搬咗屋就四周圍搵野食,行過朗屏橋底先知元朗都有間木玥巷。落地玻璃嘅設計感覺好開陽,行入去仲好夠冷氣,今個Lunch就一於係到解決☺️紅 燒 牛 肉 麵 ($72)厚切牛𦟌炆到軟腍入味唔黐牙,仲有少少筋位增加口感!湯底牛味濃但唔油膩,微甘之餘亦帶有微微嘅藥膳香,台灣麵底彈牙,落埋另上嘅酸菜整體風味更加升華🤩香 葉 蕃 茄 肉 碎 炒 飯 ($82)珍珠飯炒得乾身唔油膩,仲有大量嘅香葉同肉碎,撈埋表面嘅太陽蛋汁,我覺得比起泰國嘅金不換肉碎飯更出色!蜂 蜜 冰 烤 地 瓜 ($48)地瓜雪到冰心真係消暑透心涼❄四邊烤到半溶口感入口即化,表面仲淋上清甜嘅蜂蜜,呢個甜品好有驚喜!台 灣 手 搖 焦 糖 咖 啡 ($28)冰凍嘅手搖咖啡body平均,飲落順滑奶味偏濃,甜度亦剛剛好👍🏻木 玥 招 牌 水 果 茶 ($32)大大杯嘅水果茶一上枱都嚇一嚇😂入面有唔同嘅柑橘類水果,超refreshing 😎
搬咗屋就四周圍搵野食,
行過朗屏橋底先知元朗都有間木玥巷。
落地玻璃嘅設計感覺好開陽,
行入去仲好夠冷氣,
今個Lunch就一於係到解決☺️
紅燒牛肉麵

紅 燒 牛 肉 麵 ($72)
厚切牛𦟌炆到軟腍入味唔黐牙,
仲有少少筋位增加口感!
湯底牛味濃但唔油膩,
微甘之餘亦帶有微微嘅藥膳香,
台灣麵底彈牙,
落埋另上嘅酸菜整體風味更加升華🤩
香葉蕃茄肉碎炒飯

香 葉 蕃 茄 肉 碎 炒 飯 ($82)
珍珠飯炒得乾身唔油膩,
仲有大量嘅香葉同肉碎,
撈埋表面嘅太陽蛋汁,
我覺得比起泰國嘅金不換肉碎飯更出色!
蜂蜜冰烤地瓜

蜂 蜜 冰 烤 地 瓜 ($48)
地瓜雪到冰心真係消暑透心涼❄
四邊烤到半溶口感入口即化,
表面仲淋上清甜嘅蜂蜜,
呢個甜品好有驚喜!
台灣手搖焦糖咖啡

台 灣 手 搖 焦 糖 咖 啡 ($28)
冰凍嘅手搖咖啡body平均,
飲落順滑奶味偏濃,
甜度亦剛剛好👍🏻
木玥招牌水果茶

木 玥 招 牌 水 果 茶 ($32)
大大杯嘅水果茶一上枱都嚇一嚇😂
入面有唔同嘅柑橘類水果,
超refreshing 😎
紅燒牛肉麵
香葉蕃茄肉碎炒飯
蜂蜜冰烤地瓜
台灣手搖焦糖咖啡
木玥招牌水果茶
2022-07-21 69 浏览
好耐無食台灣菜🇹🇼 今晚就同阿媽嚟呢度食~ 見到menu多咗好多新品,一於試下。🔸琥珀合桃 先食個前菜,甜甜地唔會太硬,健康又好食。🔸桂花梨黑醋骨 $90肉質半肥瘦,好入味,濃而不膩。真係啖啖肉,難怪係餐廳推介之一。🔸樹子炒水蓮 $76平日唔鍾意食菜,但試咗呢個水蓮有驚喜。口感好爽脆,食到chop chop聲,味道鮮甜,而樹子就再加強鮮味。🔸木玥招牌紅燒牛肉麵 $98有兩大塊牛展、一舊牛筋、兩三片肥牛、紅白蘿蔔各一,同埋一舊豆干,份量十足,可以兩個人share。其中牛展非常高質,肉質嫩鮮嫩好咬,帶少少黏嘅口感,厚身大塊。麵質彈牙帶嚼勁,推薦💯🔸木玥招牌水果茶 $42有西柚、熱情果、西瓜、雪梨,超級大杯。夏日炎炎好消暑~🔸金莎宇治抹茶奶泡 $34賣相一流,厚厚嘅cream綿密柔軟,金莎好咬又甜,抹茶味香濃🫶🏻去到晚市時段開始好full,好彩我地早到~

🔸琥珀合桃
先食個前菜,甜甜地唔會太硬,健康又好食。

🔸桂花梨黑醋骨 $90

🔸樹子炒水蓮 $76

🔸木玥招牌紅燒牛肉麵 $98

🔸木玥招牌水果茶 $42
有西柚、熱情果、西瓜、雪梨,超級大杯。夏日炎炎好消暑~

🔸金莎宇治抹茶奶泡 $34

去到晚市時段開始好full,好彩我地早到~
2022-07-19 84 浏览
位於朗屏橋底既木玥巷想食好耐,舖頭唔算大, 但都係是正乾淨。 最想飲既係佢個earl grey sparkling ($36),有氣伯爵茶,個樽仔好似酒樽好得意,一飲係感覺到清香既茶味, 有氣既茶幾新鮮。 夜晚既價錢就略貴, 但係都反映到係食物質素到。叫左個小食,食住等主菜上-蜂蜜冰烤地瓜($48)凍番薯夏天熱到咁好岩食。 蟹肉金絲炒新竹米粉 ($98)睇落份量唔太多, 但係兩個人食又岩岩好,米粉唔會炒得太乾, 而且都食到香口既蟹肉絲同瑤柱絲😋 桂花梨黑醋骨($90)中意食酸酸甜甜既就要叫呢個黎食,好似糖醋骨, 用黑醋煮到肉好入味,肉質軟,會一舊接一舊咁食, 係個份量可以再多啲。 芒果寒天多多($34)就一般既甜味, 芒果味唔算好出,但係就夠清新。

夜晚既價錢就略貴, 但係都反映到係食物質素到。
叫左個小食,食住等主菜上-蜂蜜冰烤地瓜($48)
凍番薯夏天熱到咁好岩食。

蟹肉金絲炒新竹米粉 ($98)
睇落份量唔太多, 但係兩個人食又岩岩好,
米粉唔會炒得太乾, 而且都食到香口既蟹肉絲同瑤柱絲😋

桂花梨黑醋骨($90)
中意食酸酸甜甜既就要叫呢個黎食,

芒果寒天多多($34)
就一般既甜味, 芒果味唔算好出,但係就夠清新。
2022-07-15
𖦹 香葉蕃茄肉鬆炒飯 $82好一個高汁的炒飯!飯粒炒至乾身、粒粒分明,入口充滿九層塔以及番茄香;篤開靚仔嘅太陽蛋,撈埋佢落個飯到食又係另一境界,竟有啲泰式炒飯嘅feel。𖦹 花梨黑醋骨$90呢個餸同家母嘅拿手好菜糖醋骨有異曲同工之妙。排骨香脆,味道酸甜開胃,配上清甜嘅桂花梨,撈飯很可以。𖦹 鹽酥雞 $56 每舊都係巨型嘅size,外脆內軟兼juicy,係個皮厚咗少少。 𖦹 芒果寒天多多 $34戴住草帽嘅小熊貓滿肚都係果味爆棚嘅芒果多多,仲啜到大量寒天,消暑一流。𖦹 樽仔zizu 白桃伯爵氣泡茶 $36望落似啤酒,實情係氣泡茶!由香港年輕人構思既呢瓶本土手工氣泡茶,飲落係微甜嘅桃香兼帶伯爵茶嘅餘韻,新奇得意,非常清涼。

𖦹 香葉蕃茄肉鬆炒飯 $82

2022-07-12
  • 芒果寒天多多
  • 香葉蕃茄肉鬆炒飯
2022-07-10 61 浏览
元朗人氣台食。紅燒牛肉麵有三大塊厚切牛𦟌。煮到好淋。好快便清了一碗。意猶未盡再加兩個小食鹽酥雞和花枝蝦排。都是非常惹味。水準好高。值得推介。但枱面真係太細。坐得唔太舒服。食完便走。
2022-07-10
2022-07-06 82 浏览
食午餐時間,經過富來花園木系裝潢嘅餐廳 木玥巷打開餐牌見到台式風味菜及飲品菜式好吸引紅燒牛肉麵 $72正宗台灣牛肉麵,牛肉軟腍,湯底濃郁,麵好入味及掛汁,配料有紅蘿蔔、白蘿蔔,好大塊而且索晒湯汁,好清甜爽口。干貝醬海鮮炒飯 $94上枱時聞到香噴噴,炒飯嘅蛋香撲鼻而且粒粒分明,元貝及海蝦新鮮又爽口。鹽酥雞 $54炸雞大塊,口感外酥內嫩,雞肉好juicy,點埋特製柚子醬汁,好惹味。木玥黃金水果茶 - 菠蘿、百香果 跟餐加$32高身玻璃杯盛載水果茶,大塊菠蘿裝飾,好靚又食得,舖上多種水果粒、百香果嘅果肉,感覺好fresh。木玥招牌水果茶 - 西柚、百香果跟餐加$32水果茶超大杯,西柚裝飾,酸酸甜甜口感,新鮮百香果嘅果肉,消毒又解渴。木玥巷 元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號舖
食午餐時間,經過富來花園
木系裝潢嘅餐廳 木玥巷

打開餐牌見到台式風味菜及飲品

菜式好吸引

紅燒牛肉麵 $72

干貝醬海鮮炒飯 $94

鹽酥雞 $54

木玥黃金水果茶 - 菠蘿、百香果

跟餐加$32

木玥招牌水果茶 - 西柚、百香果
跟餐加$32

• 鹽酥雞
  • 木玥招牌水果茶
  • 木玥黃金水果茶
2022-07-06 63 浏览
2022.07.05 #台式散水飯 #感恩遇到好同事 最近卡卡忙於清假及食散水飯無錯,是farewell卡卡的散水飯因為爸爸離開那晚我做了個決定...辭職於這間公司幹了16年的卡卡選擇在這一刻離開最不捨得就是一班好同事不過最近真的太累了要好好給自己一個真正的休息繼續工作還是湊我這三個可愛的寶貝過一陣子再算吧~ 上星期與共事多年的好同事午餐同事說要帶我走一轉台灣讓我吃飯也可以感受到放鬆開懷的感覺太懂我心的她那便來一個快閃偽旅行吧🤭 出名大食嘅我胃口最近變小了所以選了 #蟹肉金絲炒新竹米粉同事點了 #香葉蕃茄肉碎炒飯當然唔少得台灣小食 #鹽酥雞 蟹肉金絲炒新竹米粉中的蟹肉夠足料粉絲炒得夠乾身,好好味香葉蕃茄肉碎炒飯是偏濕炒飯精粹是飯上那隻流心蛋,拌勻飯後真的讚鮮蕃茄炒的飯甜甜酸酸好開胃不知不覺食多咗飯🤭鹽酥雞不用說,每次來也是必點小食香酥脆外皮,雞肉內裡軟而juicy 飲品點了用可愛的狸貓杯盛裝住的 #芒果寒天多多即刻頓時覺得自己去了旅行一樣芒果味及茶味取到一個平衡點帶點澀味而不會過甜,就是我鍾意的茶味❤️當中還有超有咬口的寒天果凍粒粒,好好味至於同事點的 #台灣手搖焦糖咖啡 咖啡精的她也讚
2022.07.05 #台式散水飯 #感恩遇到好同事

最近卡卡忙於清假及食散水飯
無錯,是farewell卡卡的散水飯
因為爸爸離開那晚我做了個決定...辭職
於這間公司幹了16年的卡卡
選擇在這一刻離開
最不捨得就是一班好同事
不過最近真的太累了
要好好給自己一個真正的休息
繼續工作還是湊我這三個可愛的寶貝
過一陣子再算吧~

上星期與共事多年的好同事午餐

所以選了 #蟹肉金絲炒新竹米粉
同事點了 #香葉蕃茄肉碎炒飯
當然唔少得台灣小食 #鹽酥雞

蟹肉金絲炒新竹米粉中的蟹肉夠足料
粉絲炒得夠乾身,好好味

香葉蕃茄肉碎炒飯是偏濕炒飯
精粹是飯上那隻流心蛋,拌勻飯後真的讚
鮮蕃茄炒的飯甜甜酸酸好開胃
不知不覺食多咗飯🤭

鹽酥雞不用說,每次來也是必點小食
香酥脆外皮,雞肉內裡軟而juicy

飲品點了用可愛的狸貓杯盛裝住的 #芒果寒天多多
即刻頓時覺得自己去了旅行一樣
芒果味及茶味取到一個平衡點
帶點澀味而不會過甜,就是我鍾意的茶味❤️
當中還有超有咬口的寒天果凍粒粒,好好味

至於同事點的 #台灣手搖焦糖咖啡
咖啡精的她也讚沖調得剛剛好

這次旅程時間雖然尚短
只有一小時的短聚𣈱談
已是我倆開心的回憶

2022-07-01
  • 芒果寒天多多
  • 鹽酥雞
前排去左元朗同朋友行街,佢話朗屏地鐵站附近既有一間主打台灣菜&日本菜既小店口碑唔錯,仲要係前半島廚師開既,就一於去試試啦😛◦ 桂花梨黑醋骨 ($90)大推‼️首先賣相擺盤都幾靚,黑醋骨份量十足,而且煮得好入味同炸得好香口🤩旁邊既桂花梨都幾香甜😘我同朋友都係最滿意呢碟😆◦ 鹽酥雞 ($56)呢份鹽酥雞幾好食😋大大件之如,表面炸得好香脆而唔厚粉,雞肉亦好嫩滑,再配埋酸酸甜甜既柚子醬真係好開胃😝◦ 蟹肉金絲炒新竹米粉 ($98)呢份金黃色既米粉賣相好吸引,配料包括芽菜同蟹肉,整體都炒得幾乾身同唔油膩😋◦ 金屋藏嬌 ($78)呢杯cocktail個名咁特別朋友二話不說就話要試下喎💁🏻‍♀️其實佢係用左金鑽鳳梨🍍、Rum、青檸同橙酒製作而成,而且仲用一個菠蘿造型既杯真係好可愛😍飲落甜甜地好易入口都幾好飲🥰◦ 樽仔Zizu 白桃伯爵氣泡茶($36)呢杯係由幾位香港年輕人聯手構思既本土手工氣泡茶,冇酒精既,甜甜地既白桃茶配上伯爵茶都幾夾😙最後讚下個木系裝修,感覺有d似日式居酒屋,令人覺得都幾chill😆

◦ 桂花梨黑醋骨 ($90)

◦ 鹽酥雞 ($56)

◦ 蟹肉金絲炒新竹米粉 ($98)

◦ 金屋藏嬌 ($78)

◦ 樽仔Zizu 白桃伯爵氣泡茶($36)

2022-07-05
2022-07-02 47 浏览
平時元朗區揾食就係好少過朗屏個邊揾食, 但知道其實呢邊食肆雲集, 今日就特登落朗屏西鐵站睇下呢邊有咩食😌 一落樓梯行少少就見到呢間木再巷都幾多人應該唔錯就入去試試喇!1/ 蟹肉金絲炒新竹米粉🦀$98蟹肉都幾多而且味道濃郁, 另外配上瑤柱一齊炒, 鮮味十足, 而新竹米炒得好乾身👍🏾2/ 台式三杯雞🐓 + 白飯🍚 $80 + $15外表平平無奇, 但食落好惹味, 而且肉質嫩滑, 完全冇雪藏味, 拎黎撈飯三扒兩撥就食晒👍🏾4/ 夜市地瓜條🍟 $46每條都係圓條番薯拎去炸, 真材實料, 而且外皮好薄再灑上話梅粉, 每一條都好滋味😋5/黑糖茉莉花冬瓜茶🍹 $34冬瓜茶本來就咁飲已經好正! 再加上黑糖令味道再提升, 多一份甜多一份喜悅😊不過就唔係好飲到茉莉花既味道🤔6/金沙抹茶奶泡🍵 $34香濃嘅抹茶配上又滑嘅牛奶, 每啖都好Creamy, 最後用粒金沙朱古力黎做個ending, 十分滋味😋

1/ 蟹肉金絲炒新竹米粉🦀$98

2/ 台式三杯雞🐓 + 白飯🍚 $80 + $15

4/ 夜市地瓜條🍟 $46

5/黑糖茉莉花冬瓜茶🍹 $34

6/金沙抹茶奶泡🍵 $34

2022-07-01 38 浏览
估唔到朗屏有間高質台灣菜😮格局好有木系feel🪵,坐低咁耐就full house咁耐,幾高人氣🫢-紅燒牛肉麵🍜 同一般既紅燒牛肉麵唔同,係藥膳湯底,相對會比較清淡,牛展值得一讚,又厚又軟淋☺️☺️仲有酸菜同豆腐乾做配菜🥰-鳳梨糖醋咕嚕肉飯🍍 咕嚕肉好入味,唔會太酸,相對比較重甜味,幾香口,雖然平時麻麻哋咕嚕肉,不過佢地又整得幾好食,忍唔住食多幾啖🙈而且幾欣賞佢個汁,唔會太稀,用嚟撈飯啱啱好😋-宜蘭三星蔥陷餅 食落有啲似餃子feel,蔥餅入面嘅餡料都足料,仲要係新鮮整,所以好香脆🤤外型細細舊,係一道適合同朋友share食既小食😙-木玥招牌水果茶🍐🍍 呢杯水果茶睇得又飲得😍以西柚同百香果為主,仲有菠蘿同梨配搭,好fresh🤩而且夠晒大杯,夏天解熱一流👍🏻-芒果寒天多多 芒果味夠重,每一啖都食到寒天,正😎佢哋嘅杯真係好得意,如果同小朋友去食,就岩曬啦🤣

-紅燒牛肉麵🍜

-鳳梨糖醋咕嚕肉飯🍍

-宜蘭三星蔥陷餅

-木玥招牌水果茶🍐🍍

-芒果寒天多多
2022-06-29
2022-06-29 48 浏览
今日收工諗住嗱嗱臨食個晚餐,發現平時大排長龍嘅木玥巷,今日唔算多人,等咗一陣就入去食晚餐!!終於有機會食,太開心啦!餐廳位置非常方便,在朗屏站下,落車後步行3分鐘直達🤣😂今日叫咗三款食物,兩杯飲品。我哋兩個大胃王都夠食!招牌紅燒牛肉麵!牛肉麵內有牛筋,牛展,牛腩同埋豆腐乾。首先牛肉麵湯底非常濃郁,真係飲一啖覺得自己好似去咗台灣。同外面啲牛肉麵唔同,湯底唔會死咸,調味剛好。然後仲叫咗番茄肉碎炒飯,男朋友本身唔太鍾意食蕃茄,不過呢個炒飯炒得非常有鑊氣,佢都覺得非常不錯!三杯雞有驚喜!喺香港真係好少食到好味嘅三杯雞,外面食真係好咸!呢度嘅三杯雞調味非常好,甜甜地,味道一流!值得encore!另外仲叫咗兩杯水果茶,上枱超大杯,真係性價比超高!足料得來應該有外面兩杯容量

今日叫咗三款食物,兩杯飲品。我哋兩個大胃王都夠食!

2022-06-29 40 浏览
📍木玥巷💛 - #YFF元朗 💎【元朗最好味嘅台灣菜⁉️前半島大廚主理台式家常風味】一早已經聽講過呢間餐廳喺屯門好出名,長期都有人龍。呢一日咁啱經過見到朗屏分店有位,就決定入去試試佢。對比起平時食開嘅同區台灣菜,餐廳定價喺元朗區黎講算係幾進取,好多主菜都捱近$100,而且仲另收加一。但聽講呢間舖頭係由前半島大廚坐陣嘅,相信質素絕對有保證!➤ 木玥招牌紅燒牛肉麵 ($98)湯底好香好清甜,帶淡淡藥材味,飲得出係由好多材料熬製而成,絕對唔係現成死咸嘅湯底。配料有兩大塊牛展,一大件牛筋,同埋幾嚿紅蘿蔔同白蘿蔔。全部配料都炆到好冧好入味,尤其是係嗰舊白蘿蔔,炆到好腍而且冇渣;牛展同埋牛筋亦都炆到唔使點咬就可以喺口入邊化開,而且調味適中,唔會過鹹。➤ 香葉蕃茄肉鬆炒飯 ($82)食落好重九層塔味,偏泰式味道多過台式風味🤣 飯底炒得幾乾身,粒粒分明,就算加入咗蕃茄粒呢種咁易出水嘅材料,成個飯食落都唔會好濕~面頭仲配咗隻燶邊蛋,拮開金黃嘅蛋黃,撈勻蛋汁同埋炒飯同食,成件事超香!另外店家仲提供咗半粒青檸,擠啲青檸汁落炒飯到食好開胃☺️☺️➤ 話梅醉雞卷 ($52)醉雞卷聞落好重花雕酒味,估唔到食落一樣超入味
📍木玥巷💛 - #YFF元朗 💎
【元朗最好味嘅台灣菜⁉️前半島大廚主理台式家常風味】

➤ 木玥招牌紅燒牛肉麵 ($98)

➤ 香葉蕃茄肉鬆炒飯 ($82)

➤ 話梅醉雞卷 ($52)
醉雞卷聞落好重花雕酒味,估唔到食落一樣超入味~ 雞卷肉質嫩滑,每啖都散發出淡淡加入話梅嘅酸甜味道,係一道好清爽嘅涼菜小食,開胃又解暑,夏日必食!

➤ 芒果寒天多多 ($34)
個熊貓杯超得意,加埋頂草帽仔造型超可愛🥰 夏天就係芒果嘅主場,呢杯特飲芒果味幾重,配埋多多味道酸酸甜甜好清新解渴,另外加入咗寒天幾有口感。

➤ 金莎抹茶奶泡 ($34)
呢杯matcha latte走偏甜嘅路線,抹茶味唔算超濃,啱晒我呢啲鐘意抹茶香味但又頂唔順濃苦茶澀味嘅人🤣 另外金莎唔係加喺matcha latte裡面,只係放咗一粒係面頭點綴賣相,不過不得不承認呢個特飲嘅presentation真係幾吸引~
2022-06-28 46 浏览
元朗特色台灣菜✨飲品和食物也有特色,餐廳也滿有心思!⚡️《桂花梨黑醋骨》$90黑醋骨大件又多塊,黑醋的胸醬汁很入味,嫩肉連骨很惹味,旁邊的桂花梨亦很香甜美味!《暗然銷魂安格斯滷肉飯》$86很特別的滷肉飯,是用安格斯牛肉造成的滷肉飯,而且配上表面的煎蛋,流心的蛋黃令滷肉飯更加好吃!《香葉番茄肉鬆炒飯》$82這個炒飯十分開胃,炒飯香味俱全,愈吃愈惹味!表面的煎蛋也是精髓!《青花椒凍墨魚仔》$54很特別的小食,青花椒的感覺就像麻辣一樣,吃完嘴巴有種麻痹的感覺,很刺激!而且墨魚仔味道清香!好吃!飲品方面,亦很吸引!水果茶很受歡迎!《金莎抹茶奶泡》$34整粒金莎裝飾般放在飲品上,抹茶奶泡亦很清香,不會太甜!《果微醺白葡萄》$38總結:特色的台灣菜。
元朗特色台灣菜✨

飲品和食物也有特色,餐廳也滿有心思!⚡️

《桂花梨黑醋骨》$90

《暗然銷魂安格斯滷肉飯》$86

《香葉番茄肉鬆炒飯》$82

《青花椒凍墨魚仔》$54

飲品方面,亦很吸引!水果茶很受歡迎!
《金莎抹茶奶泡》$34
整粒金莎裝飾般放在飲品上,抹茶奶泡亦很清香,不會太甜!
《果微醺白葡萄》$38

總結:特色的台灣菜。
偶爾生活也要增添一些甜和支撐一個人•ᴥ•星期五係一個唔想煮飯嘅日子,梗係搵埋媽子一齊出街食,一齊做個廢人俾人服侍🫶🏻-經常都係OpenRice見過呢間餐廳,成個店面唔算特別大,所以餐廳出面都有d人排隊,建議大家嚟呢間餐廳字詞預鬆啲時間🕰-1.黯然銷魂安格斯滷肉飯 $88滷肉肥瘦均勻,非常入味,仲有一隻煎得好靚嘅太陽蛋,再配搭着一碗充滿豬油嘅飯,非常邪惡但又好滿足🥹旁邊仲有少少配菜解膩,酸酸甜甜都幾開胃。-2.干貝醬海鮮炒飯 $94呢碗炒飯一上到黎就充滿着海鮮嘅香味,飯粒充滿油光,用咗啲蔥花爆香佢,好鍾意佢個味道同口感,最重點嘅係佢嘅海鮮非常新鮮,蝦以及干貝的味道香甜,唔會用咗大量嘅調味料掩蓋原本的鮮味。旁邊仲有三粒豆皮,滷得非常入味👍🏻-3.鹽酥雞外皮香脆以及有少量調味,旁邊有個柚子醬,超級搭,完全冇違和感。-4.招牌水果茶 $42水果茶嘅份量真係超大杯,可以兩個人一齊飲୧⍤⃝仲有超多款唔同嘅生果,飲完都幾舒暢~
偶爾生活也要增添一些甜和支撐一個人•ᴥ•
1.黯然銷魂安格斯滷肉飯 $88

2.干貝醬海鮮炒飯 $94

3.鹽酥雞

4.招牌水果茶 $42

[元朗高質台灣菜🇹🇼木玥巷🤍]-今日同大家介紹呢間位於朗屏嘅台灣餐廳🫡佢喺朗屏站行3分鐘就到😙非常方便雖然價格偏貴😝但味道對得住個價錢🙌🏻而午市會比晚市平啲😛想試嘅朋友仔可以黎食個午餐👍🏻-餐廳位置闊落😙有梳化卡位亦都有靠玻璃窗🪟嘅高櫈播住台灣歌手嘅歌曲😝令人感覺舒適放鬆🤍-😋黯然銷魂安格斯滷肉飯 $88+1台灣嘅滷肉飯賣緊四十蚊台幣一碗🥹你會諗九十幾蚊一碗滷肉飯值唔值啊?但係!「木玥巷」嘅滷肉飯真係好有誠意架!首先佢嘅用料講究😝係用安格斯牛肉整🙌🏻好特別🤍其次🫡 佢個滷肉汁香氣十足豐富😍送飯一流🥰就連個煎蛋都冇馬虎🍳煎到金黃香脆🥹但保留到流心蛋黃用黎伴飯🙌🏻佢仲有啲泡菜😗酸酸地中和返滷肉嘅鹹味😆推薦!好味指數:🌕🌕🌕🌕🌖-😋蒜香蟹肉帶子炒飯 $96+1個炒飯有蛋絲、炸蒜🧄蟹肉🦀帶子粒同菜心粒😜雖然價錢有啲貴😌但真係好足料🥰每啖都食到蟹肉同帶子粒!炒飯夠鑊氣🔥珍珠米炒得粒粒分明😙唔會話太乾或者太濕😚啱啱好!係睇落平平無奇但食落幾好味嘅炒飯!好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗-😋台式炸物拼盤 $58+1炸物拼盤包括鹽酥雞、甜不辣、四季豆同杏鮑菇😝平時嗌一碟鹽酥雞會有啲多😂所以今次嗌咗拼盤😙杏鮑菇同四季
[元朗高質台灣菜🇹🇼木玥巷🤍]

令人感覺舒適放鬆🤍

黯然銷魂安格斯滷肉飯

😋黯然銷魂安格斯滷肉飯 $88+1
台灣嘅滷肉飯賣緊四十蚊台幣一碗🥹
你會諗九十幾蚊一碗滷肉飯值唔值啊?
但係!「木玥巷」嘅滷肉飯真係好有誠意架!
首先佢嘅用料講究😝係用安格斯牛肉整🙌🏻好特別🤍
其次🫡 佢個滷肉汁香氣十足豐富😍送飯一流🥰
佢仲有啲泡菜😗酸酸地中和返滷肉嘅鹹味😆推薦!

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌖

😋蒜香蟹肉帶子炒飯 $96+1
個炒飯有蛋絲、炸蒜🧄蟹肉🦀帶子粒同菜心粒😜
雖然價錢有啲貴😌但真係好足料🥰每啖都食到蟹肉同帶子粒!
炒飯夠鑊氣🔥珍珠米炒得粒粒分明😙
唔會話太乾或者太濕😚啱啱好!
係睇落平平無奇但食落幾好味嘅炒飯!

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗

台式炸物拼盤

😋台式炸物拼盤 $58+1
炸物拼盤包括鹽酥雞、甜不辣、四季豆同杏鮑菇😝
平時嗌一碟鹽酥雞會有啲多😂所以今次嗌咗拼盤😙
杏鮑菇同四季豆唔會好吸油🫡但食落冇咩特別
鹽酥雞略嫌有啲大塊🥹如果切細件啲就好
不過肉質嫩滑😜好似食到少少南乳味(?)
炸得酥脆香口🤍點埋酸甜嘅柚子汁😋非常醒胃

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘

琥珀合桃

😋琥珀合桃 (跟餐送嘅小食)
呢個好味到想問餐廳
有冇得賣比我返屋企當零食咁食🥹