2019-03-19 71 浏览
今日約左朋友去吃午餐,佢訂左呢間餐廳。間餐廳嘅油畫好有趣,裝飾品都好有趣。店內有個小型台放咗電子琴等俾人租場用,邊玩音樂邊食嘢枱同枱之間都好闊落,就算全場滿座都唔會覺得迫 !Set lunch頭盤有大蒜蓉薯蓉湯同埋沙律。頭盤好有驚喜,青口配沙律,加大蒜薯蓉湯,兩樣都好新鮮,有質素。朋友叫咗個炒大蝦帶子意大利麵。好多蝦肉,夠爽口!我叫咗個法式香煎三文魚。三文魚好鮮嫩。雖然食到好飽呀,都想試下甜品, +$16甜品有兩款: 紐約芝士蛋糕 、意式奶凍。兩樣都好好味,好似酒店西餐啲甜品咁呀!

枱同枱之間都好闊落,就算全場滿座都唔會覺得迫 !

Set lunch頭盤有大蒜蓉薯蓉湯同埋沙律。

2019-03-19 194 浏览
難得今日唔洗返工,同媽媽同太太一齊喺媽媽屋企附近覓食。搵咗一陣見到「柴門」,常駐柴灣嘅我哋竟然未聽過,一於打電話去訂檯,帶埋媽媽一齊去食。我哋今日係「18-23 March」嘅特選午餐餐牌。我哋揀咗其中三樣主菜:1. 俄羅斯式燴牛肉 配白飯 (HKD88)2. 炒大蝦帶子意大利麵 配香草番茄醬 (HKD98)3. 法式香煎三文魚 配薯菜、白酒牛油醬 (HKD108)每一款都係跟頭盤沙律、薯蓉忌廉湯、餐包,同餐茶。頭盤三式,有法式餐包、大蒜忌廉湯,同沙律。媽媽好喜歡個湯,佢好鍾意佢哋薯蓉打得好滑;沙律都幾特別,有跟一片生蘑菇,加埋佢畀嘅黑醋,好好食。媽媽點咗嘅係「炒大蝦帶子意大利麵」,賣相好好,個蝦都好爽滑彈牙,佢好喜歡。太太點嘅係「俄羅斯式燴牛肉」,太太表示個牛肉汁夠惹味。個人鍾意食三文魚嘅關係,我自己點嘅係「法式香煎三文魚」。一睇覺得食物擺位有啲似搭飛機 First Class,哈哈。用刀一切落去已經知道肉質有幾軟熟,加埋個汁真係無得彈!好食嘅味道,簡簡單單已經足夠。有個小插曲,食到中間發覺塊三文魚肉有啲生,太太有啲擔心(雖然中國人生食鯇魚都搞得掂 xP ),都係應該問問侍應。侍應好
1. 俄羅斯式燴牛肉 配白飯 (HKD88)
2. 炒大蝦帶子意大利麵 配香草番茄醬 (HKD98)
3. 法式香煎三文魚 配薯菜、白酒牛油醬 (HKD108)
每一款都係跟頭盤沙律、薯蓉忌廉湯、餐包,同餐茶。
頭盤 - 法式多士、沙律、薯蓉忌廉湯
炒大蝦帶子意大利麵
俄羅斯式燴牛肉
太太點嘅係「俄羅斯式燴牛肉」,太太表示個牛肉汁夠惹味。
法式香煎三文魚
有個小插曲,食到中間發覺塊三文魚肉有啲生,太太有啲擔心(雖然中國人生食鯇魚都搞得掂 xP ),都係應該問問侍應侍應好客氣答話廚師係特登咁整嘅,同埋佢哋用料係即日新鮮挪威運嚟嘅三文魚,好安全。喔,其實原來係自己大鄉里,哈哈。
每個午餐都跟一杯餐茶。佢凍飲除咗唔用即棄飲管,仲行前一步,用不銹鋼飲管。依份用心,真係無嘢好講。

意式奶凍
我哋另外加咗「紐約芝士餅」同「意式奶凍」一齊 share 食。芝士餅帶檸檬味,中和咗芝士餅本身嘅甜味,味道甜得嚟好清新。但因為自己無留意,食咗芝士餅先,到食奶凍反而唔係好食到。

味道:✮✮✮✮✮
正!喺柴灣有酒店級嘅水準,之後上網睇下原來真係酒店級大廚,哈!
環境:✮✮✮✮✮
牆邊掛咗好多油畫,太太懷疑有啲牆身嘅畫仲係畫上去,好驚喜;雖然午市時段座無虛席,但座位寬敞,而且樓底高,唔會太嘈。
服務:✮✮✮✮✮
喺香港,餐廳職員唔「西」面已經好欣慰,我見個侍應仲會同每檯人打招呼,了解佢哋點睇啲食物同餐廳。唔知仲以為去咗啲咩高級餐廳。
衛生:✮✮✮✮✮
無咩特別嘢可以挑剔。
抵食:✮✮✮✮✮
喺柴灣依啲老區好少食到高質嘢,仲要唔貴。
2019-03-18
午餐
頭盤 - 法式多士、沙律、薯蓉忌廉湯
炒大蝦帶子意大利麵
俄羅斯式燴牛肉
法式香煎三文魚
2019-03-18 79 浏览
工作外勤去了柴灣寫字樓, 在大堂發現這間西餐廳, 就走了上去。發現有live band stage!!不過原來晚上才有live band, 重點是吃個lunch😊 沙律很特別, 有西芹和一些很爽脆的瓜類, 餐前脆蒜包很金黃脆口, 又很夠熱。大蝦蕃茄意粉有煎得脆脆的大蝦, 菌類和意粉的比例剛好, 茄醬也鮮味爆發! 同事點了7成熟牛扒, 我也吃了幾啖, 很嫩滑入味, 不會像平時吃的切不開咬不斷。最特別是配菜都很健康, 是烚蕃薯&薯仔, 完全不油膩。重點是有甜品!!有我最愛的奶凍, 有雲哩拿籽的奶凍很香💓絕對可以吃3個😂 最後喝完咖啡叉叉電就回office~
很特別的沙律
牛扒
蕃茄大蝦意粉
蜂蜜薰衣草茶凍
香草意式奶凍
  • 牛扒
  • 香草意式奶凍
2019-03-17 62 浏览
16/3/2019 @柴灣 柴門今日專登過去柴灣搵男朋友食飯,諗住獎勵下佢呢排咁辛苦工作,帶咗佢去一間幾有情調嘅西餐廳,係位於工厦裏面入到去店員好細心幫我地安排座位,坐低左之後發現原來餐廳嘅牆壁都掛滿左好多唔同嘅畫,畫得好靚睇到個餐牌見到好多嘢都好想食,男朋友就話不如我哋叫唔同嘅嘢食一齊share,於是就揀咗個意粉同埋三文魚主菜嚟之前店員送上餐湯同埋前菜,個沙律裏面原來有啲海鮮,本來我唔太鍾意食沙律醬,但今次呢間餐廳用既汁調味得幾好,同海鮮、菜幾配合。至於個湯係我最鍾意嘅忌廉湯,個湯一啲都唔稀,好味到連男朋友嗰碗都想飲埋主菜終於嚟到喇,首先有三文魚,呢個三文魚煎得啱啱好,煎晒啲魚油出嚟,食落一啲都唔膩,而且仲冇乜骨,啖啖肉啱晒我之後有呢個燒大蝦帶子意大利麵,配埋我最鍾意嘅番茄汁,隻蝦真係幾大隻,食落去好彈牙,而帶子同意大利麵都煮得啱啱好,有咬口得黎又唔會太硬最後要埋個甜品,店員介紹咗是日甜品,係牛乳布甸配新鮮芒果,芒果嘅份量雖然唔係太多,但係好甜。至於牛乳布甸,一食落去成個口都係牛奶味,牛乳味道好純同布甸夠滑溜,好想再encore要多杯今餐飯真係食得好滿足,冇諗過柴灣呢個地方都會有呢款
16/3/2019 @柴灣 柴門

今餐飯真係食得好滿足,冇諗過柴灣呢個地方都會有呢款西餐廳
2019-03-17 590 浏览
2019年3月16日 星期六今日難得可以同媽媽兩個人撐枱腳,於是上網搵吓柴灣有咩特色餐廳,見到呢一間西餐廳好似係工廠區新開張就打電話去預約,點知原來電話預約有八折,好抵去到發現地方雖然唔係好大,但係有個舞台可以玩音樂,店員話原來每星期都有個音樂之夜,會有唔同嘅人上嚟一邊玩音樂一邊食飯睇返午餐嘅Menu,種類雖然唔係太多,不過價錢唔算太貴,比起銅鑼灣、中環已經平好多點左餐之後店員好快就送咗前菜同餐湯,錢財好特別,唔係普通嘅沙律,原來混合左一啲海鮮,有蝦、蜆、帶子等等,再配合埋醬汁同蔬菜一齊食,層次好豐富。至於餐湯係忌廉湯,感覺都唔錯我叫嘅牛扒首先送到,都幾大塊,切開嘅時候見到裏面嘅肉有少少粉紅色,係我想要嘅五成熟。食落去好腍,充滿牛肉味,點埋個醬汁牛肉味會更加突出,因為呢個汁係牛肉濃汁。媽媽叫嘅德國豬手隨後都送到,豬手炸得好香,個外皮炸得卜卜脆,而脂肪唔算太多,裏面嘅豬肉好嫩滑。不過媽媽話最好味嘅反而係薯菜,薯仔炸完之後好好食,食得出只係加咗少少鹽調味,好快佢已經食晒,仲想食埋我個份添最後我地點埋個甜品,係紐約芝士餅,估唔到上菜嘅時候見到都幾大件,早知唔使點$1.1件,切落去唔需要太用力
2019年3月16日 星期六

烤美國優選肉眼牛扒

炸德國鹹豬手

紐約芝士餅

最後我地點埋個甜品,係紐約芝士餅,估唔到上菜嘅時候見到都幾大件,早知唔使點$1.1件,切落去唔需要太用力,而食落去感覺到成個口都係芝士味,好濃濃嘅芝士香味,至於個餅底應該係威化餅黎,同上面嘅芝士好配合

喺柴灣好難得有咁高質素嘅餐廳可以俾我哋兩母子撐枱腳,係一個唔錯嘅回憶
2019-03-16
烤美國優選肉眼牛扒
炸德國鹹豬手
紐約芝士餅
去年情人節 “貪慕虛榮” 去名牌酒店食貴價晚餐,錢花了,但不外如是,哈哈😄在這家新西餐廳試過晚餐、午餐,對食物質素、環境和服務都滿意,所以這次提早預訂情人節套餐 1,080 for two, early bird 有八折,wine pairing 每位 $268, 價格很合理!雖然是小店,但服務很貼心,餐廳經理特別打電話問了我們的名字 (保障私隱,已doodle 遮蓋名字), 會在甜品碟寫上 !這晚有歌手及爵士樂演出,所以我們比較早到 。柔和的燈光很適合氣氛, 約七點一位年輕女歌手開始演唱,感覺很好!Starter 有 2 款焗蠔,然後是三文魚沙律配上情人節少不了的魚子醬,鮮甜味美!上菜的節奏剛剛好,跟住就上湯,紫薯忌廉湯,熱辣辣已經加分,幼滑香濃 !主菜 Hubby 選了鵝肝/肉眼扒配黑松露汁,我試咗一小塊鵝肝,外脆內嫩,甘香 !我選了大蝦,略嫌 overcooked, 但味道仍然鮮美,雖然薯仔同菜係配角,但好食,尤其是薯仔,粉、嫩、香喔! 然後有 2 位Jazz musicians 演奏!好浪漫喲!甜品永遠係我每餐既亮點!這餐甜品好神秘,之前餐單只係寫 CmOn Surprise

甜品永遠係我每餐既亮點!
這餐甜品好神秘,之前餐單只係寫 CmOn Surprise, 去到先知道, 都幾搞笑😄

類似法式的 Petit four, 有 dark chocolate, Madeleine, cookies,3 款都屬於 bite-sized,另外就是細細杯panna cotta, 依次序我先吃 matcha Madeleine, 要趁熱食;跟著吃 panna cotta,好幼滑, vanilla seed 清晰可見,好香,襯少少熱情果醬,裝飾了靚靚食用花,口感真係好有層次;

然後黃金曲奇 (其實係鹹蛋黃), 不過又真係有金箔!最後吃 dark chocolate, 問咗 waiter, 係French Valrhona 61% !

作為甜品控的我,真係、真係、真係好滿意😋😋😋
餐酒配搭 $268 有 5 杯,滿意,可惜沒有拍照!

無想過寫一篇咁長的食評 !好眼瞓!

氣氛很浪漫的晚餐!值 !

2019-02-14
庆祝纪念
情人节
2019-01-08 693 浏览
上個月同 hubby 來食咗餐晚飯,就一直想再來 !星期六放假,老公開會,咁就自己一個人來試下個午餐啦!如果好,先再同老公來。上次老公開車,直接上停車場 3 樓,今次我自己坐地鐵,exit C, 行幾分鐘就到。上次以為係工廈,原來係新商廈,有 4 部 lifts, 個 Lobby 幾靚,好乾淨!訂咗 12:30pm,我遲咗,來到已坐滿人,個 waiter 好有禮貌,叫我等一陣,剛有客走,要再 set 枱!我係餐廳外面長凳坐咗一陣!坐低,餐牌係 4~13/1/2019,幾好吖 !Starter 有沙律、湯, 主菜四個選擇:雞、pasta、魚、牛,芝士蛋糕加 $15, 有咖啡或茶 !我點咗咖哩雞配蒸飯,前菜有泰式魚餅沙律配甜酸汁,小辣,開胃!麵包暖既!個湯好正,cream of mushroom soup, 食得出係新鮮冬菇、蘑菇,酒店水準!咖哩飯有驚喜,香草味濃,咖哩香,雞肉唔老,個汁有一D辣,送飯一流,我叫咗少飯,無浪費食物!點咗熱檸水,唔孤寒,有三大片!坐下坐下,好舒服,原來已經 2:30pm !仲有驚喜, 原本 $88, 加一就係$97 啦, 埋單先知道有八折, 即係 $79, 我
上個月同 hubby 來食咗餐晚飯,就一直想再來 !

點咗熱檸水,唔孤寒,有三大片!

坐下坐下,好舒服,原來已經 2:30pm !
仲有驚喜, 原本 $88, 加一就係$97 啦, 埋單先知道有八折, 即係 $79, 我係小女人,勁開心 :)

我咁鍾意食甜品,竟然落咗樓先記得無叫!哎呀!

支持小店,下次再同 hubby 一齊來 !
2019-01-05
2019-01-07 579 浏览
其實之前已經黎過一次食lunch,覺得幾好食,於是再黎第二次,睇下啲水準keep唔keep到先。今次同上次都隔左差不多一個月,所以menu都唔同左lu,不過依然係新張期間,所以有8折!!!今次我就揀左個咖喱雞,朋友就揀左牛扒。前菜有兩樣野,分別係磨菇湯(個menu叫得好聽啲---雜菌忌廉湯=P)、泰國魚餅同沙律。朋友重口味,鍾意個湯再濃啲啲,不過我就覺得岩岩好,磨菇粒粒好有口感,仲要加左啲黑松露令到個湯好香,鮮味強左好多,勁快就啪哂成碗湯! 泰國魚餅有少少少辣,不過就幾開胃,加埋少少沙律菜,個感覺都幾健康。食完前菜都已經有2成飽。主菜黎啦,個咖喱雞微辣香口,仲有啲香草吊味,雞肉嫩滑而且入味,撈飯食好正!我剷哂所!有!野!呀! 聽聞佢地個咖喱調左好多次味先有宜家個效果,好有心。我都偷食左朋友既牛扒,超有牛味呀,而且真係做到medium rare,唔會太老太熟,我覺得件扒有8.5分咁香!雖然塊扒有啲薄,不過勁大塊,覆蓋左成隻碟咁滯,加埋啲配菜,個男仔朋友都食到好飽。侍應們好有心,時不時過黎問下我地有無咩意見,我朋友就話牛扒啲汁多左啲,怕會蓋過牛香,點知過左一陣,佢地就話同廚房反映左意見,下
侍應們好有心,時不時過黎問下我地有無咩意見,我朋友就話牛扒啲汁多左啲,怕會蓋過牛香,點知過左一陣,佢地就話同廚房反映左意見,下次會汁同牛分開上喎!真係好有心,同埋會聽顧客意見呀!!!!!!
個lunch set加多$15有cheese cake食,由於個朋友唔好甜野,所以我自己加左一件甜品,點知件蛋糕到左,佢試左一啖之後就停唔到,食左一半! 件蛋糕甜度適中,唔會太膩,芝士味夠香同幼滑,同埋好開心佢有啲生果,個半隻柑好甜好好食,我又清哂成碟上面既食物,一滴都無留底。
成個lunch份量岩岩好,環境又好舒服,坐底可以傾到計。我見到佢仲有個音樂位,原來晚市有人會jam下歌,好似幾chill咁。
2019-01-04
2018-12-17 372 浏览
朋友介紹,說柴灣有一家新既西餐廳,價格合理,抱著支持小店既心態,就同 hubby 去試下。前晚星期六,入座時未滿座,餐廳唔算大,裝修雅致!牆上掛咗幾幅油畫!估計大概 20~30, 無數過,對晚餐來講,燈光適中,座位都算舒適!Waitor 有禮貌遞上餐牌,我點咗魚,老公點咗牛!餐檯有一瓶橄欖油、陳醋, 印象不錯!無幾耐就送上一藍麵包,係暖既!開始有位自彈自唱既年輕人,唱 oldies, 音樂唔算大聲,幾好喔!Starter 好豐富,有沙律菜、鴨胸片、三文魚,對女士份量都幾多,食咗都已經半飽!差D唔記得寫個焗蠔,好正!食到幹幹淨淨!熱湯特別好感,creamy 有耶菜味清新, 仲係前菜同個湯已經值回票價,哈!湯!我既main course 係魚,pan-fried, 外皮脆,肉質仍然 juicy, 有驚喜,仲有 new potato 同 cherry tomatoes同菜,一般簡稱薯菜吧!有點點酸,好對胃口!老公的牛扒medium rare, 我無食,唔知味道,老公話好滿意,嘻!我最愛甜品,又一驚喜!baked apple焗蘋果 (原個) 配 vanilla ice cream, 配搭一流,
Waitor 有禮貌遞上餐牌,我點咗魚,老公點咗牛!
差D唔記得寫個焗蠔,好正!食到幹幹淨淨!
我最愛甜品,又一驚喜!baked apple焗蘋果 (原個) 配 vanilla ice cream, 配搭一流,仲有新鮮水果拌碟。
咁既環境、音樂氣氛、食物同服務,價格超合理!開心滿意返屋企!

柴灣這類優質西餐廳唔算多吧!
經理話過 2 日就換聖誕餐牌,會考慮再來!
2018-12-15
2018-12-06 646 浏览
之前來過吃午市,後來得知也開設晚市,放工便來一趟:)氣氛很好的餐廳,坐得也很舒服,更不用擔心會被趕走。光是前菜已經吃得半飽,熱哄哄的蕃茄麵包和脆條及芝士白汁焗蠔已經很有驚喜沙律的份量也很多,鴨胸肉嫩滑鮮味,為它畫龍點睛。但最令人忘懷的是那綿滑濃香俱備的椰菜花湯,配上鹹香的風乾火腿脆片,簡直是天作之合!這種質素應該在酒店才吃到吧主菜我們各試了雞魚牛,最驚喜的是不喜歡吃魚的我也很喜歡魚呢!酸甜的醬汁調配得很對胃,魚肉也很鮮嫩。再來是焗釀春雞,肉汁很豐富,雞肉味道也剛剛好,配上烤焗的蔬菜薯餅讓人覺得好滿足!牛扒和鵝肝的份量很多,很適合胃口大的男士喔~最後不得不強烈建議大家要留肚吃的甜品,是原隻焗蘋果配香草雪糕~重要的事要強調三次:好、好、食!焗蘋果原汁原味,其中微微的酸度配上清甜的雲呢拿雪糕,一熱一冷,出神入化之作 雖然柴灣是比較遠,但距離地鐵只有三分鐘路程。有時也會路經或剛好附近工作,一定會再次品嚐~週末也可跟朋友來個小聚,也期待下一次的新菜單
之前來過吃午市,後來得知也開設晚市,放工便來一趟:)

氣氛很好的餐廳,坐得也很舒服,更不用擔心會被趕走。

牛扒和鵝肝的份量很多,很適合胃口大的男士喔~