2015-12-29
去完韓國旅行之後一直對韓燒都念念不忘。男友聽朋友講宜間韓燒好好食,於是特登訂左宜間餐廳帶我試下! 餐廳以紅黑為主調,再加上播住KPOP,同韓國OPPA侍應,感覺真係好似係韓國一樣呀!抽油煙管可伸縮,食完成餐韓燒都會唔會成身煙味,SO GOOD!!前菜有kimchi、沙律、生菜片,仲有冷蘿蔔水。蘿蔔水十分清涼,解辣一流!秘醬特級牛助排骨(150g)$158鐵板設計好特別,斜斜地,同埋有個兜位係尾,原來可以將燒烤過程中多餘既油份流走,食落唔會好油膩。oppa 仲會過黎將牛仔骨同配菜剪成一口size,之後仲會好細心咁幫你燒,包唔會自己燒到燶左!!宜個秘醬特級牛助排骨醬汁濃郁, 肉質嫩滑,非常惹味!D菇片放係牛助排骨下面,燒既時候牛助排骨多餘既醬汁會流走,而菇片就吸收哂D醬汁,十分美味!食完秘醬特級牛助排骨,oppa仲會幫你換左個鐵板,之後捧上下一道菜!朴將軍鐵板秘製黑豚肉 辣味(150g) + 惹味芝士飯 $288oppa會先放黑豚肉在鐵板上燒,之後先加入醃製過的配少一齊炒,未食已經香氣樸鼻流哂口水喇!!!豚肉脂肪分佈平均,再加上辣味配料同醬汁,愈食愈香口!!將一部份黑豚肉和葱絲剪碎,之後加
宜個秘醬特級牛助排骨醬汁濃郁, 肉質嫩滑,非常惹味!
豚肉脂肪分佈平均,再加上辣味配料同醬汁,愈食愈香口!!
將一部份黑豚肉和葱絲剪碎,之後加埋蔥、秘製醬料、芝士同飯一齊炒...仲會整成心型炒飯,未食個心已經同d芝士一樣溶化哂喇。
果炒飯真係非同凡響呀....因為加左芝士同秘製醬料,所以果炒飯唔會好乾,食起上黎有d辣,又有d酸<好令人上癮既味道唷!而且每一羹飯都見到芝士絲,芝士迷不可錯過呀!!
五花腩唔會太肥,同時又食同脂肪既香味!!而魷魚又夠爽口,真係無得頂呀!!
另外,五花腩同魷魚切成小塊片,令醬汁加入味。醬汁味道不錯,辣中帶甜,配上生棻片食更正!