新餐廳位係觀塘工廈!menu好簡單,只係賣湯餃🥟,配自家製湯底,再由食客自己淋落餃子到🥣XD,最特別係「粉紅(紅菜頭)/黃金(南瓜)湯底🎃」,不過清甜嘅豬骨湯味道上會再夾d🤟🏻🤣:-1️⃣「經典口味(雙拼) ($68)」🔸臭臭香荽豚肉餃🐷☘️🔸韭菜蔥頭豚肉餃🐷💚茜控一定要試‼️超重茜味,爆多茜😂,而韭菜個款都ok香,皮厚度適中,餃子大大粒好飽肚~Classic: Coriander dumplings & chives w/ spring onion dumplings-2️⃣「奢華口味(雙拼) ($88)」🔸黑松露芝士豚肉餃🐷🍄🔸大大隻鳳城蝦蝦餃🦐朋友話呢兩款都好食,芝士幾濃,黑松露好香,蝦都幾爽口~Luxurious: Truffle cheese pork dumplings & Shrimp dumplings -🐰💬小結:味道都唔錯,而且姐姐服務幾好,不斷添水,上菜速度幾快,味道未到好大驚喜,不過成套餐具係幾得意🤣,幾igable~
1️⃣「經典口味(雙拼) ($68)」
🔸臭臭香荽豚肉餃🐷☘️
🔸韭菜蔥頭豚肉餃🐷💚
2️⃣「奢華口味(雙拼) ($88)」
🔸黑松露芝士豚肉餃🐷🍄
🔸大大隻鳳城蝦蝦餃🦐
🐰💬小結:
2022-01-01 84 浏览
尋找「金黃大餃子」🥟最近周圍都開多左好多餃子店,啱曬我口味,等我一一去試曬佢啦😋😋😋今次去工廈尋寶,俾呢間特色餃子吸引左過黎睇下👍🏻👍🏻白菜豬肉 拼 韭菜豬肉餃 配讚岐烏冬豬肉湯🍜🥟🥟🥟🥟🥟🥟餃子真係好大隻每一隻要分開兩至三啖先食到湯底都算係幾濃郁👍🏻👍🏻泡菜豚肉 拼 咖喱豚肉餃 配南瓜濃湯🍜🥟🥟🥟🥟🥟🥟特色又唔算話好特色泡菜同咖喱味道唔太出同埋餃子餡太過實餃子皮好薄但好淋南瓜湯底keep到都係好濃郁值得一試👍🏻👍🏻👍🏻小食&飲品明太子雞翼🍗烤雞肉串🍢玫瑰荔枝冷泡茶🥤小食整體都幾好味慢慢傾住計食住小食都好舒服😋
尋找「金黃大餃子」🥟

今次去工廈尋寶,俾呢間特色餃子吸引左過黎睇下👍🏻👍🏻

白菜豬肉 拼 韭菜豬肉餃 配讚岐烏冬豬肉湯🍜

烤雞肉串🍢
玫瑰荔枝冷泡茶🥤
小食整體都幾好味
慢慢傾住計食住小食都好舒服😋
太多人在樓下排隊,我果斷爬上6層樓梯,幸好餐廳外沒人排隊,順利入坐,愛吃餃子的我其實對他們的餃子有點失望,出人意表的,竟是湯品和飲品經典口味 $68🥟 翡翠白菜豚肉餃味道有點偏酸,也不是不能吃的酸,只是怪怪的,而且白菜切得不夠碎,有點失望🥟 韭菜蔥頭豚肉餃水餃很大粒,味道其實是有點普通的,如果韭菜味可以更濃郁就好了🥣 是日濃湯 - 南瓜湯味道有驚喜,濃郁度夠,而且跟水餃原來很合得來🧃 白桃烏龍冷泡茶 $14我最喜歡是這個,茶包裡面有一粒粒白桃,味道清香而且很真,飲完加水還可以有多一次水,濃度仍在

經典口味 $68
🥟 翡翠白菜豚肉餃

🥟 韭菜蔥頭豚肉餃

🥣 是日濃湯 - 南瓜湯
味道有驚喜,濃郁度夠,而且跟水餃原來很合得來

白桃烏龍冷泡茶

🧃 白桃烏龍冷泡茶 $14

2021-12-19
午餐
白桃烏龍冷泡茶
2021-12-24 118 浏览
跟家人去了這店食餃子,叫了椰菜粟米豚肉餃跟白菜豚肉餃加烏冬南瓜湯底,送餐時發現分量幾多,再看餐牌時才知道每款4隻,湯底幾特別,是用小茶壺上的,可以要幾多湯就落幾多,慢慢加,雖然有些貴,勝在有驚喜。
2021-12-22 139 浏览
黃店當然要試下😋😋好少寫食評,好唔好食都係一餐,無乜所謂。最近食過兩次新來呀姐服務好好,特別一讚👍上餐汁檯都有打招呼、好有禮貌但食物就不過不失la,服務無得頂,下次會再黎。
黃店當然要試下😋😋

2021-12-20 85 浏览
是日濃湯係: 紅菜頭蕃茄忌廉湯🍅餃子叫左….🥬白菜豚肉,🌽椰菜肉米豚肉,🧀黑松露芝士豚肉,同埋… 🦐大大隻鳳城蝦蝦餃😋張相係單手揸機,一邊倒一邊影😂😂😂🥟餃子足料結實不在話下,重點係個紅菜頭蕃茄忌廉湯真係好好飲好開胃😋撈完落餃子到食之後成壼飲晒。😋佢地個湯做得好出色,有機會想再試其他湯😋👍🏻白桃烏龍冷泡茶都好好飲😋飲完加水再飲仲好濃味➡️ @papa.dumplings ⬅️
是日濃湯係: 紅菜頭蕃茄忌廉湯🍅

張相係單手揸機,一邊倒一邊影😂😂😂

白桃烏龍冷泡茶都好好飲😋飲完加水再飲仲好濃味

➡️ @papa.dumplings ⬅️
2021-12-20 61 浏览
木金餃子製作所🥟📍 觀塘開源道60號駱駝漆大廈三座6樓E2室⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫咁岩經開觀塘,去左呢間賣晒廣告既餃子店。一入到去, 坐位係幾靚,但唔好坐, 普通打下卡都ok 既。食物質素方面,每粒餃子都好大粒,絕對飽肚,如果驚唔飽,仲可以加$12追加烏冬🍜🍥 不過,個南瓜濃湯就比較清淡。🌟翡翠白菜豚肉餃+ 臭臭香荽豚肉餃 $68 ,呢個較清淡。🌟 韓式泡菜豚肉餃+ 香辣炸菜豚肉餃$78,呢個係幾特別,但食多兩粒就覺得好重口味🥲🌟 黑松露粗薯條🍟$48,呢個最ok!服務態度:一般般,唔比人選擇位置,語氣感覺唔舒服。⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫
木金餃子製作所🥟

📍 觀塘開源道60號駱駝漆大廈三座6樓E2室

🌟翡翠白菜豚肉餃+ 臭臭香荽豚肉餃 $68 ,呢個較清淡。

🌟 黑松露粗薯條🍟$48,呢個最ok!

服務態度:一般般,唔比人選擇位置,語氣感覺唔舒服。

上網search過呢間係黃店,鐘意食餃子既我滿心期待一試去到門口排長龍起碼有8位客人排隊,排左差唔多近15分鐘準備到我既時候,入面個阿姐好惡話要人齊先可以入得未齊要再等😡我話朋友係樓下上緊嚟就到都唔可以入😡到我朋友嚟到再排隊入座總共用左35分鐘😡😡浪費大家時間點解貴店冇寫出嚟人齊先可入座??其次係點解黃店會請講廣東話都講唔正既大陸阿姐服務態度又差而唔係請年輕人手足?講返食物同朋友叫左黑松露芝士+鳳城蝦餃仲有芫茜+韭菜餃黑松露芝士隻味唔係好夾,食唔到點松露味道芝士味淡仲有師傅功力唔夠,全部餃既餡料集中哂餃皮中間睇落好似好大隻,好多餃皮過剩我地都冇食🤢我自己包既水餃仲好食過呢度😅鳳城蝦餃味道唔錯但食到有條攣既唔知咩體毛🤮衞生有待改善!!!😠芫茜同韭菜餃就同一問題餡料太碎,食唔到有豬肉碎反而比較似肉泥冇口感,應該唔係用刀剁碎係用攪拌機🤔😕黑松露粗薯條只係普通炸薯條加黑松露粉冇特別😕炸蠔比較好食但份量好少豬骨湯一試就知道係味精湯食完好口乾南瓜忌廉湯味道濃郁有少少南瓜絲,如果忌廉味再重d更好味一碗水餃可選兩款共8隻,最平$68最貴$88+$12有烏冬亦有其他小食同花茶及日本罐裝飲品可以加配老實講
上網search過呢間係黃店,鐘意食餃子既我滿心期待一試

點解貴店冇寫出嚟人齊先可入座??

講返食物
同朋友叫左黑松露芝士+鳳城蝦餃
仲有芫茜+韭菜餃

黑松露芝士隻味唔係好夾,食唔到點松露味道芝士味淡

黑松露粗薯條只係普通炸薯條加黑松露粉冇特別😕

炸蠔比較好食但份量好少

豬骨湯一試就知道係味精湯食完好口乾

南瓜忌廉湯味道濃郁有少少南瓜絲,如果忌廉味再重d更好味

一碗水餃可選兩款共8隻,最平$68最貴$88
+$12有烏冬

亦有其他小食同花茶及日本罐裝飲品可以加配

老實講一碗8粒餃份量細真系唔夠飽完全唔值呢個價錢,10粒既話會更好
同埋餃子唔跟任何粉麵價錢略貴😕
寧願去其他小店食都飽過呢度

雖然系冇收加一,但性價比低,食物水準好一般,服務態度又差,黃店嚟講好失望唔會再有下次🤢🤢🤢

唔知咩原因自稱黃店😅
上網搵唔到相關符合有幾黃😅黃店有待認證,只係知4樓Call Me Chef系同一老闆🤔🤔🤔

如果因為黃絲錢好賺而拎黃店做光環搵錢,我一定會share出去黃圈😡
  • 玫瑰荔枝冷泡茶
2021-12-18 87 浏览
我都係經過,想食少少野就入左去,從未食過咁難食餃子,無味,食落去霉霉地,8隻,我食左5隻,本身我是腸胃敏感食食下都唔敢食,咁難食我都係第一次,加左汽水,找數80蚊一d都唔值,無下次
2021-12-10 104 浏览
中午時分人在官塘突然想食餃子,上openrice 搜查發現木金在附近。睇相看到橙黃色南瓜湯配自家製餃子,好吸引決定一試。店舖細細只有幾張細枱,疫情關係放埋膠圍板肥胖點都會撞到手肘。餐牌有多款餃子任你選擇,當然價錢唔同啦。我叫了翡翠白菜豚肉水餃和臭臭香荽豚肉水餃配南瓜濃湯底。本人較喜歡加了芫荽的餃子,啖啖香味。水餃一碗有4隻。可加$12烏冬。以為齋叫餃子唔夠飽,你錯了。每隻餃子都好大隻,飲埋個濃度適中的南瓜湯,飽晒。南瓜湯是用金色特色茶壺盛載,打卡必選。補$14叫了個白桃烏龍冷泡茶,好香白桃味。齋沖泡一次太浪費了,所以我成樽帶走回家再沖。
2021-12-09 78 浏览
▪️佢地個場都算full,我地當日星期五6點幾去到要排一陣隊先入到座▪️佢地最signature嘅地方緊係佢地會用個金色湯壺送上好colorful嘅湯底😍之前見到佢哋嘅湯底顏色好鮮艷已經覺得好吸引,加上仲有個木金湯壺,啱哂打卡💯▪️佢哋嘅餃子分咗三大類-經典口味($68)、特色口味($78)、奢華口味($88),每類任選兩款每款四粒餃子,一碗總共有八粒🥟▪️另外仲可以加$12加配烏冬,不過食完發現佢地嘅餃子每隻都好大粒,女仔食嘅話唔加烏冬都夠飽▪️如果好似我咁鍾意用多啲湯浸住啲餃子同烏冬嘅,可以叫佢哋額外再加湯,咁就唔使驚食到後面啲面會乾爭爭🍅紅菜頭蕃茄忌廉濃湯之前見佢地嘅湯底都係金黃色嘅南瓜湯,今次竟然係深粉紅色勁有少女心嘅紅菜頭蕃茄湯😍湯底非常濃稠,而且可以飲到啖啖蕃茄同紅菜頭蓉,非常真材實料,湯底帶微酸同埋紅菜頭淡淡嘅甜味🥰除左濃湯仲可以揀返豚骨湯,味道相對會清返啲經典口味 $68🥟韭菜蔥頭豚肉餃佢地嘅餃子皮薄,而且肉餡非常大粒,成粒餃子脹卜卜豚肉肥瘦適中,韮菜同蔥嘅比例好多,食完成個口都會有韮菜味🤣🥟椰菜粟米豚肉餃 兩款相比之下我更鍾意食呢款,濃湯配上比較清淡口味嘅餃子好似爽啲粟米大大粒

🍅紅菜頭蕃茄忌廉濃湯
除左濃湯仲可以揀返豚骨湯,味道相對會清返啲

經典口味 $68
🥟韭菜蔥頭豚肉餃
佢地嘅餃子皮薄,而且肉餡非常大粒,成粒餃子脹卜卜
豚肉肥瘦適中,韮菜同蔥嘅比例好多,食完成個口都會有韮菜味🤣

🥟椰菜粟米豚肉餃
粟米大大粒而且夠甜,同椰菜一樣兩樣都好爽脆

🍗無骨明太子雞翼(3隻)$38
雞翼係熱辣辣新鮮炸好好,明太子大大粒帶微辣,雞肉非常嫩滑,可以試下!

☕️白桃烏龍茶冷泡茶 $14
烏龍茶非常濃,另外帶有淡淡白桃味

佢地嘅餃子都係每日新鮮製作,而且口味上都有唔少新配搭,加上佢地嘅餃子配上西式勁colourful嘅湯底好特別,整體我覺得值得一試👍
2021-12-09 59 浏览
最近觀塘新開餃子店,終於有機會去試,餐廳以木系餐桌為主,環境唔大,坐落比較逼夾,假日去到唔洗等位,反而樓下等lift上去仲耐,餃子方面幾足料大大粒,包得幾靚,食落口感紮實~8隻🥟都夠飽,特別欣賞啲湯同埋餃子係分開,唔會浸到啲餃子淋晒。但部份店員服務態度認真麻麻,見到店員以命令方式叫其他客人入座,叫左飲品又就甘掉落黎😅令人感覺好差。1️⃣經典口味 $68 兩款🥟各四隻揀左豚骨湯配特色甜豉油,豚骨湯飲落清清地唔會好咸,味道同餃子好夾,推薦。🥟韭菜蔥頭豚肉餃依款韭菜豚肉餃包得幾飽滿,食落皮薄好足料,可惜有其中一隻🥟皮爛咗,另配甜豉油多一款食法,又帶出🥟既鮮味,唔錯。🥟臭臭香荽豚肉餃依款香荽豚肉餃食落芫荽味好重,菜肉比例幾平均,推薦。2️⃣特色口味 $78 兩款🥟各四隻配是日濃湯~紅菜頭蕃茄忌廉湯,忌廉湯飲落較重蕃茄味酸酸地都幾開胃,但係紅菜頭味道就唔算好濃,湯底較稠身飲落有啲起沙feel加埋🥟食到最後有啲飽滯。🥟韓式泡菜豚肉餃依款韓式泡菜餃食落有少少泡菜味,泡菜已攪碎混合🐷食落無乜口感,覺得依款口味係四款🥟最麻麻。🥟香辣榨菜豚肉餃依款香辣榨茶豚肉餃食落微辣比較淋身,但又唔算好香榨菜味🐷味較多。3️⃣日式

1️⃣經典口味 $68 兩款🥟各四隻

🥟韭菜蔥頭豚肉餃

🥟臭臭香荽豚肉餃
依款香荽豚肉餃食落芫荽味好重,菜肉比例幾平均,推薦。

2️⃣特色口味 $78 兩款🥟各四隻

🥟韓式泡菜豚肉餃

🥟香辣榨菜豚肉餃

3️⃣日式吉列炸蠔 $38
依款吉列炸蠔食落炸皮好香脆唔厚,新鮮炸起熱辣辣,但蠔既Size唔算大,配柚子蛋黃醬食落唔油膩,整體唔錯。

4️⃣玫瑰荔枝冷泡茶 $14
依款冷泡茶飲落茶味幾濃,比較重玫瑰味,而荔枝味就太突出。

整體覺得經典口味🥟比特色口味🥟好,湯底方面就豚骨湯比較夾🥟而服務態度就要改善一下。

PS:免加一💛
2021-12-08 143 浏览
見到觀塘開咗間新嘅餃子店 weekend 同朋友出嚟呢度食lunch我地叫左兩份餃子加udon我食韭菜豬肉餃 朋友食白菜豬肉餃兩個都係配豬骨湯底連豉油餃子好大粒 皮係適中 d料係多 但全部都係肥膏🙄 咬開嚟睇全部都係白色肥膏 無乜肉 超劣豬骨湯超重味精 唔好飲的 食完碗嘢 全日都勁口渴應該一個set with 一個豉油 但佢剩係跟左一份俾我地 店員亦都冇乜禮貌好似未瞓醒咁我哋仲叫咗一份明太子雞翼 係我食過最難食㗎🥲佢連最簡單嘅調味都冇😂 咬落去淨係覺得好油 無味 食雞翼食著呢d 真係浪費卡路里quota咁樣買單就$200 超垃圾仲有佢店內個speaker超差 啲聲勁劣都唔係問題 問題係唔知做乜 要開到勁大聲Lift口都聽到佢播緊歌 喺入邊就嘈到你頭痛
見到觀塘開咗間新嘅餃子店

咁樣買單就$200 超垃圾
仲有佢店內個speaker超差 啲聲勁劣
都唔係問題 問題係唔知做乜 要開到勁大聲
Lift口都聽到佢播緊歌 喺入邊就嘈到你頭痛

$68 8隻 每款4隻 烏冬+$12叫左炒翡翠白菜豚肉餃同椰菜粟米豚肉餃🥟配是日濃湯:紅菜頭蕃茄忌廉湯🥣💕餃子size偏大☺️每啖都足料嘅😝味道不過不失🤔濃湯嘅紅菜頭清甜,配蕃茄微酸,味道好開胃👅可以飲埋湯,唔會好膩☺️個人認為加埋烏冬會飽啲🥰提提呢度只收現金,記住帶定cash啊🙆🏻‍♀️整體美味程度:👅👅👅/5CP值:⭐️⭐️/5📍木金餃子製作所觀塘開源道60號駱駝漆大廈三座6樓E2室
$68 8隻 每款4隻 烏冬+$12
叫左炒翡翠白菜豚肉餃同椰菜粟米豚肉餃🥟
配是日濃湯:紅菜頭蕃茄忌廉湯🥣💕

餃子size偏大☺️每啖都足料嘅😝味道不過不失🤔
個人認為加埋烏冬會飽啲🥰
提提呢度只收現金,記住帶定cash啊🙆🏻‍♀️

整體美味程度:👅👅👅/5
CP值:⭐️⭐️/5

📍木金餃子製作所
觀塘開源道60號駱駝漆大廈三座6樓E2室
食物方面:淨賣餃子但連呢樣野都做得唔好😅😅😅超級普通 性格比極低 完全冇一試嘅價值之於啲湯個味係ok嘅 不過完全就冇紅菜頭味/服務方面:佢地得兩個服務員 一個男一個女 女個個樣啲眼神同講野語氣都比較串-見遲過我入嚟嘅幾枱啲野食到嚟咗就追吓單 佢攞住疊單過嚟話可能唔見咗 吓 單都可以唔見 點做野 重新落過 所以等野食時間係人地嘅兩倍 仲要一句唔好意思都冇-另外佢地送餐俾隔離枱嘅時候成個手踭撞咗埋嚟 唔好意思啊sorry啊 乜都冇句😅😅😅/環境方面:間鋪都幾細吓 啲枱擺得好埋好狹窄 同隔離唔識嘅人係會手踭掂手踭 走廊位都幾逼下 佢地每次送餐嘅時候都被high到背脊/overall真係唔建議嚟 namaste!
食物方面:
重新落過 所以等野食時間係人地嘅兩倍
仲要一句唔好意思都冇
環境方面:
佢地每次送餐嘅時候都被high到背脊
overall真係唔建議嚟 namaste!
椰菜玉米膠配紅菜頭忌廉濃湯