2025-06-11 188 浏览
去開黃竹坑行街順便食晚飯,想食台灣菜真係要搵一搵,好懷念食正宗台灣牛肉麵這個THE SOUTHSIDE 有間台灣過江龍「段純貞牛肉麵」餐廳店內環境燈光舒適,佈置充滿中華特色 蒜醬青菜$48 油麥菜好新鮮,蒜香味好濃.滷水鴨舌好$68最愛食鴨舌仲夠入味 麻辣鴨血冬粉$88佢湯底香又辣,每條冬粉及鴨血都好入味 而且鴨血非常好滑闊條嘅手工麵,食晒都非常有夠飽肚. 招牌紅燒腱心牛肉麵(微辣)$86 牛肉麵湯底非常濃郁味道香濃,是用了牛大骨慢火熬煮多個小時 大大件半筋半牛肉入口好軟淋.燉濃湯雞麵 $88湯底感覺好鮮甜,有大大件雞脾,肉質好嫩滑手工麵質地咬落煙靭口感,好岩我口味純貞芋圓1號(凍)$48最愛有滑滑仙草、粒粒紅豆入口好咬口,同芋圓煙韌透明珍珠、黑糖珍珠同愛玉是夏天必食甜品芒果QQ $3250% 甜中杯500ml食完都好夠飽肚,份量都不少,食物味道及員工服務都不錯.📍段純貞牛肉麵 (黃竹坑)黃竹坑香葉道11號THE SOUTHSIDE 2樓205號舖
餐廳店內環境燈光舒適,佈置充滿中華特色
 蒜醬青菜$48
 油麥菜好新鮮,蒜香味好濃

滷水鴨舌好$68
最愛食鴨舌仲夠入味

麻辣鴨血冬粉$88
佢湯底香又辣,每條冬粉及鴨血都好入味
 而且鴨血非常好滑
闊條嘅手工麵,食晒都非常有夠飽肚

招牌紅燒腱心牛肉麵(微辣)$86
 牛肉麵湯底非常濃郁味道香濃,是用了牛大骨慢火熬煮多個小時
 大大件半筋半牛肉入口好軟淋

燉濃湯雞麵 $88
湯底感覺好鮮甜,有大大件雞脾,肉質好嫩滑
手工麵質地咬落煙靭口感,好岩我口味
純貞芋圓1號(凍)$48
最愛有滑滑仙草、粒粒紅豆入口好咬口,
同芋圓煙韌
透明珍珠、黑糖珍珠同愛玉
是夏天必食甜品

芒果QQ $32
50% 甜中杯500ml
食完都好夠飽肚,份量都不少,食物味道及員工服務都不錯

📍段純貞牛肉麵 (黃竹坑)
2025-06-10
2025-06-02 194 浏览
.👦🏻豆豆👦🏻哥哥最近考試開始放早,同佢去咗屋企附近食lunch~呢間餐廳我哋食過幾次,真係次次都咁好味😋 總括嚟講,呢間餐廳性價比高,味道又正宗,絕對會再encore!💯🥬 蒜醬青菜$48 👉 油麥菜好新鮮,蒜香味好濃,正! 🍜 麻辣鴨血冬粉$88 👉 鴨血好滑,麻辣湯底夠哂惹味,冬粉吸晒啲湯汁,食到停唔到口!🔥 🌭 古早台灣腸$58 👉 外皮脆脆哋,咬落去juicy,好有台灣風味~ 🐮 招牌紅燒腱心牛肉麵(微辣)$86 👉 牛肉超軟嫩,湯底濃郁得嚟唔會太鹹,手工麵好有咬口,必食!👍 🍚 台式肉燥飯$78 👉 肉燥香噴噴,撈飯一流,好快就清晒! 🍧 納貞芋圓3號(凍)$48 👉 芋圓QQ哋,配料豐富,凍食好清爽~ ☕ D1 芋頭特調(熱)$40 👉 中杯500ml,叫咗50%糖,甜度啱啱好!仲加咗珍珠(+$6),咬落去好有口感~ 📍段純貞牛肉麵 (黃竹坑)黃竹坑香葉道11號THE SOUTHSIDE 2樓205號舖
🥬 蒜醬青菜$48
👉 油麥菜好新鮮,蒜香味好濃,正!
🍜 麻辣鴨血冬粉$88
🌭 古早台灣腸$58
👉 外皮脆脆哋,咬落去juicy,好有台灣風味~
🐮 招牌紅燒腱心牛肉麵(微辣)$86
🍚 台式肉燥飯$78
👉 肉燥香噴噴,撈飯一流,好快就清晒!
🍧 納貞芋圓3號(凍)$48
👉 芋圓QQ哋,配料豐富,凍食好清爽~
☕ D1 芋頭特調(熱)$40
📍段純貞牛肉麵 (黃竹坑)
2025-05-28 144 浏览
Duan Chun Zhen sliced beef shank noodles 經典紅燒牛肉麵 🥩 $86超級受歡迎嘅經典紅燒牛肉麵絕對係餐廳嘅招牌菜,牛肉麵嘅湯底微辣🌶️,食落去相當惹味,牛肉煮到好淋,而好彈牙嘅粗身手工麵好有誠意,口感煙靭有帶有米香,確實幾正😍Rich chicken broth noodles with drumsticks 濃湯雞燉麵 🍗 $88呢一款濃雞湯燉麵絕對真材實料,裏面有一大隻滑捋捋嘅雞髀同埋雞肉,浸到好入味,仲有少少油麥菜🥬做餸,手工麵連埋湯底一齊飲真係幾正,值得推介👍🏻Chinese herbal chicken wings with soup藥膳雞翼🍲 $48養生嘅藥膳雞翼經過精心熬製,裏面有行氣活血杞子、紅棗、薑絲🫚等,成碗雞翼嘅湯底藥膳味濃厚,而雞翼滲得相當入味,係個超健康嘅小食Taiwanese style sausage 🇹🇼 古早台灣腸 $58 適合同朋友share食嘅古早台灣腸一碟大概有10粒,台灣腸帶微甜唔會太鹹,外皮燒到脆脆地,裏面有keep到豬肉腸嘅Juicy💦,真係唔錯Sweet black sesame soup with
經典紅燒牛肉麵 🥩 $86

濃湯雞燉麵 🍗 $88

藥膳雞翼🍲 $48

Sweet black sesame soup with tofu podding
黑白豆花 🍮 $38
依個黑白豆花嘅性價比好高,裏面主要有濃厚又幼滑嘅芝麻糊、口感彈牙嘅三色芋圓🌈、熱辣辣嘅豆腐花🔥,連埋一齊食味道好夾,而且抵食!

Chun Zhen taros Number 2
純貞芋圓2號 🍡 $48
純貞芋圓真係好高質,裏面主要有香噴噴嘅桂花冰糖🌼、口感彈牙嘅黑糖珍珠🧋、滑捋捋又充滿豆香嘅豆腐花、自家製三色芋圓同埋紅棗杞子,材料豐富,食完個甜品已經飽肚
2025-05-28 105 浏览
平日小朋友返哂學,去 The Southside 行下街再食個 Late Lunch,今次就去左食台灣料理嘅「段純貞」佢哋嘅牛肉麵係台灣第一,不過今次就試試其他!🌟 台式肉燥飯我最喜歡嘅肉燥飯,鋪滿飯面嘅肉燥,粒粒肥瘦分明,醬汁夠多,撈飯一流,仲伴有溏心蛋及青菜,好滿足!🌟 胡椒湯酸菜豬腳麵胡椒湯酸菜湯底味濃,豬腳已經起左骨,食落啖啖肉,麵質彈牙!🌟 鹽酥雞炸得十分酥脆,完全唔油膩,內裡嫩滑!🌟 麻油素麵根椒麻皮蛋滿滿麻油及椒麻味,素麵根配皮蛋一齊,惹味又開胃!🌟 招牌珍奶食台灣野點都要飲杯珍奶🧋,滿滿台式嘅風味!

佢哋嘅牛肉麵係台灣第一,不過今次就試試其他!

🌟 台式肉燥飯

🌟 胡椒湯酸菜豬腳麵
胡椒湯酸菜湯底味濃,豬腳已經起左骨,食落啖啖肉,麵質彈牙!

🌟 鹽酥雞
炸得十分酥脆,完全唔油膩,內裡嫩滑!

🌟 麻油素麵根椒麻皮蛋
滿滿麻油及椒麻味,素麵根配皮蛋一齊,惹味又開胃!

🌟 招牌珍奶
食台灣野點都要飲杯珍奶🧋,滿滿台式嘅風味!

2025-05-19
2025-05-27 87 浏览
台灣起家的「段純貞牛肉麵」超過18年歷史,近來有些分店更與「日出茶太」合作,務求把台灣風味達到更極致.他們家的紅燒湯頭比外面吃到的多了一股辛香的層次感,加上鹹的甜的選擇也不少,必定能滿足台灣控~▪️蒜醬油麥菜($48)▪️麻辣鴨血冬粉($88)▪️鹽酥雞($48)麻辣鴨血冬粉香辣惹味,帶少許藥材味道.鴨血滑溜而結實,可惜冬粉比想像中有出入,有點像粉絲.鹽酥雞炸得金黃鬆脆,肉質大件▪️招牌紅燒腱心牛肉麵($86)由牛肉中提煉牛油,再搭配花椒及四川著名的豆瓣酒釀.以牛骨熬煮8小時才製成紅燒湯頭,麻香微辣.牛腱心慢火燉煮2小時,肉質軟嫩,入口即化▪️胡椒湯酸菜豬腳麵($88)胡椒湯底有驚喜!配搭大量酸菜,味道豐富而不嗆喉.豬腳炆得軟熟,但同時卻能保留豬皮Q彈,滿滿膠質口感不錯~幼麵也能吸入更多的湯汁▪️草莓歐蕾($34)▪️純貞芋圓3號($48)沙冰見到草莓籽,酸酸甜甜好清爽.叫的台式糖水有仙草、芋泥、紅豆、芋圓、透明珍珠、黑糖珍珠.配料簡單卻豐富.尤其芋圓口感Q彈,甜度剛好.令飽肚感更上一層樓~

▪️蒜醬油麥菜($48)
▪️麻辣鴨血冬粉($88)
▪️鹽酥雞($48)

▪️招牌紅燒腱心牛肉麵($86)

▪️胡椒湯酸菜豬腳麵($88)

▪️草莓歐蕾($34)
▪️純貞芋圓3號($48)

2025-05-26 62 浏览
真係好耐都冇食台灣嘢,難得今日喺黃竹坑呢邊,而且又落雨喎,所以晚餐梗係要搵一啲方便食嘅地方啦,於是就決定去southside呢間到食個暖笠笠嘅牛肉麵。蒜醬油麥菜真心好好食,菜好新鮮,而且份量好多,對於上班族嚟講,真係你鍾意咁多菜嘅餐廳!古早台灣腸有超級多蒜頭同蔥,台灣腸亦都燒得好香口,唔會話太油膩。滷味牛肚份量都好大份,冇怪味,反而醬汁好入味。有機菇素肉燥飯真係超香,撈埋飯一齊食真係好下飯!而且仲有一隻流心蛋,超開心!清燉牛肉麵啲牛肉好厚一塊,而且湯底清甜,面嘅口感亦都好好,難怪我同朋友次次嚟都係叫手工麵。嚟得呢度一定要叫埋Chatime飲品,我要咗太極厚奶,奶味好濃郁,加埋有珍珠同埋蒟蒻,亦都唔會太甜,best combo!

2025-05-21 83 浏览
Southside三樓睇完戲後,我哋去咗二樓食段純貞牛肉麵。佢嘅湯底一向係我至愛,無論係紅燒定胡椒味,都非常濃郁惹味,湯可以飲到碗底朝天。我哋點咗以下幾樣:🏅蒜醬油麥菜**:清爽開胃 🏅滷水鴨舌**:份量十足 🏅麻辣鴨血冬粉**:正宗台灣風味 🏅招牌紅燒腱芯牛肉手工麵**:牛腱芯軟腍入味,手工闊麵掛湯一流 🏅胡椒湯酸菜豬腳幼麵**:去骨豬腳厚肉飽滿,滿滿骨膠原食完當然唔少得台式甜品:🏅純貞芋圓3號**:配料豐富,有仙草、芋泥、紅豆、芋圓、透明珍珠、黑糖珍珠 🏅台式綜合豆花**:豆花配上紅豆、綠豆、薏仁、芋圓同花奶,清甜又滿足一餐落肚,鹹甜皆備,超滿足!

我哋點咗以下幾樣:
🏅蒜醬油麥菜**:清爽開胃
🏅滷水鴨舌**:份量十足
🏅麻辣鴨血冬粉**:正宗台灣風味
🏅胡椒湯酸菜豬腳幼麵**:去骨豬腳厚肉飽滿,滿滿骨膠原
蒜醬油麥菜
滷水鴨舌
麻辣鴨血冬粉
招牌紅燒健心牛肉麵
胡椒湯酸菜豬腳麵

食完當然唔少得台式甜品
純貞芋圓3號

台式綜合豆花

一餐落肚,鹹甜皆備,超滿足!
2025-05-21
胡椒湯酸菜豬腳麵
純貞芋圓3號
台式綜合豆花
2025-05-20 62 浏览
蒜醬青菜 油麥菜整得幾爽口,蒜香味夠突出鹽酥雞外皮脆,肉入面啲汁仲Keep住,唔會乾爭爭,調味幾好胡椒湯酸菜豬腳麵 (細麵)個湯飲落幾香胡椒味,仲有少少辣,好醒胃~豬腳唔錯,夠曬腍~酸菜就中和返重口味,整體幾滿意招牌紅燒腱心牛肉麵牛肉超腍,入口即溶嗰種,個湯濃郁之餘唔會太重藥材味,手工麵好彈牙~太極厚奶奶味幾香,泰式奶茶+台式奶茶好match~口感好好,茶味夠香純貞芋圓4號芋圓幾有嚼勁,配埋啲料食落幾開心,芋泥同紫薯泥好綿密,食埋一碗甜品收尾,好滿足!!整體覺得OK,價錢合理,分店位置方便~鐘意台式嘢嘅話,依間係穩陣之選
蒜醬青菜
油麥菜整得幾爽口,蒜香味夠突出

鹽酥雞
外皮脆,肉入面啲汁仲Keep住,唔會乾爭爭,調味幾好

胡椒湯酸菜豬腳麵 (細麵)

太極厚奶

純貞芋圓4號

💫 我嘅台灣味雙重享受: 每次諗起台灣牛肉麵,腳仔就會自動行去段純貞!(尤其是The Southside地點方便我)最正係可以同時嘆到Chatime飲品,台灣風味一次過大滿足~ 🍽️ 今日美食全記錄: ✨✨【招牌紅燒腱心牛肉麵】✨✨ 湯底用咗超過10種中藥材同牛骨慢火熬煮8個鐘,飲落濃郁得嚟帶住淡淡藥材香,完全唔會死鹹!牛腱心大大舊有成3-4件,炆到超級軟淋,仲要連住啲筋位,入口即化嘅感覺真係無得頂~麵條可以揀粗麵或幼麵,今次揀咗粗麵,掛湯能力一流,口感煙靭,每啖都索滿湯汁!隨麵仲會跟一碟酸菜,加落湯度更加開胃! ✨✨【青花椒香手撕雞乾拌麵】✨✨ 呢款係我近期新寵!麵底用咗台灣關廟麵,口感煙韌有咬口。手撕雞份量十足,肉質嫩滑,重點係個青花椒醬汁,麻香十足但唔會太辣,仲加咗啲青蔥同芝麻,撈勻之後每條麵都沾滿醬汁,食到最後一滴都唔放過!✨ 【鹽酥雞】 ✨ 即叫即炸熱辣辣,外皮金黃酥脆到不得了!咬落去"咔嚓"聲,裡面雞肉仲保持住juicy嫩滑,撒上台灣特色椒鹽粉同伴碟嘅炸辣椒葉,香氣撲鼻,真係停唔到口~ ✨ 【麻油素麵根椒麻皮蛋】 ✨ 皮蛋碎加上秘製麻油同椒麻醬汁,微辣帶麻香
💫 我嘅台灣味雙重享受:

🍽️ 今日美食全記錄:

✨✨【招牌紅燒腱心牛肉麵】✨✨

青花椒香手撕雞乾拌麵

✨✨【青花椒香手撕雞乾拌麵】✨✨

✨ 【鹽酥雞】 ✨

麻油素麵根椒麻皮蛋

✨ 【麻油素麵根椒麻皮蛋】 ✨
皮蛋碎加上秘製麻油同椒麻醬汁,微辣帶麻香。爽口嘅素麵根份量十足,口感層次超豐富~

蒜醬青菜 (西生菜)

✨ 【蒜醬青菜 (西生菜) 】 ✨
新鮮爽脆,蒜香十足嘅開胃前菜

招牌奶茶及荔枝紅茶加椰果

Chatime飲品
✨ 【招牌奶茶】 ✨
茶底用咗台灣直送茶葉沖泡,茶味濃郁得嚟唔會澀,奶香滑順,甜度剛剛好,珍珠煙韌有咬口,係完美嘅台式奶茶!

✨ 【荔枝紅茶加椰果】 ✨
清新嘅荔枝香氣同紅茶好夾,甜度適中唔會膩,加埋彈牙嘅椰果,解渴又解膩,同濃味嘅牛肉麵簡直係絕配!
青花椒香手撕雞乾拌麵
麻油素麵根椒麻皮蛋
蒜醬青菜 (西生菜)
招牌奶茶及荔枝紅茶加椰果
2025-05-16 24 浏览
呢間台灣牛肉麵不錯!蒜醬青菜 $48可選擇油麥菜或者生菜~搭配蒜醬的香氣食落甜甜地 份量好大碟滷水鴨舌 $68鴨舌的滷味入味,肉質滑嫩,口感獨特。非常適合作為下酒小菜鹽酥雞 $48鹽酥雞外酥內嫩,炸得恰到好處,搭配特製的香料,味道十足。每一口都充滿了香脆的口感,是絕佳的小吃選擇招牌紅燒腱心牛肉麵(微辣) $86牛肉麵的湯頭濃郁,紅燒的味道渾厚,牛腱肉質軟嫩,入口即化。微辣的口感恰到好處,讓人回味無窮,手工麵條也十分Q彈清燉牛肉麵 $82清燉牛肉麵的湯底清甜,牛肉的鮮味十分突出。肉質鮮嫩,湯頭清澈,讓人感受到一種簡單卻滿足的美味幼麵的口感滑順能完美吸收湯汁芋頭特調熱飲(中杯 500ml)30%糖芋頭香氣更濃郁,口感滑順,甜而不膩,讓人感受到溫暖的舒適感,飲落好似奶粉味台式綜合豆花(凍/熱)豆花的質地細膩,搭配各式配料,有綠豆紅豆薏米同埋芋圓 椰奶偏甜~段純貞牛肉麵 (黃竹坑)黃竹坑香葉道11號THE SOUTHSIDE 2樓205號舖
呢間台灣牛肉麵不錯!

蒜醬青菜 $48
可選擇油麥菜或者生菜~搭配蒜醬的香氣食落甜甜地 份量好大碟

滷水鴨舌 $68
鴨舌的滷味入味,肉質滑嫩,口感獨特。非常適合作為下酒小菜

鹽酥雞 $48

招牌紅燒腱心牛肉麵(微辣) $86

清燉牛肉麵 $82
幼麵的口感滑順能完美吸收湯汁

芋頭特調熱飲(中杯 500ml)

台式綜合豆花(凍/熱)

段純貞牛肉麵 (黃竹坑)
2025-05-14 12 浏览
之前去過灣仔店,今次來訪位於黃竹坑Southside 嘅段純貞❤️ 裝修設計貫徹古色古香嘅風格,中國古典美盡現眼前,大大幅紙畫壯觀悦目,令人讚嘆不已😚 主食㨂咗惹味又邪惡嘅招牌紅燒腱心牛肉麵😋 選了彈牙又煙韌嘅手工麵✅ 手工麵煮得好入味,完美呈現湯底嘅濃濃牛香☺️ 微微嘅辣令整體更添滋味👍 牛肉好大塊,煮得軟腍嫩身,食落濃香可口😘 小食㨂咗一客古早台灣腸👍 名副其實,口味好地道正宗😍 外皮香脆內餡軟嫩,入口甘香甜美☺️ 真係食唔停口咁正😋 有興趣可以配多一碟蒜醬西生菜🌟 好新鮮又清爽❣️ 甜品叫咗一份純貞芋圓4號📍 內含椰汁、透明珍珠、黑糖珍珠、紫薯泥、芋泥同埋芋圓❤️ 用料好豐富😚 色彩繽紛好吸引☺️ 食落口感味道層次豐富,整體唔會過份膩滯✅ 好高質😙

午餐
2025-05-14 48 浏览
前排去完THE SOUTHSIDE行街🛍️見到有「段純貞牛肉麵」就食埋晚飯先走😬.⚠️此餐廳收取10%服務費💰.胡椒湯酸菜豬腳手工麵🍜單點$88💰胡椒酸菜湯底充滿胡椒嘅辛香🧂酸菜酸香令湯底更開胃😋豬腳已經去咗骨☺️食落啖啖肉😉膠質豐富、入口即化😌手工麵厚厚一片,口感煙韌😆極易掛湯😬仲有油麥菜💯.燉濃湯雞幼麵🥢單點$88💰雞髀大隻厚肉🍗肉質非常細嫩👍🏻雞湯香濃細膩🐓加上酸菜同油麥菜🥦搭配爽滑幼麵🤤.麻辣鴨血冬粉🦆單點$88💰鴨血滑嫩多汁🩸冬粉吸滿麻辣湯汁🌶️.香辣麻香牛肚🐄單點$78💰牛肚軟又帶咬口😗配上油麥菜、酸菜、花生🥜.蒜醬油麥菜🥬單點$48💰.熱純貞芋圓4號🍠單點$48💰有芋泥、紫薯泥、椰汁🥥黑糖珍珠、水晶球、芋圓💜.熱台式綜合豆花🥣單點$48💰有綠豆泥、薏仁🌾紅豆🫘芋圓、花奶、豆花、黑糖珍珠🧋
⚠️此餐廳收取10%服務費💰
蒜醬油麥菜🥬單點$48💰
  • 濃湯燉雞麵
  • 純貞芋圓4號
2025-05-03 19 浏览
黃竹坑這家段純貞,樓底高,木質暖色系,非常高雅,晚餐時間客流還是挺滿的。主食/小吃/甜品都挺多款式的。✴️🐔燉湯雞麵 $88湯色金黃濃郁,油脂都撇清了,一整隻雞脾鋪得麵都看不到了,雞脾嫩滑入味,越咬越香。幼麵非常細滑,一口湯一口麵,清甜濃郁,有膠質,湯我差不多喝光光,牛肉麵在我這評價都沒這碗雞湯麵高。✴️🐂清燉牛肉麵 $82朋友點的,三大片牛腱肉,筋肉紋理均勻,燉得腍滑卻帶咬口,湯頭是完全體驗牛肉精華的地方,牛味濃郁,但清爽。也是選幼麵,吸收湯汁後,滑溜又入味。✴️🐖古早台灣腸 $58台灣腸可算是我最愛的台灣小食,香甜爽脆,配上生蒜一起食,多了一陣辛辣,好惹味。✴️🥙三星蔥肉鍋餅 $48外皮如手抓餅,包裹着蔥香撲鼻的宜蘭三星蔥,非常好食。✴️🥬蒜醬青菜:油麥菜 $48翠綠新鮮的油麥菜,淋上蒜醬,還有些許肉燥,好清新爽脆。🍨純貞芋圓5號 (凍)$48色彩繽紛,糖水做成了五顏六色的珠珠,咬開啵一下,三色芋圓煙韌,薏仁有咬口,紫薯泥綿密。🍧芝麻糊流沙花生湯圓(熱)$30味道不算特別,而且湯圓沒甚麼口感,我喜歡煙煙韌韌的,不過不算甜,熱熱的暖胃。總結,那個雞湯麵真的驚豔到我,可以回味好久,而且大部分食物

主食/小吃/甜品都挺多款式的。

✴️🐔燉湯雞麵 $88

✴️🐂清燉牛肉麵 $82

✴️🐖古早台灣腸 $58

✴️🥙三星蔥肉鍋餅 $48

外皮如手抓餅,包裹着蔥香撲鼻的宜蘭三星蔥,非常好食。

✴️🥬蒜醬青菜:油麥菜 $48

翠綠新鮮的油麥菜,淋上蒜醬,還有些許肉燥,好清新爽脆。

🍨純貞芋圓5號 (凍)$48

🍧芝麻糊流沙花生湯圓(熱)$30

總結,那個雞湯麵真的驚豔到我,可以回味好久,而且大部分食物都令人滿意,服務也很好,為了雞湯麵怎麼都會再來。
2025-03-13 397 浏览
因工作關係,成日黎黃竹坑。自從Southside開咗之後,多咗好多唔同嘅食肆選擇,但食得最多嘅,可算係呢間。當初知佢喺台灣過黎荃灣如心開,已即刻去捧場。到依家黃竹坑開咗,我都帶朋友食過好多次。今次我都係食紅燒半筋半肉麵,一如既往,啲筋同肉都煮得好軟糯好淋香。我覺得佢紅燒個湯底精彩過原味同蕃茄湯。我常叫都係呢個。同行朋友就叫咗個胡椒酸菜豬手麵,佢就揀幼麵。而我都係揀佢嘅手工麵。我仲叫咗個豬耳同蝦餅小食添。加埋一人一杯珍珠奶茶。大概食咗四百蚊到啦。講真,價錢唔算平,喺附近都有好多選擇添,但論食物質數同台灣食嘅一模一樣,係抵俾嘅。唯一美中不足嘅係,我地拎住咁多野,佢都無安排我地坐四人檯。果時下午茶時段又唔滿座。坐得唔闊落唔舒服,張檯又細又同隔離好近,都唔想再叫多兩樣小食。安排我地坐出面啲檯,入面就吉嘅,想出面啲人行過好睇啲?睇落多人啲?

2025-02-28
  • 紅燒半筋半肉手工麵
這家台灣牛肉麵在香港已有5家分店了本次來到了比較新的黃竹坑店店內座位好多地方也算大但可能我們到達的時間還早店員有些呆滯😂可能天氣冷就想著要吃辣就點了一個慢煮無骨口水雞拌麵拌麵只能是細麵條不能改特式手工麵這個位確是有點失望呢上菜後我第一眼的感覺是雞的份量還好麵就有點少😯不過女生來講也算足夠評價一下麵條口感是不錯的平日我不愛細麵條也覺得好吃主要是有種Q彈的質感而口水雞肉質也很嫩👍🏻辣味則有點不夠可能是我太能吃辣哈哈本來想多加一個飲品但中午時段既沒套餐也沒有飲品折扣全部食物只能單點🥺🥺🥺這個就有點性價比低了些
這家台灣牛肉麵在香港已有5家分店了
本次來到了比較新的黃竹坑店