2023-07-17 48 浏览
🦐芥末蝦球 $168一份有八粒蝦球,每隻size都唔細💁🏼‍♀️芥末汁唔會太辣小朋友都食到😋🍜海鮮滑蛋河粉 $73雖然賣相一般,但係味道真係唔錯😌河粉滑溜同埋滑蛋非常之夾😍配料都好豐富,有肉片、魚片、蝦仁等等…🐔脆皮蝦醬雞中翼 $98超級推薦雞翼‼️佢真係熱辣辣新鮮炸起😗仲要每一隻都超級大,入面爆汁🤩而且蝦醬味濃郁,鍾意香口嘅朋友一定要試吓👍🏻👍🏻今次已經係第二次幫襯呢一間分店,無論係服務定係食物嘅味道都冇退步🙈最貼心嘅位係佢大部份都有得揀size,就算兩個人嚟食都可以試到好多🫶🏻

🦐芥末蝦球 $168

🍜海鮮滑蛋河粉 $73

🐔脆皮蝦醬雞中翼 $98
味濃郁,鍾意香口嘅朋友一定要試吓👍🏻👍🏻

2023-07-10 62 浏览
本身聽人講依間野幾好食咪諗住試吓,點知佢依間嘢啲態度真係唔掂。我入到去嗌嘢嗰陣時,我都係咁喺度揮手結果都冇人理,最終係我大大聲嗌人先有人唔情願咁過嚟。點餐嗰陣時同佢講要海南雞飯,但係佢幫忙落咗海南雞,係佢講先知佢點錯咗,我叫佢改佢,最尾上枱嘅係一碗海南雞飯,但係嗰半隻海南雞喺最尾張單度出返,如果唔仔細啲睇,又要比多好多錢。仲有就係,落單嘅時間可能長咗少少,佢已經好唔耐煩咁喺度叫我求其揀個,本身揀咗個甜品又話賣晒,話取消另外嗰個甜品又喺度反晒白眼咁。結果將單都有原本取消嗰個甜品。所以真係要小心啲睇返張單本身都覺得依間啲食物都幾好,但係完全被佢啲服務態度拖累🙄
本身都覺得依間啲食物都幾好,但係完全被佢啲服務態度拖累🙄
  • 星馬金磚豆腐
又一日放假冇特別事做,我就走左去揾我大佬食飯😚🙂康城都幾大,幾多選擇🤤呢間餐廳基本上每個菜式都有細中大size選擇,客人可以因應返自己嘅食量去揀💓✨✨整體評分:7/10✨味道:7/10✨服務:5/10✨環境:7/10✨人均消費:~$200是日菜單🗒️🔻蝦味魚子蝦球炒飯 (中)$125 揀左中size 職員表示有四碗飯嘅🤣🤣我就覺得份量還好,2個人正常都食到🥰炒飯都有蝦味魚子既,但蝦球味道偏淡,個飯炒完上枱唔算熱,温熱only🔻甘香啦啦 (細)$118呢個就係我幾鍾意食嘅炒蜆,都係星馬嘅比較出名嘅菜式😚用咗咖哩葉 蝦米 小辣椒 沙巴醬炒硯🤤幾惹味,不過肉就偏少,殼多為主🙃同埋擺碟一般🔻馬來風光 (細)$83呢個size個人覺得份量細咗少少嘅,用咗沙巴醬炒通菜,係新加坡幾出名嘅菜式,通菜炒得入味嘅🥬食物質素整體都ok嘅,不過員工培訓方面就可能要再改善一下😅😅fill飲品速度幾慢下,另外落單明明已經為我解釋左個size有幾多碗飯,但最後都落錯size (因為同識隔離枱既人掛住傾計落錯)🙃🫠

✨整體評分:7/10

🔻蝦味魚子蝦球炒飯 (中)$125

🔻甘香啦啦 (細)$118

🔻馬來風光 (細)$83

2023-07-03 44 浏览
💡星馬fusion風味中菜館康城有個好大又靚我溜冰場,假日就同朋友去玩下,之後搵野食,見到呢間樂天經典分店,餐廳裝修有特色,座位寬敞舒適,一排近大玻璃嘅座位,可以望到樓下嘅溜冰場 ,景觀好開揚,好靚好大。🍽清燉土雞湯用左瓦煲黎裝住,都幾特別,份量都好多,有4-5碗,材料好豐富,有雞、有豬肉仲有人参。入口非常清甜,完全無味精成份,好有家的味道。🍽脆脆咕嚕肉酸酸甜甜嘅咕嚕肉,表面香脆,入面鬆軟,好香口,而且仲有三色椒、洋蔥同菠蘿做配菜,好惹味。🍽新加坡海南雞(半隻)🐔叫咗半隻份量,份量都幾多,雞肉有部分已經去咗骨, 皮脆肉嫩,非常嫩滑,點埋三樣醬食,甜美多汁。
💡星馬fusion風味中菜館

🍽清燉土雞湯

🍽脆脆咕嚕肉

🍽新加坡海南雞(半隻)🐔

2023-06-23 876 浏览
《正宗星馬經典🦐》———————————————-#樂天經典 👑-最近去咗康城溜冰,喺佢樓上就有間高質星馬菜⛸️ 環境寬敞光猛,主打經典新加坡南洋crossover中菜,款式多元,別具fusion風格😙-🍤 叻沙湯海鮮米線蝦係佢嘅招牌菜,選用咗新鮮大蝦配搭各種香料,以慢火煮多個小時而成嘅精華,令湯底特別濃郁😌蝦味濃郁鮮甜,更帶有鹹香,裡面嘅材料都好多,有嫩魚片、蟹柳、豆卜同溏心蛋😝-🦐 蝦米魚子蝦球炒飯例牌嘅份量都唔少,兩個人食都夠飽😚 蝦味突出,炒飯粒粒分明,炒得幾乾身,配埋蔥花咁炒都幾香😉-另外我哋仲嗌咗兩個餸,星馬金磚豆腐同脆脆咕嚕肉都好香口,尤其係個煎豆腐外脆內軟,調味好惹味🤩-最後我哋仲嗌咗甜品,楊枝甘露酸甜可口,裡面嘅芒果、葡萄柚同西米露份量滿滿🥭 另一款招牌酸甘香茅凍,口感滑溜~-最近仲做緊優惠,可以以優惠價加購飲品,我哋就加咗$18飲咗青檸泰象梳打水同蘋果荔枝凍茶,味道清爽😆-⭐價錢參考:(另收加一)叻沙湯海鮮米線: $78蝦米魚子蝦球炒飯: $78星馬金磚豆腐: $60脆脆咕嚕肉: $98楊枝甘露: $48招牌酸甘香茅凍: $36🍌抵deal 指數:7/10💰人均消費:
《正宗星馬經典🦐》
———————————————-
#樂天經典 👑
🍤 叻沙湯海鮮米線
🦐 蝦米魚子蝦球炒飯
⭐價錢參考:(另收加一)
叻沙湯海鮮米線: $78
🍌抵deal 指數:7/10
💰人均消費:$250
2023-06-20
2023-06-23 55 浏览
天氣熱到無胃口,朋友帶我去這間新加坡餐廳,加上粵菜,食物選擇不少,環境乾淨企理。酸甜生魚片生魚片連魚皮炸至金黃香脆,掛滿酸甜汁,外脆內軟,粉漿不厚,入口啖啖肉,好醒胃。臘味炒飯例牌份量已經不少,飯完全吸收了臘味油香,飯粒粒飽滿,爽口中帶有點點油香,不會太油膩。家鄉炒麵線例牌份量多,有椰菜絲、荳芽、蛋絲等爽口配料,麵線爽滑,清淡之選。清心丸綠豆爽 開邊綠豆,配上清心丸,消暑解毒。楊枝甘露 芒果味香濃,配西柚和西米,香甜。蘋果與荔枝 蘋果味較突出,原粒荔枝香甜,清新解渴。

家鄉炒麵線

清心丸綠豆爽 開邊綠豆,配上清心丸,消暑解毒。

楊枝甘露 芒果味香濃,配西柚和西米,香甜。

蘋果與荔枝
蘋果味較突出,原粒荔枝香甜,清新解渴。

2023-06-19
午餐
2023-06-22 102 浏览
樂天終於在康城開分店了,餐廳在戲院旁,以其寬敞的環境和靈活的座位吸引了不少食客。我點了幾道招牌菜,感受一下其獨特的美味。⭐️菜香鐵板豆腐 ($98)這道菜的主角是豆腐,搭配香菇、蛋和肉末,營養豐富,口感濃郁。豆腐經過鐵板烹煮,表面焦香,內裡軟嫩,香氣撲鼻,讓人回味無窮。⭐️古早魚香老鼠粉 ($73)這道古早味的老鼠粉擁有豐富的配料,包括雞蛋、蝦仁、香菇和肉碎,還有西蘭花。特別值得一提的是加入的鹹魚,既增加了菜品的層次感,又為整道菜增添了獨特的風味。⭐️椒鹽香酥鮮淮山 ($60)這道菜將淮山經過椒鹽烹煮,口感香酥,跟椒鹽結合,令人滿足。⭐️酸甜生魚片 ($118)新鮮的魚片搭配酸甜的調味,讓人回味無窮。魚片口感肉質細膩,酸甜滋味剛好中和了魚腥味,讓人忍不住一口接一口。⭐️招牌酸柑香茅凍 ($36)甜品中的佼佼者,酸柑香茅凍以其獨特的口感和清新的味道,為整頓美食畫上完美的句點。酸柑的酸甜適中,香茅的清香四溢,再加上凍的口感,讓人難以忘懷。⭐️椰汁西米湯圓 ($38)椰汁的甜而不膩,西米的口感綿密,加上芝麻湯圓的香滑,讓人陶醉。

⭐️菜香鐵板豆腐 ($98)
菜香鐵板豆腐

⭐️古早魚香老鼠粉 ($73)
古早魚香老鼠粉

⭐️椒鹽香酥鮮淮山 ($60)
椒鹽香酥鮮淮山

這道菜將淮山經過椒鹽烹煮,口感香酥,跟椒鹽結合,令人滿足。

⭐️酸甜生魚片 ($118)
酸甜生魚片

⭐️招牌酸柑香茅凍 ($36)
招牌酸柑香茅凍

⭐️椰汁西米湯圓 ($38)

古早魚香老鼠粉
招牌酸柑香茅凍
2023-06-20 49 浏览
一家人到這間新加坡餐廳吃晚飯,所有菜肴都甚具亞洲風味。1. 蝦米魚子蝦球炒飯:具有豐富的海鮮味道,加上炒飯的香氣,口感十分豐富。2. 金絲麥片蝦球:麥片很酥脆,蝦球很鮮美,配合得很好。3. 新加坡海南雞:雞肉非常嫩滑,搭配上特製的醬料,十分惹味。4. 星洲黑胡椒蟹:蟹非常鮮美,配合黑胡椒醬汁,還帶有一點胡椒的香氣和辛辣,味道濃郁。5. 大蝦河粉:蝦很鮮美,河粉滑嫩,搭配上特製的醬料,口感豐富。6. 砂鍋豆腐蝦:豆腐非常滑嫩,蝦也非常鮮美,砂鍋煮出的味道非常香濃。7. 泰式炭燒豬頸肉:豬肉非常嫩滑可口,搭配上泰式的香料和炭燒的風味。
一家人到這間新加坡餐廳吃晚飯,所有菜肴都甚具亞洲風味。
2. 金絲麥片蝦球:麥片很酥脆,蝦球很鮮美,配合得很好。

2023-06-19 33 浏览
樂天經典是主打懷舊南洋菜式的餐廳,即係馬來西亞及新加坡的菜式。今日放工去左康城睇戲,呢間樂天經典就係戲院隔離非常方便。馬來海鮮麵:呢個係海鮮炒麵,海鮮份量不算多,但係特別加左龍躉魚片,肉質結實唔會散開,麵條用左馬來西亞的參巴醬炒,味道酸辣微甜,食落好開胃。馬來風光:即是馬拉盞炒通菜,加了馬拉盞和蒜粒爆炒,香氣十足味道可口。苦瓜炒蛋:見到menu有粵菜揀都想試,苦瓜炒蛋就炒得岩岩好,蛋仲好嫩滑口感好好,苦瓜仲好清甜,絶對比想像中好食,大家都可以試下佢地的粵菜。

2023-06-16
  • 馬來海鮮麵
2023-06-16 50 浏览
近排好鍾意去康盛嗰邊食嘢😂貪佢近近地又方便,今餐去咗《樂天經典》食星馬菜🥢╰☆家鄉炒麵線 $58(例)估唔到份量都咁多,兩個人share都可以,麵線炒得幾惹味😋╰☆新加坡海南雞 $128叫咗半隻份量😌 皮脆肉嫩,甜美多汁╰☆星馬金磚豆腐 $60金磚豆腐炸到金黃色,熱辣辣,外脆內軟,內裡好滑溜,非常滋味!╰☆ 馬來風光 $78好夠鑊氣,通菜爽脆,入口鹹鮮帶辣好惹味!╰☆蘋果荔枝凍茶 +$18蘋果味突出,飲落好清香╰☆斑蘭龍眼冰 +$18勁多龍眼肉,味道唔會太甜,清涼解渴

╰☆家鄉炒麵線 $58(例)
估唔到份量都咁多,兩個人share都可以,麵線炒得幾惹味😋

╰☆新加坡海南雞 $128
叫咗半隻份量😌 皮脆肉嫩,甜美多汁

╰☆星馬金磚豆腐 $60
金磚豆腐炸到金黃色,熱辣辣,外脆內軟,
內裡好滑溜,非常滋味!

╰☆ 馬來風光 $78
好夠鑊氣,通菜爽脆,入口鹹鮮帶辣好惹味!

╰☆蘋果荔枝凍茶 +$18
蘋果味突出,飲落好清香

╰☆斑蘭龍眼冰 +$18
勁多龍眼肉,味道唔會太甜,清涼解渴

🥢菜香鐵板豆腐少辣甜味玉子豆腐,非常惹味醒胃,熱辣辣鐵板上菜,保溫更keep住香脆蛋邊。並有多重口感,脆口菜脯,軟腍入味香菇粒粒,鬆軟肉碎,豆腐香滑富有蛋味,估唔到豆腐菜式都有驚喜,整體味感融和又好餸飯。🍚臘味炒飯炒飯粒粒分明有鑊氣,飯粒煙靭有口感!臘味炒後無油膩感,而且更香口。比起臘味炒糯米飯,冇咁油膩更加香口,食多幾碗都唔怕。🐽沙拉排骨啖啖肉,排骨好鬆軟,沙拉醬惹味又開胃,酸酸甜甜的恰到好處。🥬馬來風光馬拉盞炒通菜香辣惹味,炒完嘅通菜仲係翠綠爽脆,有蝦米、豆瓣醬、薑、蒜和辣椒加埋一齊,夠晒鑊氣又有鹹香。🍹兩杯特飲都非常解渴,班蘭龍眼冰~淡淡的清香班蘭味,龍眼冰凍又清新。蘋果荔枝茉莉茶~ 茉莉茶味非常甘香,蘋果荔枝清甜解暑。
🥢菜香鐵板豆腐

🍚臘味炒飯

🐽沙拉排骨
啖啖肉,排骨好鬆軟,沙拉醬惹味又開胃,酸酸甜甜的恰到好處。
沙拉排骨

🥬馬來風光
馬來風光

蘋果荔枝茉莉茶,班蘭龍眼冰
沙拉排骨
馬來風光
蘋果荔枝茉莉茶,班蘭龍眼冰
講起樂天通常淨係諗起出名八色小籠包,食上海菜嘅樂天皇朝。原來有另一條line叫樂天經典,主打南洋菜。餐廳面積唔算大,但座位闊落坐得舒服。✨金牌脆皮燒雞燒雞即點即製,落單要等廿分鐘先有得食。雞皮上色均勻賣相靚,食落非常酥脆雖然睇落似炸子雞,但無乜皮下脂肪,咸覺無咁肥膩。✨蝦湯大蝦滑河粉招牌蝦湯系列有河粉、燜米粉、湯米線、泡飯同炒飯,款款都好吸引好難揀蝦湯精華以慢火煮足6小時,河粉索滿晒蝦汁,啖啖濃郁蝦味河粉唔會一夾就爛,同時又有鑊氣✨臘味炒飯炒飯炒得乾身粒粒分明,好有鑊氣飯粒帶點煙韌。✨楊枝甘露以芒果打成蓉,食得出真材實料。加埋柚子肉同西米,口感豐富清新總括嚟講食物質素高,選揀多而且價錢合理。餐廳環境唔錯坐得舒服,適合同屋企人朋友一齊嚟食。

餐廳面積唔算大,但座位闊落坐得舒服。

金牌脆皮燒雞
✨金牌脆皮燒雞
雖然睇落似炸子雞,但無乜皮下脂肪,咸覺無咁肥膩。

蝦湯大蝦滑河粉
✨蝦湯大蝦滑河粉
蝦湯精華以慢火煮足6小時,河粉索滿晒蝦汁,啖啖濃郁蝦味
河粉唔會一夾就爛,同時又有鑊氣

✨臘味炒飯
炒飯炒得乾身粒粒分明,好有鑊氣
飯粒帶點煙韌。

楊枝甘露
✨楊枝甘露

金牌脆皮燒雞
蝦湯大蝦滑河粉
楊枝甘露
2023-05-29 57 浏览
一入到餐廳,高樓底,闊落,空間感好媽均衡飲食,叫下菜,叫下飯,叫下肉又叫下少食咁啦😋1️⃣黃金魚皮每一塊魚皮每一個方位都佈滿鹹蛋黃唔係乾爭爭咁,似薄汁咁掛喺每片魚皮,但唔會令魚皮變淋而且每片魚皮厚薄均勻,唔會有啲硬到會咬崩牙咁,脆脆的2️⃣蝦味魚子蝦球炒飯炒飯夠乾身,粒粒分明,好有蝦味,唔係淨係一粒粒蝦肉先有蝦味,而係一整碟都有,好平均魚子份量剛好,唔太多,做到脆口嘅口感蛋,魚子,飯都好均勻,每一啖都可以食到各食材味道而且係夾嘅3️⃣脆脆咕嚕肉芡汁味道適中,唔太酸,咕嚕肉又真係做到脆口口感,啖啖肉有少少肥係最好4️⃣金銀蛋汁時疏熱辣辣上枱,鹹蛋,皮蛋,肉碎齊備,好香,唔會過咸每碟餸菜份量剛好,可以試到多幾款小菜職員友善,主動,用餐感覺舒服🤤味道🤤: 4/5🏝️環境🏝️:5/5💵抵食💵:5/5💁🏼服務💁🏼‍♀️:4/5
一入到餐廳,高樓底,闊落,空間感好媽

均衡飲食,叫下菜,叫下飯,叫下肉又叫下少食咁啦😋

1️⃣黃金魚皮
每一塊魚皮每一個方位都佈滿鹹蛋黃

唔係乾爭爭咁,似薄汁咁掛喺每片魚皮,但唔會令魚皮變淋

而且每片魚皮厚薄均勻,唔會有啲硬到會咬崩牙咁,脆脆的

2️⃣蝦味魚子蝦球炒飯

魚子份量剛好,唔太多,做到脆口嘅口感

蛋,魚子,飯都好均勻,每一啖都可以食到各食材味道而且係夾嘅

3️⃣脆脆咕嚕肉

4️⃣金銀蛋汁時疏
熱辣辣上枱,鹹蛋,皮蛋,肉碎齊備,好香,唔會過咸

每碟餸菜份量剛好,可以試到多幾款小菜

職員友善,主動,用餐感覺舒服

🤤味道🤤: 4/5
🏝️環境🏝️:5/5
💵抵食💵:5/5
💁🏼服務💁🏼‍♀️:4/5
2023-05-28 939 浏览
之前食過樂天皇朝,整體都好有水準今次黎到將軍澳,見到有一間樂天經典,知道係佢既姊姊店,於是就試下店內環境好大, 而且空間感都幾多枱與枱間可走動的位置都幾多, 一點也不迫有少量的2人枱, 多是4人枱起,枱的面積好大就算放左2﹑3款小菜也夠放裝潢style 就帶點懷舊特式感色系以木為主色地板以黑白的磚鋪砌而成餐廳的中央牆身則是一幅幾大的牆畫,是以新加坡的招牌魚尾獅作畫整體帶出餐廳的菜式及名字主題呢一間主要係食廣東菜同新加坡菜所以見到個餐牌都不少係比較溫馨的小菜再加一些著名的新加坡菜,好像喇沙湯面等服務方面, 侍應普遍都幾有禮貌整體幾滿意,因為坐得舒服,而食物水準都是很不錯此外,睇返定價都幾實惠,尤其是以商場的店黎講, 下次路經可以再回頭!➽臘味炒飯(小) $68有大和小的size 選,這個很好,因為我地兩個人選小的岩岩好飯粒每粒都分明, 幾乾身醬油香都包裹住每粒飯,師傅係呢方面功架做到配料主要是有臘腸再加些蛋花﹑蔥粒簡單的炒飯,但味道卻很好喜歡食炒飯既要點➽蒜香紅海蜇頭 $78喜歡酸酸甜甜少辣的,要叫這個海蜇頭用的是海蜇頭,不是一條條狀的,所以比較爽口個汁真係靈魂,好開胃佢鋪底既青瓜切了絲
之前食過樂天皇朝,整體都好有水準

店內環境好大, 而且空間感都幾多
枱與枱間可走動的位置都幾多, 一點也不迫

有少量的2人枱, 多是4人枱起,枱的面積好大
就算放左2﹑3款小菜也夠放

裝潢style 就帶點懷舊特式感
色系以木為主色
地板以黑白的磚鋪砌而成
整體帶出餐廳的菜式及名字主題

呢一間主要係食廣東菜同新加坡菜
所以見到個餐牌都不少係比較溫馨的小菜

再加一些著名的新加坡菜,好像喇沙湯面等

服務方面, 侍應普遍都幾有禮貌
整體幾滿意,因為坐得舒服,而食物水準都是很不錯
➽臘味炒飯(小) $68

飯粒每粒都分明, 幾乾身
醬油香都包裹住每粒飯,師傅係呢方面功架做到
配料主要是有臘腸再加些蛋花﹑蔥粒
簡單的炒飯,但味道卻很好
喜歡食炒飯既要點
➽蒜香紅海蜇頭 $78

喜歡酸酸甜甜少辣的,要叫這個海蜇頭
用的是海蜇頭,不是一條條狀的,所以比較爽口
個汁真係靈魂,好開胃
佢鋪底既青瓜切了絲狀,比片上更好,因為易D 吸更多既汁
➽秘制燒汁排骨王 $108

份量幾多, 有幾大塊
個排骨炸得係岩岩好,因為個肉唔會乾,係外脆
佢個汁少酸少甜,係好夾個排骨
不過如果可以, 再加多D 汁就不得了,因為太好送飯
呢個好推薦!
泰式空心菜
➽泰式空心菜 $73

朋友怕太辣,叫了走辣,然後便是面豉醬炒
沒有了辣,但仍是很香濃的
我也建議不食辣的可以叫這個,因為面豉醬炒的香度也有!
➽椰汁西米湯圓 $38

糖水有椰汁香﹑奶香味,不是只有糖
芝麻湯圓有2粒,芝麻餡好香好食

西米露的份量不是很多,如果可以再多一點應該更滿足
但整體還是幾好食的一個甜品,值得叫
2023-05-23
$200.75 (晚餐)
泰式空心菜
椰汁西米湯圓
餐廳在日出康城都好有名既小炒,成日都大排長龍,所以今日就特突早d去食,輕鬆d,佢既小菜真係做得好出色,而且價錢都好親民,所以都好鐘意係度食飯。蝦味魚子蝦球炒飯(小) $78嘩,真心炒得好香、好有水準,而且魚子既口感令整個炒飯生色不少,每一口都有魚子既口感。脆脆咕嚕肉 $98依個真係現場食先食到咁脆既咕嚕肉,外賣就真係另外一回事了,而且佢既配菜都好足料,菠蘿、紅椒、洋蔥都好有心機整既。脆皮蝦醬雞翼 $98依個就真係必點啦,有8隻,而且每隻都炸得好香脆又好味,色香味俱全,係好香濃既蝦醬味道。蒜蓉炒西蘭花 $78家常便飯必有既菜色,完全係媽媽既味道,好正~最後,想讚依度既職員真係好細心,知道我地好想睇人溜冰,特突幫我地推一推張枱近d,真係唔會間間餐廳咁好既。欣賞~

蝦味魚子蝦球炒飯(小) $78

脆脆咕嚕肉 $98

脆皮蝦醬雞翼 $98

蒜蓉炒西蘭花 $78

家常便飯必有既菜色,完全係媽媽既味道,好正~

脆脆咕嚕肉
蒜蓉炒西蘭花