💫 我嘅台灣味雙重享受: 每次諗起台灣牛肉麵,腳仔就會自動行去段純貞!(尤其是The Southside地點方便我)最正係可以同時嘆到Chatime飲品,台灣風味一次過大滿足~ 🍽️ 今日美食全記錄: ✨✨【招牌紅燒腱心牛肉麵】✨✨ 湯底用咗超過10種中藥材同牛骨慢火熬煮8個鐘,飲落濃郁得嚟帶住淡淡藥材香,完全唔會死鹹!牛腱心大大舊有成3-4件,炆到超級軟淋,仲要連住啲筋位,入口即化嘅感覺真係無得頂~麵條可以揀粗麵或幼麵,今次揀咗粗麵,掛湯能力一流,口感煙靭,每啖都索滿湯汁!隨麵仲會跟一碟酸菜,加落湯度更加開胃! ✨✨【青花椒香手撕雞乾拌麵】✨✨ 呢款係我近期新寵!麵底用咗台灣關廟麵,口感煙韌有咬口。手撕雞份量十足,肉質嫩滑,重點係個青花椒醬汁,麻香十足但唔會太辣,仲加咗啲青蔥同芝麻,撈勻之後每條麵都沾滿醬汁,食到最後一滴都唔放過!✨ 【鹽酥雞】 ✨ 即叫即炸熱辣辣,外皮金黃酥脆到不得了!咬落去"咔嚓"聲,裡面雞肉仲保持住juicy嫩滑,撒上台灣特色椒鹽粉同伴碟嘅炸辣椒葉,香氣撲鼻,真係停唔到口~ ✨ 【麻油素麵根椒麻皮蛋】 ✨ 皮蛋碎加上秘製麻油同椒麻醬汁,微辣帶麻香
💫 我嘅台灣味雙重享受:

鹽酥雞

✨ 【鹽酥雞】 ✨

麻油素麵根椒麻皮蛋

✨ 【麻油素麵根椒麻皮蛋】 ✨
皮蛋碎加上秘製麻油同椒麻醬汁,微辣帶麻香。爽口嘅素麵根份量十足,口感層次超豐富~

蒜醬青菜 (西生菜)

✨ 【蒜醬青菜 (西生菜) 】 ✨
新鮮爽脆,蒜香十足嘅開胃前菜

招牌奶茶及荔枝紅茶加椰果

Chatime飲品
✨ 【招牌奶茶】 ✨
茶底用咗台灣直送茶葉沖泡,茶味濃郁得嚟唔會澀,奶香滑順,甜度剛剛好,珍珠煙韌有咬口,係完美嘅台式奶茶!

✨ 【荔枝紅茶加椰果】 ✨
清新嘅荔枝香氣同紅茶好夾,甜度適中唔會膩,加埋彈牙嘅椰果,解渴又解膩,同濃味嘅牛肉麵簡直係絕配!
招牌紅燒腱心牛肉麵
鹽酥雞
青花椒香手撕雞乾拌麵
蒜醬青菜 (西生菜)
招牌奶茶及荔枝紅茶加椰果
麻油素麵根椒麻皮蛋