2021-02-01 132 浏览
上次食完之後一直想食多次,本來今次想試下堂食,但系可惜今次趕時間同五想食甘多野所以就都系叫左外賣自取,只不過今次既外賣自取就全部都系小食。而且因為甘我亦發現左原來段純貞既鹽酥雞系甘高質甘好味,外脆內軟,雞肉五會太老,做得非常好。下次再幫襯一定要試下堂食先得
鹽酥雞
2021-01-24
外卖自取
鹽酥雞
2021-02-01 27 浏览
今日跟朋友一齊去熱門餐廳排行榜no.1既台灣店舖黎朝聖下,下午茶時份黎排晒人龍,外面都聞到很香既牛肉湯味道!排左30分鐘左右終於有位啦,我地點左店舖既招牌菜式:三寶手工麵(腱心、牛肚、牛筋)$88:湯底係用左牛大骨熬煮幾小時慢煮而成,手工麵厚薄不一用黎吸晒湯汁,令麵更加煙韌,三寶麵一次話滿足晒牛魔王既3個願望:腱心肉肉質紮實且紋路漂亮,含豐富膠質,脂肪少、蛋白質多;牛肚味道鮮美,嚼勁十足又腍身;牛筋口感淡嫩不膩,富有韌勁!招牌紅燒腱心牛肉手工麵$80:牛腱心肉細筋滿佈呈現花狀紋路,含有豐富膠質,半筋半肉的口感,牛肉風味香醇且口感極佳,還配有酸菜一齊食更富台灣風味!滷水拼盤有牛肚、牛𦟌、滷蛋、豆干、鮮菌$78: 滷水流心蛋蛋味香濃,含豐富蛋白質;牛𦟌、牛肚炆得很唸身,肉質唔好太韌、微暖既豆干同鮮菌吸晒滷水香味!易入口!冬瓜薏仁檸檬特飲$30: 味道微甜,清新好飲,健脾清熱、生津解渴,仲可以袪濕氣,飲完都會好訓d!桂圓蜂蜜薑母茶$28: 最岩女性養生飲既飲品,薑味很濃厚,桂圓味道甘美,薑茶飲起黎的口感很豐富,且又補氣安神!+++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓

招牌紅燒腱心牛肉手工麵$80:

+++++++++++++++
2021-01-31 25 浏览
首先整個環境格局非常古色古香,座位寬敞 零壓迫感。職員上餐速度非常快,大概下單約5分鐘左右,便會上餐。員工親切友善,讓顧客有一種賓至如歸的感覺。值得一提的是鹵水拼盤很入味,鹵蛋是溏心、入口即化,鮮菌比較爽且彈牙,至於牛肚牛展不用說同樣美味。原味牛肉面和紅燒牛筋面其實是一樣的,只是牛肉變牛筋,如果不太喜歡膩的姐妹們我建議吃牛肉面,牛筋骨膠原雖然多,但其實吃一塊就覺得很膩,因為它很大塊,至於手工面我覺得這一間細面比手工面好吃,因為手工面口感方面還是差一點點。飲料方面千萬不要叫桂圓杞子姜母茶,因為喝下去像只有少許微辣姜味的溫水,反而姜糖豆漿可以試一下,你會發現有驚喜,濃濃豆味充斥著薑的辣味,冬天喝一流。

台灣人氣牛肉麵段純貞海外分店開左啦!位於荃灣如心廣場1期1樓,今日中午特登同好友黎試試。餐廳環境寬敞潔淨,裝潢簡約,坐得舒適。招牌紅燒腱心牛肉麵湯底以牛大骨熬煮,濃郁醇厚,香氣十足。牛腱心肉油脂分佈均勻,蘊含豐富膠質,口感軟嫩,食落牛味濃郁,Q彈又多汁。麵條揀左手工麵,口感煙煙韌韌,嚼勁十足,厚薄不均提升掛湯力。三寶麵(腱心、牛肚、牛筋)深啡色湯底落足料熬煮,味道濃香。牛腱心肉質軟嫩,牛肉風味香醇;牛肚爽脆有嚼勁;牛筋滑嫩綿軟。麵條揀左細麵,口感彈韌有勁。滷水拼盤有齊牛肚、牛𦟌、滷蛋、豆乾、鮮菌,大大碟好吸引,推薦濃厚牛肉味既牛𦟌,香甜流心既滷蛋,同埋爽甜鮮菌!桂圓杞子薑母茶凍冰冰,女士們最岩飲滋補薑母茶!香橙乳酸飲料酸甜適中,解膩一流~
台灣人氣牛肉麵段純貞海外分店開左啦!
位於荃灣如心廣場1期1樓,
今日中午特登同好友黎試試。

餐廳環境寬敞潔淨,裝潢簡約,坐得舒適。

招牌紅燒腱心牛肉麵
湯底以牛大骨熬煮,
濃郁醇厚,香氣十足。
牛腱心肉油脂分佈均勻,
蘊含豐富膠質,口感軟嫩,
食落牛味濃郁,Q彈又多汁。
麵條揀左手工麵,
口感煙煙韌韌,嚼勁十足,
厚薄不均提升掛湯力。

三寶麵(腱心、牛肚、牛筋)
深啡色湯底落足料熬煮,味道濃香。
牛腱心肉質軟嫩,牛肉風味香醇;
牛肚爽脆有嚼勁;牛筋滑嫩綿軟。
麵條揀左細麵,口感彈韌有勁。

滷水拼盤
有齊牛肚、牛𦟌、滷蛋、豆乾、鮮菌,
大大碟好吸引,推薦濃厚牛肉味既牛𦟌,
香甜流心既滷蛋,同埋爽甜鮮菌!

桂圓杞子薑母茶
凍冰冰,女士們最岩飲滋補薑母茶!

香橙乳酸飲料
酸甜適中,解膩一流~

2021-01-26
2021-01-30 38 浏览
是次已經是第二次到訪段崇貞牛肉麵,食物的質素都維持水平,酸菜亦同樣好吃,雞湯面湯底出色,但可能由於個人口味,覺得牛肉面的湯底可以咸些,現時只有辣味,有啲不平衡。
2021-01-30
2021-01-30 37 浏览
知道又有紮根多年嘅台灣牛肉麵🍜來到香港🇭🇰開拓海外市場,早早看到介紹已經好想即刻試試👀。眼見裝潢設計風格很有台灣小店風格,而且人龍亦不絕,留意到告示原來是某大集團經營的,近年佢哋嘅水準有下降嘅跡象,更將會在銅鑼灣開第二間嘅分店,看看是否能夠做到高水準🧐———————————————————————————🥢三寶手工麵🍜($88)💬很快便端上台,手工麵比起刀削麵更厚更韌,建議可以淥耐少少🤏,有點未熟透嘅感覺。湯底很濃郁亦夠滾,牛三寶包括:腱心、牛肚、牛筋,坦白講,份量實在很少很少,合共只有數件,再好食嘅話都唔太值🤔.🥢雞湯抄手🥟($48)💬極度期望有碗超滾嘅雞湯熱辣辣嘅上台,結果不似預期,用上一個平兜浸住抄手,湯不夠滾熱成件事變得很普通🧐.🥢酥炸排骨🐖($48)💬即叫即製,唔油膩,酥脆味道佳,一碟份量足夠,叫碗米飯🍚比起牛肉麵更為飽肚😏
———————————————————————————
🥢三寶手工麵🍜($88)
🥢雞湯抄手🥟($48)
🥢酥炸排骨🐖($48)
2021-01-29 38 浏览
#哈比四圍食 #大少呢排都係荃灣嗰邊做嘢,咁就自然多咗喺荃灣嗰邊搵好嘢食😁呢一間係台灣人氣過江龍牛肉麵,平時出面超多人排隊,今日同大少食晏時間過嚟都排咗一陣好彩都好快有位,我哋一人叫咗碗麵再加啲小食,呢度嘅麵可以揀粗麵(手工麵)或者幼麵,大少就揀咗個招牌三寶面配粗麵,湯底好香飲落好濃,但佢係濃而唔咸嘅,三寶分別係腱心、牛肚、牛筋,啱晒一啲想試晒呢度啲主打嘅朋友😁腱心勁厚切但超淋,牛筋大大條又入味,啖啖的嘅骨膠原,牛肚索晒啲湯嘅味😋燉濃湯雞麵,大大隻雞腿好滑溜嘅雞皮 嫩滑嘅雞腿肉,雖然係白湯但係都超濃味又鮮甜,我差啲飲晒成碗湯🙈

#哈比四圍食 #
2021-01-29 82 浏览
新店三日香,星期五的14:00仲要排隊,只因想食麵,所以都排隊試下,好彩都只係排左10幾分鐘,麵食每碗都80蚊或以上,我點了牛三寶加冬瓜薏米紅茶,新店裝修企理乾淨,店員服務一般但尚算有禮。麵上檯,略嫌份量偏小,女士還可以,相信男士會不夠,麵質我點了厚身的粗麵,質感算不錯的,但一碗合格的麵又豈只麵質,其實靈魂在於湯底,可惜湯底味道不足,加上湯底不夠熱,我個人就最不爽湯底不夠熱,失望‼至於冬瓜薏米紅茶,就唔明點解係用茶壺仔,於是薏米就係咁成日卡住係茶壺咀倒唔出,失敗‼

2021-01-29
2021-01-29 27 浏览
終於一試呢間台式料理。呢度嘅麵款可以揀手工麵或細麵。❇️手工麵較粗身,但維持麵嘅韌度,可以吸入更多湯汁~❇️細麵較傳統,麵體氣孔多易沾濃厚醬汁~▶️三寶麵揀咗細麵,湯底牛味濃香☺️有牛肚、牛筋、牛腩,全部麵入味。面上有蔥花,令碗麵更加香。▶️招牌牛肉麵揀咗手工麵,湯底一樣咁濃郁。牛肉大大件,麵質煙韌。▶️鹽酥雞香脆夠鹽酥味,雞件大件,抵食!▶️桂圓蜂蜜薑母茶冬天飲啱哂,暖身~▶️冬瓜薏仁檸檬特飲酸酸甜甜,幾好飲。
終於一試呢間台式料理。
呢度嘅麵款可以揀手工麵或細麵。

❇️手工麵較粗身,但維持麵嘅韌度,可以吸入更多湯汁~
❇️細麵較傳統,麵體氣孔多易沾濃厚醬汁~

▶️三寶麵

▶️招牌牛肉麵
揀咗手工麵,湯底一樣咁濃郁。牛肉大大件,麵質煙韌。

▶️鹽酥雞
香脆夠鹽酥味,雞件大件,抵食!

▶️桂圓蜂蜜薑母茶
冬天飲啱哂,暖身~

▶️冬瓜薏仁檸檬特飲
酸酸甜甜,幾好飲。
2021-01-29 34 浏览
上次食過牛肉麵,都好滿意,今日下午再經過,諗唔到要買乜嘢外買,再试吓段純真其他食物,選擇咗燉濃湯雞麵,店員介紹配細麵,酥炸排骨麵配手工麵及紅油抄手,半小時返到屋企享用,雞麵中雞髀肉質香滑,啖啖肉,湯底味道鮮甜👍👍,酥炸排骨麵就比較失色,排骨較為乾身,粉過厚😓,紅油抄手香辣惹味,值得一試👍
😓,紅油抄手香辣惹味,值得一試👍
2021-01-20
10 分钟 (外卖自取)
  • 紅油抄手
  • 燉濃湯雞麵
2021-01-28 19 浏览
香港有好多台式嘅餐廳,而我最鍾意嘅都係牛肉麵,最鍾意嘅就係佢湯底夠龍然後牛肉又煮得非常之軟淋😋 今日喺公司附近食呢一間喺台灣好多分店嘅段純貞餐牌上面寫着佢地既牛肉湯底係以牛大骨熬煮經過數小時慢火細燉,靜置一晚凝聚風味如此成就一碗招牌紅燒腱心牛肉麵一頭牛只能取出約五碗份量的牛腱心肉花紋狀的油脂分布均勻豊富膠質及黃金比例的半筋半肉,口感軟Q,肉香醇厚睇到呢一度咁當然要試吓佢哋嘅牛肉麵啦😋招牌紅燒腱心牛肉麵配手工麵$80湯底真係非常之濃郁食得出係用心製作嘅🥰 牛肉每舊都好大件😍 而且口感非常之軟淋,食完一啲都唔會癡牙🥸 燉湯雞麵配細麵$78我自己都好鍾意食雞湯面,所以就是埋佢呢個燉湯雞麵,而佢有兩種麵可以選擇,因為牛肉湯比較濃所以就選擇左比較粗身嘅手工麵,依家啲湯通常相對地都比較清淡所以就選擇左佢嘅細麵呢一個雞湯麵🍜非常之有驚喜,湯底比較清但係亦都非常之夠味,配埋細麵真係好match😍滷水拼盤(牛肚 牛展 滷蛋 豆乾 鮮菌)$78滷水拼盤嘅份量好多,其實我哋食咗兩個麵之後都已經好飽🙈🙈 牛肚牛展煮得非常之軟淋, 少少美中不足嘅就係可能因為食完濃味嘅牛肉麵所以覺得豆乾略嫌唔夠入味冷泡凍頂烏龍茶

睇到呢一度咁當然要試吓佢哋嘅牛肉麵啦😋

招牌紅燒腱心牛肉麵配手工麵

燉湯雞麵配細麵

滷水拼盤(牛肚 牛展 滷蛋 豆乾 鮮菌)

冷泡凍頂烏龍茶

友人非常鍾意飲茶,佢話呢一個烏龍茶非常之好飲,每一口都有淡淡既甘味
香橙乳酸飲料
我自己就非常喜歡呢一杯飲品,食完所有草味道食物,配上一杯酸酸甜甜嘅飲品,即刻覺得冇咁滯

• 燉濃湯雞麵
2021-01-26 28 浏览
餓底👭出發去食野la~這一站去荃灣😚位於如心廣場一期最近開咗間過江龍 主打牛肉麵台灣美食餐廳以木為主要設計坐位闊落、感覺舒適👍今日食啲乜?🐮🐮🐮🐮🐮🐮三寶麵麻辣蒜味腱心半筋半肉麵 兩款湯底同樣濃郁順喉麻辣湯底較為香辣惹味腱心肉入味軟嫩牛筋軟Q彈牙一半筋半肉軟嫩之中QQ牛肚也好好味呀😚粗、幼手工麵🍲 煙靭可口,掛滿湯汁食🤤份量也唔少呀👍滷水拼盤有齊牛肚、 牛、 滷蛋、豆干、鮮菌😚最喜歡滷蛋~ 流心,蛋味濃😋飲品方面正常口味珍珠奶茶香橙乳酸特飲
餓底👭出發去食野la~
這一站去荃灣😚

位於如心廣場一期
最近開咗間過江龍
主打牛肉麵台灣美食

餐廳以木為主要設計
坐位闊落、感覺舒適👍

今日食啲乜?

腱心肉入味軟嫩
牛筋軟Q彈牙一
半筋半肉軟嫩之中QQ
牛肚也好好味呀😚
粗、幼手工麵🍲 煙靭可口,掛滿湯汁食🤤份量也唔少呀👍

滷水拼盤

有齊牛肚、 牛、 滷蛋、豆干、鮮菌😚
最喜歡滷蛋~ 流心,蛋味濃😋

飲品方面正常口味

珍珠奶茶
香橙乳酸特飲
2021-01-25
  • 滷水拼盤
  • 三寶麵
  • 麻辣蒜味腱心半筋半肉麵
2021-01-26 24 浏览
網上睇到介紹依間野,好似唔錯,牛肉麵湯底以藥膳製成,好好奇所以一直都想黎試下,但疫情限聚付禁堂食情況下,無乜機會食到,今次終於可以放假抽時間出到黎荃灣食啦。叫左一個招牌必食牛三寶麵(牛腱、牛肚、牛筋),可以揀手工麵同細麵,我比較鍾意食手工闊麵,所以揀左手工麵。牛三寶無失望,牛腱同牛筋麵好淋,牛肚好爽,湯底唔錯,但藥味太濃,濃到飲唔到咩味,只知飲緊熱湯,可能我食唔慣,麵仲跟隨一碟咸酸菜,伴麵一流,飲品叫左一杯香橙乳酸特飲,橙本身已經甜酸,加左乳酸沖其實同橙汁無分別。整體不過不失。
網上睇到介紹依間野
,好似唔錯,牛肉麵湯底以藥膳製成,好好奇所以一直都想黎試下
,但疫情限聚付禁堂食情況下,無乜機會食到
,今次終於可以放假抽時間出到黎荃灣食啦。
,牛肚好爽
整體不過不失。

香橙乳酸特飲
牛三寶手工麵
牛三寶手工麵
  • 三寶麵
2021-01-26 79 浏览
雖然無o係台灣食過段純貞,佢黎到香港之後先第一次認識呢個名,所以無對比就無傷害見佢open rice寫住收8點,7:15p.m.果陣已經打定電話去問仲有冇得叫外賣店員好似覺得我呢個問題好ODD咁..停頓o左一陣之後答我仲有點解我會咁問呢...因為而家疫情期間,晚市外賣都好多變數,好多店舖營業時間同open rice講既唔一樣,打定去問無蝕既最後差唔多7:30p.m.先去到,門口都有幾個人等緊外賣,但落單後唔洗10分鐘就有得攞啦,都算快同埋買既時候我有要求分湯,佢就話本身佢o地都係分湯既,男朋友話佢o地用紙碗紙盒,感覺比較環保!我o地叫o左三寶麵配手工麵,經典紅燒牛肉麵配細麵同埋鹽酥雞手工麵因為係粗而扁果隻麵,浸耐o左都唔會話好淋,而且好滑身,比細麵更勝一籌 (細麵浸耐o左就變得太淋啦,無哂口感)而且三寶麵入面既腱心超級淋同滑,有入口即融既感覺,完勝經典紅燒牛肉麵既牛肉切片兩個麵都係用同一款湯底,有藥材味之餘仲有少少辣味,我覺得惹味得黎又夠特別,同其他地方既牛肉麵湯底唔同小食鹽酥雞就算凍o左食都依然夠香脆熱食就唔洗講咁JUICY啦!!如果之後有番晚市堂食,絕對值得返去encore ar!

我o地叫o左三寶麵配手工麵,經典紅燒牛肉麵配細麵同埋鹽酥雞
小食鹽酥雞就算凍o左食都依然夠香脆
熱食就唔洗講咁JUICY啦!!

如果之後有番晚市堂食,絕對值得返去encore ar!!
不過男朋友話而家差唔多度度晚市外賣都有折,佢淨係比張印花卡,相對輸蝕wor..
我就話佢咁好味,一定做得住啦

2021-01-14
10 分钟 (外卖自取)
  • 鹽酥雞
  • 手工麵
台灣新竹既超人氣牛肉麵專門店係12月初於如心廣場正式開業頭一個月都好爆場,可惜係之後禁堂食慢慢就唔洗再點排隊喇,下午茶時間唔洗排隊咁我大約1月中去既時候商場人流也不多我地兩個人一人食一碗麵加小吃超飽招牌三寶麵,滷味拼盤,燉濃湯雞麵麵條要即時煮,等10-20分鐘左右上菜先飲住冷泡茶先,雖然堂食寫限時45分鐘但無客既時候都唔會趕你既冷泡凍頂烏龍茶$30/杯,茶味香醇。麵條可選手工麵或細麵三寶麵,腱心,牛肚,牛筋 $88一碗,價錢合理可以係香港食到呢個水準,超值牛腱心肉滷得入味,帶少少油花,肉厚而有彈性牛肚嫩得黎仍有彈性,牛肚個人最喜歡牛筋好大條,原條無剪碎,食起上黎好有膠質先飲一啖湯,飲到淡淡既中藥材香氣,辣味不搶香而不辛,味道特別,食時再加酸菜吃,更添風味手工麵,細麵都有唔同既口感每日新鮮製作,手工麵煙韌且掛湯,幼麵嫩滑燉濃湯雞麵$78,唔食牛既另外一種選擇用上雞骨煮製既鮮甜濃湯,雞脾肉嫩滑湯鮮清香,早排天氣凍既時候飲完全身都暖!雞脾食得出應該係慢煮,表面平平無奇一咬驚為天人,雞肉好滑!皮好嫩!滷水拼盤$78配以牛肚、牛腱、滷蛋及豆乾等滷味滷得剛好唔會太重味,食到食材既原味#段純貞 #段
台灣新竹既超人氣牛肉麵專門店
係12月初於如心廣場正式開業
頭一個月都好爆場,可惜係之後禁堂食
慢慢就唔洗再點排隊喇,下午茶時間唔洗排隊
咁我大約1月中去既時候商場人流也不多
我地兩個人一人食一碗麵加小吃超飽
招牌三寶麵,滷味拼盤,燉濃湯雞麵
麵條要即時煮,等10-20分鐘左右上菜
先飲住冷泡茶先,雖然堂食寫限時45分鐘
但無客既時候都唔會趕你既
冷泡凍頂烏龍茶$30/杯,茶味香醇。
麵條可選手工麵或細麵
三寶麵,腱心,牛肚,牛筋 $88一碗,價錢合理
可以係香港食到呢個水準,超值
牛腱心肉滷得入味,帶少少油花,肉厚而有彈性
牛肚嫩得黎仍有彈性,牛肚個人最喜歡
牛筋好大條,原條無剪碎,食起上黎好有膠質
先飲一啖湯,飲到淡淡既中藥材香氣,辣味不搶
香而不辛,味道特別,食時再加酸菜吃,更添風味
手工麵,細麵都有唔同既口感
每日新鮮製作,手工麵煙韌且掛湯,幼麵嫩滑
燉濃湯雞麵$78,唔食牛既另外一種選擇
用上雞骨煮製既鮮甜濃湯,雞脾肉嫩滑
湯鮮清香,早排天氣凍既時候飲完全身都暖!
雞脾食得出應該係慢煮,表面平平無奇
一咬驚為天人,雞肉好滑!皮好嫩!
滷水拼盤$78
配以牛肚、牛腱、滷蛋及豆乾等滷味
滷得剛好唔會太重味,食到食材既原味
#段純貞 #段純貞牛肉麵 #台式 #台灣菜
地址:#荃灣 楊屋道8號