2021-07-18 27 浏览
呢間店位於元朗廣場地下,經常都大排長龍,不過一個都唔會等好耐同埋要搭枱!餐牌選擇都多,見到好多嘢都想食!最後點了一個紅燒三寶面,椒鹽花枝丸:望落去以為酥炸花枝丸🤣台南餡餅!極力推介水果茶😍😍
2021-07-18
2021-07-16 37 浏览
近年香港越黎越多台灣菜餐廳,因為疫情關係冇得去台灣,好掛住台灣菜,所以就黎呢間桂花小幸一解對台灣嘅鄉愁。店內裝修偏文青風格,六點幾已經差唔多坐滿,坐低後可以用QR code落order,台灣菜種類尚算豐富,而且有台灣特色手搖茶,正!◾️紅燒半筋半腩牛肉麵 • $69湯底香料味突出,較為濃郁,飲得出用左好多牛骨熬製,但飲落唔會好油膩。牛腩唔會過霖,尚有少少咬口同埋夠入味,而牛筋比較軟但都同樣入味。牛腩同牛筋都大大舊,好有滿足感!◾️鹽酥雞排滷肉飯套餐 (包括是日燉湯+上湯時菜)• $94鹽酥雞排色澤金黃,咬落脆卜卜好juicy,食落比較淡,滷肉肥瘦適中。而我仲加左隻滷蛋(+$8)同埋滷水豆腐(+$10),豆腐同蛋吸收曬滷水精華。個日燉湯係木瓜雞,飲落好清甜。◾️台灣烤香腸 • $28食落甜甜地,有少少似廣式臘腸,但比較Q彈,會食到d肉粒,台灣風味十足。◾️仙氣火龍果茶 • $34因為用左紅色火龍果,所以杯茶顏色好「仙氣」,飲落茶味比火龍果味突出,甜度尚可。◾️芝士奶蓋桂花烏龍茶• $30桂花香味突出,烏龍茶底帶少少澀味,中和左奶蓋嘅油膩感,少甜飲落啱啱好。

◾️紅燒半筋半腩牛肉麵 • $69

◾️台灣烤香腸 • $28

◾️仙氣火龍果茶 • $34

◾️芝士奶蓋桂花烏龍茶• $30
2021-07-16 22 浏览
這間台灣食店 非常就腳方便👍餐廳整體設計 裝飾擺設好文青輕鬆愜意嘅環境 好台灣味呀😚除咗食物款式多之外飲品款式仲超~多㖭😍🐮🐮🐮🐮🐮#麻辣牛三寶麵3🐮牛筋Q軟 牛腩牛肚軟腍湯底牛氣十足 香濃順喉另上一碟麻辣油 (少辣)可隨自已喜好加多少👍#紅燒半筋半腩牛肉麵Size 十足 軟腍帶膠質😋2款都揀咗台灣麵嚟食麵質煙韌Q彈 有嚼勁👍加配小食鹵水蛋 涼伴貓耳朵 涼拌黑醋茄子👌迎夏飲品🌞#梅子金萱冰茶#仙氣草莓茶
這間台灣食店 非常就腳方便👍

🐮🐮🐮🐮🐮
#麻辣牛三寶麵

3🐮牛筋Q軟 牛腩牛肚軟腍
湯底牛氣十足 香濃順喉
另上一碟麻辣油 (少辣)
可隨自已喜好加多少👍

#梅子金萱冰茶
#仙氣草莓茶
2021-07-15
2021-07-15 34 浏览
這間桂花小幸惠於元朗廣場 富有文青氣息的台灣小店,店內環境舒適,同埋 有電子落單 快捷而且方便,同埋 款式很多可以慢慢選擇# 紅燒腱心牛肉麵🐴 配牛肉湯底 加小食拍青瓜🥒,腱 心牛肉非常有咬口 ,湯底十分之 濃郁,麵質 質非常彈牙。#麻醬雞絲冷麵🐔 配 涼拌貓耳朵( 其實是黑醋麻辣木耳 )夠曬醒胃, 麻醬濃而不膩 配上雞肉冷麵十分爽口# 桂圓杞子菊花茶🥃, 用料十足, 大熱天時解渴之選# 檸檬多多梳打🍋, 當益力多配上檸檬梳打, 原來都好好飲㗎喎,

,麵質 質非常彈牙。

# 桂圓杞子菊花茶🥃, 用料十足, 大熱天時解渴之選

2021-07-15
往日一到周末都有衝動快閃台灣飛返一轉。✈️今個星期繼續留港尋找旅行的味道! 「桂花小幸」聽個名都覺得文青,配合餐廳食台式料理就岩哂!🇹🇼分店進駐元朗後一直未幫襯過,見有時間可以排隊一試。周末下午時份人氣極旺,門口企滿人。自助取票,二人枱大概輪候20分鐘入座。⏱空間裝潢偏向年青化,簡潔自然,用上木色又不失溫暖感,環境舒適。🥰*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*食物和飲品選擇多,無論古早飯餐、傳統麵食、小食通通應有盡有。餸料、湯底、麵底等配搭自由度高,亦有追加項目,非常彈性。👍🏻👍🏻👍🏻✨周末通常起身都係一餐頂兩餐,所以食得豐富少少。😂*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*🔘紅燒三寶牛肉定食 $79邊個話牛肉一定要配麵?餸飯一樣好美味架!配牛筋、牛腩、牛肚、上湯浸時菜。份量不少,男仔都會食飽個種。三寶炆得夠淋夠入味,又唔會失去左原有口感。紅燒汁味道適中,用黎撈飯,正。🔘追加項目:滷水蛋 $8 / 涼拌貓耳朵 $10貓耳朵其實係木耳,加入蒜泥同辣椒涼拌,酸味十分開胃,略帶麻辣感覺,可以接受。🔘極上四品台灣麵 $79一共四種配料,十分豐富。豬手幾件碎上,SIZE易入口,不會食得好狼狽。

🔘紅燒三寶牛肉定食 $79
邊個話牛肉一定要配麵?餸飯一樣好美味架!
配牛筋、牛腩、牛肚、上湯浸時菜。
份量不少,男仔都會食飽個種。
三寶炆得夠淋夠入味,又唔會失去左原有口感。
紅燒汁味道適中,用黎撈飯,正。
紅燒三寶牛肉定食

🔘追加項目:滷水蛋 $8 / 涼拌貓耳朵 $10
貓耳朵其實係木耳,加入蒜泥同辣椒涼拌,
酸味十分開胃,略帶麻辣感覺,可以接受。
涼拌貓耳朵

🔘極上四品台灣麵 $79
一共四種配料,十分豐富。
豬手幾件碎上,SIZE易入口,不會食得好狼狽。
牛肚彈牙有嚼勁,花枝丸爽脆鮮甜,滷水蛋入味。
紅燒牛肉湯底夠濃郁,唔辣。
台灣麵比米線粗同埋挺身,軟硬度剛好,有口感。

*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*

套餐飲品追加$6 - $8不等,加配茶研社飲品,正價減$5。

🔘[茶研社] 珍珠阿華田 (熱) $26 👉🏻 $21
🔘[茶研社] 黑糖珍珠鮮奶 (熱) $32 👉🏻 $27

雖然係堂食,但一樣用上外帶杯,杯身設計幾靚。
養生的我們,不約而同都揀左熱飲。
飲品可揀糖量,就算黑糖飲品一樣可以,加分。
珍珠做到Q彈口感,整體質素唔差。

2021-07-10
涼拌貓耳朵
  • 紅燒三寶牛肉定食
2021-07-13 40 浏览
去開元朗做運動,跑步之前食個晚飯,近近地去到元朗廣場,見到新開咗間桂花小幸,食台灣菜,餐廳環境都幾闊落,仲有我哋都好鍾意飲嘅珍珠奶茶,果斷決定喺度食。呢度有提供晚市套餐,原忠燉湯定食,有上湯浸時菜及燉湯,一個套餐咁計都幾抵食,價錢只係$65至$93仲可以優惠價加小食相當合理,我哋叫咗個酥炸排骨滷肉飯,排骨比較薄身,但係都幾入味,滷肉飯就好出色,飯粒軟熟,而且滷肉份量好足,油香味道吸引,燉湯都好清甜滋潤。朋友就叫咗個煲仔塔香三杯雞定食,三杯雞好惹味,雞肉有肉汁又大嚿多肉,仲有蒜頭同洋蔥嘅香味。另外我哋仲叫咗個現做煎餃子,煎餃好有咬口,而且餡料入味又豐富。飲品方面我同朋友都好鍾意飲阿華田,分別叫咗一杯珍珠阿華田及脆脆阿華田。阿華田加上軟熟嘅珍珠真係好令人滿足,而脆脆阿華田呢就即係有Oreo曲奇係面層,飲落分內外香滑味道更甜。

2021-07-11 50 浏览
呢度嘅早餐嘅擺設好靚同埋嘅味道好好味食落去有一種台灣嘅感覺,呢度嘅紫薯珍珠黑糖冰仙草還可以接受到,食落去好似去咗台灣一趟,令我好想去台灣旅行去台灣嘅夜市嘢食,我都想食仙草同飲珍珠奶茶

2021-07-11
$40 (早餐)
2021-07-10 33 浏览
星期六,又是我和弟婦帶侄兒外出遊玩的日子,第一站當然是吃午餐,這次我選擇了元朗廣場的桂花小幸,鄰近輕鐵站,又是人氣餐廳,食物種類多元化,蠻合我們心意。煲仔·塔香三杯雞完全不需擔心口味過於重鹹,雞皮薄脆油脂少,咬下整個塔香三杯雞,香氣都湧上來,雞肉口感軟嫩,帶有肉汁,連侄兒都愛吃。桂花小幸的仙氣火龍果茶令人愛不釋口,火龍果茶呈現超美漸層,散發迷人果香,入口清甜,仙氣火龍果茶拿在手中怎麼拍都好看,可說是飲品界的網紅。芝士奶蓋玫瑰茶選用花香十足的玫瑰茶為基底,喝之前先攪一攪拌,吸一大口,沁心暢快,暑氣全消。玫瑰茶與鹹香芝士奶蓋絕配,尾韻玫瑰花味頗加分,弟婦不一會全杯喝完。清燉牛筋麵嫩度真的不用我多說,牙齒不好的也可放心享用,牛筋幾乎不太需要咀嚼就在口中化開,滿滿的膠原蛋白,女生們一定要多吃一點。養生清燉牛肉湯慢火熬煮,看似濃厚,喝來卻非常甘醇鮮甜,清爽不膩,讓人喜歡。蕃茄濃湯水餃餃皮厚薄適中,十分飽滿,裡頭包滿新鮮的菜肉餡,細嚼水餃時可感受到餡料圓潤多汁。蕃茄濃湯飄散著自然的酸甜蕃茄香,清新美味縈繞舌尖,揮之不去。熱騰騰,剛出爐的鹽酥雞排麵,一咬就爆汁,鹽酥雞排有夠大塊,炸粉薄脆不膩口,雞肉

熱騰騰,剛出爐的鹽酥雞排麵,一咬就爆汁,鹽酥雞排有夠大塊,炸粉薄脆不膩口,雞肉幼嫩不乾柴,絲絲分明,雞排經過醃漬後,鹹香涮嘴,風味更上一層樓。

如果是嗜辣者,那一定要嚐嚐麻辣牛肉湯麵,湯頭主要以牛肉和牛骨熬成,再配上辣椒油,湯底喝時可感受到麻辣濃香,甚有彈勁的麵條吸飽湯汁,極度過癮。

我超愛吃滷味,故另追加一份滷水蛋及滷水豆腐。滷水蛋不少食客都激推,滷水蛋的味道跟它醬色一樣,無敵入味,滷水蛋不會因滷太久導致蛋白乾硬,仍有彈性。

滷水豆腐是台灣菜必吃滷味之一,桂花小幸的滷豆腐光聞到滷香就引起食慾,鹹甜的滷汁就是豆腐的靈魂,滷水豆腐相當嫩滑。

元朗廣場好多人排隊嘅台灣菜話說之前行過見到!於是就星期日搵個friend黎食個下午茶!天氣咁熱一坐埋張枱到我哋兩個已經決定咗要食佢哋嘅糖水!要解暑消暑!紫薯珍珠黑糖冰仙草($38)!聽個名都已經覺得可以解暑😌!緊要嘅係佢係可以食晒正餐之後先至後上!佢嘅黑糖好香!食落去個仙草好滑!而且配埋佢哋嘅紫薯!仲有椰果!完全係食完之後有種透心涼嘅感覺!夏天必食!仙氣火龍果茶+椰果+珍珠($40)仙氣柚子茶+珍珠+咖啡凍($37)兩款都係新鮮水果造成嘅水果茶啊!可以自選甜冰度!🤩怕太甜嘅人有福了!珍珠係有咬口得來偏硬身嘅!咖啡凍就好似食咖啡啫喱咁!鹽酥雞扒滷肉飯( $69 )配菜加咗個涼拌黑醋茄子🍆日本黑醋茄子好有驚喜呀我同朋友都覺得佢酸酸地好入味!茄子好厚身!索晒啲黑醋好開胃!😋鹽酥雞扒炸得好脆!而且滷肉飯粒粒分明!又好大碗成個餐都好飽肚!特盛紅燒四寶麵($93)我哋揀咗麻辣牛肉湯底(+$4)配菜呢就加咗個滷水豆腐($+10)你寶包括有滷水蛋、豬手、牛肚、花枝丸!配埋台灣麵我哋揀咗麻辣小辣嘅湯底少少辣☺️唔會太鹹好惹味!花枝丸好有咬口!滷水蛋都好入味而豬手骨膠原😋😋😋!

元朗廣場好多人排隊嘅台灣菜

夏天必食!

仙氣火龍果茶+椰果+珍珠($40)
仙氣柚子茶+珍珠+咖啡凍($37)

兩款都係新鮮水果造成嘅水果茶啊!
可以自選甜冰度!🤩怕太甜嘅人有福了!
珍珠係有咬口得來偏硬身嘅!咖啡凍就好似食咖啡啫喱咁!

鹽酥雞扒滷肉飯( $69 )
配菜加咗個涼拌黑醋茄子🍆

鹽酥雞扒炸得好脆!
而且滷肉飯粒粒分明!又好大碗
成個餐都好飽肚!

特盛紅燒四寶麵($93)

2021-07-09 152 浏览
台灣食品我幾時都喜歡的,尤其是牛肉麵,簡直必吃。前幾日去到元朗市中心,那我當然要到桂花小幸吃最愛的牛肉麵啦!這裡有多款台灣美食,但可讓我品嚐一下濃厚的牛肉麵 ~餐廳設計簡約,帶有文青風格,亦感覺大自然環境,地方闊落,舒適又寫意!先睇睇餐牌,有好多種類的台灣菜,包括牛肉麵、滷肉飯、台灣傳統麵食、蕃茄米線、定食、手工餃子、小食、特式飲品等,真的很不錯。三盛紅燒牛肉麵     $75一碗可以吃到三款不同食材就最啱我啦!這大大碗麵,除了爽滑煙韌的台灣麵條外,食材有腱心牛肉、牛腩和牛丸,3樣牛味香濃,腱心牛肉和牛腩都軟淋不韌,牛丸爽口彈牙。清徹的養生清燉牛肉湯底,香氣撲鼻,牛味濃,美味無比!加配了兩款小食,一款是涼拌黑醋茄子 $8,開胃小吃,黑醋味濃郁,茄子爽滑。另一款是滷水豆腐 $10,滑嘟嘟,豆味濃郁,豆腐吸入了滷水汁,食起來散發淡淡麻油香味,好吃。酥炸排骨滷肉飯     $59炸排骨都幾大塊,外皮鬆軟,炸得好香脆,內裡肉質鮮嫩,肉味濃厚,配合舖滿了豬肉和香菇的滷肉飯,口感豐富,好餸飯,好惹味。古早味滷水雞翼     $26古早味的滷水料味道特別,清淡而帶出滷水的鹹香味,亦有麻油味,雞翼肉質

三盛紅燒牛肉麵     $75

三盛紅燒牛肉麵

涼拌黑醋茄子

滷水豆腐

酥炸排骨滷肉飯     $59

酥炸排骨滷肉飯

古早味滷水雞翼     $26

古早味的滷水料味道特別,清淡而帶出滷水的鹹香味,亦有麻油味,雞翼肉質嫩滑,雞翼完全吸入了滷水汁的味道,香氣撲鼻,眨吓眼已經吃完。

古早味滷水雞翼

仙氣草莓茶     $30

粉紅色澤好靚,茶裡帶有些草莓果肉,草莓味香濃,清甜而不膩,冰冰涼涼,口感清新。
仙氣草莓茶

仙氣芒果茶     $30

濃濃的芒果味,選擇了少冰少甜,甜道適中,飲起來有少少果肉,有口感,消暑解渴。
仙氣芒果茶
古早味滷水雞翼
仙氣草莓茶
仙氣芒果茶
2021-07-04 49 浏览
><每次嚟食都多人排隊所以要比食飯時間早d嚟台式雞肉飯套餐($63)配涼菜 蔥油時菜 紫菜魚丸湯前菜三小碟:黑醋茄子 涼拌貓耳朵 手拍小黃瓜主食 蔬菜 仲有個花枝丸湯 好豐盛嘅套餐 飯粒飽滿煙韌 吸滿蔥油醬汁紅燒牛三寶麵($69)包括牛筋 牛腩 牛肚牛筋黏滑有膠質 炆得夠軟腍手拍小黃瓜/ 涼伴貓耳朵(+$18兩款)現做煎餃子($28)黑糖珍珠鮮奶($29-5)仙氣芒果茶($29-5)跟餐加配茶研社飲品 原價-$5><><><><><><><><><><><桂花小幸元朗青山公路249-251號元朗廣場地下3及5號舖
每次嚟食都多人排隊
所以要比食飯時間早d嚟
台式雞肉飯套餐($63)
配涼菜 蔥油時菜 紫菜魚丸湯
前菜三小碟:黑醋茄子 涼拌貓耳朵 手拍小黃瓜
主食 蔬菜 仲有個花枝丸湯 好豐盛嘅套餐
飯粒飽滿煙韌 吸滿蔥油醬汁
紅燒牛三寶麵($69)
包括牛筋 牛腩 牛肚
牛筋黏滑有膠質 炆得夠軟腍
手拍小黃瓜/ 涼伴貓耳朵(+$18兩款)
現做煎餃子($28)
黑糖珍珠鮮奶($29-5)
仙氣芒果茶($29-5)

跟餐加配茶研社飲品 原價-$5
><><><><><><><><><><><
桂花小幸
元朗青山公路249-251號元朗廣場地下3及5號舖
2021-07-03 48 浏览
餐廳既裝修比人一種好舒服😌既感覺,木🪵傢具,書本📚 葉子🍃 去到店細細地,有卡位坐真好😙 但見其他位都逼逼地.♡.🔸 - 特濃🍅蕃茄雞扒面 $63可🉑揀台灣麵或米線🍜,我揀左台灣麵,比較厚身彈牙😙口感唔錯,番茄🍅湯好濃,仲有切碎左既番茄係到,雞扒係炸鹽酥雞,香脆既😂 但覺得鹽味唔太夠,同炸粉太多….. 唔係咁岩食🔸 - 凍桂圓杞子菊花冰茶- 跟餐加 $8好清新既菊花香,食熱氣野飲返杯菊花茶感覺可以下一下火,叫左少冰,半糖,已經好夠甜☺️ 🔸 - 雞翼滷肉飯 配原盅燉湯 $68滷肉飯有肥有瘦,配上珍珠米正!燉湯好足料,好多湯喳係入面,雞翼普普通通啦😗🔸 - 凍奶茶🥤跟餐+ $6台灣奶茶比較甜,叫左半糖都覺得甜備註:可🉑於openrice拎飛

.♡.

🔸 - 特濃🍅蕃茄雞扒面 $63

🔸 - 凍桂圓杞子菊花冰茶- 跟餐加 $8

🔸 - 雞翼滷肉飯 配原盅燉湯 $68

🔸 - 凍奶茶🥤跟餐+ $6
台灣奶茶比較甜,叫左半糖都覺得甜

備註:可🉑於openrice拎飛
2021-07-01 42 浏览
見元朗廣場新開左間台灣野,特登搵日放工去試下,閒日八點去到都要排左陣隊。間野既裝修台式風格,放左好多書同綠色既裝飾,環境都幾舒服,好岩同朋友去傾下計。閒日晚市餐牌都好多選擇,好多野都好想試,最後因為唔想食太飽我同朋友都叫左個牛肉麵,佢就叫紅燒湯底,另一碗貴十蚊就有埋麻辣湯。碗三寶麵好足料,牛腩好大舊,牛肚同牛筋都好多,食到好飽,但有少少失望係我以為我果碗麻辣湯底係煮過既麻辣湯底,原來係紅燒湯底另上一碟麻辣醬,但個醬都夠麻夠辣。野飲餐單都好多選擇。我地叫左兩杯芝士奶蓋茶,都好重芝士味,而茶底係茶包沖製,清清地既茶底配上濃郁既芝士奶蓋,味道岩岩好。食到好飽既麵加埋杯特飲,兩個埋單都係二百蚊,好抵食。

閒日晚市餐牌都好多選擇,好多野都好想試,

野飲餐單都好多選擇。

食到好飽既麵加埋杯特飲,兩個埋單都係二百蚊,好抵食。

2021-06-28 44 浏览
元朗廣場地下既依間桂花小幸都幾多人排隊,個名同環境都好文青 feel , 同朋友黎左食 lunch , 揀左紅燒牛三寶麵,朋友叫左鹽酥雞扒滷肉飯,再加左個小食椒鹽花枝丸 紅燒牛三寶麵有牛腩,牛筋,同埋牛肚,都幾大碗食得好飽肚係自己掃 qr code 落單,都幾方便,但係呢度上菜極極極極慢,唔知發生咩事,等左差唔多半個鐘,重要係其他人遲過我地黎都已經上左菜,又冇特別解釋,野食雖然ok , 但同樣價錢可以食到更好既,感到失望

紅燒牛三寶麵有牛腩,牛筋,同埋牛肚,都幾大碗食得好飽肚

2021-06-28 18 浏览
滂沱大雨入去元朗商場躲避,一落車就見到桂花小杏,見到裝修好靚又有珍珠奶茶就選擇了他。.麻辣牛三寶麵米線,有不同的湯底,麻辣牛肉湯有香濃的牛肉麵之餘又帶點麻辣,非常開胃。一次過滿足三個願望有牛腩牛筋及牛肚,住得很腍很入味。紅燒三寶牛肉定食配上湯浸時菜,當然如果你是飯桶也可以叫這個定食,有時菜有飯,加$6有雞肉。.紫著珍珠黑糖冰仙草,食完飯麵之後唔夠喉,加了一份台灣甜品,清新爽涼,有珍珠、芋圓及刨冰等,一份夠2個人食呢。.台灣特飲選擇多,我就喜歡經典的黑糖鮮奶珍珠、仙草。

台灣特飲選擇多,我就喜歡經典的黑糖鮮奶珍珠、仙草。