2011-04-11 41 浏览
I wasnt in a very good mood so i wanted to have something sweet before the proper dinner.Im actually a huge fan of Mango n fruit so i have decided to go "Chung Kee" after doing some shopping in Times Square.幻彩明珠 is a must have item to every FRUIT lover. Its awesome. very refreshing 雲石豆腐花I missed the sesame flavor stuff somehow so i ordered this as well. heheeeI have to say, its not good as expected, no harm to try though.Of course you just cant expect its taste is as strong as the 芝麻糊 but its f

Its awesome. very refreshing
雲石豆腐花

Of course you just cant expect its taste is as strong as the 芝麻糊 but its fine.
雪山

Its my friends. I just had a bite of it.

I kind of love it. The sesame ice cream tasted really good! Better than my 雲石豆腐花 ;(

and its smooth. Perfectly matched with the tiny rice balls.

We were attractive by 糖不甩 picture on the menu so we have ordered one as well after finishing all.
It tasted AWESOME! It is DEFINITELY the best i have ever had!!!

My friend and i were nearly fighting for it after having the first bite. hahaaaa

We would definitely come back for the 糖不甩!!!
2011-03-11
  • 糖不甩
  • 幻彩明珠
2011-04-08 35 浏览
知道九龍那邊的松記口碑不錯偶然經過香港島分店便試一下下午人不多, 所以慢慢坐著用free wifi看到8點前特惠雙拼套餐便選了最便宜的一款(HKD24)咖啡味道夠濃, 口感以雪糕為主,木槺比例較少不會太甜, 口感算滑但味道跟芝麻糊加豆腐花沒什麼分別個人還是比較喜歡太極圖案視覺效果總括而言, 雖然員工態度一般但不用受到8點後最低消費HKD15的限制下午是跟朋友一起吹水聊天的不錯地方
知道九龍那邊的松記口碑不錯
偶然經過香港島分店便試一下
Menu 餐牌
下午人不多, 所以慢慢坐著用free wifi
看到8點前特惠雙拼套餐
便選了最便宜的一款(HKD24)
咖啡木糠布丁 Coffee Serradura
咖啡味道夠濃, 口感以雪糕為主,木槺比例較少
雲石豆腐花 Sesame Mable Tofu Pudding
不會太甜, 口感算滑
但味道跟芝麻糊加豆腐花沒什麼分別
個人還是比較喜歡太極圖案視覺效果

總括而言, 雖然員工態度一般
但不用受到8點後最低消費HKD15的限制
下午是跟朋友一起吹水聊天的不錯地方
2011-03-21
Menu 餐牌
咖啡木糠布丁 Coffee Serradura
  • 咖啡木糠布丁
2011-03-27 28 浏览
食完飯去左松記排隊食糖水,好多人, 足足等左有15分鐘.坐低叫左腐竹糖水, 蕃薯糖水, 仲有擂沙湯丸.腐竹糖水有隻雞蛋, 有白果, 腐竹煲到融晒. 味道唔錯, 一碗唔多夠喉.蕃薯糖水冇蕃薯味, 好大陣薑味, 糖水好重薑味仲有點辣, 同埋拿喉….唔好味….擂沙湯丸夠大粒, 味道OK.PS 最低消費每人要$15蚊, 2碗糖水都只係$14蚊, 所以就叫多個擂沙湯丸
食完飯去左松記排隊食糖水,
好多人
, 足足等左有15分鐘.

坐低叫左腐竹糖水, 蕃薯糖水, 仲有擂沙湯丸.
擂沙湯丸夠大粒, 味道OK.

2011-03-17
$22 (宵夜)
  • 腐竹糖水
2011-03-24 14 浏览
好友從尼泊爾返港,立即約她出來小聚,分享是次義工之行。吃飯看戲之後仍未夠喉,於是轉戰到松記宵夜。周五晚上接近十時,舖外已經有人等位,幸好很快便被安排入座。店內環境擠逼,坐位十分狹窄,而且嘈吵非常,絕非傾計好地方。看過餐牌上的大照片,點了推介的幻彩名珠。實物送上時覺得跟圖象有些出入,但仍算得上色彩繽紛,討人歡喜。此甜品材料豐富,包括西瓜、哈蜜瓜、蜜瓜、奇異果和芒果。另配涼粉、西米和黑珍,可自由選擇是否加奶。水果雖然不太甜,但尚算新鮮,芒果則是略酸。西米沒甚味道,黑珍珠煙煙韌韌,口感不錯。整體來說,可以給一個笑臉
好友從尼泊爾返港,立即約她出來小聚,分享是次義工之行。
吃飯看戲之後仍未夠喉,於是轉戰到松記宵夜。

周五晚上接近十時,舖外已經有人等位,幸好很快便被安排入座。
店內環境擠逼,坐位十分狹窄,而且嘈吵非常,絕非傾計好地方。

看過餐牌上的大照片,點了推介的幻彩名珠。

甜品材料豐富,包括西瓜、哈蜜瓜、蜜瓜、奇異果和芒果。
另配涼粉、西米和黑珍,可自由選擇是否加奶。

水果雖然不太甜,但尚算新鮮,芒果則是略酸。
西米沒甚味道,黑珍珠煙煙韌韌,口感不錯。
整體來說,可以給一個笑臉
$23 (宵夜)
  • 幻彩明珠
2011-03-07 9 浏览
經過時發現左佢既存在(平時5覺眼= =)入去要左份綿綿冰~~~tofu味的一來到-----好大份^^加埋至愛既士多啤"黎"汁同可可米+3色q果~~~個冰夠清甜+埋個汁酸酸甜甜甘...正....大份令小妹食的飽飽的><另外睇到其他客食雲石都好似5錯呢~~d服務態度5錯^^一定會回頭食~~今次一見到個冰hight過頭..下次一定影低佢~~~
經過時發現左佢既存在(平時5覺眼= =)
入去要左份綿綿冰~~~tofu味的
一來到-----好大份^^
加埋至愛既士多啤"黎"汁同可可米+3色q果~~~
個冰夠清甜+埋個汁酸酸甜甜甘...正....
大份令小妹食的飽飽的><
另外睇到其他客食雲石都好似5錯呢~~
d服務態度5錯^^
一定會回頭食~~
今次一見到個冰hight過頭..下次一定影低佢~~~
2011-03-05
2011-03-02 22 浏览
平時食開深水埗老店,鐘情幻彩明珠,耐唔耐都會特登揸車去食,有時多人就外賣。今日上堂前經過銅鑼灣松記諗住回味一下,點知...價錢貴幾蚊不特止,大明珠又唔煙un,實的的無唒口感,唉,以后唔會去,激死!
2011-03-02
3 分钟 (外卖自取)
$24 (宵夜)
2011-03-02 78 浏览
晚飯後,想與朋友找個地方一邊談天,一邊飲東西或吃甜品。因為知道這店出名,又未試過,故來這裡一試。幻彩明珠($23):材料份量十分多,西瓜多件、哈蜜瓜/蜜瓜/奇異果/芒果各一件、涼粉多粒及大量西米和黑珍珠,加芒果汁及花奶。水果算新鮮,只是芒果不是當造,所以略酸。整體味道OK,但不是太特別,勝在豐富及健康。六寶湯圓($18):六粒不同的湯圓,奶皇/紅豆/芝麻/花生/綠茶奶皇/紫米奶皇各一粒。湯圓很細粒,皮不煙韌,餡也不香滑。每粒咬一半,明明看到是什麼餡,但吃起來卻沒有那種餡的味道,例如我吃了一粒奶皇,看到是黃色餡,但只有少許甜味,完全沒奶皇香味也不滑。說實在,食品價錢雖不貴,但味道一般,不是想像中那麼特別,或許是我期望過高。而且地方不大,枱椅之間沒太多空位,比較侷促和嘈吵,所以不能舒舒服服地談天。

六寶湯圓
2011-02-11
$20.5 (其他)
2011-02-21 12 浏览
自從朋友仔推介之後 近期成日食朋友仔話松記比起滿x又平又好食喎本人覺得平就真係平D ge,相比果D出好多唔同又新奇糖水ge糖水店係平一截ge不過唔知係唔係差唔多人地收工先去呢今次D服務態度都幾差 果晚個女員工見我地坐低遲遲都唔拎個menu俾我地我又未食過其他分店 唔知係點不過朋友仔話總店D員工會sale客人有咩好糖水推介咁如果我第一次食 又冇人帶路下都想有d staff可以sale下呢一晚我同朋友仔share 左 鮮雜果明珠 同 CK酥CK酥有好多Cream同 "透明ge涼粉" - (姐係寒天嗎?)本人都唔太鍾意 因為我都唔太喜好cream而鮮雜果明珠就係為左食生果~不過松記絕對係價廉物美ge 去食一次糖水可以同時有視覺同味覺ge享受
自從朋友仔推介之後 近期成日食

呢一晚我同朋友仔share 左
鮮雜果明珠 同
CK酥

本人都唔太鍾意 因為我都唔太喜好cream

而鮮雜果明珠就係為左食生果~
鮮雜果明珠
2011-02-20
2011-02-07 78 浏览
又再一次去食松記, 同友人食完晚餐, 行完$10店, 又係時候食甜品。我必食的幻彩明珠:仍然係多生果、生果夠新鮮, 芒果汁好味, 花奶夠多夠香。最緊要食夠凍。友人食:(熱)"煲"雪梨, 麻麻地, 太多水, 好"希", 唔多夠味。坦白說, 服務真係比剛剛開時差了點。不過, 無損我去食幻彩明珠, 再唔係, 咪take away囉。

2010-10-29
$30 (宵夜)
2011-02-04 13 浏览
係灣仔食完飯同朋友想坐低食個糖水~突然間朋友只想起這裡~我又未試過... 就過黎試試看~真的. 眼都花~好多都想試..朋友點了mango pancake.我點了六寶湯圓~ 天寒地凍嘛~menu 後面仲教你食湯圓次序!依價錢黎講~~都ok ge!不過一夜就好多人.. 我八點手入座無乜人.. 坐低半個中之後就爆場...=.=個環境嘛嘛.. 太逼.. d 位太密呢!
係灣仔食完飯同朋友想坐低食個糖水~
突然間朋友只想起這裡~我又未試過... 就過黎試試看~

真的. 眼都花~
好多都想試..

朋友點了mango pancake.
爆多cream,, 但係又唔及滿記d cream 咁好食
我點了六寶湯圓~ 天寒地凍嘛~
ok! 不過大粒d 更好~
menu 後面仲教你食湯圓次序!
依價錢黎講~~都ok ge!
個環境嘛嘛.. 太逼.. d 位太密呢!
2011-02-01
$18.5 (宵夜)
ok! 不過大粒d 更好~
  • 湯圓
2011-02-01 18 浏览
唔覺好食, 雜果大明珠, 冇汁 服務差, 我地本來坐得好地地,:唔知係老闆娘定員工有朋友來食, 坐係我地隔離, 3個人坐哂係卡位個邊, 唔坐係對面d 椅, 一路逼過來, 而且個個係員工, 如果係客都算唔會再試, 一係去長沙灣好過
唔覺好食, 雜果大明珠, 冇汁

唔會再試, 一係去長沙灣好過
2011-01-31
2011-01-31 21 浏览
menu 花多眼亂環境就比較舊派不過見成日咁多人派隊 而且網上評價又高蘆薈黑珍珠 質素及格有餘! 咖啡木糠布丁夠凍, 好香咖啡味! 絕對推介!兩個人$40都唔洗抵玩!
menu 花多眼亂
環境就比較舊派
不過見成日咁多人派隊
而且網上評價又高
蘆薈黑珍珠
質素及格有餘!
咖啡木糠布丁
夠凍, 好香咖啡味! 絕對推介!

兩個人$40都唔洗
抵玩!

2011-01-30
$16 (宵夜)
在銅鑼灣找甜品店,不是易事。 不是中式甜品,就是價錢貴得很的西式餅店甜品店,幸好有了松記,多了選擇。 一行三人晚上八點多吃飽飯來到,時間尚早, 不用等位。 叫了幻彩明珠 ($23) 和哈佬 ($2X),這店各款甜品都比其他分店貴幾蚊。 又難怪... 始終銅鑼灣人流極旺,租金極貴,惟有轉給消費者。 幸好材料也充足,不過價錢偏高,未必常來吃了。 總括而言是很不錯!惟有要彈是環境坐得很不舒服,又極其狹窄,吃完後都難以和朋友再聊天吹水,要快快走了... =_="
在銅鑼灣找甜品店,不是易事。

一行三人晚上八點多吃飽飯來到,時間尚早,
不用等位。
幸好材料也充足,不過價錢偏高,未必常來吃了。
哈佬
總括而言是很不錯!

惟有要彈是環境坐得很不舒服,又極其狹窄,
吃完後都難以和朋友再聊天吹水,要快快走了... =_="
2010-12-07
$23 (宵夜)
哈佬
考左成個禮拜試...~ 好辛苦... 食d甜品慰勞下自己~可能人天生見到甜品就會懂得忘卻煩惱~~ 甜味~ 可令你開心, 可令你忘記壓力.....甜品可是世間缺一不可的美味~!!!!我本黎就好鍾情豆腐花.... 又中意黑芝麻既甜品~ 雲石豆腐花就一次滿足我~!!!最欣賞六寶湯丸豐富的餡,六種不同的口味~, 平常最怕是湯丸那種甜膩膩、飽飽漲漲的感覺.... 這個六寶湯丸的糖水是我最愛的薑湯..~ 不太甜不太辣~ 回味無窮..... 讃呀!!!!! ~~~

考左成個禮拜試...~ 好辛苦... 食d甜品慰勞下自己~

甜品可是世間缺一不可的美味~!!!!

~!!!

令人滿足的六寶湯丸~!!!!
最中意雲石豆腐花~~!!!! 滑滑之如亦不失豆香~!!!! ><
令人滿足的六寶湯丸~!!!!
2010-12-31 28 浏览
老實講銅鑼灣中式糖水店不多除了一品齋, 翠苑等就只有松記一向覺得此店最大優點是好坐, 味道好一般今日星期五的晚上和平日的晚上簡直係兩個世界見外面一墟人等位, 所以先入去拎飛第一次問老闆娘: 不理 , 樣子似乎有點煩躁再問 : 佢叫我企出外面等, 而且無比飛 (語氣明顯不奈煩) 換上正常的我, 一定很燥 今晚居然無事發生... .... .... 等了大約五分鐘我和老友迫系一張角落中的枱陣中 不要緊...快點食完閃 紅豆沙加水晶絲 : 不知紅豆沙來料差定係煲得差, 無呢紅豆應有香味, 果皮又絕非靚貨, 有點點苦味 整碗紅豆沙魚魚黑黑的, 水晶絲的口感就像大菜絲, 很爽口但不欣賞 而且溫度也太凍, 試唔出真味 紅豆沙涼粉 : 涼粉比較好大大粒帶小小甘, 而且溫度無咁凍, 容易接受 總結 : 永不錄用
老實講銅鑼灣中式糖水店不多
除了一品齋, 翠苑等就只有松記
一向覺得此店最大優點是好坐, 味道好一般
今日星期五的晚上和平日的晚上簡直係兩個世界

見外面一墟人等位, 所以先入去拎飛
第一次問老闆娘: 不理 , 樣子似乎有點煩躁
換上正常的我, 一定很燥

今晚居然無事發生... .... ....

等了大約五分鐘
我和老友迫系一張角落中的枱陣中
不要緊...快點食完閃

紅豆沙水晶絲 - 太凍

而且溫度也太凍, 試唔出真味

總結 : 永不錄用

2010-12-05