2005-06-05 9 浏览
今晚和朋友食完晚飯後,便來了這裡食糖水,我們叫了哈囉、楊枝甘露、綠茶皮奶皇餡湯圓及補腦合桃糊。哈囉- 很多料、也很飽肚,大大粒西米也好有咬口,感覺都唔錯。楊枝甘露- 芒果味唔夠,花奶太多,味道唔多特出。綠茶皮奶皇餡湯圓- 綠茶皮沒有味道、奶皇餡又唔夠甜,今晚最差的一味。補腦合桃糊- 合桃味也幾夠,但唔夠杰,有點像飲合桃水似的,還是源記好味d。總括來說,也是一間不錯的糖水店,但不算太好。
楊枝甘露- 芒果味唔夠,花奶太多,味道唔多特出。
總括來說,也是一間不錯的糖水店,但不算太好。
2005-06-05 17 浏览
食完麻辣趕黎呢度救火叫左個什果琉璃~起初唔知乜黎既~不過個阿姐都好有禮貌好肯答我~雖然之後都唔明係乜~呢個ok~落左芒果汁先會好食~ 不過都係唔夠甜...$20~ 可能0個d 琉璃貴掛@_@... 下次唔會叫男朋友叫左個幻彩明珠~ $14 又覺得幾抵喎~ 好唔好食呢?一般啦~ 生果既野好難唔好食既@_@~
食完麻辣趕黎呢度救火

呢個ok~落左芒果汁先會好食~ 不過都係唔夠甜...
$20~ 可能0個d 琉璃貴掛@_@... 下次唔會叫

男朋友叫左個幻彩明珠~ $14 又覺得幾抵喎~

好唔好食呢?一般啦~ 生果既野好難唔好食既@_@~
2005-05-30 30 浏览
星期日係松記食左"哈密瓜琉璃"...$20。琉璃好有口感...不過個人認為唔好食.1.我唔食mango...但係另有一盒mango 汁...唔知係未因為無落mango汁,剩係落左白色果盒...所以覺得勁難食,好似食飯咁。2."哈密瓜琉璃"...點解要配mango汁..有冇士多啤梨汁呢?剩係得白色果盒真係好難食...無晒甜味。
星期日係松記食左"哈密瓜琉璃"...$20。
琉璃好有口感...不過個人認為唔好食.

2005-05-30 7 浏览
To: 松記上星期買左碗"芒果西米露"外賣, 的確係好好味, 但有一點希望可以注意, 就係外賣個"包裝" 太簡陋, 一碗糖水就咁用個"背心"白膠袋裝住, 路途上極之容易打翻(雖然好多食店都係咁), 建議加一塊紙皮在膠袋內, 應該會好些. Thank you!
To: 松記

2005-05-29 19 浏览
無幫襯呢間好耐... 喜歡去青山道個間尋晚口痕帶女友去試下呢間佢食哈囉, 我就要芒果水晶涼粉食完佢話"太甜唔掂", 我都覺得太甜喇以後都係幫襯返老店好D
無幫襯呢間好耐... 喜歡去青山道個間
尋晚口痕帶女友去試下呢間
佢食哈囉, 我就要芒果水晶涼粉
食完佢話"太甜唔掂", 我都覺得太甜喇
以後都係幫襯返老店好D
2005-05-29 4 浏览
每次都食幻彩明珠、哈囉、琉璃等,昨晚想食糊,叫了熱芝麻糊、雲石豆腐花及甜不甩。芝麻糊十分香芝麻味!無一粒粒黏着,一定不是即食貨。甜度適中,十分可口...很久末食過咁好食的芝麻糊了。朋友的雲石豆腐花是用芝麻與豆腐混合而成,非兩溝。豆腐花沁出淡淡芝麻香,但略嫌甜了少許。糖不甩大大粒,面層有一層黃糖槳,咬落煙勒,不錯!松記是少數能在客量那麼多又能保持水準,抵食的糖水舖,怪不得有咁多fans!

糖不甩大大粒,面層有一層黃糖槳,咬落煙勒,不錯!

2005-05-28 3 浏览
黎開呢頭, 又點會唔幫襯呢, 多心o既我, 叫左碗"哈囉", 貪佢夠多料, 有麥米, 涼粉, 喳咋, 椰汁糕, 栗米, 西米, 黑珍珠, 仲有淋上面o既芒果醬。碗哈囉用玻璃兜裝, 份量唔少, 仲滿到流落個碟到, 涼粉有此少甘味, 唔似得有d店比d 黑色走糖o既大菜糕, 本身好鍾意椰味, 個椰汁糕一d都唔淡口, 最鍾意係喳咋料o既腰豆, 紅豆, 花生, 煮得夠腍又夠香, 好味又好飽。

2005-05-28 3 浏览
烹調食物的人一定要對食物有誠意,此店老板抱恙都來同各位食客交流意見,我真系感受到佢的誠意,連一直吾中意食甜野的我都要專程去試一次,連一向無品﹑食完又吾寫食評的我都要寫幾個字以示支持.去到一睇MENU 就知食物好有creative,本人根據其他openrice 的食家推介,只食左:"緣茶奶黃湯圓"﹑"六寶丸",的確系值得一試之作,味覺系好個人的,最好自己親自食(其實系我懶得寫0甘多).本人更欣賞的是老板的誠意﹑創意同埋經營手法.食後感:一直只以為澳門的小食多創意,原來我地身邊都有.如果地點就腳就好啦.祝老板: 早日康復!
祝老板: 早日康復!
2005-05-28 11 浏览
本來星期日係family day,而老婆大人又唔多好甜品,雖然教會係幾個街頭既距離,但係勉強冇幸福wor,所以一直都冇機會,直到個日老婆大人OT。食完"雲南",就算飽飽地(一向都會鳴金收兵),但係機會難逢,加上突然好想食涼粉,所以就過左松記。光猛既光線、乾淨既環境、開放式廚房都一一加分。Order左一個涼粉,甜度適中,帶點椰子味既果肉(狀如茘枝肉)煙煙韌韌,加上大大粒既咬口涼粉,真係要多謝OpenRice!因為食多左好多好野,松記就係一個好例子啦!
2005-05-23 8 浏览
以前不嬲幫襯開長沙灣and 廟街松記....見到搬左鋪就去試下....點知就就令松記係我心目中既地位扣左d 分.......我真係好想松記可以變番好~~~做我心目中既好好好糖水鋪新既鋪頭....比較細~我覺得細唔係問題...但d seating 有d 問題~會好似好唔舒服gum...因為成間鋪好方....度門又大...天氣又熱...d 熱風就係咁送入黎= = 可能又armarm 裝修好~望上去d 光管diu diu fing 咁....有種食得好唔安心既感覺....可能天氣太熱....我就好似平時咁叫左個幻彩明珠+雪糕...但好唔開心地..feel到個明珠底好似擺左係度好耐咁...or 雪得唔夠耐...竟然有種溫熱既感覺~(當我咬落d 生果度)同埋新鋪既姐姐服務都比以前遜色...(其實d 姐姐都係熟口面o個d 黎既...不過態度好似比之前差左少少... 可能天口慶卦....)希望松記d 糖水可以愈做愈好^^"

希望松記d 糖水可以愈做愈好^^"
2005-05-23 10 浏览
正如其他食評一樣,好鬼死正呀!和女友食得好開心, 一定會再來
正如其他食評一樣,好鬼死正呀!
和女友食得好開心, 一定會再來
祝早日康復^oo^
祝早日康復^oo^
2005-05-19 13 浏览
好久沒有回覆大家了!因為本人在三月份發覺身體不適,醫生建議在幾個月的治療期間須要好好休息,所以沒有在松記監察本店出品和服務,希望大家在網上交流,心型冰塊重點指出服務差,是指日間或是晚上,是那一天,門口或堂坐樓面,請給我詳盡的資料,本人會跟進和改善侍應服務,品質方面mahahk 黑白可能是豆腐花太多水所影響,本人會提水吧豆腐花要去水才能加另外的糖水.而其他好的食評本人已看到,因太累了間單多謝各界支持,治療過程順利,大約七,八月可以返回松記,現在有賴大家代本人監察,最後多謝各位.
2005-05-12 12 浏览
住在長沙灣的我,已經幫襯左松記好多年。雖然松記只係收街坊價錢,但我真係覺得佢d 糖水比起好出名既"B仔涼粉" 好味好多。今次特別講吓佢既"緣茶奶黃湯圓",我以前已經食過一次,但當時的感覺很一般,今次卻覺得緣茶味香了很多,湯圓皮上的緣茶味吃不出緣茶香,但緣荼湯卻很幽香。奶黃尚算滑,但卻略嫌甜了一點。

2005-05-10 6 浏览
d o野係幾好食但難食o既都唔少...好似亞答枳就係一大敗筆...難食到暈...另外琉璃咬到個口好攰...最鐘意都係雜果明珠同開心世界,但d 服務真係好差好差,d 侍應講o野好似嗌交咁,語氣又好似唔憂做咁時不時串嘴.(唔憂做應該係個老細而唔係d員工)
d o野係幾好食
但難食o既都唔少...
好似亞答枳就係一大敗筆...難食到暈...
另外琉璃咬到個口好攰...

最鐘意都係雜果明珠同開心世界,
但d 服務真係好差好差,
d 侍應講o野好似嗌交咁,
語氣又好似唔憂做咁時不時串嘴.
(唔憂做應該係個老細而唔係d員工)