2021-02-28 111 浏览
早前睇過雜誌介紹, 榮獲『五顆星牛肉麵』的段純貞,在荃灣和銅鑼灣都開了分店。今日難得係銅鑼灣辦完事就同老公兩口子去到謝斐道535號Tower 535地庫 朝聖。難得閒日下午茶時段唔駛排隊,我地各自點了一碗麵,一杯飲品同share一份小食。原味牛肉麵 四塊厚牛精選部分,超級軟腍,麵底可揀細麵或選了手工麵,呢碗就係揀左手工麵,十分特別!先上一碗酸菜,好正!青花椒香手撕雞乾拌麵呢碗揀了細麵,十分香口。雞絲很嫩!糖心蛋勁正紅油炒手瘦肉比較較高,仲有鮮蝦,十分健康。香芋珍珠奶茶 胚芽珍珠奶茶 可揀唔加甜和去冰

原味牛肉麵

青花椒香手撕雞乾拌麵
呢碗揀了細麵,十分香口。雞絲很嫩!糖心蛋勁正

紅油炒手
瘦肉比較較高,仲有鮮蝦,十分健康。

香芋珍珠奶茶
胚芽珍珠奶茶
可揀唔加甜和去冰

之前荃灣開左間過江龍「五顆星牛肉麵」,因為實在唔住個頭,所以開左咁耐都未有機會食到,最近得知銅鑼灣開左分店,即刻就去排隊食囉😜😜 .餐廳都係一貫既台式裝修,主打牛肉麵,麵條可以任擇手工麵/細麵,手工麵比較粗身少見,食落比較掛湯同有口感,而細麵就比較爽口同彈牙。.▪️經典紅燒牛肉麵(手工麵)$84用上超過23種藥材原汁熬製超過8小時既牛骨湯底,牛肉經熬煮咁耐,淋就必然既,但除左淋身都好有咬勁,肉質算嫩滑。.▪️蒜香手撕雞乾伴麵(細麵)$78除左牛肉之外,都想試下個手撕雞,香蒜味好重加上花生粒同糖心蛋幾特別,不過都係中意牛肉麵多d🙈.▪️鹽酥雞$48炸鹽酥雞不過不失,比較特別既係佢個九層塔味幾重,比較香口。.▪️胚牙珍珠奶茶$28 and 荔枝乳酸飲料$28飲品類都係大約$2x杯 以台灣餐廳黎講算好平,好似春x堂收成$3x-$4x杯,真心覺得唔抵飲。飲品比我想像中好飲,胚牙珍珠奶茶個珍珠彈牙得黎唔算死甜,胚牙味都突出,奶茶就茶味較重👌🏻另外荔枝乳酸飲料個人覺得甜左D, 建議叫少甜就OK. .以咁大名氣既台灣麵,收呢個價錢覺得合理同埋個湯底真心唔錯,希望佢開多幾間分店,咁就唔使特登嚟食😎
▪️經典紅燒牛肉麵(手工麵)$84
經典紅燒牛肉麵(手工麵)

▪️蒜香手撕雞乾伴麵(細麵)$78
蒜香手撕雞乾伴麵(細麵)

▪️鹽酥雞$48
炸鹽酥雞不過不失,比較特別既係佢個九層塔味幾重,比較香口。
鹽酥雞

▪️胚牙珍珠奶茶$28 and 荔枝乳酸飲料$28

經典紅燒牛肉麵(手工麵)
蒜香手撕雞乾伴麵(細麵)
鹽酥雞
2021-02-22 258 浏览
好耐無寫但實在太伏,不得不寫。知道佢哋荃灣有一間分店,而家啱啱喺銅鑼灣新開咗。明明想快食但等咗差唔多等咗超過20分鐘,待應都意會到我坐咗好耐。入廚房追,唔知係咪漏單呀。急住煮出嚟,但係上檯嗰陣時,咬開咗兩件牛肉入面都係凍嘅。而且分量好少,尤其係麵。唯有浸返落啲湯度等到熱啲先至再食,無set lunch,連埋嘢飲要過百。如此質素,相信好難起哩頭立足。
好耐無寫但實在太伏,不得不寫。
知道佢哋荃灣有一間分店,而家啱啱喺銅鑼灣新開咗。
2021-02-19 228 浏览
滿心期特咁第一日開張就過來食段純貞,本來諗住食牛肉麵但問完店員推介就試下個雞麵,點知真係中伏😓 味道其實係okay ge,麵量好少好快食完,剩返隻雞髀位最後先食,食食下發現生生地既,不過店員話煮左20個鐘咁我就覺得應該冇問題繼續食,愈食愈覺得生,到最後近骨既位見到透明既肉終於肯定係生啦🤢我唔係西客,有禮貌同店員講,同埋有埋單俾錢,不過出左來冇耐就成碗麵嘔左出嚟🤢可能係我黑仔,食個麵都可以係生既🤢

可能係我黑仔,食個麵都可以係生既🤢
雞麵