2006-09-05 26 浏览
食過兩三次, D 野食我覺得OKSET DINNER我都食過, 覺得個牛肉石頭飯係幾香,但係D牛乾O左D. 餐\\\中其他野食都OK啦.我鍾意食佢\\\個涼拌波菜同冷烏涷, 前者清清地,后者幾煙UN. 仲有個照燒雞扒飯都幾得, 幾係燒得好香. 但係個巨蜂提子特飲我就唔係幾鍾意, D味都幾假.Service 我又覺得O個兩個姐姐仔幾OK, 會自動加茶, 不過我兩次去時都未係太多人Anyway, I will go there again :]
食過兩三次, D 野食我覺得OK

2006-09-01 17 浏览
見食評話呢道唔錯, 所以就同男朋友黎試下. 都係同大家差唔多,叫左個一人餐, 有沙律, 雞軟骨餃子, 三文魚刺身, 牛肉石頭飯, 飲品同甜品. 另外再加一個牛肉烏冬同清酒煮蜆. 沙律同餃子都係一般, 三文魚OK, 個石頭飯D牛肉好"UN", 而且飯焦好燶. 個烏冬D牛肉都係好"UN",個湯底完全冇味, 我地覺得成晚都係個清酒煮蜆好味D, 可能因為比較有其望去食,點之..........,所以有D失望!

2006-08-26 3 浏览
見食評話呢道唔錯, 就同朋友黎試下. 叫左個一人餐, 有沙律, 餃子, 三文魚刺身, 鰻魚石頭飯, 飲品同甜品. 另外再加一個雞扒烏冬同清酒煮蜆. 沙律菜變晒色, 見到都唔想食. 餃子都係一般, 三文魚唔係好新鮮, 個石頭飯好多油, 而且飯焦好燶. 烏冬質地都可以接受, 少少彈牙, 但湯底無味, 雞扒就有雪味. 清酒煮蜆算係最好味的, 但份量很少, 兩個人唔係好夠食. 食物質素認真麻麻, 真的有點失望, 應該不會再來!
2006-08-25 2 浏览
與朋友仔shopping完,記得呢間餐廳食評唔錯,所以入來試試囉~~我地9:30 入座,到離座為止,都只係得我地一檯客,旺角區實在罕有,點了鰻魚石頭飯清酒煮蜆,個飯我地2人分,份量..好似少左d啵清酒煮蜆亦係,雖然好大隻,食落好鮮甜,但得10零隻到咋喎!咁就收人45蚊?而家有少少後悔添,早知果時問下個waitress 啦食完... 老實說... 唔係太飽... 如果佢地個menu 多返d 野食就好啦連壽司都冇.. 差少少lor ~~
與朋友仔shopping完,記得呢間餐廳食評
唔錯,所以入來試試囉~~
我地9:30 入座,到離座為止,都只係得
我地一檯客,旺角區實在罕有,點了鰻魚石頭飯
清酒煮蜆,個飯我地2人分,份量..好似少左d啵
清酒煮蜆亦係,雖然好大隻,食落好鮮甜,
但得10零隻到咋喎!咁就收人45蚊?
而家有少少後悔添,早知果時問下個waitress
食完... 老實說... 唔係太飽...
如果佢地個menu 多返d 野食就好啦
壽司都冇.. 差少少lor ~~
2006-08-16 1 浏览
見到食評唔錯,今日閒日去左試,預先Book 左位,遲收工遲左十分鐘先到,店員都仲算好招呼,仲係有留到位,不過當時店內都仲有兩張檯+ Bar 檯吉左既。揀左個$248 既二人套餐:1. 飲品(有巨峰堤子特飲,都見其他客揀~)2. 蟹籽沙律(幾爽口,但沒甚驚喜)3. 三文魚刺身(六小片啦,都算新鮮好味)4. 燒雞棒(口感幾得意~ 加左七味粉辣辣地幾好味)5. 燒帶子(本人覺得最好味係呢個! 好鮮味~)6. 洋蔥牛肉(普普通通啦~)7. 吉列豬扒(豬扒太薄,炸完都好係乾下... 失望)8. 稻亭烏冬(每人一細碗,都幾好)9. 紅豆雪糕(幾好~ 有點小時候自製紅豆雪條既感覺)全程店內都未試過爆滿,不過keep 住有客人出入。店員添茶換碟速度都幾快,不過上菜速度就一般,但總算一碟接一碟,唔駛點等,又唔會話一碟碟趕住上食唔切攤凍晒。唔知係特登定係咁岩呢^^"份量就一般。兩個女仔食呢個餐覺得OK 啦~剛剛夠又唔會太飽,不過男仔去食就未必夠食喇!總括而言都唔錯啦~價錢平少少就當然係最好;友伴話另一個$298 既二人套餐抵食D,但有D 咩就唔太記得lu...值得試試既
見到食評唔錯,今日閒日去左試,
預先Book 左位,遲收工遲左十分鐘先到,
店員都仲算好招呼,仲係有留到位,
不過當時店內都仲有兩張檯+ Bar 檯吉左既。

揀左個$248 既二人套餐:

1. 飲品(有巨峰堤子特飲,都見其他客揀~)
2. 蟹籽沙律(幾爽口,但沒甚驚喜)
3. 三文魚刺身(六小片啦,都算新鮮好味)
4. 燒雞棒(口感幾得意~ 加左七味粉辣辣地幾好味)
5. 燒帶子(本人覺得最好味係呢個! 好鮮味~)
6. 洋蔥牛肉(普普通通啦~)
7. 吉列豬扒(豬扒太薄,炸完都好係乾下... 失望)
8. 稻亭烏冬(每人一細碗,都幾好)
9. 紅豆雪糕(幾好~ 有點小時候自製紅豆雪條既感覺)

全程店內都未試過爆滿,
不過keep 住有客人出入。

店員添茶換碟速度都幾快,
不過上菜速度就一般,
但總算一碟接一碟,唔駛點等,
又唔會話一碟碟趕住上食唔切攤凍晒。
唔知係特登定係咁岩呢^^"

份量就一般。
兩個女仔食呢個餐覺得OK 啦~
剛剛夠又唔會太飽,
不過男仔去食就未必夠食喇!

總括而言都唔錯啦~
價錢平少少就當然係最好;
友伴話另一個$298 既二人套餐抵食D,
但有D 咩就唔太記得lu...
值得試試既
2006-08-09 5 浏览
見d食評幾好,同朋友仔聚舊就去試。臨去前個朋友仔訂位,好彩有訂位咋,一入去,原來係咁細,得幾張,唔訂可能冇四人喇。四個人叫︰二人餐- 蟹籽沙律、酒煮蜆、牛油炒什菇、軟殼蟹、刺身、鵝肝石頭飯、兩杯飲品& 甜品,樣樣都幾好,尤其係石頭飯,本身麻麻地肝,但真係入口即溶,好香好好味~軟骨餃子- ok,但貴,$30得三隻鰻魚石頭飯- 都幾好味,不過佢又係用同一隻汁,如果唔同飯用唔同汁可能會更好雖然鋪頭細細,但服務好,食物好,有機會會再去,九點後八折嘛

四個人叫︰

軟骨餃子- ok,但貴,$30得三隻

雖然鋪頭細細,但服務好,食物好,有機會會再去,九點後八折嘛
2006-07-27 6 浏览
都係識人係度做先黎食~唔好意思一坐底,佢就送左2杯特飲~ 係乳酸系列~ 之後我地ORDER 左2個定食~ 果牛肉(柳)定食幾好味~ 之後又到D蜆, 真係超超超好味~ 不過我唔見MEAU 有得單獨ORDER , 一上要即食因好快凍~ 真係好鮮甜~仲有果牛油金姑都好好味呢~ 不過就細碗左D 全場得20個位, 要食就快~ 好快爆場~ 仲有鐘意食就多D去了, 遲D 冇機會架啦............友情價$75@
都係識人係度做先黎食~

唔好意思一坐底,佢就送左2杯特飲~ 係乳酸系列~

仲有果牛油金姑都好好味呢~ 不過就細碗左D

友情價$75@

2006-07-20 1 浏览
和兩個靚女去吃晚飯,叫了一個兩人餐,有:酒煮蜆~ 好味,真係好肥美,重要的是無砂XX燒牛肉~ 好味,份量OK蟹籽沙律~ 一般牛油金雙菇~ 好香牛油味,但竟然有砂,扣分鴨(鵝﹖)肝石頭鍋飯~ 好味,D肝都好化巨峰提特飲~ 個人口味是一般菠蘿雪糕~ 一般因都不是太餓,沒有再叫其他食物亦足夠。下次會再試﹗
和兩個靚女去吃晚飯,叫了一個兩人餐,有:

酒煮蜆~ 好味,真係好肥美,重要的是無砂
XX燒牛肉~ 好味,份量OK
蟹籽沙律~ 一般
牛油金雙菇~ 好香牛油味,但竟然有砂,扣分
鴨(鵝﹖)肝石頭鍋飯~ 好味,D肝都好化
巨峰提特飲~ 個人口味是一般
菠蘿雪糕~ 一般

因都不是太餓,沒有再叫其他食物亦足夠。
下次會再試﹗

2006-07-03 1 浏览
平時睇就睇得多啦<br />今次比番d意思啦~<br />之前諗住係旺角區食番d比較唔垃圾的日本野(希望唔好見怪,我覺得旺角區d日本野真係連係10蚊3件買d shishi 食都仲好味過..)<br />講番呢間野,見有4粒星,好似都几好,米去試試la.<br />入到去有2台係度,地方係細d,但都几好,起碼真係乾淨企理<br />咁一家人去,都係諗住叫set,方便又唔使諗ma,<br />個set 入面有<br />海帶豆腐-呢個唔錯,豆腐夠滑(但好似係百褔ha)<br />什錦刺身--有三文魚,帶子同蝦,三文魚唔係平時d cheap 野,咁當然唔係特別好la,但好過d cheap 日本野個d120蚊一Lbs 果d好多,帶子同蝦都ok <br /><br />清酒蜆-呢個唔錯,蜆大隻, d 酒都好味<br /><br />而牛同軟殼蟹都几好,個汁都好味 (尤其個蟹)<br />&#
平時睇就睇得多啦<br />
今次比番d意思啦~<br />
個set 入面有<br />
<br />
清酒蜆-呢個唔錯,蜆大隻, d 酒都好味<br />
<br />
而牛同軟殼蟹都几好,個汁都好味 (尤其個蟹)<br />
而2 個飯鵝肝同雞都ok ,好香同味都好<br />
<br />
飲野就要左桃,芒果, 乳酸同巨蜂,個人認為芒果最好味,d 果汁係用日本野,但就甜左d <br />
<br />
其實呢間野看得出佢好比心机,d 用料都係好野,都好努力去做,但我地星期六 8 點食完就冇人,好似唔係太好生意,但講真佢地點真係麻麻
去得果度既都係買金魚,haa<br />
<br />
ps.題外話,如果大家鍾意食好既日本野,試下炮台山既"利休" 果度真係几正宗,食得番日本味,同埋基本上去既都係日本人,但价錢會貴d d,一個人250 到la

而今次4 個人,要左4 個set ,(298 + 88, 加2個udo, 100 蚊度) <br />
每人130, 到la ,都ok~
2006-06-15 5 浏览
今日行過金魚街,見到間好光嘅日本餐,門口寫住9:00後八折,咪入去試下啦!雖然細細間,但裝修其特別,我哋一行四人,叫咗兩個二人餐,A餐有什錦刺身,海帶豆腐沙律,清洒煮蜆,照燒牛肉,牛油燒野菌,鵝肝石頭飯~~B餐有三文魚剌身,蚧子沙律,燒雞肉棒,軟殼蚧,牛油帶子,吉列朱扒,冷稻庭鳥冬~~d刺身都幾新鮮!清洒煮蜆好入味同大隻,最好食係個石頭飯,又香又有飯焦!順帶一提個白桃梳打真係好好飲,今晚我地食得好飽,最緊要係有八折嘛,超抵!下次一定再黎過!
週末狂食(一):抵食又幾好食的0加0厘豬扒定食星期六(5/6)返半日工﹐下午要去又一城買些東西﹐本來想0係又一城順便食lunch﹐但係見無MUD選擇﹐所以0係公司附近食﹐因為勝在選擇多。之前看過這餐廳的食評﹐都覺得唔錯﹐所以就試試吧。這店子地方細細的﹐坐得唔係太舒服﹐覺得好迫。不過都幾簡潔同乾淨﹐都OK啦。叫0左個吉列豬扒定食﹐跟汽水﹐湯﹐餃子。豬扒外皮炸得好脆﹐非常香口﹐但係又完全唔覺得乾同韌﹐而且豬扒本身味道都唔錯﹐好入味。個0加0厘汁係一般平時食到的日式汁﹐但係整體上成個飯幾好。個餃子係炸的﹐本來都會唸會唔會又乾又硬﹐不過食落又幾好WOR。顏色金金黃黃﹐又炸得脆,炸得剛剛好。個定食$35,服務都好好﹐好慇懃。值得再來。稍後時間再送上週末狂食(二)....
週末狂食(一):抵食又幾好食的0加0厘豬扒定食

個定食$35,服務都好好﹐好慇懃。值得再來。

稍後時間再送上週末狂食(二)....
2006-05-03 4 浏览
近八時入座, 爆滿, 要坐吧檯, 非常狹窄. 嗌左野食後, 等左好耐好耐都未有野食. 見到有四人桌子, 搬了過去, 坐得舒服好多, 才慢慢上菜.環境很特別, 不是很有日本風味, 很簡潔乾凈就是了. 三人嗌了一個牛肉拉麵, 一個野菜拉麵/牛油雜菌/light coke套餐, 一個鰻魚石頭鍋飯/天婦羅/不知名飲料套餐.個人覺得拉麵只像口感較佳的出前一丁, 野菜係菜心(?), 大豆芽同金菇...朋友的鰻魚石頭鍋飯頗吸引, 新鮮滾熱辣上桌. 天婦羅亦好.牛油雜菌真係好香牛油味, 但越食越咸.服務不錯, 尤其有一位男生頗周到及有禮. 坐到十時也沒人趕, 好. 唯地方狹小, 有人吸煙好難頂.

環境很特別, 不是很有日本風味, 很簡潔乾凈就是了.

朋友的鰻魚石頭鍋飯頗吸引, 新鮮滾熱辣上桌. 天婦羅亦好.

牛油雜菌真係好香牛油味, 但越食越咸.

(非会员)
上次聽朋友講金魚街新開咗間日本料理好好食,裝修又靚,琴晚卒之同我男朋友去試咗。裝修果然好靚,D客又比其他旺角餐廳斯文,所以可以同男友靜靜地享受。我叫咗牛肉石頭鍋飯套餐+1個小食(吉列日本蚝)+ 白桃梳打→$80我男友就叫咗個是日厨師推介~~豬骨湯拉麵+ 2個小食(日本餃子& 炸雞軟骨) + 巨峰葡萄梳打→$42石頭鍋飯:牛肉好有咬口,飯上面有菠菜同泡菜,個汁 辣辣地好香口,食到最底仲有飯焦,不過真 係要小心個鍋好熱吓!吉列日本蚝:好濃蚝味,嘩!入面超Juicy!白桃梳打:好香桃味,食完熱辣辣石頭鍋飯,再飲冰凍 嘅佢,真係好幸福呀!豬骨湯拉麵:配料都幾多,湯底應該係無味精,麵好彈 牙,唔錯。餃子& 雞軟骨:炸得唔錯,特別雞軟骨係男友至愛,梗 係比多幾分啦!巨峰葡萄梳打:提子味咁濃,應該係日本出品。其實這兩款套餐入面仲有好多選擇,以咁嘅價錢同埋質素,可以講係超值。順便一讚佢哋個老板娘(我諗係掛,因為無着制服),佢招呼真係好好,好细心,頻頻加茶換碟唔在講,又問D 嘢啱唔啱食,又話如果唔食得辣,可
上次聽朋友講金魚街新開咗間日本料理好好食,裝修又靚
我男友就叫咗個是日厨師推介~~豬骨湯拉麵+ 2個小食
(日本餃子& 炸雞軟骨) + 巨峰葡萄梳打→$42
石頭鍋飯:牛肉好有咬口,飯上面有菠菜同泡菜,個汁
辣辣地好香口,食到最底仲有飯焦,不過真
係要小心個鍋好熱吓!
吉列日本蚝:好濃蚝味,嘩!入面超Juicy!
白桃梳打:好香桃味,食完熱辣辣石頭鍋飯,再飲冰凍
嘅佢,真係好幸福呀!
豬骨湯拉麵:配料都幾多,湯底應該係無味精,麵好彈
牙,唔錯。
餃子& 雞軟骨:炸得唔錯,特別雞軟骨係男友至愛,梗
係比多幾分啦!
巨峰葡萄梳打:提子味咁濃,應該係日本出品。

順便一讚佢哋個老板娘(我諗係掛,因為無着制服),佢
招呼真係好好,好细心,頻頻加茶換碟唔在講,又問D 嘢啱唔啱食,又話如果唔食得辣,可以換D 唔辣嘅汁比我,呢D 服務,喺旺角區算係少有。總之,呢餐食得好
滿意,下次會嚟試吓其他出品(因為睇見隔離枱食大蜆稻庭烏冬,好似好正咁,今次又太飽食唔落)。
我一定會介绍呢度比朋友!
2006-03-30 7 浏览
有日行過金魚街見到間新開日本料理咪去試下,我地叫咗個二人餐!非常豐富,有巨峰soda,沙律,刺身,雞肉棒,牛油什菇,清洒煮蜆,燒牛肉,海鮮石頭鍋飯,甜品.最好食係清洒煮蜆同海鮮石頭鍋飯,d蜆好大隻,石頭鍋飯有好香嘅飯焦.其實整體上都好好!不過最美中足的是,有個短頭髮嘅女人(應該係老板)成晚黑口黑面,唔知以為得罪佢,好心佢啦,d伙計笑曬口,佢就唔知點咁,會影響客人食欲傢!應該改下啦!如果唔係d客好快無曬!
2006-03-27 5 浏览
(其實是節錄自本人的blog.寫於三月二十六日,譯於三月二十七日.為應適本站,會稍作修改)昨天(三月二十五日)在權八吃午飯.只點了寒籠鳥冬.烏冬不是手打,是用現成的製品,是有點失望,不過基本上也選了不錯的品種.用來點麵的調味汁(つゆ)也不錯,應該不是一開三稀釋用的貨色.旺角還有一間有寒龍烏冬(如無記錯,應該叫極上甚麼的),這一間比較便宜,也是值得一讚.但這店舖服務方面似有點混亂. 菜單的題標寫著定食,但定食的內容完全不清楚.不論主食和飲料,都是每一項寫一個價值.究竟主食材旁寫著的價錢,是指該主食材本身的價錢,還是包含該主食材的價錢,我完全不知道. 還有一樣.在點完寒籠鳥冬之後,店員問我要點甚麼飲品的時候,我就點了奶茶.那時,店員突然顯得不知所措,我請教他應該如何點菜的時候,他反而顯出請求我教他怎樣做的樣子. 然後他就向女店員求助,她就來了.那時,我最想先知道我應該如何點菜,然後才去考慮要點甚麼.但是店員就先假設我是想喝巨峰提子果汁,就說"如果想要巨峰提子果汁的話,都沒有問題的". 結果,我的巨峰,是確實地定食所包含的項目,還是特別地通融之下,容許把一般的飲料換成巨峰,我真的不知道.雖然

但這店舖服務方面似有點混亂.

雖然可能我可以表達得清楚一點,但作為店員,如果顧客有疑問,我以為是應該一五一十的再把正確的手續說得清楚一點,好讓顧客可以再重新調節自己的點菜.另外,寫得出定食,也應該在當眼的地方,寫出定食包的是甚麼.我光顧過不少有提供定食的店舖,未試過一次是找到不類似的說明文字.