2012-10-24 45 浏览
細想一下, 長沙灣、深水埗那邊真沒踏足多少次, 這天碰巧在附近吃過飯, 想找甜品下場, 由朋友領著步到松記, 只因太少走到那區, 沿途的路線要我多走一次已是沒可能。 晚飯時段旺場已是意料中事, 幸好客人也很識趣, 又或者根本沒機會可以多留一會, 所以等位不會太久。 糖水是偏近傳統的中式口味, 但也有些獨創之作, 配搭層出不窮, 價錢卻相當大眾化, 十數元已有交易。 細看之下, 還是屬意人氣極盛的幻彩明珠($17)。 成品滿大堆頭的, 就如加強版的鮮果撈一樣, 有以西瓜、哈密瓜、奇異果、芒果、涼粉、椰汁糕、大細粒西米, 再淋上椰漿和芒果汁, 用色豐富多彩, 胃口頓時大開。 選料經過細選, 果肉份量不吝嗇, 只取最鮮甜多汁的部份, 未見過熟以致霉爛, 帶點爽口, 西米入口仍粒粒分明, 不會糊作一糰, 煙韌富嚼勁, 不同的質感交錯起來, 複雜多重。 只是略嫌未夠冰涼, 未能真正地降溫。 早已留意到店家進駐元朗區, 但始終未真正訪過, 說真的, 選擇實在太多, 往往都被忽略, 只好等著基緣到來吧!

2012-10-19 60 浏览
回顧打從90年代起已知有松記的存在: 仍記得街坊裝修的小店內四周掛滿老闆和紅色跑車, 賽車等經典照片多張在當眼相處, 亦有相關報導敍述他的傳奇人生, 一晃卻又廿一年的往事 : 現在人情味依舊, 但卻是人面全非了~雖然門外仍有跑車或其他名車, 只會是一眾新舊食客的座駕, 而是夜的我專誠到訪買下心頭好, 亦是招牌鎮店之二: 幻彩明珠及三色湯圓 (綠茶, 芝麻, 自家奶皇), 當時仍有不少等候外帶或等位的客人, 對於外帶要用上鎖匙式籌號算是松記創先河之一, 效率亦是教人欣賞之處, 由落單至收貨不用5 分鐘當時在仍未流行甜品放題的年代 , 我和一眾大顆兒朋友嚐試一次食超過8款不同的冷熱甜品, 而幻彩明珠是芸芸中其中至愛 ,乃因其組合含涼粉, 大細西米及一種形狀似種子但外層有薄膜的健康食材(?!) , 多款新鮮大顆粒水果肉 (西瓜, 奇異果, 哈蜜瓜, 蜜瓜, 草莓, 芒果) , 上面蓋滿芒果醬和椰子奶 (通常我要少奶), 香濃而"軟硬兼施", 今次都保持水準, 材料新鮮足份量, 水果夠凍味道無走樣, 而包裝方面企理唔馬虎 !) 而富有色香味多重口感四色湯圓 (綠茶, 芝麻, 自家奶皇), 個人
回顧打從90年代起已知有松記的存在:
當時在仍未流行甜品放題的年代 , 我和一眾大顆兒朋友嚐試一次食超過8款不同的冷熱甜品, 而幻彩明珠是芸芸中其中至愛 ,乃因其組合含涼粉, 大細西米及一種形狀似種子但外層有薄膜的健康食材(?!) , 多款新鮮大顆粒水果肉 (西瓜, 奇異果, 哈蜜瓜, 蜜瓜, 草莓, 芒果) , 上面蓋滿芒果醬和椰子奶 (通常我要少奶), 香濃而"軟硬兼施", 今次都保持水準, 材料新鮮足份量, 水果夠凍味道無走樣, 而包裝方面企理唔馬虎 !) 而富有色香味多重口感四色湯圓 (綠茶, 芝麻, 自家奶皇), 個人喜歡傳統芝麻香濃依舊, 薑水雖然淡咗D, 勝在清新唔膩口
自家品牌的堅持, 從立足於舊區而能夠衝出名氣的有幾人, 剛才看到其網站的19系列, 都會驚嘆糖水小店的潛能可以咁勁 !
题外话/补充资料: ~ 年初曾在其他分店食過新產品: 咖啡木糠布甸和檸檬芝士脆脆木布, 兩者都出色似樣, 回味 !! 單從其網站看馬蹄露篇, 就有13 款之多 ! ( 蛋花馬蹄露 馬蹄露豆腐花 馬蹄露黑珍珠 西瓜馬蹄露 蜜瓜馬蹄露 哈蜜瓜馬蹄露 芒果馬蹄露 鮮雜果馬蹄露 椰纖果馬蹄露 雪糕馬蹄露 檸檬馬蹄露 海底椰馬蹄露 )
2012-09-19
3 分钟 (外卖自取)
  • 檸檬馬蹄露
  • 咖啡木糠布甸
2012-10-13 46 浏览
曾幾何時 松記系小妹十分喜歡既一間糖水鋪既平又好食 最瘋狂既時候差吾多一個星期食左三 四日食物上 我系覺得非常吾錯 可以稱得上真材實料可惜 經過一件事後 我對松記非常失望 依種失望足以令我以後都吾想再去話說有日完左運動會 就去左松記慶功有個waiter吾小心倒左碗野落我同學條裙度當下佢仲笑笑口 好似吾系好覺得有問題旦後尾佢都有補多碗 算之後食完比錢走人 如事者 AA制 一個跟一個甘比(講左自己要比幾多再一個個比錢)一直都相安無事 點知去到最後果個既時候佢話我地比少左一個 本來有位朋友想比左錢就算 熄事寧人因為大家都堅稱自己有比 所以都好不服而且當我地問老板娘 會吾會系你計少左佢仲話冇可能既然系甘 我就提出不如睇cctv吾知點解老板娘勁嬲 發晒牌氣甘-_-解釋完一論 之後証明系我地岩佢亦都比錢我地 本來都冇甘嬲 旦系佢一句 咪比返你地囉 (真系吾系講笑 一行8個人都聽到佢甘講 認真好失望)對吾住都冇講老板娘 依啲甘既態度 叫我仲點幫襯你啊甘串吾趕客已經偷笑啦我系你個客 吾系你隻狗吾該你比返啲應有既態度我 吾該依度每一句都系屬實 絕無半點虛言 信不信由你
曾幾何時 松記系小妹十分喜歡既一間糖水
既平又好食 最瘋狂既時候差吾多一個星期食左三 四日
食物上 我系覺得非常吾錯 可以稱得上真材實料

話說有日完左運動會 就去左松記慶功
有個waiter吾小心倒左碗野落我同學條裙度
當下佢仲笑笑口 好似吾系好覺得有問題
旦後尾佢都有補多碗 算
之後食完比錢走人 如事者 AA制 一個跟一個甘比
(講左自己要比幾多再一個個比錢)
一直都相安無事 點知去到最後果個既時候佢話我地比少左一個

甘串吾趕客已經偷笑啦
我系你個客 吾系你隻狗
吾該你比返啲應有既態度我 吾該

依度每一句都系屬實 絕無半點虛言 信不信由你
题外话/补充资料: 如果老板娘啲態度好啲 我諗依間都系一間好好既糖水鋪既.
2012-09-19
  • 咖啡木糠布甸
2012-10-04 49 浏览
先黎個幻彩明珠, 有驚喜,因為裡面加左大大粒既大西米超彈牙,超煙"un"2話不說就食啖先, 味好濃,配料配得唔錯西瓜, 芒果, 蜜瓜, 奇異果都幾新鮮!價錢仍是十分相宜!!
先黎個幻彩明珠, 有驚喜,因為裡面加左大大粒既大西米
超彈牙,超煙"un"

2話不說就食啖先, 味好濃,配料配得唔錯

西瓜, 芒果, 蜜瓜, 奇異果都幾新鮮!

價錢仍是十分相宜!!

2012-10-03
2012-08-20 51 浏览
一天以糖品結尾才算完滿。既然來了深水埗吃晚飯,必定不能錯過松記。甫走近店舖已見人頭湧湧,拿了飛等4張枱。幸而這裏客人流轉得很快,等了15分鐘便有枱。店裏的冷氣充足,剛才的熱氣一吹而散。因為人客眾多,十分擠擁,不時會撞到鄰座客人。馬上叫了最愛吃的榴槤班戟($21)。不同之前卷狀的成品,現在是一整磚壓出來。感覺工整,卻少了分親切感。幸好口感味道依舊美味,榴槤內餡給得大方,啖啖果肉。榴槤鮮甜味配合適量忌廉,甜而不漏,好吃。外皮亦鬆軟,不會過硬。另一最愛幻彩明珠($17)亦保持水準。水果的新鮮程度不容置疑。芒果、蜜瓜、奇異果鮮甜,西瓜甚至起沙。明珠煙韌有咬口,墊底的涼粉配合芒果汁十分清爽香甜,很快便解決了一大碗。松記至今的價錢仍是十分相宜。無論外界出現了多少間連鎖甜品店,豐富、新鮮、絕不欺場的材料依然取勝。這家街坊甜品店真的令人百吃不厭。可惜因為人客太多,店員忙得一頭煙,服務不要有太大期望。亦因為每次也要排長龍,隔一段時間才會來回味。
一天以糖品結尾才算完滿。
既然來了深水埗吃晚飯,
必定不能錯過松記。
甫走近店舖已見人頭湧湧,
拿了飛等4張枱。
幸而這裏客人流轉得很快,
等了15分鐘便有枱。

店裏的冷氣充足,
剛才的熱氣一吹而散。
因為人客眾多,十分擠擁,
不時會撞到鄰座客人。
馬上叫了最愛吃的榴槤班戟($21)
不同之前卷狀的成品,
現在是一整磚壓出來。
感覺工整,卻少了分親切感。
幸好口感味道依舊美味,
榴槤內餡給得大方,啖啖果肉。
榴槤鮮甜味配合適量忌廉,
甜而不漏,好吃。
外皮亦鬆軟,不會過硬。
另一最愛幻彩明珠($17)亦保持水準。
水果的新鮮程度不容置疑。
芒果、蜜瓜、奇異果鮮甜,
西瓜甚至起沙。
明珠煙韌有咬口,
墊底的涼粉配合芒果汁十分清爽香甜,
很快便解決了一大碗。

松記至今的價錢仍是十分相宜。
無論外界出現了多少間連鎖甜品店,
豐富、新鮮、絕不欺場的材料依然取勝。
這家街坊甜品店真的令人百吃不厭。
可惜因為人客太多,
店員忙得一頭煙,服務不要有太大期望。
亦因為每次也要排長龍,
隔一段時間才會來回味。
2012-08-15
$23 (宵夜)
2012-08-19 40 浏览
好早之前就聽同學推介過“松記糖水店”,今日碰巧路過長沙灣,又餓餓地,就行入去試下系咪真系咁好食。服務員個個都好nice,我系兩點幾去到,所以鋪頭都唔系好多人。首先叫咗個水果綿綿冰,系焦糖醬,再加紅豆粒同埋唔知咩脆脆。等咗有D耐,終於來喇,俾我第一個感覺系好多。一個人如果唔系好餓應該食唔曬,再加上鋪頭冷氣好凍,我食唔夠一半就已經凍到抽經。不過D綿綿冰真系好食戈,D水果全部在D冰下面,有西瓜,哈密瓜,有蘋果....D紅豆粒略嫌硬咗D,同埋D朱古力脆系早餐麥片果種,加埋綿綿冰一起食,又脆又凍都幾好食。
首先叫咗個水果綿綿冰,系焦糖醬,再加紅豆粒同埋唔知咩脆脆。
好多....
2012-08-02
好多....
  • 芒果綿綿冰;咖啡布丁
2012-05-28 51 浏览
朋友長期在台灣公幹,難得返來香港,在長沙灣探朋友,食完晚飯就冒住大雨過來松記食糖水!唔知係咪因為大雨,我地一行5人都唔駛5分鐘就有得入!每人揀左一款甜品share︰幻彩明珠保持水準,好食~六寶湯丸熱辣辣,有薑味都唔會太強勁,好食~楊枝金露完全無苦味,好食~木糠布甸係第一次試,原來都好好食架!我唔食榴槤,不過睇朋友個樣,應該都好好食~其實最後仲叫多左個綿花冰,豆腐味綿花冰配朱古力汁,唔算大份,但都幾好食!松記真係抵食又好味!耐不耐就要黎回味下~~

松記樣樣都平靚正!
幻彩明珠保持水準,好食~
六寶湯丸熱辣辣,有薑味都唔會太強勁,好食~
楊枝金露完全無苦味,好食~
木糠布甸係第一次試,原來都好好食架!
我唔食榴槤,不過睇朋友個樣,應該都好好食~

松記真係抵食又好味!耐不耐就要黎回味下~~
2012-05-18
$20 (宵夜)
松記樣樣都平靚正!
2012-05-16 40 浏览
心血來潮想吃甜品,最近的位置是松記就來了,見到餐牌多了一點新花款,就想試一下新甜點,有冷麵和拉麵,但冷麵沒貨就只好要拉麵了,朋友要了桂圓蓮子蛋茶,我就要了朱古力味的雪糕拉麵,4min後蓮子蛋茶先到,味道很清甜潤喉,蓮子好淋,蛋都算幾大粒,再過3min我的雪糕拉麵都到了,上層灑上脆脆,外層有花形脆盤,食落同一般雪糕無異,只是形狀不同,其實叫做雪糕韃比較貼切,朱古力味比較偏苦,質感像很杰的綿花冰,沒有幼滑奶感,脆盤真的好薄脆,不過就有敗筆,就係用膠叉係拮唔到爛脆盤,要用手拿著吃,但一口咬又很容易吃到滿咀邊都是,吃得很狼狽,我不太欣賞下午人流都有7成滿座,食個甜品不用半小時,流量很快,晚上都多人到人山人海,所以想吃還是下午來好
桂圓蓮子蛋茶
朱古力味的雪糕拉麵

2012-03-30
桂圓蓮子蛋茶
2012-05-01 61 浏览
在增輝的飯局過,後,一行8人走到長沙灣吃松記,實在好熱好熱,門外企著至少30人,說實在,要一張8人枱,自問有點難度!乾妹和其男友走到轉角位等另一間,5分鐘後竟然聽到阿姐大嗌"1號8位有沒有"雖然最後要再等5-8分鐘,不過15分鐘有張給我們8個人的枱真的很高興什麼都不想,熱熱的天氣就點上一份Summer,2球都要芒果口味的雪糕應該錯不了,不要奶只要芒果汁某人點了一份雪糕明珠生病的K點了一份熱的黑芝麻糊,K男友也同樣點了Summer其他都不記得了,只記得妹子點了一個益力多冰賣相是一般,比以往的份量都少了,是來貨變貴吧,但不夠20元有2球雪糕有鮮果的Summer在夏日來說是很不錯的,至少鮮果吃下去口感很好~最重要是,雖然生意很忙店員都沒有要趕你走的意思,反而是我們8人始終有人吃得快有人吃得慢最後坐得太久令我們有點不好意思

某人點了一份雪糕明珠
生病的K點了一份熱的黑芝麻糊,K男友也同樣點了Summer
其他都不記得了,只記得妹子點了一個益力多冰

2012-04-30
庆祝纪念
纪念日
2012-03-26 30 浏览
已經有一段長時間無幫襯過了, 既然今天去開深水埗,一於行去食碗糖水先番屋企.小弟十分長情及專一, 只會獨孤一味的叫芝麻糊黑珍珠,而老婆就要咗什果黑珍珠.芝麻糊黑珍珠, $13由十幾年前 $9 食到現在 $13, 味道依然無變, 好味, I Love It.芝麻糊並不是開粉的, 有香濃的芝麻味, 黑珍珠份量亦十分充足.什果黑珍珠, $17什果包括芒果, 蜜瓜, 哈蜜瓜, 西瓜, 奇異果, 加上黑珍珠, 再配上芒果汁及花奶 (花奶可要求加多或減少), 味道依然不變的好味, 仍然保持水準.
已經有一段長時間無幫襯過了, 既然今天去開深水埗,
一於行去食碗糖水先番屋企.

小弟十分長情及專一, 只會獨孤一味的叫芝麻糊黑珍珠,
而老婆就要咗什果黑珍珠.
芝麻糊黑珍珠
芝麻糊黑珍珠, $13
什果黑珍珠
什果黑珍珠, $17
再配上芒果汁及花奶 (花奶可要求加多或減少),
味道依然不變的好味, 仍然保持水準.
2012-03-24
2012-03-10 50 浏览
松記糖水店係一間老字號o既甜品舖,有二十年歷史,除左深水埗總店,佐敦,荃灣,銅鑼灣,元朗及大埔都設有分店呢間甜品舖價錢大眾化,大部份甜品都係十幾至廿幾蚊深水埗總店o係 OpenRice 獲得多過四百個好評,呢間舖長時間都係咁多人,好多人會寧願每個甜品俾多$1 外賣拎走早前o係網站用每張$10 o既價錢買左兩張 coupon,每張 coupon 可以o係呢間甜品舖當 $20 用,購買任何款式o既甜品今次優惠適用於深水埗總店及佐敦分店由於晚上 8pm 後好多人幫襯,呢個時段使用 coupon 只可以外賣呢個優惠反應熱烈,松記糖水店係呢個團購網站最多人買o既優惠雜果鴛鴦涼粉 $24松記有黑,白及水晶三款涼粉,呢款雜果鴛鴦涼粉有黑涼粉及水晶涼粉有芒果,西瓜,蜜瓜等多款水果,再淋上芒果汁及奶落單時店員會問o的甜品駛唔駛落奶我地第一次食水晶涼粉,雜果新鮮幻彩明珠 $17呢款係餐牌推介甜品除左有多款水果,仲有黑珍珠,大明珠及涼粉,再淋上芒果汁及奶明珠即係大西米,夠晒大粒我地叫左兩款甜品,總共食左$41之前o係網站以每張$10 價錢買兩張 $20 coupon,埋單時用兩張 coupon 後補左$1,

呢間甜品舖價錢大眾化,大部份甜品都係十幾至廿幾蚊

今次優惠適用於深水埗總店及佐敦分店

呢個優惠反應熱烈,松記糖水店係呢個團購網站最多人買o既優惠
雜果鴛鴦涼粉 $24

有芒果,西瓜,蜜瓜等多款水果,再淋上芒果汁及奶

落單時店員會問o的甜品駛唔駛落奶

我地第一次食水晶涼粉
,雜果新鮮
幻彩明珠 $17

呢款係餐牌推介甜品

除左有多款水果,仲有黑珍珠,大明珠及涼粉,再淋上芒果汁及奶

明珠即係大西米,夠晒大粒
我地叫左兩款甜品,總共食左$41

之前o係網站以每張$10 價錢買兩張 $20 coupon,埋單時用兩張 coupon 後補左$1,即係每人$10.5,幾抵食
原來呢間甜品舖有做其他優惠,顧客出示鷹嘜煉奶包裝紙買指定甜品可以減$2
松記糖水店可能太好生意,店員服務態度一般,另外,佢地o的坐位較迫,亦都冇乜西式甜品,可見將來未必會再幫襯

另外,大家要留意呢間深水埗總店附近係有兩間類似o既甜品舖,一間係舖名近似o既三姐松記糖水,另一間係裝修近似及甜品名稱與松記糖水店一樣o既糖水站,一樣有得賣 Summer 及幻彩明珠
,若果冇睇清楚門口,隨時會入錯舖頭

食完甜品後,我地行去大家食享用招牌炸醬撈麵餐
2012-01-30
$10.5 (其他)
用餐优惠
團購
2012-01-11 41 浏览
之前係團購用左$10買$20現金卷, 買左2 張所以去深水步食完薯粉, 再黎戰糖水要左我至愛幻彩明珠$17, 男友要左個什果冰燕$24幻彩明珠係我地每次指定叫既, 因為又平又好食, 咩都有齊, 生果, 珍珠, 涼粉, 推介!而什果冰燕, 冰燕食落感覺好似燕窩咁, 無咩味, 我估係d 海藻的物體, 佢會問你要椰汁定煉奶, 我地揀左椰汁, 基本上無椰汁既話, 成碗野就淡已無味。最後我地只需補返$1 就出得門口啦, 好抵。
之前係團購用左$10買$20現金卷, 買左2 張
所以去深水步食完薯粉, 再黎戰糖水
要左我至愛幻彩明珠$17, 男友要左個什果冰燕$24
我地揀左椰汁, 基本上無椰汁既話, 成碗野就淡已無味。
最後我地只需補返$1 就出得門口啦, 好抵。
2012-01-10
$1 (宵夜)
2011-12-10 21 浏览
之前有團購網推出松記半價現全券,$10當$20用。好抵,一口氣買咗五張。前幾日放早就同埋阿媽去食。兩人可用兩張。要咗幻彩明珠加西米,阿媽要咗蘆薈世界。店員係年青人,服務不錯,也很有禮貌。幻彩明珠依然好食,什果新鮮,又夠甜;大明珠好好味,雖然加咗西米,但份量唔多,加上同黑珍珠一樣大小,好難分。重點係個汁,有花奶同芒果汁,香。冰冰凍凍,非常消暑。收銀個阿姐態度勁勁差,露出不屑嘅眼神,收錢時連基本一句多謝都無。你搞得團購都預咗人地買架啦,而家用你又一屑,團購唔係唔洗錢架,都要錢買架!
之前有團購網推出松記半價現全券,$10當$20用。
好抵,一口氣買咗五張。
前幾日放早就同埋阿媽去食。兩人可用兩張。
要咗幻彩明珠加西米,阿媽要咗蘆薈世界。
店員係年青人,服務不錯,也很有禮貌。
幻彩明珠依然好食,什果新鮮,又夠甜;
重點係個汁,有花奶同芒果汁,香。
冰冰凍凍,非常消暑。

用餐优惠
團購
2011-11-25 28 浏览
天氣轉涼仍不減興緻, 一於來個透心涼的幻彩明珠! 一個人吃糖水有點毒, 但我愛即興.幸而適逢閒日, 毋須等太久.其實來松記從來不會吃普通糖水, 聽到隔邊的亞姐吃著馬蹄露, 勁彈松記不外如是,暗笑: 唔識食!我愛幻彩明珠加花奶, 香滑, 水果算甜.不過冷氣若可調低一點, 會更享受.真心講一句, 松記確實沒以往的好吃,這也是香港眾多出名食店的敗處...
天氣轉涼仍不減興緻, 一於來個透心涼的幻彩明珠!
一個人吃糖水有點毒, 但我愛即興.
幸而適逢閒日, 毋須等太久.
其實來松記從來不會吃普通糖水,
聽到隔邊的亞姐吃著馬蹄露, 勁彈松記不外如是,
暗笑: 唔識食!
我愛幻彩明珠加花奶, 香滑, 水果算甜.
不過冷氣若可調低一點, 會更享受.
真心講一句, 松記確實沒以往的好吃,
這也是香港眾多出名食店的敗處...
2011-11-24
2011-10-09 35 浏览
約了兩位沒見一段時間的朋友相聚, 地點是松記, 一家以前大家時常去的糖水店.我點了芒果綿綿冰, 配了點了三色Q果, 紅豆, 汁是士多啤梨汁.綿綿冰充滿芒果香味, 三色Q果有點像啫喱, 整體覺得很好吃.不過店內的空調實在太強勁, 幸好穿了外套, 否則隨時會著涼.
芒果綿綿冰配三色Q果紅豆士多啤梨汁

2011-10-05