2009-03-31 13 浏览
從來沒想過去charlie brown cafe, 因為我唔鍾意 snoopy, 而且, 每次經過她的旗艦店都卻步, 那個入口太不吸引了., 黑漆漆的, 真不願意, 爬那些樓梯....今天蔕對仔女去剪完頭髮, 條街好多人, 吃什麼好呢? 見 charlie brown cafe 就在附近, 咁試吓啦.拾級而上, 嘩! 真的別有洞天! 仲有snoopy 的電視睇添, 仔女都好開心...佢哋好興奮咁揀喜歡的食品, 芝士火腿三文治 -- 仔女話好味煙肉雞卷 -- 太乾了, 無論是雞抑或是煙肉都又乾又硬 (可不可以整好d呢?)hazelnut chcolate -- 仔女share 飲, 凄くおいしい!喎mocha -- ok la charlie brown waffle -- 小朋友見到 咁多心形 waffle 仲有 charlie brown, snoopy 公仔 滿晒分啦!flamed cheese cake -- 好鍾意食cheese cake 嘅仔話 ; ママ、あげる (媽咪比你食。)登 登 登  主角係我點嘅 ***士多啤梨拿破崙***@HK$38店員說飾

佢哋好興奮咁揀喜歡的食品,

芝士火腿三文治 -- 仔女話好味

煙肉雞卷 -- 太乾了, 無論是雞抑或是煙肉都又乾又硬
(可不可以整好d呢?)
mocha -- ok la

店員說飾櫃內disply 的是假的, 點了會即做....啊! 在香港什麼都 衝 衝 衝 的地方也會顧及客人的感受嗎?? 會讓客人吃一個 "脆" 的拿破崙餅嗎???

終於一償心願, 吃了一個脆的拿破崙餅!!! ( 一脆值滿分)

thank you charlie brown cafe! we will come again.
2009-03-31
庆祝纪念
生日
2009-03-27 27 浏览
一上去比想像中大好多,以花生漫画作主題其實都幾合我呢D大細路口味。老婆大人與小爺仔比我早到已經點了東西,原來此店係Semi Self–Service 嘅形式。所以要去Counter點食物比錢後再回坐位等Server拿食物給你。Smoked Salmon Bagel (8分): 煙三文魚質素唔錯,主角Bagel都夠鬆軟;其次配菜亦算新鮮。Roasted Beef Sandwish (8分): 老婆唔記得叫人走Mustard & Pickles,因為囝囝唔食,唯有唔好意思地攞去叫佢哋可唔可以做過份,在行到中途見到一位應該係經理嘅小姐,只說到一半佢就好殷勤咁帮我搞掂咗我嘅要求,咁專業殷勤嘅服務已經抵比高分。Vegetables Soup (8分): 隨以上食物附送,用料幾足,有椰菜、紅蘿蔔、蕃茄、紅腰豆、玉豆同煙肉等。稀杰過中,味道不俗,而且温度熱得嚟又唔灼親小朋友個咀!其他如Iced Coffee Frappa 同Wild Berry Frappa都係味道夠的美味飲品 …我覺得大人好多時都因為自己嘅喜好而扼殺咗小朋友嘅選擇權,例如大男人喜歡大排檔鑊氣小炒、女士喜歡靚靚西餐又或者壽司店等。但

我覺得大人好多時都因為自己嘅喜好而扼殺咗小朋友嘅選擇權,例如大男人喜歡大排檔鑊氣小炒、女士喜歡靚靚西餐又或者壽司店等。但係小朋友係咪真係想喺呢D地方食嘢呢?呢道嘅食物唔係大酒店或名店水準;不過食物製作算認真,服務又夠窩心;最重要係環境能夠逗得大人同小朋友都好開心。不過可能D未為人父母嘅「食家」未必能領會到啦。下次評論D食肆嘅時候唔該試吓全方位D,考慮吓人地做緊乜Market、乜檔次先。
2009-03-13 18 浏览
想試這間Cafe幾耐,卒之......我們order了古法肉醬意粉、史路比雞翼、朱古力咖啡菲沙冰、榛子朱古力、拿破崙蛋糕同燒芝士,肉醬意粉史路比雞翼朱古力咖啡菲沙冰榛子朱古力拿破崙蛋糕燒芝士總括就會有下次
2009-03-12
我坐的枱
Waiting No.
古法肉醬意粉
Hazelnut Chocolate
Snoopy Chicken Wing
Strawberry Mille拿破崙
Flamed Cheese
2009-03-04 370 浏览
離開 Habour City,行過星光大道,穿梭馬路,走進金馬倫道 ... 不期然被一列可愛嘅公仔所吸引 ... 前面係一列暗暗嘅樓梯,好奇心驅使之下,開始拾級而上 ... 走入咗奇妙嘅世界?!但呢度唔係 DisneyLand 囉 ... Here is Charlie Brown Cafe ... 可愛嘅擺設、櫥櫃中精緻嘅蛋糕 ... 我發覺自己冇嚟錯 ... 望住閃令令嘅蛋糕,全部都想食,全部都想嗌,但冇理由:「同我每樣一件!」架嘛 ... 所以,最後決定 ... 草莓拿破崙、心太軟、草莓Frappe、Fruit Salad ... 等食期間,開始周圍影相 ... 有澆花中嘅 Charlie & Snoopy、廚師 Look 嘅 Charlie ... 食物嚟到啦 ... 最愛嘅拿破崙 ... 草莓、吉士忌廉、酥餅 ... 面對最愛,總會不期然 ... 偷笑 ... 最窩心嘅心太軟 ... 外表剛強,但可以輕易挖開,當堂血流成河 ... 仲有 ... Fruit Salad ...同自己唱首生日歌呀 ~ Happy Birthday to Me ... Happy Birthday

前面係一列暗暗嘅樓梯,好奇心驅使之下,開始拾級而上 ...

食物嚟到啦 ...

仲有 ... Fruit Salad ...

同自己唱首生日歌呀 ~ Happy Birthday to Me ... Happy Birthday to Me ... Happy Birthday to Me ~~ Happy Birthday to Me !!!! (拍手 ... )
首次到訪 Charlie Brown Cafe
依然心太軟 ~ 血流成河
Fruit Salad ~ $28
  • 心太軟
2009-02-22 13 浏览
上星期約埋三吾知已上佐去嘆下午茶,上到去環境一流,若滿布 " 花生漫畫 " 的人物和公仔,係Snoopy Fans 必到之地,而且又可以週圍影相,而員工又識做,當我影相時他們就會自動閃開~~~Good!!員工好好禮貌和態度又好,雖然是自助式,當我們去櫃台比完錢後,我們番埋去位稍後他們就會囉著 點選了的咖啡來,真係服務好!!食品方面我們點選了:Caffe LatteHazelnut LatteCharlie MochaMando Yoghurt CakeCheese CakeSandwich當飲品來時,Coffee 的拉花好得意,有卡通人物頭像和剪影,夠特色,而怕肥人士可以改用脫脂奶,真係照顧我們依類怕肥又愛吃的人在這布滿 " 花生漫畫 " 的環境裡,大家傾計都相當開心,如果一個人去嘆Tea 都吾怕悶,因為有Snoopy漫畫書 和 Snoopy 卡通睇,可能我們上去時比較少人,感覺特別舒服,還有陣陣咖啡香味加上輕鬆的音樂,感覺另人昏昏慾睡~~~我都會再去試齊所有 Cake 和 飲品 ^^

上星期約埋三吾知已上佐去嘆下午茶
食品方面我們點選了:
Caffe Latte
Hazelnut Latte
Charlie Mocha
Mando Yoghurt Cake
Cheese Cake
Sandwich

在這布滿 " 花生漫畫 " 的環境裡,大家傾計都相當開心

我都會再去試齊所有 Cake 和 飲品 ^^
四週 " 花生漫畫 " 人物公仔
Menu 飲品價錢貴了點,但可接受
我們所點選的食物,最特係Coffee 拉花圖案 好得意^^
還有各式 Cake,一定試齊佢~~^^
我們所點選的食物,最特係Coffee 拉花圖案 好得意^^
還有各式 Cake,一定試齊佢~~^^
  • Mando Yoghurt Cake & Charlie Mocha
2009-02-18 17 浏览
睇完OPENRICE既食評就決定來一試啦~本身都知呢間係主題餐廳~所以都有所期限~去到門口果陣已經覺得呢間野好有FEEL~一路上樓梯都有公仔同擺設咁~SO CUTE^^入到去見到冇咩人~就搵左個SOFA位坐~揀完之後就去BUY野食~BUY野食既隔離放左D公仔果D響到賣~幾得意~揀左charlie mocha同一件上面有3粒PUFF既CAKE其實一心來都唔係對佢D野食有期待~本來想揀有個樣響訌面果D COFFEE~但係又唔知邊個先有~揀完之後發現冇@3@失望COFFEE味道一般~CAKE就只有上面既PUFF好味~食物既質素只係來過一次同食左咁小野又唔可以話對佢失望既~不過來得其實最期待都係佢個FEEL~間CAFE響樓上~好大間~一入到去就已經有柔揚悅耳既音樂陪隨~加上軟棉棉既SOFA加埋真係有一種昏昏慾睡既感覺~>V<!呢到既舒服度係最GOOD的加上別出心材既佈置~令成間CAFE既情調好好~唔會太靜可以比人傾計~又唔會太嘈阻著人RELAX~自己一個人或者係情侶約會又或係3 5知己聚首都係一個岩FEEL既地方~值得再去

睇完OPENRICE既食評就決定來一試啦~

本身都知呢間係主題餐廳~所以都有所期限~
去到門口果陣已經覺得呢間野好有FEEL~
一路上樓梯都有公仔同擺設咁~SO CUTE^^

入到去見到冇咩人~就搵左個SOFA位坐~
揀完之後就去BUY野食~
BUY野食既隔離放左D公仔果D響到賣~幾得意~
其實一心來都唔係對佢D野食有期待~
COFFEE味道一般~CAKE就只有上面既PUFF好味~

食物既質素只係來過一次同食左咁小野又唔可以話對佢失望既~
不過來得其實最期待都係佢個FEEL~
間CAFE響樓上~好大間~
一入到去就已經有柔揚悅耳既音樂陪隨~
加上軟棉棉既SOFA加埋真係有一種昏昏慾睡既感覺~>V<!
呢到既舒服度係最GOOD的

加上別出心材既佈置~令成間CAFE既情調好好~
唔會太靜可以比人傾計~又唔會太嘈阻著人RELAX~
值得再去
puff is ok
一般
  • 未試到
2009-02-17 11 浏览
十月十一‧開始翻風不說不知,原來在旅客眼中,這裡是值得一來的店子。日本朋友的朋友﹝即我是完全唔識的﹞來港遊幾天,朋友託我帶她們去一個地方吃東西,以為是那裡,原來來這裡影史諾比。這裡又是史諾比迷必到的地方,各個角色也散落在餐廳四周,朋友的朋友在開心影相,我當然負責去買點東西吃。這裡裝修得得意還得意,但只有八張梳化椅,其他就是普通的椅子,採取半自助的形式,要自己去買,食物就隨後送上。朋友的朋友對飲食沒什要求,就要了鮮奶咖啡及泡沫咖啡,迷你漢堡併盤及拿破崙餅。先說這裡的咖啡,淡如水,不香也不濃,奶泡鬆散,很一般的水準,收三十多元的價錢的,應該有十幾蚊去左史諾比度;迷你漢堡是牛肉及雞肉,都很難吃,肉餡是又實又沒有味道的。反而拿走肉餡,淨同包來夾蕃茄及生菜,味道又不錯,包至少是烘熱又塗了牛油的。伴碟的薯條大大堆,也熱辣脆口,及格的。拿破崙的酥皮很鬆脆,但略嫌吉士實在太多太大舊了,吃起上來有點膩。而且也雪得實了一點,不軟滑的。店員服務態度不錯,很有禮貌的。埋單每人也要55蚊,不便宜的。像我這些對卡通片﹝尤其鬼佬卡通﹞沒有甚麼感覺的人,會總得去SB或PCC找張大疏化椅,舒舒服服坐下好過。
十月十一‧開始翻風

店員服務態度不錯,很有禮貌的。

吉士大大舊,雪得夠晒實,一點不軟滑
呢個併盤吃得飽
水準以下的咖啡
朋友對住佢就夠!
2009-02-05 14 浏览
查理布朗的定價和星記PCC差不多,之不過在幾年前更抵食,現在加了價也只是貼近一般cafe的價格。雖然以snoopy 和裝修作賣點,不過這裏的咖啡蛋糕也有水準。在一月推出的買飲品可享食品半價優惠,十分抵食。這裏是自助形式,先到櫃檯落單付錢,之後有人送過來。咖啡的奶泡打得十分幼滑,咖啡味香濃,蛋糕也有水準,藍莓芝士餅的芝士味濃郁,面層的藍莓也有味道,是餅底可以放得耐,有雪氣。第二次新年假期來,很多遊客,可能人多,咖啡也相對失色了,但仍然比星記這些好。沒有了半價之後,也不知何時會來光顧,畢竟吃件蛋糕喝杯咖啡已經要$60+,不便宜呀。另外這裏的wifi 要另外問店員拿密碼。

另外這裏的wifi 要另外問店員拿密碼。
Blueberry cheese cake
Chocolate Crunch cake
Soy Latte
環境不錯
Blueberry cheese cake
Chocolate Crunch cake
2009-02-04 13 浏览
睇完戲有d餓,所以同友人上來此cafe食個tea飲杯野..2個人每人叫左杯cafe latta, 再叫左個漢堡拚盤同甜品拚盤..食物來到時真係有點嚇親我..可能拚盤關係樣樣都幾大份..最後2件mini burger係要打包回家...不過估唔到cafe既食物都做得好有水準,d薯條炸得好好味..最正係個甜品cream brulee真係好好味,相反佢地整既咖啡真係麻麻地...環境都唔錯又唔會太嘈慢慢飲下野hea下休息下都係一個唔錯既選擇.
2009-01-23 11 浏览
今日放學搭ferry過左尖咀~太餓既關係去左一直都好想試既charlie brown~今個月仲要有special offer tim~買杯野飲~野食半價~叫左個肉醬意粉~(因為見佢係廚師推介)都ok的~不過我喜歡比較濃味的~地方十分大~~0岩晒同d fd上黎hea~
今日放學搭ferry過左尖咀~
太餓既關係去左一直都好想試既charlie brown~
今個月仲要有special offer tim~

買杯野飲~野食半價~
叫左個肉醬意粉~(因為見佢係廚師推介)
都ok的~不過我喜歡比較濃味的~

地方十分大~~
0岩晒同d fd上黎hea~

2009-01-18 94 浏览
Unlike other chain cafe, this one comes with a lot of seatings and a good varity of drinks and food I like this branch the most as it seems to be less crowded to other Charlie Brown I've been to. This one is spacious with many seatings for me to be able to choose a quiet corner.The first time I went, I took a look at the menu and thought it was a bit on the expensive side until I've tasted the cakes with a cuppa. It's definitly worth the dosh! The whole idea of a themed cafe is also attractive.

The first time I went, I took a look at the menu and thought it was a bit on the expensive side until I've tasted the cakes with a cuppa. It's definitly worth the dosh! The whole idea of a themed cafe is also attractive. This has now become my favourite place for dessert after a heartly meal
The cakes are just amazing in comparsion to other cafe/ resturants, I mean $40 for a piece of quality cake is a real bargain.

I'd normally nip up to the cafe after a long shopping spree in the area, get a piece of cake and a cup of coffee, sit back and relax, chat for a bit, read for a bit. I am less keen on the pasta/ burgers as it isn't really that good though.

Good place for an interim shopping break!!!
$60 (其他)
(非会员)
間唔中都會去 Charlie Brown Cafe 飲杯咖啡,前日去到先知原來有 1月promotion 買嘢飲的話再買嘢食就有半價,結果 order 多件 cheesecake,平左十幾蚊,即係$15 蚊有件 cheesecake...好抵囉...話晒佢地 d cake 有酒店級水準喎!聽 staff 講只係 1月有優惠,所以一定會密 d 去,試多幾款 cake,dinner time 食下 pasta 個 d 都抵啦

• Cheesecake
  • Orange Mocha
2009-01-06 68 浏览
this is a very nice and comfy place to hang around. I love the cartoon environment which just lighten my mood (as compared to other coffee chain stores). HSBC card has 10% off too! I tried their pumpkin cake during Halloween time, which I think was way too sweet for me. Ham salad: not bad, but kinda expensive considering there's just a "fast food" restaurant.

2008-12-31 4 浏览
幾間的charlie我也去過..除了tsuenwan..但以這間的感覺最好...最大...最舒服.....最自在的~很喜歡這兒,是starbucks一類,即是自助形式,自己去櫃枱買食物,不用有WAITRESS來落ORDER/巡的....這樣比較自由,能做自己想做的事,(亦能霸佔位子長時間也不覺尷尬)。這裏有最多FIGURE..很可愛...亦播放著SNOOPY動畫,十分有趣幽默的動畫...亦有花生漫畫借...這裏的桌子都有CHARLIE的頭的樣子,十分可愛。食物....說真的,來這兒主要也是為環境,但食物也OKAY.....COFFEE比想像中好,我喝LATTE...奶味很香的..最愛杯上那個SNOOPY..可愛哩!也吃過心太軟,不錯,是有汁漏出來,朱古力的質素亦好的。值得一提是TOILET.....十分有特色......!!!PS~覺得喝COFFEE的杯子漂亮的人可以買的呢...還有一些精品....這裏是一個讓朋友傾吐的好地方,十分RELAX=]
幾間的charlie我也去過..除了tsuenwan..
)。

也吃過心太軟,不錯,是有汁漏出來,朱古力的質素亦好的。

這裏是一個讓朋友傾吐的好地方,十分RELAX=]
LATTEE=]
2008-12-21 40 浏览
Haven't been to charlie brown cafe for a long time. tonight M n I are meeting his cousins from Australia, thus, this will be a special place to be I ordered: smoke turkey caesar salad* Great salad, fresh greens* Good salad dressing, just right* salad dressing on the salad is also just right, not too much*Why has the grill chicken turn into smoke turkey pcs??? wu wu wu it was really good last time. I mean the smoke turkey isn't bad neither, but i do wish for the grill chicken piece, it was muc

I ordered:

smoke turkey caesar salad
* Great salad, fresh greens
it was really good last time. I mean the smoke turkey isn't bad neither, but i do wish for the grill chicken piece, it was much nicer!!!

moncha Frap
* the coffee is way too strong...
* M ordered grande for me, it's too big, i almost can't finish it
$80 (宵夜)