2018-11-20 2098 浏览
星期五放下工作,只因辛苦搵來志在食!來到青衣城頂層的樂天皇朝。餐廳門口佈置裝潢華麗,不過更加吸睛係星期一至五下午茶時段係五折呀!睇嚟好快又會再encore喇😆刀切小饅頭(炸) $28即炸饅頭熱辣辣上枱!饅頭炸得脆卜卜,入口酥脆,中間軟綿綿,沾些煉奶吃也不會過份甜膩。蘿蔔絲酥餅 $42層層疊疊嘅酥皮包住熱辣辣蘿蔔絲,咬落口見一條條蘿蔔絲切得好幼細,口感十足,味道也不錯。清燉雞湯 $62揭起燉盅蓋即香味四溢,雞湯少油清澈見底,果真雞味濃郁,必試!特色皇朝小籠包(八色) $108跟返餐廳介紹,小籠包要由味道淡至濃、原味至特色順序品嚐。八款味道包括有原味、人蔘、鵝肝、黑松露、蒜蓉、芝士、麻辣及蟹粉。我比較鍾意食鵝肝小籠包,皆因味道異常地夾!小籠包色彩繽紛除咗滿足視覺,更做到皮薄多湯汁,好高水準呀!京蔥爆肥牛肉 $138京蔥份量十足,炒得火喉剛好,配上鮮嫩嘅牛肉,食起也不會太肥膩。香煎豆沙窩餅 $48豆沙鍋餅外皮炸得鬆脆呈金黃色,內裡則填滿軟綿綿嘅紅豆蓉,甜度適中,值得一試。

刀切小饅頭(炸) $28
刀切小饅頭(炸)

蘿蔔絲酥餅 $42
蘿蔔絲酥餅

清燉雞湯 $62

特色皇朝小籠包(八色) $108
特色皇朝小籠包

京蔥爆肥牛肉 $138

香煎豆沙窩餅 $48
香煎豆沙窩餅

刀切小饅頭(炸)
蘿蔔絲酥餅
香煎豆沙窩餅
  • 特色皇朝小籠包(八色)
2018-11-20 1525 浏览
今晚來到青衣城的樂天皇朝,餐廳時尚中帶古代皇朝氣派的裝潢非常奪目,格調高雅。餐廳一面可以看到師傅們努力地製作小籠包。裝潢雖氣派十足,但看一看餐牌,價錢十份合理。坐下來,先品嚐小食-栗子花生。每次來到樂天皇朝必點的-特色皇朝小籠包(八色) $108。色彩繽紛,驚喜的味覺享受,讓人每次食都回味無窮。介紹一次八色小籠包即是招牌原味、蒜香、人參、鵝肝、川味、芝士、蟹粉和黑松露。湯汁精華全在這薄薄的彩色小籠包皮內,忍不住咬一小口,品嚐一下湯汁。不加任何調味,品嚐原汁、原味、原創的小籠包。走油淮揚小元蹄(半份) $98雖然只點了半份元蹄,但份量十足。元蹄肥而不膩,肉香四溢豬皮含豐富的膠質,滑溜有嚼勁,肉嫩多汁,用刀輕輕一按已經可以輕易把肉分開。上海風味醬鴨 $48製作醬鴨十分耗時,所以不是很多餐廳會提供。經多種調味料烹調,鴨肉已經非常入味,肉質紮實,食落鹹香,正宗的上海風味。個人覺得用來送啤酒是絕配。干燒大魚頭 $168期間限定的干燒大魚頭,讓人回味老上海美饌。煎香的魚頭,加入酸辣湯汁燜煮,收汁上色。魚頭非常入味,清爽不油膩。魚頭鮮嫩多汁,尤其是臉頰部份特別幼嫩,風味十足,令人回味無窮。XO醬爆涼

特色皇朝小籠包

走油淮揚小元蹄(半份) $98

上海風味醬鴨 $48

干燒大魚頭

干燒大魚頭 $168

XO醬爆涼瓜

XO醬爆涼瓜 $68
苦瓜清脆爽口,用上XO醬,當然夠晒惹味,蓋過苦瓜的苦味,保留到喉嚨才散發出的回甘美味。

香煎豆沙鍋餅

香煎豆沙鍋餅 $48
豆沙鍋餅熱辣辣,外皮炸得金黃鬆脆,內面是軟綿綿嘅紅豆蓉,食落有雙重口感。

干燒大魚頭
XO醬爆涼瓜
香煎豆沙鍋餅
2018-11-18 1233 浏览
樂天皇朝,自己已經不是第一次去,佢哋嘅特色皇朝小籠包(八色),如他們所說絕對是小籠包的傳奇,我自己就幫佢改左個名做七彩🌈小籠包,次次嚟到我都一定要食,真係睇到都開心😍門口有氣勢,環境光猛又舒服,好旺場,無他嘅,價錢公道,食物又有質素,自然多人捧場啦。堂內掛上龍袍作裝飾,甚具氣勢,服務員忙過不停,但也保持笑容,值得一讚👍🏻銅製茶壼係樂天一貫的特式,一望而知,服務人員帶客人入座會大大聲講「歡迎蒞臨樂天皇朝」以表尊重😬首先當然要點招牌菜「特色皇朝小籠包」,跟著指示由淡至濃慢慢品嚐,幻想着自己是皇帝成員享受著美味佳餚,做一刻的皇帝也不錯吖🤗「蘿蔔絲酥餅」,絶對是手工製作精美點心,裏面是貨真價實的蘿蔔絲,一絲絲的拉著,入口充滿蘿蔔的味道,正😋「清燉雞湯」和「四川酸辣湯」,燉湯清潤又滋補,正是入秋的好選擇,酸辣湯,酸和辣的比例恰到好處,好味👍🏻「鮮蝦雲吞豬骨湯」,湯底清甜滑口,絕不肥膩,雲吞沐浴在其中,賣相靚之餘,雲吞蝦肉爽甜,味道好夾😍「風沙沙拉排骨」,今次第一次嘗試,沙律汁和排骨味道好夾,酸酸甜甜,好開胃,正好用嚟配上這碟「楊州炒飯」,一啖飯一啖排骨,飽肚又滋味👍🏻再食埋呢份「擂沙湯丸」做甜品
再食埋呢份「擂沙湯丸」做甜品,簡直係Perfect池啦,埋單都係六百元左右,抵喎,唔怪得佢晚晚都咁多人😀
2018-11-17 162 浏览
最愛小籠包@樂天皇朝 出差後坐機場快線返香港,做野做足成日,肚餓餓就在青衣城食點東西才坐車回去,樂天皇朝就在青衣城3樓,非常易搵 時間尚早,人不算很多,等了十分鐘左右便入座,店員非常有禮貌,而且做野好爽手,一個眼神便會走過來為我服務 下午茶時段仲有半價~不過今日用唔到了,留番下次先啦~ 最新MENU 很喜歡他們家自製的飲料,檸檬意米水,生津有益去水腫一流,價錢又不貴,$16大大杯,味道淡淡地,入面的意米口感非常好,必點 八色小籠包是這裡必點的啦~當然你也可以單點原味或是指定一種味道的, 不過顏值最高當然也是八色小籠包啦$108 小籠包有好多味,好似原味,芝士,鵝肝,黑松露,蒜香,麻辣,人蔘 個人最喜歡是麻辣味,味道好香麻辣味,但其實不辣,而肉汁方面每一顆都好多汁,皮薄餡靚 新MENU中的剁椒魚頭$168 是超抵食之選 魚頭非常之大,一來屋企無咁大既爐去蒸,二來跟本好少見到有咁大個魚頭!三來他們用上了大量辣椒和香料去整,屋企都好少有呢類香料去整啦 用上大量香料和辣椒,令魚腥味全消,而魚頭好滑又多肉,真係令人回味無窮 醉雞$78 味道好濃郁酒香,啖啖肉!雞的
最愛小籠包@樂天皇朝

下午茶時段仲有半價~不過今日用唔到了,留番下次先啦~

最新MENU

不過顏值最高當然也是八色小籠包啦$108

新MENU中的剁椒魚頭$168
是超抵食之選

醉雞$78

味道好濃郁酒香,啖啖肉!雞的肉質又嫩滑

麻辣牛肉麵$88
牛肉和麵的份量激多!而且好好食~

湯底夠熱又夠辣,一路出汗一路食真係好過癮

麵條口感適中!不硬不軟,雖然本身已經好飽但實在好食便不禁全部食清光了
2018-10-17 946 浏览
今晚好想食小籠包,而呢間都係出名小籠包嘅樂天皇朝就未食過,所以又試下。位置喺青衣城頂層,喺角落位,但好大個招牌都容易搵。每張枱都有個籃比食客放袋,幾貼心。佢呢到話佢地嘅小籠包係屢獲殊榮小籠包亦有好多味,好似芝士,鵝肝,黑松露,蒜香,麻辣等等,不過都係食傳統啲先,我揀左原味同蟹粉!原味小籠包個皮好有彈性,唔易爛,拎去點完醋又拎番自己個碗都無穿無爛!食落皮唔厚,餡料係肥瘦均勻的五花肉做成,仲有用左雞湯,令到肉又香汁又鮮甜。蟹粉呢個真係超好食,小籠包中有滿滿的膏蟹,大閘蟹蟹粉,加埋豬肉餡,一口咬落去口感非常豐富,非常之香!上海外婆紅燒肉呢個賣相相當唔錯紅燒肉,無論色澤,擺放都好好。但好可惜,得個樣靚,食落去好失望!五花腩雖然肥瘦相間,但無香甜,鬆軟,入口即化嗰種口感,因為肉部分完全煮唔腍,仲要趙好耐先吞到。松子鮮果桂魚呢一道菜式好靚,色彩繽紛,桂魚炸得好平均,非常脆口,魚肉鮮甜,夠滑,配上醬汁好開胃。加上有又脆又香口嘅松子,酸酸甜甜鮮果,真係令人垂涎三尺。

佢呢到話佢地嘅小籠包係屢獲殊榮

原味

蟹粉

上海外婆紅燒肉

松子鮮果桂魚
2018-09-09 1558 浏览
今晚一家人到了這家食店吃晚飯,六點幾到不用等位入得,用膳時間有一個半小時。我們點四道菜。首先是沙拉排骨,酥脆外皮,咬下去啖啖肉。炸饅頭配煉奶也是一絕。炸得外皮脆卜卜。也不是太甜。蒜炒菠菜就比較多油,味道一般,份量適中。水煮魚份量夠三至四人,麻辣配料足,十分惹味。魚片非常鮮滑,但份量較少。裡面還有配菜:芽菜、粉等,十分入味。我們三個女人吃都吃不完。食物整體不錯,價錢相對合理,如果喜歡上海或川菜的朋友不妨一試。
我們點四道菜。首先是沙拉排骨,酥脆外皮,咬下去啖啖肉。

炸饅頭配煉奶也是一絕。炸得外皮脆卜卜。也不是太甜。

蒜炒菠菜就比較多油,味道一般,份量適中。
我們三個女人吃都吃不完。
2018-08-19 1281 浏览
第一次嚟食,古不到都有驚喜!食物確有水準👍賣相都5錯👍尤其四川麻辣水煮😋可選擇不同辣度👍我地就試下食一辣,5多食辣嘅人都會接受到!味道又啱啱好👍如果食得辣會見議食3辣以上😂必試蒜香排骨👍啖啖肉又炸到啱啱好!正👍四川夫婦肺片味道5錯!不過就得一個辣味,5太辣,如果好食得辣就會覺得佢完全5辣😂芝麻醬油麥菜真係好特別👍感覺好fresh好爽口😋食得油膩煎炸嘢後食佢真係好正👍上海醬油鴨好食過好多舖頭😋5會乾爭爭又啖啖肉👍我還是喜歡原味小籠包多一點。。8色的其實都係整色整水😆不過味道都Ok的😂整體食物都
必試蒜香排骨👍啖啖肉又炸到啱啱好!正👍
  • 四川水煮牛肉
  • 蒜香排骨
  • 原味小籠包
2018-08-14 849 浏览
除了每年的青衣戲硼外, 平時卻是很小來青衣這頭, 聽聞這間樂天皇朝出名七彩小寵包便走來試試.  昨天叫了三味菜. 三味也令我感到深刻. 而且環境也 很整潔新淨. 令人吃得舒服. 皇朝小寵包---一共有八款味道(包括: 原味, 人參, 鵝肝, 黑松露, 芝士, 蟹粉, 蒜香, 麻辣), 每款味也很入型入格, 我最喜歡是麻辣, 雖沒有辣的感覺, 但卻很濃麻辣的味覺. 而且也有教你吃的次序, 有趣. 辣子雞丁---味道不算辣, 而且雞粒很大粒, 有別於其他辣子雞, 雞粒很脆很香口. 令平日不吃雞皮的我也連雞皮一起吃下. 麻醬油麥菜---生的油麥菜配芝麻醬, 有種VIETNAM米紙春卷的感覺, 清新而不油膩, 絕對是健康之選. !!

皇朝小寵包

辣子雞丁

麻醬油麥菜
2018-08-13
皇朝小寵包
辣子雞丁
2018-07-22 803 浏览
早日到了青衣城樂天皇朝晚餐, 久違的吃了上海菜。這裏的上海菜感覺沒有什麼上海風味, 但環境舒適,也是一個晚上聚餐好地方。小食 -陳皮五香牛肉蟹粉小籠飽加上陳醋和薑絲配合味道很好。這裏的小籠包可以有不同的味道選擇,不同的顏色,代表不同的餡料。但我還是吃最為妥當的蟹粉小籠包吧。很深刻的印象是它有芝士味的小籠包,如果大家有興趣的話也可試試。蟹粉炒飯有點失望。在炒飯上加一層糊狀的汁,吃不到蟹粉的味道,没有炒飯的乾爽要改善。擔擔麵湯底不错,味道很好,如麵條能再爽口會更好。感覺食物可以一試,而這裏的環境舒適,也是不錯的聚餐地方。

小食 -陳皮五香牛肉

蟹粉小籠飽加上陳醋和薑絲配合味道很好。

擔擔麵湯底不错,味道很好,如麵條能再爽口會更好。

感覺食物可以一試,而這裏的環境舒適,也是不錯的聚餐地方。

2018-07-11 595 浏览
一開始吃,是因為被八色小籠包吸引,吃過一次後,還是覺得原味的最好吃.青衣這家店的話比較適合4人或2人用餐,人多就會等比較久.因為店裏的設施都是4人臺比較多.環境我很喜歡他們很明亮的燈光.上菜速度很好笑,不然就是不來,一來全部一起出.芙蓉賽螃蟹,蛋很滑,配白飯最好吃.炸饅頭,外脆內軟,點埋煉奶.good.每次必點.蟹粉炒飯,剛剛吃還可以,之後會有點鹹,不知道為什麼.所以到後來我把芙蓉賽螃蟹,撈埋一起吃,意外的很適合.酸菜黃魚豆腐湯,有點失望,完全不夠酸,魚也比較多刺,最後只能喝湯,還好豆腐很滑.試過一次就夠了.肉絲年糕豬骨湯,這碗我不知道是師傅失手,還是什麼鹹到不行,4人都覺得鹹,應該不是我們味覺的問題吧!絕對不會再點的一道菜.😄主打小籠包,應該不用多介紹啦!大家記得趁熱吃就對了!總結:有空想吃小籠包就可以去吃.不過也不失.下午茶好像有優惠哦!
芙蓉賽螃蟹,蛋很滑,配白飯最好吃.

炸饅頭,外脆內軟,點埋煉奶.good.每次必點.

主打小籠包,應該不用多介紹啦!大家記得趁熱吃就對了!

2018-06-02
2018-06-22 431 浏览
見Yahoo團購有優惠,就約埋兩位朋友來幫襯。用75元就買到100元現金券,我們買了3張,共慳了75元。首先,來一碟前菜冷盤♡五香牛肉♡賣相吸引,砌得齊整,美味可口。第二道菜 : ♡糖醋魚塊♡魚塊新鮮炸起,甘香而不油膩,配菜有紅椒,青椒,洋葱,混合甜酸汁,味道滿分。💯第三道菜 : ♡蘿蔔絲酥餅♡出名好食,外皮香脆,內饀是滿滿又熱又香噴噴的蘿蔔絲,上海有名點心,果然名不虛傳。💯第四道菜 : ▽蟹粉炒飯▽這個味道有些古怪,也可能我們不懂吧!薑汁味很濃烈,吃不出蟹味道。這個絕不推介。第五道菜 : ○無錫鮮肉鍋貼○外皮煎得恰到好處,香脆美味又不油膩。內饀的豬肉沒有肥,沾上薑絲和醋去吃,口感應更健康美味。第六道菜 : 叫上甜品 ♡宮廷驢打滾♡這個名稱很特別,是凍甜點,賣相精美。內饀卷了甜荳蓉,個人口味極之喜歡。埋單時,下載團購優惠券出問題,用手提電話試了多次都不成功。經理只好直接聯絡Yahoo公司解決問題,最後團購優惠成功用到,但就擾攘近30分鐘。有了這次教訓經驗,下次團購先在電腦下載及印好優惠券才穩妥吧!

首先,來一碟前菜冷盤♡五香牛肉♡

賣相吸引,砌得齊整,美味可口。

第二道菜 : ♡糖醋魚塊♡

第三道菜 : ♡蘿蔔絲酥餅♡

第四道菜 : ▽蟹粉炒飯▽

這個味道有些古怪,也可能我們不懂吧!薑汁味很濃烈
,吃不出蟹味道。這個絕不推介。

第五道菜 : ○無錫鮮肉鍋貼○

外皮煎得恰到好處,香脆美味又不油膩。
內饀的豬肉沒有肥,沾上薑絲和醋去吃,
口感應更健康美味。

第六道菜 : 叫上甜品 ♡宮廷驢打滾♡

這個名稱很特別,是凍甜點,賣相精美。
內饀卷了甜荳蓉,個人口味極之喜歡。

有了這次教訓
經驗,下次團購先在電腦下載及印好優惠券才穩妥吧!
2018-06-21
用餐优惠
團購
  • 宮廷驢打滾
  • 糖醋魚塊
  • 蘿蔔絲酥餅
2018-06-18 480 浏览
今日係父親節,都算唔太多人,不過都要等成個鐘頭。俾你睇到半個廚房,但都唔會有太大油煙。話佢係上海菜又唔係上海,冇上海粗炒,冇炸銀絲卷,想食傳統啲嘅上海菜都唔會有!一坐低就俾你雖然要$30,但味道醃得不錯,入面有花生和粟子。 擔擔麵都幾辣,麵質不錯,食得出是手打的,花生嘅味道沉曬底。 唔會再叫八色小籠包,最穩陣係叫原味小籠包,小籠包嘅湯汁夠,入面舊肉唔會太實。 拉麵比較碎,唔夠熱,其他配料都好少。有好香嘅話梅味,不過比較多肥肉,同埋份量真係太少喇! 魚塊都炸得幾脆,味道酸酸甜甜,易入口, 但係啲洋蔥好似冇乜炒過咁比較生。茶芥每位$7,自己剔選想食咩,要叫侍應先會幫手加水,冇咩服務可言!
今日係父親節,都算唔太多人,不過都要等成個鐘頭。

俾你睇到半個廚房,但都唔會有太大油煙。

一坐低就俾你
小食

雖然要$30,但味道醃得不錯,入面有花生和粟子。
皇朝擔擔麵
擔擔麵都幾辣,麵質不錯,食得出是手打的,花生嘅味道沉曬底。
原味小籠包
木樨肉炒拉麵
拉麵比較碎,唔夠熱,其他配料都好少。
皇朝話梅骨
有好香嘅話梅味,不過比較多肥肉,同埋份量真係太少喇!
糖醋魚片

题外话/补充资料: 份量太小
2018-06-17
2018-06-01 392 浏览
一家人出去食上海菜, 食品精緻, 味道一般, 有點失望﹗上次食過小籠包的確唔錯,所以今次再黎試其他新菜式。炸饅頭, 外脆內軟,小朋友好喜歡﹗三色瑪瑙蛋, 凍食的,但太硬了﹗鴨太細, 食不出味道﹗喜歡辣的朋友, 可以試下, 食完會出煙﹗足料﹗上海炒年糕: 師傅可以太心急, 好多年糕都炒唔勻, 仲係白色的,同埋年糕太少。擂沙湯圓,煙軔的口感,好食﹗
一家人出去食上海菜, 食品精緻, 味道一般, 有點失望﹗

上次食過小籠包的確唔錯,所以今次再黎試其他新菜式。
炸饅頭
炸饅頭, 外脆內軟,小朋友好喜歡﹗
3色瑪瑙蛋

三色瑪瑙蛋, 凍食的,但太硬了﹗

鴨太細, 食不出味道﹗
喜歡辣的朋友, 可以試下, 食完會出煙﹗足料﹗
上海炒年糕

擂沙湯圓,煙軔的口感,好食﹗
2018-05-31
炸饅頭
2018-05-16 570 浏览
睇完戲散場都成九點半,好多鋪頭都差唔多準備閂門。經過見到仲有小籠包未關門,問過last order係十點鐘,就入去試下啦。八色小籠包好吸引,五顏六色好吸睛,而且每款都唔同口味原來枱面有建議食法係由淡味食到濃味,中間原味開始到綠色人參順時針一路食落去。建議食法:原味,人參,鵝肝,黑松露,芝士,蟹粉,蒜香,麻辣但係無乜可能一個人食得晒咁多隻小籠包,都係隨心啦!小籠包都係要親熱食,凍左層皮會比較硬。熱辣辣既皮,軟林林又包住唔同既濃湯,入面個饀又多汁鬆軟,係好食既。重點係每個包層皮夠薄得黎又無穿到👍🏻粉皮質感爽口,厚度適中。但係都幾辣,辣得黎又唔夠香同麻,一般啦!年糕炒得好有鑊氣,夠乾身又香口又入味,菜同肉同年糕既比例又岩岩好。味道咸淡又適中。份量都幾多。青衣城上海菜都食過幾間,但依間比較出色!

八色小籠包好吸引,五顏六色好吸睛,而且每款都唔同口味

建議食法:原味,人參,鵝肝,黑松露,芝士,蟹粉,蒜香,麻辣
但係無乜可能一個人食得晒咁多隻小籠包,都係隨心啦!
皇朝小籠包

川味粉皮

上海炒年糕

青衣城上海菜都食過幾間,但依間比較出色!

皇朝小籠包
2018-05-15 280 浏览
放工約咗阿媽去青衣城食飯,所以去咗樂天王朝。晚飯時間人都多,排隊都排左一段時間。點左個招牌白色小籠包,有八隻味,顏色係好靚,但其實啲味道分別不大,唔太食得出邊種打邊種。不過係好食嘅,因為新鮮熱辣辣又多汁。因為唔想食飯所以點左個拉麵,雖然唔係傳統嘅拉麵,但都有叉燒同蛋係入面,而且係右面,啱我口味。麻醬半手抄油麥菜,外型好清除,油麥菜新鮮,加上點點麻醬,就已經係好好味嘅調味料。京醬肉絲就可以用塊餅皮包住食,一來冇咁熱氣,二來酸酸甜甜好開胃。最驚喜係個竹筒魚片,雖然微辣,但係魚片10分嫩滑,辣味好香,食完好醒神。食完鹹野點左個甜品,名叫宮廷驢打滾,十分有趣。其實就係煙煙韌韌的糯米團包住紅豆蓉,唔會過甜,幾好食。仲有點左個清心丸糖水同埋桂花酒釀丸子。兩者甜度都控制得剛剛好,桂花味好香,丸子好有咬口,清心丸又好食,最鍾意食呢啲中式糖水。雖然唔係食咗好多野,但係好飽足。

2018-05-15
  • 竹筒魚片