2011-10-05 134 浏览
孩提時代的松記,位於東沙島街,一家賣中式甜湯、毫不起眼的小店 (那時候芝蔴湯圓還真好吃。現在?請移玉步往綠林去 )。今天,脫胎換骨,她的鮮果甜品,在我心中,在眾多街坊心中,就是許留山也比不上的。而我,獨愛她的鮮雜果系列: 幻彩明珠 ($16)第一次 (N 年前) 吃幻彩明珠真有「驚為天人」的感覺 !怎麼搭配得如此美妙?顏色繽紛,紅橙黃綠黑白,直如彩虹般叫人賞心悅目。新鮮雜果樣樣皆甜:芒果、士多啤梨 (註:現在沒下了,大概成本高罷? )、西瓜、蜜瓜、哈密瓜和奇異果,簡直是我等嗜水果者的「樂園」 !明珠 (大西米)、西米、黑珍珠和涼粉,口感有爽有嚼勁;再淋上果香豐盈的芒果汁 (除了布丁我一律不加淡奶,大人卻非加不可)──吃罷,暑氣全消,肚皮與心靈大大滿足。 鮮雜果明珠 ($20)跟幻彩明珠之分別在於──其實甭要我解釋吧,只有明珠搭配口感比較單調,定價也較貴。鮮雜果一貫甜美,雖然食味不及「幻彩」豐富,我特喜歡「煙煙韌韌」的大西米 (在家作不到如此效果 ),有時候會捨前者而下單的。「客觀」來說,幻彩明珠美味得來又划算,評價更高。 鮮雜果水晶涼粉 ($20)一向不喜歡涼粉的味道質感 (但我愛吃不
元州街總店,平日下午兩三時人流最少
餐牌設計很「Young」

而我,獨愛她的鮮雜果系列

幻彩明珠 ($16)
人氣排行榜冠軍──幻彩明珠
第一次 (N 年前) 吃幻彩明珠真有「驚為天人」的感覺
!怎麼搭配得如此美妙?顏色繽紛,紅橙黃綠黑白,直如彩虹般叫人賞心悅目。新鮮雜果樣樣皆甜:芒果士多啤梨 (註:現在沒下了,大概成本高罷?
)、西瓜蜜瓜哈密瓜奇異果,簡直是我等嗜水果者的「樂園
明珠 (大西米)、西米黑珍珠涼粉,口感有爽有嚼勁;再淋上果香豐盈的芒果汁 (除了布丁我一律不加淡奶,大人卻非加不可)──吃罷,暑氣全消,肚皮與心靈大大滿足。

鮮雜果明珠 ($20)
鮮雜果明珠
在家總是做不好明珠,莫非有秘方?

鮮雜果水晶涼粉 ($20)
鮮雜果水晶涼粉
一向不喜歡涼粉的味道質感 (但我愛吃不滲糖的龜苓膏,怪哉?
)。這水晶涼粉是友人的甜點,估計透明涼粉是以糖水加上海藻粉之類的凝固劑冷凍而成,爽爽滑滑,與傳統的口感略略不同,界乎大菜糕果凍之間。下糖量少,光吃只有極淡的甜味,一切得靠醬汁。嗜吃涼粉的友人表示黑色甘草味的更對脾胃 (註:松記供應水晶三款涼粉),喜歡大菜糕者不妨一試。建議鴛鴦三色涼粉

鮮雜果布甸 ($16)
鮮雜果布甸
芒果布甸香且滑
果凍布丁算是我最「擅長」的甜點,惜至今未找到令我真正滿意的芒果布丁食譜
。這裡的很不錯,可打七十五分以上:甜度恰到好處,芒果味不十分濃郁,但感覺沒添加人工香料 (若你吃過新奇士色的芒果布丁,該了解是怎麼一回事
),以「香滑可口」四字形容,並不為過。注意,吃這布丁務必加添淡奶,滑度更上一層樓!

雜果杯杯冰 ($24)
雜果杯杯冰
足夠兩三人享用的雜果杯杯冰,二十四元一客實在便宜。乍看陣容鼎盛,小雪山似的傳統刨冰,淋上芒果汁士多啤梨糖漿,紅黃相映,好不吸引
!盤邊底下墊著鮮雜果原粒紅豆蓮子。先嘗冰,芒果汁香濃,惜人工糖漿太甜,士多啤梨味道不很「自然」,不下為妙。蓮子口感尚可,紅豆卻不夠鬆化,豆味不強,算是「失手」了
。不過我與友人皆認為芒果跟紅豆不搭配,純粹芒果宇治金時,該比面前的對味。

雜果盅 ($22)
雜果盅,芒果份量不欺場呢~
水果「控」就喜歡清淡地吃
簡單的水果拼盤,甚至沒有淋上醬汁 (當然你可以要求的
)。擠少許煉奶,清清爽爽地,水果「」一樣吃得津津有味。平常少吃蔬果又不耐煩洗切工夫的「食肉獸」,如我妹,最合適不過了。

上述六款外,鮮雜果尚可搭配西米黑珍珠冰燕琉璃西米紫米馬蹄露豆腐花等。
人生有幾多個二十年? (想知道誰執筆的?錯處未免太多了罷)
跟友人分享的、個人獨食的,本夏季我光顧松記次數超過五根手指頭 (對不嗜甜的我來說很難得的了
)。雖云此類「簡單甜品不諳廚藝的人也能做,松記勝在價廉物美,水準穩定 (自家製每樣買一個半份的,支出就很可觀了,反而不及店裡便宜呢
)。學生時代光顧至今,只碰過一兩次不對辦的。(註:街坊我只光顧總店,分店或特許經營店出品如何,我不敢說

P.S. 今天吃過德發牛丸,路經許留山,打算買杯粒粒芒果爽解渴。一看外賣價目表,大吃一驚,原來已加價至差不多三十元一杯 (最近總是吃乳酪雪糕甚麼的,沒光顧多時),好──貴──啊!年前還十多元的說!我立馬夾著尾巴逃了!親愛的松記,別那麼快加價,且讓我多吃幾回便宜的……反正,天氣開始涼了。
$86 (其他)
元州街總店,平日下午兩三時人流最少
餐牌設計很「Young」
人氣排行榜冠軍──幻彩明珠
在家總是做不好明珠,莫非有秘方?
芒果布甸香且滑
水果「控」就喜歡清淡地吃
人生有幾多個二十年? (想知道誰執筆的?錯處未免太多了罷)
  • 幻彩明珠,鮮雜果布甸
2011-10-02 29 浏览
門口好多人等緊,我地都以為會要等好好好耐~點知都唔係wo~等一陣就有~可能我地2個人易等d 啦~同埋好多人原來外賣~我地叫左幻彩明珠同埋雜果三色涼粉~都幾好味係個三色涼粉本身就得d奶,食完覺得食左好多奶lo!唔錯唔錯~又唔貴~香港區求其一個雜果西米都要廿幾三十蚊,le 度有d特式又大碗都係十幾廿幾蚊~抵食~
雜果三色涼粉+幻彩明珠
門口好多人等緊,我地都以為會要等好好好耐~
點知都唔係wo~等一陣就有~可能我地2個人易等d 啦~
同埋好多人原來外賣~
我地叫左幻彩明珠同埋雜果三色涼粉~
都幾好味
係個三色涼粉本身就得d奶,食完覺得食左好多奶lo!

唔錯唔錯~又唔貴~香港區求其一個雜果西米都要廿幾三十蚊,
le 度有d特式又大碗都係十幾廿幾蚊~抵食~
2011-10-01
$25 (宵夜)
雜果三色涼粉+幻彩明珠
2011-08-29 130 浏览
今晚提早同fd慶祝生日....呢間出名好旺既糖水店係我第一次食過最好最正既!而且都好抵食XD我地兩個總共點左四款甜點朋友點左個"豆腐味綿綿冰配士多啤梨醬"+"蜜瓜滑滑冰"我就點左個"Summer"+"C K 酥"這個叫"Summer"....有雪糕+水果既甜點.....我選了曲奇+紅豆做雪糕=]這個叫"C K酥"....上面我選了曲奇咪雪糕...下面黃色果個真係好脆口,而且有D雜果+Cream做餡...這個係朋友點既"豆腐味綿綿冰配士多啤梨醬"....真係有濃郁豆腐味同有雜果....下次再去果時一定叫XD綠色的係朋友點的蜜瓜滑滑冰
今晚提早同fd慶祝生日....

我地兩個總共點左四款甜點

朋友點左個"豆腐味綿綿冰配士多啤梨醬"+"蜜瓜滑滑冰"

我就點左個"Summer"+"C K 酥"
C K 酥
3甜點+1飲品
  • summer
  • 豆腐味綿綿冰
2011-08-12 25 浏览
是日上完BOOT CAMP, 再打完波已到晚上十一時,二人肌腸轆轆~心知不能吃得太多,結果來到松記吃點「小食」。不想吃什麼SUMMER / HELLO,從餐牌上選了久違了的馬蹄露配豆腐花,因最清新,最健康!微暖的馬蹄露夾什不少馬蹄粒,爽爽甜甜,加入蛋花亦令整體更清香。豆花非凍冰冰貨色,嫩滑細緻有豆香,抵讚!凍椰汁黑糯米是他的至愛,有咬口又夠飽肚~椰汁花奶下得慷慨,拌勻後更香滑,大家也把剛才消耗了的卡路里再一次吃回肚裡去?!還未夠?一於再來個擂沙湯圓!對我來說只有在年三十晚才吃的東西,是日打破慣例~一客六粒的芝麻湯圓,新鮮熱辣。外皮薄而軟滑,輕輕一咬其流沙狀的芝麻餡已湧出來,「皮薄餡靚」,絕無誇張~我更愛蘸上花生糖碎粒,多一分香甜,實在是大滿足呢~有時候,吃得開心,就不好計較太多。。。

還未夠?一於再來個
$20 (宵夜)
  • 擂沙湯圓
2011-08-07 214 浏览
當晚同朋友去左深水埗睇電腦, 佢話行過去長沙灣有間抵食糖水,於是就黎左呢間到果時10點多D la, 唔洗講都知出面排哂隊 , 人多到數唔哂好彩得我同朋友2個人only, 有D 2人枱仔空左可以馬上食我地叫左佢地嘅招牌 幻彩明珠 , Summer 同一個木糠蛋糕首先講下個幻彩明珠, 有黑珍珠,大明珠,涼粉,生果粒再淋上芒果汁同椰奶黑珍珠,涼粉同大明珠基本上都係甜品原材店大大包買返黎過果D貨色, 冇咩特別生果粒都唔算鮮甜, 大部份比較生同硬身最重要係個芒果汁, 基本上上面所講嘅料就冇咩味,好唔好味好重視芒果汁芒果汁係有鮮黃色, 但係冇芒果味, 都冇芒果果種香味 , 好似黃色糖膠咁搞到整個幻彩明珠好淡 =_="Summer 係我果朋友食嘅, 冇試過木糠蛋糕質感唔錯, 不過木糠蛋糕本身應該好香D 曲奇同牛油味,但同幻彩明珠一樣淡味 總括以言,整體味道偏淡,好似將D野開水咁, 只係外表色彩繽紛, 好似好吸引咁環境同衛生都唔多ok , 人多又噪, 位排到迫一迫 , 枱面仲有糖水漬加上人咁多,基本上都冇咩服務可言價錢係比旺角D糖水平10蚊左右, 但味道,環境,服務同衛生都差好遠食糖水係應該舒舒服服,

幻彩明珠

生果粒都唔算鮮甜, 大部份比較生同硬身

搞到整個幻彩明珠好淡 =_="
Summer
Summer 係我果朋友食嘅, 冇試過
木糠蛋糕

加上人咁多,基本上都冇咩服務可言

糖水係應該舒舒服服, 邊食邊同朋友吹下水

如果為左食平D, 又要排長龍, 又要專登去長沙灣, 坐得又迫 , 又噪到傾唔到偈 , 味道又一般,我寧願比多少少算~
$20 (宵夜)
2011-07-27 24 浏览
食完TEA 無耐, 又食甜品, 好彩七點幾到仲有位. 坐底無耐就開始FULL, 仲好多人買外賣.在太多選擇下, 真係令人眼花, 都唔知食咩好下, 便點了幻彩明珠及SUMMER,SUMMER 可以在幾款雪糕下再選擇...GOOD, 我地揀左芒果同曲奇, 但好似有芝麻, 朱古力,雲呢拿, 紅豆; 下面啲生果同幻彩明珠一樣都係西瓜, 蜜瓜,奇異果,芒果, 不太特別, 始終都係幻彩明珠最好. 而幻彩明珠依然好足料, 有好多生果, 涼粉,西米...仲加左好多芒果汁, 正.....正....正這間真的唔可以過八點去食, 如果唔係又等位了. 真係覺得好平, 好抵食...

2011-06-29 39 浏览
好久沒有來這裡了, 是晚人在這邊, 想吃點甜的, 選擇還是這裡吧. 八點幾, 相當多人, 繼續是旺場店子.Summer $18: 7分, 雪糕要了芝麻及曲奇, 硬度剛好, 不過當然不會太香滑, 配上底下的珍珠, 其實已經是消暑良伴.幻彩明珠 $16: 7分, 生果夠新鮮, 大大碗, 加上涼粉, 十分解渴. 以這個價位來講, 實是幾抵食.當然, 這裡或者沒有太多西式甜品, 但這裡的強項仍然得到不俗的分數的.

$17 (宵夜)
2011-06-17 21 浏览
呢樣嘢唔係第一次食,但自從第一次食言之後~就一直間唔屎想食下佢~登登登櫈!!!!!就係松記既幻彩明G喇~佢入面有奇異果, 芒果, 西瓜, 蜜瓜等等生果,加埋大西米, 涼粉, 細細粒好似西米但又唔知叫乜個啲(入面有粒黑色嘢)~可以加奶或唔加奶, 佢啲奶有啲似忌廉拱~杰身啲, 好香的~再係面淋啲芒果汁~各樣嘢既味道都好夾~夏天食簡直係消暑到爆呀!!!所以我係荔枝角做咗五年,每次夏天叫外賣糖水~我都會返兜佢~推介~
呢樣嘢唔係第一次食,
但自從第一次食言之後~
就一直間唔屎想食下佢~
登登登櫈!!!!!
就係松記既幻彩明G喇~

佢入面有奇異果, 芒果, 西瓜, 蜜瓜等等生果,
可以加奶或唔加奶, 佢啲奶有啲似忌廉拱~杰身啲, 好香的~
再係面淋啲芒果汁~各樣嘢既味道都好夾~
夏天食簡直係消暑到爆呀!!!

所以我係荔枝角做咗五年,
每次夏天叫外賣糖水~我都會返兜佢~推介~

30 分钟 (外卖送餐)
2011-05-13 20 浏览
朋友推介下,去了松記,以往在深水埗工作那麼多年,都曾經來過松記,但..印象中,除了款式多之外,食物也不外如是,所以,一直都沒再來,今日去到,剛有位,唔駛等位.我叫了檸檬馬蹄露~-->>即係馬蹄露加了三塊檸檬 (綽頭嘢,仲以為係檸檬味既糖水底,失望) 我不愛太甜的食物,但..呢款糖水的味道太淡了,還好的是有檸檬吊吓味.朋友叫既(好似係...)芒果唔知乜乜??--->>一pat大粒既西米,加一pat芒果醬,一件芒果都沒有, 芒果醬的味道如何??相信唔駛我講,大家都知係乜嘢味道的了.朋友叫既綠豆沙豆腐花 --->>呢個唔知味道,因為沒問朋友.囡囡叫的香蕉紫米露 -->>紫米露味道適中,不會太漏,也不會太淡,可惜,香蕉切了出來便會發黑的, 賣相極不討好,說白一點的,便是見到都唔開胃,可惜... 我不明白為何這間糖水店會咁爆場的,味道又不外如是,坐位又迫

今日去到,剛有位,唔駛等位.

芒果醬的味道如何??相信唔駛我講,大家都知係乜嘢味道的了.

賣相極不討好,說白一點的,便是見到都唔開胃,可惜...

我不明白為何這間糖水店會咁爆場的,味道又不外如是,坐位又迫,侍應態度又惡劣,叫極都冇人睬您的,

即使回應您後,仍然都唔過來,以個人而言,實在找不到再來的借口.

2011-04-14
$23.00 (宵夜)
2011-04-30 6 浏览
其實我覺得佢同其他糖水鋪冇咩大分別...只係近我屋企....有時想食個宵夜又唔想行,,,所以先會揀佢~我好鐘意食D有豆類既甜品....紅豆、喳喳、麥米粥我都鐘意。不過麥米我覺得綠林好食D...松記果D太多粟米其他都冇咩大分別LU~唯一一個特點就係佢太近太方便我
其實我覺得佢同其他糖水鋪冇咩大分別...
只係近我屋企....有時想食個宵夜又唔想行,,,
所以先會揀佢~我好鐘意食D有豆類既甜品....
紅豆、喳喳、麥米粥我都鐘意。
不過麥米我覺得綠林好食D...松記果D太多粟米

其他都冇咩大分別LU~
唯一一個特點就係佢太近太方便我
2011-04-20
5 分钟 (外卖自取)
$10 (宵夜)
2011-04-22 26 浏览
昨天晚上跟朋友來食糖水,很多人之餘坐位很迫,連放袋的地方也沒有。接著看餐牌,的確是有很多款式,我們一檯5人叫了明珠~芝麻糊~紅豆沙及荳付花。明珠都ok,雖然不是很特別,但是夠平,至於糖水我覺得很普通,不是很濃,尤其是芝麻糊,一食就知開粉,都ok這個價錢來計。不過有點名不付實的感覺,比想像中次等了一點。
昨天晚上跟朋友來食糖水
很多人之餘坐位很迫,連放袋的地方也沒有。
接著看餐牌,的確是有很多款式,
我們一檯5人叫了明珠~芝麻糊~紅豆沙及荳付花。
不是很濃,尤其是芝麻糊,一食就知開粉,都ok這個價錢來計。
不過有點名不付實的感覺,比想像中次等了一點。
  • 幻彩明珠
2011-04-06 20 浏览
我同朋友在此食糖水,枱與枱之間好迫,而坐的地方十分窄狹,糖水舖員工行過我身後唔小心將其他客人食完的木糠布甸,成碟飛去我背部!我剛着低腰褲,件衫、褲、底褲及成張櫈都滿怖木糠布甸碎及黏淋淋的糖水,但糖水舖阿姐竟可扮無事發生,執起地上的碟直行直過!一聲對唔住都無!十分無禮貌!
2011-04-05
$30 (其他)
(非会员)
2011-03-13 9 浏览
每次叫紅豆溝椰汁西米露, 每次都係無椰汁, 每次都令人失望! 服務質素真是越黎越差, 收ORDER的人永遠不符合我的指示, 怎樣做外賣服務呢? 我寧願行遠些到綠林買糖水算了

2011-03-13
3 分钟 (外卖自取)
$12 (宵夜)
2011-01-31 16 浏览
食完個麵應該都唔太飽架啦, 所以再食糖水.在深水埗又唔想食綠林, 所以都係行遠d 去返松記吧啦.又係一個唔想食summer 既晚上. 天氣凍唔想食凍野. 今次揀左糖不甩, $9 6粒, 都幾平.上碟見到6粒啡色既圓碌碌. 心入面好高興, 浸到咁既色一定好重薑味.點知食落… 完全冇薑味. 但點解要整到咁既色呢. 如果係白色粉團既話冇問題, 我會當佢係普通貨咁食. 但搵d 色素黎欺騙我. 真係令我太失望.好在都大粒同整得夠煙韌. 但都彌補唔到我心靈上既傷害.試過玉葉既糖不甩果然泥足深陷了. 但估唔到去第二度食竟然會咁…好少會對松記咁失望…
食完個麵應該都唔太飽架啦, 所以再食糖水.
在深水埗又唔想食綠林, 所以都係行遠d 去返松記吧啦.

點知食落… 完全冇薑味.
但點解要整到咁既色呢.

好在都大粒同整得夠煙韌. 但都彌補唔到我心靈上既傷害.

好少會對松記咁失望…
2010-12-03
$9 (宵夜)
2011-01-28 22 浏览
難得在附近, 一於到很久沒去的松記, 縱使知道大多數要排隊, 也括出等吧! 怎料, 我們一行8八人竟然恰巧有大枱一張, 喜出望外我二話不說點了至愛雪山, 配以曲奇味雪糕, 配撘十分o岩!!! 份量十足, 大小西米靚, 像椰汁糕的東西非常能配合整碗東西, 實在是一大享受

怎料, 我們一行8八人竟然恰巧有大枱一張, 喜出望外

雪山