2007-05-15 7 浏览
本人第一次食版前,大鄉里出城~因為加班關係,7時半才到和友人等了差不多一小時才入得因為本身不太肚餓,只叫了1.三文魚sushi ($9)2.吞拿魚sushi ($20)3.栗米sushi  ($9)4.蟹棒sushi  ($12)5.軟殼蟹手卷    ($20)以上全部賣相都好好!碟靚,裝飾不錯,樣又靚又大件,睇落去好肥美好yammy咁 ,但1.外表好肥美,十分期待其味道,但-_-hyper-estimate了,普通而已2.見佢係人氣之選,即本試試.如1.咁樣,又係得個樣,味道一般3.不錯4.失望了,比起峰差很多峰既蟹x sushi($12/15)係我叫完又叫架,但板前既就係食左一件就冇興趣了-_-5.fine,但略油好的就是其服務態度及食物外觀但價錢和峰差不多,而且野食係峰好食過佢,所以下次想吃sushi還是去峰好了
本人第一次食版前,大鄉里出城~

因為加班關係,
7時半才到
和友人等了差不多一小時才入得
因為本身不太肚餓,
只叫了
1.三文魚sushi ($9)
2.吞拿魚sushi ($20)
3.栗米sushi  ($9)
4.蟹棒sushi  ($12)
5.軟殼蟹手卷    ($20)

以上全部賣相都好好!

3.不錯

4.失望了,比起峰差很多

5.fine,但略油

好的就是其服務態度及食物外觀
但價錢和峰差不多,
而且野食係峰好食過佢,
所以下次想吃sushi還是去峰好了
2007-05-09 22 浏览
咩咩唔係好習慣D壽司上面加料,又蔥又Wasabi,通常見到呢D咁既壽司咩咩唔點醬油直接連蔥食落口,比目魚、油甘魚、三文魚壽司,唔腥可以接受,飯握得好好,補返D分數紅鱆魚魚腩刺身:薄片、一般,都唔係魚腩位,貴多10蚊...失望款式係多,但對於單純喜歡食魚生壽司既朋友,呢間唔係首選,似乎食自創特色野比較會有驚喜

2007-04-23
已有一段時間沒有光顧板前,星期六晚上就會一會他。由6pm等到7pm,坐的是和人share的四人枱。我認為帶位的都應該問一問客人是否接受這樣的安排吧。縱使不喜歡,但都坐下了。order都是和平時一樣,一般都沒有失望。可是男友食油甘魚軍艦時,發現有一條小毛在sushi內!而且油甘魚並不新鮮,因此用了很多薑去掩飾!真的很無奈。服務一般,侍應都是serve得很機械,沒有笑容又對我們的要求沒有回應。難道出名了,水準就難以保持?
已有一段時間沒有光顧板前,星期六晚上就會一會他。
食過兩次豉油街板前,印象中淨係記得燒玉子好味,今日嚟試吓家樂店,等一陣就有位。三文魚壽司- 好大塊,好肥美,好正呀~火炙鰻魚- 都係好大塊,好好味~天婦羅蝦+咖喱粉、炸蝦卷& 吞拿魚- 唔錯軟殼蟹手卷- 都係元氣好味d燒玉子- 失望,哩間唔得,乾咗,唔juicy嘛三文魚壽司真係好正好抵,要再嚟食過先得,不過一定要早d,走時已經勁多人排喇。

三文魚壽司- 好大塊,好肥美,好正呀~
火炙鰻魚- 都係好大塊,好好味~
天婦羅蝦+咖喱粉、炸蝦卷& 吞拿魚- 唔錯
軟殼蟹手卷- 都係元氣好味d
燒玉子- 失望,哩間唔得,乾咗,唔juicy嘛

2007-04-19
今日我一行五人去了旺角家樂板前壽司,之前見成日有咁多人去食,期望很高。可惜,期望越高,失望越大。食完後只有兩個評語:服務水準超低,食物質素平平冇奇。 先講服務,我們等位約等了半小時,集齊過半數人(都有四個人),但係門口就不停問我們其餘的朋友幾時先到。我們話朋友行緊過黎,佢又叫我等一等。我以為係因為未執好,但係過一段又叫我過去,又係問我個朋友幾時黎。我今次忍唔住,話唔係過半數就可以入座咩,我朋友幾時到有乜關係,跟住佢先帶我入去坐。入到去又問幾次我朋友幾時到。我知貴食店其門如市,但係駛唔駛咁去滋擾d人客呢?我當時由入去到坐落只不過十分鐘,已經俾人問超過五次,五個人已經到四個啦,仲有果個幾時黎係唔係影響好大呀,是不是有點煩。 侍應生的服務水平更是不入流,每次沖茶時要大叫「滾水」,要客人自已閃避。跟住就Bear住你杯茶,再副氣地話「唔該」,示意你自已遞杯茶俾佢斟。真係以為自己去九流茶餐廳。上菜又係要d客同佢「配合」,永遠都係將碟壽司遞在半空,要你自己快快手接住,至於上面冇位放,就話之你,你自已諗掂佢。其實佢係唔係應該先移好上碟,先將碟野放低。侍應生的面口就更加唔駛講,個個好
侍應生的服務水平更是不入流,每次沖茶時要大叫「滾水」,要客人自已閃避。跟住就Bear住你杯茶,再副氣地話「唔該」,示意你自已遞杯茶俾佢斟。真係以為自己去九流茶餐廳。上菜又係要d客同佢「配合」,永遠都係將碟壽司遞在半空,要你自己快快手接住,至於上面冇位放,就話之你,你自已諗掂佢。其實佢係唔係應該先移好上碟,先將碟野放低。侍應生的面口就更加唔駛講,個個好似死老豆咁。
食物質素方面,刺身不算特別新鮮,size都係一般。天婦羅水準可以話十個差,粉厚又唔硊,自己炸都好食過佢。係個蠔就幾多膏,其他真係差人意,尤其個鵝肝,質素差,一陣蘇味,比我想像中差好遠。都唔明D人做乜排咁耐隊入去受氣,兼食D咁野,價錢又唔係平喎。失望!
2007-04-12 6 浏览
3月31日男朋友仔話好想試下呢間播,諗住食lunch, 應該唔會好多人卦, 嘩,一去到, 拎張飛, 仲要等十幾廿幾張枱, 有o的想打退堂鼓, 又見對面間california pizza kitchen2:30後有下午茶, 有o的心郁. 最後好彩未夠兩點半都已經有枱. 呢度既menu都唔錯,大部分都有樣睇, 知道係o的乜黎. 最後我地叫左:三文魚壽司- 唔錯三文魚腩壽司- 真係好味過三文魚壽司架, 真係唔同o的海鹽帆立貝- 好好味, 好鮮板前xx - 幾有創意, 味道就一般軟殼蟹卷- 呢個都係麻麻地, 冇乜特別特上海鰻- 好鬼好味呀, 冇得頂, 我男友仔話我傻播, 因為食緊個時個樣超搞笑播.必試吞拿魚壽司- 呢個都係麻麻地, 我男友仔就覺得唔錯炸魷魚鬚- 都唔錯, 唔會乾"爭""爭"仲有其他, 不過唔記得左.嘻嘻.最後埋單, 食左$190. 我地仲以為要過$200tim.呵呵.由於個特上海鰻太好味, 我下次都要再黎同埋試其他野先.
3月31日

呢度既menu都唔錯,大部分都有樣睇, 知道係o的乜黎.

最後我地叫左:

三文魚壽司- 唔錯
三文魚腩壽司- 真係好味過三文魚壽司架, 真係唔同o的
海鹽帆立貝- 好好味, 好鮮
板前xx - 幾有創意, 味道就一般
軟殼蟹卷- 呢個都係麻麻地, 冇乜特別
吞拿魚壽司- 呢個都係麻麻地, 我男友仔就覺得唔錯
炸魷魚鬚- 都唔錯, 唔會乾"爭""爭"

仲有其他, 不過唔記得左.嘻嘻.

由於個特上海鰻太好味, 我下次都要再黎同埋試其他野先.
(非会员)
2007-04-11 8 浏览
d waiter 都唔錯...但某d師傅就真o係不知所謂lor.. 我叫o左個火炙魚背,燒都冇燒過"唔緊要",可能忙個頭睇錯姐..(但o係我坐o既o係order檯. d waiter 會比番張我地落過d咩order o既單,o係我地張檯到,無錯我地o係叫o左個火炙魚背,張單都無錯)之後我咪同個出菜o既waiter 講..個waiter 就出O左去同師傅講:師傅幫我燒一燒個魚背唔該...最抵死就O係佢好大聲講"唔可以"..我當時坐O係間房O既門口"我唔O係聾"我咪望出去睇下lor,之後個waiter 講多次唔該la師傅第2個師傅先幫我地order o既魚背燒番ja.. 個一個四眼o既師傅真o係不知所謂.. ,下次我都唔會再去家樂坊個一間板前
d waiter 都唔錯...
2007-04-09
板前已經越開越多,但都係咁多人。今天四點左右經過家樂,突然很懷念火炙三文魚的美味,所以去了這間板前。都等了約十分鐘,這間環境不太寬敞。點了幾碟壽司,包括有三文魚壽司、八爪魚壽司,都不及峰,但火炙三文魚壽司真是很美味,暖暖的三文魚,有點肥,而又很香的,始終是我最喜歡吃,另外三文魚手卷亦很令我回味。
板前已經越開越多,但都係咁多人。
2007-04-07 4 浏览
同男朋友好耐都冇食壽司啦~所以約定今日點都要去食板前.呢間家樂分店好好坐,地方新淨.我地order左:三文魚壽司X2-----大大塊肉,飯少.標準!三文魚腩壽司-----肥美滑滑.帆立貝-----男朋友至愛,佢話個帆立貝好新鮮呀.5A和牛-----咬落去好有牛油味,肉質柔嫩,油花入口即溶.甜蛋壽司-----好甜呀,好大塊.平目魚-----上面有幾粒脆脆地的東西,食落好特別.燒玉子X2-----好多舊甜蛋,$9 超值.蝦膏甜蝦軍艦-----蝦膏襯埋甜蝦又幾好味喎,甜蝦好新鮮.油甘魚軍艦-----好多蔥呀,好辣呀.芝士飛魚子軍艦-----濃濃芝士混埋飛魚子,真係充滿芝士呀,愛芝士人士一定要試.經常大排長龍,係有佢原因的,希望佢地一直keep住水準啦!

我地order左:

三文魚壽司X2-----大大塊肉,飯少.標準!
三文魚腩壽司-----肥美滑滑.
帆立貝-----男朋友至愛,佢話個帆立貝好新鮮呀.
甜蛋壽司-----好甜呀,好大塊.
平目魚-----上面有幾粒脆脆地的東西,食落好特別.
燒玉子X2-----好多舊甜蛋,$9 超值.
蝦膏甜蝦軍艦-----蝦膏襯埋甜蝦又幾好味喎,甜蝦好新鮮.
油甘魚軍艦-----好多蔥呀,好辣呀.

經常大排長龍,係有佢原因的,希望佢地一直keep住水準啦!
2007-04-03
一向對香港集團式經營的壽司店有保留, 如壽司亭, 元氣, 元祿等壽司店甚少光顧. 在女友大力推介下, 一試. 壽司比想像中新鮮肥美, size雖細(追求利潤?), 但做得不含糊. 豉油和wasabi也不壞. 對以下的品種尤其有印象:- 芝士煙肉壽司: 雖不是用魚刺身做的壽司, 但味道做得著實不錯. 愛吃煙肉人士必選.- 燒三文魚腩: 燒的時間掌握得十分好, 不會過熟, 肉質肥美, 吃得出是用靚材料做的.- 海螺清湯: 也不過是味精湯, 加上四粒小螺. 湯沒有螺味.服務不過不失. 座位稍逼夾, 欠缺空間感, 這也是在追求利潤的大前題下另一缺失.總的而言, 板前比壽司亭, 元氣, 元祿等好, 起碼我會再光顧. 但始終比不上田中或一些家庭式經營的小店.

對以下的品種尤其有印象:

北海道活壽司多人多到個個要企出馬路,行去峰,仲有20個no.就到我地,但朋友都係想去板前,咁就板前啦,no.就爭40個,等就等了半個鐘以上。呢間招呼好過銅鑼灣好多,咁蹺,同樓下個位一樣都係坐bar檯。食左油甘魚,赤蝦,池魚,和牛,海膽,秋刀魚,三文魚,醋鯖魚,帶子,平目魚貝,拖羅無貨,雖然冇人通知但起碼冇入到數,鵝肝就有少少勞氣,因為坐bar對住師傅咁耐,望住張單擺係到好耐佢地都唔知做乜事冇整,等左真係好耐啦,埋單$320。叫做滿意啦!
2007-03-28
吃過十款不同的壽司,包括三文魚、三文魚子、帆立貝、象拔蚌、玉子等,感覺一般。
2007-03-20 5 浏览
一直都覺得和\"板前\"無乜緣份, 第一次在尖沙咀店拿了飛, 45分鐘後返到去叫no.過了6個(叫過了3個no.就要再拿過飛), 食唔到...., 第二次在銅鑼灣店拿了飛, 今次唔敢行得太遠, 行行吓又走返去睇吓得未, 率之等了2個小時後, 最後一次返去又係叫過咗4個no., 又係食唔到昨天經過旺角店, 又再試吓等啦, 拿了309號飛, 今次死都唔行開架啦, 率之35分鐘後入到去了hahahahahaha 由於迴轉檯無位, 所以坐咗去壽司Bar檯, 重好啦, 有兩個師傅take care十幾個客, 所有壽司即叫即造, 新鮮到痺呀, 而啲壽司全部都係手握, 唔係機出架, 食落更有口感, 唔講咁多開杯茶先.睇吓Menu先.......嘩! 實在係太多選擇了, 樣樣都好似好好食添, 叫住啲試吓先嘩!!! 先食第一組壽司, 有雞蛋, 三文魚和帆立貝, 都幾新鮮, 不過無乜特別再嚟海膽和珍寶帆立貝, 海膽新鮮唔苦, 賣$25兩件, 真係幾實惠, 至於珍寶帆立貝, 好大隻好鮮呀, $35蚊兩件, 超值呀, 不過我覺得好似凍咗啲 (好似剛剛解完凍咁) 再來兩客卷物, 吉列蝦卷和板前特卷.....我覺

再來兩客卷物, 吉列蝦卷和板前特卷.....我覺得太大舊了, 都唔知點食好, 而且味道都係一般, 吉列蝦卷麻麻地, 板前特卷都好少少有啲海膽充撐吓

好在之後係奶油薯餅的出場, 好味呀, 又抵$12

這個是甜蝦牛乳白湯, 清清地幾好飲架, 不過無蝦, 但個底有件日本年糕, 嘩!! 好飽呀

重嚟 , 今餐\真係超標呀, 好靚吞拿魚呀, 好新鮮呀, 重有吞拿魚腩, 貴嘢喎$35/件, 老公話SoSo.....(死佬, 叫件貴嘢重要話SoSo, 唔得我又要叫件貴嘢先)

各位觀眾, 火炙5A和牛呀, $30/件, 好香牛味, 入口即溶呀, 但好肥, 一口都係油呀, 至於特大虎蝦算係幾特式啦, 不過啲蝦肉麻麻, 好一般啦

蝦天婦羅真係幾好食, 是跟鹽吃的, 幾帶到蝦的鮮味

真係最後一碟, 實在如果唔係鵝肝出場, 我真係再食唔落啦, 好飽呀!!!! 講返鵝肝, 真係整得幾好, 又唔腥, 又香口, 又平$25, 想點先, 至於隔離的是新出品, 煙薯豚芝士, 點解啲豚(即係豬)叫薯豚呢, 原來佢\哋係食九州番薯大的, 所以就叫薯豚了, 食落好似厚身煙肉咁(不過又無煙肉咁肥), 幾香口架

好了, 率之食晒lu, 最後埋單$386.1, 飲埋杯熱茶, 走人....... 好滿意呀

2007-03-19
因好多朋友話板前壽司好食,於是慕名而o黎,點知好我同朋友都好失望,重話要向介紹o既朋友講.我o地食o左大約10碟壽司,莫惶論有冇鮮味,就連食物本身都冇味,我都唔知自己食o左乜. 尤其是一道海鹽魷魚,一樣係冇味之餘,更加係煙'UN'到咬唔開.唯獨是軟殼蟹手卷就OK,不過唔知係咪因為我o地等o左成個鐘,開始餓之時食o既第一款食物所致.總括而言,以佢咁o既價錢o黎食就唔值,羽壽司同一壽司好好多.

2007-03-07
以下是我的意見:食物種類選擇不多,對住五顏六色的點菜紙都唔知揀乜好。炸物的油分非常多,睇到都唔多想食。叫了一份炸墨魚軟骨,感覺就像是食粉團。壽司的味道亦不見得特出,很普通,最後點的墨魚壽司更係......難頂----以下是朋友的意見:音樂太嘈、太拆, 冷氣太凍, D 野菜餅唔知野菜係邊, 一樣魚造三款壽司放係餐牌, 不如出埋三文魚尾同三文魚背丫笨.....
以下是我的意見:
----