2023-07-02 773 浏览
今日是星期日,加上下雨天,排隊的人唔太多。店子的裝修比較似cafe, 但供應中式點心,座位有少少陝窄,但感覺還可以。特別的是點心以兩件起,即使是-個人也可以多嚐不同的點心。茶芥$8位這壺茶份量十足,普洱味道唔太濃,但入口順滑。蘆筍蝦餃$18蝦餃大大隻,蝦餃皮不是太厚身,包住爽滑蝦肉和筍絲,味道幾ok.牛肝菌燒賣$17燒賣大大件,饀料以豬肉為主,味道和平日的燒賣差唔多,口感爽彈,但又沒有很肥膩,就是手切肉的口感。腰果露湯圓$28這腰果露熱乎乎的,口感香滑,質地唔稠厚,比較薄身不膩口,淡淡的腰果味,加上流心的芝麻湯圓,味道香甜又有芝麻香,不錯。點心的質量不錯,真抵食,怪不得常常排隊。

今日是星期日,加上下雨天,排隊的人唔太多。

店子的裝修比較似cafe,

茶芥$8位

這壺茶份量十足,普洱味道唔太濃,但入口順滑。

蘆筍蝦餃$18

牛肝菌燒賣$17

腰果露湯圓$28

2023-07-02
午餐
食物沒機會品嚐,但吃了一肚氣。按規矩乘乖排隊。前面六人泰國遊客已經等了很久,但由於之後空出來兩台是4人台的2人位置,便继续等。但有一台兩人给了枱也算了。但不能一直有二人(特别看了是熟客)便又令等了差不多半小時的客人无了期等待。實在不懂客戶流程管理,如果一直只走二人,那所有多於二人的客戶都不用吃了。也許因為網上好評太多忘了客户服務的重要性。(本來不想寫的,但看到外國旅客的一面無耐,加上我們自己的經歷,還是必要跟大家分享!)
2023-06-28 39 浏览
🐽 鮮花甲粉絲湯個湯頭清香,蜆肉好鮮甜,粉絲好爽滑,個湯飲落有濃濃既海水味,真是好開胃🥰🐽 百醬蒸鳳爪鳳爪皮薄肉嫩,蒸得剛好,一咬落d皮就即刻離骨,加上豐富既醬汁,味道鮮美,令人回味無窮🐽 牛肝菌燒賣就甘睇好似無咩特別,但食落就知個肉汁鮮甜,皮薄餡多,中有大大隻鮮蝦係個燒賣入面,配上辣椒油一齊食,味道好豐富🐽 帶子菜苗餃絕對係佢地既招牌點心,餃皮薄透,餡料鮮嫩足料,帶子的鮮味和菜苗的清香相得益彰,將一道平平無奇既菜苗餃整到出神入化🐽 紅菜頭蘿蔔絲酥餅酥皮外脆內軟,餡料鮮美,紅菜頭和蘿蔔絲的組合絕對令人驚艷🐽 腰果露湯圓湯圓Q彈有嚼勁,湯汁清甜,腰果的香氣和味道非常突出,是一道完美的甜品
🐽 鮮花甲粉絲湯

🐽 百醬蒸鳳爪

🐽 牛肝菌燒賣

🐽 帶子菜苗餃

🐽 紅菜頭蘿蔔絲酥餅
酥皮外脆內軟,餡料鮮美,紅菜頭和蘿蔔絲的組合絕對令人驚艷

🐽 腰果露湯圓
2023-06-26 45 浏览
花雕蒸紅花蟹配飯,🦀蒸熟的蟹香氣四溢,底下一同蒸出來的蛋白質滑溜可口,搭配新鮮的紅花蟹肉味道鮮美,令人回味無窮🤩用來拌飯,讓人吃得津津有味。.花甲粉絲湯,👍這道湯品的花甲新鮮又甜美,一點沙也沒有,湯中搭配榨菜、芹菜,🥢還有豐富的粉絲,讓整道湯品的味道更豐富,份量十足,讓人飽足滿意。.虎皮釀尖椒,🌶每一件都釀得飽滿,入口爽脆,辣度啱啱好,不會讓人口覺得尖椒太辣,👍而且中間還有汁保留,非常惹味。

小朋友食開有引,又食點心今次特别d食絕配套餐😁😁抵食呀❤️優惠時段仲有88折添呀🔊籠仔鳳爪排骨飯配鮮花甲粉絲湯都係68蚊咋💯💯💯追加10蚊有點心,小朋友最愛鮮竹牛肉球超大個牛肉球軟淋淋yummy ,花甲粉絲湯好清甜仲有好多花甲食添🥰仔鳳爪排骨飯唔係籠仔呀😍係勁大籠呀d排骨好滑好新鮮鳳爪大隻又肥美👍👍真係超值呀!龍蝦餃嘩😍真係有大大粒龍蝦肉架💯彈牙又惹味👍👍紅菜頭蘿蔔絲酥💯好酥脆仲有紅紅菜頭惹味❤️荷菜陳皮蒸粉絲鮑魚,嘩😍有四隻鮑魚勁吸引呀💯好鮮味👍👍楊枝金露,小朋友最愛好有芒果味😋😋玫瑰荔枝茶,一定要叫呢隻茶,入口初期有玫瑰花味後期有荔枝味層次分明非常好飲💯💯香片好香好靚嘅茶收5蚊位超值呀樂意點心 地址: 尖沙咀漢口道19-21號地舖

籠仔鳳爪排骨飯配鮮花甲粉絲湯都係68蚊咋💯💯💯

龍蝦餃嘩😍真係有大大粒龍蝦肉架💯彈牙又惹味👍👍

紅菜頭蘿蔔絲酥💯好酥脆仲有紅紅菜頭惹味❤️

荷菜陳皮蒸粉絲鮑魚,嘩😍有四隻鮑魚勁吸引呀💯好鮮味👍👍

楊枝金露,小朋友最愛好有芒果味😋😋

香片好香好靚嘅茶收5蚊位超值呀

樂意點心
地址: 尖沙咀漢口道19-21號地舖

2023-06-23 56 浏览
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂️️💁🏿‍♀️💁🏿💁🏿‍♂️🏷 樂意點心 (尖沙咀)環境優雅又抵食一盅兩件,除左點心仲有原隻蒸蟹飯,實屬難得💁🏻 絕配套餐 $68花鵰蛋白蒸紅花蟹飯 跟餐+$40雲腿雞腳燉花膠 跟餐+$10上菜果下確實有啲震驚,因為冇諗過會係原隻蒸蟹😍😍😍店員準備好曬工具比我地拆蟹,雖然拆蟹花咗少少時間,但無阻我食佢既決心,蟹肉好新鮮,仲好多肉,勁正,蛋白加埋蟹肉撈飯簡直一流😋😋💁🏻帶子菜苗餃/2件 $26原粒帶子加嫩滑既菜苗餃,的確好味道💁🏻紅菜頭蘿蔔絲酥餅/3件 $30酥餅新鮮即炸,表皮好似千層酥一樣夠晒香脆。紅菜頭配搭紅蘿蔔,邪惡既表面包裹住養生既內心,相當有特色💁🏻蠔皇鮮竹卷/3件 $25經典既味道,不過不失💁🏻腰果露湯圓 $26初嘗腰果露,味道又幾得意,腰果本身帶有甜味同埋淡淡嘅奶香味,配埋芝麻湯圓甜度適中,為晚餐畫上完滿既句號是否推薦↩️?✅ys, 環境乾淨優雅,食物味道有質素
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂️️💁🏿‍♀️💁🏿💁🏿‍♂️
🏷 樂意點心 (尖沙咀)

環境優雅又抵食一盅兩件,除左點心仲有原隻蒸蟹飯,實屬難得

💁🏻 絕配套餐 $68
花鵰蛋白蒸紅花蟹飯 跟餐+$40
雲腿雞腳燉花膠 跟餐+$10
上菜果下確實有啲震驚,因為冇諗過會係原隻蒸蟹😍😍😍

💁🏻帶子菜苗餃/2件 $26
原粒帶子加嫩滑既菜苗餃,的確好味道

💁🏻紅菜頭蘿蔔絲酥餅/3件 $30

💁🏻蠔皇鮮竹卷/3件 $25
經典既味道,不過不失

💁🏻腰果露湯圓 $26

是否推薦↩️?
✅ys, 環境乾淨優雅,食物味道有質素
  • 花鵰蛋白蒸紅花蟹飯
2023-06-17 64 浏览
呢間新派點心餐廳裝修好靚,好啱打卡🤣佢嘅點心真係好高質,同出面茶樓有得fight!最令我滿意嘅係佢地嘅絕配套餐,只係$68一位,就有花鵰蛋白蒸紅花蟹飯(原隻),鮮花甲粉絲湯,鮮竹牛肉球(2件)同白灼菜心。😍😍🔺花鵰蛋白蒸紅花蟹飯估唔到係原隻上!好高質同埋都入味!蟹下面係蒸蛋,啲蛋都好有蟹味😍白飯就另外分開上。🔺 鮮花甲粉絲湯好足料😍 睇落細細碗但係都有十幾隻花甲!🔺牛肉球👍🏻其他嘅點心都好好食,特別係牛肝菌燒賣,蘆筍蝦餃,百醬蒸鳳爪,蠔皇鮮竹卷,同腰果露湯圓。食埋個湯圓真係大滿足😍優惠時段仲有88折,真係好抵食!
呢間新派點心餐廳裝修好靚,好啱打卡🤣

🔺花鵰蛋白蒸紅花蟹飯

🔺 鮮花甲粉絲湯
好足料😍 睇落細細碗但係都有十幾隻花甲!

🔺牛肉球👍🏻

食埋個湯圓真係大滿足😍

優惠時段仲有88折,真係好抵食!
2023-05-22
下午茶
2023-06-16 88 浏览
香港既點心鋪越黎越少我最鐘意去樂意點心三個字:平靚正🫖玫瑰荔枝紅茶冇錯,係玫瑰荔枝同普通茶樓飲到嘅唔同㗎紅茶帶果香同花香冇糖唔甜㗎~🦀花鵰蛋白蒸紅花蟹飯原隻紅蟹用黎蒸蛋白蟹唔算好大隻但勝在有膏同鮮甜仲有手套同工具食起上黎都幾方便㗎🐽蘋果雪耳沙參玉竹燉排骨超潤既燉湯少油養生又帶蘋果甜味🐎懷舊馬拉糕蒸起熱辣辣漲卜卜口感鬆軟隔離枱見到咁吸引都叫多左碟🥐紅菜頭蘿葡絲酥外脆內軟入面既紅菜頭都幾juicy㗎🫓三色小籠包最愛成日黎都會叫最正係黑松露味松露多到齒脥留香🐣麥味雞蛋散呢款通常係懷舊茶樓先有得食口感香酥帶蜜糖甜味係食得出既童年回憶
香港既點心鋪越黎越少

呢款通常係懷舊茶樓先有得食
口感香酥帶蜜糖甜味
係食得出既童年回憶
2023-06-15 66 浏览
我地簡左個餐廳絕配套餐$68位籠仔蒜蓉龍蝦配帶子飯(另外加$50)呢個飯超級夠哂大份,成半隻龍蝦咁上好足料龍蝦口感好彈牙好爽,帶子唔會太老好鮮再加上好多既蒜蓉芫茜,啲汁撈飯好惹味鮮花甲粉絲湯(另加$10)花甲冇沙,粉絲吸收哂啲好鮮甜既湯香煎蘿蔔糕$(另加$10)煎到邊位好卜卜脆,又吾會太油蘆筍蝦餃$18皮薄,咬底好彈牙牛肝菌燒賣$17食落好香濃既牛肝菌既味道咖哩魷魚$26魷魚咬落爽口,沾滿香濃既咖哩汁水果茶$23裏面有多種水果,所以飲落好香果味今日我地五點左右到左,但都好旺場要等位所以大家都要預留返等位時間 樂意點心 (尖沙咀)尖沙咀漢口道19-21號地舖

我地簡左個餐廳絕配套餐$68位
籠仔蒜蓉龍蝦配帶子飯(另外加$50)
呢個飯超級夠哂大份,成半隻龍蝦咁上好足料
龍蝦口感好彈牙好爽,帶子唔會太老好鮮
再加上好多既蒜蓉芫茜,啲汁撈飯好惹味

鮮花甲粉絲湯(另加$10)
花甲冇沙,粉絲吸收哂啲好鮮甜既湯

香煎蘿蔔糕$(另加$10)
煎到邊位好卜卜脆,又吾會太油
蘆筍蝦餃$18
皮薄,咬底好彈牙

牛肝菌燒賣$17
食落好香濃既牛肝菌既味道

咖哩魷魚$26
魷魚咬落爽口,沾滿香濃既咖哩汁

水果茶$23
裏面有多種水果,所以飲落好香果味

今日我地五點左右到左,但都好旺場要等位
所以大家都要預留返等位時間

樂意點心 (尖沙咀)
尖沙咀漢口道19-21號地舖
  • 蘆筍蝦餃
📍尖沙咀現代風格點心店🥟#樂意點心,一入門口有幅花烏壁畫很美,環境巧舒服感格調,十分有氣派,仲有全日免加一🫖下午茶時段埋單8️⃣8️⃣折,真係好抵食👍🏻🍵呢道除咗中式茶外,亦有果茶選擇荔枝玫瑰、白桃烏龍茶$5️⃣/位,好香嘅果茶味✨絕配套餐✨$6️⃣8️⃣升級+$4️⃣0️⃣🦀花雕蛋白蒸紅花蟹配飯🦀上枱香噴噴,蒸出來嘅蛋白好滑溜蟹巧鮮味呀🤩撈飯停唔到口🥢花甲粉絲湯+$1️⃣0️⃣升級多隻花甲鮮甜無沙,其它配料有榨菜、芹菜、粉絲整盅好足料套餐+$1️⃣0️⃣仲可追加2️⃣款指定點心/小食💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥即叫即整點心熱騰騰♨️🥢百醬鳳爪$2️⃣2️⃣蒸又腍又入,帶微辣,好惹味🥢三色小籠包$3️⃣2️⃣/3件🟢原味🔴川辣⚫️松露皮薄餡靚燙口又多汁💦🥢虎皮釀尖椒有$2️⃣5️⃣/3件釀得好飽滿口感彈牙,一啲都唔辣,個汁好正😎炎炎夏日叫番杯楊枝甘露|樂意水果茶$2️⃣3️⃣/杯樂意製茶兩杯都滿有口感,佢嘅果茶仲加入話梅十分解渴
🫖下午茶時段埋單8️⃣8️⃣折,真係好抵食👍🏻

✨絕配套餐✨$6️⃣8️⃣升級+$4️⃣0️⃣
🦀花雕蛋白蒸紅花蟹配飯🦀
上枱香噴噴,蒸出來嘅蛋白好滑溜蟹巧鮮味呀🤩撈飯停唔到口

🥢花甲粉絲湯+$1️⃣0️⃣升級
多隻花甲鮮甜無沙,其它配料有榨菜、芹菜、粉絲整盅好足料

套餐+$1️⃣0️⃣仲可追加2️⃣款指定點心/小食
💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥
即叫即整點心熱騰騰♨️
🥢百醬鳳爪$2️⃣2️⃣蒸又腍又入,帶微辣,好惹味

🥢三色小籠包$3️⃣2️⃣/3件
🟢原味🔴川辣⚫️松露
皮薄餡靚燙口又多汁💦

🥢虎皮釀尖椒有$2️⃣5️⃣/3件
釀得好飽滿口感彈牙,一啲都唔辣,個汁好正

😎炎炎夏日叫番杯
楊枝甘露|樂意水果茶$2️⃣3️⃣/杯
樂意製茶兩杯都滿有口感,佢嘅果茶仲加入話梅十分解渴

2023-06-12
下午茶
  • 楊枝甘露
  • 三色小籠包
相識多年的同學見面,我和朋友也喜歡食點心,上網知道尖沙咀的「樂意點心」很有特色,老友難得聚在一起,享受於一齊飲茶。食物款式多選擇,除了傳統點心,仲有蒸飯、燉湯、海鮮及生果茶等。花鵰蛋白蒸紅花蟹飯原隻蟹上來,提供工具同手套自行拆蟹,蟹肉好鮮甜,膏十分香濃,底層有水蛋,食落超級滑,帶有花鵰酒味,享受滿足滋味。鮮花甲粉絲湯熱辣辣令味道更昇華,湯非常鮮甜,花甲品嘗到鮮味,粉絲爽口,正合我的口味。鮑汁花膠鵝掌花膠同鵝掌食落嫩滑,肉汁豐富,炆得入味,口感彈牙,齒頰留香。腰果露湯圓腰果露好香滑,味道濃郁,內陷有兩粒芝麻湯圓,口感Q彈,不能抗拒它的誘惑。樂意點心(尖沙咀)地址:尖沙咀漢口道19-21號地舖

花鵰蛋白蒸紅花蟹飯

鮮花甲粉絲湯

鮑汁花膠鵝掌

腰果露湯圓

樂意點心(尖沙咀)
地址:尖沙咀漢口道19-21號地舖
2023-06-13
2023-06-08 87 浏览
約朋友在尖沙嘴吃飯,看見門口已經开始有人等位,好彩我們來得早等了一下就有位😊茶芥每位只收$5,夠親民,店內的海鮮蒸飯更是一絕,不但鮮味,性價比超高。要了個絕配套餐,套餐價錢實惠選擇又多😍龍仔蒜蓉龍蝦配帶子飯滿滿的大籠蒜蓉龍蝦配帶子蒸飯,龍蝦帶子鮮甜,蒜蓉惹味,兩三個人食也足夠。雲腿雞腳燉花膠真材實料,一大嚿完整花膠,另有塑料雲腿和雞腳,啖湯真像好清甜。川味麻辣青瓜青瓜清脆爽口,麻辣口味地道。香煎蘿蔔糕吃得出足料蘿蔔,不會成嚿粉,過年可以來這裡訂幾底蘿蔔糕!帶子菜苗餃:碧綠的餃子皮薄而富有嚼勁,餡料豐富,帶子和菜苗的鮮甜味道和口感完美融合,清淡中帶點鮮美,搭配特制醬汁更加美味。蠔皇鮮竹卷:腐皮包裹著鮮蝦、竹筍和豬肉,外皮柔軟,餡料口感鮮美,蠔油的香氣獨具風味。每口都帶著濃郁的鮮香和蠔油的醇厚味道,是我喜歡的美味點心。腰果露湯圓:湯圓皮Q彈有嚼勁,內陷的芝麻餡香甜可口,搭配香滑濃郁的現象磨腰果露,又香又順又滑,再飽也能吃得下。

要了個絕配套餐,套餐價錢實惠選擇又多😍
龍仔蒜蓉龍蝦配帶子飯

雲腿雞腳燉花膠

川味麻辣青瓜
青瓜清脆爽口,麻辣口味地道。

香煎蘿蔔糕
吃得出足料蘿蔔,不會成嚿粉,過年可以來這裡訂幾底蘿蔔糕!

• 鮮蝦菜苗餃
  • 雲腿雞腳燉花膠
  • 腰果露湯圓
  • 龍仔蒜蓉龍蝦配帶子飯
呢間樂意點心成日經過都好多人等位,但只要你食過一次就會明白佢地點解咁受歡迎👏🏻今日落雨竟然唔洗等位好難得🤓咁當然要食佢喇😛佢地環境西式裝修聽既歌都好潮岩哂我地呢啲附近返工嘅打工仔,坐得又舒服😌-我地下午茶3點黎到茶位都只係$5,單點點心仲有88折🥰叫左個套餐花鵰蛋白蒸紅花蟹飯有原隻蟹架!雖然要拆蟹就麻煩少少但係有哂工具同手套,仲有埋濕紙巾👍🏻咁就唔怕拆蟹了😍啲蟹好鮮甜啲蛋好滑仲有啲花鵰酒味~-鮮花甲粉絲湯啲粉絲係底都幾爽彈花甲同湯超超超鮮甜好正😋-鮮竹牛肉球由細到大都唔知點解屋企人都好鍾意叫牛肉球同叉燒包但真係食極都唔厭牛肉球都唔錯 都鬆軟-蠔皇叉燒包啲醬汁調味得好好仲熱騰騰的🥰-龍蝦餃個餡同皮都好香龍蝦味好食過蝦餃😋-咖哩魷魚咖喱味好濃郁魷魚都好彈牙☺️-牛肝菌燒賣呢度嘅燒賣真係好好食食落去覺得好新鮮肥瘦均勻💯-腰果露湯圓最後食埋個甜品湯圓係芝麻湯圓腰果露都好香甜😋
我地下午茶3點黎到茶位都只係$5,單點點心仲有88折🥰
叫左個套餐
花鵰蛋白蒸紅花蟹飯
有原隻蟹架!雖然要拆蟹就麻煩少少
但係有哂工具同手套,仲有埋濕紙巾👍🏻
咁就唔怕拆蟹了😍
啲蟹好鮮甜
啲蛋好滑仲有啲花鵰酒味~

鮮花甲粉絲湯

最後食埋個甜品
湯圓係芝麻湯圓
腰果露都好香甜😋

2023-06-08 48 浏览
今日家庭日第一站就係去飲茶食點心🫖難得放假,瞓覺嘅時間緊系自然醒🤭去酒樓又趕唔切,食得黎酒樓又落場,所以我哋就揀左去點心店,可以慢慢嘆😌⭐️帶子菜苗餃,皮薄餡靚,面頭粒帶子大大粒,口味鮮甜,肉餡都非常足料,外貌亦相當精緻🤤⭐️鹹蛋肉餅蒸紅花蟹飯🦀紅花蟹下面仲有一層肉餅,肉餅吸晒蟹既鮮味,連埋啲汁一齊撈飯食真系好正,呢個配搭真系第一次食,相當有驚喜😍⭐️椰子燉烏雞湯,味道入口清甜,大大碗,仲要非常足料🤭⭐️懷舊馬拉糕,豉椒蒸排骨,蒸鳳爪,雷沙煎堆仔,呢啲都係飲茶必叫嘅食物🤩

⭐️椰子燉烏雞湯,味道入口清甜,大大碗,仲要非常足料🤭

2023-06-05 65 浏览
【尖沙咀•樂意點心】————————————————————————唔一定酒樓都可以去點心餐廳食點心,茶類方面好幾款特色茶,白桃烏龍及荔枝玫瑰。🍯|絕配套餐|HKD 68/位🍚籠仔蒜蓉海蝦飯 加HKD 15籠仔荷葉飯佢😍😍必須要有蒜蓉帶香飯粒。蒜蓉香味撲鼻,海蝦滲透蒜蓉香,不錯不錯!🥣蘋果雪耳沙參玉竹燉排骨足料湯,清熱滋潤,微微玉竹味道,排骨嫩。🍯|荷葉陳皮粉絲蒸鮑魚|HKD 68荷葉底加上一層油,令粉絲冇咁乾身,不過如果有蒜蓉粒就更加好🥰🥰鮑魚有噍口。🍯|紅菜頭蘿蔔絲酥餅|HKD 30好特別係用紅菜頭,味道都配,最勁係非常鬆脆,散發陣陣油香,食一隻夠晒皮。🍯🐝|帶子菜苗餃|HKD 26帶子鮮甜,餃子皮夠薄,配搭蝦肉和菜,喜歡呢🥰。‼️餐廳免+1
【尖沙咀•樂意點心】
————————————————————————

🍯|絕配套餐|HKD 68/位

🍚籠仔蒜蓉海蝦飯 加HKD 15
籠仔荷葉飯佢😍😍必須要有蒜蓉帶香飯粒。
蒜蓉香味撲鼻,海蝦滲透蒜蓉香,不錯不錯!

🥣蘋果雪耳沙參玉竹燉排骨
足料湯,清熱滋潤,微微玉竹味道,排骨嫩。

🍯|荷葉陳皮粉絲蒸鮑魚|HKD 68

🍯|紅菜頭蘿蔔絲酥餅|HKD 30

🍯🐝|帶子菜苗餃|HKD 26
帶子鮮甜,餃子皮夠薄,配搭蝦肉和菜,喜歡呢🥰

‼️餐廳免+1