2021-01-11 338 浏览
茶餐廳食得多,但有煲仔飯同煲仔麵嘅又食過未? 我哋上次比較早到,唔使等位,但係食完就見到出面好多人等緊,相信都係因為煲仔麵而嚟!🤣•🥢 真•沙嗲煲仔麵(牛肉) $68🥢 真•沙嗲煲仔麵(豬扒) $68同煲仔飯嘅原理一樣,煲仔可以keep住溫度,冬天食啱晒~ 煲仔麵可以選配牛肉/豬扒/雞扒,麵仲可以揀出前一丁/米粉/粉絲,但同沙嗲最夾嘅配搭一定係牛肉同出前一丁! 😋沙嗲湯底超級濃郁,而且幾杰身,所以啲麵好輕易就掛滿沙嗲湯!配料仲有啲花生碎同芽菜,食到花生嘅香味。牛肉好淋,好嫩滑,不過感覺同沙嗲係分開煮,但好在沙嗲湯夠杰身,令牛肉可以沾滿湯汁;豬扒好薄,唔會好嚡/乾,但就比較普通。

🥢 真•沙嗲煲仔麵(牛肉) $68
🥢 真•沙嗲煲仔麵(豬扒) $68
沙嗲豬扒煲仔麵
沙嗲豬扒煲仔麵
2021-01-09 136 浏览
呢間沙爹煲仔麵好出名,有人話佢唔值$68,太貴,有人話個麵上枱太硬,太熱,食慢d又太淋,聽得多,還是自己黎試一次最實際!講真,人人口味不同,真係要試過先知其實煲仔飯我都好有興趣個麵就$68,熱飲加$5$68聽落係有少少貴,不過我見其他煲仔飯價錢都係比出面高少少!但睇報導話牛肉係用新鮮牛,而且牛肉都算多,咁貴少少又合理!上枱已經好香,湯底夠濃,濃但唔會死咸,有花生香!我本身好食得熱野,同食野快,所以無網上講既上枱太熱食唔到,太慢變淋既問題個底有2-3粒豆卜整體係好味,不過小店,位置唔多,比較逼,同食完好快要走!不過佢無趕人走動作,只係出面等位自己不好意思吧!

講真,人人口味不同,真係要試過先知

其實煲仔飯我都好有興趣

個麵就$68,熱飲加$5

但睇報導話牛肉係用新鮮牛,而且牛肉都算多,咁貴少少又合理!

上枱已經好香,湯底夠濃,濃但唔會死咸,有花生香!

個底有2-3粒豆卜

2021-01-06
午餐
2021-01-09 99 浏览
難得去到慈雲山 緊係要試下最出名既沙嗲牛麵😇個人認為 佢個噱頭係幾好既 打卡一流上枱既時候真係滾住咁 好吸引😍食落第一啖好香既花生味 麵既話我中意食爽 所以一上枱冇幾耐就食 員工會同你講如果想食林身d既話 要煲多一陣牛肉就真係麻麻🤮🤮好「那」既牛肉黎所以本身極度抗拒🤥仲要成68蚊一碗 真係貴左d食一次就夠☹️
難得去到慈雲山 緊係要試下最出名既沙嗲牛麵😇
個人認為 佢個噱頭係幾好既 打卡一流
牛肉就真係麻麻🤮🤮好「那」既牛肉黎
所以本身極度抗拒🤥
仲要成68蚊一碗 真係貴左d
食一次就夠☹️
天氣凍,即時諗起食煲仔飯,但有人反建議話食煲仔麵🧐...沙嗲牛肉煲仔麵。20年老字號屋村傳統茶餐廳,有卡位及長枱,但防疫安全措施就無跟足,人流多。沙爹麵上枱時,店員會提醒焗1分鐘係爽麵,焗2分鐘就係腍麵。一打開瓦煲蓋,陣陣濃香沙嗲味撲鼻而來。配料只有芽菜、豆卜、牛肉及葱粒。牛肉嫩滑腍身,牛味重,沒有被沙嗲味道搶過風頭。沙嗲湯底好濃,但略為過鹹。後其一丁麵索哂個湯就變成沙嗲牛肉「撈」丁,仲越食越鹹,下次可考慮將麵夾在碗內慢慢食。沙嗲牛肉煲仔麵的確有創意,一試無妨,下次可以係屋企自己整🤣。

配料只有芽菜、豆卜、牛肉及葱粒。
牛肉嫩滑腍身,牛味重,沒有被沙嗲味道搶過風頭。
2021-01-02 159 浏览
專門從九龍過去試試這家位於慈雲山煲仔飯,可惜中午都只有沙爹面,但是面也都好好吃,沙爹味道超級濃郁,滾滾熱上桌,我要了一個煎蛋放在裡面,太好味了!下次有機會一定要去試試他家的煲仔飯,相信一定也不錯喔!
2020-12-28 235 浏览
因為有啲事要做,所以去慈雲山,見到網上介紹一間食煲仔沙嗲面嘅茶餐廳,當然順路去一去。交通方面,我由鑽石山地鐵站荷里活廣場出口出,係小巴站搵去慈雲山中心小巴,係總站落大概行四至五分鐘。去到已經見到係有條人龍,當然立即去門口攞張飛先啦,咁咪有得坐出邊同入邊,攞咗飛就靜靜地得,五張枱大概等咗15分鐘到,都算好快!坐低第一件事件梗係睇餐牌啦,招牌煲仔沙嗲面,價錢都唔抵,但係都值得一試,茶餐廳都有其他午餐下午茶提供,而佢地既質素都唔差。煲仔沙嗲面嚟到,熱辣辣咁上,冬天食特別暖身,沙嗲味極濃,每一條麵條都有濃厚嘅沙嗲汁。如果係沙嗲愛好者既話,一定十分滿意。我哋試咗公仔麵米粉,都覺得公仔麵係比較夾,米粉吸得太多沙嗲汁嘅話,麵質就比較林,失去左米粉既特色。而隨着煲仔沙嗲面附上嘅扒類,就同一般茶餐廳嘅豬扒雞扒冇乜分別。總結黎講,冬天食呢個濃味煲仔沙嗲麵係十分之適合,只係性價比唔係太高,如果你係沙嗲公仔麵愛好者,你一定要黎試試佢!

2020-12-27
2020-12-22 160 浏览
睇到 社交平台有人介紹依間沙爹鍋好食!我平時都好中意食沙爹公仔面既,所以一有機會,就算慈雲山唔係好就腳都好,我都想食出名嘅沙嗲鍋。叫咗沙嗲雞扒出前一丁,都$68 一碗,唔算平㗎,佢個沙嗲味都算好濃,有煲仔飯嘅鍋香味,雞扒就正正常常啦我個人覺得食一次就幾開心嘅,冬天食完之後個人都會暖粒粒,下次有機會都可以食埋佢個煲仔飯!應該都會好食嘅。
2020-12-21 403 浏览
最近好興食沙嗲牛肉麵😹沙嗲牛係茶餐廳嘅產物,基本上大部分茶記/冰室都會有,而架更加係年輕人茶記必食之一~而慈雲山呢間茶記出名食煲仔飯,亦都幾有諗頭,「發明」咗沙嗲煲仔麵😹成功吸引到一班年輕人去試~而我今次咁啱行山經過慈雲山,朋友話想試下😹所以黎朝聖~佢餐牌係寫得幾吸引,沙嗲中嘅espresso🍜價錢亦比其他茶記貴一倍,如果真係想黎打卡,一次半次ok嘅,值唔值就睇你覺得呢張相👇🏻值唔值啦~😆😆😆👆🏻佢地係用新鮮嘅牛肉🐮,所以食落唔會乾/鞋👍🏻,同埋都算嫩滑,而牛肉份量比出面茶記多啲啲~麵就有得揀出前一丁/米粉/粉絲,當然一丁係最夾同相對抵啲啦😹而沙嗲醬真係值得讚嘅👍🏻醬汁比較杰身但唔會漿住個口,有濃郁嘅花生香味,亦都有少少花生碎粒~呢個醬汁撈麵撈飯係無得彈嘅~不過,我嗰煲一丁就比較硬,有少少係脆嘅😹雖然一丁係爽口先好食,但如果唔脆就會好啲,因為食到最尾嗰幾啖都係脆(浸到最尾都唔淋😹),唔知係咁啱我嗰煲係咁定煲煲都係,不過我朋友嗰煲就無脆麵嘅😹

2020-12-18
2020-12-19 128 浏览
轉咗兩次車終於黎到出晒名大風嘅慈雲山,今日就係為咗要黎試吓呢個傳說中好好食嘅煲仔沙爹牛肉麵喇!周末人多啲都明白嘅,為咗食好野,都要等吓~叫咗個煲仔沙牛肉爹粉絲,野食都黎得幾快,啲姐姐會提提你食彈牙啲等1分鐘,想食淋啲等兩分鐘,煲仔熱辣辣,沙爹味濃厚,充滿成間食店,食落好似食緊沙爹肥牛煲咁,但換咗係大大塊滑牛,湯汁裡面好多花生碎,明顯足料,食晒成煲真係飽到呢~好啦,遠少少,大風少少,等少少都值啦😋
好啦,遠少少,大風少少,等少少都值啦😋
煲仔沙爹牛肉麵
2020-12-19
煲仔沙爹牛肉麵
2020-12-09 219 浏览
係禁堂食前一晚特登嚟到慈雲山嘅榮記,食佢最出名嘅煲仔飯同埋沙嗲牛麵上網睇到榮記最出名嘅就係金蠔煲仔飯,但因為本人唔係好鍾意食蠔同埋價錢都幾貴,所以我哋今日試吓佢個臘味煲仔飯先,佢啲臘肉真係好有驚喜,上菜嘅時候見到啲臘肉好瘦,但係食落一啲都唔會乾,超香口,佢啲臘腸同潤腸都好好味,因為佢油香滲入左落煲仔飯入面,所以啲飯超香佢個沙嗲牛麵係佢招牌菜,佢啲沙嗲超香濃,超香花生味,仲有粒粒粗嘅花生碎我諗政府開返堂食之後我一會再返嚟試吓佢其他嘅煲仔飯

我諗政府開返堂食之後我一會再返嚟試吓佢其他嘅煲仔飯
2020-12-09 128 浏览
期待咗好耐,終於可以第一次去到,果度環境係一般舊式茶記裝修。但係佢果d 煲仔沙嗲牛肉麵真係好正,個味好濃,煲仔熱上, d 牛肉仲要係滑,無得頂。仲有佢塊豬扒吾un, 浸埋啲湯食真係冇得頂。
2020-12-05
  • 沙爹牛肉公仔麵
  • 沙嗲豬扒煲仔麵
2020-12-07 144 浏览
位於慈雲山嘅小店因此麵而爆紅💥就算平日下午都有唔少人專登慕名而來!幸運地今日等咗15分鐘就入得😬😬.🔸沙嗲牛肉煲仔面 $68 (💡7.5/10)用煲仔上夠哂熱 上到枱度仲滾緊😬沙嗲汁超級濃郁 仲食到粒粒花生🥜不過因為太熱既關係食起上黎都有啲難度😂而且麵會容易變腍(好彩我鐘意食腍麵)😬牛肉份量都足 都算對得起呢個價錢🙂.另外都試咗雞扒但個人覺得沙嗲牛肉係絕配🤪可以叫番牛肉值得一讚係侍應嘅態度都好好同有禮貌雖然只係普通茶餐廳但成個過程都好舒服😌
位於慈雲山嘅小店因此麵而爆紅💥
就算平日下午都有唔少人專登慕名而來!
幸運地今日等咗15分鐘就入得😬😬
🔸沙嗲牛肉煲仔面 $68 (💡7.5/10)

用煲仔上夠哂熱 上到枱度仲滾緊😬

雖然只係普通茶餐廳
但成個過程都好舒服😌
  • 沙嗲牛肉煲仔面
2020-12-06 72 浏览
咁岩去慈雲山 當然要去朝聖出哂名嘅沙嗲麵煲啦當日去到就無上網見到咁誇張 咁多人排隊不過我同朋友加埋5人 都有等左陣緊枱因為餐廳唔大 內面地方都好擠迫 一眼就體哂但都無阻我地要享用美食嘅心情!一坐低 我地就有分別叫左:- 沙嗲豬扒麵煲沙嗲麵煲有得簡跟牛肉之餘 仲有雞扒同豬扒簡岩哂我好想食沙嗲 但又唔太食牛肉嘅人師傅應該仲要係煮沸左個湯 先放個生嘅麵送出嚟比客人 咁就可以食到暖笠笠嘅麵煲 又唔會令麵煮得太冧- 花膠素翅煲其實就係豪華版嘅碗仔翅如果唔食花膠仲有剩素翅煲添出到黎都仲沸騰沸騰緊冬天食暖笠笠- 芝士撈丁黎個就一啲都唔推薦!好普通之餘 仲未倒乾淨啲水。餐廳姐姐見到我地著淺色衫 仲主動提供左圍裙比我地 以免彈到整污糟件衫 十分之細心呀!下次有機會再黎慈雲山 都想試下其他出色既煲仔飯
咁岩去慈雲山
當然要去朝聖出哂名嘅沙嗲麵煲啦
當日去到就無上網見到咁誇張 咁多人排隊
不過我同朋友加埋5人 都有等左陣緊枱
因為餐廳唔大 內面地方都好擠迫 一眼就體哂
但都無阻我地要享用美食嘅心情!
一坐低 我地就有分別叫左:

出到黎都仲沸騰沸騰緊
冬天食暖笠笠
花膠素翅煲

- 芝士撈丁
黎個就一啲都唔推薦!

好普通之餘 仲未倒乾淨啲水

餐廳姐姐見到我地著淺色衫 仲主動提供左圍裙比我地
以免彈到整污糟件衫 十分之細心呀!

下次有機會再黎慈雲山 都想試下其他出色既煲仔飯
2020-11-09
沙嗲豬扒麵煲
花膠素翅煲
  • 沙嗲豬扒煲仔麵
2020-12-02 385 浏览
今次係慕名而來既,聽聞呢度嘅沙嗲牛肉煲仔麵好正,所以就嚟咗食啦!!我哋算係早,6點幾黎到都唔使點等位😏食完七點幾出邊已經排晒長龍今次叫咗兩個煲仔,一個面一個飯加份西多士😋😋沙嗲牛肉煲仔粉絲牛肉係滑嘅👍🏽但粉絲就有啲韌,似係未熟透嗰種😅。。。至於沙嗲佢唔係平時食沙嗲牛麵嗰種味,而係似食串燒嗰種,嗰醬料係足料嘅,好杰,有好多花生碎,但香味唔夠!所以我個人就覺得一般🤷🏽‍♀️西多士非常出色!外脆內軟,花生醬夾心,正!芝士雞煲仔飯有別於一般嘅煲仔飯,呢個係特色嘅,一開蓋就聞到好香☺️嘅芝士味,只係個飯有啲濕,如果乾身啲就更好😉,飯撈埋會有拉絲嘅效果,但一定要趁熱食因為凍咗就唔好味😖總括來講都OK嘅,只係性價比唔算高,如果要排隊入去食我就覺得唔係太值得🙈

今次叫咗兩個煲仔,一個面一個飯加份西多士😋😋

沙嗲牛肉煲仔粉絲

西多士
非常出色!外脆內軟,花生醬夾心,正!

芝士雞煲仔飯
😋為左池名沙爹牛肉麵同麻辣肉餅煲仔飯慕名而來,去到慈雲山朋友帶路去榮記茶室,一到步唔洗等位,即刻入得,店員細心地安排左卡位比我地,望望四周圍既食客,大半以上都有叫沙爹牛肉麵,可見是此店必點食品! 1️⃣池名沙爹牛肉麵-用沙碢上枱,上枱店員一開蓋,看湯底感覺是淡淡的沙爹牛肉麵,點知同朋友試試湯底,味道濃郁,配合<公仔麵>簡直係絕配,牛肉口感非常軟嫩而不爛,不會硬梆梆,難怪經常店鋪經常大排長龍👍🏻 2️⃣麻辣肉餅煲仔飯-雖說<麻辣>,如單獨食肉餅會感覺偏鹹,但只要配合米飯一起入口,味道恰到好處,麻而不辣,不淡不鹹,非常惹味,真係食到津津有味!大推!!!!!! 朋友不太食辣都大推呢個肉餅飯,值得一試!

2020-11-24