2019-07-13
話說一直想試桔梗嘅三文治,但原來三文治只限11:00-17:00供應,於是唯有等放假再來吃😊呢度環境好大,裝修好有台灣feel,仲好文青添💕我地點左海洋風嘅 “炸軟殼蟹與檸檬香草酸奶” (炸軟殼蟹,檸檬香草酸奶,醃漬紅甜椒,炒蛋) 炸軟殼蟹好酥脆,但就略嫌細隻左少少唔夠喉,好彩除左炸軟殼蟹原來底下仲有炸龍脷柳,menu無寫,所以有點驚喜😊而個檸檬香草酸忌廉醬汁很不錯,酸得黎帶微辣,又有香草味,減低炸物嘅油膩感,但要趁熱食,唔係啲炸物就會淋左無咁好食😊另外點左香港限定餐車風嘅 “龍蝦酪梨白酒奶油醬汁” (炒白酒龍蝦,酪梨,蛋捲,沙拉,麵包) 面頭嘅龍蝦肉好彈牙,但略嫌份量少左啲,白汁好creamy帶少少酒香,配上蛋捲還有牛油果粒,味道好夾😊 仲可以用旁邊嘅焦糖洋蔥抹醬搽法包飲品點了每日不同嘅 “當日昔昔” (士多啤梨,香蕉,黑糖) 味道好夾好好飲,面頭仲有藍莓,餅乾碎,朱古力同啲脆脆,非常有口感,一個人飲晒2杯完全無難度😋