2020-11-24 216 浏览
呢間絕對係數一數二高質量茶飲店原因係茶底飲得出用料唔馬虎 每一啖都飲到淡淡嘅茶香😙😙又唔會話泡好耐所以澀雖然知道呢間奶蓋茶都受歡迎 但以我了解唔係賣芝士奶蓋 所以興趣不大 試下水果茶比較實際😛😛📌鳳梨綠茶 一開始我都俾價錢嚇親 但上枱之後發現其他幾大杯🤣🤣 最初仲有擔心無得調節冰&甜度 會唔會甜到唔想飲但最後覺得呢個配方啱啱好😌😌 同埋用料真係有誠意就算我飲晒啲茶 我都仲有唔少 差唔多佔成個杯底嘅新鮮菠蘿肉🍍🍍可以食 所以飲完一杯真係幾滿足😌😌雖然係咁 但價錢真係偏貴 唔適合成日幫襯😅
呢間絕對係數一數二高質量茶飲店
雖然係咁 但價錢真係偏貴 唔適合成日幫襯😅
鳳梨綠茶
鳳梨綠茶
2020-11-16 151 浏览
係南豐紗廠行咗成個下晝 行到有啲攰 就入咗呢間舖頭貪佢有嘢飲 有甜品 又有少少鹹食裝修上行Chill嘅路線 好適合下午茶抖一抖叫咗杯藍伯爵奶茶(微冰少糖)茶味好香 味道上唔會好死甜 甜度啱啱好再嗌咗一件焙茶芝士蛋糕🍰份量比我想像中細 係正正方方一件雖然芝士味好重好濃 但焙茶味就真係欠奉🙈如果想食茶味好濃嘅cake 咁呢件就差緊啲啦🙈🙈鹹點方面嗌咗地瓜球🍠🍠28蚊有8粒 份量算係幾多 地瓜味係好重嘅 但就真係同台灣嘅無得比🙈質地上太煙韌 好似食緊一粒實心嘅麻薯咁😂😂不過重要嘅係💛💛 所以都冇所謂啦💛
係南豐紗廠行咗成個下晝
行到有啲攰 就入咗呢間舖頭
貪佢有嘢飲 有甜品 又有少少鹹食
裝修上行Chill嘅路線 好適合下午茶抖一抖
叫咗杯藍伯爵奶茶(微冰少糖)
茶味好香 味道上唔會好死甜 甜度啱啱好
地瓜味係好重嘅 但就真係同台灣嘅無得比🙈
質地上太煙韌 好似食緊一粒實心嘅麻薯咁😂😂
不過重要嘅係💛💛 所以都冇所謂啦💛
2020-10-20 251 浏览
泰戈爾冰茶 hkd$44用蜜漬青檸+新鮮檸檬混合伯爵茶而成既夏日特飲不得不讚佢地蜜漬係做得幾好,充份凸顯出青檸與別不同又獨特既檸檬酸香,夠酸甜.伯爵茶底係成杯飲品既aftertaste,先經歷過酸甜既味道後,伯爵茶既彿手甘香先慢慢溢出.本身第一啖真係有少少比佢既甜度嚇親,如果唔係受得好甜既最好要點少甜.法式蘋果撻 hkd$38即叫即製,剛出爐既蘋果批帶陣陣牛油既酥香及香甜既蘋果醬味.外層果撻酥皮唔會過油膩.蘋果撻蓉帶青蘋味清新既酸香以及紅蘋果既香甜.蘋果撻外層配皮比較平簿而內裏缺少了真蘋果肉,減低了整體口感及層次感.
泰戈爾冰茶 hkd$44
用蜜漬青檸+新鮮檸檬混合伯爵茶而成既夏日特飲

法式蘋果撻 hkd$38
即叫即製,剛出爐既蘋果批帶陣陣牛油既酥香及香甜既蘋果醬味.
外層果撻酥皮唔會過油膩.
蘋果撻蓉帶青蘋味清新既酸香以及紅蘋果既香甜.

2020-10-11 279 浏览
👭🏻第一次嚟到荃灣既南豐紗廠 商場好有特色隨處都係打卡位 行到攰攰地就去咗呢間茶店😁-奶霜烏龍茶 茶味濃香而不澀算係少數茶飲店中出色嘅茶底👍🏻加埋甜甜既奶霜 整杯茶更加有層次感 不過店員推介我哋加嘅黑糖珍珠 就有少少畫蛇添足嘅感覺烏龍茶加奶蓋已經好好飲 再加珍珠就有啲膩🤫-疫情下冇得去旅行 最掛住就係台灣嘅地瓜球估唔到呢度竟然有得食不過味道始終有啲差距 番薯味雖然濃但內餡太過厚實 欠缺空氣感🤔一份有八粒 當係普通嘅小食 性價比都可以-餐廳裝修都幾靚 環境亦都唔會太嘈坐低做吓自己野 或者同朋友傾計飲下茶都唔錯🙈整體都推介 鍾意奶蓋茶嘅朋友可以去試吓🤤好味評分😋:4.5/5🌟🌟抵食指數🤑:4 /5 🌟🌟餐廳環境 🤪:5/5🌟🌟
👭🏻

好味評分😋:4.5/5🌟🌟
抵食指數🤑:4 /5 🌟🌟
餐廳環境 🤪:5/5🌟🌟
1K
在南豐紗廠逛完一輪,想買杯飲品,就來到木衛二鑄茶所,之前在銅鑼灣分店試過茶飲類,覺得不錯!接近晚飯時間,不想自己一個飲一大杯飲品,就跟老公share。由於他不喝含奶類的飲品,他就從「手作鮮果飲系列」中揀選了西瓜汽泡飲。飲品的賣相和顏色都幾靚!!店員提醒要搞勻才喝,所以幫飲品拍照後就搞勻來喝啊~~~喝一口,味道太過甜了就只喝到糖漿的味道,不太嚐得到西瓜味!!雖然藥水味的感覺不算好重,但一直喝都只感到一陣死甜味.....  幸好飲品夠汽,能略略減輕那份甜~~ 飲完整杯飲品後,試試那些西瓜肉,西瓜味淡而無味,質感又稔,西瓜肉只吸收了那些糖漿味!到底是因為「鮮果」不夠鮮還是這樣的配搭不適合呢?只覺得用$49去買這杯飲品是完全不值!!!就算再光顧,還是穩打穩紮的選茶飲類好了~~~
西瓜汽泡飲

就算再光顧,還是穩打穩紮的選茶飲類好了~~~
2020-09-19
3 分钟 (外卖自取)
2020-09-18 259 浏览
南豐紗廠自開放後,即成為「文青」新去處,今天朋友遠道而來,自然帶她前往朝拜這「文青聖地」。每次經過木衛二鑄茶所,都人潮鼎盛,今天閒日總算閒靜一點。特意來到此處,並非其主打的茶類飲品,而是早前推出的「星球系列」甜品。可惜,星球甜品是限定款式,已無機會品嚐。即使如此,店員還是落力推薦其他甜品。眼見紅莓味甜點與黑莓熱情果甜點賣相精緻,便跟朋友一起share品嚐。紅莓甜品外形像一座山,被裊裊的雲(白朱古力)包圍着,山頂被旭日照射,沾上一塊金箔。嬌艷的紅色jelly外層真的讓人垂涎欲滴,內裏口感豐富,有紅莓果醬,慕絲與忌廉,以及山腳如草地般的蛋糕。味道酸酸甜甜的,不錯!藍莓熱情果甜品呈四方體,擺設了精巧的羽毛白朱古力,及灑滿了金箔,帶高級感!但是,入口真的不得不提醒,極之酸!!!慕絲質感的甜點分明地傳來兩種味道,紫藍色的為藍莓,蛋黃的為熱情果。本來藍莓已是酸酸的,熱情果可謂極之極之酸!喜歡酸的朋友可嚐嚐😜

2020-09-18
2020-09-13 213 浏览
今日同女朋友第一次去荃灣嘅南豐紗廠,行咗成日見到好多超得意嘅狗狗XD點知,去到食飯時間,間間餐廳都排晒長龍,見到呢間野啲飲品好似幾特別咁,係店員嘅殷勤招呼,決定即管一試。我哋就係揀咗上圖中間嗰杯奶霜法芙娜,即以VALRHONA 名廠朱古力製作嘅特飲,入口有非常濃郁嘅朱古力味加上恰到好處嘅茶味,可以話係天作之合。雖然呢杯野價格唔算平,但無論係外表定係味道都係獨一無二,我哋一致認為物有所值。希望將來有機會再試吓佢嘅其他飲品選擇。

• 奶霜法芙娜
2020-08-03 1849 浏览
是一個不用上班的下午,雖然是有點爾,但天氣沒有之前一星期的燠熱難耐,感覺舒服多了。打著傘的我為了一個即將結束的活動而來,平日午後,「南豐紗廠」內遊人不多,在裡面閒逛,挺寫意的。這地方偌大的活化古蹟內到處都是特色小店,足以讓人駐足細看,流連半天。逛得累了,這兒也有不少咖啡店、茶飲店可供小歇,休息一番。「木衛二鑄茶所」是這兒的一間台灣茶飲店,這天獨個兒前來的我,閒逛過後,就在這寧靜的空間裡小歇片刻,稍事休息,放空自己。改了一個漂亮名字的「鮮橙琥珀冰碧湖」($49)其實是橙汁與蜜糖茉莉綠茶的混合體,價錢雖不便宜,但大大的一杯,茶味混和了橙味,雖不能減糖,攪勻後都不算太甜,仍能解渴生津。這天不想吃甜食,就在店中只得兩款的輕怡鹹點中揀了「迷你菠菜三文魚檸檬酥皮卷」($29/2件)做輕食。兩件酥皮卷小小的,可充飢,但不能飽肚,勝在即叫即烘,熱燙香脆,三文魚與菠菜早已在酥皮內混成一體,檸檬味雖不夠突出,可不是大問題。在舒服閒適的環境中放空片刻,暫時忘記所有煩惱,讓心靈得到一刻的釋放,感覺,真好!
2020-08-01 360 浏览
而家星期六真係冇乜地方去晏晝又熱又焗加上疫情關係又唔敢周圍走呢個星期六就難得嚟到南豐紗廠行吓好彩又唔係好多人特登嚟到木衛二度坐下場內冇乜客咁就啱啦可以食得安心啲、坐得耐啲係我最愛嘅奶霜藍伯爵走甜木衛衣嘅茶味真係冇得輸除咗藍伯爵 其實其他茶底都好好飲今日因為晏晝食得唔係太滿足所以加咗珍珠西瓜冰飲就麻麻哋個甜味有少少奇怪有少少似藥水味個蛋糕個賣相幾好但入面就都幾酸如果唔食得酸嘅話 真係唔好隨便嗌個地瓜球好好食不過就都幾貴$28得八粒好彩其實都只係下午茶嚟想食飽就真係難啲
而家星期六真係冇乜地方去
晏晝又熱又焗
加上疫情關係又唔敢周圍走
呢個星期六就難得嚟到南豐紗廠行吓
好彩又唔係好多人

特登嚟到木衛二度坐下
場內冇乜客
咁就啱啦
可以食得安心啲、坐得耐啲

奶樽藍伯爵加珍珠、西瓜冰飲

地瓜球
奶霜藍伯爵、西瓜冰飲
  • 奶霜藍伯爵
2020-07-25 266 浏览
·呢杯飲品有d貴...其實就係天仁茗茶嘅鮮橙綠茶而且冇得揀甜度...好甜☹️唔好飲 :<不過舖頭環境唔錯係南豐紗廠行到攰,可以買杯野飲坐下😙·鮮橙琥珀冰碧湖 $49———不專業評分💯食物指數🍴: 💛💛🤍🤍🤍環境指數⛱: 💛💛💛💛🤍抵食指數🤑: 💛💛🤍🤍🤍推薦指數👾: 💛💛💛🤍🤍———📍木衛二鑄茶所 (荃灣)荃灣白田壩街45號南豐紗廠1樓118號舖@europa.tea.hk———#ewhk荃灣 #ewhk銅鑼灣 #ewhk黃店 #ewhk掃街 #ewhk手搖 #黃色經濟圈
呢杯飲品有d貴...
其實就係天仁茗茶嘅鮮橙綠茶
而且冇得揀甜度...好甜☹️
唔好飲 :<
不過舖頭環境唔錯
係南豐紗廠行到攰,可以買杯野飲坐下😙
鮮橙琥珀冰碧湖 $49
不專業評分💯
食物指數🍴: 💛💛🤍🤍🤍
環境指數⛱: 💛💛💛💛🤍
抵食指數🤑: 💛💛🤍🤍🤍
推薦指數👾: 💛💛💛🤍🤍
———
📍木衛二鑄茶所 (荃灣)
荃灣白田壩街45號南豐紗廠1樓118號舖
@europa.tea.hk
2020-07-16 251 浏览
星期六下午在荃灣DPARK做完事,順便去文青熱點南豐紗廠打個卡!紗廠地點不太就腳,炎熱天氣下行十多分鐘先去到,行到一身大汗,到埗馬上要搵間餐廳抖抖,飲杯野解渴。上到一樓這間自助的台灣茶飲店,之前在銅鑼灣分店喝過但只可外賣。飲品選擇十分多,我們試了泰戈爾冰茶($44), 是新鮮的蜜漬檸檬同青檸調製而成的伯爵茶,不能選甜度,起初飲好甜,問店員先知要攪勻先飲,味道頗清新,不錯。另外叫了奶霜烏香加蜜香珍珠($45), 奶蓋好正,creamy得來又不會膩,同個茶好match, 珍珠夠煙韌份量又多,叫了微甜所以不太甜, 好飲這裏環境挺舒適,一杯台飲價錢可以享受YouTuber自彈自唱的live music,非常chill!

2020-07-10 213 浏览
🔸泰戈爾冰茶 $44🔸藍伯爵鮮奶 $34-夏日炎炎,拍拖活動最好揀返室內活動啊,同男朋友行南豐紗廠,行到見攰攰地又未夠鐘食飯,就決定喺依間茶飲店飲杯嘢、歇一歇。見到伯爵茶就心心眼嘅我,見到夏日特飲有藍伯爵(即係Lady Grey),馬上落單叫嚟試吓!😍 泰戈爾冰茶嘅茶底就係藍伯爵茶沖成嘅氣泡飲,再加蜜漬鮮檸、青檸,成件事係非常清新消暑!而男朋友叫咗藍伯爵鮮奶,可能因為叫咗少甜所以茶同奶味都唔太突出。
🔸泰戈爾冰茶 $44
🔸藍伯爵鮮奶 $34

2020-07-10 111 浏览
同友人行下南豐紗廠,攰攰地搵個地方坐下吹下水,經過呢間台式飲品店,良心店一於坐下,因為假日多人,先付款後入內堂,保證消費者有位坐。餐廳裝橫簡約柔和,懸掛的月亮燈十分搶眼,牆上的畫都是以香港景物為主,富有文化色彩。 本身想試沙冰及金星甜品但冇貨,只好轉其他。 珍珠奶茶,$34,好大杯,奶茶入口順滑,要了微糖唔太甜,不過茶味太淡,珍珠煙韌香甜呢。 黑加侖子慕絲白朱古力蛋糕,$58,酒紅色配上小型的馬卡龍作點綴,賣相吸引,蛋糕口感幼滑,但唔似黑加侖子味,酸酸的味道唔太甜呢。 木衛二藍伯爵蛋糕配奶霜及珍珠,$52。 大約等10-15分鐘,呢個組合幾有特色,藍伯爵蛋糕微熱有茶香味,配上奶霜更添一份香甜,再伴珍珠就似珍珠奶茶嘅味。 優閒的一日,支持小店。
本身想試沙冰及金星甜品但冇貨,只好轉其他。
珍珠奶茶
黑加侖子慕絲白朱古力蛋糕
木衛二藍伯爵蛋糕配奶霜及珍珠
木衛二藍伯爵蛋糕配奶霜及珍珠,$52。
優閒的一日,支持小店。
2020-06-29 223 浏览
消暑茶飲夏日炎炎,要搵有冷氣又可以帶狗嘅地方抖抖有啲難道好彩屋企附近嘅南豐紗廠可以帶狗進入🐶呢度簡直係狗狗天堂,入到去有好多主人同狗狗影緊相,隻隻狗狗都好開心🥳由於已經食左lunch, 所以只想搵野飲 🥤 之前係youtube睇到介紹木衛二鑄茶所,於是就試試啦Order左兩杯野飲金鑽鳳梨綠茶 $49價錢有點偏貴😔呢杯無得選擇甜度,飲落都唔係好甜,茶味有啲清淡,但就有好多鳳梨肉🍍😍 消暑一流蜜糖冰觀音 $32呢杯係蜜糖系列之一,除左鐵觀音,仲有錫蘭紅茶同碧湖綠茶呢杯我就選擇左少糖,加左蜜糖,提升左杯茶飲嘅香味,而鐵觀音茶味又無太搶,同蜜糖好夾👍🏻👍🏻
消暑茶飲

夏日炎炎,要搵有冷氣又可以帶狗嘅地方抖抖有啲難道

好彩屋企附近嘅南豐紗廠可以帶狗進入🐶

由於已經食左lunch, 所以只想搵野飲 🥤
之前係youtube睇到介紹木衛二鑄茶所,於是就試試啦

Order左兩杯野飲
金鑽鳳梨綠茶 $49
價錢有點偏貴😔

蜜糖冰觀音 $32
呢杯係蜜糖系列之一,除左鐵觀音,仲有錫蘭紅茶同碧湖綠茶
2020-06-29
依家南豐紗廠啲舖頭嘅種類同數量比起一開個時都多左好多,好似新界版嘅PMQ,而且仲有個展覽廳比人睇下南豐紗廠嘅歷史,都幾有趣!行到攰仲有唔同嘅餐廳或者coffee shop 比人坐低飲下野,今次就入左依間茶飲店試下,舖頭定時仲會邀請人去自彈自唱嫁,感覺好休閒🎼**********<泰戈爾冰茶> $44叫左杯期間限定嘅特調飲品,聽個名完全唔知道係咩黎,原來係蜜漬鮮檸加青檸加藍伯爵茶氣泡飲!飲落感覺就似係帶少少氣嘅檸檬茶,茶底嘅伯爵茶味都幾出,咁樣配搭都幾新鮮,酸酸甜甜好解渴💦

**********
<泰戈爾冰茶> $44
泰戈爾冰茶
$44 (其他)
泰戈爾冰茶