2016-08-30 1299 浏览
今次再嚟大埔試下依間嘢, 上次嚟已經係半年前, 今日再度幫襯, 不知是否星期六關係, 夜晚七點左右已差不多滿坐, 不過好快就有, 唔係等得太耐, 入到去坐咗張2人卡位, 先點咗嘢飲先, 叫咗杯巨峰乳酸, 酸酸甜甜解渴開胃。今次再來, 發現多了不少新嘢食, 女友愛試新嘢, 咁啱晒唔洗諗咁多。見佢地牆上板仔上寫了好幾樣推介, 我們見到佢地有生蠔食, 所以首先我們點了半打生蠔, 說是紐西蘭蠔, 我地食開法國蠔, 但女友想食, 所以叫了。嚟到後, 生蠔賣相亦算大隻, 入口都幾甜口及感覺新鮮, $150都算便宜。之後見佢海胆一板只是$88, 愛小便宜的女友當然即點, 另再叫了三文魚腩刺身, 油甘魚刺身, 鰻魚壽司, 鱆紅魚壽司, 清酒煮蜆拼東風螺及一個蕃茄豚肉烏冬。海胆鮮甜, $88可吃一板, 還真化算。三文魚腩及油甘魚刺身新鮮夠凍, 鰻魚及鱆紅魚壽司亦都值得推介, 鰻魚壽司件鰻魚大大件, 鱆紅魚壽司上有點心思, 不太知是什麼, 但有點辣, 配合起來味道也不錯, 另不得不提是他們的壽司飯有濃郁的醋味及柔韌適中。再來是清酒煮蜆拼東風螺, 平日食開一般只是蜆, 螺就第一次食, 沒想到螺亦可夾到清酒的
, 女友愛試新嘢, 咁啱晒唔洗諗咁多。

, $150都算便宜
之後見佢海胆一板只是$88

海胆鮮甜, $88可吃一板, 還真化算
海胆
三文魚腩及油甘魚刺身新鮮夠凍,
三文魚腩及油甘魚刺身
鰻魚及鱆紅魚壽司亦都值得推介
鰻魚壽司/鱆紅魚壽司
再來是清酒煮蜆拼東風螺, 平日食開一般只是蜆, 螺就第一次食, 沒想到螺亦可夾到清酒的味道
, 啲蜆夠大隻, 而且又無乜沙, 個湯底又散發出濃郁酒香味, 試了一啖感覺清甜好醇, 完全唔會有乾涸嘅感覺, 值得讚許
, 惟美中不足是東風螺好像size小了一點, 如大一點會再加分, 沒試過不妨試一試。
清酒煮蜆拼東風螺
最後到蕃茄豚肉烏冬, 個蕃茄湯底都幾有蕃茄味, 烏冬都彈牙, 當然不能直接比美一些專門店, 但以這類型的日本餐廳, 這間的可算是中上了
蕃茄豚肉烏冬
下次有機會一定會再嚟, 希望下次再有新驚喜。
2016-08-27
海胆
三文魚腩及油甘魚刺身
鰻魚壽司/鱆紅魚壽司
清酒煮蜆拼東風螺
蕃茄豚肉烏冬
  • 三文魚腩刺身
2016-08-02 1013 浏览
星期六晚上9點入來這間店舖,客人較少燈光柔和環境亦舒服。我們很想吃拉麵點了吉列豬扒及九州拉麵,還有一條燒青魚。九州拉麵,有叉燒、半熟蛋、少許葱花等食物,叉燒和蛋還可以,但拉麵像即食麵味道,湯底普通味道不濃郁,感覺是用粉底開的味精湯。而吉列豬扒更差豬扒好像大快X的吉列豬扒,感覺還差很粉的質感沒有豬肉味而且帶點剛急凍完出來的感覺。兩碗拉麵和湯底,看出師傅是沒誠意的作品,是否50元一碗的價錢便給這樣的味道?吃一碗本土的魚蛋麵或牛腩麵還好味很多,只少看出師傅的誠意相反青魚還有點魚味,但味道偏咸,魚本身解凍不足,魚肉帶點急凍肉的質感。綜合所有食物味道,有很多改善的空間,如果有機會下次來,一定不會吃拉麵,可能這裡不是拉麵館,其他食物還未品嚐下次再試
像即食麵味道,湯底普通味道不濃郁,感覺是用粉底開的味精湯
。而吉列豬扒更差
吃一碗本土的魚蛋麵或牛腩麵還好味很多,只少看出師傅的誠意

吉列豬扒
吉列豬扒拉麵
燒青魚
九州拉麵
九州拉麵
2016-05-26 1038 浏览
同個住沙田既朋友食飯,佢介紹黎呢間武藏食。叫左個叉燒拉麵,佢個賣相真係好有日本拉麵既感覺,有塊大紫菜,再加大量京蔥同埋半隻糖心蛋,拉麵d麵質幾彈牙,煮得岩岩好,糖心蛋真係流心好正, 叉燒就麻麻地有d韌,湯底就嫌佢無乜蒜味。整體黎講都算唔錯既,過得去喇。
同個住沙田既朋友食飯,佢介紹黎呢間武藏食。

整體黎講都算唔錯既,過得去喇。
2016-05-12
2016-02-07 1036 浏览
一心諗住簡簡單單食個dinner,自己一個人就唔太picky,樓下附近可以唔駛等,直入坐低嘅就係呢間。凍冰冰叫咗個「泡菜豚肉鍋」,貪佢小小辛辣又係鍋,暖身又開胃!成個鍋份量算幾足,豚肉好大塊,吸收晒泡菜鍋嘅酸辣精華,味道鮮而醒胃,蔬菜滿滿一盤,有大白菜、頭腐、金菇同香菇等,仲有南瓜片,感覺好似打邊爐咁!整體不錯!

2016-02-06 784 浏览
趁天氣唔係太凍走返去探探下媽媽,返屋企時經過見佢又唔係多人等就走入去試下,以前築地有個唔好的問題,就係廚房野永遠快過刺身,就正係呢個好簡單的問題令我唔係咁想去築地,希望武藏野可以洗頹風啦,去片美國生蠔$28/隻,入口肥美鮮甜,加少少醬更突顯出蠔的鮮味,又夠凍感覺到即開即上的速度 馬糞海膽入口充滿海膽味鮮度一流加少少豉油就正到不得了 野菜鍋烏冬,湯底夠清味度分明但又感覺唔到係勉強結合,烏冬吸收左各類菜的鮮味/精華入口更加彈牙 活赤貝刺身,食到真係新鮮貨而唔係翻雪的唔加任何調味料到可以食到鮮味 帶子刺身鮮甜與蟹子配合相當好,令到我食左三塊鱈魚西京燒與茄子,先講茄子軟硬岩岩好入口即溶老幼咸宜令口中有茄子同柴魚混在一起,唔係去到尾聲真係想嚟多碟,鱈魚入口係熱的証明係即叫即整點沙律醬就有少少唔係好岩我胃口,所以我點左茄子醬,即山刻咩都返哂嚟魚的鮮味同口感生色不少,我同我朋友係互搶嚟食 今次轉左店後暫時係回復正軌刺身快過熟食值得再試
,希望武藏野可以洗頹風啦,去片

馬糞海膽入口充滿海膽味鮮度一流加少少豉油就正到不得了
馬糞海膽

野菜鍋

活赤貝刺身

帶子刺身鮮甜與蟹子配合相當好,令到我食左三塊
帶子刺身
西京燒銀鱈魚

今次轉左店後暫時係回復正軌刺身快過熟食值得再試
2016-02-05
2016-01-16 434 浏览

2016-01-11 351 浏览
午餐想食日式, 工作附近有成10間以上, 競爭都幾大, 唯獨武藏野未試過, 於是今次嚟試下, order左辣味三文魚set(跟餐有湯同餐飲), 個飯份量絕對夠, 而且暖暖地又粘口, 如細食朋友可以試下叫少飯, 辣味三文魚份量亦唔少, 絕對對得起食客, 個辣醬汁配得岩岩好, 三文魚食得出應有鮮味, 上層仲有蘿蔔絲, 一定會再encore, 湯同餐飲屬正常品質
辣味三文魚飯
2015-12-24
辣味三文魚飯
2015-08-26 399 浏览
今日同幾個姊妹約入大埔行街, 到食飯時間, 因之前見朋友响facebook post過呢間餐廳, 話都ok抵食, 同埋睇過啲相都幾吸引, 所以就入去試下, 可能因為我地早去, 所以唔洗等位。我地坐低後慢慢睇個MENU, 發覺呢間嘢其實都幾多嘢食, 可能佢地啲樓面見我地無乜idea, 所以同我地介紹啲食物, 但最後我地都睇咗好耐先點菜。因為呢班姊妹比較細食, 所以叫咗唔係好多嘢食。我地見佢地個火龍卷賣相幾吸引, 所以叫咗一客試下, 之後叫咗個香芒pizza, 碎蔥吞拿魚卷, 鰻魚炒飯, 三色薄切魚生同炸軟殼蟹。首先來是三色薄切魚生, 魚生夠新鮮, 同啲酸汁一齊食幾開胃。跟住來的是火龍卷同碎蔥吞拿魚卷, 火龍卷個賣相幾得, 蟹籽很多很多, 食落啲蝦都夠脆, 唔錯。相反個碎蔥吞拿魚卷個賣相就無乜特別, 但勝在啲吞拿夠新鮮, 入口都鬆軟好食。再來是pizza同炸軟殼蟹, pizza比較小見响日餐有得食, 所以最初都抱住平平地試下無妨心態去點, 點知食落後又發覺又幾好食喎, 有啲unexpected, pizza入面除了有芒果外, 應該都加咗啲蟹肉, 混埋啲芝士一齊食, 真係意外地好食。炸軟殼蟹

, 但最後我地都睇咗好耐先點菜。

因為呢班姊妹比較細食

三色薄切魚生
, 食落啲蝦都夠脆
火龍卷
碎蔥吞拿魚卷
。炸軟殼蟹就同一般出面食開一樣, 不過都大隻, 炸到都剛好。
香芒pizza
炸軟殼蟹
最後嚟唧係鰻魚炒飯, 啲飯炒得幾好, 味道亦都唔錯, 甜口同啲飯係分開一粒粒, 值得推介!
鰻魚炒飯
题外话/补充资料: 嗰日佢地本身有介紹過生蠔同池魚比我地, 其實自已本身想叫, 但啲姊妹唔想食, 惟有下次有機會再試下。
2015-08-21
三色薄切魚生
  • 火龍卷
  • 芒果pizza
  • 鰻魚炒飯
2015-08-11 409 浏览
約了朋友去踏單車, 順道去大埔食晚飯, 因貪佢地食物選擇多及美味, 而且份量十足。 Anyway, 一進到去已有人主動招呼我們坐, 職員尚算有禮貌。打開menu, 不難發現同以往一樣多款式, 望落其實變化亦不大, 但多了幾款新推介。肚仔餓, 我們立即叫食物試試是否keep到以往一樣水準, 我們叫了幾款不同種類食物, 有刺身, 壽司, 卷物。牛油果三文魚卷~賣相不俗, 食落會想再食多件鐵板金菇牛肉卷~因鐵板上, 香氣滿溢, 味道亦濃香芒蟹肉酥皮pizza~配搭不錯, 酥皮pizza比較特別, 值得推介鹽燒魷魚筒~原隻上, 超大隻, yummy yummy!串燒雞軟骨粒~軟骨粒好入味, 而且火喉適中
牛油果三文魚卷~賣相不俗, 食落會想再食多件
鐵板金菇牛肉卷~因鐵板上, 香氣滿溢, 味道亦濃
鹽燒魷魚筒~原隻上, 超大隻, yummy yummy!
串燒雞軟骨粒~軟骨粒好入味, 而且火喉適中
题外话/补充资料: 總括來說, 轉名後餐廳食物都同以往一樣無兩樣, 都係大大件好抵食, 而且味道不錯兼選擇多, 值得一試
2015-08-08
2015-06-30 360 浏览
比較少喺大埔食日本菜,皆因選擇唔多,加上連鎖經營ge日式餐廳一向唔會我ge top choice(主要因為係工廠式生產,水準穩定但就真係冇驚喜)今晚pick 呢晚,係因為見佢都多人等位,心諗點都係好食ge指標,但點知。。。咁就出事島@@>彩虹卷賣相好靚仔,4款唔同ge口味放埋一齊,好打耳~~~分別有三文魚,蝦,吞拿魚同芒果。特別一提係三文魚,夠肥美,加埋海膽一入到口就溶化!>鐵板一口和我呢個所謂和牛,搞到我想投訴佢,一啲都唔似牛,更唔好話和牛,食落無論唔感,味道同texture 都唔係牛,反而似扎肉,豬肉嗰類!有被騙ge hard feelings!!!>韓式泡菜鍋呢個味道就正正常常,但其實都算係幾冇誠意ge 一個鍋,感覺就係一個日式豬肉鍋上面放咗少少泡菜,就令個鍋180度 twist 成韓式,粉絲又少 基上oh1人分類都談唔上!認真無奈。。。。

>彩虹卷

>鐵板一口和我

>韓式泡菜鍋
2015-06-28 367 浏览

>彩虹卷
>鐵板一口和我
>韓式泡菜鍋
2015-06-28
築地食左咁多年,突然話執笠真係好唔捨得。聽到人話新開左間野同築地係一樣,只係改左名!滿心歡喜走食,食物的確係一樣,但親切的經理不見了,我係下晝兩點去食,當時樓面只有兩個妹妹仔談談笑笑,無心工作,服務態度差差差....
築地食左咁多年,突然話執笠真係好唔捨得。
聽到人話新開左間野同築地係一樣,只係改左名!
燒魷魚筒
蟹籽粟米沙律
南瓜天婦羅
  • 魷魚筒
2015-02-07 545 浏览
今次請媽媽吃飯一下子她說想吃這間我第一次吃 媽媽不是在門口等了十分鐘到入到去發現位子都頗逼但接受到 order後發現廚房很亂常常傳錯餸另外因為二人食所以不叫太多叫了鰻魚炒飯 味道頗好 個覺得鰻魚太細塊沒什麼口感芝士炙燒三文魚壽司 還不錯 正常壽司應有的新鮮炸一口雞 有沙律醬淨吃雞會覺得有點咸吃着吃着更咸 幸好有沙律醬的酸味中和在大埔來說就真的還可以!
今次請媽媽吃飯

炸一口雞 有沙律醬
淨吃雞會覺得有點咸
吃着吃着更咸
幸好有沙律醬的酸味中和

在大埔來說就真的還可以!
鰻魚炒飯 $6x
炸一口雞
芝士炙燒三文魚
2015-01-22 392 浏览
$4X,有分大同細。$6X$88(優惠期間),平時就要$125三文魚刺身$86有6件。三文魚壽司$29一客兩件$4X$??第一次食呢間,去到唔洗等就有得入去。平時食開八戶屋、富山,覺得呢間好過佢地員工方面:人手少,但上菜速度快,有禮貌,成日幫客加水,唔洗叫。食物方面:雖然一客壽司比其他日本餐廳貴,但原來都唔惹小,三文魚壽司又長、見隔離枱叫玉子壽司同魚鰻魚壽司,勁厚勁大件環境方面:好少位,長枱都細張。牆貼哂食物相、價錢SHOW哂出黎價錢方面:一家四口食左$679,但論質素值得。同埋比出面特別D同份量多。有D食完都唔記得幾錢整體都唔錯,值得去食
蟹籽沙律
$4X,有分大同細。
海膽炒飯
鹽燒鯖魚
$4X
三文魚軟殻蟹反卷
$??

整體都唔錯,值得去食
2015-01-22
三文魚軟殻蟹反卷
  • 火龍卷
  • 三文魚壽司
2015-01-07 404 浏览
前排都幾鐘意去新達廣場丼丼屋食晏,角切飯有帶子噃,不過魚生份量唔多,而且連加一都幾貴。於是揾日就嚟試左呢間日式餐廳武藏野喇。角切飯的魚生都幾多,有齊三文魚、吞拿魚、鱆紅魚、劍魚粒,份量非常多,甚至有啲覺得唔夠飯添;男仔食嘅話,可能會稍嫌唔夠飯,唔知可唔可以叫廚房多飯 ?另外,吞拿魚有筋,減少少分。吞拿魚碎飯上枱時有D失望,應該係個角切飯顏色太豐富,呢個太dry! 但食下食下,反而覺得呢個個味比較正,起碼味道冇咁混亂。蔥及芝麻都幾香口,伴起來幾好味。
?另外,吞拿魚有筋,減少少分。
魚生角切飯
吞拿魚碎飯