前面兩種不同的蝦甜。這一間的重頭是花雕醉鮑魚,整個鮑魚吃起來真是好不錯,因為是泡在花雕裡面所以鮑魚的甜味會再放出來好入味。豆椒汁炒晛吃起來就一般般,調味上是會偏少少咸,但是裡面最不錯的一點就是吃起來的時候不會吃到沙。

2021-12-17 412 浏览
大喜屋系列基本上都食過哂,而殿大喜屋我認為係最多野食最高質素既果間,襯佢裝修完,當然要再去試一試啦!新裝修後拎食物既位置多左,自取食物同飲品既種類都多左,有凍海鮮熟蝦青口同蜆,好似自助餐咁,海鮮都幾新鮮。另外有啲湯、炸物同熟食都有啲拎,仲有大量飲品包括啤酒汽水清酒果汁仼飲,多不勝數!除左自取食物,另外仲有自己手機落單點食物,食放題必定一開始叫一大盤刺身先啦,三文魚、劍魚腩、油甘魚、拖羅、帶子、赤貝、象拔蚌,好多款式,亦都好鮮味!另外殿大喜屋既創作壽司都好有特色,香芒龍蝦膏甜蝦壽司、七彩鵝肝帶子壽司、赤身立魚魚子之花壽司,好特別既配搭但味道都唔錯,同埋呢度啲壽司細細件,叫多幾件都唔會咁快飽~~熟食方面,炸物串燒都十分唔錯,炸蠔都幾juice ,芝麻雞翼同鹽燒雞翼都幾好味,天婦羅亦都炸得幾香口,另外仲有最估唔到嘅係有鮑魚食,花雕醉鮑魚!甜品方面,叫咗個海燕窩椰汁燉木瓜,幾滋潤,仲有梗係要食嘅哈根大師既雪糕。今次嘅放題真係十分大滿足!

2021-12-17 268 浏览
今日放工,臨時約左個朋友食飯,但由於唔知食咩好,所以揀放題食,但原來放題都好難揀,因為最出名就係勇者塔,我唔想打大佬,所以都用左好耐去揀,到最後揀左依間放題啦!佢個位置幾好,係the one個頭食完仲可以去企鵝到行街!由於早上去,所以唔駛點樣等位,落單用qr code方便快捷!食物種類好多,岩我依d好想食好多唔同野但又雀仔肚嘅人食,出餐都出得好快,所以唔太擔心等野食冇左d時間,仲有任似清酒,對我依d飲酒人士就岩晒呵車

2021-12-01
2021-12-17 251 浏览
殿大喜屋放題係我心目中性價比高,食物種類多又有質素~~裝修完無耐,可以坐得更舒服,拎自取食物位置都夠寛敞~先嚟一個刺身拼盤,款款刺身都好厚切,除咗有肥美嘅三文魚,仲有油脂重嘅拖羅,正!仲有鮮味嘅劍魚腩、爽口赤貝同象拔蛑刺身~~壽司細細件好的骰,食多幾件都唔怕太飽,花之戀、香芒甜蝦壽司、鵝肝帶子壽司,特別想推介香蒜牛油燒赤蝦壽司,燒得香濃蒜香味重~~燒物都唔錯,燒牛舌幾爽口、燒雞翼香脆、燒雞軟骨爽脆~~芝麻雞翼肉嫩、吉列蠔都ok~特別少少,有個黑松露茶碗蒸,係蒸得好滑溜,濃味唔錯~花雕醉鮑魚,幾入味,爽口彈牙~甜品除咗雪糕,叫咗個海燕窩椰汁燉木瓜,幾滋潤好味~~飲品櫃多款飲品任飲~

燒物都唔錯,燒牛舌幾爽口、燒雞翼香脆、燒雞軟骨爽脆~~

芝麻雞翼肉嫩、吉列蠔都ok~

特別少少,有個黑松露茶碗蒸,係蒸得好滑溜,濃味唔錯~

花雕醉鮑魚,幾入味,爽口彈牙~

甜品除咗雪糕,叫咗個海燕窩椰汁燉木瓜,幾滋潤好味~~

飲品櫃多款飲品任飲~
2021-12-16 370 浏览
午市放題任食大喜屋殿相約媽媽GROUP好友慶祝生日,奈何媽媽晚上好難抽時間食晚飯,上openrice見到大喜屋殿有午市放題提供,最緊要係朋友想食!二話不說馬上訂位冇諗到晏晝都竟然咁多人!好在一早訂定位安午市放題價錢278蚊一位,第二位減100蚊實在非常之抵!任飲任食3小時!相比晚上只可以食兩個鐘,食得更他條開心暢快門口位置放咗兩個大雪櫃裏面嘅指定雪糕係可以任食對出位置係角色嘅小食自助小食飲品方面包羅萬有冷冽俱備有凍又熱而且清酒任飲紅白酒啤酒都有至於飲幾多當然要自己衡量啦q r code下單,食物之後源源不絕咁樣送上刺身喺呢度會本之選吞拿魚拖羅,甜蝦泰式生蝦,油甘魚,三文魚和墨魚各式各樣都可以選擇而且份量非常之大方本人最喜歡呢就係呢度嘅TORO同埋油甘魚,無論叫幾多都係咁高質!看到色澤都知道係上品!尤其是吞拿魚和吞拿魚腩另外要試嘅就係呢度嘅創作壽司,我好鍾意呢個三文魚黑松露軍艦,色香味俱全手板咁大只既花膠烏雞湯!呢度嘅清酒都好優質!雖然我對清酒沒有特別嘅研究,但係暖暖甜甜,好易入口!和刺身極度合拍!不知不覺又食多咗飲亦都飲多咗~呢部機就係為酒清酒即馬上加熱之用!只需要將清酒樽插日本仔熱燙
午市放題任食大喜屋殿

冇諗到晏晝都竟然咁多人!好在一早訂定位安

門口位置放咗兩個大雪櫃裏面嘅指定雪糕係可以任食

對出位置係角色嘅小食自助小食

q r code下單,食物之後源源不絕咁樣送上

刺身喺呢度會本之選

另外要試嘅就係呢度嘅創作壽司
我好鍾意呢個三文魚黑松露軍艦,色香味俱全

手板咁大只既花膠烏雞湯!

不知不覺又食多咗飲亦都飲多咗~呢部機就係為酒清酒即馬上加熱之用!只需要將清酒樽插日本仔熱燙燙的清酒就會慢慢注入樽入面

燒物方面,很推介呢度嘅燒牛脷同埋燒雞軟骨,火侯控制非常合適!牛脷厚薄適中,唔會太硬或者太薄冇口感!上面加咗啲黑椒完全去走當中嘅腥味

至於雞軟骨燒得外脆香口用來送啤酒別具風味

炸物方面都好出色!尤其是炸蠔!差不多一隻手指咁大隻

甜品木瓜鮮奶係每人都會必要嘅一樣嘢!平時出去食都唔平呀!呢度係食木瓜既補身,熱呼呼的!成個人暖笠笠

一人一杯MOVENPICK,為這餐晝上完美句號

2021-12-15 379 浏览
殿 大喜屋兩年前食過一次,印象中質素唔錯,最近心思思又想食下放題,咁我哋今次就揀咗位於尖沙咀呢間殿大喜屋,餐廳啱啱裝修完,餐廳環境寬躺,位與位之間唔會太逼,用餐舒適,食物種類比以前多咗好多Book左12:00食Lunch,餐廳安排非常整齊有序,即使好多客人亦都唔會覺得混亂,員工值得一讚,坐低之後就可以出去攞少少小食,沙律,湯同埋飲品,之後再用QR code點餐,飲品嘅種類真係好多,熱飲,凍飲,咖啡,茶同酒,滿足晒唔同人嘅需要👍🏻第一Round 我哋嗌咗刺身,拖羅刺身唔係到到都有,拖羅油脂分布平均,肥美鮮甜,忍唔住再嗌多左一次,劍魚腩都相當唔錯,好新鮮,一啲腥味都冇,蟲草花花膠雞湯都非常好飲,飲返啲滋陰養顏嘢,補一補佢先,另外燒菠蘿同埋牛舌都值得推薦,菠蘿鮮甜多汁,牛舌爽口彈牙,和牛薄燒牛味濃郁,一啲都唔韌,芝麻雞翼放題都必點,熱辣辣,雞肉嫩滑最後食埋個榴槤炸彈,榴槤味非常濃郁,外脆內軟,榴槤流心,鍾意食榴槤一定唔可以錯過,人哋話女仔有兩個胃,對甜品不能抗拒,食左馬卡龍,木糠布甸,奶凍,再加上左一杯雪糕,完美結束,好飽,好滿足啊‼️殿 大喜屋🏠:尖沙咀金巴利道26號1樓☎️:36223000
殿 大喜屋

• 刺身拼盤
  • 天婦羅
  • 燒牛舌
2021-12-11 715 浏览
講到日式放題,一定第一時間諗起大喜屋😁之前食開都係觀塘嗰間,今日黎到尖沙咀呢間 "殿.大喜屋"呢間分店剛裝修好,用餐環境都幾大幾舒適。食物方面都幾多選擇,除左menu 入面嘅食物外,出面有自助吧,前菜、沙律菜、炸物、湯、冷熱飲品、酒類、生果及甜品都一應俱全。而menu內一般日式放題嘅食物都齊晒,刺身、壽司、熟食料理仲有甜品,不過今日我地食午市放題就只可每人一個雪糕,對於鍾意食甜品嘅就唔夠喇,不過出面嘅甜品櫃都好多選擇,可以平衡返😆首先叫左啲刺身試下,款式唔算特別多,不過勝在每塊都厚切嘅,刺身都幾鮮味,特別喜愛拖羅同埋油甘魚😋胃口比較小,所以壽司就只點左三款,左口魚唔錯,有魚油香,黑松露蒸蛋幾滑,不過芡汁比較濃稠,不太合我口味串燒都燒得剛好,不太乾,菠蘿怪嘅我點左好多舊,又甜又多汁👍🏻😍不過有時都好睇個菠蘿夠唔夠熟,食到有兩舊較酸🙈天婦羅就較遜色,炸粉偏多,炸物反而幾好,炸芝士年糕同埋炸榴槤都好好味👍🏻menu內竟然有花雕醉鮑魚同埋花膠雞湯,立即點黎試下,鮑魚口感爽嫩唔錯👍🏻雞湯內嘅花膠都幾大片,不過可以再煮得軟腍少少,湯都幾鮮甜🤤以下四樣質素都唔錯,最喜愛個和牛薄燒,牛肉軟嫩,可多點數

呢間分店剛裝修好,用餐環境都幾大幾舒適。

而menu內一般日式放題嘅食物都齊晒,刺身壽司、熟食料理仲有甜品,不過今日我地食午市放題就只可每人一個雪糕,對於鍾意食甜品嘅就唔夠喇,不過出面嘅甜品櫃都好多選擇,可以平衡返😆

以下四樣質素都唔錯,最喜愛個和牛薄燒,牛肉軟嫩,可多點數次😋

午市成人放題 每位收費$278 另需加一服務費
整體性價比高,環境舒適,食物多選擇,回頭率🆙
2021-12-06
2021-12-10 463 浏览
無論係幫朋友慶生還是係朋友家庭聚會 我都曾經推薦過呢一個地方 雖然放題有好多唔同嘅選擇但係電大喜屋好係好在佢嘅食材好新鮮然後選擇多 分量精緻 因為咁樣反而可以為我哋個胃留多啲位 咁先可以有口福食到多啲嘢㗎嘛就算喺疫情期間 有成八至10個人想聚一聚 都可以嚟呢度 佢仲會有VIP Room可以俾你喺入面盡情傾偈添 當然啦佢嘅防疫措施都做得好做有齊隔板嘅喺呢度可以叫好多唔同類型嘅壽司試吓佢嘅味道譬如三文魚亦都可以叫辣味 炙燒三文魚 🍣三文魚腩去仔細咁樣食吓 分辨每一款嘅分別喺邊度另外佢哋啲手卷真係不得了 紫菜真係非常脆口 最神奇係唔多食海膽嘅我 竟然都試咗個海膽手卷 然而係完全冇後悔 因為只有鮮甜 而無絲毫腥嘅味道另外佢哋嘅串燒 同埋鰻魚都好出色 完全冇骨 而且非常肥美

另外佢哋嘅串燒 同埋鰻魚都好出色 完全冇骨 而且非常肥美
  • 海膽手卷
  • 刺身
  • 煙肉芝士焗蠔
  • 燒帆立貝
位於尖沙咀的日式放題店,這家有很多連鎖店,有分級數的,越是高級,供應的食物會更高質、貴價。刺身、壽司、料理煮物等都是在網上下單;其他小食、飲料及甜品則在外面自助的。整個餐廳面積大,都是沙發卡位;場內分成多個食物區域。上菜方面相當快速,侍應很快便把一盤盤的刺身分到不同的客人枱上。冷盤區:有沙律蔬菜及冷盤小食,如味付螺肉、中華沙律、泡菜、醃鳳爪等。熟食區:有各式的炸物,春卷、章魚燒;熱湯、中式煮物。飲品區:冷飲最多,果汁、茶類飲品、啤酒等;還有熱茶飲、清酒也有。甜品區:一整個櫃都放滿了甜點、蛋糕、水果等;另一邊還有雪糕櫃。
位於尖沙咀的日式放題店,這家有很多連鎖店,有分級數的,越是高級,供應的食物會更高質、貴價。刺身壽司、料理煮物等都是在網上下單;其他小食、飲料及甜品則在外面自助的。
熟食區:有各式的炸物,春卷、章魚燒;熱湯、中式煮物。
飲品區:冷飲最多,果汁、茶類飲品、啤酒等;
還有熱茶飲、清酒也有。
甜品區:一整個櫃都放滿了甜點、蛋糕、水果等;
另一邊還有雪糕櫃。
話咁快又嚟到一年最後一個月,我抽起條筋想同老婆食返餐好嘅,都叫做慶祝吓原來自己辛苦左11個月啦我哋都好耐冇食放題,又見到呢間好抵,就一於嚟試吓啦我哋食最早嗰場晚餐,一入到來好寬躺,地方舒服,而且擺咗好多食物出嚟,當中最令我驚喜嘅係可以任飲清酒!擺出嚟都好有氣勢啦,另外仲有甜品雪糕等等都非常吸引食放題就一定會叫好多嘢食㗎啦,有幾樣我覺得特別推介同埋可以回到本嘅<刺身> 食放題就一定會叫㗎啦,呢度刺身鮮甜不在話下,拖羅都係任叫,而且其他刺身例如油甘魚、三文魚等等都好厚切,絕對唔孤寒<壽司> 唔會比好多飯你另你好快飽,反返而個質素同味道都唔差,吞拿魚茸都好重手下<和牛薄燒> 呢個真係好推介,將啲和牛切成薄片,燒到約6-7成熟,上枱時仲係熱辣辣的,我後來都再encore多一碟<花雕醉鮑魚> 鮑魚處理得乾淨,酒香入味,而且保持彈牙,好好味<鱆紅魚薄切伴海膽醬油> 估唔到放題都會做到咁仔細,鱆紅魚獨立配醬汁另上,好食<海膽手卷> 海膽都幾鮮甜,而且仲可以任吃<蟲草花膠雞湯> 塊花膠好大塊

我哋都好耐冇食放題,又見到呢間好抵,就一於嚟試吓啦

<海膽手卷> 海膽都幾鮮甜,而且仲可以任吃

<蟲草花膠雞湯> 塊花膠好大塊!食咗好多凍嘢,飲返啖熱湯暖返個胃

基本上叫兩round都已經可以回本,而且其他食物例如天婦羅、串燒等等嘅質素都非常唔錯,已經諗緊下次約多幾個Frd子一齊嚟食
2021-12-01
2021-12-10 232 浏览
星期五嘅晏晝想同老婆食好啲。喺openrice搵咗好耐先決定食殿大喜屋,食評有好有壞!一於畀次機會佢晏晝嘅用餐時間有三個鐘,第二位可以減100認真抵食! 準時12點入到去,空間感極高! 見到啲職員好努力, 抹枱呀消毒咁,疫情下食飯 都覺得好安心, 裝修極華麗下單用q r code,食物款式好多!有刺身壽司,串燒 ,天婦羅炸物,鹽燒,烏冬 ..至於飲品就要自己出去攞啦 。清酒任飲係最養眼嘅。款式有兩種 ,啤酒紅酒白酒都任飲。但唔溝酒飲啦 。老婆唔飲酒都好多無酒精飲品畀佢揀我哋樣樣都點啲,甜蝦口感爽口 ,油甘魚厚切又肥美! 極推介劍魚腩,厚切!份量非常大方!帶子 :切得比較薄,不過味道鮮甜拖羅亦都係非常之推介,佢個口感甘香,肥瘦適中,入口即溶嘅感覺令人一試難忘。海膽手捲亦都係回本之作!每次可以攞兩個,你食得落嘅話 ,食20個都得! 過海膽真係好鬼正,成隻手指尾咁大舊!味道鮮甜!不過紫菜略嫌有點腍家陣啲啦鰻魚都好貴, 呢度嘅燒鰻魚超大嚿 !!即叫即燒味道 ,有啲炭火香味, 夠厚又夠肥美呢個叫做創作刺身,魚種我唔記得啦~但係真係要必點!呃like一流,味道都唔錯蒜香和牛片 ,用上什麼級數和牛

帶子 :切得比較薄,不過味道鮮甜

蒜香和牛片 ,用上什麼級數和牛就真係不得而知啦!但係和牛個肉質唔錯,肥瘦適中!好重牛肉嘅香味,相信都係用上上級嘅牛肉

至於呢度嘅炸物同串燒款式都好多, 我最鍾意呢就係炸生蠔啦!成隻手指咁大隻!可惜嘅係自己食唔得幾多隻

壽司細細件可以食多幾款 ,一啖一口! 老婆 叫咗十幾款唔同壽司,好在食得曬

呢個又係必點嘅避風塘炒蟹,肉質鮮嫩又惹味,份量都夠大方!一份最有一大隻蟹!街市要買都幾廿蚊只㗎

甜品方面 ,雪耳紅棗燉木瓜正到不得了 !老婆唔鍾意食木瓜,就點咗杯movenpick雪糕畀佢! 食到呢度大家都再食唔落啦, 大滿足

2021-12-09 201 浏览
新裝修點可以唔去見識下?食放題有時食到好厭,錫你食去都係嗰啲嘢,其實食個環境都好重要㗎。如果環境好,自然會覺得啲嘢食好食啲,就好似今日去呢間放題一樣,不知不覺食多咗,而且冇乜罪惡咁,因為覺得好抵食好好食,一流嘅享受加上一流嘅服務,食物質素又冇令我失望,真係有一種皇帝給嘅享受。你睇吓我啲食物相,你係咪食指大動呢,如果係嘅話,事不宜遲啦,晏晝都幾多人㗎,夜晚更加唔使講。雖然放題來講佢唔係算好平,但係絕對你見到食嗰啲嘢,呢個價錢係物有所值。

2021-12-09 171 浏览
放題最緊要種類多,食物品質都係要好,有時價錢平,又好難搵到啲好嘢食。價錢貴你又覺得唔係好值得。但係呢一間放題,絕對滿足晒你兩個條件,只係一個中等價錢,入邊嘅所有食物質素,服務員工質素,同埋環境餐廳感覺,都係絕佳嘅享受。入邊有勁多嘢食,點餐嚟得又快又準,員工服務又好又勤快,基本上有一種酒店級嘅享受,只係俾緊茶餐廳價錢。最重要係佢新裝修完,美輪美奐,基本上你任何個角落都覺得佢係好乾淨,出邊擺食物嘅嘢都係好令人心滿意足,一流嘅享受!