2023-11-09 21 浏览
驚喜發現旺角有家日本餐廳有外賣甜品,似涼還熱的天氣,不得不吃杯至愛乳酪雪糕降溫一下。先說紫米和麻薯粒粒,糯軟交集,不失咬口,加上少脆開心果碎,突顯咬口,喜歡朱古力醬的脆皮,好甜女生會喜歡。雪糕不會很易溶化,在口腔中散發酸甜酸甜的冰感,大大口夾配料吃,既軟又脆,份外有層次,口感再加倍。蜂蜜蘆薈帶天然甜香,感覺健康少罪惡感。紅豆挺大,香糯美味,加入玄米茶脆粒增添嚼勁,選了Homemade小山圓培茶醬蠻富茶香😍款色較經典日式。兩杯都要了布朗尼蛋糕,外脆內軟,挺甜的,建議最後菜式,那就不會破壞雪糕的乳酪味道。打卡不錯,配搭不少,口味不太甜,少少酸,飯前吃很開胃,飯後吃也消濟,吃乳酪雪糕總有無限理由。食後感:定價合理,吃乳酪雪糕又多一個新選擇,我和摰友打算常常去幫襯😇

外卖自取
章魚大阪燒(88hkd)佢嘅章魚真係!好多多架!😍大推呢個👍🏻高麗菜🥬嘅比例唔多,更多嘅係章魚🐙、菇🍄😍好真材實料,落料完全唔手軟,cp值幾高🤩慢煮炙燒雞叉燒咖喱湯烏冬(68hkd)一開始見餐牌有雞叉燒都有少少黑人問號❓但一咬真係有啲驚艷,炙燒得好均勻,好有誠意同幾細心,聞落已經好香,雞肉🐓滑而不柴,好厚肉,咖喱係近似汁嗰種,好濃😍意大利可可榛子醬烤蛋糕(138hkd)榛子醬畀得好大方,好濃厚嘅醬,蛋糕有氣孔得嚟幾厚實嘅口感,蛋糕體好濕潤,勁有飽足感,雖然好飽但都清哂🫣即刻肥咗,顏值與實力兼備嘅甜點鳳梨檸檬梳打(+19hkd)係梳打水加鳳梨🍍檸檬🍋醬,鳳梨味道比較突出,撈完都唔會太甜,食完蛋糕🍰refresh下又幾好☺️#foodiblum日式
章魚大阪燒(88hkd)

慢煮炙燒雞叉燒咖喱湯烏冬(68hkd)

意大利可可榛子醬烤蛋糕(138hkd)

鳳梨檸檬梳打(+19hkd)

#foodiblum日式
2023-11-04
  • 章魚大阪燒
2023-11-08 15 浏览
行過見到個宣傳牌寫買一送一就吸引左我過嚟😆係廣華街仁安大廈,簡單日系裝修的小店,除左雪糕,佢哋仲有日式大阪燒、烏龍麵等。買一送一優惠只限外賣,乳酪雪糕可以自選3 款配料+1款醬汁,我哋揀左:🧡草莓脆片、麻薯粒粒、芒果爆珠 +焦糖醬🧡💚開心果碎、抹茶蕨餅、蜜味紅豆+抹茶醬💚乳酪雪糕幾滑唔會太甜,中間啲配料麻薯同埋蕨餅都幾煙靭,我自己最鍾意個芒果爆珠,一咬落去會爆汁。(行行下食緊先發現有杯開心果碎原來冇落到😜不過唔緊要啦)

🧡草莓脆片、麻薯粒粒、芒果爆珠 +焦糖醬🧡
💚開心果碎、抹茶蕨餅、蜜味紅豆+抹茶醬💚

(行行下食緊先發現有杯開心果碎原來冇落到😜不過唔緊要啦)
2023-11-03
下午茶
這間店主要售賣烏龍麵、大阪燒、烤蛋糕、乳酪雪糕、刨冰同窩夫烏龍麵可選蕃薯湯和咖喱湯,和配菜:虎蝦/雞叉燒/和牛漢堡大阪燒主要有4款: 蜆、章魚、蝦、帶子份量很足,上面鋪滿了鹹香的木魚絲,啖啖都可以食到章魚粒。烤蛋糕主要有4款醬可選: 榛子醬、芝麻醬、抹茶醬、焙茶醬雖然餐牌話係2人份量,但4個人分先啱啱好食得曬,份量好大,用料好足,有3款水果一齊上,d醬多大漏出嚟,又唔會太甜乳酪雪糕的話,依家外賣有買一送一優惠,可以食完晚飯之後,外賣帶走🫢配料同醬都可以自由組合依家夜晚食烏龍麵仲有晚市優惠,透過OpenRice book枱有全單85折
這間店主要售賣烏龍麵、大阪燒、烤蛋糕、乳酪雪糕、刨冰同窩夫

烏龍麵可選蕃薯湯和咖喱湯,和配菜:虎蝦/雞叉燒/和牛漢堡

大阪燒主要有4款: 蜆、章魚、蝦、帶子
份量很足,上面鋪滿了鹹香的木魚絲,啖啖都可以食到章魚粒。

烤蛋糕主要有4款醬可選: 榛子醬、芝麻醬、抹茶醬、焙茶醬

• 夕彐大阪燒(章魚)
  • 丸久小山園焙茶醬烤蛋糕
2023-11-08 23 浏览
見廣華醫院對面新開了間日式甜品店,有唔少人食,見到有希臘乳酪雪糕做$58買一送一優惠,可以選擇3款配料&1款醬汁,二話不說就選擇了配料主要分成兩類選擇-餅乾&脆脆類及QQ煙韌類,兩邊大約各有10款選擇⭐️希臘乳酪雪糕(草莓脆片、麻薯粒粒、芒果爆爆珠、榛子醬)乳酪雪糕柔滑,帶點微酸,芒果爆爆珠好正爆哂芒果🥭汁出嚟⭐️希臘乳酪雪糕(開心果碎、蜜味紅豆、蜂蜜蘆薈、脆皮朱古力醬)呢款有蜜味紅豆🫘&蜂蜜🍯蘆薈,所以比上者更甜下次可以試下其他甜品

⭐️希臘乳酪雪糕(草莓脆片、麻薯粒粒、芒果爆爆珠、榛子醬)
乳酪雪糕柔滑,帶點微酸,芒果爆爆珠好正爆哂芒果🥭汁出嚟

呢款有蜜味紅豆🫘&蜂蜜🍯蘆薈,所以比上者更甜

下次可以試下其他甜品
外卖自取
【楓Kaede |久違的乳酪雪糕🍦】最近需要多點甜,捉咗朋友陪我食雪糕,因為($58)買一送一😇。今次係希臘乳酪雪糕,唔算好甜,開心食,食完再減啦!今次呢間日式小店,好出名烤蛋糕同大板燒,不過時間關係,我哋食兩杯雪糕外賣食,下次再堂食啦!食咗咩🍵抹茶醬、蕨餅、紅豆🫘,開心果碎碎。🍫朱古力、Oreo cookie 碎碎、麻薯粒粒。🍁楓 (旺角)📍旺角廣華街1號仁安大廈地下32B-D號舖#楓kaede #旺角美食 #希臘乳酪 #雪糕 #日式甜品
【楓Kaede |久違的乳酪雪糕🍦】

食咗咩
🍵抹茶醬、蕨餅、紅豆🫘,開心果碎碎。

🍫朱古力、Oreo cookie 碎碎、麻薯粒粒。

🍁楓 (旺角)
📍旺角廣華街1號仁安大廈地下32B-D號舖

#楓kaede #旺角美食 #希臘乳酪 #雪糕 #日式甜品
2023-10-29
5 分钟 (外卖自取)
2023-11-07 16 浏览
11月天氣都仲係好熱,喺旺角行咗咁耐街,想搵返個雪糕食吓,但係雪糕食得多都會肥行行吓俾我見到呢間有得食乳酪!即刻落去食返杯入到舖頭係日式風格,位置都算闊落。一杯yoga可以揀三樣配料,我就揀咗Oreo碎,麻糬粒粒同埋白玉丸子。配搭埋抹茶醬。嚟到樣貌已經好吸引,配料都比得好足。食落酸酸甜甜勁開胃,抹茶醬亦都好香,但係又唔會太過苦建議食到一半就可以撈勻啲再食,如果唔係去到個底會剩返好多醬,食完成杯已經幾飽下,好滿足。
行行吓俾我見到呢間有得食乳酪!即刻落去食返杯
入到舖頭係日式風格,位置都算闊落。

2023-11-07 6 浏览
之前試過呢間隱世小店嘅日式烤蛋糕同大阪燒 早排經過見到新推出咗𝔽𝕣𝕠𝕪𝕠~買左兩杯試試(*゚ー゚)ゞ♥ 希臘乳酪雪糕 $⑤⑧|3款配料 + 1款醬汁♡ 𝘖𝘳𝘦𝘰餅碎 // 白玉丸子 // 麻糬粒粒 // 抹茶醬♡ 開心果碎 // 抹茶蕨餅 // 蜜紅豆 // 焙茶醬原來都幾大杯🍨𝓎𝑜𝑔𝓊𝓇𝓉酸甜味突出 所以唔似一般雪糕咁厚重 反而幾開胃 兩款茶醬都係自家製 配上乳酪隱約滲透茶香配料有脆口餅碎同𝙘𝙝𝙚𝙬𝙮類別~建議叫齊幾款 可以有哂唔同口感(‘ε’)麻糬蕨餅呢啲就建議盡快食啦 以免喺低溫擺太耐會變得更韌

♥ 希臘乳酪雪糕 $⑤⑧|3款配料 + 1款醬汁
♡ 開心果碎 // 抹茶蕨餅 // 蜜紅豆 // 焙茶醬

2023-11-07 7 浏览
出開旺角行街,行行下口痕想食下小食或者甜品,點知行過見到呢一間日系和風小店,眼見有希臘乳酪雪糕做緊優惠,好似幾抵食就入去買左。抹茶餅乾碎+抹茶蕨餅+白玉丸子配Homemade小山園焙茶醬杯乳酪雪糕好大杯!好豐富!好抵食!因為無諗到原來咁大杯,差d食唔晒!個乳酪雪糕幾夠硬身,味道夠酸,d醬汁勁多勁濃味個焙茶味勁出,不過d醬汁係個底到就要d技巧先可以食到。Oreo餅乾碎+麻糬粒粒+白玉丸子配脆皮朱古力醬d配料係落得好多,唔會因為有3款配料就比好少,所以絕對可以邊食乳酪邊食到配料,唔洗慳住食。白玉丸子好好食,煙煙韌韌加埋d醬同雪糕好好食。

Oreo餅乾碎+麻糬粒粒+白玉丸子配脆皮朱古力醬

白玉丸子好好食,煙煙韌韌加埋d醬同雪糕好好食。
2023-10-30
2023-11-05 39 浏览
前排喺油麻地開咗間新店,主打多款日式輕食,有大阪燒、大大個軟綿烤蛋糕、FROYO雪糕、刨冰,最近更加入烏冬主食,食物款式多元化,價錢又合理,下午茶去就最適合不過了😍呢度嘅招牌菜係烤蛋糕,一坐底就好叫啦,因為即叫即整,等候時間都要20分鐘左右,有四款口味選擇,義大利可可、芝麻、焙茶同抹茶,感覺前兩者較普通,後兩者更帶日式風味,見隔離附近都係點後面嗰兩款口味😆上枱時真係嚇親,估唔到蛋糕咁大個,質感鬆軟,帶點咬口,上面塗上滿滿嘅homemade焙茶醬,完全唔甜,而且可以加醬,旁邊仲有水果、紅豆、白玉丸子、蕨餅等,整體口感豐富,作為飯後甜品就最適合不過了,不過建議多人share,唔係嘅話真係會飽死😂淨係食甜嘢難免會覺得膩,所以叫埋個大阪燒中和返,即叫即整,材料滿滿,餡料豐富,椰菜、木魚、粟米、沙律醬同大阪燒醬,鹹中帶甜、配料有得選擇蜆、章魚、蝦或帶子,帶子出面未見過,幾有特色,大大粒,鮮甜可口,可以一試!飲品方面有好多選擇,可惜芝麻豆乳賣曬,要咗焙茶同抹茶口味,豆乳比茶味更突出,所以絕對唔苦,茶底味都幾香,大人小朋友都適合!整體感覺唔錯,仲播住日本音樂好有feel呀🧡

2023-11-05 40 浏览
楓 (旺角)旺角廣華街1號仁安大廈地下32B-D號舖。雖然已經秋天,但係下晝天氣仲係成日都好熱 🫠 。熱辣辣最好就係食凍野~ 😌 但要食d健康d一杯凍乳酪就係最好嘅選擇 🥰。呢度嘅乳酪可以自選唔同配料、醬汁,配合唔同人口味。乳酪味道無咩甜真係好健康~ 焙茶醬汁好濃,抹茶蕨餅煙靭,完全係我最喜歡嘅組合,食完之後涼浸浸舒服曬 ❤️ 。呢度仲有其他甜品同主食,下次要試埋先。@kaede_dessert 。#gpigmk

楓 (旺角)
旺角廣華街1號仁安大廈地下32B-D號舖

雖然已經秋天,但係下晝天氣仲係成日都好熱 🫠

呢度嘅乳酪可以自選唔同配料、醬汁,配合唔同人口味

,食完之後涼浸浸舒服曬 ❤️

呢度仲有其他甜品同主食,下次要試埋先

@kaede_dessert

#gpigmk
2023-10-28
2023-11-03 37 浏览
體驗極差1. 經OpenRice 訂坐, 但無reserved 坐位。好彩剛好有枱走,不用等太耐可以入坐。2. 7:30pm晚市只有一個妹妹做樓面,已經QRcode自助落單,但抹不到枱,斟唔切水,上唔切菜,開唔切QRcode.。加上妹妹手腳極慢,每次只可以拎一份餐具,或者只可以拎一杯水。送餐但唔送餐具,送雪糕但係冇俾匙羹,食完唔識執枱。3. Menu 近乎無野揀, 全版蛋糕只得返一款,全版窩夫無,全版刨冰無,烏冬連雞都無,星期五晚市乜都無?!4.選了章魚大阪燒和焙茶蛋糕,大阪燒好不好吃不評論,本人是覺得同我認知的大阪燒有出入,不是難吃,就是不是那一回事。蛋糕等了半小時才說爐壞,沒有蛋糕!5.點了買一送一乳酪雪糕,就那麼2杯,出單出4杯!乳酪雪糕不用煮吧,但又係無限等,終於等到了,好甜,任何配料的味也吃不到,就只有死甜!6. 埋單又係無限輪迴的計錯數,錯完又錯。問可否收Mastercard,話收卡啊,轉頭又話唔收Mastercard。改visa埋單。7.客觀事實,只要你一入門口就知成個setting 好有問題。system panel 係最入面,但開新QRcode俾客係最出面,每開一枱新
體驗極差

7.客觀事實,只要你一入門口就知成個setting 好有問題。system panel 係最入面,但開新QRcode俾客係最出面,每開一枱新客,來回最少2轉,加上樓面妹妹好甩漏,不斷花時間來來回回。system 出錯單已經好有問題,但收錢系統得一條線,我唔用八達通,就拆線駁信用卡機,卡機要由頭load要時間開機,所以收銀要做好耐,妹妹又出唔到餐,外賣就係咁排隊,堂食又做唔切。

結論:我完全唔知食咗啲咩,服務零甚至負,但收你服務費。
2023-11-03
2023-11-03 78 浏览
這間日本餐廳位於旺角,鄰近油麻地站廣華醫院,主打一系統的地道日式料理,其中巨型日系烤蛋糕和大阪燒更是招牌菜。店內環境以簡約的木材為主,裝潢充滿日式洋食屋的格調,適合約會或多人聚會。飛驒和牛漢堡扒蕃茄湯烏龍麵 - $108超大塊和牛漢堡厚度適中,煎得略帶焦脆,肉味濃郁及肉汁極度豐富;自家餚製鮮蕃茄濃湯極濃稠,酸酸甜甜有一粒粒鮮蕃茄肉,煙韌彈牙的烏冬好掛湯;更有半熟糖心蛋、嗚門卷、香甜栗米粒及紫菜作配料,十分豐富。炙燒慢煮雞叉燒咖喱湯烏龍麵 - $78四件雞叉燒外焦內嫩,慢煮保留最大程度的肉汁,毫不乾柴;自家餚製咖喱湯同樣濃稠,有著香甜的日式咖喱香,同樣有豐富配料。帶子大阪燒 - $98淋滿紫菜粉、蛋黃醬及醬汁,再鋪上大量柴魚片,好吸引;外脆內嫩的大阪燒,有著柔軟的麵粉,內有爽脆的椰菜絲,更有一粒粒雪白的帶子仔爽滑彈牙。蜂蜜柚子梳打 +$19酸酸甜甜的柚子帶香甜的蜂蜜味,有碳酸氣泡的清爽。西柚烏龍茶 +$19清新的烏龍茶帶濃厚香甜的西柚果香。
飛驒和牛漢堡扒蕃茄湯烏龍麵
飛驒和牛漢堡扒蕃茄湯烏龍麵 - $108
炙燒慢煮雞叉燒咖喱湯烏龍麵
炙燒慢煮雞叉燒咖喱湯烏龍麵 - $78
帶子大阪燒 - $98
蜂蜜柚子梳打
蜂蜜柚子梳打 +$19
酸酸甜甜的柚子帶香甜的蜂蜜味,有碳酸氣泡的清爽。
西柚烏龍茶
西柚烏龍茶 +$19
清新的烏龍茶帶濃厚香甜的西柚果香。
2023-10-28
2023-11-03 17 浏览
再訪廣華街打卡Cafe 楓,今次有新品刨冰同蕃茄烏冬晏晝1:00開,坐左15分鐘已經滿座,可以睇得出人氣爆棚慢煮燒雞蕃茄湯烏冬叫咗個蕃茄湯烏冬,蕃茄湯底非常之濃郁燒雞肉質鮮嫩,上面鋪左少少照燒汁,甜甜地帶子大阪燒呢個係健康版嘅大阪燒,裏面夾咗勁多椰菜口感比較煙I’m,唔會食到成口粉開心果刨冰開心果醬甜甜哋,食落唔會太Heavy焙茶牛奶 芝麻牛奶用咗3.6牛乳,味道香醇濃郁芝麻牛奶好飲啲,厚厚一層芝麻醬,香得來唔會太甜
再訪廣華街打卡Cafe 楓,今次有新品刨冰同蕃茄烏冬
晏晝1:00開,坐左15分鐘已經滿座,可以睇得出人氣爆棚

慢煮燒雞蕃茄湯烏冬
叫咗個蕃茄湯烏冬,蕃茄湯底非常之濃郁
燒雞肉質鮮嫩,上面鋪左少少照燒汁,甜甜地

帶子大阪燒
呢個係健康版嘅大阪燒,裏面夾咗勁多椰菜
口感比較煙I’m,唔會食到成口粉

開心果刨冰
開心果醬甜甜哋,食落唔會太Heavy

焙茶牛奶 芝麻牛奶
用咗3.6牛乳,味道香醇濃郁
芝麻牛奶好飲啲,厚厚一層芝麻醬,香得來唔會太甜
2023-11-03 19 浏览
這天朋友在這裡買桌遊,需要慢慢挑選,所以我們在附近外賣乳酪雪糕食住慢慢等。這裡的乳酪雪糕質地很細滑,味道酸酸甜甜的,很滋味。第一杯選了朱古力醬,而配料則是開心果脆脆、紫米及麻薯。我覺得紫米很特別,味道不甜膩,而麻薯則是煙煙靭靭的,是我喜歡的口感。第二杯的醬汁選了抹茶醬,配搭草莓脆片、白玉丸子及抹茶蕨餅。香脆的草莓脆片跟軟滑的乳酪很合襯。蕨餅質地偏硬,而丸子味道則比較清淡。整體來說,這裡的乳酪雪糕味道很不錯,而且份量十足,我吃得非常滿足!