꧁ 本延鍋物 ꧂今日去完銅鑼灣行街見到呢間主打涮涮鍋壽喜燒嘅🇯🇵日式餐廳門口設計幾靚🎍🎋,長拱形嘅木框玻璃窗🪟增添空間感,就同朋友入去去食個晚餐。☺️✨極上A4黑毛和牛套餐 180g $438🥩油脂豐富均勻,輕輕涮6秒就食得,牛味夠濃,蘸上蛋漿一齊食,口感更嫩滑。😋✨本延特選A5黑毛和牛肩脊肉套餐 180g $508🥩肉質厚實軟嫩,油花細緻分佈均勻,滑而不膩,散發出獨特極致濃郁嘅和牛香味,入口即溶。🤤套餐還包括一個🥬 蔬菜盤:有粟米🌽、冬菇金菇、蟹柳、豆皮、芋絲、京蔥及日本旺菜等,吸收哂涮涮鍋湯嘅精華,好鮮甜!☺️👍🏻味道:4.4/5賣相:4.3/5環境:4.4/5性價比:3.9/5🏠 本延鍋物📍 灣仔謝斐道379-389號特麗樓地下6-7號舖☎️ 98823061
꧁ 本延鍋物 ꧂

本延特選A5黑毛和牛肩脊肉套餐
本延特選A5黑毛和牛肩脊肉套餐
  • 日本黑毛和牛A4套餐
2023-04-06 37 浏览
上網睇呢間主打和牛套餐,而且裝修又幾特別,於是入黎試吓!本延特選黑毛和牛套餐 $508: 配左壽喜燒湯底+蘭王雞蛋,和牛脂肪分佈均勻,再蘸上日本正宗雞蛋,每片和牛都掛上雞蛋的精華,食落去好滑溜,黑毛和牛果然不是浪得虛名!亦都可以配胡麻汁醬一齊食,令和牛嘅鮮味提升更加層次!極上黑毛和牛套餐 $438: 食落去和牛味都算重,要左個日式昆布上湯!但當然唔夠第一款咁吸引,今次配左個柚子汁,而且配菜方面有好多唔同嘅蔬菜,每款都好清新!可以中和一下之前食牛嘅飽膩感。另外仲加左$15要個稻庭烏冬,食落去非常彈牙,完全吸收晒湯底嘅精華!最後,呢間餐廳嘅性價比好高,咁嘅價錢已經食到咁高質量嘅和牛,確實令人回味無窮!有興趣嘅朋友一定要試吓!
上網睇呢間主打和牛套餐,而且裝修又幾特別,於是入黎試吓!

2023-04-05
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 本來想吃的餐廳🍴因為食材還沒準備好,不能開門。所以就馬上去了另外一家bookmark的餐廳-本延鍋物。外觀已經帶來一種讓人放鬆與享受的美食的裝潢。餐廳的環境氣氛舒適寧靜,設計時尚典雅,充滿了日本風情。木質的桌椅與裝飾,使人感受到溫馨而親切的氛圍。🌼 我們選擇了兩個關東風壽喜燒套餐,分別是日本黑毛和牛A4套餐($168)和極上黑毛和牛A4套餐($238)。這兩個套餐的肉質都十分優質,口感極佳,讓人垂涎三尺。尤其是極上黑毛和牛A4套餐,更是驚艷了味蕾,讓人無法忘懷。套餐有白飯🍚/稻庭烏冬(+15)可選。烏冬麵條綿滑Q彈,湯頭濃郁卻不膩口,與肉品互相輝映,讓人回味無窮。此外,餐廳還提供了豐富的蔬菜和食材,讓整個火鍋體驗更加豐富多彩。🌈服務⭐️ 沒有加一⭐️ 餐廳的服務人員態度親切有禮ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ◇◇◇◇◇◇◇◇◇🔎 #cass_火鍋🔎 #cass_hotpot , #cass_shabushabu 🔎 #cass_日本菜🔎 #cass_japanese 🔎 #cass_cwb🔎 #cass_銅鑼灣 🔎 #eatwccinhk#本延鍋物

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

🔎 #cass_銅鑼灣
🔎 #eatwccinhk

#本延鍋物
2023-04-03 35 浏览
This one person Shabu Shabu spot Panyin Shabu imports premium black wagyu from Kumamoto which is less fatty and has a rich meaty flavour. 🥩🍲 ✨ We ordered their Kanto-style Sukiyaki Lunch Set. This includes meat, vegetables, shrimp paste, dessert and rice (or +$15 hkd to upgrade to udon) 🍲 Pic 1️⃣: Wagyu Beef A4 Standard Set - Chuck Roll (120g) - $268 hkd 🥩 — Pretty decent marbling on these cuts and definitely lived up to its price point. Meat was very tender but lacked a rich meaty flavour to it.

— Pretty decent marbling on these cuts and definitely lived up to its price point. Meat was very tender but lacked a rich meaty flavour to it. Personally thought this went better with the sweet soy sauce and sesame dipping sauce over the egg yolk as the meat was not as smooth as the knuckle.

Pic 2️⃣: Wagyu Beef A4 Standard Set - Knuckle (120g) - $198 hkd 🐄
— Compared to the chuck roll, I actually enjoyed the knuckle a lot more as the flavours were a lot richer and meatier. This was also extremely tender, and went perfectly with the egg yolk dipping sauce as it made the meat texture seem even smoother.

Pic 3️⃣&4️⃣ Wagyu Beef - Chuck Roll & Wagyu Beef - Knuckle
— Soup wise, flavours were on point and the soup base was really flavourful. Both cuts of meat absorbed the flavours really well and there was a perfect balance of sweetness and savouriness to it.

Pic 5️⃣: Vegetables and Shrimp Paste
— A good variety of veggies which were fresh and crisp. I loved the shrimp paste as this was really well seasoned and had a bouncy texture.

Pic 6️⃣: Udon - additional $15 hkd 🍜
— Perfect accompaniment to shabu shabu, really soaked up all the flavours of the soup.

Pic 7️⃣: Dessert - Matcha Warabi Mochi
— Good way to end the meal. The warabi mochi was super chewy and the matcha taste was strong too.
这家店一共两个服务员,其中一个服务员上菜的时候不知道这道菜是不是我这桌的,不知道是哪道菜还做服务员,上岗培训做的真好。另外一个服务员并没有给我们介绍菜单,服务态度非常冷淡,我后面的那桌来了以后,没有要求介绍但是服务员非常热情地详细地介绍,可能见人下菜吧,不理解。另外一直在强调有最低消费,每个人必须点一个套餐,或者单点满258元。唯一好处是和牛味道可以,不过份量很少,如果大家想花钱受气,可以考虑去他家。
2023-02-22
前幾天,我去了一家餐廳,他們的服務態度極差,我們四個人來到這裡,但是他們強制我們最低消費,因為我們只是想吃幾道菜,但是他們卻說我們必須消費一定的金額才可以。這種強制最低消費的做法讓我們感到很不滿,我們不得不花比原來預期的更多的錢,而且整個用餐體驗都變得很糟糕。在餐廳裡,服務員的態度與服務也不是很好,服務員缺乏熱情和友善,他們看起來很無聊,並且把我們當作沒有任何價值的客人。而且,這家餐廳裡的食物也不是很好吃,味道很一般,而且份量不多,花了一大筆錢,但是沒有得到任何滿意的回報。總之,我對這家餐廳的服務態度極差,強制最低消費,花錢受氣的經歷感到很失望。我建議大家可以選擇別的餐廳,而不是去這家餐廳,這樣可以避免後悔,也可以發揮你的消費能力,得到更值得的回報。
2023-03-22
2023-03-14 93 浏览
以排凍凍地,所以約左朋友試下新野**最低消費每人一個套餐**湯底:關東風壽喜燒主餐:日本黑毛和牛A4套餐 180g $328(套餐已包肉、綜合時蔬、飯、蝦滑同甜品。亦可加$15升級至烏冬)個湯底唔係太甜亦唔太咸,肉都有8塊,但我大食唔夠喉🤣總結來說係好味😋而我朋友就叫左日式昆布上湯,職員話係魚湯。但我朋友話淡味😂最後要再加湯吊下味🤣
以排凍凍地,所以約左朋友試下新野

**最低消費每人一個套餐**

湯底:關東風壽喜燒
主餐:日本黑毛和牛A4套餐 180g $328

銅鑼灣壽喜燒🇯🇵本延鍋物🍲有豚肉呀🐷🤩 #跟住肥安去增肥自從唔食🐮之後就無再食過我曾經的最愛❤️ Sukiyaki🍲但聽完朋友推介後就立即嚟試一試了🤭不得不說·從門面開始就比我一種誤以為自己去咗日本嘅餐廳一樣🇯🇵和式嘅裝修+一個特別嘅窗🪟好似龍貓巴士嘅感覺🚌 內裡裝飾都feel到好有心·好精緻🫶🏻從大量嘅小擺設+掛牆裝飾&植物🪴座椅🪑都比我感受到店家嘅用心同熱愛❤️‍🔥🤍極上黑毛和牛A4套餐 180gWagyu Beef A4 Premium Set - Chuck Roll🤍上選日本豚肉套餐 180gPork Premium Set從落單到上菜都唔需要1分鐘😱見到滿滿一個蔬菜籃🥬可唔可以私心建議要埋南瓜🎃🤭好少Sukiyaki會有埋🦐愛蝦滑嘅朋友有口福了😋大大片和牛油脂分布得好平均🤩望落都知道唔係一般貨色😎事關唔食牛·只能說😬我男朋友一直話係靚肉👏🏻唔會太油膩·一個set絕對夠哂飽🙌🏻豚肉睇落已經好吸引🤤邊邊嘅脂肪位食落係爽的😭配上生雞蛋·一定都唔會油膩🤩而且肉質好彈牙 一啲都唔乾柴⋯食吓食吓份量都真係好足🙌🏻建議set可以飯同烏冬都可以order😋日本米大大粒加少少湯·每粒都漲卜卜🧡想
銅鑼灣壽喜燒🇯🇵本延鍋物🍲有豚肉呀🐷🤩 #跟住肥安去增肥

🤍極上黑毛和牛A4套餐 180g
🤍上選日本豚肉套餐 180g
Pork Premium Set

想分享一件好笑嘅嘅事·小店唔大🕋7點左右就full house•而且全部都係有訂座的🤫建議一定要book咗先💮我地一食完就想快啲離座讓比人😬點知出到去影緊門面時 店員衝出嚟話未上甜品🍮🤣🤣🤣
幸好店員無由我地走咗😭因為個抹茶蕨餅好好食😋一啲都唔甜🤍

食完後我地一直話👦🏻👧🏻好食喎🎉真係好好食😋不如下次再嚟🎊可想而知 真係快啲去試啦🧡
2023-03-11
2023-03-02 76 浏览
呢排一入夜就冷💨~~最啱就係食熱辣辣嘅嘢🔥今日去咗平時門口排勁多人既 @panyinhk 食壽喜燒😋極上黑毛和牛係肩胛肉部分,和牛雪花分佈紋理很美,灼一灼入口已經很軟嫩,🥩牛肉味濃較郁,入口即溶,脂香味重,蘸著蛋🥚液吃使和牛更加軟嫩滑。😋😋😋配菜有很多而且全部都特別新鮮 包括紅蘿蔔、金針菇、冬菇、娃娃菜、粟米🌽等 …除了蔬菜之外還有一顆蝦滑 🦐蝦滑上有蟹籽 蝦味很重食落超級彈牙。烏冬吸滿了壽喜燒的湯汁 特別彈牙入味,撈胡麻醬或生蛋都好夾👍🏻豚肉🐷好淋,每塊切得大小相約,肉質軟腍不靭,雖然油份比一般豚肉豐富,卻又不油膩點胡麻醬好夾😋

2023-02-02
  • 特選牛板腱套餐
香港的日式火鍋壽喜燒非常多,唯獨這家讓人唇齒留香🤤—————————🔵店名:【本延鍋物】📍地址:灣仔謝斐道379-389號特麗樓地下6-7號舖————————————————————————🔸美食方面日式涮涮鍋,我們點啦兩個套餐🫕1⃣️極上黑毛和牛A4套餐+關東風壽喜燒湯底2⃣️日本黑毛和牛A4套餐+昆布酸味湯底牛肉🥩:兩款和牛還是有很大的不同的❗️但我們吃的還是津津有味,回味無窮極上黑毛和牛肥瘦分布均勻,在掛上打碎的日本無菌蛋,爽滑酥嫩,入口即化🌟日本黑毛和牛相對來說瘦肉相對較多,蛋吃進口中,口感豐滿,富有韌性🌟3⃣️蝦滑:蝦滑上面還嵌了魚籽,味道鮮美🤩再加上店家特製的焙煎芝麻醬,看著就垂涎欲滴❗️4⃣️蔬菜🥬娃娃菜配壽喜燒一絕,鮮甜的醬油鍋底完全融入到娃娃菜當中,再加上店家給的蘸料日本柚子醋真是色香味俱全❗️5⃣️甜品 抹茶蕨餅 非常的有彈性,很有嚼勁,味道不是特別甜,剛剛好。整個兩個和牛套餐非常的精緻,真是色香味俱全🤤😍店內裝修優美安靜,以白色基調為主,上了一天班到這裡正好放鬆放鬆😌
香港的日式火鍋壽喜燒非常多,唯獨這家讓人唇齒留香🤤
—————————
🔵店名:【本延鍋物】
📍地址:灣仔謝斐道379-389號特麗樓地下6-7號舖
————————————————————————
🔸美食方面
日式涮涮鍋,我們點啦兩個套餐🫕
1⃣️極上黑毛和牛A4套餐+關東風壽喜燒湯底
2⃣️日本黑毛和牛A4套餐+昆布酸味湯底

整個兩個和牛套餐非常的精緻,真是色香味俱全🤤😍
極上黑毛和牛
日本黑毛和牛
2023-02-21
極上黑毛和牛
日本黑毛和牛
2023-02-24 119 浏览
這次去了一家日式涮涮鍋店,店舖位於銅鑼灣謝斐道,環境裝修日式風格☺️。午市時間是關東風壽喜燒套餐,主食有三款肉肉選擇,跟餐配蔬菜、蝦滑、日本雞蛋、日本米飯或稻庭烏冬🙈。-▪︎上選日本白豚肉套餐 HKD$168▪︎極上黑毛A4和牛 HKD$238-每一份是200g的份量,兩款肉肉色澤紅潤,肥瘦均勻紋理分明。白豚肉口感煙韌,帶點油脂挺香口的🤤。和牛是入口即融化的口感,牛味重口感嫰滑🤩。把肉肉放進蛋汁裡,令到肉肉質感滑一點。-這裡是一人一鍋的,壽喜燒湯底味道很香。味道濃郁微甜,不用額外放醬汁味道已足夠☺️。蔬菜吸入湯汁味道更香,所以挺喜歡吃的。-

這次去了一家日式涮涮鍋店,

▪︎上選日本白豚肉套餐 HKD$168
▪︎極上黑毛A4和牛 HKD$238

2023-02-22
午餐
2023-02-23 72 浏览
之前同朋友食過午餐,整體都係幾好食所以就帶咗男朋友去食晚餐。原來晚餐嘅價錢比午餐貴好多,但係食物嘅份量就冇多好多。只是湯底有更多的選擇,個人覺得午餐會比晚餐抵食好多!
2023-02-22 57 浏览
睇中咗呢間餐廳就係壽喜燒同和牛,兩樣嘢都係老公嘅致愛所以就帶咗佢去食💋原來有兩種牛肉一種係黃牛另一種係牛板腱,我哋就各叫了一個套餐。和牛的肉質較嫩同埋油脂均勻,另一款牛肉就老少少🤏🏻但牛味就較重🤪

2023-01-24 156 浏览
與朋友相約食飯,挑選了呢間位於銅鑼灣附近既餐廳。經openrice 訂了1800,當日呢個時段用餐人數不多,可以慢慢享受餐點。先講一下餐廳裝修偏日式簡約風,內部整潔明亮,第一印象非常之好👍🏻餐品方面,選擇唔算多,每人只需係三款湯底與四款肉類之中做選擇。當晚揀左食壽喜燒湯底配極上黑毛和牛,另外再加配多碟梅花肉及蝦滑。先講個黑毛和牛,好大碟,分量完全足夠,淥幾秒之後再配埋個日本雞蛋,真係入口即溶,好味道😋。跟餐既綜合時蔬夠新鮮🥬,吸埋啲湯汁,真係好正。再加支日本啤酒🍺,爽。
與朋友相約食飯,挑選了呢間位於銅鑼灣附近既餐廳。

2023-01-20 126 浏览
又黎到灣仔覓食,今次揀左呢間小清新風格既日式火鍋餐廳。睇落舖面唔大,裝修用左柔和既色調,感受到店主花左好多心思去佈置餐廳入面既每個角落,感覺舒適。*關東風壽喜燒套餐特選牛板腱套餐 (120g) $168日本黑毛和牛A4套餐 (120g) $238*午市主要係供應關東風既壽喜燒套餐,有三款肉類選擇。套餐包括蔬菜拼盤、蝦滑,主食可以揀飯或者烏冬,最後仲有甜品。佢既壽喜燒湯底有濃郁既香氣,牛肉同配料都十分入味。牛板腱既肉質鮮嫩,較有牛味,而A4和牛既雪花分佈平均,口感軟滑,油香豐富。配上壽喜燒必備既生雞蛋,味道好夾。其他食物亦都唔馬虎,精緻既蝦滑爽口彈牙,蔬菜同菇既種類都唔少,份量十足。最後上既一道甜品係抹茶蕨餅,食落煙煙韌韌,味道清新,有消滯既感覺,為呢餐劃上完美既句號。

*關東風壽喜燒套餐
特選牛板腱套餐 (120g) $168