2015-12-13 390 浏览
吸睛!好似話燒烤煙囪起源於韓國,係當地仲好hit添呀。呢間總店係韓國既餐廳要保留總店特色,又點可以少得呢條標誌性既煙囪呢。紅色嘅半圓燈罩同餐廳嘅黑色主色調有撞色效果,更特別既煙囪其實係仲係一個檯燈!先食前菜。最令人眼前一亮係士多啤利醬沙律,感覺清新,以水果醬汁入饌再配以沙律,有意想不到既協調感。不過如果撇開新鮮感不談,沙律味道偏甜,我個人較喜歡以酸味作為基底既傳統沙律。不過同座既朋友就反而鐘意呢種甜既整法。仲有其它韓式前菜,食韓式烤肉點可以無泡菜輔助?首先叫左一碟朴將軍秘製豬頸肉配惹味芝士飯。女經理/老闆話辣味都幾辣,但辣得好香。而原味用同款既秘製醬汁,味道一樣但就只有少量辣味。同行友人同我食辣程度一般,就揀原味喇。好快就上碟喇,有個怕怕羞羞得幾可愛既oppa幫我地親手炮製,先燒豬頸肉,再加入醬汁、配料、飯同芝士。據說醬汁黎自韓國總店,配方不單係秘密,甚至係韓國申請埋專利。味道的確唔錯,有韓式風味,而且突出左豬頸肉既味道!鐵板就真係一塊鐵既板直接放係個火爐上面,外形同一般韓式烤肉唔同,可能因為傳熱較快,可以鎖住肉汁,感覺豬頸肉幾juicy,仲好惹味!最搞笑係oppa將飯炒成心形,十個趣
首先叫左一碟朴將軍秘製豬頸肉配惹味芝士飯。女經理/老闆話辣味都幾辣,但辣得好香。而原味用同款既秘製醬汁,味道一樣但就只有少量辣味。同行友人同我食辣程度一般,就揀原味喇。好快就上碟喇,有個怕怕羞羞得幾可愛既oppa幫我地親手炮製,先燒豬頸肉,再加入醬汁、配料、飯同芝士。據說醬汁黎自韓國總店,配方不單係秘密,甚至係韓國申請埋專利。味道的確唔錯,有韓式風味,而且突出左豬頸肉既味道!鐵板就真係一塊鐵既板直接放係個火爐上面,外形同一般韓式烤肉唔同,可能因為傳熱較快,可以鎖住肉汁,感覺豬頸肉幾juicy,仲好惹味!最搞笑係oppa將飯炒成心形,十個趣!
再黎一個秘醬牛仔骨。同一個oppa又黎招呼我地。牛仔骨配以幾塊切左片的杏鮑菇。牛仔骨肉味濃郁,而且同秘製豬頸肉一樣,醬汁都係呢個菜最出色既一環。韓式風味同牛仔骨配搭得宜,先聞到一陣陣既香味已經食指大動。特別鐘意佢調味唔會過重或過輕,燒得微焦既肉裡面緊緊鎖住肉汁,每一口都非常滿足。食完真係想學Gordon Ramsey咁講番句,This is amazing!
只係食肉有少少悶,所以仲叫左個水冷麵。麵身彈牙,旁邊有醋同芥茉提供,分量隨自己喜好調節。但整體味道一般,唔會覺得好讚,比較喜歡日本餐廳既出品,下次去未必會再點喇!

整體黎講有驚喜,無論食物既製法、味道甚至係造型,都有別出心裁既構思。價錢唔算平,但幸而質素對得住個價錢,我地兩個食肉獸都比正評呀!
2015-12-02