2018-01-19 85 浏览
一直都想去 oscar 開的 生煎包專門店, 今日夜收工,終於一個人去咗食, 點咗兩樣餸菜功夫到家的生煎包,底脆皮薄,滴湯不漏,肉鮮爽嫩,香而不膩, 輕咬一口,肉香、油香、蔥香、芝麻香全部的美味在口中久久不散!還帶著青菜釋出的清甜湯汁,而口感脆嫩,散發出爽口的清香,讓煎包吃來鮮爽不膩, 做到包底鬆脆另外仲叫左一個五香牛展麵, 牛展切得好薄身, 除左有牛展一般既煙靭外仲有另一番薄身口感, 炆出又淋又入味的牛展, 口感很嫩很香,用來作拌麵食, 流晒口水!

2018-01-18 48 浏览
生煎包🙆🏻 $18/2個 黎到緊係要試下個招牌菜😍熱辣辣上枱🔥皮好薄又唔粉 個底就煎到脆脆地😜一咬落去啲汁就流出黎🤤都幾熱下要小心喔🙊肉汁都好多 味道唔錯 肉質鮮嫩👍🏼😆但覺得濃味少少味道更好😚值得一試🤗芝麻醬五彩冷麵 (涼拌)🌈 $42份量都幾大😆配料都好多蓋住哂個麵😍有青瓜絲, 雞肉, 蟹柳同火腿絲 口感好豐富😚冷麵軟硬度適中😁但芝麻醬有少許過多 第一啖食落去就較鹹🙊不過撈混左味道係唔錯幾開胃🤤好岩夏天食呢😎
生煎包🙆🏻 $18/2個

芝麻醬五彩冷麵 (涼拌)🌈 $42
  • 生煎包
2018-01-17 62 浏览
想食清淡啲,揀咗間上海菜冷盤有雞絲粉皮夠薄,凍,滑,爽口,花生醬唔會太杰,酸酸甜甜開胃醬熏蹄切得薄,因此唔會覺得太肥或太啖啖肉川麻雞翼皮脆,幾大隻,香口排骨湯麵麵身爽口,湯清甜當然唻上海生煎皇必須食生煎包,食上海菜必須試小籠包,生煎包皮薄,乾身,個底脆,熱上,湯有好濃嘅肉香同油香,小心辣親嘴,餡肉係咬落好鬆嘅豬肉,肥瘦適中,無半點生粉味或騷味。小籠包亦比想像中好,皮薄多汁多摺等標準全部符合。總括唻講,菜色味道偏向清淡健康,新年前後食得太多肥膩嘢,食餐上海菜調劑吓不錯。
想食清淡啲,揀咗間上海菜
醬熏蹄切得薄,因此唔會覺得太肥或太啖啖肉
川麻雞翼皮脆,幾大隻,香口
排骨湯麵麵身爽口,湯清甜

2018-01-17 36 浏览
前星期六中午,與男朋友經過銅鑼灣登龍街的正宗上海生煎皇,眼客驛客不絶,便決定入要一試。由於我們是第一次光顧,我們只點了三款菜式包括上海生煎包、韭菜豬肉水餃湯麯及上海粗炒。上海粗炒的水準超出預期,與街外的相比不算太油膩,而且味道香濃,在舌中充滿迷人韻味。除此之外,韭菜豬肉水餃湯麯也必定嘗試,餃含豐富的韭菜及豬肉,比例均勻,味道恰當,並不像酒樓般的平庸貨色及水準。最後必定要點餐的是鎮店之寶上海生煎包,本人估計是用鐵鍋煎到一面酥酥脆脆,吃來還有肉汁,味道相當鮮美。順帶溫馨提示,吃時要小心肉質横飛,濺到衣服。而服務員的主動服務更加一讚,在繁忙的時候也保持笑容及禮貌。總括而言,整個用餐經驗超捧及超值。

正宗生煎包
题外话/补充资料: 上海生煎包是必食之選
2018-01-13
午餐
正宗生煎包
  • 上海生煎包
2018-01-16 63 浏览
星期六晚飯時間覓食之際見到呢間餐廳咁多人等位羊羣心理下都等一份 果煞無令我失望餐廳主打上海菜 價錢吾算貴式亦幾多隨意點左幾款上海菜必點菜式紅油抄手 每粒饀料好多味道方面微辣 入口後食落先慢慢散出黎 個感覺幾爽皮小籠包我同朋友都好中意食 所以點左2款灌湯小籠包 皮薄肉汁多最原始既味道點埋醋食無得輸至於芝士鮮肉小籠包就比較新式芝士味較重但吾會太濟 一個人食一籠都OK食左咁多肉叫番個生菜BALANCE下其實我覺得食白烚菜吾落蠔油幾好食咁樣簡簡單單一餐又平又好食下次係銅鑼灣又多個選擇
星期六晚飯時間覓食之際見到呢間餐廳咁多人等位

其實我覺得食白烚菜吾落蠔油幾好食
咁樣簡簡單單一餐又平又好食
下次係銅鑼灣又多個選擇

2018-01-16 38 浏览
睇開黑洞食評既都知我幾中意食上海野生煎包小籠包呢D中晒我心水最近銅鑼灣開左正宗上海生煎皇 位置黎講比大埔店方便我鋪頭面積吾大 不過個日等左10分鍾到都有位我幾中意生煎包有得揀2/4個 岩晒我樣樣都想試可以每樣叫小小值得讚個包煎得吾太燶 最緊要係吾會油冧冧咬落包皮微硊 入面有豐富肉汁小籠包我揀左試新款式 芝士鮮肉小籠包做到野喎夠特式 中間勁多芝士芝士控一定中意 而且我覺得吾太膩口 推介主食當然係肥仔之選 外婆紅燒肉紅燒肉一層肥一層瘦 惹味程度爆燈而且份量吾算少重點配埋菜飯 100分既組合呢餐食到飽飽都$100有找 銅鑼灣價位黎講抵食
睇開黑洞食評既都知我幾中意食上海野

而且份量吾算少
重點配埋菜飯 100分既組合

呢餐食到飽飽都$100有找 銅鑼灣價位黎講抵食
2018-01-16 102 浏览
繼續銅鑼灣尋找滋味午餐。走著走著來到這裡。門外一看,餐牌挺吸引的,一個套餐兩個餸,還送餐飲。我選了一個四川擔擔麵($38)配上灌湯小籠包($25)餐飲選了凍豆漿(+$0)四川擔擔麵才上桌子就聞到辣的氣息,吃下口卻沒想像中般辣,吃著吃著,咀巴會有點麻,有種放了花椒、八角那種感覺。而麵身亦是非常的滑,煮泡時間拿捏得好,不腍也不硬!灌湯小籠包$25有4隻,是抵食之選。每隻小籠入面都是滿滿的湯,味道淡淡的,不搶去肉的味道。總結:一般午餐可能只會提供其中一款配飲品便是,但這餐廳採取了減少其中一份的份量,同時配上另一菜色為一個餐,使一個人吃飯也不至於只能吃一個餸那麼沈悶。
繼續銅鑼灣尋找滋味午餐。
走著走著來到這裡。
門外一看,
餐牌挺吸引的,
一個套餐兩個餸,
還送餐飲。
我選了一個四川擔擔麵($38)
配上灌湯小籠包($25)
餐飲選了凍豆漿(+$0)
四川擔擔麵

四川擔擔麵才上桌子就聞到辣的氣息,
吃下口卻沒想像中般辣,
吃著吃著,咀巴會有點麻,
有種放了花椒、八角那種感覺。
而麵身亦是非常的滑,
煮泡時間拿捏得好,
不腍也不硬!

灌湯小籠包$25有4隻,
是抵食之選。
每隻小籠入面都是滿滿的湯,
味道淡淡的,
不搶去肉的味道。

總結:
一般午餐可能只會提供其中一款配飲品便是,
但這餐廳採取了減少其中一份的份量,
同時配上另一菜色為一個餐,
使一個人吃飯也不至於只能吃一個餸那麼沈悶。
2018-01-15
2018-01-15 71 浏览
聖誕節CWB搵食吾容易。路過呢度,今日竟然無人龍,平日什麼時候都是長長人龍,可能聖誕節,加上末到晚飯黃金時段,與朋友馬上坐入去,果然坐低1O分鐘後,好快坐滿。生煎包必點必食之選,熱辣辣,即叫即做,外皮煎得甘脆香,裡面鎖住肉汁,一咬爆汁,肉味香濃可口絕頂。蟹粉小籠包,同有爆汁效果,肉味鮮嫩滑口。炒鱔糊,鱔非常肥㺯粗身,啖啖肉,醬汁濃濃的平均掛在鱔肉和芽菜上,又不會死鹹,有老上海師傅手藝。松子魚塊,平日大酒樓必是一大條上,必要大班人才叫到這菜,這裡可以細細件一小碟,2個人來都叫到,魚塊小件嫩滑可口無腥味,外皮又炸得甘脆可口,甜甜酸酸好醒胃,加小小松子菠蘿格外健康養生。侍應自動加水,很有禮貌,又吩咐我地小心熱咀,又吾催客趕收檯,溫馨有人情味,值得支持的用心街方店。

蟹粉小籠包,同有爆汁效果,肉味鮮嫩滑口。

2017-12-25
  • 松子魚塊
  • 炒鱔糊
  • 蟹粉小籠包
  • 生煎包
2018-01-13 37 浏览
早排去完上海之後一直都好掛住上海啲生煎包同埋小籠包就搵下香港有無得食啦見到呢間正宗上海生煎皇幾受歡迎一於去試下佢啦點餐紙夠簡潔,一目了然每張枱既角落都有貼住張生煎四步曲教你點樣先係正確食生煎包既方法上海生煎包 (2個) $18自己一個,叫左2粒生煎包試下先一黎到真係熱燙燙架一定要跟佢咁咬開包頂吹一吹佢先唔係既話一定會燙傷個嘴同埋條脷會麻哂,食唔到好野架啦咬完吹完就吮一吮包入面啲湯先,但唔好飲哂,留返啲連埋啲皮同肉食跟住就可以開始食啦包皮上面薄薄地,方咬開飲汁底下就煎到脆脆地味道令我諗返起上海既小楊生煎一樣都係咁鮮甜多汁,回味無窮本身諗住試埋期間限定既咖哩芝士牛肉生煎包同埋墨魚汁麻辣豚肉包架可惜已經過左'期間限定'啦,見到人地影啲相好吸引,唯有怪自己遲左黎啦蟹粉小籠包 (2個) $36跟住就試下個蟹粉小籠包啦雖然價錢係貴少少但當我咬開個包頂時望到入面,見到係好足料,有唔少蟹粉係度既所以食落都係有好鮮甜既蟹粉味,好滿足,好想再食不過因為肚餓,同埋想試其他味,所以叫左個有4粒既小籠包芝士鮮肉小籠包 $36又係一開始咬開包頂,望下入面先見到都有唔少芝士想流出黎跟住就開始食啦好彩啲芝士都唔會太漏
早排去完上海之後
一直都好掛住上海啲生煎包同埋小籠包
就搵下香港有無得食啦
見到呢間正宗上海生煎皇幾受歡迎
一於去試下佢啦

點餐紙夠簡潔,一目了然

每張枱既角落都有貼住張生煎四步曲
教你點樣先係正確食生煎包既方法

上海生煎包 (2個) $18

自己一個,叫左2粒生煎包試下先
一黎到真係熱燙燙架
一定要跟佢咁咬開包頂吹一吹佢先
唔係既話一定會燙傷個嘴同埋條脷會麻哂,食唔到好野架啦
跟住就可以開始食啦
包皮上面薄薄地,方咬開飲汁
底下就煎到脆脆地
味道令我諗返起上海既小楊生煎
一樣都係咁鮮甜多汁,回味無窮

蟹粉小籠包 (2個) $36

跟住就試下個蟹粉小籠包啦
雖然價錢係貴少少
但當我咬開個包頂時
望到入面,見到係好足料,有唔少蟹粉係度既
所以食落都係有好鮮甜既蟹粉味,好滿足,好想再食
不過因為肚餓,同埋想試其他味,所以叫左個有4粒既小籠包

芝士鮮肉小籠包 $36

又係一開始咬開包頂,望下入面先
見到都有唔少芝士想流出黎
跟住就開始食啦
好彩啲芝士都唔會太漏,同啲鮮肉既味都好夾
不過如果要揀既,首選始於係蟹粉小籠包

凍豆漿 $12

另外叫左杯凍豆漿
味道夠甜,唔會有渣,解渴一流!

埋單$102就可以飲返上海既味道,性價比都算高!
2018-01-11
2018-01-09 103 浏览
睇完戲搵嘢食,同先生一齊入去試吓。由於時間比較夜,好多野都賣晒係正常嘅。生煎包 - 個人覺得如果呢個係佢哋主打嘅王牌,咁就弱左了。個皮比較厚,唔夠鬆化,有湯汁的但唔夠,唔會有嘩一聲的感覺。小籠包 - 叫咗四樣嘢最好食係呢樣,夠熱辣辣湯汁亦多上海燻魚 - 太酸太硬了!入口係勁大浸醋味,之前食過好多其他店的燻魚唔係咁樣的,咁都有可能係間間唔同煮法嘅⋯川麻雞翼菜飯 - 最不好吃係呢個,乾好乾,無論係雞翼定係個菜飯都係好乾,川麻雞翼無味,菜飯冇味,就係幾隻雞翼同有幾條菜撈埋落個飯到咁樣,重點真係冇味㗎,我地好浪廢咁樣食淨左應該唔會有下次了,或者我地今次唔好彩啦,希望你哋要努力做返好
睇完戲搵嘢食,同先生一齊入去試吓。
由於時間比較夜,好多野都賣晒係正常嘅。

小籠包 - 叫咗四樣嘢最好食係呢樣,夠熱辣辣湯汁亦多

2018-01-09 49 浏览
生煎包,平時在酒樓或上海菜館就食得多,但要食到有特色的生煎包專門店,在本地來說並不多!小弟有幸係為食之地登龍街,發現有一間生煎包專門店,而且質素也不錯呢!一個個黃色的,以為係奶黃包?其實係芝士生煎包呢!中西合璧,內裡餡料就是芝士和豚肉!生煎包即煎即上,凍冰冰的天氣就最啱食呢!流心芝士餡配上豚肉,肉汁豐富,加上香煎包皮,令人覺得美味無窮 !😋😋生煎包是餐廳的得意之作,還有小籠包呢!價錢比起某些連鎖小籠包店更抵食!小籠包的皮薄得通透,外層已經見到內裡滿滿的湯汁!皮薄而不穿,入口爆汁之餘,陣陣的肉香,令人覺得滿足!😁😁排骨菜飯也是個人推薦之選!排骨大份,厚而鬆軟,更值得一讚的是外層香脆而不感油膩!配上菜飯是絕佳配搭呢!👍🏻👍🏻唯一美中不足的豆漿太細杯,用平時飲水的杯仔,兩啖就飲完呢,不抵飲!😩😩

一個個黃色的,以為係奶黃包?其實係芝士生煎包

排骨菜飯也是個人推薦之選!

2018-01-08 80 浏览
假日到來食下上海菜最馳名的生煎包不得不吃記得曾吃過旺角分店的 包硬身又沒有汁真的很難相信是同一間分店銅鑼灣的生煎包外皮脆 又多肉汁 真的很好吃再試了紅油抄手這裡的跟我平日在酒樓吃的抄手很不一樣沒有一層辣油蓋著換來的是濃濃麻醬味的醬汁醬汁濃麻醬味之餘更帶點微辣配著抄手吃很配合而另一小菜叫了醉雞一上檯就聞到濃濃的酒味味道是不錯但略嫌雞有點鞋不夠滑身最後吃了擔擔麵一如以往的水準醬汁很夠味又不會太辣份量適合一人食
假日到來食下上海菜

醬汁很夠味
又不會太辣
份量適合一人食
2018-01-05 1285 浏览
同事最近想食生煎包,上次去完銅鑼灣登龍街食意大利餐廳後,見到對面有間上海生煎皇,所以今日一行5人就在這兒午餐。A加B,最平47元,最貴77元,多款主菜和小食配搭。餐廳面積不算大, 餐桌間距離甚近,燈光較暗,一般舒適。中午時,人頭湧湧,座無虛席。透過玻璃窗看到廚房的狀況, 廚師們忙個不停。 來這兒當然少不了是它的生煎包。我們點了兩客生煎包, 一客小籠包, 一客四喜烤麩,一客雞絲粉皮。因為我們有五人,但只有四個生煎包,所以我割愛。因為怕熱湯燙嘴,擺放了一會才進食,同事話生煎包肉湯滲透了包, 底部煎得香脆, 包又十分柔軟, 非常好食, 自己都可以食兩個。四喜烤麩, 有冬菇、麵筋和木耳,有點像酸齋的醬汁酸酸甜甜拌在一起,十分開胃。小籠包摺痕尚算均勻, 外皮不算太厚,隱約之間還可以看到小籠包的湯。指定動作, 放上薑絲和加黑醋。這個黑醋不錯, 不會太酸而傷害喉嚨, 醇厚溫和, 是小籠包成功一大關鍵。餡料新鮮, 濃濃的肉湯注滿小籠包內。先把頂部的咬了一口, 再加入薑絲和小小黑醋, 一口把它全放進口裡, 大滿足是也! 對我來說小籠包才是我的主菜呢!我們點的主菜(由左上角起)是上海厚切炸排骨菜飯、宮保雞

A加B,最平47元,最貴77元,多款主菜和小食配搭。

來這兒當然少不了是它的生煎包。

我們點的主菜(由左上角起)是上海厚切炸排骨菜飯、宮保雞丁菜飯、外婆紅燒肉菜飯、韭菜豬肉水餃湯麵和四川擔擔麵。

我吃的是宮保雞丁飯, 有很多腰果, 紅椒、青椒、洋蔥和雞肉,有一點點辣,非常可口。厚切炸排骨,外表比較乾身,肉質有點硬。外婆紅燒肉, 有點像東坡肉,適合年紀較大嘅人士,或者喜歡食肥豬肉的人。客飯飯量十足, 女仔來說是比較多,但男仔一定夠飽吧。
湯麵比較一般,擔擔麵湯底不夠濃,感覺太稀,同事說不太香。水餃湯麵, 水餃大大隻,餡料十足。

我們點了熱豆漿,喝到最底時,發現有腐皮,所以豆漿豆味充足, 當然把他一併把它食下。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:9
總分:8
  • 宮保雞丁菜飯
  • 小籠包
2018-01-04 113 浏览
其實我都幾喜歡吃生煎包、小籠包,可能平時不想吃太飽,小籠包細細粒又有湯汁的確是很好的選擇,隨意找到間食小籠包、生煎包的店,小籠包及生煎包當然是必吃。小籠包一來到即吃都不太燙口,溫度剛好,皮薄適中,整體都不錯。生煎包外觀不討好,味道還可以,油多了點,新鮮煎好有點燙口,底部煎得脆好香口。雞絲粉皮我覺得有點不值,粉皮爽口,雞絲小,加上麻醬味道是好的,不過麻醬又好少會不好吃,雞絲粉皮很多時都會加青瓜等等口感會清新點,但這裡沒有青瓜。回鍋肉粗炒味濃幾惹味,不過回鍋肉少得可憐,多菜,味道不錯。沒有松子的松子魚塊,酸酸甜甜,炸得好脆,沒有雪味,幾好。

灌湯小籠包

上海生煎包(2個)

雞絲粉皮

回鍋肉粗炒味濃幾惹味,不過回鍋肉少得可憐,多菜,味道不錯。

回鍋肉粗炒

沒有松子的松子魚塊,酸酸甜甜,炸得好脆,沒有雪味,幾好。

松子魚塊
回鍋肉粗炒
松子魚塊
2017-12-31 112 浏览
黎到銅鑼灣食街- - 燈籠街正宗上海生煎皇店外有好多人排隊,(其實我唔係好鍾意等位👉🏻👈🏻) 但寶寶想食,所以排隊就排隊啦,等位就等位啦!店家玻璃窗設計,排隊既客人可以見到廚師包生煎包,叫做排隊既時候有啲野望吓囉......入到店內,地方有點小,我地叫左上海生煎包2個,松子魚塊1客,另加菜飯,1杯熱豆漿同1杯凍豆漿,等食既同時留意到枱面貼住1張品嚐生煎包既溫馨提示,非常生動有趣~ !上海生煎包即點即整,包面香軟,包底香脆,肉嫩多汁,松子魚塊係松子仁配咕嚕醬魚塊,味道偏重,侍應遮遮好好人問我地加唔加配白飯或菜飯,菜飯無青草味,魚塊配上菜飯味道就啱啱好,豆漿味道似屋企用豆漿機整既味道啊~冷熱同價,凍飲大杯啲既~(嘻嘻...)🌈🐯極力推薦佢個生煎包~
黎到銅鑼灣食街- - 燈籠街
正宗上海生煎皇店外有好多人排隊,
(其實我唔係好鍾意等位👉🏻👈🏻) 但寶寶想食,
所以排隊就排隊啦,等位就等位啦!
店家玻璃窗設計,排隊既客人可以見到廚師包生煎包,
叫做排隊既時候有啲野望吓囉......
入到店內,地方有點小,我地叫左上海生煎包2個,
松子魚塊1客,另加菜飯,1杯熱豆漿同1杯凍豆漿,
等食既同時留意到枱面貼住1張
品嚐生煎包既溫馨提示,非常生動有趣~ !
上海生煎包即點即整,包面香軟,包底香脆,肉嫩多汁,
松子魚塊係松子仁配咕嚕醬魚塊,味道偏重,
侍應遮遮好好人問我地加唔加配白飯或菜飯,
菜飯無青草味,魚塊配上菜飯味道就啱啱好,
豆漿味道似屋企用豆漿機整既味道啊~
冷熱同價,凍飲大杯啲既~(嘻嘻...)
🌈🐯極力推薦佢個生煎包~