極少機會過來深水涉,既然上周末與老公到黃金商場閒逛便順道到松記糖水光顧吧。其實也攪不懂元州街那兩間松記糖水有何分別,自記得聽有些人說過類似"海天堂的各有各做互不相幹,河水不範井水"的經營摸式來做。一向對甜品只是一般,沒有特別喜好,今次來光顧只因為天氣酷熱的原故。炎熱的天氣最理想不過是來一些冰凍的甜品消消暑。咖啡木糠布甸(新推出)---從來也沒嚐過木糠布甸,只想嚐嚐木糠到底是怎樣的味道,於是便叫了這個甜品。還以為木糠會有木材的味道,吃過後覺得味道不過甜與咖啡味倒是很夾的。像用咖啡粉製造出來的布甸,然後布甸面層灑上餅壓碎。後來上網查看後才知道木糠布甸面層的餅碎,是原自馬利餅壓碎而成的芝麻糊豆花(凍吃)---滑滑的豆腐花與不過甜而稀杰濃度適中的芝麻糊很匹配,即時幫助身體降降溫,既可消暑又可有滑腸的作用,真是越吃越令人開懷。糖不甩---即是糯米粉團製成的小湯圓再沾上花生碎的意思。黏黏的黃色小湯圓黐著花生碎來吃,軟稔稔不黏牙,甜度恰到好,一口已可以吃下每一粒,女士們不會再懼怕吃下唇膏綠豆沙(熱吃)---老公為了降降火,才叫這個。沒有吃所以不知道味道如何
  • 芝麻糊豆花
  • 咖啡木糠布甸
  • 糖不甩
2008-08-12 12 浏览
=D平時一向都係去佐敦果間松記,因為近丫嘛..都成日去食架!聽人講總店好似最好味喎所以都想試下..不過又唔識去 : P前幾日同老公仔去深水po所以決定搵佢出黎.哈哈好在佢醒目記得o係嘉頓附近丫我地好快就搵到喇!!不過搵到之前我差d入左去間唔同logo ge松記=w="我見佢又係叫松記丫嘛...好喇咁終於去到喇..大概3,4點倒丫,好小人呀坐左2台倒好似..可能成日去佐敦果間都係夜晚10點11點倒所以好多人等...咁叫左個雪糕冰燕,老公叫左雪山丫..曲奇雪糕好好味*V*"冰燕唔錯...都係好西米feel ge味..原本想叫埋糖不甩呀不過實在好飽呀食完lunch黎食松記真係唔錯丫!!x) &呢間同佐敦果間都差唔多.!!=)
=D
平時一向都係去佐敦果間松記,因為近丫嘛..都成日去食架!
聽人講總店好似最好味喎所以都想試下..不過又唔識去 : P

我地好快就搵到喇!!

可能成日去佐敦果間都係夜晚10點11點倒所以好多人等...
咁叫左個雪糕冰燕,老公叫左雪山丫..
原本想叫埋糖不甩呀不過實在好飽呀食完lunch黎食
松記真係唔錯丫!!x) &呢間同佐敦果間都差唔多.!!=)
2008-08-06 52 浏览
琴日同妹妹&朋友去左松記,,,,,好味~幻彩明珠:大西米好煙un,好味~抵食~summer加奶:一碗要朱古力&曲奇,另一碗要朱古力&芒果~朱古力雪糕好味,幾濃朱古力味~3碗糖水d水果都好味,好新鮮~原本行到熱辣辣,食完之後就涼浸浸~夏天食就岩曬~
琴日同妹妹&朋友去左松記,,,,,好味~

幻彩明珠:大西米好煙un,好味~抵食~

幻彩明珠
summer1
summer2
幻彩明珠
summer1
summer2
  • summer,幻彩明珠
2008-07-24 7 浏览
近日來松記已習慣吃Summer,有兩球雪糕和雜果吃,很豐富滿足。夏天來臨,更沒有藉口讓自己不吃Summer了。芒果+曲奇雪糕的Summer加奶,吃落的確夠凍夠滋味。近幾次吃到的大西米更加煮得煙韌,咬感十足!芒果汁底每次吃都甜不酸,伴著雪糕雜果吃都很夾。不過芒果就不是每次吃都合時,看彩數吧!但總括來說,出品水準穩定,又抵吃!我的Encore之選。

夏天來臨,更沒有藉口讓自己不吃Summer了。

不過芒果就不是每次吃都合時,看彩數吧!

但總括來說,出品水準穩定,又抵吃!

我的Encore之選。
$17 (宵夜)
2008-07-23 10 浏览
我每次去深水埗都特登行埋落去松記吃糖水食過幻彩明珠後,之後每次都食這個真的很好味,而且用料新鮮,+個正
我每次去深水埗都特登行埋落去松記吃糖水
食過幻彩明珠後,之後每次都食這個
真的很好味,而且用料新鮮,+個正
  • 幻彩明珠
好少落舖食,不過叫以前返工舖頭成日會叫外賣架~次次一叫松記我都好興奮,因為試過幾間都係松記嘅甜品最好食~猶其係明珠一定要試,出面食到嘅明珠都會一間有松記嘅咁有口趙口!!!!前幾日去深水埗食summer都好好食~
2008-07-13 18 浏览
跟男友專程到松記吃糖水點了什果杯杯冰和幻彩明珠真的很好味,而且用料新鮮,十分抵食
跟男友專程到松記吃糖水
點了什果杯杯冰和幻彩明珠
真的很好味,而且用料新鮮,十分抵食
2008-07-13 20 浏览
初中時期已有幫趁,不覺已有6,7年日子份量縮少了,而且太多人幫趁,食完就要走要同朋友邊食邊吹水呢度唔岩你可幸味道仍然出色,用料新鮮,款式也多了很多基本上整個餐牌的糖水都試遍了還是鮮果類糖水最出色..至於中式糖水則比較遜色最推介的當然是招牌:Summer及幻彩明珠不過要小心冬天有機會吃到酸芒果或無味西瓜近來愛上吃幻彩杯杯冰...椰汁冰加上草莓汁,再淋上芒果汁及幻彩明珠盛惠$23炎夏首選,抵食到爛
初中時期已有幫趁,不覺已有6,7年日子
份量縮少了,而且太多人幫趁,食完就要走
要同朋友邊食邊吹水呢度唔岩你
可幸味道仍然出色,用料新鮮,款式也多了很多
基本上整個餐牌的糖水都試遍了
還是鮮果類糖水最出色..至於中式糖水則比較遜色
最推介的當然是招牌:Summer及幻彩明珠
不過要小心冬天有機會吃到酸芒果或無味西瓜

近來愛上吃幻彩杯杯冰...
椰汁冰加上草莓汁,再淋上芒果汁及幻彩明珠
盛惠$23
炎夏首選,抵食到爛
$20 (其他)
2008-07-07 16 浏览
(4/7/08)在眾多款式下,選了一款好少見的配搭,大西米、阿峇子、喳咋豆、涼粉、椰汁糕、芒汁 的 「Hello」,好正!!口感好,又唔會超糖水!老公唔”耗”甜品,都覺得好出色!五色湯圓,失望,皮薄,無煙韌可言,始終佢唔係精做湯圓。玩花款的紅米、綠茶…皮,根本沒味道就預左啦,餡多是奶皇餡,我覺得湯圓做奶皇餡唔係咁match。薑水ok辣。同事說,聽聞蕃薯糖水都好食,下次試試。另外買走咖啡木糠布甸,第二日食,面層”木糠”已”琼”乾了,下層完全係布甸,再沒木糠分隔,失色之點。幸好有點驚喜是,咖啡布甸加入咖啡jelly粒粒爽,增加咖啡味。
$18 (宵夜)
2008-07-07 21 浏览
久仰松記大名是晚同女友&朋友3人食完劉森記唔係太飽行左過黎松記食糖水南北杏雪耳"鄧"木瓜芒果硫璃SUMMER南北杏雪耳"鄧"木瓜... 朋友說 比較淡 唔鍾意食咁甜既就very gd芒果硫璃... 女友無講好唔好食... 淨係見佢食到一半放低左SUMMER... 水果都好鮮甜... 個2球ICECREAM味道都不俗 (雖然一定唔係貴價貨 ^_^")... 尤其係COOKIES... 夏天食就最岩... 消暑解渴 呢間老牌糖水鋪既水準真係十分唔錯... 又非常便宜不過使唔使多好評到咁樣...?

久仰松記大名
是晚同女友&朋友3人食完劉森記
唔係太飽

行左過黎松記食糖水
芒果硫璃
SUMMER

呢間老牌糖水鋪既水準真係十分唔錯... 又非常便宜
不過使唔使多好評到咁樣...?
好唔好食... 係一個迷
美味的SUMMER
$20 (宵夜)
美味的SUMMER
  • SUMMER
2008-07-06 14 浏览
第一次食松記~朋友推介呢兩樣但係個名唔係咁記得LU~!!好似叫咩野珍珠同彩虹~!總括黎講都幾好食~又抵食~同埋好特別~~!下次要再去食~試多D 唔同既款式~~~
第一次食松記~
朋友推介呢兩樣
但係個名唔係咁記得LU~!!
好似叫咩野珍珠同彩虹~!

總括黎講都幾好食~又抵食~
同埋好特別~~!

下次要再去食~試多D 唔同既款式~~~
2008-06-27 13 浏览
雖然只幫襯過好少次,但就試過好多款甜品:包括:芒果琉璃 / 六寶湯丸 / 芒果班戟 / 擂沙湯圓 / 鮮什果水晶涼粉 / 開心世界 / 什果西米露 / 什果黑珍珠 / 芒果明珠 / 芝麻糊+豆腐花...等等...我覺得係除咗芝麻糊+豆腐花最難食之外,其餘全部ok,d生果都ok新鮮,係芒果爭少少,大多數時候d芒果都係酸的;;不過我覺得松記d甜品係非一般既甜品,絕對唔係飯後甜品,因為松記d甜品份量好大,當正餐食都絕對得!!!食完真係好鬼飽!!!
雖然只幫襯過好少次,但就試過好多款甜品:
  • 六寶湯丸
  • 擂沙湯圓
2008-06-24 15 浏览
好好味試左芒果琉璃 (20$, 後者) 同雪山(15$, 前者)琉璃好特別, 係爽口的! 好特別好fresh雪山好抵~ 有一球自選雪糕, 我揀左紅豆, 仲有西米, 同埋大西米, 同埋白色涼粉(我覺得係椰汁糕切粒)好好味, 好大碗亞姐都好有禮貌, 好多人, 但係舖位大唔洗點等位, 見到舖頭出面keep住有成十個八個人等外賣就知有幾旺啦~
好好味
試左芒果琉璃 (20$, 後者) 同雪山(15$, 前者)
琉璃好特別, 係爽口的! 好特別好fresh
好好味, 好大碗

亞姐都好有禮貌, 好多人, 但係舖位大唔洗點等位,
見到舖頭出面keep住有成十個八個人等外賣就知有幾旺啦~
$15 (其他)
2008-06-23 14 浏览
為食之旅 -- 深水埗區第二站 ~ 松記糖水.其實我都幫襯0左松記糖水都有差唔多三年啦, 到目前為止, 係我認為最好食而且最抵食0既糖水店, 所以大家未去過0既, 有時間就去試一試啦!!!1. 哈囉($15) ~ 哈囉係我最鐘意食0既糖水, 特別係入面0既大西米, 椰汁糕, 味道同口感都一流呀, 依家諗起, 又想食多一碗, 哈哈!!! 今日松記0既員工, 叫我試下落忌廉奶, 不過我食完之後都唔覺得同花奶有咩分別, 下次真係要試真d先得!!!2. 紫米露($9) + 大西米(+$4) <熱食> =($13)都好抵 ~ 積奇梨: +大西米果然識食, 哈哈!!! 祖安覺得今次熱食+大西米都好好味, 唔係一定要凍食先得, 而且她覺得大西米非常煙韌. 整碗紫米露味道恰到好處, 唔會太甜!!!整體評價: 一定要試, 試完再試!!!
為食之旅 -- 深水埗區第二站 ~ 松記糖水.

整體評價: 一定要試, 試完再試!!!
積奇梨至愛 ~ 哈囉
紫米露 + 大西米
$15 (其他)
  • 哈囉
  • 幻彩明珠!!!
2008-06-07 74 浏览
好想找個機會試試,但擬於它的店子地段問題, 一直未能大駕光臨,今次終於可以到老店一趟了!用期待換取平靜......-bingo-我較喜歡的.因為是一碗大雜會!!什麼粒狀的東西都可以找到.再加奶..不錯的選擇-summer-兩球雪球是由外來貨,朱古力的有少少chips,但朱古力味欠俸,cookie n cream反而好一點,可以曲奇碎較有口感! 其他的生果不太新鮮很有frozen的感覺-芒果腸粉-就是糯米皮包著芒果肉罷了.不見得特別出色! 芒果是肉厚的,皮是軟糯的.-擂沙湯丸-5粒. 一上桌,問阿姐,這是什麼,她說:你們要的擂沙湯丸嘛! 我知我們點了什麼,可是這碟東西怎樣都像極糖不甩啦!!阿姐續說:糖不甩是沒有餡的.而你們要的是有餡.ok......fine...各店有各店的presentation. 整粒放進口,皮是煙un的.不過作餡的黑芝麻好像沒什味道!
用期待換取平靜......

bingo
summer
芒果腸粉
擂沙湯丸
$20 (宵夜)
bingo