又到左每個月都要去食台灣野嘅時間啦🤣,今次又去咗呢間桂花小幸,佢哋真係CP值超高,價格實惠,質素亦唔錯😋👍🏻❣️📌麻醬雞絲冷麵🐔🧊$54必食‼️呢個係我嚟過幾次最喜歡的單品,餸菜超多,麵質Q彈,冰爽清涼🧊,適合夏季,配合濃郁酸香麻醬,好正😋😋❣️❣️📌小食加配$18:上湯浸時菜🥬,滷水豆腐🥠兩款小食只係$18 ,都抵食,滷水豆腐入味,時菜健康📌滷水蛋牛腩滷肉飯🐮🍚$69🐮牛腩好大舊‼️‼️入味,夠腍‼️滷肉飯醬汁濃郁,拌在一起,相當惹味😋📌滷水豬手🐷$58炆得夠腍,滷水入味,喜歡他們豬手的皮夠Q彈,滿滿骨膠原👍🏻📌芒果純鮮奶🥭🥛/ 草莓純鮮奶🍓🥛$29喜歡這裏的水果鮮奶,鮮奶順滑可口,可以選擇木瓜,芒果或草莓口味,個人比較喜歡草莓口味,酸酸甜甜

📌麻醬雞絲冷麵🐔🧊$54

📌小食加配$18:上湯浸時菜🥬,滷水豆腐🥠
兩款小食只係$18 ,都抵食,滷水豆腐入味,時菜健康

📌滷水蛋牛腩滷肉飯🐮🍚$69

📌滷水豬手🐷$58
炆得夠腍,滷水入味,喜歡他們豬手的皮夠Q彈,滿滿骨膠原👍🏻

📌芒果純鮮奶🥭🥛/ 草莓純鮮奶🍓🥛$29
2021-08-21 197 浏览
星期六一大早忙家裡的事,忙到下午才有時間吃飯,剛好妹妹睡醒了,就叫上他一起去吃早午下午茶了!酥炸排骨滷肉飯(59元)這裡的酥炸排骨跟平常的不一樣,是用了吉列豬扒的製法,所以吃起來外面會非常脆,吃起來不油油,豬扒肉質挺嫩的!滷肉飯的的滷肉份量還不錯,滷肉燉煮得非常軟爛,入口即化,味道挺香濃的,還有香菇來增香!紅燒腱心牛肉麵(65元)這個叫了最基本的紅燒牛肉湯配台灣麵。湯底挺濃的,牛肉味挺香,鹹香鹹香的!台灣麵就挺爽滑!腱心牛肉煮得非常軟,吃起來非常嫩,而且很入味!香酥五花肉(42元)看到這個是新上市的,就叫了一份來試試!怎知道這個小食的份量還真的挺不錯,比想像中的要的!五花內炸得外脆內嫩的,肉汁很多,又有油香,再配上蜜糖芥末醬,就非常解膩了,紫薯珍珠黑糖冰仙草(38元)這個名字其實還少了一個配料,就是椰果了,這個真的是滿滿的料!黑糖冰挺特別的,黑糖挺濃,夏天吃冰真的爽!仙草嫩滑,珍珠Q彈,紫薯綿香,椰果爽滑!芝士奶蓋桂花烏龍茶(30元)這個有放了茶包,所以會愈喝愈濃的感覺,茶味挺足,又有桂花的香!這裡的芝士奶蓋的奶味會較重,帶點淡淡的芝士香!仙氣芒果茶(30元)這個是看不到芒果的芒果茶,

酥炸排骨滷肉飯(59元)

酥炸排骨滷肉飯

紅燒腱心牛肉麵(65元)
紅燒腱心牛肉麵

香酥五花肉(42元)
香酥五花肉

紫薯珍珠黑糖冰仙草(38元)

紫薯珍珠黑糖冰仙草

芝士奶蓋桂花烏龍茶(30元)

芝士奶蓋桂花烏龍茶

仙氣芒果茶(30元)
這個是看不到芒果的芒果茶,芒果應該是跟冰一起打碎了,再跟茶混合在一起,所以喝起來會喝到濃濃的芒果味,還會喝到非常小的芒果果肉,挺特別的一款茶!
仙氣芒果茶
2021-08-21
紅燒腱心牛肉麵
香酥五花肉
紫薯珍珠黑糖冰仙草
芝士奶蓋桂花烏龍茶
仙氣芒果茶
2021-08-20 73 浏览
🍜麻辣牛三寶麵湯底好濃牛肉味,加咗麻辣好香,神之一滴🤣同平時食米線嘅麻辣有小小唔同,辣度適中(平時食開譚仔三哥5小辣),牛三寶有牛腩、牛筋、牛肚,牛腩牛筋夠腍入味✅,牛肚切得細條,份量頗多,麵條有韌度,難怪係店內推介食品。🍛鹽酥雞排滷肉飯唔特別,滷肉飯較淡味,不會再試。🍲紫菜肉丸湯跟餐加配的,肉丸彈牙,湯清甜,$10值得試吓。
🍜麻辣牛三寶麵
麻辣牛三寶麵

🍛鹽酥雞排滷肉飯
唔特別,滷肉飯較淡味,不會再試。
鹽酥雞排滷肉飯

🍲紫菜肉丸湯
跟餐加配的,肉丸彈牙,湯清甜,$10值得試吓。

麻辣牛三寶麵
2021-08-10 45 浏览
又黎食台灣野🥰一諗唔到係邊度食飯,又想食中式嘢就諗起桂花小幸。覺得好抵食,環境又唔錯坐得算幾舒服!今晚突然想飲湯試下原盅燉湯定食套餐酥炸排骨滷肉飯$76加$18有兩款小食,滷水豆腐紫菜魚丸湯排骨炸得幾好食,唔會太油膩滷肉飯味道唔算重,自己加咗豆瓣醬幾好食但重口味人士可能就覺得唔夠味。紫菜魚丸湯真係好有台灣風味魚丸係墨魚丸。再嘆埋一杯仙草凍奶茶好滿足嘅晚餐,$100都可以食到好多嘢餐廳仲唔收加一。
又黎食台灣野🥰
一諗唔到係邊度食飯,又想食中式嘢
就諗起桂花小幸。覺得好抵食,環境又唔錯
坐得算幾舒服!

今晚突然想飲湯
試下原盅燉湯定食套餐
酥炸排骨滷肉飯$76
加$18有兩款小食,滷水豆腐紫菜魚丸湯

排骨炸得幾好食,唔會太油膩
滷肉飯味道唔算重,自己加咗豆瓣醬幾好食
但重口味人士可能就覺得唔夠味。

紫菜魚丸湯真係好有台灣風味
魚丸係墨魚丸。

再嘆埋一杯仙草凍奶茶
好滿足嘅晚餐,$100都可以食到好多嘢
餐廳仲唔收加一。
2021-08-10 45 浏览
好耐無去過元朗廣場~發現台式新餐廳~木瓜純牛奶鮮甜木瓜汁加上幼滑純牛奶,啖啖木瓜溶有咬口,美顏又健康,好啱女士飲芝士奶蓋烏龍茶濃濃的芝士奶蓋配上清新冰凍的烏龍茶,茶味甘香,口感好fresh,清新之選紫薯薏米黑糖冰仙草仙草中有紫薯﹅薏米﹅黑糖沙冰配上黑糖做湯底,賣相吸引,紫薯﹅薏米煮得夠淋啱啱好,黑糖冰仙草味道好夾,甜而不膩,推薦桂花雞翼(3隻)脆炸雞翼配以清新香甜桂花醬,香甜醬加炸雞,惹味又特別,一試愛上!古早味滷水雞翼(3隻)古早味滷水雞翼,滷水汁十分入味,雞翼亦啖啖肉,做下午茶小食一流現做煎餃子餃子餡內菜肉平均,餃子皮厚度適中,飽腹感十足台南手工餡餅餡餅皮厚度適中,食完滿滿的幸福感共$205
好耐無去過元朗廣場~發現台式新餐廳[桂花小幸]~

木瓜純牛奶

芝士奶蓋烏龍茶

紫薯薏米黑糖冰仙草

桂花雞翼(3隻)

古早味滷水雞翼(3隻)

現做煎餃子

餃子餡內菜肉平均,餃子皮厚度適中,飽腹感十足

台南手工餡餅

餡餅皮厚度適中,食完滿滿的幸福感

共$205
2021-08-08
  • 木瓜純鮮奶
  • 桂花雞翼
  • 紫薯薏米黑糖冰仙草
2021-08-08 30 浏览
今日係元朗廣場買完野,順道去食埋個午餐先。行過見到呢間台式餐廳都幾多人,價錢又親民,門口仲有台灣手搖飲品賣。好彩店內都幾多座位,唔洗等太耐,店內裝修簡約,以木製裝飾為主,感覺舒適悠閒。鹽酥雞扒滷肉飯鹽酥雞扒炸到外脆內軟,雞肉依然好滑,肉汁仲鎖住係入面,滷肉飯亦好入味。紅燒牛三寶麵牛三寶有牛筋、牛腩同埋牛肚,麵仲可選台灣麵同米線,湯底仲有幾款揀,而我就揀左紅燒牛肉湯,麵同餸分開上,份量一D都唔細,台灣麵麵質彈牙爽口,唔會太軟太腍,相當好,牛肉超級非常腍,入口即溶,牛筋亦爽口,湯底夠濃。黑糖珍珠奶茶黑糖味超香,亦唔會搶左奶茶既香味,兩種味道好夾。蜜桃烏龍蘆薈蜜桃好香甜,烏龍亦夠清,仲有好多蘆薈。
鹽酥雞扒滷肉飯
紅燒牛三寶麵
黑糖珍珠奶茶
黑糖味超香,亦唔會搶左奶茶既香味,兩種味道好夾。

蜜桃烏龍蘆薈
蜜桃好香甜,烏龍亦夠清,仲有好多蘆薈。
2021-08-07
午餐
2021-08-08 36 浏览
元朗係人都知多野食所以要出位令人記得度你間舖就真係要花點心思今次介紹既呢間係位於元朗豐年路既佢喺正路邊,完全唔難搵喺輕鐵站"豐年路"落一望就見到落車到去到cafe都只係大概5-8分鐘既路程..******************************唔知係咪都算係新開既餐廳去到都要等30分鐘到先入到去趁等位時就先欣賞一下呢間cafe既門面先四周有好多綠色既植物裝飾望落感覺好舒服個人最中意係內部裝飾既句子每句都好有意思,值得人去反思的例如:"做一個決定,並不難,難的是付諸行動,並且堅持到底""出去旅行,不是去看風景,而是去尋回自己-------------------最本真的自己"******************************忘記影餐牌但印象中叫入餐廳既野食係可以用優惠價換台式飲品一杯因為呢間cafe佢出面其實係做埋台式飲品生意的所以台式飲品既選擇都幾多野食選擇多.出菜算快,店員態度友善,肉躁飯配香蘇雞扒必然要試架啦咁岩去嗰日唔算太餓所以第2個叫幾隻餃子******************************先講飯, 好香, 係D汁稍為少左D雞扒冇得輸,外脆內軟雞肉保
今次介紹既呢間係位於元朗豐年路既
佢喺正路邊,完全唔難搵
喺輕鐵站"豐年路"落一望就見到
落車到去到cafe都只係大概5-8分鐘既路程..
唔知係咪都算係新開既餐廳
去到都要等30分鐘到先入到去
趁等位時就先欣賞一下呢間cafe既門面先
四周有好多綠色既植物裝飾
望落感覺好舒服
個人最中意係內部裝飾既句子
每句都好有意思,值得人去反思的
例如:
"做一個決定,並不難,難的是付諸行動,並且堅持到底"
忘記影餐牌
但印象中叫入餐廳既野食係可以用優惠價換台式飲品一杯
因為呢間cafe佢出面其實係做埋台式飲品生意的
所以台式飲品既選擇都幾多
野食選擇多.出菜算快,店員態度友善,
肉躁飯配香蘇雞扒必然要試架啦
咁岩去嗰日唔算太餓
所以第2個叫幾隻餃子
先講飯, 好香, 係D汁稍為少左D
雞扒冇得輸,
外脆內軟
雞肉保持juice

到餃子啦
皮滑餡料足,
最重要係嗰個濃郁既蕃茄湯底
我成碗飲哂

順帶一提
唔食芫茜既朋友仔記得喺落單既時候要主動講丫!
呢間我一定會再試
到時再寫第2篇
题外话/补充资料: 呢度係冇下午菜餐牌的 記得留意啦
2021-06-13
2021-08-07 28 浏览
又係搵食筆記之中要mark低嘅一間餐廳。元朗多好嘢食就搵開食都知,呢間其實個位置唔算大偏遠,但都好食係意料之外。同朋友喺附近泳池游完水,就嚟咗呢間排隊。拎完飛,同店員confirm咗等4個字左右,都行一陣食埋個雪糕再番嚟先有位,你話幾受歡迎呢。入到去揀咗飯,因為好肚餓。揀有魯水蛋嘅飯餐都揀咗好耐,因為款款都想試下最後仲有叫埋貓耳朵食添!貓耳朵真心好彈牙同夠惹味我都係鐘意食台式嘅肉,製法係好入味,會再食多次!

最後仲有叫埋貓耳朵食添!貓耳朵真心好彈牙同夠惹味

我都係鐘意食台式嘅肉,製法係好入味,會再食多次!
2021-07-03
2021-08-07 46 浏览
成日經過見到好多人排隊,想食好耐都未食到。今日竟然比我見到唔使排隊,即刻同老公撐下檯腳先唔食得辣嘅老公叫咗個濃湯蕃茄牛筋腩米線,拼滷水豆腐。牛筋件件都好大舊仲要好爽口彈牙,讚牛腩炆得夠林,好入味美中不足係蕃茄湯比較普通,算唔想上蕃茄濃湯底。滷水豆腐好入味,細細件,一口size我最鍾意食辣點左個麻辣鹽酥雞扒米線,拼黑醋貓耳朵。鹽酥雞炸得好香脆,唔厚粉,雞肉仲保持嫩滑,唔鞋口,好好味黑醋貓耳朵帶啲蒜香味,好香,酸酸地好開胃鐵觀音芝士奶蓋奶蓋香濃夠滑,芝士味重,混埋鐵觀音甜度適中,好飲!水果四季茶不過不失,消暑解渴一流

唔食得辣嘅老公叫咗個濃湯蕃茄牛筋腩米線,拼滷水豆腐。

牛筋件件都好大舊仲要好爽口彈牙,讚

牛腩炆得夠林,好入味

美中不足係蕃茄湯比較普通,算唔想上蕃茄濃湯底。

滷水豆腐好入味,細細件,一口size

我最鍾意食辣點左個麻辣鹽酥雞扒米線,拼黑醋貓耳朵。

鹽酥雞炸得好香脆,唔厚粉,雞肉仲保持嫩滑,唔鞋口,好好味

黑醋貓耳朵帶啲蒜香味,好香,酸酸地好開胃

鐵觀音芝士奶蓋
奶蓋香濃夠滑,芝士味重,混埋鐵觀音甜度適中,好飲!

水果四季茶
不過不失,消暑解渴一流
2021-08-06 1104 浏览
元朗廣場的桂花小幸,經常都很多人等位,今晚下雨,終於不用等位啦!這裏的環境裝修很有文青感覺,坐得舒適,沒有加一服務費,所以一直都很多人捧場。太肚餓了,先來兩個小食, 幾乎是即點即送上,上菜速度極快。牛肉濃湯水餃四隻$28, 喜歡這裏的牛肉濃湯,真的很香濃,加了芫茜和紅辣椒,味道不辣反而更加惹味;水餃是椰菜豬肉餃,皮薄餡靚,連著牛肉湯一起吃,更加好味。鹽酥雞排$38, 是這裏的招牌菜,雞皮炸得酥脆而不油膩,雞肉嫩滑多汁,大大塊,這個價錢絕對是經濟實惠。點粉麵和飯等主菜,都可以加配涼拌小吃, 加一款$10,加第二款$8,為食的我們就加兩款吧!$18 就可以多吃兩款小吃呢!主菜酥炸排骨雞肉飯$59, 酥炸排骨即食吉列豬扒炸得非常鬆脆,外面吉列炸粉不會太油膩,豬扒爽口;雞肉飯上面是雞肉絲配炸乾蔥頭,看來很清淡,食落味道卻頗香的。加配涼拌小吃,手拍小黃瓜$10, 醃得非常入味,是我喜歡的酸度,很夠酸!而且蒜蓉也不少,吃完油炸食物,再吃酸酸的手拍青瓜,消滯又清新。加配第二款小吃,鹵水豆腐$8, 一小碟不會 吃得太飽,吃台灣菜當然要吃鹵水豆腐,這裏的滷水味道不會太鹹,豆腐越吃越香,配飯吃不錯。麻辣蕃

麻辣蕃茄豬肚米線$56,選配台灣麵和特濃蕃茄湯底,所以味道是不辣的,特濃蕃茄湯底酸甜度適中,味道很好,吃得很開胃!台灣麵非常有口感,煙韌有彈性。豬肚炆得夠淋,份量很多,女士如果不是很大食,吃一碗湯麵也足夠飽了。

芝士奶蓋阿華田$30, 阿華田是香港茶餐廳特色,沒想到可以配奶蓋做個特飲,阿華田味道不會太甜,但夠香,配奶蓋 令口感更滑,又喝到芝士微咸味,創意之選。

黑糖仙草凍鮮奶$32, 喜歡黑糖味夠香,配淡味的鮮奶,香甜味更加突出。仙草爽口又消暑,有仙草增加口感,有得飲又有得食,正是台式特飲吸引之處。

這裡價錢親民,沒有加一,夠實惠,真的可以開懷大吃,值得一再光顧。
2021-08-05
2021-08-04 38 浏览
【桂花小幸】鹽酥雞排滷肉飯🍚 💰$59勁大塊鹽酥雞,炸粉唔算好厚,但配埋滷肉兩樣一齊食相對較膩,如果兩人一齊share較好😳紅燒牛三寶麵 💰$75入面有牛筋,牛腩同牛肚,全部都整到好淋,拎黎餸台灣麵係絕配🥳 不過朋友唔食得辣,如果唔係揀麻辣味應該會仲過癮🌶煎餃子🥟 💰$28 4隻不過不失啦! 個人鍾意煎到個面比較香脆既個種,佢個餡都幾好食既芝士奶蓋阿華田 💰$34飲完唔會好「漏」,叫咗微甜,甜度啱啱好🥰 百香果QQ 綠茶 💰$24係酸酸甜甜既味道,夏天飲完消暑得黎又開胃🥶 而且茶類又唔會增加飽腹感,唔會阻到食主食👻整體黎講未去到話好amazing,但性價比幾好👍🏻
【桂花小幸】

鹽酥雞排滷肉飯🍚 💰$59

紅燒牛三寶麵 💰$75

煎餃子🥟 💰$28 4隻

芝士奶蓋阿華田 💰$34

飲完唔會好「漏」,叫咗微甜,甜度啱啱好🥰

百香果QQ 綠茶 💰$24

整體黎講未去到話好amazing,但性價比幾好👍🏻
2021-08-02 33 浏览
身為元朗人,放工嚟元朗廣場食飯,唔想食咁貴,就揀咗呢間有台灣特色, 而且價錢合理嘅餐廳朋友叫咗三杯雞餐,有一個飯,同埋上湯浸白菜。同我以前食開嘅三杯雞唔同,佢嘅汁比較少,比較着重爆香嘅味道,配菜有薑,洋蔥等。味道係唔錯嘅,但就有少少油,好味嘅地方係佢真係有鑊氣!如果鍾意食大排檔感覺既三杯雞,就可以試吓😆😆我就叫咗鹽酥雞扒加滷肉飯。鹽酥雞肉係鮮嫩,同埋炸粉唔算多,口感係脆加嫩嘅合體。鹽酥嘅味道比較少,但好處就係唔會太咸,配埋滷肉飯就啱啱好!另外我地咗一個時菜,豆腐,同埋紫菜湯其實每樣都係加多$8,真係好抵,好似食多咗好多唔同嘅餸咁。飲品方面,我就叫咗熱嘅黑糖珍珠奶茶加蘆薈,甜度適中,珍珠彈牙;另外我叫咗杯熱嘅檸檬綠茶,食完啲熱氣野飲杯綠茶就啱啦!整體環境係唔錯,佈置都幾文清,我哋坐係吧枱影得都幾靚,不過有時啲人經過就會望到我哋食嘢🤣我覺得呢間餐廳性價比係高嘅,飲品選擇都好多,而且唔算貴,啱晒街坊去

另外我地咗一個時菜,豆腐,同埋紫菜湯
其實每樣都係加多$8,真係好抵,好似食多咗好多唔同嘅餸咁。

2021-07-30 37 浏览
元朗廣場店舖大執位,今次試吓台灣食品,桂花小幸。平時見到食飯時候都好多人排隊,總店喺將軍澳人氣都好勁!位置非常方便,喺元朗廣場側門入口,裝修文青風格,放咗各式各樣嘅書籍!招牌台灣牛肉麵套餐濃濃的牛骨湯,加上台式粗麵,牛肉夠淋夠入味,而且仲有淡淡藥材香!鹽酥雞扒滷肉飯雞扒炸得香脆,配上半肥瘦的滷肉飯,非常邪惡,而且價錢不貴。黑糖珍珠鮮奶,份量十足!茄子小食,酸酸甜甜非常開胃。基本上晚市時候都會出現排隊人龍,可見呢間食店係有質素!

元朗廣場店舖大執位,今次試吓台灣食品,桂花小幸。

平時見到食飯時候都好多人排隊,總店喺將軍澳人氣都好勁!

招牌台灣牛肉麵套餐

鹽酥雞扒滷肉飯
雞扒炸得香脆,配上半肥瘦的滷肉飯,非常邪惡,而且價錢不貴。

黑糖珍珠鮮奶,份量十足!

茄子小食,酸酸甜甜非常開胃。

基本上晚市時候都會出現排隊人龍,可見呢間食店係有質素!
2021-07-29 39 浏览
番茄酥炸排骨米線$63湯底揀咗特濃番茄湯,果然好濃郁,酸味更突出,非常開胃,天時暑熱冇乜胃口就啱晒。米線都好滑,爽口彈牙。酥炸排骨外皮金黃酥脆又唔油膩,肉質有嚼口,味道適中,蘸千島醬食酸酸甜甜味道更佳。酥炸排骨滷肉飯$59台灣美食又點少得滷肉飯,珍珠米飯軟糯,滷肉又香又惹味,滷肉汁撈飯食一流。酥炸排骨好食,食極唔厭。台灣烤香腸$28幾乎係必食小食之一,外皮脆,肉質香甜可口。古早味滷水牛肚$38牛肚煙韌爽口,滷水汁惹味,如果係辣嘅應該更好味。脆脆阿華田$32上面係一層朱古力脆脆同奶,下面係阿華田,揀咗無糖,味道都幾香。黑糖珍珠奶茶$32已經揀咗半糖,但黑糖味依然香甜,珍珠大粒Q彈。
番茄酥炸排骨米線$63

酥炸排骨滷肉飯$59

台灣烤香腸$28
幾乎係必食小食之一,外皮脆,肉質香甜可口。

古早味滷水牛肚$38
牛肚煙韌爽口,滷水汁惹味,如果係辣嘅應該更好味。

脆脆阿華田$32

黑糖珍珠奶茶$32
已經揀咗半糖,但黑糖味依然香甜,珍珠大粒Q彈。
2021-07-27 27 浏览
屯馬線開通真的很興奮,聽日一於去元朗行下街!晚餐落腳點就在元朗廣場,見到一樓的桂花小幸好有文青feel,感覺就似去了台灣渡假。.來台灣餐廳當然少不了台式飲品,黑白配珍珠豆乳、黑糖珍珠鮮奶;也有台式糖品-紫薯珍珠黑糖冰仙草,透心涼的配搭。.麻辣腱心牛肉雞翼台灣麵 - 有不同湯底可選,食牛肉麵所以選了麻煩紅燒牛肉湯,味道濃郁,麵條有質感掛湯效果一港。牛𦟌入味,筋肉比較恰到好處,彈牙又夠腍。又有雞翼,一次滿足兩個願望。鹽酥雞排雞肉飯 - 一雞兩味,既有酥脆烤雞排,又有白雞肉飯。另外加錢叫了滷水豆腐及青瓜,很豐富的晚餐呢!

另外加錢叫了滷水豆腐及青瓜,很豐富的晚餐呢!