2021-04-17 40 浏览
✿╮❤╭✿✿雜感女生   好味日記✿˚*•✰。正點心.可愛高質點心。✰•*˚✿✿小資女的Dolce Vita✿✿❤餓底飯聚.食勻全世界❤❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤  ❤  正點心是家住美孚的朋友推介的餐廳深藏於私人屋園內設計格局有心思大大個正字在顯眼位置餐廳不設加一,但服務態度很好店員很親切會主動介紹不同的點心本小姐就最愛吃點心怎會不喜歡?先來個傳統的 蜜汁叉燒腸即點即製,特別皮薄香滑叉燒好好食,加了芫茜更帶出香氣熱騰騰的滋味,好好吃盆滿缽滿 我中意呢個好意頭!而且款式吸引包括:鴛鴦蝦餃、鮑魚鳳眼餃、香芹金魚餃、奶黃千屠糕 鴛鴦蝦餃 黑白分別,蝦肉彈牙,口感極好鮑魚鳳眼餃有水準,鮑魚爽口Q彈,內裡蝦膠配以爽脆蔬菜非常好吃香芹金魚餃靚到一個點可愛引人,朋友勁影相入口又是香鮮的蝦肉足料味鮮 奶黃千屠糕心形設計香甜入心,好適合和情人一起吃啊黑白天鵝榴槤酥店員推介的,果然不錯外酥內軟,香濃的榴槤味滿口生香是有水準的出品   三隻小豬奶黃包睇相就知爆醬口感香,甜度剛剛好沒有不愛吃的  相思紅豆糕不要以為是普通貨色紅豆餡帶香濃的陳皮味是有心思之作 正

雜感女生   好味日記

˚*。正點心.可愛高質點心。*˚

✿✿小資女的Dolce Vita✿✿

餓底飯聚.食勻全世界

正點心是家住美孚的朋友推介的

餐廳深藏於私人屋園內

設計格局有心思

大大個正字在顯眼位置

餐廳不設加一,但服務態度很好

店員很親切

會主動介紹不同的點心

本小姐就最愛吃點心

怎會不喜歡?

先來個傳統的 蜜汁叉燒腸

即點即製,特別皮薄香滑

叉燒好好食,加了芫茜更帶出香氣

熱騰騰的滋味,好好吃

盆滿缽滿

我中意呢個好意頭!

而且款式吸引

包括:鴛鴦蝦餃、鮑魚鳳眼餃、香芹金魚餃、奶黃千屠糕

鴛鴦蝦餃 黑白分別,蝦肉彈牙,口感極好

鮑魚鳳眼餃有水準,

鮑魚爽口Q彈,內裡蝦膠配以爽脆蔬菜

非常好吃

香芹金魚餃靚到一個點

可愛引人,朋友勁影相

入口又是香鮮的蝦肉

足料味鮮

奶黃千屠糕心形設計

香甜入心,好適合和情人一起吃啊

黑白天鵝榴槤酥

店員推介的,果然不錯

外酥內軟,香濃的榴槤味滿口生香

是有水準的出品

相思紅豆糕

不要以為是普通貨色

紅豆餡帶香濃的陳皮味

是有心思之作

正點心,可說是值得一吃再吃的點心餐廳

2021-04-17 54 浏览
由於自己工作室在附近朋友介紹我到美孚新村的正點心本身以為點心點都會像酒樓一樣但這𥚃店舖裝修較精緻更像新式餐廳看着餐單 有不少點心都想試因為點心都非常吸睛真心每款都想相機先食露筍鮑魚鳳眼餃 $36每一隻餃上都有一小隻鮑魚仔😍性價比頗高👍🏻三隻小豬 $39三隻小豬都係流沙奶黃包用筷子🥢篤一篤豬鼻流沙奶黃緩緩流出流沙做得岀色🙌🏻鯉躍龍門 $55三隻魚好似遊來遊去香芹鮮蝦金魚餃 蝦肉大大粒 盆滿缽滿 $88適合心大心細的朋友😆因為有齊幾款點心一次過滿足幾個願望😌一籃紫 $32又是擺盤精緻的點心原來係安納糖心紫薯酥外皮鬆脆內涵軟綿櫻花蝦脆皮鮮蝦腸粉 $36感覺有點像鬼馬油炸鬼脆身又香口秘製醬皇蒸鳳爪 $24鳳爪蒸得入味入口就就骨肉分離豉汁白鱔籠仔蒸飯 $98非常高質的蒸飯豉汁白鱔好大塊 而且豉汁均勻沾滿白鱔每一口都啖啖肉而中式甜點點了夏日透心涼 $30用了原汁的西瓜糕做成啫喱質感好特別 食完甜點感覺好美滿😊
由於自己工作室在附近

用了原汁的西瓜糕做成啫喱質感
好特別
食完甜點感覺好美滿😊
2021-04-17 26 浏览
好耐無去酒樓,本身有飲早茶習慣,但酒樓始終人多,好彩美孚有間專食點心餐廳,而且賣相仲十分可愛環境乾淨企理,地方闊落,好有空間感點之拼盤好抵$88 有四款,每款兩件香芹金魚餃金魚仔好可愛,吾捨得食手工好好芹菜好爽脆香口鮑魚鳳眼餃呢個好正,鮑魚軟硬適中鳳眼餃好豐富奶皇千層糕都有造型,心型千層糕睇得又食得奶皇味好足,千層糕好鬆軟珍菌濃湯鮮竹卷個湯其實吾濃,好清甜,好香鮮竹卷個皮捲得好好,吾會散,餡料十足肉鬆炸兩,超脆,點肉鬆又鬆化蟹籽黑毛豚肉燒賣,無酒樓d燒賣咁肥d肉有口感好多,比較爽彈,蟹籽一粒粒好分明,增加口感蜆介鯪魚球好耐無食,鯪魚球即整碟蜆介好濃,好重味,點鯪魚球一流最後加碟西瓜糕,真係好似西瓜,西瓜皮係啫喱味道同西瓜好似

環境乾淨企理,地方闊落,好有空間感

點之拼盤好抵$88 有四款,每款兩件

香芹金魚餃
金魚仔好可愛,吾捨得食
手工好好
芹菜好爽脆香口

鮑魚鳳眼餃
呢個好正,鮑魚軟硬適中
鳳眼餃好豐富

奶皇千層糕都有造型,心型千層糕
睇得又食得
奶皇味好足,千層糕好鬆軟

珍菌濃湯鮮竹卷
個湯其實吾濃,好清甜,好香
鮮竹卷個皮捲得好好,吾會散,餡料十足

肉鬆炸兩,超脆,點肉鬆又鬆化

蟹籽黑毛豚肉燒賣,無酒樓d燒賣咁肥
d肉有口感好多,比較爽彈,蟹籽一粒粒好分明,
增加口感

蜆介鯪魚球
好耐無食,鯪魚球即整

碟蜆介好濃,好重味,點鯪魚球一流

最後加碟西瓜糕,真係好似西瓜,西瓜皮係啫喱
味道同西瓜好似

今日同朋友嚟到荔枝角公園打卡,順便去買美孚新邨出名嘅鳥結糖,當日影完相都已經入黑,地膽朋友就帶路話有間抵食點心店值得去食,咁就決議去飲茶🫖。「正點心」門面頗大,裝潢設計比較新潮,主打恍如回到懷舊香港時期,菱形格仔地磚配上點心龍燈罩,非常骨子有個性,設有卡位雅座,坐得舒服😌。點心種類繁多,有影相打卡系列動物造型點心🥧、基本蒸點心🧆、腸粉類、煎炸類,同中式甜品🍮籠仔蒸飯/海鮮蒸飯,甚至連燉湯都有,可謂應有盡有。日鵝夜鵝🦢:黑白天鵝造型十分吸引😍好適合打卡,咬落原來係榴槤酥,酥皮入口鬆化,仿如有千層皮一樣,內餡是齒頰留香榴槤肉,啖啖新鮮榴槤肉充滿整個口腔,食到流連忘返。黃金小豬嘜:好得意😎乳豬豬頭造型是酥炸糯米紫薯角,咬落香脆可口,炸得恰到好處,一點都不油膩,而且紫薯蓉甜度適中。櫻花蝦脆皮鮮蝦腸粉:櫻花蝦灑左腸粉表面帶點咸香,做法比較新穎,有別於普通腸粉,腸粉入面包裹著炸粉和大蝦🍤,鴛鴦色非常精緻,咬落食到櫻花蝦鹹香味,腸粉軟糯,炸蝦爽彈,好有層次。鯉躍龍門:香芹鮮蝦金魚餃,金魚造型栩栩如生,用上金箔刻劃魚身條文,盡顯矜貴,皮薄餡靚,大蝦夠曬爽彈。三隻小豬🐷(流沙包):流沙餡料做到爆漿效果,

三隻小豬🐷(流沙包):流沙餡料做到爆漿效果,小豬臉🐷可愛到唔捨得食,流沙餡料充滿濃濃鹹蛋黃香氣,小心熱辣辣出爐辣親個咀。😆

蜆蚧鯪魚球:鯪魚球用心製作加入馬蹄芫荽增加口感香味,蜆蚧唔會過鹹連蜆肉都食埋🧆每一粒都炸至金黃色,粒粒飽滿。

總結:
美孚新邨高質茶樓 有驚喜
點心賣相精緻

2021-04-06 94 浏览
早排去荔枝角公園打咭之前,上網搵吓美孚有咩好食😋見到呢間食評都唔錯喎,而且我都好耐冇#點心 啦,就黎試吓先✨🥢食物🥢1️⃣金箔鮮蝦餃皇$34: 外皮算薄,又唔會一夾就穿,蝦好飽滿同爽口,都唔錯😋2️⃣蜜汁叉燒腸粉$28: 味道冇咩特別,屬正常水平;不過分好晒一舊舊就方便食。3️⃣金針雲耳走地雞籠仔蒸飯$48: 雞嘅份量都算多,而且都幾滑。4️⃣紙醉金迷流沙包$28: 呢個真係好推薦👍🏻味道唔會過甜,而且一搣開流沙餡即刻流出黎,就算凍咗都做到呢個效果抵讚!5️⃣蟹子黑毛豬燒賣$32: Size好大粒,最好是唔會食到好肥同膩既感覺👍🏻6️⃣花膠海皇灌湯餃$39: 呢個價錢係幾抵食嘅!花膠份量有一舊,口感係屬爽口型;但個餃外皮比較硬,另外仲有一條蟹柳,食哂好飽肚😂💥環境💥地方算乾淨,但係坐得唔係太舒服會比較逼!可能始終是點心小店,食完會直接走唔會想慢慢傾計個種。💥服務💥普通水平,有時要叫多幾次店員先聽到🤭

🥢食物🥢

💥環境💥

💥服務💥
普通水平,有時要叫多幾次店員先聽到🤭
  • 金箔鮮蝦餃皇
2021-03-31 99 浏览
平時食開點心黎黎去去都係果幾款,今次見到有人介紹特登走過黎試試佢!睇到張點心紙就知今次啲點心係有啲唔同,特別名既點心,食落足料,有心機。甜品款式都特別,師傅心機傑作。係地點可能難搵啲,係美孚新邨入邊。推介點心:一籃子用紫薯做嘅皮,外表睇落成個紫薯咁,一邊用咗黃糖蕃薯,甜甜地唔太油膩。露筍鮑魚鳳眼餃鮑魚仔放喺介開咗嘅蝦架上,放多條先爽脆蘆筍。甜品收銀話師傅用足心機做嘅,外表吸引,落足料,唔係糖水甜品。
甜品款式都特別,師傅心機傑作。
係地點可能難搵啲,係美孚新邨入邊。
推介點心:
一籃子
一籃紫

露筍鮑魚鳳眼餃
蘆筍鮑魚鳳眼餃

鮑魚仔放喺介開咗嘅蝦架上,放多條先爽脆蘆筍。

甜品
甜品

收銀話師傅用足心機做嘅,外表吸引,落足料,唔係糖水甜品
一籃紫
蘆筍鮑魚鳳眼餃
2021-03-27 640 浏览
到美孚賞花的一天,就在荔枝角公園附近的這一間點心店先吃個早午餐。雖然只是間小店,地方不算太大, 陳設佈置都幾骨子,放目所見,在這飲茶的,不少都是上了年紀的街坊。點了五款點心,有鹹有甜。其中一款其實是包括有兩隻「金箔蝦餃皇」、兩隻「蟹子黑毛豬燒賣」、兩隻「露筍鮑魚鳳眼餃」和兩件「新疆棗皇糕」在裡面的「金裝點心拼盤」($78)。兩隻「金箔蝦餃皇」一黑一白,餃皮上都有金箔作為點綴,不過味道就並無分別。兩隻蝦餃,餃皮不夠薄,味道中規中矩,不特別好,也不太差。「蟹子黑毛豬燒賣」也是一樣,不特別出色,可也及格。至於兩隻用料最名貴的「露筍鮑魚鳳眼餃」,鮑魚雖然只是細細的一隻,口感還不錯。兩件沒有用近期最紅的新疆棉花做材料,而是用紅棗為材料的「新疆棗皇糕」,煙韌黏牙,棗味突出,喜歡紅棗味道的應會喜歡。我最喜歡的「家鄉煎釀虎皮椒」($24),魚肉餡料飽滿而有彈力,不過這裡選用的虎皮椒一點不辣,就讓我有點失望。老婆仔最喜歡的「招牌蜜汁叉燒包」($29)也不錯,蜜汁叉燒餡蜜味濃郁,又夠熱燙,與白雪雪的包子合而為一,成為一道不單止她,我也喜歡的點心。見這裡有好一段時間沒有吃過的「蜆蚧鯪魚球」($28)吃,忍不
見這裡有好一段時間沒有吃過的「蜆蚧鯪魚球」($28)吃,忍不住點來試試。四粒大大粒,脹鼓鼓的鯪魚球,肉質偏軟,不夠實淨,不過蘸以惹味香濃的蜆蚧醬吃,仍然香口,好味。
在這裡的數款甜點中,有一道較為特別,別處所無的「順德脆脆雙皮奶卷」($23),也引起了我的好奇心。這甜點的外層雖然有點硬,裡面甜甜的鮮奶餡味道挺好,而且還有少許紅豆夾雜在裡面,的確幾有特色。
兩夫妻這頓點心早午餐,花費了二百元不到,已可吃得飽飽的,而且這裡的點心水準整體也在及格之上,這一餐,都算抵食。
2021-03-22 93 浏览
久不久都會去正點心食lunch,因為有午市優惠$100/5碟點心,但今日去到發現已成過去式。12:15去到坐底,發現點心紙換咗,現時所有點心正價而早市11:00前埋單就8折/午市11:00 - 14:15就9折/下午茶14:16起就8折,我去到個時段即是9折啦,首先叫了普洱茶$8,見到新出金装點心拼盤(棗皇糕、蟹籽燒賣、鮮蝦餃、鮑魚鳳眼餃各兩件)$78就點了,加一個香煎瑤柱臘味蘿蔔糕$23。點心拼盤外型非常精美,燒賣/蝦餃/鮑魚餃食落先醒覺全部都係蝦~大大粒嘅蝦,維持一向水準~彈牙好味😋,雖然我鍾意食蝦,但太多蝦了吧,佢地設計個拼盤時係咪可以多元化d呢🤔?棗皇糕好香紅棗味,甜度恰到好處👍。蘿蔔糕多蘿蔔但瑤柱臘味就比較少。食下飲下又研究下張新點心紙,棗皇糕、蟹籽燒賣、鮮蝦餃、鮑魚鳳眼餃每碟4件點心合共$125,以拼盤計2件即係除2=$62.5,即是個金裝點心拼盤比單叫點心貴咗$15.5成25%😒,立即覺得有少少被揾笨,其他食肆拼盤通常會平少少,唔會貴25%囉。

2021-03-22
  • 棗皇糕
  • 蟹籽燒賣
2021-03-16 80 浏览
近排愛上飲樽仔奶茶, 網上見到美孚有間食材店有賣我想飲既牌子, 所以今日就去踫下運氣(問過店員, 佢地回應無得訂貨)。之前去過深水埗一間人氣非常旺既食材店睇過, 買唔到。今日🥠好幸運呀, 買到仲見佢有好多現貨添。因為咁, 我地就順便係附近搵餐廳食飯, 搵左呢間係美孚綜合排名第二既食店。係未講食物既味道之前, 好想講既係正點心既衛生狀況都真係幾差。不嬲出街食飯我都唔會(唔敢)周圍👀望, 眼不見為乾淨, 因為見到D地方污糟真係好影響情緒, 唔想成餐飯心不在焉影響埋一齊食飯既朋友們。所以咁都可以比我發現到有唔衛生既地方即係代表間餐廳真係幾污糟下。強烈建議正點心最少每日抹一次🪟窗同換過D茶壺!我地點左招牌蜜汁叉燒包, 順德脆脆雙皮奶卷, 花膠海皇灌湯餃同珍菌濃湯鮮竹卷。順德脆脆雙皮奶卷 - 應該係用左白麵包做外皮, 頗酥脆, 鮮奶內餡不多, 不太甜。招牌蜜汁叉燒包 - 麵包不錯, 尚算鬆軟, 但同樣內餡不多同無咩味。花膠海皇灌湯餃 - 湯底清澈鮮甜, 但水餃皮個頂好硬。珍菌濃湯鮮竹卷 - 原來我地叫左兩個相似既點心, 同灌湯餃一樣湯底不錯, 而我更愛鮮竹卷, 因為成塊腐竹都可以食到, 去親食點
花膠海皇灌湯餃 - 湯底清澈鮮甜, 但水餃皮個頂好硬。
珍菌濃湯鮮竹卷 - 原來我地叫左兩個相似既點心, 同灌湯餃一樣湯底不錯, 而我更愛鮮竹卷, 因為成塊腐竹都可以食到, 去親食點心, 如果有嗌山竹牛肉或者雞扎, 都實會爭住食塊腐竹。內餡也新鮮足料。
再去正點心既機會好微, 食物一般, 衛生狀況更令人怕怕。

2021-03-05 77 浏览
一個星期六不用上班的日子,心血來潮想食點心飲杯茶,想到太太提及過在她工作附近食過一間點心店食品不錯的,於是就去試吓。先說說環境,在屋苑內一間不算大的小店,進去安排好坐位,開壺茶!馬上填紙寫點心,上菜速度算快,不一會兒已經有蝦餃、叉燒包、上湯鮮竹卷、牛肉腸送上。蝦餃,沒有蒸過龍剛剛好,皮薄蝦肉爽口彈牙,內有少量汁,蝦餃來講真的算是中上水平,以這價錢來講算是抵食,值得試試。上湯鮮竹卷,先喝口濃湯,湯底絕不馬虎,有淡淡菇菌味道,比一般酒樓的蠔油鮮竹卷來得有誠意,鮮竹卷也足料,最後湯底都喝光。牛肉腸粉,腸粉皮滑,但又不會一夾起就爛,牛肉也滑又足料,配上甜豉油,不錯不錯。叉燒包,不用多說,是皮薄餡靚的,醬香四逸。春卷,自己對炸物有一定要求,第一時間一定會夾起看一下吸油紙有沒有很多油,看到吸油紙沒什麼油,就會很放心放春卷入口,結果也是沒令我失望的,外皮香脆,餡料也是足料。小籠包,可能我不太喜歡用錫紙兜盛的類型,感覺就是不正宗,皮也是薄的,內裡湯汁滿足,味道也是可以的,但錫紙兜很扣分。煎蘿蔔糕,吃到這時候已經飽了九成九,但習慣飲茶,總要吃這味的,吃到有絲絲的蘿蔔,配上臘味粒,好吃。鳳爪,這不是我飛佛
珍菌濃湯鮮竹卷、金箔鮮蝦餃皇、招牌蜜汁叉燒包、牛肉腸粉

叉燒包,不用多說,是皮薄餡靚的,醬香四逸。

春卷

京式優汁小籠包

香煎蘿蔔糕

秘制醬蒸鳳爪

鳳爪,這不是我飛佛,是太太的飛佛,我也即管試一舊,味道正常。

柚子糕

柚子糕,吃到最後當然叫甜點,作為這餐完美的總結,竟然這個有驚喜,柚子糕入口清新又冰凉,馬上消除了一些飽滯感。

最後總結,有這質素,是對得住這價位的,食品大部份有水平,期待下次再來吧!有下次之選。
2021-02-20
  • 金箔鮮蝦餃皇
  • 招牌蜜汁叉燒包
  • 珍菌濃湯鮮竹卷
2021-02-19 97 浏览
一講起點心專門店, 好多人都會諗起不出名既餐廳, 但係我今日推薦既就係正點心!! 真係又抵又好味黑金蟹肉小籠包呢度既小龍包出名係好食既, 最近仲有呢個黑金蟹肉小籠包, 黑的既小龍包更加特別而且味道加左蟹肉之後更加鮮甜!! 入面既汁係JUICY到爆出黎咁蟹籽黑毛豬燒賣 黑毛豬既燒賣比起魚肉燒賣更加好味, 加上蟹籽多左一分既鮮味, 大大粒既燒賣又香口又特別鮮蝦腸粉 一份有6粒蝦!! 作為一份蝦腸黎講份量係超多!! 而且好好的已經分開一份份, 唔洗食得咁狼狽, 又分得夠哂均勻, 每一份都有蝦係入面的
真係又抵又好味

黑金蟹肉小籠包

蟹籽黑毛豬燒賣

鮮蝦腸粉

每一份都有蝦係入面的
2020-12-16
午餐
2021-01-04 132 浏览
一心打算嚟食點心,原來夜晚冇點心食㗎,咁就試吓佢嘅小菜,估唔到都幾多選擇,雞牛豬魚蝦蟹菜咩都有,阿姐推介醉雞煲加安格斯牛呢個餐,都好似幾抵,但今晚想快食就冇叫到!! 乾蔥豆豉雞煲,天氣咁凍食雞煲就最啱,上枱熱辣辣,乾蔥頭豆豉汁好香,雞大大件份量足夠亦都幾滑,小店出品來講味道算幾好!! 黑醋咕嚕肉,唔係太感受到黑醋,可能加漏咗,但都唔緊要個汁酸酸甜甜幾開胃,咕嚕肉唔算肥易入口,都炸得香脆!! 總括嚟講坐得舒服,性價比高,味道都唔錯!! 下次嚟再試吓點心!!

2020-12-21 115 浏览
今日去美孚搵朋友,朋友介紹間新式點心鋪,於是我地一於去試下。我地一坐低便看看周圍環境幾 寬敞,之後看看點心紙包羅萬有同點心名好特別,家鄉煎釀虎皮椒在青椒上加上蒜蓉魚肉同一些辣椒煎成食落好辣但好香口,金網鮮奶卷外皮用上粉內裡用鮮奶炸成,口感非常特別,金腿茸咸水角,咸水角加上金腿有別其他點心店感覺新鮮,流沙黑芝麻煎堆,煎堆仔內加上黑芝麻一打開有芝麻流出非常好味,紫醉金迷流沙包,香芋加上麵粉整成紫色麵包,當我一打開好多流沙流出黎非常好食,蟹子黑毛豬燒賣,大大的燒賣用黑毛豬肉整非常彈牙值得推介,花膠海皇灌湯餃,大大隻灌湯餃皮薄而且裡好重料有花膠同蟹柳加上好鮮甜既湯勁抵食。

金網鮮奶卷外皮用上粉內裡用鮮奶炸成,口感非常特別
,金腿茸咸水角,咸水角加上金腿有別其他點心店感覺新鮮,
紫醉金迷流沙包,香芋加上麵粉整成紫色麵包,
2020-12-17 100 浏览
今日嚟到美孚見到呢呢間點心鋪,呢度燈火通明,而且裝修都幾優雅,於是就入嚟試下啦!黑金蟹肉小籠包雖然佢黑蚊蚊咁,幾有fusion感覺但係呢小籠包咬落去呢有啖啖蟹肉絲而且呢湯汁非常之鮮甜!值得一試蟹子黑毛豬燒賣呢個燒賣入面蝦嘅份量十足一粒入面呢起碼都有兩隻好大隻蝦而且他咬落去口感非常彈牙蘆筍帶子鳳眼餃上枱時呢覺得鳳眼餃好精緻忍唔住同幫佢影多咗兩張相,而且佢皮薄,厚度適中,加上露筍,味道幾鮮甜紙醉金迷流沙包依種淡淡的紫色呢令人好心心眼而且流沙包呢非常流心,配上一啖啖嘅蛋黃沙嘅口感,滅開嘅時候流沙鹹多到流曬出嚟😍都只係$26好抵呀!值得一提既係呢度唔收加一,只係收$5一位茶錢而且店員好有禮貌,性價比好高!👍🏻
今日嚟到美孚見到呢呢間點心鋪,呢度燈火通明,
而且裝修都幾優雅,於是就入嚟試下啦!

黑金蟹肉小籠包

雖然佢黑蚊蚊咁,幾有fusion感覺
但係呢小籠包咬落去呢有啖啖蟹肉絲

上枱時呢覺得鳳眼餃好精緻

紙醉金迷流沙包

依種淡淡的紫色呢令人好心心眼

值得一提既係呢度唔收加一,只係收$5一位茶錢
而且店員好有禮貌,性價比好高!👍🏻
2020-12-13 90 浏览
最近政府又宣佈要再停業所以終於可以有時間下午去飲茶啦😆就從老公搵咗一間喺美孚食點心既地方試下聽日到去職員都好有禮貌,而且佢哋都係姨姨,好有媽媽嘅感覺😂黑金蟹肉小籠包($36)上菜嘅時候見到成個黑色覺得好得意食落去啲肉汁都夠,入邊嘅餡料都唔會好hea,幾好蟹子黑毛豬燒賣($31)燒賣都大大粒,上面嘅蝦都好彈牙山竹安格斯牛肉球($22)又係大大粒甘上,食落都ok棉花雞($29)蝦乾雞粒飯($29)灌湯餃($36)茶錢每人$5成餐感覺都幾好幾舒服,會再黎
最近政府又宣佈要再停業
所以終於可以有時間下午去飲茶啦😆
就從老公搵咗一間喺美孚食點心既地方試下
聽日到去職員都好有禮貌,而且佢哋都係姨姨,好有媽媽嘅感覺😂

黑金蟹肉小籠包($36)
上菜嘅時候見到成個黑色覺得好得意
食落去啲肉汁都夠,入邊嘅餡料都唔會好hea,幾好

蟹子黑毛豬燒賣($31)
燒賣都大大粒,上面嘅蝦都好彈牙

山竹安格斯牛肉球($22)
又係大大粒甘上,食落都ok

棉花雞($29)
蝦乾雞粒飯($29)
灌湯餃($36)

茶錢每人$5

成餐感覺都幾好幾舒服,會再黎