2022-05-31 33 浏览
記得之前好興呢間過江龍日本燒牛丼元祖,因為性價比高🤤係日本街頭必食嘅平價牛丼店🉑😋上一次去食果陣,我都排左成九個字隊先入到去食🥹🥹琴日經過見到終於冇左條人龍🙈🙈即刻入去食返碗先😳芝士燒牛肉丼 $58呢個牛肉丼真係必食呀🥺超多芝士鋪係丼飯上面,未食先吸引😝😝芝士既鹹香好突出又濃味,牛肉都好好味☺️鹽燒豚肉丼(配唐揚炸雞2件)$58唔食得牛既朋友仔,可以食下豚肉丼😍豚肉份量都十足,而且醬汁都夠撈晒成個飯,再吉串隻溫泉蛋😚真係超滋味呀🥰 而唐揚炸雞都有驚喜,炸雞非常香脆🤓雖然冇醬汁提供,但係我同朋友點上餃子醬汁,發覺別有一番風味,幾好食喎~~餃子3件 $18另外,仲有啲小食可以追加,價錢都好相宜,份量岩岩好😙唔怕食唔晒🤣🤣味噌湯 $10沙律 $12溫泉玉子 $15雲抹日式綠茶(無糖)$16

芝士燒牛肉丼 $58

鹽燒豚肉丼(配唐揚炸雞2件)$58

餃子3件 $18

味噌湯 $10

沙律 $12

溫泉玉子 $15

雲抹日式綠茶(無糖)$16
冇得去日本就心思思想食下日本野😆😆今日行過旺角街頭就比呢間日式快餐店吸引咗😌呢間日本快餐店係用QR Code落單,超級方便😻😻而且落單之後都好快已經上菜😌超有效率😽😽菜式分為牛丼、豚丼、定食、咖喱等等😽主打平民又大份嘅丼飯,難怪吸引咗唔少街坊過嚟食,真係坐滿晒仲要係門口排隊添呀😙我地仲單點咗湯同沙律,價錢都好抵食👅👅🥢芝士燒牛肉丼 $58牛肉鋪滿咗成隻碗,份量真係唔少🤤🤤入口感好軟熟,食到好濃郁嘅燒汁味😛😛牛肉上面仲有一層好厚嘅熱溶芝士☺️加埋粒溫泉蛋,倒上牛肉丼上面撈勻簡直絕配😍😍食落有種新口味嘅感覺😽我地再加咗份餃子$18😙好多餡肉,好有咬口呀😛🥢鹽燒豚肉丼 $58 (配唐揚炸雞)豚肉經過慢火燒後仲仍然保留到肉汁😝厚度適中,肉質仲好鮮嫩彈牙😜超級惹味😆而炸雞都炸到金黃色咁靚🤤🤤咬落去仲係咁多肉汁超juicy😜

🥢芝士燒牛肉丼 $58

🥢鹽燒豚肉丼 $58 (配唐揚炸雞
2022-05-29 28 浏览
-好似就黎可以去日本旅行喇,望就咁望啦~不過要跟團番黎又要隔離7日,都未必有咁多假。唔好理喇,拿拿淋去旺角Forest 食番兩碗東京チカラめし食番碗牛肉飯頂頂癮先--燒汁牛肉丼配溫泉蛋,牛肉份量一睇都覺得多,燒汁牛肉當然有牛味,而且仲燒得幾香口惹味, 溫泉蛋剩食當然蛋香滿, 但如果蛋黃撈埋牛肉汁同飯會更加好食, 簡直係絕配🥰-另外仲叫左鹽燒豚肉飯,簡單用鹽同黑椒燒香, 豚肉味滿滿, 洋蔥炒得香甜可口配埋餃子做小食一整個超滿足~
好似就黎可以去日本旅行喇,
望就咁望啦~
不過要跟團番黎又要隔離7日,都未必有咁多假。
唔好理喇,

另外仲叫左鹽燒豚肉飯,

簡單用鹽同黑椒燒香, 豚肉味滿滿, 洋蔥炒得香甜可口

配埋餃子做小食一整個超滿足~

2022-05-27 35 浏览
平時黎都超多人排隊,想食都無位,今日特意係下午過嚟,諗住搏一搏睇吓有冇位😬出乎意料😋😋今日有位即刻坐低,叫咗一個芝士燒牛肉丼,同埋一個味噌湯。燒牛肉同個飯都好好味,但係我個人麻麻地個芝士粉,有啲怪😝整體都ok 😋😝
2022-05-24 979 浏览
𝗮𝗿𝗲 𝘆𝗼𝘂 𝗹𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴 𝗳𝗼𝗿 𝗱𝗲𝗹𝗶𝗰𝗶𝗼𝘂𝘀, 𝗮𝗳𝗳𝗼𝗿𝗱𝗮𝗯𝗹𝗲, 𝘃𝗲𝗿𝘆 𝗳𝗮𝘀𝘁 𝗮𝗻𝗱 𝗲𝗮𝘀𝘆 𝗽𝗹𝗮𝗰𝗲 𝘁𝗼 𝗲𝗮𝘁? 𝗰𝗵𝗲𝗰𝗸 𝗼𝘂𝘁 @chikarameshihongkong 𝗳𝗼𝗿 𝘁𝗵𝗲𝗶𝗿 𝗳𝗮𝗺𝗼𝘂𝘀 𝗯𝗲𝗲𝗳 𝗮𝗻𝗱 𝗿𝗶𝗰𝗲 𝗯𝗼𝘄𝗹𝘀! 𝘁𝗵𝗶𝗻𝗹𝘆 𝘀𝗹𝗶𝗰𝗲𝗱 𝗯𝗲𝗲𝗳 𝗮𝗻𝗱 𝘁𝗲𝗻𝗱𝗲𝗿 𝗼𝗻𝗶𝗼𝗻𝘀 𝗰𝗼𝗼𝗸𝗲𝗱 𝗶𝗻 𝘀𝗮𝘃𝗼𝗿𝘆-𝘀𝘄𝗲𝗲𝘁 𝘀𝗮𝘂𝗰𝗲 𝗶𝘀 𝘀𝘆𝗻𝗼𝗻𝘆𝗺𝗼𝘂𝘀 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗰𝗼𝗺𝗳𝗼𝗿𝘁! 𝗮𝗻𝗱 𝗻𝗼 𝗺𝗮𝘁𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗼𝘄 𝗺𝘂𝗰𝗵 𝗶 𝗲𝗮𝘁, 𝗶 𝗱𝗼 𝗻𝗼𝘁 𝗴𝗲𝘁 𝘁𝗶𝗿𝗲𝗱 𝗼𝗳 𝗶𝘁𝘀 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲🤌🏽.話說終於的起心肝去食日本燒牛丼元祖店,原來依加已經無咗人龍,晚市去都唔洗等就有位~ 燒牛肉驚喜地無乜肥膏同幾有酸薑味,醬汁多到絕對夠撈哂碗飯,芝士燒豚肉嘅汁無牛肉丼咁咸,炙燒完嘅芝士半溶咁包住豚肉食勁正,仲可以加埋泡菜同唐辛子辣辣哋又解膩,另外小食叫咗餃子同炸雞都係18蚊,咁平又好食嘅丼飯店邊度搵!
餃子
  • 唐揚炸雞
  • 餃子
2022-05-20 59 浏览
燒牛丼元祖🤩標榜鐵板即叫即燒重點是要耐心等候😌😮‍💨堂食先是排隊大概45分鐘點左餐再等等等食既時間就顯得好快🤡係好味既鹽燒牛肉丼跟餐餃子🥟就是煮左好耐的 凍晒值唔值得緊就睇心情🙃聽到店員話外賣都要等40分鐘..真係好震驚🤯🤫大家對食真係好重視..#唯有食是最治癒的
燒牛丼元祖🤩
食既時間就顯得好快🤡
係好味既鹽燒牛肉丼
跟餐餃子🥟就是煮左好耐的 凍晒
值唔值得緊就睇心情🙃
聽到店員話外賣都要等40分鐘..
真係好震驚🤯🤫
大家對食真係好重視
#唯有食是最治癒的
2022-05-17 75 浏览
味道:⭐⭐⭐⭐呢一間簡直係打工仔糧尾嘅恩物👷🏻‍♀️大大碗牛肉丼飯低至$4️⃣8️⃣今次我哋兩個人食咗$200 就已經試咗唔同既定食同多款小食🤟🏻真係超超超超滿足🤩❶野菜燒牛肉定食 $70定食Set都包含咗一款主食、白飯、味增湯、沙律🥬呢到既肉都比平時一般食到嘅肥牛較為厚身少少🐮而呢個野菜燒牛肉定食就以鐵板燒形式上枱🔥當中加入咗微甜嘅醬汁同大量嘅野菜 🥒一啖菜一啖肉 令罪惡感大大降低😝❷咖喱吉列豬扒飯 $60咖喱口味較香醇 味道濃而香甜🍛要嚟撈飯就一流🍚而豬扒就偏瘦 食落都算鬆脆🐷❸餃子3件 $18呢到餃子 煎至外皮煙韌 香脆可口🥟餡料滿滿的 肉汁仍然鎖住🐖❹唐揚炸雞3件 $18炸雞上枱嘅時候仲係熱辣辣🧡外皮鹹酥香脆 雞肉多汁肉嫩🐥❺溫泉玉子 $15溫泉蛋黃呈流心狀態🥚將飯撈埋一齊 蛋汁滿佈每粒飯🍴簡單流嘅食材 已經滋味十足👍🏻
味道:⭐⭐⭐⭐

呢一間簡直係打工仔糧尾嘅恩物👷🏻‍♀️
大大碗牛肉丼飯低至$4️⃣8️⃣
真係超超超超滿足🤩

❶野菜燒牛肉定食 $70
定食Set都包含咗一款主食、白飯、味增湯、沙律🥬
呢到既肉都比平時一般食到嘅肥牛較為厚身少少🐮

溫泉蛋黃呈流心狀態🥚
將飯撈埋一齊 蛋汁滿佈每粒飯🍴
簡單流嘅食材 已經滋味十足👍🏻

2022-05-16 53 浏览
之前都想試呢間好耐,不過次次經過又係大排長龍,有次經過見條隊細咗,估計唔洗排好耐,就決定要試試佢了❣️一試就愛上了❣️真!係!超!好!味!如果你係「芝士控」,一定會鍾意❣️芝士燒牛肉丼 $55呢間CP值極高,完全係喜出望外!牛肉份量十足而且高質,連埋啲洋蔥+芝士一齊食,每啖都食到芝士絲,真係好滿足😭一開始以為咁平,份量會好少,點知最後係飽到上心口🤣另外,仲要咗個唐揚雞,炸得好脆,但雞肉鮮嫩,好juicy❣️下次一定會再encore,只希望唔洗排太耐隊😭

芝士燒牛肉丼 $55

2022-05-13 78 浏览
日本過江龍~東京元祖燒牛丼主打價廉物美嘅鐵板燒牛肉丼一直想嚟試吓 中午12點嚟到未到人流最旺嘅時間 好快有位置入座鹽燒牛肉丼 (加大)配餃子 $68牛肉鋪滿整個碗🤩牛肉標榜即叫即燒 夠唒熱辣辣唔多肥膏 肉味濃 鹽燒肉味更突出米飯使用日本國產珍珠米 粒粒飽滿夠米香牛肉與米飯份量比例好完美其實唔洗加大都覺得好夠食 我只係想再食多啲牛肉😝桌面備有牛肉汁同七味粉等調味品供隨意添加我仲加咗$15 隻溫泉蛋撈飯食 味道一流!餃子煎得金黃焦香 但外皮粉感偏厚咗啲餡料份量適中 味道都唔錯唐揚炸雞 3件 $18炸得啱啱好 炸粉唔厚 好脆口 放涼咗一陣都仲係脆身 入面雞肉Juicy
日本過江龍~東京元祖燒牛丼

牛肉與米飯份量比例好完美
其實唔洗加大都覺得好夠食
我只係想再食多啲牛肉😝
桌面備有牛肉汁同七味粉等調味品供隨意添加
我仲加咗$15 隻溫泉蛋撈飯食 味道一流!

餃子煎得金黃焦香 但外皮粉感偏厚咗啲
餡料份量適中 味道都唔錯

唐揚炸雞 3件 $18
炸得啱啱好 炸粉唔厚 好脆口
放涼咗一陣都仲係脆身 入面雞肉Juicy

2022-05-12 116 浏览
日本過江龍嘅 #牛肉丼 不嬲都受好多香港人歡迎今次嚟到旺角嘅中心地帶聽講呢間係 #日本燒牛丼 嘅元祖就試下佢啦!餐廳喺the forest 地下 唔算好大 但座位都算多有卡位 又有岩一個人坐嘅吧檯我地兩個人坐卡位 都幾闊落幾好坐檯上面已經有水、杯、各種調味落單就掃QR Code自己落嘅 好方便重點嚟喇 食物方面佢嘅賣點係即叫即燒有牛肉同豚肉飯比大家選擇我地兩款都幫大家試曬😂燒牛肉丼都有三個size比大家揀:普通、大、重量級而燒豚肉都有普通同大因為想試多少少野 所以我地兩個都係叫普通但都好大份 絕對飽 (我地仲食唔晒)🍳🐮#鹽燒牛肉丼 加溫泉蛋果然即燒嘅牛肉係惹味好多而且有少少肉汁喺下面 加埋溫泉蛋撈埋啲飯超正🤩鹽燒就比較食得出牛肉嘅味道我另外試埋落左檯上面佢地嘅一隻秘製醬汁酸酸甜甜咁 同啲牛肉又幾夾 食完無咁膩🐷#芝士豚肉丼 朋友就叫左呢個 可以見到面頭超多芝士芝士控必試🧀🧀🧀佢加埋溫泉蛋 邪惡嘅程度再Upgrade😈豚肉就比牛肉脂肪部份多少少 感覺juicy啲唔好以為豚肉味道就淡啲 佢都好惹味架😋我地另外仲叫多兩款小食試下🐔#唐揚炸雞 呢個超超超級推介 必試熱辣辣 又外脆內軟 而且大
日本過江龍嘅 #牛肉丼 不嬲都受好多香港人歡迎
今次嚟到旺角嘅中心地帶
聽講呢間係 #日本燒牛丼 嘅元祖
就試下佢啦!

餐廳喺the forest 地下 唔算好大 但座位都算多
有卡位 又有岩一個人坐嘅吧檯
我地兩個人坐卡位 都幾闊落幾好坐
檯上面已經有水、杯、各種調味
落單就掃QR Code自己落嘅 好方便

重點嚟喇 食物方面
佢嘅賣點係即叫即燒
有牛肉同豚肉飯比大家選擇
我地兩款都幫大家試曬😂

燒牛肉丼都有三個size比大家揀:普通、大、重量級
而燒豚肉都有普通同大
因為想試多少少野 所以我地兩個都係叫普通
但都好大份 絕對飽 (我地仲食唔晒)
鹽燒牛肉丼

鹽燒牛肉丼
煎餃子
  • 燒牛肉丼
2022-05-11 47 浏览
牛肉丼大家都成日食 除咗sukiya之外 原來仲有另一間日本過江龍喺香港都有得食😋🥢咖喱吉列豬扒飯 $60.0吉列豬扒炸得好香脆 肉質厚實 仲要大大份 配埋日式咖喱汁真係好好送飯☺️ 🥢燒牛肉丼(配溫泉蛋)(大)$68.0嚟到牛丼專門店又點少得一配牛肉飯牛肉份量好多~仲要唔係用好薄嘅肥牛 用咗牛腹肉 肉味香濃 加上傳統秘製牛丼醬汁同撈埋溫泉蛋一齊食真係好好食😝🥢餃子3件 $18.0煎炸餃子外皮香脆 食日本料理必食😍☕️雲抹日式綠茶(無糖)$16.0 +大紅袍烏龍茶(無糖)$16.0-📍 東京チカラめし (旺角)旺角奶路臣街17號The Forest 地下G8號舖

🥢咖喱吉列豬扒飯 $60.0

🥢燒牛肉丼(配溫泉蛋)(大)$68.0

嚟到牛丼專門店又點少得一配牛肉飯
牛肉份量好多~仲要唔係用好薄嘅肥牛
用咗牛腹肉 肉味香濃
加上傳統秘製牛丼醬汁同撈埋溫泉蛋一齊食真係好好食😝

🥢餃子3件 $18.0

煎炸餃子外皮香脆 食日本料理必食😍

📍 東京チカラめし (旺角)
旺角奶路臣街17號The Forest 地下G8號舖
2022-05-11 50 浏览
經常大排長龍嘅日本燒牛丼元祖 嚟咗香港幾個月 人氣不減✨開喺The Forest呢個位真係好方便 加上佢嘅落地玻璃同搶眼紅色招牌 好難唔比佢吸引到😌感覺太貼近日本啦入到去以QR code落單 有牛丼/豚丼/定食同小食 價錢亦好親民◾重量燒牛肉飯◽芝士燒牛肉丼(大) 我哋兩個本身都係牛魔王 所以第一次嚟毫無懸念都係揀咗燒牛肉🐂牛肉嘅脂肪唔會好多 肉味較濃 醬汁都調得好味而且份量足夠 絕對可以撈勻成個飯嚟食👍🏻而芝士燒牛肉丼就喺面頭加咗層芝士碎 炙燒過後溶溶嘅狀態 賣相已經好吸引 芝士嘅醎香味亦夠突出🤤另外仲叫咗餃子3隻 呢個就基本口味純粹過下癮啦🥟呢度嘅丼飯主要有分兩個size 當日因為勁餓嘅關係 我揀咗 佢就揀重量(即係特大)🙊到最後兩個都食剩咗少少 開頭見咁抵食 估唔到份量會咁多 所以建議大家 女仔揀男仔揀 已經好足夠啦 除非本身真係大胃王啦😆

◾重量燒牛肉飯
◽芝士燒牛肉丼(大)

呢度嘅丼飯主要有分[並][大]兩個size 當日因為勁餓嘅關係 我揀咗[大] 佢就揀重量(即係特大)🙊到最後兩個都食剩咗少少 開頭見咁抵食 估唔到份量會咁多 所以建議大家 女仔揀[並]男仔揀[大] 已經好足夠啦 除非本身真係大胃王啦😆
呢間東京日本當飯專門店喺香港開業好耐🤤一直都好想試吓,今次朋友特登約我去試吓感覺係快餐店形式,但係用QR code,落單好方便呀餐牌選擇主要係牛肉丼飯同豚肉丼飯仲有鐵板餐同咖喱飯🍛今次試吓咖喱飯先咖喱牛肉飯咖喱淋上日本珍珠米上面,咖喱汁好多,啖啖飯都係咖喱味用日本甜咖喱🍛少少辣撈飯一流好開胃呀!牛肉燒得好香,仲有好多牛肉汁,係甜甜地好似壽喜燒嘅味道比起一般連鎖店更加高質!🤪🤪另外加配日本餃子🥟餃子同日本食到嘅差不多皮薄但係唔算好多餡料
呢間東京日本當飯專門店喺香港開業好耐🤤
一直都好想試吓,今次朋友特登約我去試吓
感覺係快餐店形式,但係用QR code,落單好方便呀
餐牌選擇主要係牛肉丼飯同豚肉丼飯
仲有鐵板餐同咖喱飯🍛

今次試吓咖喱飯先
咖喱牛肉飯
咖喱淋上日本珍珠米上面,咖喱汁好多,啖啖飯都係咖喱味
用日本甜咖喱🍛少少辣

撈飯一流好開胃呀!
牛肉燒得好香,仲有好多牛肉汁,係甜甜地
好似壽喜燒嘅味道

比起一般連鎖店更加高質!🤪🤪

另外加配日本餃子🥟
餃子同日本食到嘅差不多
皮薄但係唔算好多餡料

2022-05-10 30 浏览
呢間日本過江龍日本人氣燒牛肉丼飯好似香港嘅連鎖式日式牛肉丼飯專門店不過感覺好似日本過江龍正宗好多🤣旺角一向開業以來都好多人排隊今日行過竟然冇乜人排隊,一於試吓先🤪主要係食牛肉丼飯同埋豚肉丼鹽燒牛肉丼配溫泉蛋有大碗同細碗揀,我揀咗大碗日本珍珠米上面鋪滿肥牛同大蔥中間放上半孰溫泉蛋,將蛋黃篤穿,拌混日本米同肥牛口感更加Juicy多汁😛鹽燒牛肉好好味,帶點鹹味,而且有口感比起一般嘅燒牛肉更加特別好味另外加配炸雞🍗 外層炸得好香脆但唔油膩肉質嫩滑juicy性價比高🤤
呢間日本過江龍日本人氣燒牛肉丼飯
好似香港嘅連鎖式日式牛肉丼飯專門店
不過感覺好似日本過江龍正宗好多🤣
旺角一向開業以來都好多人排隊
今日行過竟然冇乜人排隊,一於試吓先🤪

主要係食牛肉丼飯同埋豚肉丼

鹽燒牛肉丼配溫泉蛋
有大碗同細碗揀,我揀咗大碗
日本珍珠米上面鋪滿肥牛同大蔥
中間放上半孰溫泉蛋,將蛋黃篤穿,拌混日本米同肥牛

口感更加Juicy多汁😛

另外加配炸雞🍗
外層炸得好香脆但唔油膩
肉質嫩滑juicy
性價比高🤤

2022-05-08 25 浏览
星期六日行過呢間舖頭總係會有一條長長嘅人龍!可能中午時間未有咁多人出現,見無人龍就入咗去食啦!入到去入邊都有七成滿!同朋友分別叫左牛肉丼&豚肉丼!兩個丼飯味道正常,豚肉丼比牛肉丼好食好多!不過重點叫嘅餃子同埋炸雞都係凍冰冰嘅!早知一早就唔叫餸就咁食個丼如果唔使排隊嘅話都值得一食嘅!咁長龍嘅話就睇吓有冇其他嘢好食啦!想試嘅朋友不妨可以中午時分12點就過去食啦!東京チカラめし (旺角)旺角奶路臣街17號The Forest 地下G8號舖
星期六日行過呢間舖頭總係會有一條長長嘅人龍!
可能中午時間未有咁多人出現,見無人龍就入咗去食啦!
入到去入邊都有七成滿!
同朋友分別叫左牛肉丼&豚肉丼!
兩個丼飯味道正常,豚肉丼比牛肉丼好食好多!
不過重點叫嘅餃子同埋炸雞都係凍冰冰嘅!
早知一早就唔叫餸就咁食個丼

如果唔使排隊嘅話都值得一食嘅!
咁長龍嘅話就睇吓有冇其他嘢好食啦!
想試嘅朋友不妨可以中午時分12點就過去食啦!

東京チカラめし (旺角)
旺角奶路臣街17號The Forest 地下G8號舖
2022-05-07