好近鵝頸橋~成日都經過~呢排好耐都冇食韓式料理,今次一於就去呢間😆🐥燒烤雞 $198燒烤比起炸雞冇咁熱氣,bbq醬帶一點辣味好惹味😋下面有一啲🧅洋蔥絲,好清甜又可以減低油膩感👍🏼上面有幾舊好煙靭嘅年糕,十分豐富🫶🏼🥘羅洲牛肉湯 $168入面除咗有🐮牛肉之外,還有🍳蛋餅、大量粉絲,份量十足。咁❄️凍嘅天氣,真係好適合飲返碗♨️熱湯!✨泡菜餅 $138泡菜味突出帶微🌶辣,十分香口👍🏼 入面添加了🦑魷魚絲,增加口感和風味😋 十分推介✨環境:4/5有特色嘅掛飾,一路播住韓文歌~ 部分座位設梳化位👍🏼服務:4/5❄️天寒地凍可以提供熱水,店員亦十分友善食物:4/5泡菜餅十分推介,🐥燒烤雞也不錯~下次可能試一下炸雞😋Revisit: Yes

🐥燒烤雞 $198

🥘羅洲牛肉湯 $168

✨泡菜餅 $138

環境:4/5
有特色嘅掛飾,一路播住韓文歌~ 部分座位設梳化位👍🏼

服務:4/5
❄️天寒地凍可以提供熱水,店員亦十分友善

食物:4/5
泡菜餅十分推介,🐥燒烤雞也不錯~下次可能試一下炸雞😋

Revisit: Yes
  • 泡菜餅
  • 燒烤雞
🍻食住大大份炸啤🍗睇世界盃🏆李家連鎖韓國炸雞店係呢種寒冷天氣下死守世界盃決賽🥶,當然要配搭熱辣辣又香脆嘅炸雞同啤酒啦😆🍻呢啲關鍵時刻絶對唔可以因為炸雞質素而破壞雅興,呢間韓式地道炸雞店一向水準穩定,係幾好嘅選擇呢㗎😎✨自選半半炸雞❶🍯蜂蜜蒜蓉 (無骨) $118❷🧀芝士味 (無骨) $118整體來講炸嘅火侯拿捏恰好,外皮香脆得嚟,內𥚃雞肉保持到鮮嫩幼滑,有水份又鎖到肉汁,已經贏咗一半😋炸粉唔會好厚,皮薄肉瘦,唔會食到油淰淰👍🏻炸雞調料方面,個人比較偏好有醬嘅口味,可能有醬通常都係甜甜地,又有啲濕潤😋,比較開胃,🍯蜂蜜蒜蓉都幾適合呢個季節㗎,蒜蓉味唔算濃,唔洗擔心食完仲有陣味🤣 芝士味鹹香滋味,只係食多咗會喉嚨乾😂🍜海鮮炸醬麵 $198海鮮配料份量頗多,主要有魷魚蝦粒,麵係海量😳,足夠4人分,麵質靭性唔高易斷,但掛到汁,醬汁可以再濃稠啲😝,味道再出啲,性價比相比其他菜式唔算高🥹 📍李家 (灣仔)灣仔駱克道405至419華發大廈地下C舖分店: 尖沙咀|荃灣|西灣河|大角咀
🍻食住大大份炸啤🍗睇世界盃🏆李家連鎖韓國炸雞

自選半半炸雞
❶🍯蜂蜜蒜蓉 (無骨) $118

❷🧀芝士味 (無骨) $118

🍜海鮮炸醬麵 $198

📍李家 (灣仔)
灣仔駱克道405至419華發大廈地下C舖
分店: 尖沙咀|荃灣|西灣河|大角咀
2022-12-16 94 浏览
李家 |灣仔朋友鍾意食炸雞,第一時間諗到李家,佢哋呢度嘅炸雞最正宗,有韓國嘅風味😋我哋兩個人食得唔多,今日叫咗一份炸雞同埋一份泡菜煎餅,基本上食韓國嘢我都會食泡菜煎餅🥞半半炸雞 $178 + $10(無骨)佢哋嘅炸雞可以叫無骨版,咁咁樣就方便啲食,有一半炸雞係原味,一負責嘅係甜辣味,外皮炸得剛剛好鬆脆!內嫩滑🐣甜酸辣味,好開胃,食一件再接一件停唔到口👍🏻泡菜煎餅 $$138泡菜煎餅外圍邊位做得好鬆脆,入面就熱騰騰加埋泡菜和一些海鮮係餅內,飽肚又好食灣仔駱克道405-419華發大廈地下C舖
李家 |灣仔

半半炸雞 $178 + $10(無骨)
甜酸辣味,好開胃,食一件再接一件停唔到口👍🏻

泡菜煎餅 $$138

灣仔駱克道405-419華發大廈地下C舖
2022-12-07 101 浏览
好中意食,你加好友韓國風味,如果想去韓國又去唔到可以解解饞。呢度啲炸雞真係會吹吹口,而且好耐都唔會霖,份量仲要好多,真係可以揾到兩只雞俾兩只雞翼齊曬。呢個年糕亦都好好味海鮮好多份量都唔少噶啲越來越高,都好軟熟。凍凍地再叫個人參雞,真係好舒服啊!而且風味十足,真係好似韓國食到嘅一樣。

2022-12-04 136 浏览
聽朋友推薦李家炸雞好正,曾經食過一次印象中都唔錯🤣 喺銅鑼灣附近見到有,就去重拾下當年嘅回憶🤣🤣 環境好有家嘅感覺,感覺都幾地道🥰自選半半炸雞🌟 醬油咸甜嘅醬油裹滿炸雞,外表乾身,咬落好juicy ,雞肉都好入味✨呢款似冇咩炸皮,咬落去就係肉👍🏻🌟 蜂蜜蒜蓉入口充滿蜂蜜香甜,咬落去蒜香味好香濃,辣辣地好惹味😋炸雞雖然裹滿醬汁但依然香脆,肉質超級嫩滑,同我依形成鮮明對比,口感好有層次👍🏻米腸 年糕 紫菜卷套餐呢三款係韓國布帳馬車必備嘅三款小食😋年糕魚片鍋係甜辣味,吸滿湯汁,食落好過癮✨米腸煙韌軟糯,充滿咸香又唔腥,蘸年糕醬一流👍🏻超香脆紫菜卷香脆內軟,帶在海苔香氣💕Rainbow Soda顏色真係幾靚,我哋揀咗西柚及蘋果~梳打嘅汽好充足,淡淡嘅水果味,好解辣🥰

自選半半炸雞
🌟 醬油

🌟 蜂蜜蒜蓉

米腸 年糕 紫菜卷套餐

Rainbow Soda

2022-12-04 268 浏览
世界盃,當然要支持一下亞洲隊伍。我就一直都非常喜歡韓國的 Son Heung min,所以我和朋友就一於在韓國隊比賽當日,去食這間「元老炸雞店」李家,身穿韓國隊波衫隔空支援一下。來到位於灣仔的分店,想說原來李家在香港確實有不少分店。雖說這間是灣仔分店,但如果從實際出發角度,其地理位置是較接近銅鑼灣的,就是在鴨頸橋往灣仔方向前少少,地鐵站行過去的話就建議出銅鑼灣站吧。餐廳設有室內和室外的位置,裏面都坐得相當舒服,聽着K pop 一邊傾偈氣氛非常輕快。貴為元祖的炸雞店,未坐低已經想好要食什麼了。但除了炸雞之外,李家亦有不同韓系菜式選擇。⇈ 1. 原味炸雞拼蜂蜜蒜蓉炸雞食炸雞,我的宗旨就是一定要食原味,見到餐廳可以讓我們雙拼口味,那就當然不可以放過,一於雙拼來個雙重享受。李家實在是有其獨門炸雞的技巧,炸雞即使是原味,沒有任何調味加落去,都非常有味道,而且咬下去時其肉汁真的會濺出來,肉味濃郁而滑溜。原味炸雞確實會食到其原汁原味的味道。其實我原本以為雙拼是一個籃裝滿,但原來餐廳會就着雙拼來將炸雞分開放,這樣的話就不會令到雞的味道互相影響,李家非常有心思。而蜂蜜蒜蓉的味道就不會過甜,對我來說就是恰
⇈ 1. 原味炸雞拼蜂蜜蒜蓉炸雞
原味炸雞
其實我原本以為雙拼是一個籃裝滿,但原來餐廳會就着雙拼來將炸雞分開放,這樣的話就不會令到雞的味道互相影響,李家非常有心思。而蜂蜜蒜蓉的味道就不會過甜,對我來說就是恰到好處,蜂蜜甜甜的味道配上炸雞卻是愈食愈開胃。
  2. 燒五花腩肉
今日決定是個「食肉日」,除了炸雞以外,韓式燒五花腩肉都是非常吸引。李家以鐵鍋來將五花腩肉盛載,所以腩肉可以保持餘溫。餐廳將腩肉燒得皮甜肉滑,特別喜歡食腩肉的脆皮,而且腩肉肥瘦比例剛好,食落毫無膩感。
⇈ 3. 黑莓梳打
一杯冰凍黑莓梳打來配肉食就一流。
前菜
黑莓梳打
一於食炸雞撐韓國!
韓國菜
2022-11-27
黑莓梳打
韓國菜
2022-12-03 80 浏览
想品嚐到正宗韓國風味菜式 🇰🇷必定要試下李家係香港第一代韓國炸雞人氣店由韓國人主理 一直以來既食物質素都keep到水準 難怪可以係香港屹立多年 依然甘多人幫襯🙌🏻🌟蜂蜜蒜蓉炸雞炸雞口味選擇好多 但個人最鍾意都係蜂蜜蒜蓉味 而炸雞係韓國老闆既家傳秘方 真係炸得特別脆 有原隻炸雞同無骨炸雞揀 加上份量係超多就算淋上左醬汁都唔會令雞皮淋晒 雞肉亦好嫩滑 雞皮脆身香口 外層炸粉又唔太厚 食落仲啖啖肉😋加上甜甜既蜂蜜同香味十足既蒜蓉 真係秒速清籃😆🌟鐵板炒泡菜豬肉用鐵板上夠哂熱🔥豬肉份量好多 肉質又夠腍加埋泡菜,洋蔥🧅等 食落夠晒惹味💯🌟辛辣麵凍凍地最岩食碗辛辣麵香濃帶辣既湯底 加上彈牙爽滑既麵條同煎蛋泡菜 真係無得頂🍜
想品嚐到正宗韓國風味菜式 🇰🇷
必定要試下李家
係香港第一代韓國炸雞人氣店

🌟蜂蜜蒜蓉炸雞
脆 有原隻炸雞同無骨炸雞揀 加上份量係超多
加上甜甜既蜂蜜同香味十足既蒜蓉 真係秒速清籃😆

🌟鐵板炒泡菜豬肉
用鐵板上夠哂熱🔥豬肉份量好多 肉質又夠腍
加埋泡菜,洋蔥🧅等 食落夠晒惹味💯

🌟辛辣麵
凍凍地最岩食碗辛辣麵
香濃帶辣既湯底 加上彈牙爽滑既麵條
同煎蛋泡菜 真係無得頂🍜
2022-12-03 73 浏览
鮮美的韓國炸雞、泡菜和鐵板燒肉一直是我的最愛。於是我四處尋覓好吃的韓國餐廳,碰巧聽人說,灣仔的這間李家除了提供韓式美食之外,還會給我們非常好的用餐體驗。因此我立馬叫上了我的朋友一起來體驗這間餐廳。一落座,侍應就非常熱情地招呼我們,給我們遞上餐牌之餘,還向我們介紹了這裡的招牌菜,給了我一種賓至如歸的感覺。我們這次點了無骨的半半炸雞和參雞湯,外加四種各具特色的飲料。整體來說感覺非常好,不管是食材的選擇還是烹調的火候,都掌握得恰到好處。炸雞是這裡的一絕,用料考究,火候獨到。搭配鮮嫩的雞肉,入味的醬汁,通過精心烤製以後,吃到嘴裡真的是一級的享受,讓人吃了之後讚不絕口。除此以外,參雞湯也真的是一絕,雞肉鮮嫩,湯頭濃郁,而且浸潤了濃厚的人參美味,吃到嘴裡氣能夠在冬天裡滋補身體,也能夠暖人心脾,可以說是非常好的一款雞湯了。因此這一餐品嘗下來,感覺李家真的是一間獨具特色的韓國餐廳,所有的食物的質量都非常好,而且服務讓人感覺到賓至如歸,我真的想下次再來呢。
2022-12-03 86 浏览
🥚🥚🐷傳統炸雞人氣店✨性價比:7.5/10🍳食物:7.5/10🌏環境:6.5/10🕺🏻服務:7/10💰是次消費:人均 $ 254 +10%#蛋蛋豬 🏝地點分類: #蛋蛋豬在銅鑼灣🍰食物分類: #蛋蛋豬吃炸雞 #蛋蛋豬吃韓國菜————————由韓式炸雞初初流行在香港時,已經聽過李家的名字,當時都認為是比較高質的炸雞,事至今日,想不到水準依然保持。醬油炸雞 (半隻) ($98)蜂蜜大蒜炸雞 (半隻) ($113)炸雞外脆内軟,肉汁鮮嫩,每口咬下去都能感受到炸雞表面上的醬汁、脆炸外皮,然後是嫰滑雞肉,絕不乾身,好比正宗韓國當地吃到的炸雞。醬油也不單止在雞皮上嚐到,彷彿裡裡外外都充滿重口味醬汁,十分喜歡。芝士雞蛋卷 ($128)外層醬料調味得不錯,内部蛋汁豐富,裡頭芝士又可拉出長長的粗絲。魚糕湯 ($168)多種類魚汁齊集,在最常見的魚糕片,又有像魚蛋般一件件長筒形的,還有一款集蔥花紅蘿蔔粒的内餡的厚身魚糕片,湯底入口開胃。李家 Chicken HOF & SOJU🚦灣仔駱克道405-419華發大廈地下C舖(銅鑼灣站 C 出口, 步行約4分鐘)🕰營業時間:11:30 – 23:30
🥚🥚🐷

#蛋蛋豬
🏝地點分類: #蛋蛋豬在銅鑼灣
🍰食物分類: #蛋蛋豬吃炸雞 #蛋蛋豬吃韓國菜
————————

醬油炸雞 (半隻) ($98)
蜂蜜大蒜炸雞 (半隻) ($113)
醬油炸雞 (半隻)
蜂蜜大蒜炸雞 (半隻)

芝士雞蛋卷 ($128)
芝士雞蛋卷

魚糕湯 ($168)
魚糕湯

李家 Chicken HOF & SOJU
🚦灣仔駱克道405-419華發大廈地下C舖
(銅鑼灣站 C 出口, 步行約4分鐘)
🕰營業時間:11:30 – 23:30
2022-11-19
  • 醬油炸雞
2022-11-30 65 浏览
行開灣仔,見到李家,見好耐都冇咩點食炸雞,就入左去🤣-半半炸雞-(蔥炸雞+蜂蜜蒜蓉炸雞)蔥炸雞的口感特別清脆,還有一絲清新的感覺。肉質鮮嫩不柴,咬下去還有點肉汁包裹著雞肉,配埋酸蘿蔔一齊食,便不會這麼油膩了。除此之外還有蜂蜜蒜蓉炸雞,表皮上帶有一層厚厚的蜂蜜醬包著,甜而不膩,不會往死裏甜的。還有蒜蓉的咸香,味道挺般配的,層次感也有不同的變化雪濃湯🍲熱辣辣既湯送到桌上,特別是冬天時飲一啖暖湯,挺溫暖的。牛骨所熬的精華都在湯裏🤤檸檬梳打解渴能手,食完雞件後飲罪惡感冇咁大~仲有不同小菜任大家選擇,還可以無限𝘳𝘦𝘧𝘪𝘭𝘭!!
行開灣仔,見到李家,
見好耐都冇咩點食炸雞,就入左去🤣
半半炸雞-(蔥炸雞+蜂蜜蒜蓉炸雞)
還有蒜蓉的咸香,味道挺般配的,層次感也有不同的變化

雪濃湯🍲
檸檬梳打
解渴能手,食完雞件後飲罪惡感冇咁大~

仲有不同小菜任大家選擇,還可以無限𝘳𝘦𝘧𝘪𝘭𝘭!!
相信好多人都聽過李家 店鋪於韓潮襲港時人龍不絕 朋友都推薦過呢間炸雞 一直都未試過 呢日經過就決定試下🧡▪️無骨甜辣炸雞 & 無骨蜂蜜蒜蓉炸雞 ($103 + $118)呢個係自選半半炸雞!岩哂想試幾隻味既我🫣首先無骨超方便 唔洗顧儀態 至於甜辣炸雞既味道就甜甜地 辣味得少少 如果辣D就正😍另外蜂蜜蒜蓉味有驚喜 蒜香味出 帶甜甜地既感覺▫️炸魷魚鬚拼辣年糕湯套餐 ($158)炒年糕湯份量豐富😍年糕煙靭彈牙 醬汁辣辣地 至於炸魷魚鬚有2隻 好香脆!▪️蒸水蛋 ($68)之前係韓國食過念念不忘 搵左好多間餐廳都無呢隻菜式 竟然係到發掘到!水蛋超滑溜 蛋香味濃郁🧡

▫️炸魷魚鬚拼辣年糕湯套餐 ($158)

▪️蒸水蛋 ($68)
2022-11-22 60 浏览
《元祖人氣韓式炸雞🍗》———————————————-#李家 🏡-呢間李家超人氣,之前已經有聽過佢嘅大名,由韓國人主理,係間元祖級嘅正宗韓式炸雞店😚-🐣 無骨蜂蜜大蒜炸雞果然名不虛傳,炸雞肉質嫩滑juicy😝 我哋嗌咗呢款蜂蜜大蒜,醬汁撈埋一齊夠哂香,沾滿炸雞表面好邪惡😈 炸雞外皮脆口,我哋專登揀咗揀咗無骨,拆哂骨啖啖肉,而且份量十足,一份有成十幾舊,超滿足😍-🐄 砂鍋牛肉唔想只係食炸野,所以叫多咗個砂鍋牛肉🐮 開始天氣轉涼,就啱晒食韓式鍋湯,特別暖胃,牛肉軟淋,裡面仲有唔少配料,例如粉絲、香菇、洋蔥、香葱等等,層次感豐富😌-⭐ 參考價錢︰(另收加一)無骨蜂蜜大蒜炸雞:$218砂鍋牛肉:$198白桃乳酸果汁:$18粒粒梨汁:$18🍌 抵deal 指數:8/10💰人均消費:$250
《元祖人氣韓式炸雞🍗》
———————————————-
#李家 🏡
🐣 無骨蜂蜜大蒜炸雞
🐄 砂鍋牛肉
⭐ 參考價錢︰(另收加一)
無骨蜂蜜大蒜炸雞:$218
砂鍋牛肉:$198
白桃乳酸果汁:$18
粒粒梨汁:$18
🍌 抵deal 指數:8/10
💰人均消費:$250
2022-11-20
2022-11-20 121 浏览
李家炸雞係元組級嘅韓國炸雞,佢嘅啤酒炸雞組合份量勁大,價錢又唔貴,唔怪得成日都咁多人排隊。佢分店都幾多, 香港九龍新界都有,今次我哋就去咗灣仔嘅分店試吓係咪真係咁好食先!半半無骨炸雞: 炸雞味道選擇多,好似我呢啲咁貪心嘅人就梗係叫半半炸雞試兩隻味啦!我哋叫咗原味同埋蜂蜜蒜蓉味,原味配咗個燈制韓式辣醬俾你點,炸雞炸到熱辣辣層皮勁脆,入面又唔會好乾,高質!蜂蜜蒜蓉味完全係啱晒我嘅口味,甜甜地加埋大大粒嘅大蒜,非常適合我呢啲重口味人士,必點👍🏻👍🏻👍🏻韓式牛膝湯:個湯唔辣, 好有牛味,飲得出煲咗好耐好足料!入面有好多牛嘅軟骨位,食咗好多骨膠原落肚,勁補👍🏻辛辣麵:食韓國嘢點可以唔食辛辣麵呢?佢呢度嘅面同我哋自己煮嘅唔同,唔知點解比自己煮好食好多!佢上面嗰隻半熟蛋,撈埋啲面一齊食,好正🤤西柚梳打:最後都叫咗杯嘢飲試吓,正常發揮炸雞同韓國食品都非常好食,果然名不虛傳,絕對會返食🥰

西柚梳打:最後都叫咗杯嘢飲試吓,正常發揮

炸雞同韓國食品都非常好食,果然名不虛傳,絕對會返食🥰
2022-11-20 81 浏览
李家係香港第一代嘅韓國炸雞過江龍,由韓國人於多年前開業,難怪網上有唔少評論/專欄文章都介紹佢哋係香港嘅「元祖級」炸雞店😎喺香港不同區份開咗好幾間分店,相信點都有返咁上下實力先做到🤩對於鍾意食韓式炸雞嘅我,呢一餐絕對係開正我嘅口味😝好多唔同款嘅炸雞口味😬有得雙拼,照顧到顧客需要!😃韓式甜辣味炸雞今次炸雞揀咗無骨,食嘅時候可以大啖大啖咁食,食落啖啖肉,十分暢快😁上檯嘅時候係好熱辣辣,雞皮好香脆,炸粉唔會話太厚,完全係我鍾意嘅質感🤩蜂蜜蒜蓉味炸雞兩款炸雞嘅份量係相當之多,一份都差唔多有十件,留意返呢個只係半份嘅Size,如果全份都係同一隻味真係要叫多幾個朋友先拆得掂🤣真係好難忍到口!😋店舖提供咗兩款伴菜,俾大家食炸雞嘅時候可以減一減油膩感~除咗招牌炸雞之外,我哋再叫咗一份芝士辣海鮮炒年糕😀芝士份量極多,可以輕易做到拉絲嘅效果,醬汁甜甜辣辣好好味😀第一次飲呢罐Trevi韓式汽水,係無糖嘅青檸味有汽水,又幾好飲啵!
好多唔同款嘅炸雞口味😬
有得雙拼,照顧到顧客需要!😃
韓式甜辣味炸雞
蜂蜜蒜蓉味炸雞
真係好難忍到口!😋
店舖提供咗兩款伴菜,俾大家食炸雞嘅時候可以減一減油膩感~
2022-11-19 64 浏览
李家 - 人參雞湯今日黎到一間位於灣仔既韓國餐廳,主打韓式炸雞,餐廳裝潢韓風,電視播著K-pop的音樂,除左炸雞,重有多款特色韓國料理,重有必食既雞蛋芝士捲。半半炸雞 $178一定要點招牌菜既炸雞,半半炸雞可以有兩個口味,一款選了原味的炸雞,另一款就是甜辣口味,可以同時試到地道原汁原味炸雞亦可以食到韓國經典既特色口味。人參雞湯 $198另一款點了湯鍋,但主角一樣是雞,就係韓式人參雞湯,熱騰騰的湯鍋,原隻的雞件,肉質非常軟腍,秋冬天飲就岩哂,暖笠笠。
李家 - 人參雞湯

半半炸雞 $178