2007-08-26 10 浏览
我好耐之前聽朋友講佢幾好食..且我成日去食日本野的..但次次去這間都要等好耐所以就未去過..大約一個月前我見自己有時間且我女朋友話想去這間食(其實係佢鐘意食日本野多d),終於去左旺角的這間食..那時是大約8點幾...等.等.等差唔多等左二個鐘先等倒...好開心啦...一入到去叫野食,我都好鐘意叫好多.叫完佢話個響螺刺身(好似係這個)做緊推介所以都有叫.我本人都鐘意食玉子壽司的.但今次我冇叫到因我見個轉轉桌上有好多.但我又冇拿因我見它好似放左幾個鐘以上咁.連它的黃色對好似變了.已好唔開心..平均味道真係好一般.但我真係唔明佢點解咁出名.但好多賣相都做得好差.佢推介的響螺刺身就真係一d都唔好食..在家煮完湯的響螺都仲好食過佢...我係旺角食過幾間日本野佢係最差的一間......我最唔明why仲要等咁耐....真係最唔值等呀.一定又多一間唔會再去了....
2007-08-20 14 浏览
都有2個月冇食板前前日同polly就專登揀tea去左tst 冇咩人..入到去,坐得都ok舒服不過d人就冇咩笑容:[過左陣,有個短頭髮既女人過來問我地食d咩又介紹的新既野食^^唔似其他人黑口黑面咁不過算喇反正次次黎tst板前都係咁之後就好奇咁叫左2條'粟米',係就係幾好味好甜,但就短左d...所以覺得貴仲有polly既最愛海膽,好鮮甜火灸三文魚鵝肝油甘魚板前蝦向螺...都好好食只係個北寄貝冇咁新鮮乾晒水咁我向個金髮女待應投訴碟野同條粟米佢就啤一啤我叫我等陣我真係好唔鍾意的咁既服務態度!!之後果個短頭髮既女人阿儀走過黎不停道歉好有禮貌又同我地解釋點解我地先冇咁嬲我真係唔明點解呢間食肆既服務態度有咁大分別就算幾好食咁既服務態度都唔駛只以我下次幫襯!!佢地真係要改下d態度
仲有polly既最愛海膽,好鮮甜
火灸三文魚鵝肝油甘魚板前蝦向螺...都好好食
只係個北寄貝冇咁新鮮乾晒水咁
2007-08-12 1 浏览
試過旺角家樂果間, 服務及食物都屬極差, 所以食一次以後都唔會返轉頭, 試食尖沙咀呢間係因為友人介紹呢間好過亞士厘道間一壽司, 本人覺得一壽司幾好, 所以就一試。試後覺得冇失望亦冇驚喜, 依舊覺得一壽司服務及味道better, 唔知係咪先入為主。呢度唯一比到我既驚喜就係個鵝肝壽司($25), 佢整果時香氣四溢令人流晒口水, 味道唔錯, 但記住唔好將鵝肝同飯分開食, 要混飯一齊食, 因為食既係佢鵝肝既香味而唔係好似平時咁食鵝肝既溶化感, 所以分開唔混飯食你一定會失望, 分開就只會係一舊香d腍d既膶, 但混飯食就可以抵銷左果種唔夠溶化既感覺但又有鵝肝既香味, 呢個係我唯一推介既。仲有一個都要一提, 就係若叫板前特卷($25)就唔好要海膽及三文魚壽司, 因為板前特卷其實係呢兩樣野既混合體, 食唔到咁多野但又想食多d款式既人都不妨可以叫下呢個。但呢度有樣唔好, 我坐bar table但係冇迴轉壽司要畫紙order既, 有師傅嚮我面前整壽司, 但係d師傅整好之後會遞埋黎等你自己做傳菜囉, 我唔係咁鍾意, 要我serve自己仲要加10%。
2007-08-08 10 浏览
對一分店---旺角. 之員工服務態度極為不滿她可稱呼為YUKI佢ge語氣. 眼神...都勁差呼喝式. 眼超超咁. 想點勁想一吧車埋去佢勁冇禮貌咁叫我女朋友坐埋d係用好惡好無禮貌ge語氣仲不但只. 還沒有心理準備之下把女友的椅子推前. 還"介"損左隻腳
對一分店---旺角. 之員工服務態度極為不滿

係用好惡好無禮貌ge語氣
仲不但只. 還沒有心理準備之下
把女友的椅子推前. 還"介"損左隻腳
2007-08-07
我叫了油甘魚和帶子都不太新鮮,偏乾.仲有蟹柳都是偏偏乾.之後我已經卻步了.之前見咁多人等已經不差,點知啲食物都唔新鮮.我都唔覺得好食.啲肉又唔係好新鮮,只是較多款式.我鐘意峰壽司&千兩多些.
2007-08-07
星期五Lunch 一個人走到板前食壽司享受了片刻的寧靜(雖然板前下午都好多人)很久沒有下午有飯到肚的感覺, order了一個"松" + 另叫至愛的海膽壽司一個人幹掉全桌壽司, 感覺好自私呀松屬於午市平價套餐--> $58但等好久啊, 可能想客人在等待之際拿迴轉上的壽司吧味道是一貫板前壽司的味道, 不過比以前的確失色了不過現在個人比較喜歡"峰"壽司一個人易攝位, 不過沒人分享
星期五Lunch 一個人走到板前食壽司
享受了片刻的寧靜(雖然板前下午都好多人)

很久沒有下午有飯到肚的感覺,
order了一個"松" + 另叫至愛的海膽壽司
一個人幹掉全桌壽司, 感覺好自私呀

松屬於午市平價套餐--> $58
但等好久啊, 可能想客人在等待之際拿迴轉上的壽司

味道是一貫板前壽司的味道, 不過比以前的確失色了
不過現在個人比較喜歡"峰"壽司

一個人易攝位, 不過沒人分享
2007-08-03 13 浏览
得一次食炸軟殼蟿(極好脆口,好味!)鰻魚好長(都係第一次食,好鐘意醬汁味,Yummy!)鰻魚壽司(好脆面,口感一流!)蟹捧壽司(好大隻,甜甜地。)池魚壽司(今期特別壽司)炙三文魚壽司(第一次食,入口即溶,也是第一次食)不過壽司有好細件,有好大件,好大分別哦!今餐多謝朋友請客,多謝曬!^0^
得一次食炸軟殼蟿(極好脆口,好味!)

鰻魚好長(都係第一次食,好鐘意醬汁味,Yummy!)

鰻魚壽司(好脆面,口感一流!)

蟹捧壽司(好大隻,甜甜地。)

池魚壽司(今期特別壽司)

炙三文魚壽司(第一次食,入口即溶,也是第一次食)

不過壽司有好細件,有好大件,好大分別哦!

今餐多謝朋友請客,多謝曬!^0^
晚上10點都要排隊,但....未試過就食下啦!!一埋位,叫左可樂..好熱呀....章紅魚壽c--- ok 鮮甜立魚壽c----本身不太鐘意...好像無咩味,一般啦tun拿魚壽c----好新鮮三文魚壽c----一般而已,但9蚊來說是不錯的板前大蝦壽c---好多人order呢樣...但我鐘意鋒壽c多d油甘魚壽c------ 不夠新鮮海膽軍艦壽c------有點腥....睇落一pat pat既,仲有紫菜不脆,可能我唔好彩,因為隔離位個呀姐個碟望落好靚和牛壽c------- 好食wo,右估唔到佢d 牛會得wo...軟殼蟹手卷-----d 紫菜好唸.....咬唔開.....鵝肝壽c---------ok wo, 但都係不夠鋒壽c好冷烏冬---完全唔煙un...15元食和花亭或濟丸好好啦埋單3佰蚊左右
晚上10點都要排隊,但....未試過就食下啦!!

一埋位,叫左可樂..好熱呀....

章紅魚壽c--- ok 鮮甜
立魚壽c----本身不太鐘意...好像無咩味,一般啦
tun拿魚壽c----好新鮮
三文魚壽c----一般而已,但9蚊來說是不錯的
油甘魚壽c------ 不夠新鮮
軟殼蟹手卷-----d 紫菜好唸.....咬唔開.....
鵝肝壽c---------ok wo, 但都係不夠鋒壽c好
冷烏冬---完全唔煙un...15元食和花亭或濟丸好好啦

埋單3佰蚊左右
2007-07-03 1 浏览
笫一次黎食板前..因為次次都好多人排隊冇食到今日早少少7點左右去...等左2個字到就有位樣樣都好新鮮..好好味..由其係燒玉子..真係好好味又抵蝦膏甜蝦軍艦都好好味..D 蝦好甜..正海膽好鮮甜...不過魷魚SO 就較沒有什麼特別...南瓜雪糕好香滑..好味道蝦天婦羅同埋軟殼蟹手卷都係熱辣辣岩岩整起的很不錯呢...埋單個人215 蚊已經好飽滿足了好=]這裡的員工服務態度很好...漏左單d 員工會叫師傅即刻整比我地...工作效率都快...等位時仲有人拎d 涷水招待我地..
笫一次黎食板前..因為次次都好多人排隊冇食到
今日早少少7點左右去...等左2個字到就有位

樣樣都好新鮮..好好味..
由其係燒玉子..真係好好味又抵
蝦膏甜蝦軍艦都好好味..D 蝦好甜..正
海膽好鮮甜...
不過魷魚SO 就較沒有什麼特別...
南瓜雪糕好香滑..好味道
蝦天婦羅同埋軟殼蟹手卷都係熱辣辣岩岩整起的
很不錯呢...
埋單個人215 蚊已經好飽滿足了好=]

這裡的員工服務態度很好...漏左單d 員工會叫
師傅即刻整比我地...工作效率都快...等位時仲有人
拎d 涷水招待我地..
2007-06-22 5 浏览
旺角板前壽司趕客本人於六月十八日與友人一同光顧位於旺角嘉樂坊二樓的板前壽司食店我們進食期間,侍應不論上菜或收起碗碟時,均令本人覺得「突如其來」,從不開口知會一聲而收放碗碟時發出的聲浪,亦令我倆為之一嚇,服務態度毫不友善及後鄰座兩位客人離開,經理隨即要求我們轉坐另一檯子我們拒絕之後,服務態度更見惡劣,不久後該名經理更催促我們結帳,以求盡快騰出空位換入其他客人結帳後我們未有即時離開,經理又再要求我們立即離座,並表示門外有其他客人等著入座本人留座前後不足一小時;從未見過如此經營手法,毫無誠意讓客人再來光顧整頓晚飯的過程感覺負面,待客之道更是差勁可想而知有多少被催促離開的客人對此招牌商譽失望而回
旺角板前壽司趕客

而收放碗碟時發出的聲浪,亦令我倆為之一嚇,服務態度毫不友善
及後鄰座兩位客人離開,經理隨即要求我們轉坐另一檯子
整頓晚飯的過程感覺負面,待客之道更是差勁
可想而知有多少被催促離開的客人對此招牌商譽失望而回
2007-06-20
昨晚,達成左一站期望已久的。其實去板前食軟殼蟹呢個景象就好似七夕夜咁,有好深遠既故事背景,掛在口邊,腦內徘徊,期待左好一段時間,或者好多人會認為不是甚麼一回事,但對我和小公主來說卻是別具意義。板前的分店遍全港,但公主始終認為加連威老道的一家是最好的。黃昏到達時已人頭湧湧,我心想,香港人何時變得如此早吃飯,然而,斜方的元綠像被打入冷宮的可憐人。特別一提,門外的登記員好像被劉華洗了腦一樣,服務殷勤得有點吃不消,不過還是要感激她幫我們托管著『行李』。等了大約一個小時,終於昂首踏入店內,一句很不像樣的『我地一齊yak kea(食屎)』引領著我倆到bar台坐下。我和公主火速地落了單,因為腦裡早已有一籃子念頭和推介。在等我們的指定菜式途中,在運輸帶看見了一款我從沒打算吃的---蟹棒壽司。因為蟹柳在我記憶中是放在打邊爐窩中滾滾的那條淡而無味的無聊長方體。但公主說要試試,因為這是不同的,一放入口中便有驚喜,或者是我孤陋寡聞,我真的很少吃到有鮮味及有一點軟口感的蟹柳(蟹棒),加了些沙律醬,清清甜甜的,很好味!!原來蟹柳壽司都不是想像中的那麼HEA!!之後在運輸帶中再拿了一碟墨魚鬚,同樣很爽口,新鮮,但味

我和公主火速地落了單,因為腦裡早已有一籃子念頭和推介。

因為蟹柳在我記憶中是放在打邊爐窩中滾滾的那條淡而無味的無聊長方體。但公主說要試試,因為這是不同的,一放入口中便有驚喜,或者是我孤陋寡聞,我真的很少吃到有鮮味及有一點軟口感的蟹柳(蟹棒),加了些沙律醬,清清甜甜的,很好味!!原來蟹柳壽司都不是想像中的那麼HEA!!之後在運輸帶中再拿了一碟墨魚鬚,同樣很爽口,新鮮,但味道略為不特出,愛將新鮮海物放入口的朋友不妨一試。不一會,指定菜式來了。

三文魚壽司----9蚊一碟!!食個價錢的話你真的不敢有太大苛求。點知比我想像中有水準。我很喜歡吃三文魚,三文魚最吸引是當三文魚中浸有一陣淡淡的魚油香味,魚塊不能太薄,沒有口感,亦不能太厚,會有點膩,而且嘴饞下不能混成糊狀,要鮮要合時,這次的就做得很不錯,不膩而香。

八爪魚壽司---這一味的重點不在於八爪魚,雖然這件八爪魚的肉質亦算鮮嫩,但其實八爪魚本身的味道不怎樣特出,但今次的重點---紫菜圈帶起了這壽司的味道。其實我們不能忽視用來扎起壽司的那條紫菜圈對這類味淡食品的重要性,因為一塊乾身而香的紫可以混出一種特有的鮮香。

帆立貝、o向螺壽司---老實的說味道不怎麼的特出,都是一般貝殼類的鮮味,但板前的用料的確不馬虎,爽口、肉質鮮明,又是愛吃鮮嫩為主的食家之選。

燒貝柱---這道菜以吃烤燒味及香料味為主,不知為何有點喧賓奪主,可能主角貝柱的味道不易帶出,而貝柱又厚了一點,所以有種味在外不能浸透之感。

特上海鰻---除三文魚外,我一向滴魚不沾,但公主卻是很喜歡這味魚。最後在公主溫馨推介下吃了兩口,唔!!又不是這麼難入口呢。可能是它的魚味不太重,重的是甜甜的蜜汁燒味道,又沒有硬骨,雖然不致於很吸引我,但總算可入口。公主的口味不錯呢~

鵝肝壽司---一個字,濃香!!很少用這個配在壽司上,而且我很少吃到鵝肝,這一次的口味很獨特,不知是否兩者配起來有點『夾(送)食飯』的火花,所以很合我口味。好東西!

軟殼蟹手卷---就是這個,我倆的主角終於出場!!我和公主都很喜歡吃軟殼蟹,但要做得好吃,首先要炸得香口,但不能弄的枯乾,蟹的體積要有一定份量,吃落口咬幾口會將軟殼蟹咬成糊糊的,有點蟹香味及有油香,板前在裡面加了一片花菜令老不會很膩,最重要一點,要熱哄哄的吃,這一次,做到了!!!很好吃!!

這一餐整體上非常好,或者現在應該真正踏入了板前時代,你看一看每一間板前門外排著隊的每位食客嘴角便知一二。公主果然不負我所望!
2007-06-19 4 浏览
之前聽d同事講有幾好,有幾掂!一句講晒”垃圾”.首先等位,叫到我個no.,姐姐仔話留張order檯比我(正合我心意,等埋單就ok.點知一等等左半個鍾,重要係個姐姐仔遺忘左我,比左張檯後我10個no.的人.離普~~已經有d不滿啦.咁落完order,d壽司來到,好似唔係好同,未問下囉,點知果個長頭髮,束馬尾,行路”git” ”git”聲果個阿姐/大嬸竟然發晒晦氣咁.離晒大普架,今時今日咁樣服務態度?返鄉下耕田啦!!!唔可再去呀,又唔好食,服務又差,請都唔好再去呀~~
之前聽d同事講有幾好,有幾掂!一句講晒”垃圾”.

唔可再去呀,又唔好食,服務又差,請都唔好再去呀~~
2007-05-28
通常如果想食壽司都會選擇板前,因為佢食品質素幾好,又唔係貴,又近不過真係好憎排咁耐,寧願外賣或者閒日下午茶時間去食必食燒玉子~又平又多又好食,我認為最抵珍寶帆立貝壽司~真係好大件,又鮮味,抵吞拿魚腩壽司~佢有分極肥有根,肥美少根,我個人就喜歡肥美少根,真係好正,甘香肥美,不過我認為吞拿魚腩係配埋壽司飯食會好d,試過淨叫刺身,係好食不過有d膩海膽軍艦~我未食過那些原隻即開的海膽,但我食過一d唔新鮮好腥的海膽,呢度的海膽軍艦唔腥而紫菜仲脆,好!不過軍艦最好唔好外賣,紫菜會變淋三文魚腩壽司~比三文魚壽司貴d但好食好多,好肥美,比較下三文魚壽司好普通呢d都係我必食,其他的就睇心情,機本上我都好滿意,食壽司,板前係我的第一選擇,貴的食唔起呀!!
不過真係好憎排咁耐,寧願外賣或者閒日下午茶時間去食
必食燒玉子~又平又多又好食,我認為最抵
珍寶帆立貝壽司~真係好大件,又鮮味,抵

2007-05-02
28 April 2007 (Sat) - Birthday Lunch (14)舊朋友請我黎呢度食,一來係佢喜好之地,二來我都鍾意日本嘢,佢覺得一舉兩得,我都ok,之前都只係食過旺角分店,試下第一店都好!食咗唔係好多嘢,可能近排食得太多,胃口都唔多好,但係最開心都係食個Toro,好美味,我真係最鍾意食Toro,呢度既確實都唔錯,好肥美!帶子都好正!其他都OK,唔太差,但個三文魚子就散咗啲!今次第一次食蛋,原來都幾得意,但係我諗好多人會覺得普通囉!估唔到星期六下晝都咁鬼多人,我哋兩個人都等咗20張枱,一個鐘左右.. 唉...

2007-04-09
一直都以為板前同峰係齊名既, 銅鑼灣板前人龍從來無少過, 而2間都一直有好多支持者, 有好多fans都會話一間好過另外果間。食左峰幾次,真係好新鮮,終於我都試埋板前, 好期待,究竟邊間好d呢?失望啊...我點左:炸軟殼蟹- d蟹麻麻, 影響哂炸物既效果油甘魚腩- 唔肥既? 腩喎甜蝦- 新鮮不過唔夠甜海膽- 同上象拔蛑- 有d後悔, 應該叫帆立貝服務- 不停有人添茶, 如果位女manager可以唔好大嗌的話會更好唔通尖沙咀店差d? 但係我諗我唔會俾機會佢平反啦

失望啊...

我點左:
炸軟殼蟹- d蟹麻麻, 影響哂炸物既效果
油甘魚腩- 唔肥既? 腩喎
甜蝦- 新鮮不過唔夠甜
海膽- 同上
象拔蛑- 有d後悔, 應該叫帆立貝

唔通尖沙咀店差d? 但係我諗我唔會俾機會佢平反啦