2021-06-12 138 浏览
大埔唔係太多食泰國菜🇹🇭嘅餐廳,一搜尋之下,就搵到呢間人氣爆燈嘅餐廳,梗係要試一試。好彩我哋早到,遲多少少已經要等位喇,建議想試嘅朋友仔可以預先訂定枱。本menu好厚又colorful,對於有選擇困難症嘅我,要揀心水菜式都需要少少時間公車諗霸個名好得意,係泰文黎架,即係泰式生蝦,有6隻,都新鮮,個酸辣汁唔會太辣。黑毛豬肉串。牛柳條串串燒都燒得好香,唔會軔,個汁係甜酸辣,都幾好味。椰青海鮮焗飯賣相非常ok,同menu幅圖差不多,仲附送一杯椰子水個飯爆哂汁,好香好creamy,有青口,帶子,蝦等等嘅海鮮,好豐富!仲有記得要食埋𥚃面嘅椰子肉🥥,好腍好香。下次一定要再嚟試多幾款菜式!

公車諗霸

黑毛豬肉串。牛柳條串
串燒都燒得好香,唔會軔,個汁係甜酸辣,都幾好味。

椰青海鮮焗飯
賣相非常ok,同menu幅圖差不多,仲附送一杯椰子水

下次一定要再嚟試多幾款菜式!
2021-06-11
2021-06-12 134 浏览
疫情期間都叫咗唔少外賣,今日難得Happy Friday,就決定唔煮飯,試下呢間泰國菜。餐牌上有唔少選擇,淨係諗食咩已經用咗唔少時間。最後我就揀咗小食拼盆、大蝦XO粉絲煲、辣椒膏豬頸肉炒飯同埋鮮蝦金邊粉。大蝦XO粉絲煲 $118值得推介既粉絲煲,入面有三隻大蝦,每隻蝦都有大量蝦膏,一啜個蝦頭,啲蝦膏已經咇晒出黎,而且蝦肉彈牙,粉絲又吸晒啲味😋小食拼盆 $52春卷炸到無油,一咬落去好脆,另外庶蝦亦都好好味,拎到返屋企都唔會太油。辣椒膏豬頸肉炒飯 $72炒飯好惹味,辣椒膏味道好出,豬頸肉亦都好彈牙。鮮蝦金邊粉 $88每次食泰國菜都會叫既菜,材料好足,粉底下面有好多隻蝦。

大蝦XO粉絲煲 $118

小食拼盆 $52

辣椒膏豬頸肉炒飯 $72
炒飯好惹味,辣椒膏味道好出,豬頸肉亦都好彈牙。

鮮蝦金邊粉 $88
每次食泰國菜都會叫既菜,材料好足,粉底下面有好多隻蝦。
外卖自取
2021-05-30 2073 浏览
2019年8月去過泰國一次之後,就因為疫情沒法再出門,很是想念泰國的美食。 於是,晚上收工後,和先生兩口子走到位於大埔的木屋大排檔,尋找那久違了的滋味。餐牌第一頁迎來泰文教學,非常有趣。先是兩款飲品,我的是新鮮椰青,他的是泰式咖啡配鮮忌廉少冰。前者非常適合在這炎炎夏日飲用,冰凍得來不怕冰塊溝淡味道,而且保證天然,沒有額外添加的人造化學物。泰式咖啡配忌廉香滑細緻,味道偏甜,容易入口,咖啡香味充滿在口腔中,值得一試。頭盤是牛油果蟹肉沙律。容器用上牛油果 原殼,感覺很raw, 也覺得更是實在的一個牛油果;牛油果蓉混和了調味,加倍香口。 蟹肉擺在上方容易見到,也令沙律的口感更豐富。小食是泰皇單骨雞翼。單骨雞翼,方便進食, 鬆脆的表面比一般雞翼多,食起來更加香脆。 若果喜歡辣味的話,可以多點隨雞翼奉上的辣醬,會很開胃。 當然本來的調味已經很好,不加辣醬也可以吃得開懷。煮食是椰青海鮮焗飯。 用料十足,飯底炒香過,配合椰漿等調味, 令整個飯非常香濃。隨椰青飯奉上一杯椰青水,建議在飯後飲用,延續椰青的 香味, 也可清一清口腔。

餐牌第一頁迎來泰文教學,非常有趣。

2021-05-25 190 浏览
最鐘意食重口味嘅餸菜,而泰國菜就岩曬我啦🥳今日又同男友去食泰國🇹🇭菜!下午時分去食,餐廳都有一半滿坐!睇落人氣!店內裝潢以木材顏色同木藤為主,幾有格局🧐兩個人岩岩瞓醒都幾肚餓,我哋分別叫咗一份無骨海南雞飯、一份香葉辣椒肉碎飯、一份月亮黃金墨魚餅再加一份辣椒膏金菇肥牛煲。飲品有泰式奶茶同凍奶茶😋無骨海南雞飯:雞肉幾滑(非雞比),飯係油飯😋配有三款醬汁可以揀,配菜嘅青瓜幾爽口😋大大份!香葉辣椒肉碎飯:超級好食!少少辣,肉碎冇豬氣味!新鮮!撈飯食一流😋月亮黃金墨魚餅:大大塊有把刀比我哋自己分黎食,魚餅爽口彈牙😋夾住嘅粟米幾甜😋唔錯!辣椒膏金菇肥牛煲:熱辣辣好好食!送飯一流!入面仲有粉絲,肥牛都有唔少😋雖然係辣辣膏但唔太辣今個晏就食到好飽😋

今個晏就食到好飽😋

2021-05-21
下午茶
2021-05-18 1715 浏览
今日開了個很重要的會議,在會後老闆忽然說不如大家一起吃晚餐, 因為大家都很久沒聚了。但是在限聚下可以去哪裡呢?而且還是在大埔。選擇餐廳就交了給可愛的兩位新同事負責。她們很會挑,找了個氣氛熱鬧,但地方都算舒適的地方。餐廳是吃泰菜的, 但一踏入門口就聞到很香很有鑊氣的味道,令人十分期待,垂涏三尺。我們一行8人,所以要分開兩枱坐,但無損大家興緻。點菜的任務,就勞煩老闆了, 我們就乖乖坐著,喝著啤酒等吃。今晚因為幾位男士都有開車, 所以反而是我們三名不開車的女孩在喝!因為人多,所以可以盡情點菜:炸雞軟骨、小食拼盤, 串燒拼盤、青木瓜沙律、黃咖喱雞配薄餅、墨魚餅、炒飯及Pak Thai。款款都是助酒佳品。其中我最愛串燒拼盤中的炭燒豬頸肉, 肥美香口,炭燒味濃。雞軟骨真的脆口得令人不斷想添飲。另外炒飯同Pak Thai,鑊氣十足,特別香口。膩了除了有水啤酒之外,還可以吃點開胃的木瓜沙律,酸酸甜甜的可解熱氣。而墨魚餅就很有濃郁的墨魚味,十分足料。我們邊吃邊聊,不知不覺就渡過了放鬆又開心的一個工作夜。

我們邊吃邊聊,不知不覺就渡過了放鬆又開心的一個工作夜。

2021-04-28
  • 串燒拼盤
2021-05-16 232 浏览
好食泰菜今日約左朋友食飯買野 朋友想食泰國菜 於是就搵左木屋試試果然冇揀錯 好食又抵👍🏻餐廳環境都幾舒服裏面裝修有好多竹 真係好似係間木屋入面咁邊食邊傾計都幾舒服Menu有好多選擇 我地揀左好耐先揀到 因為好多野都想食另外 menu內有兩頁係泰文教學 可以認識下泰文 幾得意Combo 小食拼盆(大)小食拼盆好大碟好豐富 有好多小食係入面有春卷 魚餅 雞卷 雞翼 蝦 同雞塊 全部都好食 我自己就最中意魚餅 味道好好馬拉盞炒通菜煲炒得勁有鑊氣 上碟時煲菜仲jar jar 聲感覺好正出面好多馬拉盞通菜好多都過咸尼個唔會 好食泰式海鮮炒粉絲我自己好中意食粉絲 所以見到有就即刻order左尼個粉絲炒得好靚 同埋有鑊氣入面有好多海鮮 好鮮好美味椰青海鮮焗飯食襯泰國野都一定會叫黎食好大個椰青 好多飯同海鮮同好多椰漿啖啖飯都有椰漿撈埋一齊 好香椰子味不知不覺食左好多飯野飲就叫左泰式奶茶同蘋果沙冰兩杯都幾好飲 唔錯
好食泰菜

裏面裝修有好多竹 真係好似係間木屋入面咁
邊食邊傾計都幾舒服

Menu有好多選擇 我地揀左好耐先揀到 因為好多野都想食
另外 menu內有兩頁係泰文教學 可以認識下泰文 幾得意

Combo 小食拼盆(大)
小食拼盆好大碟好豐富 有好多小食係入面

• 泰式奶茶
  • 馬拉盞炒通菜
  • 椰青海鮮焗飯
2021-05-15 151 浏览
泰國菜真係食極唔厭 朋友之前食過話呢間抵食 就試試佢先menu好多選擇 食咩都有🤣 同埋份量好多 三個人都食唔晒 好鐘意佢嘅泰文教學 好搞笑 第時去旅行就用得著🥳大嘅小食拼盤脆脆雞翼 泰式春卷 雞卷塊等等 全部都炸得好香脆又唔會太油膩 點埋泰式辣醬啱啱好泰式海鮮炒粉絲份量好多 海鮮有兩舊青口 蝦 魷魚就冇數 因為都唔少🤣 炒粉絲平時好少食 食落有啲煙韌 味道唔會太濃 食開金邊粉嘅都可以試吓新野 馬拉盞炒通菜煲一上枱就見到個煲出晒煙 夠晒火候夠晒熱辣辣 通菜唔會好鹹又夠惹味椰青海鮮焗飯成個椰青咁上感覺好澎湃 搭配一杯椰青水好清甜 焗飯好重椰漿味 感覺好Rich 除咗海鮮入面仲有啲青菜絲 感覺更健康 仲會食到啲椰肉 夠晒真材實料🤣蘋果沙冰平時比較少嗌 飲落好fresh 天氣熱飲啱晒青檸梳打 泰式奶茶少冰走cream 正正常常冇特別

泰國菜真係食極唔厭 朋友之前食過話呢間抵食 就試試佢先

平時比較少嗌 飲落好fresh 天氣熱飲啱晒

青檸梳打 泰式奶茶少冰走cream
正正常常冇特別
2021-05-13 162 浏览
來到這區探望朋友,順道一齊吃晚餐。夏天來了,想念泰國的美食,於是選擇了這間餐廳。這間餐廳的上菜速度非常之快👍🏾整枱放著滿滿的食物慢慢享用,真開心🥳🔶黑醋芒果蟹肉沙律芒果和蟹肉鋪得滿滿的!是新鮮的蟹肉啊~蟹肉的鮮味很重😚芒果也大大塊,而且非常之甜!不酸!!加上黑醋,酸酸甜甜的,非常之開胃👍🏾🔶Combo小食拼盆我們二人點了一個small size的拼盤,每款都有兩個,不用爭😂炸得非常之香脆,但是不會過分油膩👍🏾最喜歡了💕🔶焦糖菠蘿串面頭輕輕掃上一層焦糖,更加野味😋而且菠蘿肉不老!不會有渣🤪🔶泰北沙嗲串燒拼盆Big這個拼盤有齊豬🐷、牛🐮、雞🐔全部都啖啖肉😚脂肪少🙌🏾豬肉和雞肉當然紮實得來不粗鞋啦~但是連牛肉都十分滑😱很容易便咬開🤗正正啊~🔶冬陰功明爐海鮮鍋這個海鮮鍋真的不得了!想不到這個價錢,竟然有那麼多海鮮!有蝦、青口、蜆、魷魚等等,就算4個人一起吃,都夠食有餘😛底部還有些粉絲,吸引了湯底的精華,一流啊👏🏾而且端上枱還熱呼呼的🤗🔶新鮮椰青吃泰國菜當然少不了椰青啦~椰青水非常之鮮甜,而且有層厚厚的椰子肉,輕輕一刮便能夠刮出來😉而且很軟滑呢😋⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️黑醋芒果蟹肉沙律$98

🔶黑醋芒果蟹肉沙律

🔶Combo小食拼盆

🔶焦糖菠蘿串
面頭輕輕掃上一層焦糖,更加野味😋而且菠蘿肉不老!不會有渣🤪

🔶泰北沙嗲串燒拼盆Big

🔶冬陰功明爐海鮮鍋

🔶新鮮椰青

黑醋芒果蟹肉沙律$98
Combo小食拼盆(小)$52
泰式春卷(2條)/炸魚餅(2塊)/家鄉雞卷塊(2粒)/庶蝦(2隻)
焦糖菠蘿串$22
泰北沙嗲串燒拼盆Big$148
冬陰功明爐海鮮鍋$148
新鮮椰青$35
📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍
木屋大排檔 (大埔)
大埔大埔太和路15號太和中心地下27-28號舖
2021-05-09 146 浏览
我哋一行四人都嗌左唔少野,首先嗌咗個黑醋芒果蟹肉沙律做開胃菜,之後叫咗馬拉盞通菜煲 好有鑊氣!😁😁😁👍🏻我哋仲嗌左個酸辣明爐花甲鍋 有好多隻花甲係上面啲花甲大大隻不過啲肉跌咗落煲底要搵~味道酸酸辣辣。之後一定唔少得嘅香葉辣肉碎煎蛋飯my favourite 🤩🤩🤩🤩🤩 肉碎辣辣地加埋啲蛋汁撈落去超送飯呀,另外仲嗌左個小食拼盤,串燒拼盤同埋青咖喱軟殼蟹焗麵包🥯 perfect! 串燒拼盤燒得幾好,軟殼蟹脆脆的,點落啲青咖喱汁度正 小食拼盤有春卷,魚餅,炸蝦等等,最後我哋四個人有三個都嗌左椰青 我就嗌左個熱泰薑蜜,唔錯!
我就嗌左個熱泰薑蜜,唔錯!
2021-05-06 129 浏览
之前聽朋友講呢間泰式餐廳幾好,所以同朋友過嚟試一試。餐牌選擇有好多,由前菜、湯品、主食、小食、飲品等等多種選擇,同朋友兩個人揀咗10幾分鐘終於都揀咗三樣菜試試。第一樣上菜嘅係酸辣鳳爪沙律($78),以前菜沙律來講份量非常豐盛,當一個主食嚟食都好足夠,除咗鳳爪之外,配有生洋蔥絲、紅蘿蔔絲等等蔬菜,賣相好吸引,調味上面酸酸辣辣非常開胃,我個人就非常鍾意,不過唔食得辣嘅朋友就話偏辣,大家可以按口味需要選擇。同朋友兩個人叫地道椰汁雞湯($78),餐廳用一個小爐呈上椰汁雞湯,下面有火加熱,唔怕個湯會變凍!配料有蘑菇、洋蔥、雞塊等等,飲落去有好香濃嘅椰汁同香茅味道,口感順滑,非常好飲!份量方面起碼可以分到4-5小碗,好適合一班人聚餐時候點嚟飲!仲有同朋友叫咗個西隆路邊炸雞麵包($148),焗到脆身嘅麵包裝住香濃嘅咖喱,旁邊仲有好多炸雞塊,打卡一流!餐廳將切出嚟嘅麵包塗上蒜香牛油,就咁食都好好食!將麵包浸落咖喱中,麵包會吸收咖喱精華,淋身麵包都好正🤤👍🏻!炸雞嘅份量都好多,兩個人食會飽肚,四個人當小食就剛剛好!整體而言餐廳嘅選擇眾多,份量十足,性價比極高!同朋友都一致認為適合聚餐過嚟食👍🏻

2021-05-06 103 浏览
大埔出左名好多餐廳美食,今日去咗一間食泰國菜,味道很不錯,所以同大家分享一下。餐廳充滿泰國風味,裝修舒適,而且服務很好,感覺很好。餐牌有好多食物供選擇,多到眼花撩亂,樣樣都好正咁,我哋揀咗以下幾款試吓:名爐泰式蜆名爐魚食得多,今次食明爐蜆,熱住黎食好正,一d都唔腥,蜆肉大大隻,加上泰式香料,鮮味提升左好多。沙嗲金菇肥牛粉絲煲唔好以為呢個煲好普通,估唔到咁好食! 因為配料令到整個煲好香,加持左個煲,肥牛又入味,又好味串燒菠蘿燒菠蘿一向係我最愛,又甜又多汁,燒左既菠蘿特別香甜串燒雞肉雞肉燒得又香又滑,加埋秘製沙嗲汁,可以話係冇得輸餐廳整體質素好好,所以非常滿意。

名爐泰式蜆

沙嗲金菇肥牛粉絲煲

串燒菠蘿
燒菠蘿一向係我最愛,又甜又多汁,燒左既菠蘿特別香甜

串燒雞肉
雞肉燒得又香又滑,加埋秘製沙嗲汁,可以話係冇得輸
餐廳整體質素好好,所以非常滿意。
2021-05-06 67 浏览
昨晚很想吃泰國野,放工經過木屋大排檔,看到外賣套餐超抵吃的呢,之前吃過堂食,知道這間超有水準,於是決定再叫外賣,回家跟老公享用。我叫了一個$258外賣套餐:鳳爪沙律這個鳳爪沙律的份量超大的,鳳爪大隻飽滿,泰國汁料的味道調配得相當好,酸酸甜甜的,很有泰式風味。海南雞半隻海南雞依舊很嫩滑,足半隻份量,沒有偷工減料。由於太好吃了,我們吃了超過一半才記得拍照,可以想像半隻份量多得驚人!皮薄又不肥,沾上醬汁食,非常回味。黃咖哩牛腩這個黃咖哩,用來拌飯一流,真的停不下來連吃兩碗飯!牛腩炆得很淋很入味,牛味濃郁!下次一定會再叫外賣,性價比絕對高!

我叫了一個$258外賣套餐:

鳳爪沙律

海南雞半隻

黃咖哩牛腩

下次一定會再叫外賣,性價比絕對高!
2021-05-04 126 浏览
今日朋友生日 好懷念我哋之前一放假就會去泰國旅行嘅日子所以特登搵咗一間喺屋企附近嘅泰式餐廳平時要食正宗嘅泰國菜要走去好遠嘅地方先有得食但係發覺咗原來屋企附近都有一間嘅泰國菜咁就唔使周圍去都可以食到好味嘅泰菜餐廳環境方面座位寬敞 環境優美 適合一大班朋友嚟傾計聚餐食物種類方面 餐廳係供種類繁多 除咗一般嘅泰式菜之外 呢度仲有燒豬手同埋泰式炸雞如果一大班朋友嚟就可以試唔同類型嘅泰菜今次我哋叫咗黑醋芒果蟹肉沙律 $98呢款沙律有驚喜 芒果蟹肉同埋沙律比例絕對有1比1 而且芒果超甜 細嫩多汁 又嫩又淋 蟹肉份量夠多啖啖都係肉 滋味十足 兩者再配上黑醋沙律菜 口感豐富 非常開胃 作為一道前菜 表現唔錯 combo小食拼盤 $52有四款小食每款各兩件  炸春捲 炸魚餅 雞卷塊 庶蝦 全部都係熱辣辣上枱 食得出係啱啱炸起 十分香脆 菠蘿串 $22菠蘿串一上枱嗰陣我哋都嘩咗一聲呢款菠蘿串長度至少有一隻手臂咁長 而且每粒菠蘿都係厚切 食落去菠蘿多汁甜美一咬落去菠蘿汁噴曬出嚟 而且菠蘿燒得啱啱好 唔會話過濃串燒拼盤 $148來到泰國餐廳梗係要食串燒啦串燒方面有豬柳串,雞肉串同埋牛肉串個人最鍾意就係佢哋嘅牛
今日朋友生日 好懷念我哋之前一放假就會去泰國旅行嘅日子

而且每粒菠蘿都係厚切 食落去菠蘿多汁甜美
一咬落去菠蘿汁噴曬出嚟 而且菠蘿燒得啱啱好 唔會話過濃
串燒拼盤 $148

來到泰國餐廳梗係要食串燒啦
串燒方面有豬柳串,雞肉串同埋牛肉串
個人最鍾意就係佢哋嘅牛肉串燒
燒得啱啱好 肉嫩而唔會過韌 而且保留到肉汁
另外豬柳都有驚喜 燒得爽口彈牙 唔會話好鞋 配埋佢哋自家製嘅燒肉汁 非常惹味
燒豬頸肉 油香味十足 爽口

冬陰功明爐海鮮鍋 $148

呢款海鮮鍋朋友大讚
一上海就會有個火爐熱住 確保長時間都係熱嘅狀態
海鮮鍋配料十足 除咗有大蝦 仲有青口蜆等等海鮮同埋菇嘅配料
海鮮同埋配料吸收曬冬陰功湯底 非常惹味 仲要配埋有粉絲喺底 性價比非常高
椰青 $35

黎得泰國餐廳梗係要嗌椰青啦
椰青鮮甜 多汁 非常滿足
2021-05-03 278 浏览
1️⃣椒鹽粟米($58)第一次食咁整既粟米,椒鹽味好香口~2️⃣泰北沙嗲串燒拼盤($148)豬、牛、雞各兩串,另加一串豬頸肉。燒得唔錯,肉質仲好嫩嫩又唔韌~3️⃣軟殼蟹米紙卷($78)脆脆軟殼蟹被好多菜菜包圍住,即刻覺得呢道菜健康左~4️⃣冬蔭公湯配野菌蝦($88)堅辣…搞唔掂…(得我一個係咁)🤣朋友仔食得辣覺得ok~5️⃣蒜蓉法包($48)好味呀,點埋咖哩仲正~6️⃣黃咖哩雞($68)雞呢?!少左啲…薯仔洋蔥就好多…7️⃣泰式柚子沙律($88)食泰菜必叫既沙律~新鮮!8️⃣香葉肉碎炒茄子 ($72)唔講以為係魚香茄子…🤥9️⃣馬拉盞炒椰菜苗($72)有啲咸…但菜苗幾新鮮爽脆。總結係,正正常常,唔太好又唔太差
1️⃣椒鹽粟米($58)
第一次食咁整既粟米,椒鹽味好香口~
椒鹽粟米

2️⃣泰北沙嗲串燒拼盤($148)
豬、牛、雞各兩串,另加一串豬頸肉。
泰北沙嗲串燒拼盤

燒得唔錯,肉質仲好嫩嫩又唔韌~

3️⃣軟殼蟹米紙卷($78)
脆脆軟殼蟹被好多菜菜包圍住,即刻覺得呢道菜健康左~
軟殼蟹米紙卷

4️⃣冬蔭公湯配野菌蝦($88)
堅辣…搞唔掂…(得我一個係咁)🤣朋友仔食得辣覺得ok~
冬蔭公湯配野菌蝦

5️⃣蒜蓉法包($48)
好味呀,點埋咖哩仲正~
蒜蓉法包

6️⃣黃咖哩雞($68)
雞呢?!少左啲…薯仔洋蔥就好多…
黃咖哩雞

7️⃣泰式柚子沙律($88)
食泰菜必叫既沙律~新鮮!
泰式柚子沙律

8️⃣香葉肉碎炒茄子 ($72)
唔講以為係魚香茄子…🤥
香葉肉碎炒茄子

9️⃣馬拉盞炒椰菜苗($72)
有啲咸…但菜苗幾新鮮爽脆。
馬拉盞炒椰菜苗

總結係,正正常常,唔太好又唔太差
椒鹽粟米
泰北沙嗲串燒拼盤
軟殼蟹米紙卷
蒜蓉法包
泰式柚子沙律
2021-04-25 161 浏览
疫情底下相信好多人都想去泰國旅行,因為掛住佢嘅泰國菜,我都唔例外,所以就去咗食呢一間喺大埔出名嘅泰國大排檔。去到佢門口見到佢嘅裝修,已經充滿着泰國嘅風味,所以對一陣間食嘅嘢充滿着期待。今次食咗佢嘅蒜蓉炒椰菜苗,鮮蝦炒粉絲,咖喱雞配薄餅,同埋小食拼盤。首先講吓佢嘅蒜蓉炒椰菜苗,充滿着蒜蓉嘅香味如果你一個鍾意食蒜蓉嘅朋友,相信會絕對啱晒你口味,而且仲充滿着大排檔鑊氣嘅味道,雖然佢係餐廳嘅裝修,但係另外有驚喜嘅地方係,估唔到一碟咁普通嘅炒菜,竟然可以炒得出有大排檔嘅風味。佢嘅鮮蝦炒粉絲亦都充滿着泰國嘅味道, 蝦同粉絲嘅味道互相配合,粉絲有蝦嘅味道,而且蝦嘅鮮味亦都好夠,令到成碟菜式係充滿着蝦嘅鮮味,十分之惹味。佢嘅咖喱亦都充滿着椰汁嘅香味,而且亦都唔會太辣再沾埋薄餅食簡直係可以食到咖哩所有入邊嘅精華。最值得一讚嘅係,佢嘅小食拼盤,因為小食嘅種類好多,大概有六至七款,當中最值得一試嘅係佢嘅蔗蝦,因為喺出邊比較少見,而且食得出蝦嘅鮮味,而且仲有一粒粒嘅蝦肉係入邊,絕對冇偷工減料。最令到我喜出望外嘅係,佢嘅泰式咖啡,估唔到食物質素高,而且飲品質素亦都同樣咁高,咖啡嘅味道好香配合埋佢泰國奶嘅味道,奶
最令到我喜出望外嘅係,佢嘅泰式咖啡,估唔到食物質素高,而且飲品質素亦都同樣咁高,咖啡嘅味道好香配合埋佢泰國奶嘅味道,奶同咖啡嘅比例係黃金組合,令到咖啡嘅味道昇華到去另一個層次。如果下次再去大埔嘅話一定會再試間餐廳。
  • 馬拉盞炒椰菜苗
  • 泰式海鮮炒粉絲