突然有一條車仔麵癮,去左好耐無食過既榮記車仔麵,入到去,昔日既裝修依舊係茶餐廳風情,係張張圓檯,可搭檯點左牛肚同麵根車仔麵原本想中途轉料,但佢話入左單,冇得轉添... 同既筷子係大排檔式, 一堆放係檯面哥隻,唔可以祈望會係好乾淨既...一黎到就最搶眼既係好深啡色既湯,係腩汁湯黎既,飲落都幾濃味麵根口感係OK既,但有種油"益"味....唔係咁吸引牛肚都幾好,有咬口, 量亦幾多唔鐘意啲麵好"淋",食唔晒添
突然有一條車仔麵癮,去左好耐無食過既榮記車仔麵,

入到去,昔日既裝修依舊係茶餐廳風情,係張張圓檯,可搭檯

點左牛肚同麵根車仔麵

原本想中途轉料,但佢話入左單,冇得轉添...

一黎到就最搶眼既係好深啡色既湯,係腩汁湯黎既,飲落都幾濃味

麵根口感係OK既,但有種油"益"味....唔係咁吸引

牛肚都幾好,有咬口, 量亦幾多

唔鐘意啲麵好"淋",食唔晒添
牛肚麵根車仔麵
2012-06-19
2012-05-17 7 浏览
很久沒有去榮記了,今天經過見沒有人排隊,便買了個淨豬紅,牛肺,粉腸外賣,盛惠三十。回家打開一看,除了豬紅多啲外,牛肺五件,粉腸只有三件。味道偏甜,下次還是去南記,好味兼底食。
2012-05-17
5 分钟 (外卖自取)
2012-05-05 27 浏览
同女友在 Sogo shopping 完有點餓,順便去榮記食車仔麵招呼: 基本上沒有可言,個個伙記黑口黑面。有個大嬏更加粗口全場滿天飛食物方面越來越唔掂,無味、縮水顧客注意: 最低消費每位25元埋單一共$98個大洋,兩碗麵、一個淨豬紅及一罐可樂D"送" 越來越少而味道越來越差記得上次是禽流感來光顧,沒有豬紅賣。唔通豬紅係雞紅很久沒有來榮記,各得一次比一沒退步。但價錢一路一路進步

食物方面越來越唔掂,無味、縮水
餐牌
顧客注意: 最低消費每位25元
帳單
埋單一共$98個大洋,兩碗麵、一個淨豬紅及一罐可樂
四"送"麵 $36
D"送" 越來越少而味道越來越差
招牌豬紅
記得上次是禽流感來光顧,沒有豬紅賣。唔通豬紅係雞紅
退了色的車仔麵
很久沒有來榮記,各得一次比一沒退步。但價錢一路一路進步
题外话/补充资料: 在腦海中漸漸地把榮記忘記了,如果不是女友提議去榮記,我真係不記得有榮記存在
2012-05-01
招牌豬紅
2012-01-11 23 浏览
呢間野我食左幾年架喇,個湯底真係冇得彈呀!不過暑假果陣食,單雙併都仲係$22之嘛!而家已經加到$24好彩水準都係一樣咁好,叫左牛筋同墨魚頭,正呀!朋友就叫左牛肚,墨魚頭,仲有另外兩樣不過我唔記得左佢成日強調牛肚好好食,可惜我冇興趣
呢間野我食左幾年架喇,個湯底真係冇得彈呀!

不過暑假果陣食,單雙併都仲係$22之嘛!
而家已經加到$24

好彩水準都係一樣咁好,
叫左牛筋同墨魚頭,正呀!
朋友就叫左牛肚,墨魚頭,仲有另外兩樣不過我唔記得左

佢成日強調牛肚好好食,可惜我冇興趣
2012-01-03
2011-12-17 31 浏览
車仔麵來說, 湯底特濃又正的非榮記莫屬, 這邊分店還沒開的時候, 糖街那邊都不知每天有多少人要排隊才可以一嘗它. 幸好現在有分店, 基本上這邊都不用等位, 但都近乎爆場的了, 今晚下層已經滿座, 那只好多走幾步往樓上雅座...二人行點了兩碗三併$29/ 碗, 我倆較喜歡這裡的河粉, 晶瑩通透又滑身. 餸方面每人點不同款, 那就可以交換來吃, 除了蘿蔔, 因為蘿蔔各自都要將它私有化 湯底依舊是超香濃! 牛筋燘得勁腍, 蘿蔔依然是夠腍又甜! 湯底同上! 墨魚頭彈牙, 豬紅很有彈性, 挾起不會散, 蘿蔔同上!在銅鑼灣來說, 約$30 吃一餐也算是相宜了. 所以每經過銅鑼灣又想不到吃什麼好的時候, 就會過來吃呢, 每次都很滿足捧著肚子走.
門面
多款餸自由配搭, 不想想的話, 可點雜粉/麵
正! 牛筋, 魚腐, 蘿蔔河粉
湯底依舊是超香濃! 牛筋燘得勁腍, 蘿蔔依然是夠腍又甜!
正! 墨魚頭, 豬紅, 蘿蔔河粉

• 牛筋
  • 蘿蔔
  • 豬紅
2011-11-29 17 浏览
明明約了今日一起去書展,我和另一位朋友卻在前一晚食完清湯腩之後先去了一趟 ...... 不過書展一次走不完,何況大家都約定了,不能亂放鴿子。如果要票選香港最具特色食物,我會毫不猶疑把車仔麵放在前三位。今餐去了糖街的「榮記」,原來是間名店,玻璃上貼了謝安琪、吳家樂、陳奕迅同老闆仔仔的合照。其實只要食材新鮮(至起碼也不要是放了很久的存貨),腩汁或咖哩汁夠濃,麵質正常,車仔麵都好難唔好食。我車仔麵通常會點以下食材其中幾樣:豬紅、豬皮、牛筋、牛肺、白蘿蔔、魷魚、生菜。而麵我是一定會點粗麵的,如果沒有粗麵則會點河粉。幼麵一般是不予考慮,因為總感覺幼麵只能配雲吞當雲吞麵,另外更科學的原因是直幼麵不太吸汁(彎曲的幼麵如公仔麵才會)。榮記的湯底和腩汁非常濃,很夠味,而且帶我愛的辣味。但口味較淡的可能會感到有點咸。魷魚彈牙、蘿蔔和通菜吸汁、牛筋有嚼勁、豬紅爽口。出色的醬汁和湯底配著我至愛的配料食,簡直是天堂般的享受。服務和環境我倒覺得沒網友們說得不堪,基本的一句多謝還是有的。
2011-08-13 12 浏览
坐左係收銀隔離, 出餸位, 比較峽窄.睇左食評, 叫左牛筋, 魚腐, 蘿蔔, 米等左十分鐘左右, 有得食 ~ 一黎試下個湯, 唔覺有平時食開既腩汁味, 但都幾好味.每碗都有少少通菜, 非常好~ 蘿蔔好甜, 牛筋入味之餘又淋, 魚腐就普通啦 ~雖然我無叫野飲, 但食完都唔口渴.
坐左係收銀隔離, 出餸位, 比較峽窄.

睇左食評, 叫左牛筋, 魚腐, 蘿蔔, 米

每碗都有少少通菜, 非常好~
蘿蔔好甜, 牛筋入味之餘又淋, 魚腐就普通啦 ~

雖然我無叫野飲, 但食完都唔口渴.
2011-08-09
  • 牛筋
2011-08-09 17 浏览
本人經常幫曾榮記,第一佢夠平,第二用料正,湯底好濃,同埋每碗炒麵都有菜係我LUNCH TIME必選!!我每個款式都食過,極LIKE豬頸肉、雞翼尖、豬紅、牛筋仲有辣椒油!!!最緊要係即叫即做,所以等5-8分鐘都值得^^
平! 靚! 正!
係我LUNCH TIME必選!!

我每個款式都食過,極LIKE豬頸肉、雞翼尖、豬紅、牛筋
仲有辣椒油!!!

最緊要係即叫即做,所以等5-8分鐘都值得^^

8 分钟 (外卖自取)
平! 靚! 正!
  • 豬頸肉
  • 雞翼尖
2011-05-08 17 浏览
After trying noodles in soup, I opted for noodles in sauce (Loa mian) this time.Their sauce is basically the same soup for in the soup noodles, but only half the amount in the bowl.Then there is an option of curry sauce or spicy sauce to go on top.For drinks, I had a lemon coke, it was actually lemon flavoured coke by the Cola company, not a glass of coke with a piece of lemon.There were two sauces to choose from, spicy chilli and curry sauce.On the table, there are quite a few plastic cups, the

On the table, there are quite a few plastic cups, they are not for water or drinks but for the bill.

WATERCRESS review at Sugar Street Branch

1月26日, 車仔麵癮又起喇, 銅鑼灣以至全港最美味車仔麵首推榮記~ 餸料可能會冇乜特別, 但係佢地嘅腩汁湯底必定係我地心目中首選~ 佢地越做越大係有原因嘅~::: 牛腩豬頸肉魚皮餃牛肺米 ::: $31一個4 餸米都係$31, 真係好滿足! 湯底依舊濃香, 令到每樣餸都索晒汁, 非常好味~ 最鍾意食嘅牛肺怕會唔新鮮淋pat pat, 好彩佢呢度內臟野夠新鮮又入味, 牛肺彈牙有牛味, 不過份量就少咗d~ 豬頸肉好彈牙, 少少肥好香口惹味~ 魚皮餃同牛腩都係普普通通, 不過有湯底襯托已加咗唔少分~::: 淨菜 ::: $12都係第一次喺榮記食凈菜~ 估唔到都幾大兜! 菜類少得幾乎無得揀, 多數都係得西洋菜. 出奇地d西洋菜一d都唔老, 仲煮得夠淋, 一咬即斷! 味道精粹絕對係個腩汁湯底!! 腩汁中再混集少少牛腩肉碎, 又香又濃, 用嚟送菜食真係一流~::: 忌廉 ::: $6樽裝汽水配車仔麵, 就如漢堡包配汽水, 同樣係絕配! $6一枝雖然貴咗少少, 不過好能夠為車仔麵畫龍點精!只能再說一句: 我地會再番嚟架!

::: 牛腩豬頸肉魚皮餃牛肺米 ::: $31

::: 淨菜 ::: $12

::: 忌廉 ::: $6

只能再說一句: 我地會再番嚟架!
牛腩豬頸肉魚皮餃牛肺米
淨菜
車仔麵嘅好拍檔 樽裝汽水
2011-01-26
牛腩豬頸肉魚皮餃牛肺米
淨菜
2011-02-28 9 浏览
上次午飯因見這邊大排長龍而去了對街乘搭了地獄車仔,這次便改個時間下午茶再來!沒有了人龍但也差不多坐滿了九成.不用細想便點叫了最常吃的幾款配料.每次經過也是人頭湧湧,入內坐下就會明白什麼叫客如輪轉。選擇配搭甚多!已決定下次要試麻辣醬撈麵。大腸,牛腩,魚皮餃配油麵----大腸尚保留一點"腸味"帶點咬口,牛腩炆得入味鬆化吃起來沒有渣,魚皮餃是細細粒外皮像有點黏那種,沒有穿皮依然是咽韌。油麵比常吃到的幼及扁身一點,湯底因加了濃味的腩汁而變得深色,味道足吃後不太口乾就是.連辣椒油也是這邊辣一點,完全把對面街同是賣車仔麵的店技術擊倒!
每次經過也是人頭湧湧,入內坐下就會明白什麼叫客如輪轉。
選擇配搭甚多!已決定下次要試麻辣醬撈麵。

2011-02-24 5 浏览
第二次食榮記, 原來有韮菜餃,叫左韮菜餃加菜粗麵,粗麵比平時既厚身無咁爽,但夠飽肚,菜係西洋菜唔老身,韮菜餃係用雲吞皮包, 無咩味精,菜同肉一比一几好食!可再encore!
2011-02-11 6 浏览
魷魚鬚:一般,唔夠入味春卷:不及南記美味齋:呢個正啊,大大塊,索晒d湯汁,又具彈性,不錯有個雲吞想叫,點知又話無服務確實差!店鋪環境狹窄,需搭台,勁迫!應該唔會再去
魷魚鬚:一般,唔夠入味

春卷:不及南記

美味齋:呢個正啊,大大塊,索晒d湯汁,又具彈性,不錯

有個雲吞想叫,點知又話無

服務確實差!店鋪環境狹窄,需搭台,勁迫!

應該唔會再去
2011-02-11 11 浏览
好耐冇去榮記開餐,無法,搵唔啱腳榮記多人食,無非因為碟雞翼尖,腩汁西洋菜今次去食,四餸車仔麵,翼尖,腩菜,正唔知係咪心理作用,翼尖多到食唔晒,唔夠啃骨頭的話,一定要食 菜,獨沽一味,西洋菜,曾經都好驚佢哋煮唔熟,西洋菜唔熟,會有蟲,但諗真啲,啲西洋菜煮到入晒味,點會唔熟?兩個人埋單唔使一嚿,抵
好耐冇去榮記開餐,無法,搵唔啱腳

榮記多人食,無非因為碟雞翼尖,腩汁西洋菜
今次去食,四餸車仔麵,翼尖,腩菜,正

唔知係咪心理作用,翼尖多到食唔晒,唔夠啃骨頭的話,一定要食

兩個人埋單唔使一嚿,抵
  • 雞翼尖
2011-01-14 14 浏览
自小留連銅鑼灣的我,有數間指定粉麵檔。榮記便是其中一間。記得大概十年前,榮記是在皇室堡附近的後巷擺檔,人多了,便登堂入室,搬進了糖街地鋪。到現在,渣甸街也有一間分店。一間車仔粉麵檔,有甚麼特點令他在云云粉麵檔中成功?我想應該是他的腩汁湯底。每碗麵也會淋上大量腩汁;腩汁很濃味,使整碗麵的湯底很有味。另外,其他的配料也用腩汁煮過,而且煮得入味。今天到來,點了牛肚蘿蔔米。這裡的米粉是不錯的,夠爽,而且因米粉幼,吃時附著多些湯,比其他麵種好味~ (也見到不少人吃油麵,因通常都是車仔檔才有。)牛肚和蘿蔔也很入味,牛肚不會過韌,蘿蔔沒有渣,值得讚的是這裡能保持水準,不會有未煮腍的情況。每碗也會有西洋菜,比起一般食店,他附送的菜是相對多。如平時會叫油菜的人,建議先叫了麵,待麵來了才考慮是否加菜。吃畢埋單,盛惠$22,雖不是十分貴,但想起學生時代是$16兩餸,很有那錢越來越不見洗之感!
自小留連銅鑼灣的我,有數間指定粉麵檔。榮記便是其中一間。
到現在,渣甸街也有一間分店。
一間車仔粉麵檔,有甚麼特點令他在云云粉麵檔中成功?
我想應該是他的腩汁湯底。
每碗麵也會淋上大量腩汁;腩汁很濃味,使整碗麵的湯底很有味。
另外,其他的配料也用腩汁煮過,而且煮得入味。

今天到來,點了
牛肚蘿蔔米
(也見到不少人吃油麵,因通常都是車仔檔才有。)
每碗也會有西洋菜,比起一般食店,他附送的菜是相對多。
如平時會叫油菜的人,建議先叫了麵,待麵來了才考慮是否加菜。

2011-01-11
  • 蘿蔔