2008-02-29 19 浏览
I went to TST at 11:30am and searched for jap food. I would love to eat Sushi One, however it opens at 12noon, n i walked and walked n discovered Itacho sushi.i didn't order the set lunch, instead i ordered food seperately. i tried salmon, egg, scallop, "sea urchin" sushi and mini urchin rice, sea eel...and only $99 for 1 person. i think it's very reasonable, the service was ok. the food was great!!!i will certainly go again!!!

i will certainly go again!!!
2008-02-26 18 浏览
因為office在TST的關係, 先後兩次到板長午膳, 兩次都覺得服務很有問題, 而且不單是服務生有問題, 連經理都很差勁.新開張期間, 我和同事抱著期待的心情惠顧. 當日天氣寒冷, 我看罷餐牌上的食物都是壽司, 刺身, 沙律之類, 便問經理有沒有熱食. 豈料經理的回答是: 好似茶餐廳那種熱食, 我們沒有.雖然他的語氣淡淡然的, 但這句話的含意頗為冒犯, 要知道日本菜中熱食有飯, 有拉麵, 有烏冬, 有天婦羅, 請問經理先生你是在笑我無知嗎? 還是我和同事們都沒資格當你的顧客?我乾脆問他有沒有飯和烏冬之類, 經理先生才肯老實回答我沒有, 熱食方面他們有燒物等等.七個字: 上樑不正下樑歪.black list了一個月後, 我和同事們再次光顧, 一行六人在門口等位. 十分鐘後, 女侍應著我們進去, 轉了兩個彎才發覺是bar枱位. 我們當中幾位同事頓時面有難色.相信很多HK人都試過, 即使吃的是廉價迴轉壽司, 也可以選"bar枱"或"order枱", 而"高級的"板長壽司居然沒有這種service!! 再者, 稍為有common sense的人都會意識到, 兩三人坐bar枱或者沒所謂, 六個

七個字: 上樑不正下樑歪.

相信很多HK人都試過, 即使吃的是廉價迴轉壽司, 也可以選"bar枱"或"order枱", 而"高級的"板長壽司居然沒有這種service!! 再者, 稍為有common sense的人都會意識到, 兩三人坐bar枱或者沒所謂, 六個人的話根本沒法談話嘛!!

侍應見我們一臉不快(我肯定我們當中有幾位面容相當不悅, 而她是看到的), 彷如無物, 站在一旁等我們order, 就連路過幾次的經理也視若無睹!!

我們要求等別人結帳後換枱, 即時被拒, 還說要換的話, 必須出門外重新排隊. 當時門口尚有人等位, 我們為免浪費寶貴的lunch time, 唯有乖乖就範.

black list forever!!!
2008-02-18 7 浏览
上星期同表姐去左試食,因為佢話好想去﹗可能個陣已經係三點幾所以唔使等位﹗坐低即刻叫左三文魚同油甘魚刺身,超肥美既三文魚,正﹗﹗﹗不過之後叫左個軟殻蟹手卷就好普通,d蟹都無膏既.....叫左和牛壽司、北寄貝壽司、仲有toro壽司,都幾好味﹗不過始終唔係好習慣一個order得一件壽司﹗
2008-02-18 29 浏览
其實佢個menu同板前差唔多一様,只係多咗少少特別嘢食。但魚生質素就好似好過板前少少(唔知係咪錯覺)。但同板前一樣,成日唔係冇呢樣壽司就冇嗰樣壽司。我哋嗰日起碼都冇5款嘞!但就真係覺得佢要請多啲staffs同師傅,因為啲嘢食上得都幾慢,而且成日飲晒啲茶都冇人同我哋refill。

2008-02-17 24 浏览
近期去咗好幾道地方食日本o野, 但此終都係去番尖咀板長. 因為呢有'鮟鱇魚肝帆立貝壽司', 添加魚肝上微微火炙的帆立貝面真係一絕, 魚肝與帆立貝一起非常相配, 魚肝同隻帆立貝都燒香咗. 魚肝的濃味又唔會蓋過帆立貝的鮮(當然冇刺身敢鮮), 整體一流.每次必叫的壽司!池魚細切, 天使蝦壽司, 三文魚腩壽司...當然都好令人滿意啦!!P.S. 唔知點解次次去親都冇金目鯛.....

每次必叫的壽司!

P.S. 唔知點解次次去親都冇金目鯛.....
鮟鱇魚肝帆立貝壽司
2008-02-15 3 浏览
2月14日情人節同男朋友去尖沙咀板長到食, 因為不設訂位, 只好去等。當時八點十五分到, 派到48號入座, 但我地拎飛已經去到387號, 見中途都好似走唔少人, 所以就好堅持的等落去, 結果一等就等到十點半先有得食, 一直都未食過板前, 所以就比較唔到~~如果只講食壽司, 比起目黑, 金太郎, 這價錢其實都不是差很多, 可以話, 板長更勝一籌, 而且味道理所當然好多。壽司會有washabi夾起中間, 唔鐘意咁食的人一定要落order前同佢地講聲就可以。例牌點三文魚壽司, 唔錯唔錯~~而且不過是$5一件, 好抵。可惜三文魚腩壽司已經賣哂, 服務小姐便建議轉三文魚皇壽司, 味道都ok~~點了個吞拿魚腩親子丼, 有芝麻紫菜碎等等, 味道都不錯。枝豆, 水份多, 無落盬灑面, 鐘意咸d ge 可以叫佢比碟盬你, 不過這樣食都不錯, 唔會有鹽食到個嘴好乾。墨魚配抺荼八瓜魚配海鹽鯖魚軍艦甜蝦蝦膏軍艦墨魚魚子軍艦魚子軍艦軍艦系列就覺得一般牛油果蟹肉沙律, 比想像中大碗~這個配搭都不錯甜蕃薯, 有黑芝麻灑面, 不過如果可以熱食就更好。2個人total 食左$177~~~

點了個吞拿魚腩親子丼, 有芝麻紫菜碎等等, 味道都不錯。
墨魚配抺荼
八瓜魚配海鹽

鯖魚軍艦
甜蝦蝦膏軍艦
墨魚魚子軍艦
魚子軍艦
軍艦系列就覺得一般

牛油果蟹肉沙律, 比想像中大碗~這個配搭都不錯
甜蕃薯, 有黑芝麻灑面, 不過如果可以熱食就更好。

2個人total 食左$177~~~
2008-02-12 14 浏览
今日與友人試了板長壽司,我們六時便到達,不用等位.環境:尚算寬敞,亦不嘈吵味道:誠意之作,件件味道都很好,看相便知道失望在沒有和牛&海膽, 不過其他款式也有特別之處服務:勤加茶,禮貌好抵食:質素而言算okay,值得乾淨:非常好不過我們六點九/七點出來時已經有很多人在等,如果有意吃的話就盡量不要選擇人流多的時間了!p.s.很高興openrice加了地圖功能,令我不用每次都另開地圖網頁作輔助工具呢!
今日與友人試了板長壽司,我們六時便到達,不用等位.

環境:尚算寬敞,亦不嘈吵

味道:誠意之作,件件味道都很好,看相便知道
失望在沒有和牛&海膽, 不過其他款式也有特別之處

服務:勤加茶,禮貌好

抵食:質素而言算okay,值得

乾淨:非常好

2008-02-11 8 浏览
年初二同老婆去尖沙咀睇完煙花後,老婆提議試下板長,我地等左十五分鐘就有位。板長的好處就係可以一舊舊ORDER,可以試多幾款。毛蟹面鼓湯- 三文魚好味,豆腐滑,有海帶,毛蟹的蟹味濃但肉質稔,個湯夠海鮮味。三文魚手卷X3 - 三文魚新鮮,幾好。鰻魚手卷- 鰻魚正,味濃。帶子壽司- 帶子稔,唔新鮮。板長蝦壽司- 蝦鮮甜彈牙,和板前蝦壽司相約。三文魚壽司- 一般。火焰三文魚壽司- 火焰過久,太乾。玉子壽司- 一般。墨魚壽司X2 - 爽口,幾好。鵝肝壽司- 必試,$15黎講係超水準。豚肉壽司- 香脆可口,似豬頸肉。鱆紅魚壽司- 有根,唔夠新鮮。

板長的好處就係可以一舊舊ORDER,可以試多幾款。

三文魚手卷X3 - 三文魚新鮮,幾好。
鰻魚手卷- 鰻魚正,味濃。
帶子壽司- 帶子稔,唔新鮮。
板長蝦壽司- 蝦鮮甜彈牙,和板前蝦壽司相約。
三文魚壽司- 一般。
火焰三文魚壽司- 火焰過久,太乾。
玉子壽司- 一般。
墨魚壽司X2 - 爽口,幾好。
鵝肝壽司- 必試,$15黎講係超水準。
豚肉壽司- 香脆可口,似豬頸肉。
鱆紅魚壽司- 有根,唔夠新鮮。
2008-02-11 4 浏览
雖然已經試過旺角豉油街及加連威老道的板前,只覺一般;但看了大家的食評,又以為板長「勁」D,便襯今天還放假,三時多吃sushi當lunch-tea。當然不用等位,但卻沒有海、油甘魚腩及金目鯛!試了1.蔥粒吞拿魚蓉軍艦: ok 鮮甜2.珍寶帆立貝刺身: 爽口、甜味不夠3.牡丹蝦: ok4.中吞拿魚腩...話無根...但卻...老公話完全唔掂!5.A5和牛: 賣相差、好肥似未解凍、火炙後味道或較好6.天使蝦: 抵食過牡丹蝦,蝦頭炸過很香脆,膏甜美,唯一驚喜7.炙豚: "un",老公話似叉燒,但跟紫蘇很配8.海鰻:老公的至愛...好彩味道ok!9.三文魚腩皇: ok肥美而價錢和千兩差不多,但味道有明顯的距離!可能我們太喜歡吞拿魚的甜美,吃罷還很不滿足,轉移地點到新太陽廣場的千兩再"擦"過,中吞拿魚腩的味道好得多...板前或板長以後不用再試了!P.S.板長的店員服務也差...黑衣女經理叫D下屬refill羌和washabi,但D下屬又駁咀話refill!經理又返駁話邊張檯未加...好嘈又煩!反觀千兩的店員,沒有經理看管也很有禮,又細心,抵讚!
1.蔥粒吞拿魚蓉軍艦: ok 鮮甜
2.珍寶帆立貝刺身: 爽口、甜味不夠
3.牡丹蝦: ok
4.中吞拿魚腩...話無根...但卻...老公話完全唔掂!
5.A5和牛: 賣相差、好肥似未解凍、火炙後味道或較好
7.炙豚: "un",老公話似叉燒,但跟紫蘇很配
8.海鰻:老公的至愛...好彩味道ok!
9.三文魚腩皇: ok肥美
2008-01-27 24 浏览
一月廿七日(星期日)又一日食食日喇!十二點約定老公去呢度食喇!因為佢上次睇左U magazine介紹呢度,好靚!!同埋唔係迴轉!仲有d櫈成2千幾蚊張!ha,坐下都好^^我地中午去到當然唔洗等位啦!所以要去食板前or長都係中午去好d,唔洗等咁內!!!!!坐左o係壽司bar!前面有個日本師傅!仲學埋日文數字點講tim!!^^叫左:龍蝦沙律軍艦:呢個好食呀!!recommend!佢加左d wasabi,個味好fresh,其他壽司店冇呢個叫架!三文魚骭腩:正呀!!!toro真係toro!冇得頂!!^^板長蝦:都ok,不過唔係好特出!北寄貝壽司:呢個好食呀!!煙煙unun咁,好有口感!天使蝦:老公話一般,蝦頭有得炸埋!炸軟殼蟹壽司:呢個好好食,好新鮮,同埋d salad 好味!蔥粒吞拿魚腩軍艦:幾個一般,因為toro既味比d芝麻呀,蔥蓋左!三文魚:一貫既美味,板前果然係板前!鱆紅魚腩壽司:呢個老公仔同我都話正呀!!一定要食埋比既醬料!!!!!!!!!!!鰻魚生春卷k呀!!!池魚王:老公仔話好好食,有咬口!!!下次到我試下先!板長好好食呀!!!!^^老公仔睇住師傅表演睇得好入神tim!佢仲同我地s
一月廿七日(星期日)

又一日食食日喇!

仲有d櫈成2千幾蚊張!ha,坐下都好^^

叫左:

三文魚骭腩:正呀!!!toro真係toro!冇得頂!!^^

板長蝦:都ok,不過唔係好特出!

北寄貝壽司:呢個好食呀!!煙煙unun咁,好有口感!

天使蝦:老公話一般,蝦頭有得炸埋!

三文魚:一貫既美味,板前果然係板前!

鰻魚生春卷
k呀!!!

池魚王:老公仔話好好食,有咬口!!!下次到我試下先!

板長好好食呀!!!!^^老公仔睇住師傅表演睇得好入神tim!佢仲同我地say gdbye!
2008-01-23 11 浏览
板長新店0係尖沙咀亞士厘道開, 比第一間板長0係九龍灣方便得多, 新店開正0係"一壽司" 同一條街, 睇下邊條龍多? 人龍多唔多都好, 要好孩子等回轉就No Duck King! (無得傾)! 板長同系既板前0係香港一向都係長龍店之首, 有細佬板前又開間板長攪邊科? 今次兩間壽司店0係亞士厘道開對撼, 其實係好事! 兩間"板長" 同"一壽司" 都非善類, 今次對撼唔會有旺角彌敦道"峰壽司" 大勝"北海道活壽司" 既情景出硯! 食客同一條街多選擇, 而且亞士厘道呢條小巷長遠都好有potential 做一條"食街", 有錢既不妨圈地呀?! hahahahaha...講左咁多廢話, 再講多句廢話先! 好唔好食? 又睇落去?板長壽司地址: 尖沙咀亞士厘道9號大拖羅choice 1 (肥美無根): 同板前一樣拖羅分兩款, 0岩哂好孩子呢d拖羅怪! 講真有無根都係會食, 因為只要有肥脂魚油同魚味, 不在乎多少, 都無所謂! 呢件肥美無根, 魚香味濃, 拖羅同壽司溫度接近! 唔點醬油更好味!大拖羅choice 2 (極肥有根): 成口油! 好多人唔中意食根, 其實有根趙下你就知道齒夾留有油香既滋味了
講左咁多廢話, 再講多句廢話先! 好唔好食? 又睇落去?

板長壽司地址: 尖沙咀亞士厘道9號

大拖羅choice 2 (極肥有根): 成口油! 好多人唔中意食根, 其實有根趙下你就知道齒夾留有油香既滋味了!

蔥吞拿魚腩碎杯飯: 講肥當然不及上面0個兩件喇! 蔥吞拿魚腩碎都係千兩的好!

三文魚刺身: 價錢同元氣一樣, 質素好過元氣好多吧! 得罪講句唔明點解仲要去元氣食刺身?

蝦膏甜蝦軍艦壽司飛魚子軍艦壽司: 前者蝦膏一向不是好孩子"飛彿" 之但係連sweet ebi 同wasabi 又幾香woh! 不過膏唔好食太多, 好易爆quota!!!

墨魚壽司: 友人L order 的, 好唔好食呢?

火炙x 魚壽司: 係友人L order 的, 好唔好食呢?

蔥粒油甘魚手卷: 都係友人L order 的, 好唔好食呢? hahahaha...

炸墨魚軟骨: 炸得真係好! 新鮮熱辣辣又唔油, 仲好香好趙! 好味!

炸軟殼蟹: 炸得好好! 更加估唔到軟殼蟹都可以有咁多蟹膏! 爆quota 都要食呀!而且隻軟殼蟹應該係好食好住既, 肥野黎架!

豚拖羅壽司: 有次0係板前食豚拖羅壽司, 比豬頸肉更肥更腍, 不過呢塊就似瘦豬多d!

呢個鵝肝壽司: 最唔得! 過"潤"!!!

埋單唔記得左...陣係記得金目鯛同大三文魚腩賣哂!
板"系"呢次拆多一間板長出黎真聰明! 定位定正0係回轉壽司同日本料理鮨店中間, 前者整體價錢平d 不過質素不及鮨店(好孩子最愛回轉); 後者得罪d 講句, 非大眾化有點曲高和寡, 乃日本形人之地(M 姐唔好打好孩子), 所以好多時河水不犯井水, M 姐唔會尊降去食回轉; 而好孩可只會偶而越級挑戰一樣! haha...
簡易黎講, 覺得板長就係無論價錢同質素都係介乎回轉同鮨店中間, 以鮨店式一件壽司一件壽司去order (好buy! 因為下下兩件易飽d), 價錢只係以高過回轉d d 而低過鮨店多多, 比中意食壽司但係又唔會成日去鮨店既人多一個choice, 板長target 中好孩子呢一類customer 喇!

環境:3.5 (大眾化既"鮨店" 擺法, bar 枱一排面向師傅。)
衛生:3 (食具排列正常, 無唔乾淨boh。)
服務:3.5 (待應有禮貌, 針水快捷。)
設計:4 (Menu 有齊所有食物圖片又清楚! 食物擺位不錯! )
味道: 4 (食物質素整體平均好味, 周身刀接近張張利, 會繼續試下!)
價錢: 4 (以回轉價錢食到接近鮨店既質素!)

最終評分
4) 最buy 可以以鮨式單件order, 不過係以超值價錢食tim! 希望唔係因為0岩0岩開所以整得好, 日後要keep 住呀!

轉貼: http://hk.myblog.yahoo.com/goodboy_philip/article?new=1&mid=23439
2008-01-20 14 浏览
整體感覺不俗,值得一去的好地方!
整體感覺不俗,值得一去的好地方!
2008-01-10 4 浏览
來到板長,可以一件一件的叫!仲有好多新式既sushi!oishi!*花之卷,三文魚好肥,我第一次食sushi時會食咁多三文魚。*雜色米紙卷,有1000island醬,好正。好fresh~{又是有三文魚的}*三文魚皇壽司.肥,無咩味,係因為無三文魚腩,所以比人推銷左。「會唔會50蚊一件?」*3a和牛...看見m食得好滋味,說「我含融佢\算了。」*龍蝦沙律軍艦,好好味,fresh啊~><*瀨尿蝦天婦羅,好正,想encore,*咖哩大蝦天婦羅,好好味,唔同於其他sushi店。*明太子手卷,我沒有吃,反而見到他食得好攪笑。*芥末墨魚軍艦,不錯不錯,不過食慢左,所以紫菜軟了。*玻璃蝦/板長蝦,正....*忘了叫蟹棒!!因為太多新奇既sushi,反而普通的sushi無叫到,太多,我好想食佢\的炸物,下次再黎!不過水不是常加。都是多謝你,m。
來到板長,可以一件一件的叫!
仲有好多新式既sushi!oishi!
*3a和牛...看見m食得好滋味,說「我含融佢\算了。」
*龍蝦沙律軍艦,好好味,fresh啊~><
*瀨尿蝦天婦羅,好正,想encore,
*咖哩大蝦天婦羅,好好味,唔同於其他sushi店。
*明太子手卷,我沒有吃,反而見到他食得好攪笑。
*芥末墨魚軍艦,不錯不錯,不過食慢左,所以紫菜軟了。
*玻璃蝦/板長蝦,正....

忘了叫蟹棒!!
因為太多新奇既sushi,

不過水不是常加。
都是多謝你,m。
2008-01-05 8 浏览
聽講新開張, 所以中午去試下, 午市有套餐供應, 壽司套餐或刺身飯, 價餞約由四十蚊至九十蚊, 我叫壽司套餐, 都覺得OK, 不過刺身飯就比較細碗, 值得一讚係三文魚麫豉湯, 好味道! 其他食物都算一般。可能新嘅關係, 經理放低食物就走咗, 都冇問係邊個要嘅, 另外佢又俾少咗個湯我, 侍應好似唔太清楚我叫嘅餐係咪包湯。希望服務可以改善一下。
1K
2008-01-02 5 浏览
12月31號晚倒數完肚餓餓,突然間見到有間板長,聽聞跟板前有關係,見唔駛等位即刻沖入去----->>>> 原來佢呢度d壽司係一件件計架,超開心可以試多幾款,水準都ok架1)壽司鱆紅魚腩、池魚、秋刀魚、板長蝦(好味)、三文魚子醬油漬、火炙醋鯖魚、北海道象柭蚌腹(好鮮)、蝦膏甜蝦軍艦、火炙鰻魚(熱辣辣)、蝦天婦羅、佐賀和牛卷(推介)、2)甜蝦牛乳白湯~最喜3)炸軟殼蟹~好味二人宵夜共消費: $180p.s.灣仔會開分店,但時間地點就唔清楚

1)壽司
2)甜蝦牛乳白湯~最喜
3)炸軟殼蟹~好味

二人宵夜共消費: $180

p.s.灣仔會開分店,但時間地點就唔清楚