2022-06-23 66 浏览
又來呢間食牛肉飯,上次食過真係超正咁岩又經過決定來encore!今次試下新野先!.旨辛燒牛肉定食 $78上次食左牛肉丼,今次叫個定食試下先!上來勁大碟o左咀🤣鐵板上滿滿牛肉同超級多椰菜泡菜再加一個溫泉蛋,jo唔知道有仲加左$15要多隻溫泉蛋同泡菜🫣 定食仲有沙律、飯、味噌湯,份量真係超多!.牛肉淋身好好食!唔係太辣我仲可以加七味粉,枱面好多醬汁可以依個人口味加,同牛肉丼比兩者都好食,牛肉丼就啖啖肉,定食就多啲配菜,真係好多菜我勁開心🤣.呢間坐得舒服價錢親民地點方便,最緊要大大碟又好好食日本的味道,遲啲又來encore 🤣

旨辛燒牛肉定食 $78

2022-06-21 57 浏览
I always wanted to go and eat in this shop because I tried before in Japan and it was delicious. When it first opened, lots of people went and line up so I didn’t get the chance to go yet. Today, I walked pass and saw there was no one lining up so I went inside. It was around 2 something so I guess everyone had their lunch already. I went in and ordered the popular beef don with dumplings because I was so hungry. The food arrived quickly and looked so good. There were lots of beef! They were tender and tasty. Half way through, I added an egg which made it taste even better. The egg yolk tasted so good with the beef sauce. The don was actually quite a big portion as I couldn’t really finish it.

The dumpling was crispy and crunchy. The fillings were cabbage and pork mince. It tasted good with spicy sauce.
2022-06-18
午餐
2022-06-20 46 浏览
呢間嚟自日本東京嘅過江龍牛肉飯🇯🇵都開咗好耐~成日想些 但係要排隊 嗰日見冇乜人就去咗食!佢哋個牛肉飯真係唔錯 牛肉份量好多仲好厚身 牛味夠濃郁 再加隻流心蛋撈埋食 真係好正🐮
可能我要求比較高好彩唔洗排隊,如果唔係我一定失望到爆定係我嗌錯野食 所以有咁既感覺🤔🤔首先餐廳比我既感覺 裝修有啲似大陸餐廳唔係幾乾淨 仲有種油膩感覺而且又有啲小昆蟲飛來飛去未食都已經無咩胃口啦😥野食方面 叫左個鐵板野菜燒牛肉定食椰菜沙律 無汁既 乾食🤐個飯唔熱既😩失望麵豉湯咸到飲唔到鐵板牛肉尚算夠熱但係味道方面無乜牛味,係好普通既一碟餸自己屋企煮都好食過佢個種😬😬好彩唔算太貴 七十幾蚊一個定食真係無下次😑😑
可能我要求比較高
好彩唔洗排隊,如果唔係我一定失望到爆
定係我嗌錯野食 所以有咁既感覺🤔🤔
椰菜沙律 無汁既 乾食🤐
個飯唔熱既😩失望
麵豉湯咸到飲唔到
鐵板牛肉尚算夠熱
但係味道方面無乜牛味,係好普通既一碟餸
自己屋企煮都好食過佢個種😬😬
好彩唔算太貴 七十幾蚊一個定食
真係無下次😑😑
2022-06-17 85 浏览
呢間日本人氣燒牛丼元祖登陸香港之後一直都好想試✨嗰日終於同朋友去左食😝.📌燒牛肉定食 $63燒肉嘅份量都算多 每一片牛肉都索哂燒肉汁🤤牛肉嘅牛味都幾濃 油脂分佈平均👍🏻連埋甜甜嘅洋蔥 送飯一流🧅呢到係用左日本米 真係唔經唔覺就食哂成個飯🍚呢個餐配埋沙律同埋味噌湯 味道就正常發揮🥗🍲.📌鐵板野菜燒豚肉定食 $70豚肉燒得好香好入味 肥瘦適中😆瘦肉同脂肪間住間住 食落有油香又juicy🥰而且仲有好多椰菜同埋洋蔥 全部菜都索哂燒肉汁 甜甜地 用黎送飯都係一流😚呢個餐都係配沙律同埋味噌湯🤓.📌泡菜 $12泡菜係偏鹹同埋酸個款 正常~.📌餃子3件 $18餃子就係似平時食嘅豬肉餃子 外皮煎到金黃色好香脆 不過味道就唔算太特別🥟.📌大紅袍烏龍茶(無糖) $16📌雲抹日式綠茶(無糖) $16

📌燒牛肉定食 $63
燒牛肉定食

📌鐵板野菜燒豚肉定食 $70

📌泡菜 $12
泡菜係偏鹹同埋酸個款 正常~
泡菜

泡菜
餃子3件
餃子
2022-06-14 80 浏览
餓到差唔多5點先食lunch,要食返滿滿澱粉質彌補行過旺角見到好多次呢間日式丼都未試過,見唔使排隊即時試吓(聽聞之前要排長龍)入鋪坐低掃QRCODE就可落單,隔左幾分鐘就有店員送上食物點左豚肉丼,肉量、飯量都好足店舖有poster介紹肉係即落單即炒,但我食既時候肉唔熱,飯就比較過濕,汁醬濃味較鹹反而配既炸唐揚唔錯,但可惜一件好味夠juicy,一件比較(鞋)每張枱細心放左不少選擇調味料環境空間足夠,員工有禮總結:如比較同類型既另一日式丼店sukiya會野食款式較多選擇,味道亦較好
餓到差唔多5點先食lunch,要食返滿滿澱粉質彌補

入鋪坐低掃QRCODE就可落單,隔左幾分鐘就有店員送上食物
豚肉丼配炸唐揚

點左豚肉丼,肉量、飯量都好足

炸唐揚

每張枱細心放左不少選擇調味料

環境空間足夠,員工有禮

2022-06-14
炸唐揚
  • 唐揚炸雞
六點零鐘已經見肚餓,經過呢間元祖燒牛丼見唔太多人,終於有機會試下👏🏻不過因為今日晏晝食咗🐮,所以呢一刻想食🐷多啲😂❤️鐵板椰菜燒豚肉定食 加配溫泉玉子 💰7️⃣0️⃣➕💰1️⃣5️⃣豚肉肥瘦均勻,肉質一啲都唔會韌,搭配呢個日式醬汁幾惹味😁鐵板上對於保溫效果有幫助,亦更有風味👍椰菜唔會煮得太熟,依然保持住爽脆口感😋溫泉玉子嘅半生熟蛋白滑捋捋,加埋香濃而色澤橙紅既蛋黃,要黎拌飯增添唔少食慾🫢絕對係性價比非常唔錯既平民美食👍
不過因為今日晏晝食咗🐮,所以呢一刻想食🐷多啲😂

鐵板野菜燒豚肉定食加配溫泉玉子

鐵板野菜燒豚肉定食
豚肉肥瘦均勻,肉質一啲都唔會韌,搭配呢個日式醬汁幾惹味😁
鐵板上對於保溫效果有幫助,亦更有風味👍
椰菜唔會煮得太熟,依然保持住爽脆口感😋
溫泉玉子拌飯

絕對係性價比非常唔錯既平民美食👍
2022-06-13
鐵板野菜燒豚肉定食加配溫泉玉子
溫泉玉子拌飯
  • 鐵板椰菜燒豚肉定食
  • 溫泉玉子
2022-06-12 61 浏览
🥩芝士燒牛肉丼(大)($68)🥩一上枱見到金黃色💛💛好多芝士鋪起免頭🧀🧀而且仲有拉絲👍🏻👍🏻牛肉份量好充足🥩🥩食完一件有一件,停唔到口,好好味🤤🤤🐥燒豚肉丼配唐揚炸雞(大)($68)🐥啲豬肉就肥瘦均勻,食落口唔會好油膩👍🏻👍🏻這跟餐仲配有兩件唐揚炸雞🍗🍗雞肉外脆內軟,好滑,一啲都唔鞋,好好味🤤🤤🥟配菜-餃子(+$18)🥟皮薄餡靚🥟🥟而且火候啱啱好👍🏻👍🏻入邊仲有肉汁,正🤤🤤🥚配菜-溫泉玉子(+$15)🥚🥤淳茶舍-紅袍($16)🥤🧃淳茶舍-雲抹($16)🧃📍旺角奶路臣街17號The Forest 地下G8號舖

🥩芝士燒牛肉丼(大)($68)🥩

🐥燒豚肉丼配唐揚炸雞(大)($68)🐥

🥟配菜-餃子(+$18)🥟
皮薄餡靚🥟🥟而且火候啱啱好👍🏻👍🏻入邊仲有肉汁,正🤤🤤

🥚配菜-溫泉玉子(+$15)🥚

🥤淳茶舍-紅袍($16)🥤
🧃淳茶舍-雲抹($16)🧃

📍旺角奶路臣街17號The Forest 地下G8號舖
2022-06-11
  • 唐揚炸雞
2022-06-09 77 浏览
今日行完山要吃得豐富一點補充體力,旺角有間元祖燒牛丼午飯時侯要排隊等位有好多捧場客。今日趁未到午市時間,嗱嗱臨去呢度試一試。野菜燒牛肉定食是以鐵板上菜的,熱辣辣香味四射。先來一個 #flatlay 。所有肉類都是即叫即烤,野菜有高麗菜、洋蔥和荳芽再配上秘製醬汁。牛肉是用上美國牛肉而且都是比較厚身所以特別有口感和牛味。套餐還有一個麵豉湯、沙律和一碗白米飯,我多叫一個溫泉玉子來伴飯吃,每粒都沾上蛋汁好香滑。

2022-06-09 51 浏览
天下大雨☔️,未到午餐時間已經想進食又可以避下雨🌂,想起平、靚、正的組合,一於再回訪。🔥燒豚肉丼配溫泉蛋🥚加配一個泡菜、一個菜絲沙律🥗和一個飲品,有齊均衡營養的要素。🔥燒豚肉丼 豚肉非常之多,看似有點肥但其實是爽脆的,一點也沒有肥膩感,加上燒汁和飯面的菠菜及點點炒香的芝麻好有食慾。我喜歡溫泉蛋加入米飯中,再加少少醬油增添美味。再加入點點加配的泡菜,這個份量不多但足夠提升味道的層次。值得一提菜絲沙律非常新鮮加埋飲品也不過一百元,實惠、好味。

呢間日本既過江龍東京チカラめし想食好耐!終於今日去到啦~💜今日係旺角做完facial,黎個下午茶~雖然佢最出名係食丼飯,但係我見到佢個鐵板都好吸引呀~而且有埋沙律同湯,見到隔離都食鐵板,所以叫左個鐵板野菜燒牛肉定食🤣個沙律都係正常沙律,撈沙律醬沙律菜新鮮一定無死~湯方面都幾好飲又夠熱講主菜,我覺得佢個味道好好味!佢個肉同埋汁炒出黎有少少肉鬆味,又有日本飯素既感覺,酸酸甜甜咁,係一種香港食野好熟悉的味道但又不失日本韻味哈哈!佢d椰菜好索汁好好味~撈飯真係好掂!
呢間日本既過江龍東京チカラめし想食好耐!終於今日去到啦~💜
今日係旺角做完facial,黎個下午茶~
2022-06-05 128 浏览
日式丼飯🇯🇵一直都好受歡迎,平時食sukiya食到厭,不如試下呢間一樣平靚正嘅牛丼飯啦🤩🤩呢間最特別嘅係唔單止得丼飯,仲有唔同定食選擇🍱例如吉列豬扒、鐵板野菜、咖哩飯🤪其中一個賣點係牛肉並唔係平時食嘅肥牛,而係牛腹肉-🔱重量燒牛肉飯🐮 ($78) (🌟4/5)燒牛肉飯其實有基本同大版2種,因為太肚餓😫所以叫左個重量級😎一黎到已經俾佢個盒吸引左,佢係用左平時日本食鰻魚飯果種飯盒🍱佢唔止飯量多🍚牛肉份量都多🥩仲多左子薑送飯。呢度嘅牛肉唔單止係即燒,仲係用牛腹肉,而且醬汁都好濃😍包保你食到啖啖肉汁🥳🥳醬汁岩岩好可以食到每粒飯都有汁🤣🤣-♨️燒牛肉飯(中) 炸雞🍖]($58) (🌟4/5)雖然係中量版,但係牛肉份量一樣夠多🥩都係用左牛腹肉即叫即燒🔥秘製醬汁一樣咁濃,除左丼飯,仲配左2️⃣件炸雞🍗同食開的日式炸雞一樣,熱辣香脆,正正常常絕對冇伏‼️-📮總括:呢間絕對係推介🌟唔單止多選擇,仲要係平靚正,性價比極高🤣牛肉同秘製醬汁都係咁高質🥩份量都好夠,完全食到日本正宗牛丼嘅味😎位置都好易搵,一穿過the forest潮流商場就即刻見到😋好味值:4/5😎回頭率:4.5/5💲性價比:4/5🏝環境:4/5🤵🏻服

🔱重量燒牛肉飯🐮 ($78) (🌟4/5)
重量燒牛肉飯

♨️燒牛肉飯(中) [配唐揚炸雞🍖]($58) (🌟4/5)

唐揚炸雞

重量燒牛肉飯
唐揚炸雞
  • 燒牛肉丼
2022-06-05 107 浏览
東京チカラめし晨早流流差唔多11點鐘,發覺有啲肚餓想搵下嘢食,見到呢間日本老店剛剛開門,加上本身又好掛住日本美食,所以即刻衝咗入去食吓。今次享受了以下食物:鹽燒牛肉檔配溫泉蛋$58另加配三件餃子$18味噌湯$10可樂$12鹽燒牛肉檔配溫泉蛋$58牛肉煮熟程度適中,肉質幾好,不太淋也不太硬,牛肉燒烤後牛味更重,味道更濃,又有咀嚼感,加上有落鹽,味道進一步昇華。米飯全是日本大米,粒粒晶瑩剔透,軟硬度適中,有飯香味,美味可口。溫泉蛋,蛋是來自日本,信心保證,蛋的煮熟程度剛剛好,跟日本餐廳煮法冇分別,全是流心蛋,蛋汁可鋪滿碗,跟米飯一齊食非常美味。推介指數:8/10三件餃子$18餃子是日本其中一樣最出名嘅食物,要做好餃子確是不容易,師父需要多番嘗試,掌握之中的技術及時間,才能恰到好處。在這店就能做到!推介指數:7/10味噌湯$10味噌湯,靚味噌醬味道,多海帶,鮮味十足。推介指數:7/10總括來說,此店食物質素不錯,加上依家疫情關係,暫時未有得去日本,大家可以過來試一試日本的味道,又可以感受下日本嘅裝修及餐廳嘅格局。
東京チカラめし

可樂$12

鹽燒牛肉檔配溫泉蛋$58

推介指數:8/10

三件餃子$18

在這店就能做到!

推介指數:7/10

味噌湯$10

味噌湯,靚味噌醬味道,多海帶,鮮味十足。

推介指數:7/10

• 餃子
  • 鐵板野菜燒牛肉定食
  • 燒牛肉丼
1K
今次黎到呢間人氣日本餐廳🇯🇵🇯🇵餐廳主打日式燒肉丼、特色定食,食物質素唔錯而且價錢都好親民👍🏻👍🏻以前經過都會見到長長人龍,早幾日下午茶時段見到唔洗等就入去試試😋😋🍱重量燒牛肉飯 $78✨燒牛肉份量好多,果然係重量級🤩🤩口感帶少少焦香之餘好嫩滑,醬汁偏甜送飯一流!!仲有幾片酸薑平衡下,好refreshing❤️❤️🍖芝士燒豚肉丼飯 $68✨炙燒豚肉聞落好香,肉質彈牙🤤🤤面頭鋪滿半融芝士、巴馬臣芝士粉,雙重口感🧀🧀芝士味道濃郁,一啲都唔油膩,真係好邪惡!!一埸黎到順便試埋小食~~日式餃子、唐揚炸雞都只係($18),水準都唔錯👍🏻👍🏻當中比較推薦煎餃子🥟!外脆內軟,蘸少少辣椒油食好match😋😋
今次黎到呢間人氣日本餐廳🇯🇵🇯🇵

🍱重量燒牛肉飯 $78✨
燒牛肉份量好多,果然係重量級🤩🤩
口感帶少少焦香之餘好嫩滑,醬汁偏甜送飯一流!!
仲有幾片酸薑平衡下,好refreshing❤️❤️

🍖芝士燒豚肉丼飯 $68✨
炙燒豚肉聞落好香,肉質彈牙🤤🤤
面頭鋪滿半融芝士、巴馬臣芝士粉,雙重口感🧀🧀
芝士味道濃郁,一啲都唔油膩,真係好邪惡!!

一埸黎到順便試埋小食~~
日式餃子、唐揚炸雞都只係($18),水準都唔錯👍🏻👍🏻
2022-06-02 52 浏览
日本過江龍「燒牛丼元祖」第一間分店上年晌旺角開,開店初期不分日夜都係有一條長長既人龍所以真係未有勇氣排隊,今日襯放假就碰下運氣。可能係week day 又係過左時間所以都好快有位,夠lucky😽.餐廳位置都好闊落,有卡位都有吧台,坐得幾舒服。.每張枱都會有幾枝調味料俾你,我就加左七味粉。而辣醬,和風柚子汁可以點小食炸雞同餃子食。仲有一個溫馨提示俾你點樣食先食到最好既味道.Menu有好多唔同配搭,最後我選擇左野菜燒豚肉定食加泡菜! 定食有配沙律同味噌湯,份量好多,豚肉係佈滿成個鐵板,加埋椰菜同芽菜吸曬豚肉同醬汁,好好送飯😍真係不經不覺食曬一大碗飯。.價錢貼地,份量又多,難怪多fans! 又係一間可以一解思鄉之愁既餐廳🥰下次可以試下其他丼。

餐廳位置都好闊落,有卡位都有吧台,坐得幾舒服。

仲有一個溫馨提示俾你點樣食先食到最好既味道

2022-06-01