海鮮迷喜訊🥳🥳Hotel Alexandra Hong Kong歷山酒店✨CAFÉ A✨全新推出「蟹逅· 鮑魚海鮮盛宴」之海鮮主題自助晚餐💕有齊阿拉斯加皇帝蟹、鮑魚、即開生蠔等🤩🤩加上蟹粉、蟹黃、蟹肉及各式海鮮,真係諗起都流口水‼️‼️今晚可以同好友們大刷一餐,超滿足😚🔥🔹冷盤前菜👉🏻芝士拼盤有多款唔同嘅芝士,各具特色~無論係濃郁藍芝士、香滑車打芝士,甚至係細膩瑞士芝士都有,每一款都好吸引!👉🏻凍肉方面,有巴馬火腿配蜜瓜、煙三文魚、雜凍肉拼盤等,味道鮮美,肉質嫩滑,搭配芝士一齊食,口感層次更加豐富。呢個冷盤好岩做開胃前菜,仲非常適合同朋友開心分享~🔹即開生蠔有美國同愛爾蘭生蠔可以選擇,無論係生蠔迷定初試者,絕對可以盡情享受~👉🏻美國生蠔肉質飽滿,口感Creamy,味道較為濃郁;👉🏻愛爾蘭生蠔則更加清爽,帶有淡淡海水味,回味悠長,絕對係生蠔愛好者嘅天堂!🔹刺身刺身方面嘅選擇非常豐富,有吞拿魚、三文魚、帶子、紅蝦、油甘魚、赤貝等等,每一款都係新鮮得令人驚喜!👉🏻紅蝦肉質鮮甜、帶子滑嫩、吞拿魚鮮味十足~每一片刺身都切得好精緻,展現出廚師嘅用心!此外,仲有👉🏻各式壽司同卷物可以選擇,無論係經典壽司

🔹冷盤前菜

🔹即開生蠔

🔹刺身
刺身方面嘅選擇非常豐富,有吞拿魚、三文魚、帶子、紅蝦、油甘魚、赤貝等等,每一款都係新鮮得令人驚喜!👉🏻紅蝦肉質鮮甜、帶子滑嫩、吞拿魚鮮味十足~每一片刺身都切得好精緻,展現出廚師嘅用心!此外,仲有👉🏻各式壽司同卷物可以選擇,無論係經典壽司定創意卷物,都令整體用餐體驗更加多樣化!

🔹凍海鮮
👉🏻澳洲鮑魚刺身嚼勁十足,帶有天然鮮甜味,搭配醬油可令味道更加突出~

另外,鱈場蟹腳、青口、海螺、凍蝦等亦係必試嘅冰鎮海鮮!👉🏻海螺肉質鮮嫩,咬落去非常有彈性,👉🏻鱈場蟹腳則肉質飽滿,風味獨特。

🔹湯品
首先試咗👉🏻忌廉蘑菇湯,蘑菇嘅香氣濃郁,味道細膩~👉🏻南瓜蟹粉素翅羹,味道同樣唔錯,南瓜嘅甜味與蟹粉鮮香相得益彰,入口夠哂滑順!
最令我驚喜嘅係👉🏻肚菌花膠響螺燉雞湯!湯底濃郁、鮮香滋味,羊肚菌嘅香氣與花膠嘅膠質完美融合,滋補又香甜,係必試之選!

🔹熱葷
👉🏻清蒸沙巴龍躉,魚肉鮮嫩,蒸得剛剛好,搭配簡單蒸魚醬油,更加突出魚肉本身嘅鮮美!
👉🏻蟹黃粉絲蒸蟶子,結合鮮味蟶子同濃香蟹黃,底既粉絲吸滿所有精華,口感相當豐富~
👉🏻避風塘炒皇帝蟹,味道香辣開胃,鮮甜蟹肉配香脆蒜蓉,味道層次分明,惹味至極!
👉🏻黑松露薯蓉,口感細膩滑順,食落好有綿密感,仲帶有濃郁黑松露香~
👉🏻泰式海鱸魚,魚肉鮮嫩,搭配泰式酸辣醬,味道清新又開胃,帶有一絲辛辣,刺激夠過癮!
另推介慢燒美國頂級西冷牛扒、寶雲酥焗羊架、西班牙黑毛豬叉燒等,味道濃香又多汁!德國鹹豬手、泰式香茅海鱸魚、法式紅酒乾蔥燉乳鴿等同樣出色!

🔹香煎鴨肝
鴨肝煎得香口,外脆內嫩,搭配少許海鹽與黑胡椒,完全唔會有羶味,入口滑嫩又香濃,口感極其豐富!

🔹雜錦串燒
雞翼、大蝦、牛肉串、雞軟骨等經典款式都非常受歡迎,特別推介鰻魚,口感彈牙,非常有嚼勁,燒得岩岩好~而燒玉桂菠蘿外焦內嫩,帶有焦糖香甜味!

🔹和風松葉蟹蓋炒飯
期間限定嘅和風松葉蟹蓋炒飯有驚喜!炒飯上鋪滿鮮甜蟹肉,肉質鮮嫩味道濃郁,底部既炒飯粒粒分明,香氣四溢~一啖入口,食到甘香蟹肉同鮮香炒飯交融,口感超豐富!

🔹皇帝蟹茶碗蒸
茶碗蒸質地滑嫩、入口即化,搭配鮮甜蟹肉,味道迷人,整體口感層次分明~

🔹鮑魚海鮮粥
粥底滑順,加入新鮮大蝦、鮑魚、蟹粉,令整碗粥味道更加豐富,每啖都感受到海鮮鮮甜味,特別係彈牙大蝦同滑嫩鮑魚,再加入邪惡蟹粉,令口感層次再提升!

🔹飲品吧
可以無限暢飲紅、白酒、啤酒、汽水、橙汁、蘋果汁、咖啡、茶,對於喜愛美酒朋友必不可錯過!紅酒口感醇厚,配合各種菜式都非常合適,而白酒清新爽口,適合搭配海鮮或輕食~

🔹甜品
甜品選擇真係令人目不暇給!包括藍莓芝士蛋糕、抹茶戚風蛋糕、即製窩夫、焦糖燉蛋、芒果拿破崙、、栗子木糠布甸等等~

先試可以自製既👉🏻班戟,外脆內軟既口感,加上牛油香氣,簡單又好味!

👉🏻麵包布甸質地柔軟,表面微微焦香,食落唔膩之餘仲有香濃奶香味~

👉🏻栗子忌廉蛋糕外觀精緻,味道亦令人驚喜!蛋糕層次分明,香滑栗子蓉帶有濃郁栗子風味,甜度剛好,唔會過於膩口,令人可以盡情享受每一啖!

👉🏻芒果拿破崙
層層酥皮輕盈鬆脆,與香甜芒果餡料完美結合,香甜又有層次感!

👉🏻Mövenpick雪糕
有齊多款口味,包括士多啤梨、椰子、咖啡等。士多啤梨口味果香十足,咖啡味香濃提神~吃完豐盛自助餐點後,食返杯Mövenpick雪糕,令人感到無比滿足!

歷山餐廳✨蟹逅· 鮑魚海鮮盛宴💡
📍北角城市花園道32號歷山酒店大堂樓層

網上商店預付可享高達7折優惠🤩
2024-10-09
2024-10-13 6155 浏览
大家應該都知道我是一個不折不扣的海鮮迷!尤其是螃蟹跟我像有仇般碰面便要幹掉它,好友約飯聚提議去吃海鮮主題的自助餐,可以慢慢傾慢慢食我當然舉腳贊成啦。餐廳是位於Hotel Alexandra Hong Kong歷山酒店的CAFÉ A,之前已經在此品嚐過CP值超高的下午茶,今次再來吃自助晚餐不知是否同樣有驚喜呢。到步後再次忍不住在這金碧輝煌的大堂拍一張美照。CAFÉ A剛於10月才推出這個「蟹逅· 鮑魚海鮮盛宴」自助晚餐!以阿拉斯加皇帝蟹、鮑魚、蟹粉、蟹黃、蟹肉及各式海鮮作招徠,光是這個陣容已經非常合我胃口了。甫踏進餐廳便見到甜品櫃!內裏放滿多款精緻的蛋糕甜點,當中有栗子忌廉蛋糕、藍莓芝士蛋糕、抹茶戚風蛋糕、抹茶栗子慕絲蛋糕、彩虹啫喱、抹茶牛奶布甸、栗子木糠布甸、柚子啫喱及楊枝甘露布甸等。甜品櫃後面是現場即製的窩夫檔,緊接著還有焦糖燉蛋、芒果拿破崙、蛋撻、自助班戟機、麵包布甸、糖果曲奇、椰汁西米露及多款新鮮水果。自助餐供應雪糕迷非常愛戴的品牌Mövenpick,總共有五款口味包括士多啤梨、椰子、咖啡、雲呢拿及朱古力雪糕,當中的椰子口味真是坊間少有。吃自助餐有即開生蠔當然是最開心,而且有美國
自助餐有即開生蠔當然是最開心,而且有美國及愛爾蘭生蠔兩款選擇,生蠔迷絕對可以瘋狂地品嚐爽耶。
新鮮刺身方面選擇也不少!紅蝦、帶子、赤貝、吞拿魚、油甘魚、三文魚及八爪魚刺身也一應俱全,另外還有數款壽司和卷物可供選擇。
往前走看見這個和風松葉蟹蓋炒飯的餐牌卻不見蹤影!原來這個是自助餐的期間限定,當鈴聲響起便可到取新鮮熱辣的和風松葉蟹蓋炒飯。既然晚一點才有得吃炒飯不如先來碗蟹粉鮑魚海鮮粥解饞,材料有新鮮大蝦、鮑魚及肥美青口加埋蟹粉想像到有多鮮味。
來到我喜歡的冷盤前菜區!這個芝士拼盤內有法國金文畢、英國車打、瑞士芝士及藍紋芝士。
凍肉則有凍火腿、辣肉腸、沙樂美腸、煙三文魚及風亁火腿。
繼續還有皇帝蟹肉白酒啫喱凍批、泰式香芒沙律、泰式無骨酸辣鳳爪、明太子鮑魚牛油果沙律、雜菌沙律及朝鮮薊雞肉沙律。
而冰鎮海鮮就有海螺、鱈場蟹腳、青口及凍蝦等選擇。
還有這個自助的沙律吧!內裏放滿了各式各樣醬汁及配料,當然少不了新鮮的爽脆沙律菜。
現在帶大家去看看暖笠笠的美食!這夜的湯品包括有忌廉蘑菇湯及南瓜蟹粉素翅羹。
緊接著有清蒸沙巴龍躉、蟹黃粉絲蒸蟶子、蟹肉伊麵、鮑汁扣鵝掌、蝦籽柚皮、黑醋咕嚕肉及避風塘炒皇帝蟹及軟殼蟹等精彩中式熱葷。

雜錦串燒選擇包括有雞翼、大蝦、鰻魚、牛肉串、雞軟骨及玉桂菠蘿。
外國勢力熱葷有我喜歡的黑松露薯蓉,泰式香茅海鱸魚、燒排骨、日式咖喱牛肉、奶油焗卡邦尼鮑魚、皇帝蟹芝士通粉及皇帝蟹茶碗蒸。

是日燉湯是滋補矜貴的羊肚菌花膠響螺燉雞湯,足料好味道喜歡的要留肚飲多兩碗。
即切烤肉區則有慢燒美國頂級西冷牛扒、酥焗羊架、西班牙黑毛豬叉燒及香煎鴨肝,食肉獸相信沒有投訴的餘地。
而自助飲品吧供應無限暢飲精選紅酒、白酒、啤酒、汽水、橙汁、蘋果汁、咖啡及茶,對於非常缺水的我來說真的好吸引。
終於介紹完豐富的Buffet Line是時候到我開餐喇!甫坐下侍應隨即送上澳洲鮑魚刺身(每位兩隻),鮑魚嚼勁十足帶有天然的新鮮甜味很可口喔。
刺身有光澤新鮮感十足當中最吸引我的是爽脆鮮甜的赤貝,另外柔軟香甜的帆立貝也是這夜出色的刺身
生蠔非常新鮮入口Creamy好肥美,蠔癡可以無限量品嚐必定會非常滿足。
這杯皇帝蟹肉白酒啫喱凍批層次感好豐富,一匙羹到底可以嚐盡鮮甜蟹肉及白酒香甜味道。
車爸爸最喜歡吃藍芝士取來一大碟給他慢慢品嚐吃得一臉滿足。
自助餐共有三款湯品中西湯都很吸引,但也不及足料濃郁的羊肚菌花膠響螺燉雞湯好喝。
另外我非常推介大家吃這碗皇帝蟹茶碗蒸,蒸蛋很嫩滑配襯鮮甜的皇帝蟹肉味道非常迷人。
香煎鴨肝雖然邪惡但煎得香口又不羶仍然值得付出Quota好好享用。
終於聽到鈴聲的呼喚代表可以去取和風松葉蟹蓋炒飯!面層佈滿鮮甜蟹肉、水牛芝士及三文魚籽,炒飯下盡是甘香的松葉蟹羔口感超豐富,最重要是炒飯粒粒分明炒功非常出色勁好味道。
串燒方面我試了鰻魚和菠蘿!燒鰻魚口感非常彈牙沒帶上丁點泥味好吸引,燒菠蘿永遠也是我的最愛當然好味啦。
車爸爸這碟西冷牛扒拼焗羊架色澤非常粉嫩,見他吃得津津有味相信質素也挺不錯。
這是我自私食的熱葷碟內有香滑可口的黑松露薯蓉、鮮味避風塘皇帝蟹腳,還有超級驚喜的蝦籽柚皮估不到在自助餐竟然吃到經典的手工菜太開心了吧。
甜品時間好友們取來這一檯豐富的甜品開心Share。熱辣辣軟熟的班戟塗上牛油已經十分好吃,這兒的麵包布甸原來質素也相當不錯。
而這碟蛋糕當中最令我着迷的肯定是栗子忌廉蛋糕,栗子蓉非常香滑甜度恰到好處,如果有胃納的話必定會吃多兩件。
小杯甜品當中栗子木糠布甸亦是吸引的一份子,另外楊枝甘露布甸酸甜度適中也不錯吃呢。
最後當然要嘆番杯Mövenpick雪糕才叫滿足啊!
蟹逅· 鮑魚海鮮盛宴由即日起至12月14日逢星期五、六及公眾假期前夕供應,網上商店預付可享7折價惠,連原價加一折實價成人$550.4/位、長者$454.4/位、小童 $278.4。

*兩大送一小優惠:除兩位付費成人可享網店7折淨價$1135.6外,同行1位的11歳以下小童可免費享用自助晚餐。

*生日優惠:每六位付費成人一位當月生日之壽星即可免費享用,2位或以上付費客人可獲贈半磅生日精選蛋糕乙個,7位或以上付費客人可獲贈一磅生日精選蛋糕乙個。
2024-10-05
2024-10-11 1841 浏览
無可否認,一大班人約食飯,吃自助餐係最適合,唔使擔心這個那個口味,又不用等來等去,食住等就最好。是日朋友揀的歷山酒店,我從來未去過,有興趣去見識下。聽朋友說酒店唔易搵,其實只要在炮台山B出品上天橋,一路跟著指示就可以。酒店處處是打卡位,影相呃like無難度。今題餐廳做緊蟹和鮑魚海鮮主題,出去兜個圈,的確盡是海鮮蹤影。凍海鮮是基本,鱈場蟹腳、凍蝦、青口及翡翠螺等,自然不會缺少。最受港人歡迎的,毫無疑問係生蠔,每次可拎三隻,後生既我一定會走幾轉食足一打,不過今時今日既年紀,三隻已足夠,還要預留食力予其他美食呀!幾款Cold Cut,海鮮沙律,泰式無骨鳳爪可作間場,小驚喜是遇上阿枝竹,朋友連吃幾轉。這裡的熱食比我想像中豐富得多,西式的皇帝蟹芝士通粉、奶油焗卡邦尼鮑魚等都是坊間較少見的款式,師傅是花過心思的。中式既蒸魚做得很好,肉質嫩滑,而且是有補貨,唔會話慢一步就只能吃魚骨魚頭。鵝掌與及蝦籽柚皮都是皆屬自助餐的稀客,其中蝦籽柚皮,我是第一次在Buffet桌上見到,仲要好有水準,大家記緊要試。仲有自助餐必備的燒牛肉、羊架,呢度更加有叉燒,吃中吃西悉隨尊便。燒烤項目還有串燒牛肉、大蝦、雞翼,同埋

是日朋友揀的歷山酒店,我從來未去過,有興趣去見識下。

酒店處處是打卡位,影相呃like無難度。
燒烤項目還有串燒牛肉、大蝦、雞翼,同埋最受我哋歡迎既燒菠蘿,菠蘿經燒過,釋出既甜味是倍添吸引。
喜歡吃粥粉麵既朋友,嚟到都唔會失望,因為呢度係有鮑魚海鮮粥,相當足料的。
平時或會略過刺身壽司環節,但見佢幾新鮮咁,又拿一碟大家分享,好在沒有錯過。
差點忘了,每人會有一份鮑魚刺身,以貫徹主題。
但講到貫徹主題,其實仲未完,因為每人再有一客和風松葉蟹蓋炒飯,好香,蟹羔好澎湃,明知是邪惡,卻又停不了口。
芝士有軟有硬,仲有個性剛烈既藍芝士。淺嚐幾片,便可進入甜品環節。
甜品陣容唔算十分強勁,但竟然有蛋撻供應,係港式蛋撻而唔係葡撻,又幾好。
蛋糕既質素幾有驚喜,藍莓芝士蛋糕以及栗子蛋糕都是必試的款式,有食力既甜友,大可食埋抹茶蛋糕、斑蘭蛋糕,以至拿破崙的。
最後都要食翻杯雪糕,皆因係採用的喜歡的Movenpick,五款口味,包括比較冷門的椰子味,幾有誠意。
咖啡檸茶自便,怕夜晚飲完瞓唔著既話,來點果汁亦未嚐不可。如果你是酒友,就更加不能錯過,因為紅白酒都是任飲的。
2024-10-11 1958 浏览
也有一段日子沒有吃自助餐了,難得好友相約,便找到這間位於炮台山地鐵站附近的「歷山餐廳」,內部裝修非常華麗,樓底高,帶有歐洲宮廷式的設計,尤其是進入酒店的大堂,更是令人眼前一亮!🤩原來現在正推出這個「蟹逅· 鮑魚海鮮盛宴」,價錢非常超值,兩位預付費成人可享7折優惠、兩位成人帶一位11歳以下小童,小童則可免費享用 及 生日買五送一優惠。網上訂位:bit.ly/蟹逅鮑魚海鮮盛宴最重要這盛宴包含大量蟹肉及鮑魚的菜式,有避風塘炒皇帝蟹、軟殼蟹、蟹皇粉絲蒸蟶子、蟹粉鮑魚海鮮粥、皇帝蟹茶碗蒸、南瓜蟹粉素翅羹、鱈場蟹腳、奶油焗卡邦尼鮑魚、皇帝蟹芝士通粉、蟹肉伊麵 和 風松葉蟹蓋炒飯,最喜歡當中的海鮮粥、茶碗蒸、鱈場蟹腳;菜式以不同方式烹調,帶出不一樣的口感和滋味,當然肉質新鮮,自然特別好味。🤔其它熱葷還有香煎鴨肝、實雲酥焗羊架、西班牙黑毛豬叉燒、慢燒美國頂級西冷牛扒、燒排骨、印式咖喱牛、泰式香茅海鱸魚、黑松露薯蓉、羊肚菌花膠響螺燉雞湯、蝦子柚皮、黑醋咕嚕肉、避風塘炒雙蟹、鮑魚汁扣鴨掌、清蒸沙巴龍躉、蘑菇忌廉湯、 串燒蝦、豬、牛雞翼及燒菠蘿,喜歡喝湯的我,總共飲了三大碗燉雞湯,超級滿足!😋冷盤有鮑魚牛油
網上訂位:bit.ly/蟹逅鮑魚海鮮盛宴

冷盤有鮑魚牛油果沙律、泰式無骨酸辣鳳爪、泰式香芒沙律、雞菌沙律雜凍肉拼盤、巴拿馬火腿伴蜜瓜、煙挪威三文魚、雜凍肉拼盤、芝士碟(法國金文畢、英國車打、瑞士芝士)、朝鮮薊雞肉沙律。
最多人關心的凍海鮮,今次有大蝦、翡翠螺、藍青口、鱈場蟹腳、美國生蠔 及 愛爾蘭生蠔,海鮮新鮮爽嫩,每樣也試了一兩件,最喜歡當中的爽彈的翡翠螺及鮮甜的鱈場蟹腳。
刺身區有八爪魚、三文魚、油甘魚、吞拿魚、赤貝、帶子 及 紅蝦,重有多款壽司;當中最喜歡油甘魚、帶子 及 紅蝦,如你也喜歡吃刺身,那就不要錯過了。😙
甜品以抹茶栗子作為主題,內容包括:抹茶栗子慕絲蛋糕、栗子忌廉蛋糕、抹茶戚風蛋糕、栗子木糠布甸、芒果拿破崙、焦糖燉蛋、雜錦糖果、雜錦曲奇、麵包布甸、蛋撻、椰汁西米露及 五款Mövenpick雪糕。
還有大量紅白餐酒、啤酒、汽水、果汁、咖啡及茶….等供應。
惠顧晚市,每位可享兩隻澳洲鮮鮑魚刺身
#北角城市花園道
#歷山酒店
#蟹逅鮑魚海鮮盛宴

#歴山餐廳
地址: 北角城市花園道32號歷山酒店大堂樓層
電話: 38932868
2024-10-05
$550.4 (晚餐)
用餐优惠
優惠券
2024-08-30 2594 浏览
今次去咗位於炮台山嘅歷山酒店下午茶,酒店位置好便利,離炮台山地鐵站只需3分鐘步程❣️酒店設計以歐式宮廷風,感覺華麗有氣派😍大堂同餐廳環境好靚 打卡一流🥰清涼蜜語下午茶套餐 HKS 468(兩位用)鹹點💗SAVOURIES✨炸杏片雞翼釀荔枝✨煙三文魚泡芙配三文魚子熱情果忌廉芝士✨香煎帶子椰香菠蘿啫喱✨無花果鴨肝慕絲脆香牛角酥✨鮮蝦春卷青檸醬鹹點方面我自己覺得無花果鴨肝慕絲脆香牛角酥幾有驚喜😍牛角酥外脆內軟,上面加咗鵝肝慕絲口感柔滑,配搭無花果嘅清甜味道,中和左鵝肝膩感,味道好夾🥰甜點💗SWEETS✨英式鬆餅配橘子果醬及牛油忌廉✨熱情果意式奶凍✨神石榴慕絲蛋糕✨菠蘿瑪德蓮蛋糕✨桂花荔枝水信玄餅✨芒果拿破崙甜點方面我最喜歡芒果拿破崙🥭香脆嘅酥皮,中間夾住香滑雲呢拿吉士,酥皮上再放上微酸嘅新鮮芒果肉🥭中和甜膩食落香甜酥脆而不膩❤️▪️咖啡☕️或自選茗茶🍵及指定精選紅/白酒/ 氣泡酒/ 香桃梳打兩杯下午茶套餐性價比好高😍今次呢個下午茶仲用咗幾款水果入饌,有助水潤皮膚😍而且食物賣相精緻,味道仲唔錯❣️飲品方面選擇都幾多☺️ 茗茶仲可以無限refill 餐廳環境好靚好舒服🫶🏻好啱同閨蜜或者朋友嚟聚會打卡當日仲見
酒店設計以歐式宮廷風,感覺華麗有氣派😍
大堂同餐廳環境好靚 打卡一流🥰

清涼蜜語下午茶套餐 HKS 468(兩位用)
鹹點💗SAVOURIES

✨菠蘿瑪德蓮蛋糕
✨桂花荔枝水信玄餅
✨芒果拿破崙

甜點方面我最喜歡芒果拿破崙🥭
香脆嘅酥皮,中間夾住香滑雲呢拿吉士,
酥皮上再放上微酸嘅新鮮芒果肉🥭中和甜膩
食落香甜酥脆而不膩❤️

▪️咖啡☕️或自選茗茶🍵
及指定精選紅/白酒/ 氣泡酒/ 香桃梳打兩杯

而且食物賣相精緻,味道仲唔錯❣️
飲品方面選擇都幾多☺️ 茗茶仲可以無限refill
餐廳環境好靚好舒服🫶🏻
好啱同閨蜜或者朋友嚟聚會打卡
當日仲見到有媽媽帶小朋友嚟食
所以一家大細黎食都一樣咁開心💗

2024-08-28 1778 浏览
幾年前試過歷山酒店嘅下午茶,當時覺得味道一般🥹 但其實一直都俾佢宮廷風嘅靚靚環境吸引住😍 最近知道佢哋換咗大廚,所以再去食,味道真係比以前好味左👍🏻「清涼蜜語」下午茶 🫖 (週末$468+10%for 2,仲有八折🫶🏻)鹹點✨炸杏片雞翼釀荔枝✨煙三文魚泡芙配三文魚子熱情果忌廉芝士✨香煎帶子椰香菠蘿啫哩✨無花果鴨肝慕絲脆香牛角酥✨鮮蝦春卷配青檸醬大部份嘅鹹點都好好食,我自己就最鍾意無花果鴨肝慕絲脆香牛角酥,濃郁嘅鵝肝鹹香味配上香酥嘅牛角包❤️甜點✨英式鬆餅配橘子果醬及牛油忌廉✨熱情果意式奶凍✨神石榴慕斯蛋糕✨ 菠蘿瑪德蓮蛋糕✨桂花荔枝水信玄餅✨芒果拿破崙而甜點我就最鍾意芒果拿破崙,層層香脆嘅拿拿破崙配上香滑嘅吉士🥰飲品香桃梳打茶/咖啡嗰餐仲包咗兩杯飲品,其中一杯就係香桃梳打,顏色好靚,裏邊仲有粒粒嘅生果肉,好啱夏天飲❤️

鹹點

香桃梳打
茶/咖啡

下午茶
2024-08-26 5523 浏览
首次踏足這趟下午茶的酒店給我的感覺像去了秘密花園一樣,在那兒享受午後時光真的非常愜意,加上絕美的性價比真的沒辦法不叫好。這天嘆下午茶的地點正是位於Hotel Alexandra Hong Kong 歷山酒店內的CAFÉ A歷山餐廳。餐廳以維多利亞宮廷風示人內裏還有璀璨耀目的水晶吊燈,奢華中的雅緻裝潢傾刻迷惑了我的眼睛。於綠意盅然的環境包圍下享用這清涼蜜語下午茶套餐,身心也得到慰藉實在太寫意了吧。品嚐下午茶的同時可於紅酒、白酒、氣泡酒及香桃梳打中選上一杯來享用,好友喜歡午後微醺感覺所以選來氣泡酒陶醉一番。身體剛好痊愈的我則選了香桃梳打,口感清爽迷人而且不過甜喝得身心舒暢。率先品嚐五款美味的鹹點,每件也非常有份量吃罷真的可以省去晚餐。香煎帶子口感彈牙味道鮮美,以椰香菠蘿啫喱來襯托來突出海鮮的迷人香氣。煙三文魚泡芙配三文魚子熱情果忌廉芝士!煙靭的泡芙內放滿了鹹鮮的親子三文魚,吃下有脆卜卜亦有香軟的口感,加上酸酸甜甜的熱情果忌廉芝士味道出色吃得出師傅的心思。無花果鴨肝慕絲脆香牛角酥充滿口感!酥香有質感的鴨肝慕絲味道香濃,配襯香口的Croffle味道吸引。最後兩件鹹點也是滋味之作!熱騰騰新鮮炸出
最後兩件鹹點也是滋味之作!熱騰騰新鮮炸出來真的非常吸引。
鮮蝦春卷炸得香脆可口,吃的時候配襯配青檸醬可令春卷更加惹味。
這件炸杏片雞翼釀荔枝配搭非常特別!雞翼內釀入了原粒香甜荔枝,咬下去肉汁豐盈口感叫入非常滿足,在荔枝的加持下雞肉香口之餘不油膩,配搭得好出色真心超讚。

甜點同樣有五款選擇更充滿水果的香氣好清新。
英式鬆餅塗上橘子果醬及Clotted Cream吃總令人心軟地一件吃盡。
神石榴慕絲蛋糕擁有美艷色澤,內裏慕絲軟綿加上神石榴的酸香味道甜美可人。
桂花荔枝水信玄餅肯定㫕清雅派的代表!滑溜的口感配上清香的桂花和甜蜜荔枝,總是散發令人難以抗拒的誘惑。
菠蘿瑪德蓮蛋糕造型精緻可愛!瑪德蓮吃過不少但加上菠蘿還是首嚐好有新鮮感。
芒果拿破崙絕對是不可錯過之物,薄脆鬆化的酥皮夾著香滑吉士忌廉,面層鋪滿完熟香甜的芒果粒怪好吃喔。
最後還有熱情果意式奶凍!面層是酸香的熱情果醬,伴上有質感的意式奶凍好甜美。
除了開始的限定飲品外下午茶更可享無限暢飲咖啡或茗茶!我選了法式伯爵紅茶佛手柑加法國矢車菊的香氣味道好舒坦。

清涼蜜語下午茶套餐由即日起至9月30日供應,收費為星期一至五優惠價$397.8/2位(原價$468/2位),星期六、日及公眾假期優惠價$421.2/2位(原價$468/2位)以上收費已連服務費,大家記得到酒店網上商店訂座會有高達75折優惠喔。
2024-08-22
下午茶
歷山酒店下午茶做緊優惠,所以就決定黎體驗下👍🏻宮廷式既裝修,氛圍古典優雅,位置好舒適寬敞😊我地叫左新出「清涼蜜語」下午茶,先黎左杯香桃梳打,好適合夏日飲用🥰下午茶有五款鹹點及六款甜品:🟡鹹點- 炸杏片雞翼釀荔枝- 煙三文魚泡芙配三文魚子熱情果忌廉芝士- 香煎帶子椰香菠蘿啫哩- 無花果鴨肝慕絲脆香牛角酥- 鮮蝦春卷配青檸醬🔵甜點- 英式鬆餅配橘子果醬及牛油忌廉- 熱情果意式奶凍- 神石榴慕斯蛋糕- 菠蘿瑪德蓮蛋糕- 桂花荔枝水信玄餅- 芒果拿破崙印象最深刻係炸杏片雞翼釀荔枝🤩雞肉入口即化,肉餡中有多汁既荔枝果肉搭配金黃酥脆既杏仁薄衣,增添豐富口感層次😋另外無花果鴨肝慕絲脆香牛角酥都好出色💕牛角酥壓成格仔waffle形狀,外酥內軟,配上鴨肝慕絲,口感絲滑,無花果既甜潤中和左鴨肝既膩感🥰甜點一樣發揮得出色😍有別於其他酒店既甜點,依到既甜度岩岩好,唔會太膩👍🏻我最鐘意既係石榴慕絲蛋糕,海綿蛋糕餅底,神石榴慕絲質地細膩柔滑,令人回味,最後享用一杯咖啡,為周末畫上完美既句號🥰(原來下午茶仲提供無限暢飲既即磨咖啡同茶)

下午茶有五款鹹點及六款甜品

- 神石榴慕斯蛋糕
- 菠蘿瑪德蓮蛋糕
- 桂花荔枝水信玄餅
- 芒果拿破崙

(原來下午茶仲提供無限暢飲既即磨咖啡同茶)

2024-08-09 2801 浏览
幫襯買六送一生日優惠,連同長者小朋友有折扣優惠。食物品種唔算多,但係如果鍾意食生蠔呢就好滿足好,新鮮肥滿,亦都有魚生刺身。每樣應有都有,推介糖水西米露,有pancake機比小朋友最開心😌,雪糕係movenpick高質👍🏻Main course質素稍為遜色,但周邊食物已經好夠飽。飲品任飲.服侍應都10分友善,拍生日照時候亦都主動幫我哋拍video加分👍🏻👍🏻環境一向打卡勝地,一個愉快嘅生日晚上。
2024-08-07
庆祝纪念
生日
  • 生蠔
  • 西米露
  • 雪糕
2024-08-08 3293 浏览
朋友介紹半自助晚餐,叫了炭燒牛扒,五成熟,好香炭燒香味,而且折咗之後每人$300超級抵食! 半自助餐嘅種類都唔少,同埋唔係咁多人,所以坐得舒服!啲服務員態度亦都良好,頻頻收碟比一般自助餐廳更好,我覺得啲服務更加好
2024-07-24 3694 浏览
平時食自助餐,一般我都較少吃熱盤,但來到歷山餐廳Café A,我卻先被熱盤所吸引,「蠔」食海鮮•菇菌盛宴自助晚餐有驚喜。冰鎮海鮮有鱈場蟹腳、青口、海螺、凍蝦等,更有即開美國生蠔。每位客人奉送芝士焗珍寶蠔一客,蠔肉鮮嫩多汁,濃稠芝士醬汁加上鹹香脆煙肉,入口香濃美味。多款刺身任君選擇,即劏黃鰭吞拿魚、魷魚、三文魚、帶子、阿根廷紅蝦、油甘魚、赤貝,我特別推介黏口魷魚、鮮甜肥厚帶子及鮮味黃鰭吞拿魚。熱葷方面,每款都是水準之作,有少見的雞樅菌炒珊瑚蚌,美味又健康。芝士皇帝蟹稻庭烏冬,蟹肉鮮甜嫩口,非常搶手。清蒸沙巴龍躉及雞油菌粉絲蒸扇貝,扇貝這配搭入口既有油香又鮮嫩;竟然在自助餐中吃到羊肚菌釀蝦膠這款手工菜呢,至少要吃3-5粒。香口葡式烤魔鬼魚、泰式冬陰功浸鮑魚、和牛壽喜燒、酥皮焗海龍皇湯等。鐡板煎大蝦、鰻魚、牛肉串、豬腩肉、雞軟骨及玉桂菠蘿。黑松露芝士龍蝦貝殼粉,站在旁邊都已被那濃郁香氣所吸引,每粒貝殼粉都均勻地被之士包圍著,超美味。即切烤肉區,有慢燒美國頂級西冷牛扒、寶雲酥焗羊架,肉質嫩滑多汁,味道濃香。香煎鴨肝,外酥內嫩。    能讓我整件吃下的,有這鴨肝野菌鮮雞威靈頓,一口咬下,先是那嫩

冰鎮海鮮有鱈場蟹腳、青口、海螺、凍蝦等,更有即開美國生蠔。

芝士皇帝蟹稻庭烏冬,蟹肉鮮甜嫩口,非常搶手。

鐡板煎大蝦、鰻魚、牛肉串、豬腩肉、雞軟骨及玉桂菠蘿。

能讓我整件吃下的,有這鴨肝野菌鮮雞威靈頓,一口咬下,先是那嫩滑多汁的鮮雞肉,繼而細嚐到那細緻柔滑的鴨肝與鮮嫩的雜菌碎,推介。

沙律吧蔬菜款款清脆爽口,多款精選冷盤包括巴馬火腿配蜜瓜、煙三文魚、雜凍肉拼盤、白酒三文魚凍批、泰式和牛沙律等。

以熱帶鮮果做主題的甜品,蝶豆花紅石榴慕絲蛋糕、乳酪巴伐利亞蛋糕、洛神花雜莓忌廉蛋糕、黑椒菠蘿意式奶凍、薄荷檸檬茶啫喱、芒果拿破崙;即叫即焗的窩夫,配上濃厚的果醬或新鮮水果,味道柔軟香甜。

另有Mövenpick杯裝雪糕、自助班戟等,自助飲品吧無限暢飲精選紅酒、白酒、啤酒、咖啡、茶、汽水、橙汁、蘋果汁;中湯西湯及糖水亦無限供應。
2024-07-12
一向喜歡到處打卡的BeautySearch,竟然差點錯過了歷山酒店這絕美的打卡酒店...... 幸好最近友人相約前來進餐,才不會錯過影相打卡的好時機!歷山酒店位於港島北角臨海地段,鄰近港鐵炮台山站,地點便捷,臨海地段,聽說大部分房間均可俯瞰壯麗的維港景色。歷山酒店的餐廳位於大堂樓層,設計集現代風格與歐陸宮庭色彩,盡顯奢華氣派,影相打卡位置蠻多呢!而我們今次享用的,是酒店最近推出的自助晚餐 ~ 「蠔」食海鮮 菇菌盛宴。一般自助餐的回本首選,當然是鱈場蟹腳、青口、海螺、凍蝦等,這裡也不缺乏相關的冰鎮海鮮,而且還有即開生蠔,源源供應,相當豐富。餐廳內還設有海鮮刺身料理專櫃,廚師即場切片,當中有黃鰭吞拿魚、三文魚、帶子、紅蝦、油甘魚、赤貝......,各適其式,細膩鮮味,特別推薦黃鰭吞拿魚及帶子,絕對值得一試。不過,最吸睛的還是於愛爾蘭西北部Claggan Island 周遭養殖的芝士焗珍寶蠔,每位客人奉送一隻,香濃的芝士蓋著爽口肉厚的珍寶蠔,Creamy質感,蠔味濃郁。而個人覺得這裡的熱葷更為吸睛,盡顯了大廚的心思心意。芝士皇帝蟹稻庭烏冬、上層的皇帝蟹,鮮味十足,稻庭烏冬爽滑彈牙,配以香濃的
而個人覺得這裡的熱葷更為吸睛,盡顯了大廚的心思心意。
芝士皇帝蟹稻庭烏冬、上層的皇帝蟹,鮮味十足,稻庭烏冬爽滑彈牙,配以香濃的芝士,味道更佳!
鴨肝野菌鮮雞威靈頓,外層酥皮香脆,中間饀料有香嫩多汁的雞肉、細緻柔滑的鴨肝及香氣四溢的雜菌碎,層次分明,烤焗時間恰到好處,與傳統威靈頓牛排相比,別具另一番滋味。
雞油菌粉絲蒸扇貝,沒有以傳統的蒜蓉作主要配料,添上雞油菌,蘑菇液汁的油水被擠壓流出來,混合粉絲與扇貝中,令香味發揮到極致。
雞樅菌炒珊瑚蚌,雞樅菌富含多種營養素,如蛋白質、膳食纖維、維生素B群等,能夠提供身體所需,味道香又有咬口。
羊肚菌釀蝦膠,羊肚菌有很高的蛋白質,柔嫩清香的羊肚菌,釀著爽口彈牙的肉膠,鮮香味美,滿滿菇香又有油分,兩者的搭配可謂是天作之合。
和牛壽喜燒,以極緻品質的和牛入饌,牛肉味濃,湯底清甜,配料亦相當足,即點即烹,上桌時熱烘烘的,透出正宗壽喜燒風味。
酥皮焗海皇湯,上層酥皮富層次感,鬆脆可口,帶有手抓餅煙韌的風味;海皇湯味道香濃,喜愛喝龍蝦湯的,絕對不能錯過。
完美作結,當然是精緻甜美的甜品。而今期甜品以熱帶鮮果做主題,蝶豆花紅石榴慕絲蛋糕、乳酪巴伐利亞蛋糕、洛神花雜莓忌廉蛋糕、黑椒菠蘿意式奶凍、薄荷檸檬茶啫喱、芒果拿破崙...... 口感清新,盛夏享用,特別合適。
暑假又嚟☀️ 一家人可以去食個豐盛嘅自助餐喎! 呢間打卡酒店喺七月就有新主題,網上預付有7️⃣折,兩位成人🧑🏻👨🏻仲送一位小童👧🏻優惠! 我上星期去完,發覺熱葷最有驚喜,包括芝士皇帝蟹稻庭烏冬🦀、雞油菌粉絲蒸扇貝、泰式冬陰功浸鮑魚、慢燒美國頂級西冷牛扒🥩等!當中嘅黑松露芝士龍蝦🦞貝殼粉及和牛壽喜燒,都係即叫即整🔥!每位客人亦會有芝士焗珍寶蠔🦪一隻,超巨型又鮮味十足!冷盤有即開生蠔🦪、鱈場蟹腳🦀、青口、海螺、凍蝦🦐等,還有必食即切薄片黃鰭吞拿魚🐟!至於甜品選擇都好多,蝶豆花紅石榴慕絲蛋糕、乳酪巴伐利亞蛋糕🎂、洛神花雜莓忌廉蛋糕、黑椒菠蘿意式奶凍🍮、薄荷檸檬茶啫喱、芒果拿破崙;仲有香噴噴即叫即焗的窩夫🧇,配上Mövenpick雪糕🍦值得一提,自助餐係有無限暢飲紅酒🍷、白酒、啤酒🍻、咖啡☕️、茶🍵、汽水、果汁🍹㗎!
網上預付有7️⃣折,
兩位成人🧑🏻👨🏻仲送一位小童👧🏻優惠!

我上星期去完,發覺熱葷最有驚喜,
包括芝士皇帝蟹稻庭烏冬🦀、
雞油菌粉絲蒸扇貝、泰式冬陰功浸鮑魚、
慢燒美國頂級西冷牛扒🥩等!

當中嘅黑松露芝士龍蝦🦞貝殼粉及和牛壽喜燒,
都係即叫即整🔥!

每位客人亦會有芝士焗珍寶蠔🦪一隻,
超巨型又鮮味十足!

冷盤有即開生蠔🦪、鱈場蟹腳🦀、青口、海螺、
凍蝦🦐等,還有必食即切薄片黃鰭吞拿魚🐟!

黑椒菠蘿意式奶凍🍮、薄荷檸檬茶啫喱、
芒果拿破崙;仲有香噴噴即叫即焗的窩夫🧇,
配上Mövenpick雪糕🍦

值得一提,自助餐係有無限暢飲紅酒🍷、白酒、
啤酒🍻、咖啡☕️、茶🍵、汽水、果汁🍹㗎!
2024-05-08 2611 浏览
呢度 buffet 有多款甜品, 大部份都好好味。有d會和同集團的 Hotel 是一樣。呢个 Fruit Tart, Harbour Plaza 就冇 la,不過,同 Harbour Grand 食到嘅係一樣。Buffer 場嚟講,Ritz-Carlton buffet d 朱古力 係最好味, JW Morriott d cookies 係最鬆脆, Hotel Alexandra 嘅朱古力、曲奇............. "个盤" 係最靚。#cookie#dessert#tart#cake#Buffet#AlexandraHotel#hotelalexandra#歷山洒店
呢度 buffet 有多款甜品, 大部份都好好味。

有d會和同集團的 Hotel 是一樣。

#cookie
#AlexandraHotel
#hotelalexandra
#歷山洒店
2024-04-22 2435 浏览
今年生日同朋友慶祝撐枱腳,去咗位於北角嘅香港歷山酒店半自助晚餐,朋友知道我好鍾意影相,所以帶咗我去呢一度話俾我話俾我知影相會好靚,而且仲可以有我最鍾意食嘅生蠔,真係一次過滿足晒兩個願望喺呢度半自助嘅main course都有成7至八款選擇,我朋友揀咗個炭燒西冷牛扒,我揀咗個白酒汁煎石斑魚柳配時蔬,石斑魚柳煎完仲好Juicy,配埋佢個汁齒頰留香而佢個半自助晚餐嘅選擇都好多,可以有任食即開生蠔,每次每人限攞三隻,但係我哋攞咗好多次,食咗成10幾隻,啲生蠔雖然唔太大隻,但係都好新鮮好好有蠔味,甜品仲有即製窩夫,佢個半自助嘅選擇都好多,都淨係食嗰啲任食嘅都已經夠飽,但係我都係食晒個main course最主要梗係嚟影相啦,佢呢度嘅宮廷式佈置真係非常之華麗,即係想喺度跳返part舞,希望每年生日都可以繼續一齊食飯❤️
希望每年生日都可以繼續一齊食飯❤️
  • 生蠔