2023-06-05 26 浏览
每次經過元朗都畀呢間好有文青風嘅台灣麵店吸引今日嘅晚餐就一於試下你啦餐牌嘅選擇都幾多有牛肉麵,有酸菜魚,仲有好多飯類我哋就叫左一個牛肉麵同一個酸菜魚嚟試下同時亦都揀咗兩個配菜紅燒牛三寶麵呢個牛肉麵包含牛腩牛筋同牛肚牛腩炆得好入味牛筋亦都非常嫩滑牛肚則有一種彈牙嘅感覺加上湯底非常濃郁係一個必食嘅推薦酸菜魚湯飯酸菜魚份量好大湯底微辣非常惹味魚片亦很嫩滑涼拌黑醋茄子茄子相當入味,食落清爽手拍小黃瓜又一清新前菜,食完較為開胃日式紅豆抹茶飲品份量相當大杯綠茶味都幾香濃配上甜甜嘅紅豆係絕配仙草冬瓜茶又一消暑恩物飲落非常暢快清爽

每次經過元朗都畀呢間好有文青風嘅台灣麵店吸引
今日嘅晚餐就一於試下你啦

餐牌嘅選擇都幾多
有牛肉麵,有酸菜魚,仲有好多飯類
我哋就叫左一個牛肉麵同一個酸菜魚嚟試下

酸菜魚份量好大
湯底微辣非常惹味
魚片亦很嫩滑

涼拌黑醋茄子
茄子相當入味,食落清爽

手拍小黃瓜
又一清新前菜,食完較為開胃

日式紅豆抹茶
飲品份量相當大杯
綠茶味都幾香濃
配上甜甜嘅紅豆係絕配

仙草冬瓜茶
又一消暑恩物
飲落非常暢快清爽
2023-06-03 33 浏览
元朗有分店,好想再食,啲飲品幾好飲又長期多人排隊。現在是自助落單的,可以慢慢揀。紅燒牛肉麵麵質幾爽口彈牙,牛腩都多鮮嫩,勁多牛筋,仲要好爽口。紅燒味好夠,湯底加埋麵好易入口鹽酥雞扒滷肉飯鹽酥雞扒大大塊,仲要切埋。滷肉飯嘅肉香同肉汁都好夠。仲要加埋足料入味嘅燉湯,性價比好高桂花雞翼大大隻嘅炸雞翼,配埋香甜嘅桂花汁,味道好新鮮蜜桃烏龍多多益力多,同烏龍嘅味道都好夾,又唔會太甜芝士奶蓋桂花烏龍奶蓋味道香濃,而且厚實。茶香亦都好出。
元朗有分店,好想再食,啲飲品幾好飲又長期多人排隊。

現在是自助落單的,可以慢慢揀。

紅燒牛肉麵

鹽酥雞扒滷肉飯

桂花雞翼

大大隻嘅炸雞翼,配埋香甜嘅桂花汁,味道好新鮮

蜜桃烏龍多多
益力多,同烏龍嘅味道都好夾,又唔會太甜

芝士奶蓋桂花烏龍

奶蓋味道香濃,而且厚實。茶香亦都好出。
呢間餐廳係元朗廣場既門口,每日放工必經之路,通常都坐冇虛席,趁今日放假入去食下佢既台灣野!首推👍🏻紅燒半筋半腩牛肉麵(養生清燉牛肉湯底配台灣面)食得台灣野必選紅燒牛肉面🐂!佢有得揀半筋半腩,啱哂有選擇困難症既我!份量大,目測牛筋同牛腩都有4-5大大件!湯底清甜牛味重,食之前忍唔住飲啖湯先!台灣麵正宗麵條,粗度恰當有口感,配牛肉麵一流!麻辣牛肚麵套餐🌶️(麻辣牛肉湯底配台灣麵小辣)牛肚爽,切條易入口,牛肚容易掛湯,麻辣牛肉湯入口惹味小辣唔算太辣,唔食得辣都可以食下香辣口感!另外,仲有一碟小雲耳!所以好抵食!台式小食拼盤🥟有炸雞翼,炸蕃薯條,炸餃子同炸花枝丸,唔駛揀一次食哂台式小食芝士奶蓋抹茶🥤芝士奶蓋Fans! 同台式飲料專門店一樣咁好味!奶蓋夠厚,抹茶味夠濃弓,大大杯好滿足!鐵觀音珍珠鮮奶茶🧋珍珠大小剛好,有咬口唔會太甜,奶香同茶香配合得天衣無縫!

首推👍🏻紅燒半筋半腩牛肉麵
(養生清燉牛肉湯底配台灣面)

麻辣牛肚麵套餐🌶️
(麻辣牛肉湯底配台灣麵小辣)

台式小食拼盤🥟
炸雞翼,炸蕃薯條,炸餃子同炸花枝丸,唔駛揀一次食哂台式小食

芝士奶蓋抹茶🥤

鐵觀音珍珠鮮奶茶🧋
珍珠大小剛好,有咬口唔會太甜,奶香同茶香配合得天衣無縫!

2023-05-25 192 浏览
相約朋友到元朗chill 下🤤, 搵到一間睇落好似去左圖書館既台式店。以放空、舒適感為主題😘, 當然要試下味道啦🧡(5⭐️最高)小食牛肉濃湯水餃(4只)(4.5⭐️)$28湯底有少少麻辣, 味道比較濃厚。 大大只既水餃包了碎肉、椰菜等, 都幾足料💕。古早鹵水雞翼(5只)(5⭐️)$42好入味又好冧, 雞翼size 適中, 底部加了芽菜, 吸引了鹵水味, 好好食呀🤤。主食特濃蕃茄湯雞排面配台灣面(5⭐️)$70台灣麪麪質彈牙, 特濃蕃茄湯真系無選擇錯, 好味😋, 大大件雞扒炸至脆卜卜, 而且被切成5-6件。 好yummy 🤤l鹽酥雞排鹵肉飯+紫菜魚丸湯(4.5⭐️)$78紫菜魚丸湯好特別, 細細碗, 好yummy , 鹵肉飯雖然以碗上, 但份量都好足, 而且配上大大件雞扒, 超正呀😋特飲鐵觀音珍珠鮮奶茶(5⭐️)$34好特別的味道, 因為用鐵觀音茶葉做茶底, 加入淡淡花奶及煙煙韌韌嘅珍珠。 一流🤩仙草凍奶茶(5⭐️)$28選擇了淡淡的味道, 香滑既仙草直入口中, 還有香濃的奶茶味, 令人回味🤤

小食
牛肉濃湯水餃(4只)(4.5⭐️)$28
牛肉濃湯水餃(4只)

古早鹵水雞翼(5只)(5⭐️)$42
古早鹵水雞翼(5只)

主食

特飲
鐵觀音珍珠鮮奶茶(5⭐️)$34

仙草凍奶茶(5⭐️)$28
仙草凍奶茶
牛肉濃湯水餃(4只)
古早鹵水雞翼(5只)
特濃蕃茄湯雞排面配台灣面
鹽酥雞排鹵肉飯
紫菜魚丸湯
仙草凍奶茶
2023-05-21 49 浏览
桂花小幸 B+BC cafe元朗青山公路249-251號元朗廣場G樓003 & 005號舖不是第一次光臨 尼親見到呢個氛圍 環境 感覺係幾舒服有自己既特色 識用文青藝術風 文字吸引客人既眼球門口睇落去有D似小學課室feel睇完餐牌用QR code落單 簡單易用{特濃蕃茄湯酥炸排骨台灣麵。涼拌貓耳朵 +$16日式紅豆抹茶 +$15濃郁蕃茄湯、酥脆炸金黃色排骨 彈牙台灣麵木盤上台靚靚仔仔 涼拌貓耳朵口感爽脆,味道鮮美 A little bit spicy{紅燒牛肉湯鹽酥雞排台灣麵。滷水蛋 +$8 上湯浸時菜 +$12 桂圓蘆薈菊花茶 +$15慢燉既紅燒牛肉湯,唔係得個咸字 清清地既牛骨味裝盤仲有大大份鹽酥雞排酥脆可口芝士奶蓋阿華田阿華田夠濃好飲 芝士奶蓋同樣出色 間唔中邪惡一次鐵觀音珍珠鮮奶茶平時行過會買尼飲 鐵觀音茶味夠裡面真係有一包茶膽 甘可以確保成杯飲品放得耐茶味愈濃當然唔係太耐 3小時內都OK既
桂花小幸 B+BC cafe

不是第一次光臨 尼親見到呢個氛圍 環境 感覺係幾舒服
有自己既特色 識用文青藝術風 文字吸引客人既眼球
門口睇落去有D似小學課室feel
睇完餐牌用QR code落單 簡單易用

{特濃蕃茄湯酥炸排骨台灣麵。涼拌貓耳朵 +$16
日式紅豆抹茶 +$15

濃郁蕃茄湯、酥脆炸金黃色排骨 彈牙台灣麵
木盤上台靚靚仔仔

慢燉既紅燒牛肉湯,唔係得個咸字 清清地既牛骨味
裝盤仲有大大份鹽酥雞排酥脆可口

芝士奶蓋阿華田
阿華田夠濃好飲 芝士奶蓋同樣出色 間唔中邪惡一次

平時行過會買尼飲 鐵觀音茶味夠
裡面真係有一包茶膽 甘可以確保成杯飲品放得耐茶味愈濃
當然唔係太耐 3小時內都OK既
2023-05-18 41 浏览
最近小編啲朋友們都飛左~小編媽媽嘅旅行癮又起 唯有帶媽媽食住啲野食頂下癮先 餐廳設計得好文青 好多書同句子散落不同地方三盛紅燒牛肉麵會配埋滷蛋同紫菜魚丸湯 個魚丸湯紫菜多過啲湯😂😂真 料多過湯 清清地暖下口先食野嘅好😆😆個湯好濃肉味 飲落清甜 啲腱心牛肉、牛腩、牛筋全部都好淋 又入味 食完唔會好口渴(有時食完湯麵 會好想飲水 因為有味精)台式小食拼盤有炸餃子 炸花枝丸 炸雞翼同蕃薯條 小編呃媽媽食左條蕃薯條🤭🤭(因為媽媽不愛蕃薯嘅 但好彩佢都接受到 仲表示幾好食🥹🥹)小編好中意啖啖蕃薯 咬落係淋淋地 但外面炸到少少硬身 口感同食粗薯條差不多 係多左蕃薯嘅味🤤🤤炸雞翼唔會炸到乾哂身 咬落仲有啲juicy~不過就唔係好食到味😆🥲可能因為小編滿口蕃薯味😂😂炸餃子同炸花枝丸都唔會炸到過左龍 食落都仲係辣口嘅牛肉濃湯水餃個牛肉味好勁 皮又薄 料又多 食落去個口滿左 好正👍👍蜜桃烏龍多多估唔到益力多同烏龍茶係夾嘅~可能將益力多溝淡左 所以飲落唔會好死甜 有消膩感🤩🤩黑糖珍珠冬瓜茶
餐廳設計得好文青 好多書同句子散落不同地方

三盛紅燒牛肉麵

台式小食拼盤
炸餃子同炸花枝丸都唔會炸到過左龍 食落都仲係辣口嘅

牛肉濃湯水餃
個牛肉味好勁 皮又薄 料又多 食落去個口滿左 好正👍👍

黑糖珍珠冬瓜茶

2023-05-18 61 浏览
今天來到這家台式餐廳,品嚐了他們的台式五香牛雜飯和三杯雞飯,還有搭配的奶蓋烏龍茶。整體而言,這是一頓非常美味的台灣料理饗宴。首先來評價台式五香牛雜飯,這道菜色搭配米飯,牛雜燉煮得十分入味,肉質韌性十足,嚼起來帶有濃郁的五香味道,讓人回味無窮。米飯口感軟糯,搭配牛雜更加美味,讓人一口接一口的吃下去。接著是三杯雞飯,這道家常菜色也非常好吃。雞肉燉煮的十分入味,嫩滑多汁,搭配著米飯,口感絕佳。整道菜色也帶有微辣和微甜的味道,讓人吃起來非常過癮。最後是奶蓋烏龍茶,這款飲品口感濃郁滑順,奶油和茶的味道完美結合,讓人一口接一口的喝下去,非常開胃。總體而言,這是一家非常值得推薦的台式餐廳,菜色口感豐富,讓人吃起來非常過癮。如果你喜愛台灣料理,不妨來這家餐廳一試,相信你一定會喜歡上這裡的美食。

2023-05-12 49 浏览
🐳喺元朗廣場入面呢間「桂花小幸」已經成為我喜愛嘅台灣餐廳之一。因為真係煮得好好食,每次嚟到都會嘗試唔同嘅菜式,而每次都冇令我失望。🐳紅燒三寶(牛筋牛腩牛肚)牛肉定食💰79配上湯浸時菜及白飯加手拍小黃瓜💰+15牛三寶真係明智之選,三樣都好腍和好夠味,而且份量都唔少,真心好食。成個餐感覺非常豐富,有肉有菜有飯,好健康呀!🐳鹽酥雞扒台灣麵💰59紅燒牛肉湯底加涼拌黑醋茄子💰+15非常鍾意個牛肉湯底,又濃又惹味,麵條又彈口,雞扒炸得都好唔錯,仲要夠大塊。黑醋茄子都幾特別,唔會煮到爛晒,但係又唔夠淋,酸酸甜甜,幾醒胃。🐳桂花雞翼三隻💰28雞翼就係酥炸,但係個桂花醬好特別,好香好清新,真係嘗倒桂花味!🐳鐵觀音珍珠鮮奶茶💰34大大杯,茶味香醇🐳黑糖珍珠奶茶💰34大大杯,甜在心頭

🐳紅燒三寶(牛筋牛腩牛肚)牛肉定食💰79

🐳鐵觀音珍珠鮮奶茶💰34
大大杯,茶味香醇

🐳黑糖珍珠奶茶💰34
大大杯,甜在心頭
最近太忙,忙到很久沒有外出吃晚飯!所以最近也很少更新,久違的一頓外出飯,就來了二次探訪的桂花小幸,相信元朗的朋友一定聽過甚至來過,因為他的排名很高呢~而我認為他最厲害的地方是出餐很快,剛下單不久食物便上枱,適合香港人的吃飯模式!環境餐廳在元朗廣場,如果平常只逛形點很少走入這邊便未必光顧過,餐廳有設計一番,門口更有打卡位~~餐牌款式眾多,有晚市套餐包原盅燉湯,來到台式餐廳,我當然飲「肥仔水」便選擇單點😆 煲仔 塔香 三杯雞定食 $73定食配上湯浸時菜及白飯,三杯雞份量不少,雞件十分上色,肉質正常,很重醬油味,佐飯一流!另外加$6要滷肉,肉末較少。 麻辣牛三寶麵 $79牛三寶有牛筋、牛腩及牛肚,記得上一次原味紅燒牛肉麵,所以今次試試麻辣口味。不能吃辣的不用擔心,因為只是加了數片辣椒,並不辣,牛三寶份量也很足夠,喜歡它的牛腩頗為淋身,麵條彈牙,湯底清甜。 鹽酥雞排 $42原本想吃鹽酥雞扒滷肉飯,但又想試三杯雞,何不點鹽酥雞扒小吃?$42的份量有一整塊,我覺得很划算,炸粉略厚一點,薄些更好,加點話梅粉的話會更香口! 鐵觀音珍珠鮮奶茶 $34 我認為這裏的飲品相對上較菜品遜色一點,味道都偏淡些,

餐牌

鹽酥雞排 $42
鹽酥雞扒

鐵觀音珍珠鮮奶茶 $34
鐵觀音珍珠鮮奶茶

我認為這裏的飲品相對上較菜品遜色一點,味道都偏淡些,加上我會點微糖,希望茶香更出。

蜜桃烏龍多多 $34
蜜桃烏龍多多

這杯反而不錯,益力多配烏龍挺搭的~
2023-05-08 81 浏览
來元朗廣場附近,首先被餐廳的裝修吸引,是台灣年青休閒風格,有種去旅行嘅感覺。於是入咗嚟試一試。食物質素的確不錯,好多而且味道好,性價比高兩個人,我地叫咗一個主食,兩個餸,兩個小食,加每人一杯台式飲品,食到超飽🙈主食:紅燒半牛筋半牛腩台灣麵紅燒牛肉湯底有少少辣,不過好香牛肉味,年底亦都好q彈,牛肉份量唔少,推薦餸:滷水拼盤+三杯雞個人好鍾意個滷水拼盤,裡面有蛋,雞翼,牛肚,牛展。份量好多,而且入味。三杯雞都幾好,雞好滑。小食:涼拌貓耳朵+黑醋茄子小食幾開胃,酸酸辣辣,而且只係$10~15一款,好抵!台式飲品:遇兒珍珠可可+厦日水漾鮮果茶很不錯,特別推薦水果茶,好足料,估唔到入面有好多種新鮮水果,火龍果、士多啤梨、西柚、藍莓、檸檬👍有驚喜

食物質素的確不錯,好多而且味道好,性價比高

主食:紅燒半牛筋半牛腩台灣麵

紅燒半牛筋半腩牛肉麵

餸:滷水拼盤+三杯雞
三杯雞都幾好,雞好滑。
古早味滷水拼盤
三杯難

小食:涼拌貓耳朵+黑醋茄子
小食幾開胃,酸酸辣辣,而且只係$10~15一款,好抵!
涼拌貓耳朵

三杯難
涼拌貓耳朵
台式飲品
2023-05-05 37 浏览
桂花小幸 (元朗廣場) (元朗)📍元朗青山公路249-251號元朗廣場地下3及5號舖今日同女朋友去咗一間台灣餐廳食飯,兩個人叫咗都幾多嘢食,真係食到好飽好滿足🫃🤰首先,我嘅最愛係手工芝士蛋餅,啲蛋皮好薄身、好香口,加上芝士好濃郁,幾好味,如果可以再加啲醬喺蛋餅入邊會更加好😋另外再配咗地瓜薯條🍟薯條甜度同脆到啱啱好,厚身幾好食👍其次,我都好鍾意鹽酥雞扒滷肉飯🐓啲雞扒好鬆脆而且好嫩滑,滷肉就好入味,滷肉可以多番少少🤏第三道菜就係麻辣牛肚麵,啲牛肚好冧身,麻辣牛肉湯就好夠味,令人食到口齒留香👄平時自己算食到啲辣,叫中辣覺得辣咗少少,下次試吓小辣先😋另外,我都試咗啲小食,包括椒鹽花枝丸同花生醬奶油吐司。啲花枝丸好鬆脆,椒鹽味又夠香,真係好好味。至於花生醬奶油吐司,啲醬好滑,啲吐司又好脆身,新鮮好食👍👍最後,就係我哋嘅飲品啦。我點咗芝士奶蓋桂花烏龍茶同芝士奶蓋白桃烏龍茶,飲品香味係夠嘅,不過口味偏淡,建議大家叫正常甜度,就會更加好味啦😋😋😻
桂花小幸 (元朗廣場) (元朗)
📍元朗青山公路249-251號元朗廣場地下3及5號舖

椒鹽花枝丸
花生醬奶油吐司
芝士奶蓋白桃烏龍茶
2023-05-05 52 浏览
今晚近近地屋企附近食桂花小幸,元朗開業都一段時間,晚市套餐Cp值高。屋企人叫咗滷水蛋滷肉飯肥而不膩的滷肉,鮮甜濃郁的醬汁,配上香味四溢的米飯🍚簡簡單單已經係一道美食,套餐包咗一款燉湯,今晚嘅係椰子燉雞湯,清甜雞味濃。套餐配咗滷水豆腐同時菜,食清淡既平衡番。另一個餐叫咗紅燒牛三寶麵,三寶有牛筋、牛腩、牛肚。牛肉熟爛適中,沒有羶騷味,紅燒牛肉湯底,湯底偏甜。我鐘意台灣麵底滑溜又有Q勁。小食加配咗涼拌貓耳朵,酸酸甜甜,蒜味十足,非常開胃;另一款涼拌黑醋茄子🍆茄子軟糯帶點黑醋酸香,唔錯好鐘意仙氣芒果茶,濃濃奶蓋混合酸甜芒果沙冰📍 桂花小幸 (元朗廣場) (元朗)元朗青山公路249-251號元朗廣場地下3及5號舖

好鐘意仙氣芒果茶,濃濃奶蓋混合酸甜芒果沙冰

📍 桂花小幸 (元朗廣場) (元朗)
元朗青山公路249-251號元朗廣場地下3及5號舖
2023-05-04 66 浏览
台式的早餐好像很少接觸,見到這間店有開當然要試試啦。看看價錢,最貴都不用$50,比午餐的台灣牛肉麵經濟得多。點了台灣麵(蕃茄湯底),鹽酥雞蛋餅+凍飲=$42用QR code很快就到,賣相很靚仔可愛。台灣麵配蕃茄湯有點似上海麵,麵質Q彈。鹽酥雞蛋餅內裡的雞不算很多,外邊是一塊煙韌的麵粉皮包著蛋皮再包著雞。味道淡淡的,若內裡的雞加一些調味或加些醬汁會更加好。整個早餐份量看似不多,其實吃完已很飽。就是他們的凍檸茶味道與我們平時的港式茶底有些分別,而且更甜。
台式的早餐好像很少接觸,見到這間店有開當然要試試啦。

看看價錢,最貴都不用$50,比午餐的台灣牛肉麵經濟得多。

點了台灣麵(蕃茄湯底),鹽酥雞蛋餅+凍飲=$42

用QR code很快就到,賣相很靚仔可愛。

台灣麵配蕃茄湯有點似上海麵,麵質Q彈。

2023-05-04
早餐
2023-05-04 27 浏览
今晚晚餐套餐,點了煲仔塔香三杯雞定食。.真正懂得欣賞美食的人,🔥都知道炒雞肉黃金比例是,麻油,米酒同醬油一杯,再配上原粒蒜頭、🧅香噴噴洋蔥和薄薑片,使用煲仔作為器皿,讓菜式散發出獨特的焦香味。dinner set有一菜,湯一碗,🍚一個飯。還配有上湯浸時菜,非常划算。.推薦可以試下鐵觀音🧋珍珠鮮奶茶,店家使用可以沖泡多次的茶包來泡製,茶味隨著時間越來越濃,🍵讓茶香的餘韻更長,珍珠煮得剛好,口感也很棒。
今晚晚餐套餐,點了煲仔塔香三杯雞定食。

2023-04-27 25 浏览
今日去元朗廣場揾食,去左呢間食台灣野既「桂花小幸」~幾有台灣文青風。選左晚飯套餐~鹽酥雞排滷肉炸雞排都幾大塊,外面炸得都幾香脆,有鹽酥鹹香味但口感稍偏硬,入面肉質有D乾。而個滷肉飯,雖然D滷肉粒都有些脂肪油既香味,配個白飯都OK,但感覺個汁都係唔多夠~ 加配左滷豆腐小食,又幾入味~比較鐘意係個附贈既椰子雞湯~有椰子香,入面都好足料。
鹽酥雞排滷肉

加配左滷豆腐小食,又幾入味~
比較鐘意係個附贈既椰子雞湯~有椰子香,入面都好足料。