2018-06-04 138 浏览
今天一早去銅鑼灣有野做,响渣甸街附近揾早餐食,於是去左近街尾的樂心冰室。門口大大隻字寫住樂心冰室感覺食物質素可能唔錯地方寬趟,大量卡位,可以坐得舒舒服服。餐牌多款美食任君選擇,而價錢在銅鑼灣區也算合理,我叫左個早餐($38)。煎雙蛋煎得好香口,多士又好脆口。义燒湯意粉味道就一般,义燒無乜义燒味,似食肉片,湯底味道比較淡口,意粉口感硬度適中。熱咖啡味道唔錯,奶滑又有咖啡味,唔落糖也好好飲。總結,要快食早餐,目的也達到,簡簡單單又一餐就算了吧!

門口大大隻字寫住樂心冰室感覺食物質素可能唔錯

地方寬趟,大量卡位,可以坐得舒舒服服。

煎雙蛋煎得好香口,多士又好脆口。

熱咖啡味道唔錯,奶滑又有咖啡味,唔落糖也好好飲。

總結,要快食早餐,目的也達到,簡簡單單又一餐就算了吧!
早餐
2018-06-01 209 浏览
放工行過渣甸街, 只想搵間茶餐廳。就隨便入了樂心。本來以為是頹茶餐廳, 可能期望太低, 卻有點小驚喜, 味道不錯。日式炒烏冬其實都算多料, 除了蟹柳, 火腿等, 最喜歡裏面的日式甜菜(酸菜?), 令整個烏冬更有特色。而且炒烏冬來說, 它做到不油膩, 卻又很入味, 烏冬的質感還是剛好, 不會太軟, 整體來說是有水準的。 鮮茄焗豬扒飯它不是全用豬扒, 是豬柳。沒有豬扒那麼"鞋", 嫩滑很多, 而且肉汁有鎖住, 一點也不乾。鮮茄不太酸, 加上芝士, 味道鮮濃。而汁也足够送飯。我不喜歡吃大家樂太乾太硬的焗豬飯。剛好這個飯不太軟, 但也絕不乾不硬, 整體分數比大家樂高。一般茶記奶茶。其實環境都唔算太頹啊。

鮮茄焗豬扒飯
鮮茄不太酸, 加上芝士, 味道鮮濃。而汁也足够送飯。
熱奶茶
一般茶記奶茶。
其實環境都唔算太頹啊。
2018-05-31
2018-05-08 165 浏览
隨著年齡增長, 口味慢慢變得單調孤寡, 執著懷舊味道, 欠缺嘗新的衝動。所謂一日之計在於晨, 足見早餐對人類的影響。早餐款式選擇繁多, 中式、西式、日式、美式等等。今日所介紹屬於我們香港人的「港式」。食肆坐落銅鑼灣以食街見稱的渣甸坊, 由銅鑼灣地鐵站步行約三分鐘。店內裝修簇新, 環境光猛。家私擺設均以舊式冰室為藍本。甚具懷舊氣色。作為土生土長香港人更感親切。餐牌非常簡潔, 清晰易明。鮮奶炒滑蛋配多士炒蛋非常嫩滑, 奶味芳香。多士溫熱程度適中, 口感香脆。叉燒湯通粉 $36叉燒非常惹味, 湯汁全鎖於通心粉內, 每一啖均嚐到鮮甜彈牙的口感。

餐牌非常簡潔, 清晰易明。

鮮奶炒滑蛋配多士
炒蛋非常嫩滑, 奶味芳香。多士溫熱程度適中, 口感香脆。

叉燒湯通粉 $36
2018-05-07 657 浏览
人家說『一日之計在於晨🌞』,人妻🐷就覺得『一日的開始在於一個好早餐🥓』。這天一早要去銅鑼灣開會👜,先早一點來到附近,找個地方好好享受一個美好的早餐🥞吧。由地鐵站🚉出發走了大概3分鐘,找到了這一家懷舊冰室😍。一早的冰室內不失人潮😲,看來大家的想法也是一樣喔😌~ 快餐是全日供應的,但還是一個早餐吧🍳~叉燒通粉🐷:叉燒🐽帶有微焦,肉質不會太靭,通粉🍜沒有因為煮得過火而變腍,整體上算不錯喔👍🏻!再加入了點點的白胡椒粉🌶,馬上變得香香辣辣的,蠻醒胃😊。炒蛋🥚:蛋則炒得算是香滑👌🏻,但蛋味卻算不上是濃郁😣,可幸的是火喉控制的不錯👍🏻。牛油多士🍞:牛油分佈得頗均勻🤤,加上烘焙的時間拿捏的不錯,咬下去外層香脆😋,加上了牛油香味,不錯喔😍~總結:一早來個不錯的早餐🌞,一天算是有個很好的開始喇💖!

即燒叉燒通粉

鮮奶炒滑蛋多士

鮮奶炒滑蛋多士

總結:一早來個不錯的早餐🌞,一天算是有個很好的開始喇💖!
2018-04-27
$38 (早餐)
即燒叉燒通粉
2018-04-24 142 浏览
好一陣子沒有吃過港式早餐,今日剛好在附近,就試試吧.一看餐牌,怎麼跟「某國家牛奶公司」的餐牌那麼像?..看到其他食客也是吃一樣的東西,應該是這裏的招牌菜吧.於是就點了早餐(選了叉燒通粉).上碟是這個樣子... 要讚的是跟餐已經是多士,不用再加$2轉.一試炒蛋,嗯.... 不是不好吃,但就是不能與某國家茶記餐廳的比較吧,雖則寫明是鮮奶炒蛋,但就是沒有很滑,蛋醬開得一般,客觀來說是比一般茶記好但沒有去到成為「招牌炒蛋」的程度吧。.另外要減分的是這個炒蛋完全沒有調味,加一點點鹽吊味的話可能會好一點... .叉燒通粉要求通粉要煮得軟身一點,在侍應有把這樣的要求寫上單的情況下我相信已經煮了久一些... 但還沒有是軟身的程度,如果沒特別要求的話應該真的有點硬吧....至於叉燒,不過不失,但相比九龍城「聯窮茶餐廳」的話又是比不上.... .湯底呢,就是一般茶記的湯底..朋友點了一樣的東西,只是加了$5轉出前一丁..幸好奶茶是算好喝的,不然就會變成失格茶記了
好一陣子沒有吃過港式早餐,今日剛好在附近,就試試吧
一看餐牌,怎麼跟「某國家牛奶公司」的餐牌那麼像?
看到其他食客也是吃一樣的東西,應該是這裏的招牌菜吧
於是就點了早餐(選了叉燒通粉)

湯底呢,就是一般茶記的湯底

朋友點了一樣的東西,只是加了$5轉出前一丁

幸好奶茶是算好喝的,不然就會變成失格茶記了

2018-04-24
$36 (早餐)
2018-04-14 137 浏览
剛係附近見完個客即係個肚餓到鼓鼓聲,由於已經接近下午3點,見到餐廳就行入去食,去到已經有下午茶時間但由於太餓關係都係叫個飯食,諗咗好耐就揀個滑蛋叉燒飯,個飯到咗賣相都可以, 叉燒不過不失個蛋夠滑仲有少少豉油,唔夠10分鐘成個飯就俾我清灑,飲番杯凍檸茶來個完美配搭。
2018-03-31 187 浏览
今天下午4:00點了下午茶餐「芝士火腿三文治」加炲底,應該是$33 ($32+1), 點知在付款時收我$37。 我問收銀原因,收銀阿姐唔大禮貌地說:這是茶餐價錢。我回應說:我下單時是指着餐牌下午茶餐的,還有茶餐跟下午茶餐有什麼分別?收銀阿姐回應:我都唔知,我只是跟電腦做。最後她不太耐煩地找了另一位樓面阿姐代處理,最後是改回$33。不過,我想分享是她們的態度是十分惡劣,已經是收錯錢,仲要黑面,各位都是小心。
2018-03-20 236 浏览
閒日五點幾去左呢間樂心冰室食左個常餐。店內幾闊落,好似幾干淨咁。有人流但不用搭枱。$42,常餐包叉燒通粉或意粉,炒蛋火腿,牛油多士,熱可力。火腿炒蛋同牛油多士先到。炒蛋一般,冇咩味既,澳洲牛奶公司好味啲,兩片火腿有啲鹹,牛油多士啲牛油查滿曬成塊多士,但個多士好似唔新鮮,唔鬆軟既。叉燒通粉,叉燒係厚切既,有四塊,但冇乜叉燒味,食落似咬梗燒肉。湯底有啲鹹,但係啲通粉幾好食喎,幾煙韌,唔會煮到林曬好似比老人家食咁。

$42,常餐包叉燒通粉或意粉,炒蛋火腿,牛油多士,熱可力。

2018-03-20
下午茶
2018-03-19 208 浏览
不嬲幫襯開,由無強國客到而家連待應都唔知操咩口音…都唔緊要,我為求靜靜地食個常餐。但今晚入去,我想坐個卡位,個強國待應居然要我同人搭檯,見場內又未去到逼爆,我就問張卡位係咪唔坐得,佢居然話…「咁無位喇!」你發左大財腦神經活躍過度?好簡單,我放低三個字 然後轉身就走香港飢荒我都唔會去樂心,就係咁簡單

「咁無位喇!」

你發左大財腦神經活躍過度?

好簡單,我放低三個字 然後轉身就走

香港飢荒我都唔會去樂心,就係咁簡單
2018-03-05
2018-03-13 407 浏览
經過呢間茶記門口,被門口一張鋪滿黄金色的滑蛋,上加色澤,肥瘦均勻嘅叉燒相片所吸引,決定入內一 試。 點知一上菜, 顏色上已經大令人失望。隻蛋沒有相片中的金黃,果幾片叉燒亦沒有光澤。至於味道方便呢,個蛋食落則沒有味道,只能靠碟上嘅豉油調味。 而叉燒呢雖然就都幾大舊,因為咁啱係筋位都幾爽口,不過就好易痴牙,而且缺少了叉燒的蜜汁香味。作為呢間茶記既推薦食物,食落真係好失望。但60蚊貨仔,仲有杯熱飲柚子茶,都算係咁啦。
經過呢間茶記門口,被門口一張鋪滿黄金色的滑蛋

但60蚊貨仔,仲有杯熱飲柚子茶,都算係咁啦。
2018-03-11
2018-02-17 174 浏览
年三十晚。農曆新年將至。開始食乜嘢,做乜嘢都要講意頭啦!今晚當然要落銅鑼灣行年宵花市,行過好運啦。唔少得當然要買花、買揮春、買新年用品,行咗大概兩個鐘,乜都買齊晒,就去附近覓食一番。由於都已經差唔多晚上10點幾,好多商場食肆都已經關門。行過渣甸街,反而仲有好多食肆仲未閂,就不如速食。我哋入咗一間喺渣甸街好光猛好新淨嘅茶餐廳 - 「樂心冰室」嘩!佢個”皇袍瑞士汁雞髀飯” 🤩 好吸引好正,仲好好味添啊!新年流流,喻意:皇袍加身😆好意頭好意頭!👍🏽
年三十晚。農曆新年將至。開始食乜嘢,做乜嘢都要講意頭啦!

我哋入咗一間喺渣甸街好光猛好新淨嘅茶餐廳 - 「樂心冰室」
新年流流,喻意:皇袍加身😆好意頭好意頭!👍🏽
  • 皇袍瑞士汁雞髀飯
2018-01-27 197 浏览
今日喺銅鑼灣度食早餐 銅鑼灣呢啲核心地帶就預左貴 但係竟然都有平民化啲嘅早餐食 今日去到樂心冰室 呢度式裝修好懷舊 啱曬我呢啲生於千禧年代嘅人都可以懷緬一番呢度早餐只有兩個選擇 叫咗叉燒湯通粉配鮮奶炒蛋同牛油厚多士 飲茶走叉燒 燒得好淋夠入味 而且蜜汁多 係呢度自家製鮮奶炒蛋好滑溜 而且蛋味好濃郁 好澳牛嘅感覺茶走好出色夠曬滑 而且茶同奶比例啱啱好 下次都會再嚟食

叉燒 燒得好淋夠入味 而且蜜汁多 係呢度自家製

鮮奶炒蛋好滑溜 而且蛋味好濃郁 好澳牛嘅感覺

茶走好出色夠曬滑 而且茶同奶比例啱啱好 下次都會再嚟食
2018-01-24 171 浏览
今日放工想去Tea下,入左去樂心,試左個下午茶餐蛋牛治質素Ok,即整,味道可以。但蛋嘅份量比預期少檸茶都好飲,不會太苦。整体而言,放工後想靜靜地休息一下,都算合格。
今日放工想去Tea下,入左去樂心,試左個下午茶餐

蛋牛治質素Ok,即整,味道可以。但蛋嘅份量比預期少

檸茶都好飲,不會太苦。
整体而言,放工後想靜靜地休息一下,都算合格。
蛋牛治
下午茶
蛋牛治
2018-01-20 129 浏览
平常很喜歡到這裡叫外賣,除了因外賣8折,再加食物有質素。但近呢兩個月食物質素下降左好多。咁我都明白通帳問題,但我寧願你加價都唔好降低自己食物既品質囉。勁愛食既厚多變左薄多,奄列變左冇菇。說實話,茶餐廳係香港人既標誌,唔好做壞自己啦。
2017-12-31 237 浏览
幾乎每次來銅鑼灣都會來樂心冰室用餐,之前已試過香脆抵食的朱扒包餐配即磨㗎啡; 我食量不大, 食這個餐已很飽足 今晚再食招牌的 “黃袍叉燒飯” 送即磨㗎啡, 黃袍即是炒蛋;份量足又不會過老, 叉燒不會太肥又不太硬口感剛好; 味道適中,不是普通燒味店的蜜汁甜叉燒, 這是我喜歡的口味。 這個餐份量頗多,我吃不完要由男友包底 。

這個餐份量頗多,我吃不完要由男友包底