將軍澳中心裝修左甘耐都係第一次黎,成個環境改左好多,地方光猛左,又多左好多鋪頭,尤其係餐廳!今次試呢間樂天皇朝係小籠包專門店,但係都有好多中菜菜式,也有川菜,主要係滬菜(上海菜)🥰🥰仲有得飲茶🫖,茶🍵種類係普洱茶。水滾茶靚,濃淡適中。八色小籠包係主角,吾叫就好似無左靈魂😄八種色係八種吾同既味道:紅色-川味 (吾算辣,但係有椒麻味道)白色-原味(沾點醋一齊食,味道係最原始,也是最好味道既,先可以成為主打。)黑色-黑松露味(味道係濃烈的黑松露味道,鐘意既話好鐘意個gas味,吾鐘意既話就會覺得太濃烈味道。)黃色-芝士味(真係好芝士,諗住會係芝士湯汁甘樣,但係食落好似係一塊芝士放落去甘樣,味道可以😌)啡色-鵝肝味(聽講有好濃烈鵝肝味)綠色-糟溜絲瓜橙色-蟹粉灰色-蒜香一籠八色的確好吸引,但係每個都係得一個🥲同朋友分享食,所以無法試曬所有味道,我覺得大家想要一個人食曬所有味道既話,建議自私食一籠🥲🥲我都想自己食曬八種味道😄😄😄旁邊的係吾小心比肚餓既我撩左幾下既四川抄手拌麵,呢個有少少辣少少酸,上檯果下有幫你基本撈好左麵,麵好彈牙,色香味俱全,四隻抄手皮簿餡靚,真係好好味😋朋友想食紅燒肉,所以我地

紅色-川味 (吾算辣,但係有椒麻味道)

啡色-鵝肝味(聽講有好濃烈鵝肝味)

綠色-糟溜絲瓜

橙色-蟹粉

灰色-蒜香

朋友想食紅燒肉,所以我地叫左上海外婆👵紅燒肉,上檯個色真係好靚既醬油色,味濃又吾會死咸,五花肉一層肥一層瘦,肥瘦相間,肉質淋滑吾柴,的確對得住佢呢個價位😀😀😀

甜品簡左個擂沙湯圓,佢係黑芝麻餡的湯圓裹上了花生碎,花生🥜碎包裹得好均勻,好香既花生味道,花生夾埋黑芝麻的餡,食落有雙重感受。🥰🥰🥰

總結黎講,呢個價位食呢餐的確很不錯,有如此質素係同價錢成正比例。如果有幾位朋友一齊黎一齊開開心心傾住計,一邊飲下茶,一邊食下小籠包同埋上海茶,的確係個享受😎
四川抄手拌麵
抄手
八色小籠包
擂沙湯圓
  • 皇朝小籠包
  • 四川抄手拌麵
星期五13:30 食午市,大半舖都係吉嘅。叫咗小籠包、口水雞、酸辣湯拉麵、蟹粉小食等六項。點菜時講明湯麵要剪麵一下。最快到係口水雞,一個碗仔份量,賣相唔錯。然後係酸辣湯拉麵到。咁傳菜人員上菜時,我問了一句:「剪咗麵呵?」對方回:「咁你都睇唔到?!」嘩!原來唔問得嘅!其實,答一句「剪咗喇」或者「係呀」唔係更簡單咩?仲咩要語帶挑釁咁回應?好,有麵食就開始食雞。撩開見到少少粉紅色,我明蒸雞有時近骨的肉會啲啲粉紅。但睇清楚…原來血水都响碟底,唔係紅油。🫣😱又係頭先嗰位服務員,我話:「好唔熟喎⋯⋯睇下」佢話:「係咁㗎」有另一位員工問咩事,我話:「好唔熟,有血水喎」咁呢個服務員話:「不如同你取消啦,因為再整一份都可能係咁上下」好啦,取消啦,可惜啲,仲一心想食口水雞。再點咕嚕肉,但等了十五分鐘先知漏單,咁算數喇,埋單走人!發現漏單嘅服務員不停道歉,其實唔係佢嘅錯,佢冇接我order, 會一都好有禮貌咁道歉。埋單又多謝多謝。如果另一位服務員可以有呢位一半咁好態度,我回頭再食嘅機會都高啲。蟹粉小食過得去,都係平常菜式小籠包同四季豆水準高啲。

最快到係口水雞,一個碗仔份量,賣相唔錯。

對方回:「咁你都睇唔到?!」

又係頭先嗰位服務員,我話:「好唔熟喎⋯⋯睇下」
佢話:「係咁㗎」
有另一位員工問咩事,我話:「好唔熟,有血水喎」

蟹粉小食過得去,都係平常菜式小籠包同四季豆水準高啲。
口水雞
2022-11-25
用餐优惠
優惠券
  • 原味小籠包
同好友去將軍澳中心聚舊, 見到個好吸睛既彩色小籠飽宣傳海報, 於是便入內試下。餐廳樓底好高好寬敞,感覺貴氣,初步印象已經不錯。打開餐牌, 嘩好多野食都好吸引! 首選緊係皇朝小籠飽, 果然係signature, 共8粒, 每粒都唔同味,亦好好味, 值得推薦! 我特別鍾情鵝肝小籠飽, 淡淡的鵝肝味混入豬肉湯內, 食到味覺的層次感. 朋友就鐘意黑松露味, 佢話味道唔會太搶亦好夾另外試左個皇朝擔擔拉麵, 麵算彈牙,微辣, 可惜湯底唔夠熱。 蔥花皮蛋豆腐, 亦值得推介, 豆腐切片好刀法亦好滑, 加埋蔥花皮蛋好香好好食。貪新鮮試左個上海風味醬鴨, 原來好乾身唔肥膩,但偏鹹, 好友試左一件就無再食啦😅 除了皇朝小籠飽, 最讚係甜品: 擂沙湯丸同埋桂花酒釀丸子。擂沙湯丸的花生碎好香, 入口混和湯丸的黑芝麻糊,好滿足。桂花酒釀丸子亦係好好味, 細細粒的丸子口感煙韌, 伴隨陣陣桂花酒香,令人回味。 餐前小食係栗子加花生, 栗子同花生都炆得好腍, 食得出餐廳對食客的盛意。
同好友去將軍澳中心聚舊, 見到個好吸睛既彩色小籠飽宣傳海報

打開餐牌, 嘩好多野食都好吸引!

2022-11-18 107 浏览
又到一年一度大閘蟹當造季節🦀,行過見到呢度新出左大閘蟹餐牌,即刻入黎試下,仲有蟹粉小籠包Tim~最後特地叫左呢個蟹粉雙黃面,黎到都無失望,蟹粉好足料,有好多金黃色既膏同蟹肉,好有蟹鮮味,店員教我地將蟹粉淋上面,啖啖都食到蟹粉,面係脆口,口感既得意同特別,淋上蟹粉之後會索晒汁勁濃味,另外仲叫左最出名既原味小籠包,皮簿多汁,同新鮮蒸好,夠晒熱😋😋仲有酥炸排骨,唔油,入味惹味,次次黎到必點👏👏

2022-11-18 73 浏览
🙋🏻‍♂️餓底探員今晚去咗將軍澳調查呢間八色小籠包,呢個小籠包係必食嘅,除咗小籠包仲有多款上海菜式選擇🍽 特色皇朝小籠包 $138📸表示呢個小籠包有8種色,色彩鮮艷奪目,睇見都相當吸睛🙋🏻‍♂️表示個小籠包有8種口味,建議食法係由淡到濃逐一品嚐,原味,糟溜絲瓜,鵝肝,黑松露,芝士,蟹粉,蒜香最後川味咁食,就可以 完全體會到8種獨特嘅口味,小籠包食落鮮甜多汁,咁多隻味入面餓底覺得最有印象係黑松露同蟹粉,黑松露味好香濃,蟹粉鮮味夠突出,令人一試難忘🍽上海生煎包 $45📸表示個生煎包好大嚿,底層煎到金黃色,同雪白嘅頂層形成一個對比,賣相好靚🙋🏻‍♂️表示個生煎包頂層鬆軟,底層煎到好香脆,一啖咬落去食到雙重口感,個生煎包食落充滿香濃肉汁,香口惹味🥟蟹粉鍋貼 $55📸表示個鍋貼漲卜卜好飽滿,同個生煎包一樣底層煎到金黃色,頂層蒸熟,賣相吸引🙋🏻‍♂️表示個鍋貼外皮煙韌,内裡多汁,蟹粉味道鮮甜濃厚,好味到停唔到口🍚鮑魚炒飯 $128📸表示個炒飯一上枱聞到好香,炒飯用砂鍋裝住,頂頭放咗隻鮑魚,睇見都興奮🙋🏻‍♂️表示個炒飯用雞蛋,肉碎等配料炒成,食落有鮑魚汁嘅味道,香口惹味,食完想再食多碗🍲肉絲年糕豬骨湯 $8

🍽 特色皇朝小籠包 $138
📸表示呢個小籠包有8種色,色彩鮮艷奪目,睇見都相當吸睛

🍽上海生煎包 $45

🥟蟹粉鍋貼 $55

🍚鮑魚炒飯 $128
🍲肉絲年糕豬骨湯 $85
📸表示個年糕豬骨湯好大碗,有勁多年糕同津白,感覺幾抵食
🙋🏻‍♂️表示個年糕食落口感煙韌,津白吸收咗豬骨湯嘅味道,食落鮮甜入味

⚠️溫馨提示
蟹粉系列嘅產品供應期去到今個月30號,要食就趁快喇

📈吃貨指數
😋好味度 8/10
🔙返啅度 8/10
2022-11-18 67 浏览
樂天皇朝有好多嘢食陳皮五香牛肉($75)- 真係好考刀功,每片牛肉可以切得咁簿咁平均。雖則陳皮味唔太岀,但整體都好好味。成都口水雞($88)- 本身問餐廳有無得走辣,但走咗辣又點會係口水雞呢?所以餐廳好好個辣醬另上,咁樣又唔會過鹹同辣,味道啱啱好。個雞肉都好滑好鮮嫩。龍華素鴨($68)- 呢碟好精緻,個豆皮好有咬口。花素蒸餃($63)- 一客六件算掋食,裡面菜餡好豐富,脹卜卜!鮮蝦抄手拌麵($73)- 呢個麵好惹味,但都幾麻辣,唔太食得辣嘅要小心啲~個雲吞好味,鮮蝦大舊又彈牙,多啲就仲好🤣
樂天皇朝有好多嘢食

龍華素鴨($68)- 呢碟好精緻,個豆皮好有咬口。

特色皇朝小籠包 $138有8款唔同味道😍啱晒心大心細嘅我😍一次過可以試晒唔同口味🤤有原味、蒜香、絲瓜、鵝肝、川味、芝士、蟹粉同黑松露,粒粒都皮薄餡靚,鮮甜多汁,我就最鍾意蟹粉味,入口啖啖蟹鮮鹹香,香濃滋味蟹粉鍋貼 $55呢個係季節限定,蟹迷注意⚠️做到今個月尾咋,鍋貼煎得香脆,一口咬開伴隨蟹香,滿滿肉汁,香口惹味雪菜肉絲豬骨湯拉麵 $70湯底清甜,拉麵順滑彈牙又掛湯,加上雪菜肉絲,清淡爽口擂沙湯圓 $45口感煙韌軟糯,軟糯嘅糯米包住香甜可口嘅黑芝麻餡料,非常滿足
特色皇朝小籠包 $138
有8款唔同味道😍啱晒心大心細嘅我😍

蟹粉鍋貼 $55

雪菜肉絲豬骨湯拉麵 $70
湯底清甜,拉麵順滑彈牙又掛湯,加上雪菜肉絲,清淡爽口

擂沙湯圓 $45
口感煙韌軟糯,軟糯嘅糯米包住香甜可口嘅黑芝麻餡料,非常滿足
樂天皇朝 (將軍澳中心) (將軍澳).▪️醋醬海蜇頭▪️.呢個真係我黎食嘅原動力,海蜇頭爽脆,夠酸夠開胃,伴碟嘅仲要係青瓜.▪️京醬肉絲配薄餅 ▪️.想食薄餅包肉,但原來都有少少甜,肉絲份量勁多!.▪️原味小龍包 (6PCS) ▪️.黎呢到好多時必吃小籠包,十八摺皮薄,入面爆湯💜.▪️酸辣湯拉麵🍜▪️.酸辣湯麵係男朋友好喜歡,貪佢酸辣開胃.📌 樂天皇朝 (將軍澳中心) (將軍澳)將軍澳唐德街9號將軍澳中心地下G31號舖.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
樂天皇朝 (將軍澳中心) (將軍澳)

▪️醋醬海蜇頭▪️

▪️京醬肉絲配薄餅 ▪️
想食薄餅包肉,但原來都有少少甜,肉絲份量勁多!

▪️原味小龍包 (6PCS) ▪️
黎呢到好多時必吃小籠包,十八摺皮薄,入面爆湯💜

▪️酸辣湯拉麵🍜▪️
酸辣湯麵係男朋友好喜歡,貪佢酸辣開胃
📌 樂天皇朝 (將軍澳中心) (將軍澳)
將軍澳唐德街9號將軍澳中心地下G31號舖
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-11-09 59 浏览
樂天皇朝最出名應該係佢個七彩色唔同味既小籠包。我耐唔耐都會帶呀媽去食下,啲野食幾好味得黎價錢又唔貴。蟹粉小籠包 $138小籠包必嗌架啦。食蟹季節,咁就試下個蟹粉小籠包。全部即叫即蒸,皮薄餡靚。成個擺入口一咬即爆汁,滿口蟹鮮味😋蟹粉鍋貼(3件) $55煎到個底金黃色,係脆架。呢個一咬泌左啲汁出黎彈到件衫🥲真係Juicy到呢😅麻醬油麥菜 $68呢個我每次都會嗌。油麥菜加青瓜。好新鮮,超爽脆。加埋麻醬好夾,簡單得黎好味😋重慶紅油鮮蝦抄手 $78每一粒抄手都好飽滿,蝦肉彈牙,紅油汁酸酸辣辣。皇朝擔擔拉麵 $65好濃厚好香既花生湯底,係幾”結”身,不過我鍾意。

蟹粉小籠包 $138

蟹粉鍋貼(3件) $55

麻醬油麥菜 $68

重慶紅油鮮蝦抄手 $78
每一粒抄手都好飽滿,蝦肉彈牙,紅油汁酸酸辣辣。

皇朝擔擔拉麵 $65
好濃厚好香既花生湯底,係幾”結”身,不過我鍾意。
2022-11-04 84 浏览
今次去左#樂天皇朝 到食飯依到最出名嘅就係#八色小籠包 ,個我見八色小籠包有川味,驚辣嘅我就決定叫佢嘅蟹粉小籠包先($138),畢竟依排好興食蟹蟹粉小籠包有紅色嘅外皮,都幾靚,食落都唔錯,小籠包點都係好食嘅然後我地仲叫左個京醬肉絲配薄餅($98),佢就好似片皮鴨咁,用薄皮包住肉,再加埋佢嘅洋蔥絲,真心幾正。另外我地仲驚唔夠飽,所以我地叫左個雞湯拉麵($93),湯同麵都好正,而雞湯都有雞,不過啲雞已經煲得太老,所以食嚟都無咩意思😂*前菜要15蚊,每位茶水要8蚊
今次去左#樂天皇朝 到食飯
*前菜要15蚊,每位茶水要8蚊
2022-10-30 200 浏览
細個生日我一定提議食樂天皇朝,因為我好鐘意八種顏色既小籠包,每種顏色代表唔同味道😋。今年生日我老母提議食樂天皇朝,原來老母記得我以前鐘意食樂天皇朝,加上屋企附近有分店,我事隔多年終於再度食到樂天皇朝既小籠包!餐廳裝潢比較平民化,無左銅鑼灣嗰種置身古代宫廷既感覺,不過都坐得舒服。- 京醬肉絲配薄餅肉絲份量好多,同京醬一齊炒變得好惹味。上菜時候薄餅熱辣辣,不過好快放涼左。- 雪菜咸肉炒年糕年糕口感煙韌軟糯,面頭亦沾滿雪菜,不過略嫌唔夠入味。另外仲有鹹香十足既金華火腿。- 炸饅頭炸饅頭口感扎實酥脆,加上煉乳令饅頭無咁乾,同時味道好正😋- 皇朝小籠包皇朝小籠包一共有八種味道,分別係原味、鵝肝、蒜香、芝士,蟹粉、麻辣、人參同黑松露😍。外型細細粒,外皮好薄但好易夾起身,每一粒味道好突出,尤其係鵝肝同芝士。總結而言,皇朝小籠包絕對值💯,其他菜式質素中上。

- 京醬肉絲配薄餅
京醬肉絲配薄餅

- 雪菜咸肉炒年糕
雪菜咸肉炒年糕

- 炸饅頭
炸饅頭口感扎實酥脆,加上煉乳令饅頭無咁乾,同時味道好正😋
炸饅頭

- 皇朝小籠包
皇朝小籠包

總結而言,皇朝小籠包絕對值💯,其他菜式質素中上。
2022-10-24
京醬肉絲配薄餅
雪菜咸肉炒年糕
炸饅頭
皇朝小籠包
蟹粉小籠包 $138嚟到樂天皇朝當然一定要試下佢嘅皇牌八色蟹粉小籠包🤩 一打呢籠熱辣辣嘅小籠包,色彩繽紛嘅模樣真係勁吸引,每隻顏色都代表唔同湯汁味道,包括白色原味、綠色人參、啡色鵝肝、黑色黑松露、黃色芝士、橙色蟹粉、灰色蒜香、紅色川味🥟 隻隻都皮薄多汁、款款都與別不同,真係好有新鮮感,岩哂各位中意傳統又創新嘅朋友仔呀🤤蟹粉炒飯 $138未食見到炒至金黃色嘅蟹粉炒飯,已經耀眼奪目🤩 炒飯炒到粒粒分明,配上由大閘蟹身上拆出嘅蟹肉、黃、膏,而製作成嘅香濃蟹粉,蟹粉完全將菜式嘅香氣同埋口感提升到另一層次☝🏻上海生煎包 $45呢碟生煎包雖然同平時食開嘅味道相同🤣 但肉汁上比街邊更為juicy,而且包包都十分之有彈性,新鮮出爐即食,真係好正呀😆淮揚三絲春卷 $45入口香脆嘅春卷,諗起都會令人垂涎三尺🤤 春卷外表炸成金黃色🤩🤩 食落好脆口,春卷餡料豐富又有正宗淮揚味,好味😜
蟹粉小籠包 $138

蟹粉炒飯 $138

上海生煎包 $45

淮揚三絲春卷 $45
2022-10-28 61 浏览
樂天皇朝 (將軍澳中心)將軍澳唐德街9號將軍澳中心地下G31號舖🌍晏晝過開嚟將軍澳唔知食咩好,見到呢間餐廳之後都想食下上海嘢,裝修得幾靚,餐廳座位幾舒服,服務亦都唔錯,決定入去試吓。🔹肉碎乾煸四季豆炒得好有鑊氣,調味好惹味,肉碎一粒粒有咬口,整體份量雖然唔多但係超好味!🔸上海炒年糕上海嚟講,我就最鍾意食炒年糕,年糕加上黃芽白同埋肉絲,配搭得好好,調味唔會太鹹,年糕又唔會太難咬,好軟糯。🔹成都口水雞口水雞嘅賣相一流,就好似用個碗蓋好,每一嚿都好多肉,骨比較少,原來仲可以加$10轉脾位,味道方面口水汁唔會太辣,好頂癮!🔸宮廷驢打滾呢款甜品喺出邊比較少見,估唔到原來係凍食嘅,糯米入邊包住紅豆蓉,成件事好夾,好軟林林,口感味道都值得一讚。
樂天皇朝 (將軍澳中心)
將軍澳唐德街9號將軍澳中心地下G31號舖

🔹肉碎乾煸四季豆

🔸上海炒年糕

🔹成都口水雞

🔸宮廷驢打滾

2022-10-23 51 浏览
上星期同屋企人行完將軍澳之後就去咗食上海菜,呢間上海菜嘅小籠包係我至愛,價錢合理,環境同服務態度都好好,食上海菜首選。😛🦀蟹粉小籠包 $138我同屋企人都好鍾意食佢哋嘅小籠包,今次就叫咗蟹粉(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 一籠有六隻,蟹粉味好出好香。每一粒皮薄饀靚,夾走嘅時候要小心,輕輕一咬就爆汁。🤤 🐷上海外婆紅燒肉 $98紅燒肉係半肥瘦,一碟有六件,紅燒肉唔會好肥,肉質好淋,味道啱啱好。🥲🦀蟹粉炒飯 $138而家大閘蟹當造,佢哋嘅蟹粉炒飯都好多蟹粉,炒飯唔會太鹹,都幾多配料,好好食。😋

🦀蟹粉小籠包 $138

🐷上海外婆紅燒肉 $98

🦀蟹粉炒飯 $138

2022-10-16 112 浏览
樂天皇朝一向出名皇朝八色小籠包,呢日終於試到啦!八款口味包括原味、蒜香、糟溜絲瓜、鵝肝、川味、芝士、蟹粉同黑松露,每個都有唔同顏色,味道亦各有特色!小籠包皮夠簿,夾起又唔易爛,食落充滿湯汁真係好正!另外亦點左五香牛肉拉麵,麵質彈牙硬度剛剛好,牛肉好香又夠稔!最後當然唔少得飯後甜品!宮廷驢打滾:糯米卷裡面包住紅豆餡,外面灑上花生碎,口感豐富,食落真係好煙韌,冰冰涼涼咬口十足。滋補薑茶湯圓:湯圓大大粒,外皮煙煙韌韌,再加上薑湯,暖胃又好味!
樂天皇朝一向出名皇朝八色小籠包,呢日終於試到啦!

最後當然唔少得飯後甜品

午餐