2022-06-16 102 浏览
平時我都係鍾意食西餐多🤣 但今次特別啲!去一間歐式裝修風格嘅餐廳食點心,同平時喺酒樓飲茶嘅感覺好唔同🥰 餐廳內牆身同埋啲枱櫈都設計得好優雅,幾有質感💖 職員服務態度都好好☺️平時兩個人都好少去酒樓飲茶,好似都係要多啲人一齊食先會食到唔同嘢同埋平啲,但係呢間餐廳就好適合兩個人去,兩個人就算嗌好多嘢都唔貴,而且啲點心多數都係一籠兩個🤣 好適合情侶👫🏻或者閨蜜👭🏻一齊去,2個人都可以去飲茶的~ 而且環境都唔會好嘈,傾偈都好舒服😌見到都幾多人放工嚟食,因為呢度嘅套餐都好抵食,仲要唔收加一,喺尖沙咀嚟講都算平🥹 難怪咁多喺附近返工嘅人嚟食~🔸🫖白桃烏龍茶去飲茶都會第一時間問你飲咩茶,呢間都唔例外,但係驚喜嘅係佢竟然有白桃烏龍茶🍑一嚟就已經聞到好香嘅白桃味😍 飲落都有濃濃嘅白桃味,好好飲🤤 所以不停加水不停飲🤣💖香芋椰露🌟一嚟就介紹嘢飲,因為真係好好飲🤤 首先個樽好靚,而且又方便拎走飲🤣 飲落口感順滑綿密,香芋味好出,再配埋椰汁,仲有啲西米,可以有啲嘢咬下🤣 而且唔會甜得滯👍🏻💖籠仔蟲草花冬菇蒸雞飯🌟呢個都係勁推薦👍🏻 好大份😍 而且係荷葉飯,所以啲飯夾雜着荷葉既香味,啲雞肉好嫩滑,仲有啲雞油香,加

🔸
🫖白桃烏龍茶

香芋椰露

💖香芋椰露🌟

💖籠仔蟲草花冬菇蒸雞飯🌟
呢個都係勁推薦👍🏻 好大份😍 而且係荷葉飯,所以啲飯夾雜着荷葉既香味,啲雞肉好嫩滑,仲有啲雞油香,加埋葱花,再自己加埋豉油,好好送飯😍 就算好大份都可以成籠食晒🤣!蟲草花係近年新興嘅養生食材,有保肺益腎嘅功效,所以食完碗飯感覺好養生😜

生煎菜肉包

💖生煎菜肉包
個皮煎得唔錯,入面菜肉都非常好食😋

💖鮑汁花膠鵝掌
好難得有鵝掌食😍 鮑汁好入味,令到原本肉質就好嫩滑嘅鵝掌更加好食😋 仲要有埋花膠,可以補充下膠原蛋白🤪

懷舊馬拉糕

💖懷舊馬拉糕
好鬆軟~ 正常水準👍🏻

💖碧綠蝦餃皇
蝦好彈牙,個皮好煙靭👍🏻

雙雪南北杏燉排骨

💖雙雪南北杏燉排骨
呢個燉排骨係同好多唔同養生食材一齊燉,飲完覺得非常之養生🤣 有雪莉、雪耳、南北杏等等,可以滋潤美顏😚

杏汁燉蛋自
💖杏汁燉蛋白(熱)
呢個係我好鍾意嘅甜品🥰 杏汁超香濃,燉蛋白又好滑好濃蛋白味😋 而且杏汁又可以養顏🤣
2022-06-15
香芋椰露
懷舊馬拉糕
雙雪南北杏燉排骨
杏汁燉蛋自
尖沙咀漢口道19-21號地鋪有家樂意點心, 主打粵菜(廣東)/湯品/點心。店鋪不大,但裝飾得精緻舒適。樂意點心所有點心100%手工製作,即點即蒸,非常新鮮熱辣辣的。絕配套餐全日供應$68/位,含有招牌籠仔蒸飯和滋潤燉湯各選一款,套餐加$10可選點心、小吃和飲品,性價比超高。雙雪南北杏燉排骨湯:夠老火足料,甘甜好味又健康。龍仔鳳爪排骨飯:鳳瓜排骨惹味,是傳統點心升級的味道。碧綠蝦餃皇:皮薄而有韌性、蝦肉多汁彈牙。生煎菜肉包:中規中矩。鮑汁花膠鵝掌:大大件花膠和鵝掌,口感軟腍,冬菇爽口,真材實料夠水準。餐後甜品杏汁燉蛋白:杏仁味濃郁,口感絲滑,回味無窮。樂意點心如此高水準,物超所值,以後還會光臨!

2022-06-13 65 浏览
今日放假,去到尖沙咀,想搵間茶樓飲茶,但係發現好多酒樓都已經搬咗或者唔存在。行經漢口道見到一間點心餐廳有好多人排隊,再睇吓餐牌都幾啱食,決定一試。茶錢經濟實惠,只係每人$2,響尖沙咀仲見到呢個價錢,簡直係難以置信。點心價位都好實惠,好可能因為每一籠係得兩隻,其實酒樓餐廳早應該係咁,有時一籠燒賣蝦餃四粒真係好難食得晒。同朋友一口氣點左幾款點心,試吓佢哋嘅手勢。碧綠蝦餃王,鮮竹牛肉球蝦餃皮薄,入面嘅餡真材實料。牛肉球彈牙但係唔肥,點心到蒸得熱辣辣。安蝦鹹水角,沙律蝦春卷好多點心餐廳都係返炸點心,呢間餐廳一定唔係咁樣做,因為佢啲入面嘅餡料好熱,個人覺得最特別係沙律蝦春卷,因為連埋沙律醬成為左春卷嘅餡料一齊炸。鮑汁花膠鵝掌配籠仔飯呢個籠仔飯係最有驚喜嘅,花菇花膠同鵝掌炆得好淋,獻汁濃郁又唔鹹,基本上送飯一流。珍寶帶子腸粉珍寶帶子腸粉嘅皮同蝦餃一樣都係好薄,布拉腸粉十分幼滑。杏汁燉蛋白,樂意水果茶朋友點咗水果茶我就點杏汁燉蛋白,水果茶用料新鮮豐富,雪得又夠凍,如果唔係飽我諗我個朋友會叫多一兩支。蛋白杏汁味濃,蛋白柔嫩,本應飽晒嘅我都可以成碗拍晒。

碧綠蝦餃王,鮮竹牛肉球

安蝦鹹水角,沙律蝦春卷

鮑汁花膠鵝掌配籠仔飯

珍寶帶子腸粉
珍寶帶子腸粉嘅皮同蝦餃一樣都係好薄,布拉腸粉十分幼滑。

杏汁燉蛋白,樂意水果茶

2022-06-11 1847 浏览
(❍ᴥ❍ʋ)Janejen心聲(❍ᴥ❍ʋ)♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎下雨☔️也要吃飯😗裝修好優雅又新淨企理,有啲似歐式嘅裝修~座位亦都係有卡位+軟墊座位,好似睇電影個啲座位坐得咁舒服😌重點菜芥$2/位😱😱我以為流行經典時光倒流50年⋯⋯下午茶仲要有88折優惠🥹超感動🥲♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎ ☘︎︎ 籠仔蟲草花冬菇蒸雞飯 👍👍➪ 其實都唔係籠仔,係大籠仔啊😍叫咗1份2人share都超級飽!勁抵食!用荷葉蒸出嚟嘅飯有荷葉香,而且飯面灑滿蔥花+蔥油香、蒸雞嘅雞油香,蒸雞好滑,成個飯加哂分!食哂!☘︎︎ ☘︎︎ 羊肚菌響螺燉老雞👍👍 跟餐+$10➪ 跟荷葉飯餐+$10 ~好足料啊!!真係煲出嚟嘅湯而無添加味精,飲完一啲都唔會口乾~😍唔使自己用幾個小時嚟煲湯🍲愛心💗靚湯飲完心情都開心😃落左好多羊肚菌、響螺又煲到帶出清甜、仲有龍眼肉😍好明顯飲到濃郁嘅菇菌味😍味道甘甜、寧心安神☺️☺️☘︎︎ ☘︎︎ 鮮蝦菜苗餃(2粒)跟餐+$10 ➪ 抵呀!!超多菜苗+彈牙蝦仔🦐🦐👍👍☘︎︎ ☘︎︎ 沙律蝦春卷 👍➪ 擺咗一陣先食都仍然食到個外皮好香脆!而且沙律酸酸甜甜,中和左煎炸的油膩感~蝦又彈牙!好味😋☘︎︎ ☘︎︎ 奶黃流沙包➪
(❍ᴥ❍ʋ)Janejen心聲(❍ᴥ❍ʋ)

☘︎︎ ☘︎︎ 籠仔蟲草花冬菇蒸雞飯 👍👍

☘︎︎ ☘︎︎ 羊肚菌響螺燉老雞👍👍 跟餐+$10

☘︎︎ ☘︎︎ 鮮蝦菜苗餃(2粒)跟餐+$10

➪ 抵呀!!超多菜苗+彈牙蝦仔🦐🦐👍👍

☘︎︎ ☘︎︎ 沙律蝦春卷 👍

☘︎︎ ☘︎︎ 奶黃流沙包

➪ 由於唔係即食嘅關係,可能冇咁流沙,但係個奶黃餡恰到好處,奶黃包真係每次飲茶都要叫黎食😙食完都開心啲😙

☘︎︎ ☘︎︎ 樂意水果茶
➪ 有切好的蘋果粒、菠蘿粒~本身都幾清新而且都夠甜!額外可以再加清香嘅百花蜜☺️但唔洗加已經好夠甜啦!🤣🤣

☘︎︎ ☘︎︎ 雷沙煎堆仔(3粒)

➪ 圓身細細粒,脆身香口~入面係芝麻餡😍😍😍下午茶🫖叫呢款幾好啊☺️☺️☺️

☘︎︎ ☘︎︎ 杏汁燉蛋白
➪ 呢款甜品每一啖也是變幻莫測😂第一次食呢一種配搭,比較新穎😂每一口蛋白都吃到杏仁味🤣🤣但口感不是很滑的那種,第一啖嘅杏仁味會多啲,第二啖嘅杏仁味會少啲咁🤣不過真係要試過先知精粹喺邊度🤣🤣

▼・ᴥ・▼
2022-06-06
  • 籠仔蟲草花冬菇蒸雞飯
  • 羊肚菌響螺燉老雞
2022-06-10 55 浏览
野食一流,服務九流,由其收銀果個,上次叫野食好似好唔耐煩,今次攞野食,問佢有冇喼汁,佢話你有嗌腐皮卷就一定有俾你,我打開嚟睇冇喼汁,佢話點會冇一定有俾你,我話你打開嚟睇清楚,跟住佢話我而家攞俾你!
2022-06-10
15 分钟 (外卖自取)
2022-06-09 60 浏览
日日番工 都r爆頭諗食咩特別呢幾日落雨濕濕 個人心情更不佳想好好地坐低飲啖茶 好好係番工時的lunch timeTake a break🥺🥺🥺🥺🥺🥺🥺唔想去傳統酒樓 太嘈雜根本唔可以有放鬆嘅感覺但又想食下點心朋友話之前見到有間小店都幾多人排,所以我哋又去試下先💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼我哋特登避免lunchtime ,都有小小嘅人排緊,不過好快就可以入座。小小一間鋪,裝修都好靚🤩🤩🤩又有卡位好好嘅員工俾左一張卡位我哋,正☺️☺️☺️坐低之後同平時飲茶一樣,介紹有咩茶我哋揀左白桃烏龍茶試😍😍😍😍😍😍好特別丫,完全唔覺自己係飲緊中式茶好似西式high tea 咁 環境又舒服 令人係呢個鬧市有放鬆嘅感覺我哋叫左幾樣嘢食已經好夠飽 仲好抵 其間員工仲會自動幫我哋加茶仲同傳統酒樓嘅味道不相伯仲 食到想食嘅嘢 又唔使嘈 又坐得舒服為番工忙碌的日子 添上一點色彩🤩🤩🤩🤩🤩
日日番工 都r爆頭諗食咩
特別呢幾日落雨濕濕 個人心情更不佳
想好好地坐低飲啖茶
好好係番工時的lunch time
Take a break🥺🥺🥺🥺🥺🥺🥺

唔想去傳統酒樓 太嘈雜
根本唔可以有放鬆嘅感覺
但又想食下點心

小小一間鋪,裝修都好靚🤩🤩🤩又有卡位
好好嘅員工俾左一張卡位我哋,正☺️☺️☺️
坐低之後同平時飲茶一樣,介紹有咩茶
我哋揀左白桃烏龍茶試😍😍😍😍😍😍
好特別丫,完全唔覺自己係飲緊中式茶

我哋叫左幾樣嘢食
已經好夠飽 仲好抵 其間員工仲會自動幫我哋加茶
仲同傳統酒樓嘅味道不相伯仲
食到想食嘅嘢 又唔使嘈 又坐得舒服
為番工忙碌的日子 添上一點色彩🤩🤩🤩🤩🤩
2022-06-07 99 浏览
✨樂意點心✨真正嘅2️⃣人點心👩🏻‍🤝‍👨🏽————————————————————————平時去酒樓飲茶一般因為一籠點心有至少3件,所以都要3個人以上😢2個人好難食到好多唔同款嘅野。但樂意點心真係做一盅兩件,而且價錢合理,味道都好食😋。超岩我地尼啲突然想食點心嘅小情侶💑————————————————————————味道😋😋😋😋抵食💵💵💵環境👌👌👌————————————————————————🥟樂意蝦餃皇(2件)$16👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻皮薄煙韌。餡料豐富,有至少2隻蝦🦐🦐蝦肉亦爽口彈牙🤤仲會有翠玉瓜增加口感🥒🥟蟹籽燒賣皇(2件)$16👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻蟹籽唔算多,入面有蝦肉。咬落去戈陣會有肉汁。中規中矩🫱🏻‍🫲🏽🥟鮮蝦菜苗餃(2件)$15👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻餃子皮晶凝通透🥟入面包咗菜苗同蝦仁🦐餡料豐富,蝦仁都好爽口鮮甜🫶🏻🫔沙律蝦春卷(3件)$26👍🏻👍🏻👍🏻外皮炸到好脆口😝餡料有甜嘅沙律醬、蝦仁同雜果罐頭🥫食落口酸酸甜甜嘅🥟香茜牛肉腸(3件)$25👍🏻👍🏻👍🏻3件都好大份。腸粉皮煙韌但略厚。🥟上海小籠包(3件)$25👍🏻皮略厚。咬落去嘅時候無爆汁嘅感覺,可能係擺耐咗😲不過舊肉餡都好大
✨樂意點心✨
🥟蟹籽燒賣皇(2件)$16👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
🥟鮮蝦菜苗餃(2件)$15👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
🫔沙律蝦春卷(3件)$26👍🏻👍🏻👍🏻
🥟香茜牛肉腸(3件)$25👍🏻👍🏻👍🏻
3件都好大份。腸粉皮煙韌但略厚。
🥟上海小籠包(3件)$25👍🏻
皮略厚。咬落去嘅時候無爆汁嘅感覺,可能係擺耐咗😲不過舊肉餡都好大嚿🫣
🥟香煎蘿蔔糕(2件)$15👍🏻👍🏻
煎表面得好脆好香口,點埋港式辣椒醬食超正🤤不過夾戈陣好易散開
🥟棗皇糕(3件)$20👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
超煙韌!🤩食落去唔會死甜,而係紅棗淡淡嘅甜味🍬佢仲係類似千層糕一層一層嘅結構,可以一邊搣一食🤪🫶🏻🫶🏻
🍵菊花茶 $6
地址:尖沙咀漢口道19-21號地舖
香煎蘿蔔糕
沙律蝦春卷
上湯小籠包
2022-06-05
  • 樂意蝦餃皇
2022-06-07 77 浏览
公司附近有間點心食過幾次,三個字可以形容🫢平靚正👍🏻平時午飯時間總會大排長龍,門口亦都會有好多人等外賣。今次撞啱返夜,下晝5點過去同同事食點心終於唔使排隊啦😭籠仔鳳爪排骨飯$43兩個人share一個飯再叫幾籠點心就已經好夠飽,平時酒樓嘅鳳爪排骨飯頂多係得兩三隻鳳爪加少量排骨。呢度好足料,有八隻鳳爪呀😍排骨仲有五六件,而且個飯蒸得啱啱好😊安蝦鹹水角$15外脆內軟,一啲都唔油膩,一人一件啱啱好😋碧綠叉燒腸粉$26係大大件嘅叉燒腸粉!估唔到加咗菜嘅叉燒腸又幾好食🤣上海小籠包$25大大件嘅小籠包裝滿肉,食落juicy鮑汁花膠鵝掌$36鵝掌同冬菇炆得夠淋亦都好入味,如果花膠再大件啲就Perfect啦😆樂意水果茶$23糖水分開上,我冇加糖都已經飲到水果嘅原汁原味餐廳仲有其他一人餐選擇,70幾蚊已經有一個湯一個飯同一個點心,超抵食🤟🏻今次我哋兩個人食加埋茶位埋單都只係百幾蚊,正呀!
公司附近有間點心食過幾次,三個字可以形容🫢平靚正👍🏻

籠仔鳳爪排骨飯$43

安蝦鹹水角$15
外脆內軟,一啲都唔油膩,一人一件啱啱好😋

碧綠叉燒腸粉$26
係大大件嘅叉燒腸粉!估唔到加咗菜嘅叉燒腸又幾好食🤣

上海小籠包$25
大大件嘅小籠包裝滿肉,食落juicy

鮑汁花膠鵝掌$36

樂意水果茶$23
糖水分開上,我冇加糖都已經飲到水果嘅原汁原味

2022-06-03 46 浏览
放假的一天,今次去呢間食點心,真是令我十分有驚喜。環境方面:環境細一點,座位方面比較小(所以要預早去等位),但環境都算坐得舒適。食物方面:點心種類都算多,有特色的點心,有超大超脆的蛋散(必吃之選),腸粉皮薄之餘,更有煙韌的感覺,好小酒樓會做到如此美味。除單叫點心外,更有吸晴既每日精選套餐,$68+$10就有一飯,一湯,一點心。包您食個抱腹滿滿。價錢方面:不算貴,而重點係用心去製作。能用平民價錢,食到好味道的點心的地方,真是小之又小。讚👍💕,下次會再到來。最後:推介之選:蛋散,鮮蝦米腸,沙律春卷。
放假的一天,今次去呢間食點心,真是令我十分有驚喜。
最後:推介之選:蛋散,鮮蝦米腸,沙律春卷。

芝士春卷
點心拼盤
叉燒腸
生果茶
2022-06-03
$150 (早餐)
芝士春卷
  • 籠仔蒜蓉海蝦飯
  • 沙律蝦春卷
  • 原隻鮮蝦腸粉
2022-05-31 53 浏览
樂意點心 (尖沙咀)尖沙咀漢口道19-21號地舖尖沙咀精美點心🥧坐得舒服食物亦好🥰老老實實喺尖沙咀飲茶兩個人唔使$200都算不錯👍($189)好似有下午茶優惠特別推介:芝士脆蝦卷~出面嗰層脆卜卜,裏面係芝士同蝦,好夾同爽口,點埋沙律醬好滋味菜苗餃~皮薄餡多,懷疑至少有兩隻蝦,非常足料,推薦!蒜蓉蝦荷葉蒸飯勁多蒜蓉,香味滲入啲飯,仲有六隻大蝦,加埋少少蝦膏一齊食,冇得頂👍特別想讚吓佢壼茶非常重白桃香味,唔苦澀又甘香👍👍👍仲叫咗芝麻煎堆、鮮蝦腸粉、鮑汁鵝掌、楊枝甘露(略為甜)👍全部質素都好好,大推💛Igable:8/10Taste:8/10Igable:8/10#food #點心 #tsimshatsui #飲茶 #香港美食 #食評 #樂意點心 #打卡 #打卡美食 #尖東美食 #foodgram #f4f #港式飲茶 #香港餐廳 #foodreview #foodguide #hkguide #hkfoodguide #性價比 #香港食評 #香港食乜好 #尖東美食 #香港打卡 #佐敦美食 #hkig #尖沙咀 #尖沙咀美食 #tsimshatsuifood #香港好去處
樂意點心 (尖沙咀)
尖沙咀漢口道19-21號地舖

尖沙咀精美點心🥧
坐得舒服食物亦好🥰

特別推介:
芝士脆蝦卷~

菜苗餃~
皮薄餡多,懷疑至少有兩隻蝦,非常足料,推薦!

蒜蓉蝦荷葉蒸飯

特別想讚吓佢壼茶非常重白桃香味,唔苦澀又甘香👍👍👍

Igable:8/10
Taste:8/10
Igable:8/10

2022-05-31 125 浏览
經同事介紹話好抵食,放lunch break決定同同事去試下呢個高級茶!😆2點幾去到都要等一陣先有位,入面好多人,證明應該係有料到!入到去個裝修格局、餐具都好high class!同一般點心舖/酒樓爭好遠!坐得好舒服!😌佢有個套餐,$68/位包一個飯同一個湯,另外可以加$10有點心!我同同事兩個人叫左一個餐再加兩個小食,share都好夠飽!叫左個椰子烏雞湯,好飲又足料!鮮蝦菜苗餃好夠熱,個皮都好煙韌!😋蘿蔔糕都好大件!平時去酒樓飲茶都冇見過咁大件!🤩係飲茶當然唔少得杯茶!記得佢有普洱、香片、白桃烏龍揀!我哋一於試白桃烏龍!淡左D,不過好飲嘅!有白桃味!沖左兩壺都仲有味!真係要力推嘅間點心舖!
2點幾去到都要等一陣先有位,入面好多人,證明應該係有料到!
我同同事兩個人叫左一個餐再加兩個小食,share都好夠飽!
叫左個椰子烏雞湯,好飲又足料!
鮮蝦菜苗餃好夠熱,個皮都好煙韌!😋
蘿蔔糕都好大件!平時去酒樓飲茶都冇見過咁大件!🤩
真係要力推嘅間點心舖!
椰子燉烏雞湯
蘿蔔糕
白桃烏龍茶
2022-05-30
椰子燉烏雞湯
蘿蔔糕
白桃烏龍茶
2022-05-31 1606 浏览
今晚去咗尖沙咀漢口道新開嘅「樂意點心」,係一間主打新派粵式點心的餐廳🍴點心款式選擇眾多全日供應的絕配套餐,包括招牌籠仔蒸飯、滋潤燉湯/湯餃及精美點心/小吃飲品,好抵食呀籠仔蟲草花冬菇蒸雞飯香噴噴的荷葉籠仔蒸飯,白飯吸收晒蟲草花、冬菇及蒸雞嘅香氣,雞肉頗嫩滑,無骨啖啖肉,好好食哦雙雪南北杏燉排骨湯清甜滋潤的燉湯,雙雪即係雪耳及雪梨🍐,加埋南北杏同排骨,好足料呀鮮蝦菜苗餃晶瑩剔透的餃皮,略帶嚼勁,內餡係爽口彈牙嘅鮮蝦及碧綠菜苗鮑汁花膠鵝掌鵝掌大大件,配上鮑汁花膠及生菜🥬佐飯一流原隻鮮蝦腸粉腸粉軟糯帶米香,內裏包着原隻鮮蝦,原汁原味碧綠蝦餃皇蝦餃皇大大粒,加入咗翠玉瓜粒,增添口感樂意水果茶冷泡茶包加入新鮮時令水果:蘋果、鮮橙、菠蘿🍍百香果等等,無添加太多糖,甜味源自天然水果甜香,味道同口感都好豐富杏汁燉蛋白燉蛋白口感細滑,配上甜甜的杏汁,大滿足!

雙雪南北杏燉排骨湯

鮮蝦菜苗餃

晶瑩剔透的餃皮,略帶嚼勁,內餡係爽口彈牙嘅鮮蝦及碧綠菜苗

鮑汁花膠鵝掌

鵝掌大大件,配上鮑汁花膠及生菜🥬佐飯一流

原隻鮮蝦腸粉

腸粉軟糯帶米香,內裏包着原隻鮮蝦,原汁原味

碧綠蝦餃皇

蝦餃皇大大粒,加入咗翠玉瓜粒,增添口感

樂意水果茶

杏汁燉蛋白

燉蛋白口感細滑,配上甜甜的杏汁,大滿足!
2022-05-31 36 浏览
尖沙咀食嘢出名貴,但竟然俾我搵到一間平靚正食點心😍😍環境裝修靚,以雲石綠做主色,好有格調!⭐️籠仔豉汁帶子飯好香蒜蓉味,帶子份量都好多😋😋唔好睇少一人份量,都可以裝到4碗飯出嚟😮😮,2人食share啱啱好👍🏻⭐️羊肚菌響螺燉老雞好香菌味,平時無咩湯水飲,有燉湯飲即時覺得好養生😍⭐️安蝦鹹水角好好食,新鮮出爐,仲熱緊!入面好足料,推介!⭐️鮮蝦菜苗餃個皮好薄,啲餡好似爆晒出嚟咁😍😍,好正!⭐️沙律蝦春卷以為會細細件,點知咁大件!好抵食,個皮炸到脆卜卜,但又唔會太硬皮,好好食😋😋⭐️杏汁燉蛋白杏汁好養顏,女士最適合不過!好大碗,杏汁味唔算太濃,我本人唔鍾意杏汁都接受到👍🏻⭐️香芋椰露芋頭味好出,加埋椰子,味道好滑好香,飲完好飽肚😂😂另名茶芥$2每位,比起出面平好多,白桃烏龍好香桃味,平時酒樓唔會有👍🏻👍🏻
尖沙咀食嘢出名貴,但竟然俾我搵到一間平靚正食點心😍😍
環境裝修靚,以雲石綠做主色,好有格調!

⭐️籠仔豉汁帶子飯
好香蒜蓉味,帶子份量都好多😋😋

⭐️羊肚菌響螺燉老雞
好香菌味,平時無咩湯水飲,有燉湯飲即時覺得好養生😍

⭐️安蝦鹹水角
好好食,新鮮出爐,仲熱緊!入面好足料,推介!

⭐️鮮蝦菜苗餃
個皮好薄,啲餡好似爆晒出嚟咁😍😍,好正!

⭐️沙律蝦春卷

⭐️杏汁燉蛋白

⭐️香芋椰露
芋頭味好出,加埋椰子,味道好滑好香,飲完好飽肚😂😂

2022-05-30 110 浏览
🇭🇰樂意點心·呢個係我有個朋友食過話好好食 推介我地夜晚嚟食嘅 果然真係唔錯😎不過我最想飲嗰個花膠湯我哋兩次黎 佢放工時間都已經冇晒 所以大家如果想飲佢嗰個花膠湯可能真係要禮拜六日下晝嚟🥹🥹·絕配套餐$68籠仔蟲草花冬菇蒸雞飯 l 椰子燉烏雞 l 鮮蝦菜苗餃佢呢個套餐都幾抵食 其實兩個人食一個套餐加多少少點心已經夠😌佢個籠仔飯我自己幾鍾意 佢係真係好濃荷葉味 而且飯既質感都煮得好好 不過我自己就鍾意佢個肉餅飯多啲 佢呢個好大塊 而且個調味唔錯 超送飯🐷之後佢個椰子燉烏雞都唔錯嘅 飲落好舒服 係淡淡既椰子味 入面嘅烏雞都好食🐤點心方面我哋兩次都係嗌佢個鮮蝦菜苗餃 因為佢個皮都幾薄 個蝦都大粒彈牙嘅🦐·百醬蒸鳳爪$18 l 上海小籠包$25 l 蟹柳棉花雞$28 l 咖哩魷魚$26點心方面因為我哋太遲去啦 所以蝦餃燒賣全部都冇晒 所以我哋就嗌咗呢啲點心🤣🤣佢全部都係即叫即蒸嘅 所以都好熱辣辣 我自己比較鍾意佢個鳳爪 佢呢個係幾入味嘅 而且個鳳爪質感唔錯😎個小籠包都多湯 不過佢個咖喱魷魚份量就比較少🦑🫢🫢·楊枝甘露$23最後我哋臨走嘅時候見到佢menu個楊枝甘露好似好靚咁 所以就嗌左一支
🇭🇰樂意點心
絕配套餐$68
籠仔蟲草花冬菇蒸雞飯 l 椰子燉烏雞 l 鮮蝦菜苗餃
絕配套餐

上海小籠包

楊枝甘露$23
楊枝甘露

最後我哋臨走嘅時候見到佢menu個楊枝甘露好似好靚咁 所以就嗌左一支 不過佢呢個我自己就覺得有啲太甜啦🙊🙊食落有啲糖水 不過佢入邊都幾多芒果既🥭不過佢入邊啲芒果都幾多芒果辣嘅而且個西米都有口感挨着一張但係佢呢個我自己就覺得麻麻地佢真係比較甜都幾多芒果粒嘅
#rbyeat
#rby港式
#rby尖沙咀
📍尖沙咀漢口道19-21號地舖
絕配套餐
上海小籠包
2022-05-26 106 浏览
今日難得放假同阿媽去尖沙咀行街,順便搵啲嘢食,咁阿媽鍾意食點心,咁樣就搵到一間食點心嘅餐廳。「樂意點心」唔同一般嘅中式點心餐廳🥢,餐廳唔算大,整個西餐式裝修🍴,仲混合咗coffee shop嘅風格☕,裝修別緻,雲石檯面墨綠色卡座金色圍邊,比人一種好高檔嘅感覺💯💯排咗一陣隊就入去食啦,原來佢下午茶時段有88折,想食好嘢大家要早少少去排隊啦😂😂咁去開茶樓咁都會問你入啲咩茶🍵,咁佢啲茶有特別嘅,叫咗個白桃烏龍🍑,烏龍茶真係好香,好有水果味,我阿媽都話好香好好味,個茶壺都係用咗個西式嘅茶壺,成個感覺比人好新穎👍🏻👍🏻👍🏻嚟咗個越式米網炸兩,同出面啲炸兩好唔同,入面見脆卜卜好似食薯片咁,咬落去好有口感,好新穎嘅炸兩。叫左個燉湯,好好味,啲湯好清,清澈見底,入面材料豐富落足曬了,平時飲開老火湯今次飲下燉湯,都係唔錯選擇。蝦餃有兩粒,同阿媽每人一粒。叫咗個鮑汁鵝掌花膠飯🦢,呢個飯真係要講一下非常之好味,賠咗個荷葉飯☘️。一大隻嘅鵝掌,個冬菇超級大個,花膠都好大塊,都應該係浸咗好耐水先會做得到呢個效果,好畀心機去做一道菜,荷葉飯入曬啲荷葉味唔係hea做,呢份一粒粒唔會黐埋一舊去埋啲鮑汁簡直係perfec

蝦餃有兩粒,同阿媽每人一粒。

叫咗個鮑汁鵝掌花膠飯🦢,呢個飯真係要講一下非常之好味,賠咗個荷葉飯☘️。一大隻嘅鵝掌,個冬菇超級大個,花膠都好大塊,都應該係浸咗好耐水先會做得到呢個效果,好畀心機去做一道菜,荷葉飯入曬啲荷葉味唔係hea做,呢份一粒粒唔會黐埋一舊去埋啲鮑汁簡直係perfect match。

最後要講一下個甜品杏汁燉蛋白,呢個係我食過最好味嘅杏汁燉蛋白,平時啲杏汁都係苦嘅但係呢個食唔到直頭係食到個香味出嚟配埋蛋白嗰種彈下彈下嘅感覺,有口感之餘仲要好好味,番食推介。

額外仲叫咗杯樂意水果茶真係好好飲🍹,入面水果好多熱情果荔枝菠蘿🍍青檸乜都有,完全落足料,出面嗰啲果茶都冇呢個咁好飲,酸甜度適中我阿媽都話好飲。
環境質素🏚:❤️❤️❤️❤️❤️
衛生程度🧽:❤️❤️❤️❤️❤️
美味程度😋:❤️❤️❤️❤️❤️
抵食指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️💗
回頭指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️💗
抵食同回頭指數我會畀爆心心,尖沙咀點心不二選擇,呢間要早少少去排隊,因為下午茶都比較多人,因為有88折🤗

• 樂意水果茶
  • 杏汁燉蛋白