(非会员)
2008-06-19 13 浏览
我住在左近,之前都去过机次。确得食物OK,但无什么特色。就连我最爱的鸡饭,也只是合格。不过我上星期换一换口味叫左个SALAD。正!虽然食得辣的我也有点OVER,但就连不食辣的女朋友,也食得很HAPPY!结果我上星期,一连食左4次SALAD,我两都应为海鲜SALAD不减辣的最好食。

• 海鲜SALAD @34.00
2008-05-11 17 浏览
是前幾天的晚餐, 平時過來大角咀的機會不多, 又突然想吃泰菜, 在幾個選擇中揀了橋泰為up dup小店一間, 不過有時認為, 泰菜up dup的可能更好吃~二人餐中選了: 海南雞-- 雞肉很滑, sauce跟平時吃開, 有3個sauce的不同, 這裡只有一個sauce, 少辣, 也不錯 紅咖哩豬頸肉-- 見平時吃咖哩都比較少吃豬頸肉, 一於試下。 肉切得薄薄的, 其實唔講唔知是豬頸肉呢~ 不過咖哩汁則頗開胃~跟餐的還有油菜, 湯及飯兩碗, 油飯不太油, 如果是喜歡健康或是怕肥的這油飯也不錯。 雖然如此, 但我覺得個油飯可以更多油, 口感會好d, 冇咁乾 正如其他人所講, 我也很欣賞餐附送的湯, 冬瓜和紅蘿蔔煲出來, 味道清清甜甜的~ 好似有得散叫呢~雖然味道不至於冇得彈, 偶然經過吃一次也很不錯, 始終都值一個笑面~

二人餐中選了:
海南雞

紅咖哩豬頸肉

2008-04-13 39 浏览
甫一踏入店內,主人與奴隸獸已感到有少少翳焗,但亦無減我們的食慾,所以點了:1. 泰式雜錦湯粉(HK$24):材料非常豐富,有豬肉丸、魚蛋、滷水豆腐、鳳爪…..等等。而且份量亦頗大,令人食指大動。但當主人食了一片有『餿』味的滷水鴨腎時,尤如一盆冷水淋頭,胃口盡失。2. 招牌豬腸滷蛋飯(HK$26):滷蛋味普通,滷水豬腸入味夠腍而不鹹、夠滑,口感肥美而不膩,此招牌飯果然出色。3. 凍咖啡(HK$5.0)

3. 凍咖啡(HK$5.0)
泰式雜錦湯粉
招牌豬腸滷蛋飯
2008-03-16
跟個朋友去橋泰食晚飯, 他說這間店在open rice全是有讚冇彈,我們點了1)海南雞-幾滑但斬得太碎,冇口感2)咖哩牛脷-咖哩唔夠香3)香葉炒海鮮-最差,毫無wor氣!4)油菜-得幾條5)油飯-可以啦!個朋友叫多一碗6)湯麪-我覺得最好,最似泰國街頭大牌檔的湯麪7)龍眼冰-甜水!伙計仲漏了2碗雞湯給我們好食我不介意唔好坐,所以我想我不會再去了
跟個朋友去橋泰食晚飯, 他說這間店在open rice
全是有讚冇彈,我們點了
1)海南雞-幾滑但斬得太碎,冇口感
2)咖哩牛脷-咖哩唔夠香
3)香葉炒海鮮-最差,毫無wor氣!
4)油菜-得幾條
5)油飯-可以啦!個朋友叫多一碗
6)湯麪-我覺得最好,最似泰國街頭大牌檔的湯麪
7)龍眼冰-甜水!
伙計仲漏了2碗雞湯給我們

好食我不介意唔好坐,所以我想我不會再去了
2008-02-22 3 浏览
呢度出名的海南雞飯真係唔差,我最欣賞呢度d醬汁,好味得又唔會好霸道咁蓋過海南雞0既味道,但比起青衣城個間*香葉棧*仲係有一段距離........仲有呀,呢度出名0既仲有"老"水,真係"老"得好入味,值得推介.......呢度雖然係up dupd,但勝在食品類別多,不過呢度0既營業時間就真係短d啦,如果再開埋宵夜場我諗一定更加出名........小心摸門釘呀各位........

因為朋友話openrice 好多人介紹呢間野, 就黎左呢間食。初初都諗, d 人會唔會又好似澳洲牛奶公司咁, 人人都話好食, 其他人先話好呢? 今次食左個海南雞飯。佢既伴醬有少少辣, 但係好特別, 出面食唔到架! 點雞真係好好食, 同埋佢個飯好香好夠味, 但係又唔會太油, 加埋d 生菜絲食幾好!d 菜上得幾快, 同埋店員幾細心……佢地檯上面無紙巾, 我問個fd 有無紙巾, 點知店員就拎左d 廁紙俾我喇! 我有個fd 唔食辣, 就問有無唔辣既醬, 雖然無, 但係店員都有提我個fd 檯面有豉油, 可以點豉油食!d 野食好味, 服務態度都唔錯! 好滿意!一定會再去!

d 野食好味, 服務態度都唔錯! 好滿意!

一定會再去!
2007-12-20 5 浏览
** 香茅豬扒金邊粉+ 奶茶($18)豬扒跟粉麵分開上。吃不到香茅味,而且個人覺得醃得過腍,不過味道尚算可口。豬扒是炸熟的,可能沒有怎樣隔過,吃得一嘴都是油。湯頭香濃,有肉香,金邊粉連芫茜一齊食,不錯。可惜芽菜沒有多少,否則口感會更好。** 蝦餅($10)想吃蝦餅,老闆娘說可以外加,每件10元。好像沒有淨一碟叫,唯有加了一件來試試看。SIZE不大,10元有點貴。味道可取,幾彈牙,有點像吃蟹鉗的感覺(可能用料仿約)。** 三寳飯+ 餐湯($28)三寳是鹵水豬手、豬腸和海南雞。海南雞已經起骨,雞醬很特別,酸辣SPICY,好惹味。老闆娘說所有醬汁都是他們自己調配的。豬腸爽口,豬手夠腍,兩者都鹵得極之入味。餐湯好清,紅蘿蔔冬瓜,青蔥點點。味道好似西餐的CHICKEN BROTH,老闆娘說是蘿蔔雞湯。** 下午茶時段來到,不知其他時間價錢有沒有分別。總體來説,都算價廉物美,可以一試。
** 香茅豬扒金邊粉+ 奶茶($18)

** 蝦餅($10)

** 三寳飯+ 餐湯($28)
三寳是鹵水豬手、豬腸和海南雞。

2007-07-13 6 浏览
叫左個二人餐$88,加$30有碗冬陰公湯小菜任選兩個滷水牛三併,有牛肚,牛展,牛膀(牛肚,牛展好好味.........正)牛膀本人唔鐘意食醃海鮮沙律,香料唔夠,海鮮唔入味右唔生鮮餐有兩個泰式金邊粉,味道合格冬陰公,味道ok(我覺得湯底杰左d,香料味可以分明d就仲好)餐仲有碟油菜,兩杯野飲,正常味道本人放低tips,店員追出來還給我,同我講食物價錢已包括服務費,我聽到後好感動,香港太少呢d人,太少呢d餐廳,(有好多餐廳見生意好就加價,右要收加一服務費,錢就收但服務就唔得,tips想要就做好d啦)
叫左個二人餐$88,加$30有碗冬陰公湯

小菜任選兩個

醃海鮮沙律,香料唔夠,海鮮唔入味右唔生鮮

餐有兩個泰式金邊粉,味道合格

餐仲有碟油菜,兩杯野飲,正常味道

2007-07-04
之前曾同其他食友到這裏飯聚! 今次見在奧海城睇戲, 還有時間, 再光顧一下這裏!點了二人餐, 有海南雞飯, 滷水併盤, 油菜, 一碗油飯, 一碗米線, 一碗雞湯(餐牌寫有兩碗的, 但老闆娘只俾一碗><”). 雞肉仍舊嫩滑, 併盤的豬手好味, 但份量好少…. 還記得上回的牛”利”好好味, 今次另外再加, 但滷水汁比我前一次所食的, 好像稀了, 淡了…. 還好, 牛”利”仍入味軟腍. 意外的是, 碟菜心好嫩, 無渣, 全部俾我清晒!! 要比較的話, 味道是遜了一點點, 但仍屬可口. 份量亦唔算大, 但加埋飯米線, 都好飽肚的!

我好鍾意食牛膀架,平時係街邊買牛雜,都只係要牛膀,嘩味道正過街邊果d,好開心。我屋企人話如果豬腿連多d皮同埋肥d仲正wow,下次再去食先!
2007-06-18 9 浏览
也有即興的局,專兄推介的橋泰,對上次來已是年前的事,不忘富膠質並滲著強烈滷水味的豬手,當晚強勁的大堆頭料理,質素絕不下於九龍城的地道泰菜館。早來了,就叫了雞湯蘿蔔,貌似薯狀,無錯的話是用薯仔刨刨的,專兄到來也要想想「啥咪」來的,沒渣而甜入心的蘿蔔,吃到的全是芯位,是繼車品品後另一推介的甜蘿蔔,甜得來味道亦較自然。一直想試這裡的滷腸,就連牛舌、豬髀炒作一碟,來個併盤,再加碗鴨肉金邊粉。三寶併盤連鳳爪、鴨腎上,結果變作六寶,原因不明,深啡的滷水,未吃已知對口味。最喜歡滷牛舌,談牛舌,從來只喜歡日式牛舌,是取舌中心位燒成,原汁原味品嚐豐腴的「舌味」,這款滷牛舌,原條生滷而成,微溫浸在滷水膽中,接單後切片,自然入味又嫩滑,雖已半飽,也將剩餘的「quota」押在此品上,想起也回味。其餘的滷腸也肥味,豬髀是少少失準,吃不到皮脂,有點失望。而專兄那碗金邊粉,粉質結實有嚼口,大概是乾磨米漿做出來的效果,有待查證。多得專兄的推介,對原片牛舌的印象大為改觀,吃得開心又精彩。45

多得專兄的推介,對原片牛舌的印象大為改觀,吃得開心又精彩。

2007-06-09 13 浏览
今晚唔係我黎食,而係我細佬同埋爸爸去食,叫我代寫。佢地話d「老」水野好好食呀,d味好掂,不過d肉切得薄左d,希望我下次來食,都係咁好味啦,報告完畢。
2007-05-30 2 浏览
日前路過橋泰,腦海忽然回帶到上年,專兄在此安排的飯局,大家對此大角咀小店讚不絕口.轉眼,已差不多一年.年來經過什麼飲食雜誌推介之後,此小店已不再是Best kept in secret.今次獨自前往,只能吃個海南雞飯.海南雞份量不多,斬到如雞絲,雞肉並不肥.但亦吃到雞味,下面用雞汁加椰汁煮出來的飯,香氣四溢,如果淨用上雞汁或雞油,不能有此效果.反而個湯用節瓜去煲,有別其他泰國菜館,用蘿蔔去煮.事後再來一次,這次要鹵水豬腿飯,鹵水的香甜,豬腿肉連皮,肥美甘香.不消一會整碟飯一掃光.味道,還是可人,不過感覺上,份量比之前少.可能上一次我們整隻雞上,或者產生如此的錯覺.我仍是懷念上年六月的那一夜,吃到喉嚨痛足一周.即時燦爛,試多一次也不拘.反正有病假.

反而個湯用節瓜去煲,有別其他泰國菜館,用蘿蔔去煮.

反正有病假.
2007-04-04 10 浏览
可以同UE講再見啦今次我對自己o既表現滿意,但世上總有「人算不如天算」這回事... so 平常心看待, otherwise... aim high, shoot low今日氣溫突然暴跌9度,最o岩食d辣野暖身... 由南昌到奧運只係一站之差,就去橋泰食店啦大角咀o既餐廳都係比較細同簡陋,不過各有風格...橋泰也如是叫o左個冬陰公湯粉,老闆話要等三四個字... 無所謂,我有的是時間...其實都o吾係等o左好耐映映o下相就o黎飲啖湯先.... 真係好正! 味道濃郁,酸酸辣辣,忍不住由上圖飲到下圖... 有好多o吾同o既植物香料... 三隻大大爽口o既prawns 同d菇... 粉係金邊粉o黎o既食完真係warm晒
可以同UE講再見啦

食完真係warm晒
2007-04-04 1 浏览
I passed by the place for several times and didn't have a chance to visit. Thanks for the reviews here, I finally got my dinner here for the first time as a group.Ordered:Hainan Chicken on rice, we can choose between regular chicken pieces, just as the other mentioned, it's already deboned, or we could have chosen chicken leg on rice, or wings, or both. We got the regular Hainan chicken rice. There wasn't a whole lot of chicken pieces on the rice but it tasted good.Shrimp cake, very good! I was

Ordered:

Shrimp cake, very good! I was not going to order this, but I changed my mind, it's thicker than a lot of shrimp cakes outside. A good dish. BTW, if you order a rice plate, yes, $10 per piece.

鹵水pork, it looked like the Shanghai dish - stewed pig hand, a little bit fat, but besides this, the meat was tender. 鹵水eggs.

Seafood TongYum Soup -- not too sour, mild spicy (you can order how spicy), a lot of shrimp.

Chow fun -- the least interesting dish.

Overall, the food here was great!
I realize that although the most crowded Thai restaurants are in Kowloon City, still, besides those restaurants, there are still a lot of choices in different districts (e.g. here), and each of those Thai restaurants outside KwCity, is a bit different than those in Kowloon City. So you would find out that it won't be a repeated experience.

There's one thing about this restaurant, the dishes they made are not salty, even for the taste of 鹵水. So if your friends or family do not like salty dishes, this can be a choice. The food are not overloaded with MSG either.

This place is a bit small, and by 7:00 Sat it was crowded. I think they could have added two more tables outside the store...

Thanks for the good recommandation!