建議大家先網上訂位如果唔係繁忙時間,起碼要等大約一個小時🫡環境好靚 無論係店外定店內都影咗勁多相❤️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️喇沙虎蝦意粉$158味道好驚喜,喇沙味同意大利粉好夾值得推薦大家試吓▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️焦糖芝士蛋糕$68個人認為不過不失 冇乜驚喜如果下次再去會嘗試其他甜品🤣▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️白桃檸檬梳打$55如果唔鍾意食酸嘢嘅朋友,就唔好叫了雖然白土好甜,但係一飲到啲檸檬嘅味道我就打冷震了😂*不過呢啲係個人口味,好因人而異🙈▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️西柚檸檬水蜜核烏龍茶$55西柚檸檬同埋蜜桃做到好夾唔會好似白桃檸檬梳打咁 桃既甜味同檸檬味分開😆呢杯嘢飲嘅味道會咁和諧▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️味道:7/10環境:8.5/10服務:7/10抵食:6/10▫️楓子珈琲 (太子)📍太子楓樹街5號南楓樓地舖
建議大家先網上訂位
如果唔係繁忙時間,起碼要等大約一個小時🫡
環境好靚 無論係店外定店內都影咗勁多相❤️
喇沙虎蝦意粉$158
味道好驚喜,喇沙味同意大利粉好夾
值得推薦大家試吓
焦糖芝士蛋糕$68
個人認為不過不失 冇乜驚喜
如果下次再去會嘗試其他甜品🤣
白桃檸檬梳打$55
如果唔鍾意食酸嘢嘅朋友,就唔好叫了
雖然白土好甜,但係一飲到啲檸檬嘅味道我就打冷震了😂
*不過呢啲係個人口味,好因人而異🙈
西柚檸檬水蜜核烏龍茶$55
西柚檸檬同埋蜜桃做到好夾
唔會好似白桃檸檬梳打咁 桃既甜味同檸檬味分開😆
呢杯嘢飲嘅味道會咁和諧
味道:7/10
環境:8.5/10
服務:7/10
抵食:6/10

▫️楓子珈琲 (太子)
📍太子楓樹街5號南楓樓地舖

2024-07-29 1726 浏览
本身網上預約左2人1:30pm ,本身有梳化位,3人或以上可正常預約,但亦有寫話如果2人想預約梳化只需消費300hkd 或以上即可。當日我地準時到餐廳,清楚說明預約了梳化位,願意低消300蚊,但店員照樣安排另外4人坐梳化位。我地見到即時表示已作網上預約,而係另外4人仍未下單只係剛剛坐下既情況下,店員非但冇通知佢地需要再稍等下一張空枱(因安排已出錯),反而叫我地坐住另一張細枱等佢地有空枱時再叫四人移動,而我地只可以係另一張細枱叫住野食食住先,話補償唔count我地用餐時間90分鐘。咁我個預約係用黎做咩既呢?最好笑係當我問店員除左叫我坐住另一張枱等同唔計我時之外,問佢仲有冇野可以幫到我,佢就「冇」。 犀利🙂‍↔️
本身網上預約左2人1:30pm ,
本身有梳化位,3人或以上可正常預約,

咁我個預約係用黎做咩既呢?
2024-07-28
2024-07-28 1723 浏览
星期日下午大概二時去到,仍然有客人在門外等候。當諗住轉場,發現有幾pair人陸續出來,於是等多5分鐘左右,就可以入去。入到去第一眼覺得枱好少,我坐係長的Bench,同隔籬枱的客人share。嘢食方面,櫻花蝦豆乳擔擔烏冬櫻花蝦夠多鳥冬夠熱,但如果換咗另一種麵質會比較夾。明太子蟹肉意粉,明顯食到蟹肉,明太子份量適中,呢個比較好吃。最尾食咗個開心果蛋糕,望落去好軟軟熟好滑,但比起Lady M仲係爭少少。總括嚟講,環境舒服連咗有花樣年華的海報和舊式的收音機和一些裝飾,打卡同Chill都不錯
星期日下午大概二時去到,仍然有客人在門外等候。

拿拿食評系列 #楓子珈琲深水埗嘅Cafe有好多,吸引我回頭既,就只有呢一間!呢一間Cafe有咩特別?就系佢地既蛋糕好出色!第一次嚟既時候,叫左三款Cake,就深深愛上左其中一款,班蘭咖央椰子戚風蛋糕!我真系超愛,個人評分95分!自此之後,就間唔中Weekend會過嚟食蛋糕飲咖啡!今次約左朋友,大家都未食午餐,於是就第一次試佢地既Main,唔試唔知,一試就相見恨晚,點解之前嚟左錦多次都淨系食cake?!2個主食個人評分都好高,個人評分系虎蝦叻沙意粉95分,櫻花蝦豆乳擔擔讚岐烏冬92分,如果話個3分差系邊度,你2個一齊order就會知道,咩叫有對比有傷害!虎蝦叻沙意粉HK$158櫻花蝦豆乳擔擔讚岐烏冬HK$88開心果忌廉戚風蛋糕HK$68班蘭咖央椰子戚風蛋糕HK$68Yuzu Coffee Mojito SodaHK$55Cafe Latte HK$40一邊打食評,一邊回味,好想再食!(流口水)
拿拿食評系列 #楓子珈琲

深水埗嘅Cafe有好多,吸引我回頭既,就只有呢一間!

HK$158
HK$88
HK$68
HK$68
HK$55
HK$40
Cafe Latte
一邊打食評,一邊回味,好想再食!(流口水)
1998 浏览
2024-05-25
$238.5 (午餐)
2024-06-17 1481 浏览
拿拿食評系列 #楓子珈琲Fonji Cafe帶閨密嚟試我既愛店,楓子珈琲!閨蜜第一次嚟,我推介佢我最愛既2款蛋糕,開心果忌廉戚風蛋糕&班蘭咖央椰子戚風蛋糕,2款都系一試愛上既程度!第一次試開心果忌廉戚風蛋糕既時候,佢系期間限定,因為太驚豔,個陣連續2個weekend嚟食,擔心會隨時會轉Menu無左,直至有一次嚟既時候發現佢旁邊無左期間限定既字眼,我真系超開心!佢受歡迎既程度另佢變成固定既品項,呢啲就系佢既實力!班蘭咖央椰子戚風蛋糕,系我第一次幫襯楓子珈琲既時間,就一試愛上既,系我成為楓子珈琲Fans既主要原因!我閨蜜試哂2款,佢話好好食,重用行動證明左佢對開心果忌廉戚風蛋糕既愛,即刻叫多一件,哈哈~ 真系唔系我吹捧,系佢真系好有實力㗎!俘虜人心~開心果忌廉戚風蛋糕HK$65班蘭咖央椰子戚風蛋糕HK$60Cafe Latte HK$40希望2款蛋糕都一直存在系menu上,我都會行動支持(有銷量就唔會下架),希望3年後、5年後...都重食到~
拿拿食評系列 #楓子珈琲Fonji Cafe

帶閨密嚟試我既愛店,楓子珈琲!

HK$65

HK$60

HK$40

2023-04-09
2024-06-12 928 浏览
📍太子都有好一段時間冇去文青區太子深水埗一帶了, 而家仲可以保留到落嚟嘅cafe, 一定有返咁上下實力楓子珈琲無論裝潢同擺設都充滿懷舊味道; 店內簡潔整齊,播放住法式懷舊音樂,坐得舒服餐牌方面,佢哋當然有咖啡,另外主食亦有沙律,吐司,烏冬和意粉;而今次主要吸引我嚟嘅目的,就係為咗佢哋嘅開心果忌廉戚風蛋糕🍰喜見市面上售賣開心果產品嘅地方越來越多,而佢哋嘅開心果蛋糕並唔算甜,可以食得出開心果嘅純味,另外再配一杯latte;坐喺梳化上慢慢睇住雜誌或手機,望出去玻璃窗外街景,可以享受一個柔和嘅下午😊
📍太子
Caffe  Latte
Caffe  Latte
2024-05-29 501 浏览
又係睇得又食得嘅 cafe好打得咭嘅 interior design,好有 style 好有 feel非凡嘅環境,杯碟又靚喎一開始覺得件蛋糕咁細舊收我 60蚊好過分一食。。我錯了。。真。好食蛋糕軟綿綿,空氣感同實在感好平衡嗰種 fluffiness 真係冇得頂味道方面,cream 位分別係椰子味同焙茶味holy moly!! 好輕身但係又好濃椰子同焙茶味!! 究竟係點做到㗎!!班蘭蛋糕同椰子 cream 襯到絕黑糖味又唔會同焙茶搶風頭,夾到呢一啲都唔會覺得膩,直頭唔夠喉,我可以食多幾件囉😂嘢飲方面又係整得靚靚的,清新的,一件蛋糕一杯嘢飲,有質素的 afternoon tea🤌🏻楓子珈琲班蘭咖央椰子戚風蛋糕 $60黑糖焙茶戚風蛋糕 $60迷迭香柚子檸檬梳打 $50胖大海羅漢果菊花茶 $58📍太子
又係睇得又食得嘅 cafe
非凡嘅環境,杯碟又靚喎
一開始覺得件蛋糕咁細舊收我 60蚊好過分
一食。。我錯了。。
真。好食
蛋糕軟綿綿,空氣感同實在感好平衡
嗰種 fluffiness 真係冇得頂
味道方面,cream 位分別係椰子味同焙茶味
班蘭蛋糕同椰子 cream 襯到絕
黑糖味又唔會同焙茶搶風頭,夾到呢
一啲都唔會覺得膩,直頭唔夠喉,我可以食多幾件囉😂

楓子珈琲

班蘭咖央椰子戚風蛋糕 $60
黑糖焙茶戚風蛋糕 $60
迷迭香柚子檸檬梳打 $50
胖大海羅漢果菊花茶 $58

📍太子
2024-04-12 528 浏览
長期放假都坐滿人!店舖氣氛環境比睇相更加復古😻三層鬆軟嘅蛋糕好有懷舊感,令人想坐低休閒下午嘅感覺Cakes愛好者之旅 留意不定期有期間限定甜點嘅選擇!➊ 山政小山園 焙茶黑糖戚風蛋糕 #hojicha #blacksugar 淡淡嘅焙茶香氣配上薄薄嘅Cream🍦就似嘆茶中 有種滑溜嘅口感 非常清新不會膩➋ 練乳草莓忌廉戚風蛋糕 #strawberrycake 酸酸甜甜嘅草莓加入咗練乳制作 草莓味道更甜更香配上軟軟嘅戚風蛋糕好夾 好有日式感 🍓 ➌ 焦糖布蕾巴斯克芝士蛋糕 #creambrulee #cheesecake 😋焦糖脆脆地好正!cheese都好creamy不過cake有少少鬆散 芝士味可以再更濃郁就好 ➍ Fonji maple Cafe latte ☕️‣ 🍁楓葉糖漿 叫得楓子 當然要飲返杯signature ➎ Rose latte 杯上有兩片花瓣🥀 清香玫瑰味道 打卡啱晒建議大家book定位 店內設有每位人頭低消$100 ~去拍幾張照片 享受一個下午也不錯 📺🕰️📸
長期放假都坐滿人!店舖氣氛環境比睇相更加復古😻
三層鬆軟嘅蛋糕好有懷舊感,令人想坐低休閒下午嘅感覺
Cakes愛好者之旅 留意不定期有期間限定甜點嘅選擇!

淡淡嘅焙茶香氣配上薄薄嘅Cream🍦

➍ Fonji maple Cafe latte ☕️
‣ 🍁楓葉糖漿 叫得楓子 當然要飲返杯signature

➎ Rose latte
杯上有兩片花瓣🥀 清香玫瑰味道 打卡啱晒

建議大家book定位 店內設有每位人頭低消$100 ~
去拍幾張照片 享受一個下午也不錯 📺🕰️📸
2024-04-10 525 浏览
很復古的Cafe ☕️💐😍 豆乳烏冬好creamy😍個湯有少少辣味,配上甜甜脆脆嘅櫻花蝦,又幾開胃😍最中意佢個班蘭咖央梛子戚風蛋糕 🍰,好重班蘭味,配上梛絲,好match!!! 蛋糕甜度啱啱好😋 佢仲有款開心果味嘅都好吸引!!下次黎試🤩🤩1️⃣𝘼𝙫𝙤𝙘𝙖𝙙𝙤 & 𝘾𝙧𝙖𝙗 𝙏𝙤𝙖𝙨𝙩 🥑 🍞 牛油果蟹肉生吐司2️⃣𝙎𝙖𝙠𝙪𝙧𝙖 𝙎𝙝𝙧𝙞𝙢𝙥 𝙎𝙤𝙮 𝙈𝙞𝙡𝙠 𝙐𝙙𝙤𝙣 🦐🍜 櫻花蝦豆乳擔擔讚崎湯烏冬3️⃣ 𝙋𝙖𝙣𝙙𝙖𝙣 𝙆𝙖𝙮𝙖 𝘾𝙤𝙘𝙤𝙣𝙪𝙩 𝘾𝙝𝙞𝙛𝙛𝙤𝙣 𝘾𝙖𝙠𝙚 🥥 🍰 班蘭咖央梛子戚風蛋糕4️⃣ 𝙍𝙤𝙨𝙚 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 🌹☕️

1️⃣𝘼𝙫𝙤𝙘𝙖𝙙𝙤 & 𝘾𝙧𝙖𝙗 𝙏𝙤𝙖𝙨𝙩 🥑 🍞
  • 櫻花蝦豆乳擔擔讚歧湯烏冬
  • 斑蘭咖央椰子戚風蛋糕
  • 櫻花蝦豆乳擔擔湯烏冬
  • 櫻花蝦豆乳擔擔讚崎湯烏冬
⦿ 煉乳草莓忌廉戚風蛋糕 | $68 這款蛋糕的空氣感很重,但質感輕盈。草莓非常甜,忌廉輕薄不油膩,我宣佈是我今年吃過最好吃的戚風蛋糕。 推薦指數 | 🌕🌕🌕🌕🌕(5分) ⦿ 焦糖布蕾巴斯克芝士蛋糕 | $68 巴斯克蛋糕大家吃很多,但是這麼好吃的真的很少遇到。這款巴斯克蛋糕非常特別,烘焙師將焦糖布蕾放進巴斯克蛋糕,是一種新的嘗試。 推薦指數 | 🌕🌕🌕🌕🌕(5分) 📍地址:深水埗楓樹街5號 / G/F, Nam Fung Mansion, 5 Maple Street, Prince Edward (港鐵太子站 D 出口, 步行約6分鐘)
⦿ 煉乳草莓忌廉戚風蛋糕 | $68

⦿ 焦糖布蕾巴斯克芝士蛋糕 | $68

煉乳草莓忌廉戚風蛋糕
焦糖布蕾巴斯克芝士蛋糕
2024-03-18
煉乳草莓忌廉戚風蛋糕
焦糖布蕾巴斯克芝士蛋糕
深水埗人氣咖啡店review | Café Hopping in Shum Shui Po 今天想與大家分享兩間在深水埗區不可不知的人氣咖啡店,楓子咖啡和十常八九。 1. 楓子咖啡 ⦿ 煉乳草莓忌廉戚風蛋糕 | $68 這款蛋糕的空氣感很重,但質感輕盈。草莓非常甜,忌廉輕薄不油膩,我宣佈是我今年吃過最好吃的戚風蛋糕。 推薦指數 | 🌕🌕🌕🌕🌕(5分) ⦿ 焦糖布蕾巴斯克芝士蛋糕 | $68 巴斯克蛋糕大家吃很多,但是這麼好吃的真的很少遇到。這款巴斯克蛋糕非常特別,烘焙師將焦糖布蕾放進巴斯克蛋糕,是一種新的嘗試。 推薦指數 | 🌕🌕🌕🌕🌕(5分) 📍地址:深水埗楓樹街5號 / G/F, Nam Fung Mansion, 5 Maple Street, Prince Edward (港鐵太子站 D 出口, 步行約6分鐘)

1. 楓子咖啡

2024-03-18
✿明太子蟹肉意粉意粉Creamy多汁,但如果明太子味再出少少就更好了✿伯爵茶忌廉戚風蛋糕✿開心果忌廉戚風蛋糕兩款蛋糕都很鬆軟,可以一試✿ ʜᴏᴊɪᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ好濃焙茶味!推薦!

✿明太子蟹肉意粉
意粉Creamy多汁,但如果明太子味再出少少就更好了

✿伯爵茶忌廉戚風蛋糕
✿開心果忌廉戚風蛋糕
兩款蛋糕都很鬆軟,可以一試

✿ ʜᴏᴊɪᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ
好濃焙茶味!推薦!

2024-02-27 860 浏览
其實呢間Cafe一早已經關注咗好耐,見佢哋裝修咁精緻,加上啲嘢食好似又唔錯咁,所以點都要搵一日嚟打吓卡😆, book枱一定基本啦,因為餐廳裏面座位唔算多,呢間咖啡店帶有復古風,有香港六七十年代嘅擺設,非常有懷舊氣息,佢哋嘅碗碟每一款都好精緻,就連餐牌都相當有特色,基本上喺每一個角落都係打卡熱點😍,嘢食方面都相當出色,唔係得個樣㗎😌🥪烤雞生吐司 $98 :好似呢款烤雞吐司咁,都係必叫之選👍🏻,睇落好似好簡單夾舊雞肉落去咁,但其實淨係佢哋嘅生吐司都烤到相當脆又帶軟熟,雞肉方面烤到啱啱好,仲要食落好Juicy🤤,肉汁滿瀉,唔會乾爭爭,又唔會無味😋,另外配咗生菜,面層加上辣粉,口感豐富,份量都唔惹少,食晒都有飽肚感👍🏻🥪牛油果蟹肉生吐司 $108 :另外就叫咗份蟹肉生吐司,賣相睇落去唔錯,有花瓣作伴碟,不過吐司嘅做法就有啲分別,烤到冇咁焦香,配牛油果同蟹肉係唔錯既,比較西式嘅食法,另外面層加上巴馬火腿,最後配上酸酸甜甜嘅醬汁一齊食,一啲都唔膩,都唔錯嘅👏🏻👏🏻🍰斑蘭咖央椰子戚風蛋糕 $60 :見到佢哋嘅甜品選擇都有唔少,我哋就嗌咗兩款嚟試吓,呢款斑蘭咖央椰子戚風蛋糕賣相唔錯💚,一層白色嘅椰子c

🍰斑蘭咖央椰子戚風蛋糕 $60 :見到佢哋嘅甜品選擇都有唔少,我哋就嗌咗兩款嚟試吓,呢款斑蘭咖央椰子戚風蛋糕賣相唔錯💚,一層白色嘅椰子cream,一層綠色嘅斑蘭咖央蛋糕,食起比較清淡😋,斑蘭味比較多,係我至愛,蛋糕都幾軟熟,整體味道幾夾👍🏻

🍮昭和焦糖布丁 $58 :另外呢款就係喺日本餐廳或者Cafe好出名嘅昭和焦糖布丁💛,其實呢款布丁質感比較結實,蛋味較重,焦糖較香🤤,所以食落同一般嘅味道有好大嘅分別,不過都唔錯,賣相又幾的骰😍

☕️Caramel latte hot $45 :嘢飲方面我哋都係嗌咗兩杯熱咖啡,呢一杯焦糖latte嘅焦糖味較重,咖啡味較輕,不過飲落都幾香濃,比較甜易入口👏🏻

☕️Rose latte hot $45 :而另一杯就係熱嘅玫瑰鮮奶咖啡,面層鋪上玫瑰花瓣,味道較特別,帶有一浸浸玫瑰花香味,同咖啡係幾夾既👍🏻
2024-02-16 501 浏览
位於太子楓樹街的楓子珈琲,先是被鋪面日本裝修風格和地上淡綠色的楓葉地磚所吸引,進入咖啡廳後感受到淡淡的秋意,空間並不是很大,但卻很有空間感,安靜和歇憩的氛圍。店內提供主食、咖啡、和蛋糕甜品之選,個人認為蛋糕表現較為出色,尤其是期間限定的焦糖布蕾巴斯克芝士蛋糕!店員服務貼心,先給主食顧客,完食後店員亦主動前來收拾,再遞上甜品。Fonji Cafe located on Maple Street in Prince Edward owns its unique atmosphere of quiet and restfulness! Firstly attracted by the Japanese decoration style of the pavement and the soft green maple leaf floor tiles on the floor, while feeling a touch of autumn after entering the cafe. Seasonal dessert Crème Brûlée Basque Cake hit the sp

Fonji Cafe located on Maple Street in Prince Edward owns its unique atmosphere of quiet and restfulness! Firstly attracted by the Japanese decoration style of the pavement and the soft green maple leaf floor tiles on the floor, while feeling a touch of autumn after entering the cafe. Seasonal dessert Crème Brûlée Basque Cake hit the spotlight for basque cake lovers to try!
🔘 Crème Brûlée Basque Cheese Cake 焦糖布蕾巴斯克芝士蛋糕 | hkd$68
最近心血來潮想尋找特色巴斯克蛋糕,這款是楓子珈琲二月份期間限定的焦糖布蕾巴斯克芝士蛋糕,流心芝士面上有層焦糖脆片,入口享受到焦糖脆片的香脆和絲滑的芝士蛋糕,甜度亦剛剛好,必食之選!

🔘 Hojicha Black Sugar Chiffon Cream Cake 山政小山園焙茶黑糖戚風蛋糕 | hkd$68
戚風蛋糕體軟熟,焙茶味亦能夠輕易品嚐得到,黑糖忌廉的甜度也不會過甜,整體感覺這款蛋糕比較輕盈冇負擔!

🔘 Mentaiko Crab Pasta 明太子蟹肉意粉 | hkd$138
明太子意粉用了比較粗身的意粉,蟹肉絲和蟹籽混和於忌廉醬汁中,調味比較輕盈,重口味者可能會覺得比較淡!

🔘 Fonji Maple Cafe Latte | hkd$45
🍽️ 食物 | Food: 4/5
🌅 環境 | Environment: 4.5/5
💆🏻‍♂️ 服務 | Service: 4.5/5
💰 價錢 | Price: 4/5
📝 總結 | CP Value: 4.2/5
A foodie documentation of dining experience in restaurants based in Hong Kong 🇭🇰.

Mentaiko Crab Pasta 明太子蟹肉意粉

2024-02-14 288 浏览
📍楓子珈琲🇭🇰 太子楓樹街5號南楓樓地舖又一間bookmark咗好耐嘅cafe🫶🏽裝修係復古風 好vintage 打卡一流👍🏻另外係比佢d甜品吸引🤩😽😻😋 開心果忌廉戚風蛋糕 $65推薦推薦!好香濃嘅開心果味戚風部份都好軟熟 呢個係有驚喜嘅😋 煉乳草莓忌廉戚風蛋糕 $75呢個好食 但有點失望 略為普通同埋有啲太甜😋 明太子蟹肉意粉 $138正常 好味嘅!😋 西柚檸檬草蜜桃烏龍茶 $55幾濃西柚味 都不錯
📍楓子珈琲
🇭🇰 太子楓樹街5號南楓樓地舖