🌙就在太子大南街新開的「朝」,多了一個深夜食堂。居酒屋以日月為主題,淺色木質的桌椅,暖黃的燈光,小擺設和日式的裝潢設計,令人放鬆自在!👧🏻首先餐廳的店員知道我們是新客人,主動和熱切的為我們介紹適合的食物,這貼心的服務值得讚賞!我們品著酒杯里的酒,什麼都不必想,只要專注唇齒間這點風味就好。🥑金箔黑魚子脆味牛油果沙律批($128)(龍蝦/帶子/蟹肉)三選二Nicole選得是龍蝦和蟹肉,批底是多層酥脆的春卷皮,配搭新鮮又新穎,口感豐富到極點,一口下去幸福感爆棚!🥘薄牛豆腐壽喜燒($98)湯底是甜甜的感覺,吸滿湯汁的牛肉香甜柔軟,豆腐是壽喜燒的標配,還有各種配菜,每一口都入味十足,怎能不愛上呢!🍖燒羊架($88)羊架燒得香噴噴,外焦內嫩,肉汁很好的保存在羊架內。🍡自家制醬燒安格斯牛肉串($58)牛肉串口味濃厚,咸香相宜到味,略嫌乾身了少少!🍍燒金菠蘿($32)微微加熱後金菠蘿香甜多汁,熱力將菠蘿的酸甜,清爽徹底激發出來。🥒ASA cocktail($108)這款雞尾酒是青瓜和檸檬的味道,入口雙倍清新爽口,喝完有點微勳很舒服的感覺。🍑蜜桃乳酸梳打($38)充滿少女心的乳酪梳打, 酸甜度平衡的剛好
🌙

👧🏻

🥑
金箔黑魚子脆味牛油果沙律批($128)
(龍蝦/帶子/蟹肉)三選二

🥘
薄牛豆腐壽喜燒($98)

🍖
燒羊架($88)
羊架燒得香噴噴,外焦內嫩,肉汁很好的保存在羊架內。

🍡
自家制醬燒安格斯牛肉串($58)
牛肉串口味濃厚,咸香相宜到味,略嫌乾身了少少!

🍍
燒金菠蘿($32)

🥒
ASA cocktail($108)

🍑
蜜桃乳酸梳打($38)
充滿少女心的乳酪梳打, 酸甜度平衡的剛好,解渴又可增進食慾。
2021-07-26
  • 牛油果沙律批沙律批
2021-08-07 39 浏览
陪朋友去完太子買嘢,當然要搵地方醫下肚,重點係支持黃店,餐廳環境舒適,環境設計靚,服務員好Nice,食物雖然以日式為主,但有fusion主義,用心製作。北海道蟹肉魚干燒$118上面嘅醬汁係蟹肉同蟹膏,底用魚干燒到脆卜卜,味道好香,蟹膏味好濃郁,餸日本燒酒唔錯。Daniel蝦多士$128多士烘到金黃鬆脆,原隻蝦上可以俾你影相,之後職員會幫你切開一半,蝦殼都會去咗,變咗蝦肉醬汁,口感好好。乳酸(無氣)$35酸酸甜甜,好重嘅乳酸味,紫色好靚。自家製醬汁燒豆腐$48豆腐外層燒到香口,加上自家製醬汁,口味獨特。岩鹽燒黑安格斯西冷$118牛味好濃,生熟悉度適中,一啲都唔韌。醬燒日本 飯團$ 38呢個超級喜歡,推介,軟軟嘅日本米有甜甜嘅醬汁味,係日本嘅味道。朝玉子燒$68軟淋淋,超軟熟,建議一定要趁熱食。整體而言唔錯,每一款食物都精美小巧,可見其用心製作,影相打卡都唔錯。

北海道蟹肉魚干燒$118

Daniel蝦多士$128

乳酸(無氣)$35
酸酸甜甜,好重嘅乳酸味,紫色好靚。

自家製醬汁燒豆腐$48
豆腐外層燒到香口,加上自家製醬汁,口味獨特。

岩鹽燒黑安格斯西冷$118
牛味好濃,生熟悉度適中,一啲都唔韌。

醬燒日本 飯團$ 38

朝玉子燒$68
軟淋淋,超軟熟,建議一定要趁熱食。

經同事推薦下嚟到太子閙市中覓食 全靠同事帶路首次踏足大南街😅尋找一間具新時代格調的居酒屋餐廳門口大大隻《朝》字 加上牆身全黑色為主 帶有一種神秘感✨推開玻璃門 經過一條日式風格的走廊🎎 便正式進入餐廳同事已經幫襯過幾次 所以今日決定交俾佢點菜😉店員親切有禮 餐廳格局時尚 而且店家非常細心 在牆上更預設掛鈎 方便客人需要時用🥰。朝邪惡玉子燒(HKD$88)同事大力推薦《朝邪惡玉子燒》呢道玉子燒配搭拉絲芝士既有體頭又夠邪惡😈蛋汁甜度比例剛好 而且玉子仍然好滑 蛋味香濃🍳 果然喺必食推介👍。松子仁蕃茄沙律(HKD$78)蕃茄沙律好新鮮 大大舊蕃茄🍅 多汁又清甜 配搭了酸酸咪咪嘅醬汁 好開胃😬。燒宮崎手羽(HKD$38)味道好似蜜糖雞翼 雞翼皮脆內嫩 燒得好好食😌 。DANILE蝦多士(HKD$128)廚師推介 霸氣蝦多士🍤多士烘得香脆可口 仲有少少濃邊添🤩多士上鋪滿蝦肉和蟹肉及配搭了自家製醬汁 放入口感覺既豐富又滿足店員仲會好細心詢問要吾要將多士切開一半🥰極為欣賞店家的細心 切開完仲會砌得好靚先再上枱😮  。清酒煮蜆(HKD$58)份量不算多 d蜆煮到剛剛熟👍湯底酒味不濃 但好鮮甜 我連個湯
經同事推薦下嚟到太子閙市中覓食
全靠同事帶路首次踏足大南街😅
尋找一間具新時代格調的居酒屋
推開玻璃門 經過一條日式風格的走廊🎎 便正式進入餐廳

同事已經幫襯過幾次 所以今日決定交俾佢點菜😉
店員親切有禮 餐廳格局時尚 而且店家非常細心
在牆上更預設掛鈎 方便客人需要時用🥰

朝邪惡玉子燒(HKD$88)
同事大力推薦《朝邪惡玉子燒》
呢道玉子燒配搭拉絲芝士既有體頭又夠邪惡😈
蛋汁甜度比例剛好 而且玉子仍然好滑 蛋味香濃🍳
果然喺必食推介👍

松子仁蕃茄沙律(HKD$78)
蕃茄沙律好新鮮 大大舊蕃茄🍅 多汁又清甜
配搭了酸酸咪咪嘅醬汁 好開胃😬

燒宮崎手羽(HKD$38)
味道好似蜜糖雞翼 雞翼皮脆內嫩 燒得好好食😌

DANILE蝦多士(HKD$128)
廚師推介 霸氣蝦多士🍤
多士烘得香脆可口 仲有少少濃邊添🤩
多士上鋪滿蝦肉和蟹肉及配搭了自家製醬汁
放入口感覺既豐富又滿足
店員仲會好細心詢問要吾要將多士切開一半🥰
極為欣賞店家的細心 切開完仲會砌得好靚先再上枱😮

清酒煮蜆(HKD$58)
份量不算多 d蜆煮到剛剛熟👍
湯底酒味不濃 但好鮮甜 我連個湯都飲埋🤫

薄牛豆腐壽喜燒(HKD$118)
湯底濃厚略甜 呢個甜度對於我嚟講甜左少少
但我同事就極為喜歡🤣薄牛肉7成熟 肉質軟腍
而且配料相當豐富:有色澤通紅的日本雞蛋、
薄牛肉、腐皮、豆腐、旺菜、冬菇、金菇、筍... CP值高😋

乳酸(無氣)飲品(HKD$35)一杯

太子大南街39號地舖
  • 松子仁蕃茄沙律
  • 燒宮崎手羽
  • 清酒煮蜆
邪惡厚羊架、荷葉西京燒🥂必飲日系Cocktail❗️-相傳係江戶時代,居酒屋嘅前身叫做「煮賣茶屋」,係專門賣飯菜同茶,而唔係酒菜。而黎到2021年,呢間居酒屋,係連抹茶同清酒嘅cocktail都有。-🍖燒羊架 ($88)兩大件足料厚肉羊架,外層燒得剛好香口,一咬內裡滲出肉汁,羊肉香同油脂即刻滿佈口腔。🥓西京雪魚燒 ($118)連同荷葉一齊燒,鱈魚除左魚脂鮮香,滲出微微荷葉香味,同時燒得肉質嫩滑,極有特色。🍲清酒煮蜆 ($58)蜆肉煮得剛熟,肉嫩飽滿,清酒湯底鮮甜惹味,田中都忍唔住飲左幾啖。🥬自家製胡麻菠菜 ($58)經典日系料理之一,外形精緻,冰涼嘅菠菜,淋上層次豐富嘅胡麻汁,非常清新。🥩岩鹽燒黑安格斯西冷 ($118)肉感十足嘅燒西冷,用微微岩鹽調味,入口散發肉香,最適合配酒。🥂店家自創嘅日系cocktail入邊,而田中最愛Matsa($88),濃香抹茶,混入牛奶,估唔到同Vodka非常夾。而招牌ASA($108)混入清酒同柚子酒,滲出清新青瓜香,亦非常特別。👍🏻8.5/10
邪惡厚羊架、荷葉西京燒🥂必飲日系Cocktail❗️

🍖燒羊架 ($88)

🥓西京雪魚燒 ($118)

🍲清酒煮蜆 ($58)

🥬自家製胡麻菠菜 ($58)

🥩岩鹽燒黑安格斯西冷 ($118)

👍🏻8.5/10
呢間位於太子只開左幾個月既日本居酒屋🇯🇵🎐 - 朝Asa 真心好jeng超推介🤩 居酒屋以神秘既灰色為主 推門入去先會經過一條好日式既小走廊 入到去充滿去日本吾同裝飾品 等你完全覺得去左日本一樣😆 黑松露枝豆 $58好特別既前菜 第一次試呢種食法🙊 每一條既枝豆都俾滿滿既黑松露包圍住 好好食 估吾到可以甘夾😍 朝玉子燒 $58見到大部分人黎都嗌有芝士個款玉子燒😀 但我自己就想食normal既 食落去超濃厚既蛋味🥚 仲要好滑好甜😋 北海道蟹肉糕魚干燒 $108呢個小食系成晚食既所有野食裡面最期待最中意既野食🤤 好特別第一次食 蟹膏同魚干其實都屬於比較濃味既食物 但原來2種濃味既野食一齊系可以match甘惹味😋 而且當佐酒小食 非常推薦👍🏻 清酒煮蜆 $58每一粒蜆肉都肥嘟嘟😙 而且清酒味偏甜吾太濃烈 好味到我地當湯甘飲哂🤣 薄牛豆腐壽喜燒 $118一黎到俾佢隻勁橙黃色既蛋黃吸引住左😂 牛肉幾軟腍 湯底好香甜 岩哂我口味 鍋入面都系包含左典型壽喜燒既食材 呢個價錢無得挑剔了🤪 廚師推介 焗法國KYS生蠔🦪 $138生蠔幾大隻 蠔肉都好肥美爽脆🤭 配上佢地自己秘製既醬汁一齊焗 幾特別下 因為

黑松露枝豆 $58

朝玉子燒 $58

北海道蟹肉糕魚干燒 $108

清酒煮蜆 $58

薄牛豆腐壽喜燒 $118

廚師推介 焗法國KYS生蠔🦪 $138
生蠔幾大隻 蠔肉都好肥美爽脆🤭 配上佢地自己秘製既醬汁一齊焗 幾特別下 因為個醬汁既味道我都系第一次食😆

廚師推介 Daniel蝦多士 $128
見到個名系到諗 到底系個老闆叫Daniel定系大廚叫Daniel呢🤣 呢個黎到一定要試 烘底左既厚多士 然後上面放上一隻超大隻有好多蝦膏既蝦 滿滿既蝦肉配埋蟹肉 好好味啊🤩

自家製醬燒安格斯牛肉串 $58
食落口牛肉好嫩滑 肥瘦好均衡 同埋自家製醬好惹味😋

呢到除左好多食物外 其實仲有吾少日本清酒同威士忌提供 岩哂一大班朋友好chill圍威喂邊食邊傾計😙 而佢地星期一至三既飲品有半價呢😛

同埋其實佢系一間黃店黎架💛 佢地仲有屬於香港人嘅消費地圖 - 懲罰mee📁
2021-07-19
  • Daniel蝦多士
居酒屋🏮通常都有種距離感,好似會好貴又食唔飽咁 ~ 今次介紹一間又親民又價宜嘅居酒屋比大家(╹◡╹)首先門口已經有種高級嘅感覺,入到去仲有和式嘅擺設,成件事非常日系! 天花板仲有好多燈飾來襯返主題,入到去整體嘅感覺已經好舒服~ 整體感覺都好少女feel~ 燈光都唔會太暗,影相都幾好~打卡friendly(*゚∀゚*) Food /Dessert : 📸📸📸.5 /5Environment : 📸📸📸.5 /5 Price 💵朝玉子燒 ——— $68好耐未食過咁滑嘅蛋,而且仲要係玉子燒嚟嘅添! 玉子燒有少少偏甜,係正宗嘅日本甜玉子燒~ 可以整到咁滑嘅口感應該加咗牛奶,如果唔喜歡甜嘅可以問佢攞鹽點架~自家製醬燒安格斯牛肉串 ——— $58 肉唔會太韌,燒得剛剛好,自家製嘅醬汁都同牛肉好配搭~ Daniel 蝦多士 ——— $128 係舖頭嘅頭號推介之一! 本身覺得個樣唔算好靚,不過嚟到就知道點解大家都咁鍾意! 多士上鋪滿蝦膏,上面仲放咗一隻大虎蝦,帶岀濃郁嘅蝦味! 而且雖然睇佢份量少少,兩個人都足夠㗎~ 仲細心幫你分開兩份添~ 薄牛豆腐壽喜燒 (推薦!) —— $118 冇諗過一個壽喜燒可

打卡friendly(*゚∀゚*)
Food /Dessert : 📸📸📸.5 /5
Environment : 📸📸📸.5 /5

Price 💵

朝玉子燒 ——— $68

自家製醬燒安格斯牛肉串 ——— $58

肉唔會太韌,燒得剛剛好,自家製嘅醬汁都同牛肉好配搭~

Daniel 蝦多士 ——— $128

薄牛豆腐壽喜燒 (推薦!) —— $118

冇諗過一個壽喜燒可以咁好食(╹◡╹)首先湯底超級濃郁! 牛肉好入味好吸湯,加上其他蔬菜都好入味,放上一隻日本生雞蛋,兩個人好快就食晒啦! 超推薦肚餓嘅你,性價比較高嘅菜式~

清酒煮蜆 ——— $58

蜆肉清甜,清酒又開胃,居酒屋必叫!

燒北海道帶子豚肉燒 ——— $68

帶子出面包住豚肉片,帶子夠大隻加上豚肉嘅鹹味,兩者配搭勁好!

荔枝乳酸梳打 ——— $38

睇個名都唔知咁靚(゚∀゚) 特別鍾情紫色嘅我好推薦,仲要乳酸好fresh 酸酸甜甜好適合轉口味~

Cocktail 🍹

侍應都非常有禮貌,推介佢哋自己調製嘅酒,最後整咗一杯青瓜味cocktail比我地~ 感覺好清新,因為我哋有強調喜歡甜嘅味道,特登加咗甜味所以酒味唔算太重~ 幾特別嘅飲品!

推薦值: ⚜️⚜️⚜⚜️/5

個人會再回訪,好有氣氛得來又唔會太貴,適合朋友聚會( ^ω^ )

📍 太子大南街39號地舖

@

-Useful tags for you 💓
#tthkfoodie #tthkcafe
2021-07-29 50 浏览
返工除左諗收工食乜都無其他返工訂枱 點知訂左一位 員工都好貼心甘打黎問我係咪兩位😆😆😆兩個人食到飽都係五百蚊埋單 仲要係高質 即刻可以介紹比朋友 抵食好味😆👏🏻👍🏻
2021-07-28
放工鬆一鬆最啱就係同朋友去居酒屋😙 一邊食吓嘢一邊飲返杯啦!🍶 一開門條小酒廊好有日本高級居酒屋感覺,好似穿過呢條路就接通日本咁呀!🤭 呢度啲食物好多樣化,都要研究咗一陣先決定叫咩👀❤️ 豆腐柚子沙律 $78朋友想食菜,所以叫咗個沙律🥗 柚子汁酸酸甜甜,配豆腐同新鮮蔬菜都非常清新開胃🌿❤️ 朝玉子燒 $68佢有普通同加芝士兩款揀,我哋揀咗普通蛋。蛋煎得好滑同充滿蛋香,啱哂甜蛋控😍❤️ 自家製醬汁燒豆腐 $48我哋兩個都好鍾意食豆腐,佢個外皮煙韌,入面非常滑溜😆 醬汁唔會過濃之餘帶出豆味,唔錯唔錯!❤️ DANIEL 蝦多士 $128見掛喺牆上有啲廚師推介👨🏻‍🍳 所以就叫咗嚟試,果然係呢度嘅招牌!✨ 外型非常吸精,原條大蝦放喺多士上面🦐 店員會等你打完卡後幫你起殼,好細心!🙆🏻‍♀️ 食起嚟啖啖肉非常方便!除咗蝦肉仲加咗啲蟹肉同蝦膏,所以味道特別濃郁鮮味!😚❤️ 薄牛豆腐壽喜燒 $118牛肉有好多塊好軟腍,甜甜哋嘅壽喜燒湯同牛肉好夾👏🏻 蛋黃係橙紅色好濃蛋味🥚 每塊牛肉食前都沾一沾蛋汁,非常正!湯入要仲有豆腐,冬菇,娃娃菜同日式腐皮,個人最鍾意日式腐皮,吸哂壽喜燒湯底簡直無敵!❤️ 蒲燒鰻魚 $78
呢度啲食物好多樣化,都要研究咗一陣先決定叫咩👀

❤️ 豆腐柚子沙律 $78

DANIEL 蝦多士

❤️ 薄牛豆腐壽喜燒 $118

❤️ 蒲燒鰻魚 $78
蒲燒鰻魚
Wow!😲 超大塊鰻魚,食落嫩滑👌🏻 鰻魚汁又好夠,兩個人share 非常滿足!💕

另外仲試咗杯cocktail,飲落偏甜好清新,青瓜味突出🥒 酒精味唔算好勁,好啱女士飲!唔怕第二日起唔到身返工啦~🤣

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
食物質素比預期好,價錢合理,性價比都算高🙌🏻

補返Menu先👇🏻

2021-07-22
好療癒的黃店居酒屋🌟Weekday放工去居酒屋真係好relaxing,坐落於大南街既朝ASA, 真係一間治療既居酒小店,不論食物同裝修都好吸晴當日7點去到已差不多坐無虛席,看來呢間隱世小店都幾多捧場客,不過小店雖小,其實裝修都好多details位可以打卡,仲有既係呢度既日式餐具真心好靚呀😍食物方面,個人最愛係金箔黑魚子脆味牛油果沙律批,個賣相好精緻,味道都非常滿意男友就最愛唐揚炸魷魚圈,炸得好脆入面既魷魚又彈牙兩款鍋物分別係牛肉籌喜燒&豚肉豬骨鍋,兩款肉既肉味都好出,如果有碗珍珠飯配下就好啦😂
好療癒的黃店居酒屋🌟

男友就最愛唐揚炸魷魚圈,炸得好脆入面既魷魚又彈牙

外卖送餐
收工想同朋友去居酒屋坐下傾下計,於是上網搵到呢間「朝」,據說係新開嘅,都想測試下質素。一入到黎已經有啲嚇親,呢度嘅音樂聲大到呢,仲要係播啲好hyper嘅日文歌,打破左我哋想靜靜地傾偈嘅期望,所以決定食少少野再轉場慢慢傾算。叫左一個牛肉壽喜燒、邪惡玉子燒、炸蕃薯甘條、西京鱈魚燒、燒雞泡魚乾同埋燒雞肉串。就咁睇都叫左幾多樣野呀,但最後都食唔飽咁走人,每樣嘅分量少之餘又冇主食,真係淨係啱啲人黎飲酒作樂,想填肚就可能唔太合適啦。牛肉壽喜燒就咁睇中間個粒燈紅色嘅蛋黃好吸引,好想一下篤爆佢。佢入面有豆腐、魚片、菇同三四片牛肉等。想講個湯底真係好咸,啲壽喜燒汁落得有啲過多,好彩佢啲料少,食两三啖就食完。至於燒雞泡魚乾好似燒到一半就拎出黎咁,個口感仲係軟冧冧嘅,冇燒到個面硬身,本身要慢慢咬再享受佢個香味出黎先正,呢個就咬一咬就完。不過個蛋黃醬救左佢,蛋黃醬真係同雞泡魚乾係絕配黎,两種甜甜嘅味合埋一齊令人欲罷不能。佢個邪惡玉子燒點邪惡法呢?就係中間有夾到芝士。但我個晚食到嘅唔夠邪惡,中間嘅芝士少到唔係好食得到出,仲要拉唔到絲,視覺同味覺上都感受唔到。而且個玉子燒好甜,蛋味俾甜味覆蓋晒。炸蕃薯甘條炸得幾脆

燒雞泡魚乾

朝邪惡玉子燒

炸蕃薯甘條炸得幾脆嘅,不過每條都好瘦削,食唔到咩蕃薯肉同蕃薯香,而且同茄汁都唔太夾,反而點蛋黃醬仲好食。
炸番薯甘條

西京鱈魚燒個魚皮好燶,食落唔係焦香味,而係真係有啲苦味。佢個魚有好多油脂,但魚油香出唔到黎。不過魚肉好滑又冇骨,一入口用上顎壓一壓就可以直吞喉嚨。
西京鱈魚燒

最後雞肉串算係最唔錯嘅一碟,雞肉嫩滑又保持到肉汁同雞油,中規中矩啦。
燒雞肉串
荔枝乳酪梳打
2021-07-03
放工經朋友介紹去呢間喺太子嘅日式居酒屋🏮,店內環境都幾靚牆身掛上發光的月亮🌙同垂吊的星星💫營造舒適的氛圍✨!食物方面一般居酒屋有嘅小食、炸物、刺身、串燒、日本料理都一應俱全🍶!逢星期一至三仲做緊飲品半價優惠,Openrice訂位有9拆相當抵🥂!⤑▫️豆腐柚子沙律 $ 78夏日炎炎先點份沙津做前菜,香滑豆腐加上清新柚子醋非常醒胃,做頭盤啱曬🥗~⤑▫️岩鹽燒黑安格斯西冷 $ 118眼見好多枱都叫串燒,燒物類等候時間都會耐少少,但保證是即叫即燒🍢嚟到仲喺熱辣辣,黑安格斯肉味濃,油花相對少所以較有韌度🥩,師傅燒得唔會過熟保持口感,簡單沾上岩鹽已經唔錯~⤑▫️Daniel 蝦多士 $ 128超級期待店員強力推薦嘅招牌蝦多士💮!果然絕無失望,暫時食過最好食🥺!原隻大虎蝦無殼啖啖蝦肉x充滿勁濃蟹膏嘅蟹肉🦀底部放上烘得脆身的厚多士,賣相精緻絕對有誠意之作,果然喺鎮店之寶🤤!⤑▫️朝邪惡玉子燒 $ 88玉子燒功架十足,蛋香夠滑食落甜甜的內裡芝士仲呈現到拉絲狀態,冇改錯名超邪惡😭!⤑▫️薄牛豆腐壽喜燒 $ 118隻蛋黃好深色超搶眼☺️,唔知係咪用咗蘭王呢🥚?壽喜燒湯底濃厚偏甜✨,但就好啱我口味入面啲豆腐、娃娃菜、冬菇

放工經朋友介紹去呢間喺太子嘅日式居酒屋🏮,

▫️豆腐柚子沙律 $ 78

▫️岩鹽燒黑安格斯西冷 $ 118

▫️Daniel 蝦多士 $ 128

▫️朝邪惡玉子燒 $ 88

▫️薄牛豆腐壽喜燒 $ 118

隻蛋黃好深色超搶眼☺️,唔知係咪用咗蘭王呢🥚?壽喜燒湯底濃厚偏甜✨,但就好啱我口味入面啲豆腐、娃娃菜、冬菇同日式腐皮都入曬味🍲
牛肉份量好足料,肉質軟腍🐮Cp值幾高!

▫️蜜桃乳酸 $ 35
▫️巨峰乳酸梳打 $ 38

飲品有半價都幾抵飲,變相好似買一送一🤭,顏色都幾靚唔知係咪加咗碟豆花🌿,味道正常水準👌🏻~
2021-07-22 42 浏览
推開玻璃門,走進日式風格的走廊, 然後便正式進入餐廳嚟之前,做了一點研究, 已經想好會點哪些人氣菜式, 邪惡玉子燒($88)唔可以錯過, 很香很滑, 特別是拉絲狀態半溶的芝士, 夠曬邪惡Daniel 蝦多士($128) 口感豐富, 蝦燒得很香脆, 底下應該是蝦蓉, 再配厚多士,外脆內軟燒羊架($88)新鮮熱辣,燒的功夫做得很好, 肉質柔軟,充滿羊肉香味有啤酒配這些可口的小菜,這便是去居酒屋的目的主食類點了豬骨濃湯叉燒拉麵($78), 一人份量唔算太多, 雖然不是拉麵屋,但也不是求求其其, 賣相吸引之餘,兩大片亦叉燒好食
推開玻璃門,走進日式風格的走廊, 然後便正式進入餐廳

有啤酒配這些可口的小菜,這便是去居酒屋的目的

• 燒羊架
太子酒吧街附近日式居酒屋🏮門口大大隻字「朝」 加上黑色既牆身 隱約帶比人一種神秘感 大南街一向比較清靜 雖然有幾間餐廳但感覺條街都係無咩人氣唔係睇Openrice都未必會發掘到呢間高質居酒屋🤣店内既裝修風格都係圍繞月亮同星星 有風格有情調好適合小酌两杯傾下計 食下小吃.🎈金箔黑魚子脆味牛油果沙律批 ($128)一份有4小粒 可以選擇龍蝦/帶子/蟹肉 三選二我地要左龍蝦同蟹肉 每款有兩粒 兩個朋友share就剛剛好~外觀上有金箔同黑魚子作爲點綴 誠意十足撻皮一層層叠加上去 口感香脆 再係龍蝦同蟹肉鮮味既加持下 層次好豐富作爲opening夠開胃😋(一開始以爲個龍蝦同蟹肉係mix埋 點知原來係2粒龍蝦2粒蟹肉hehe).🎈Daniel蝦多士 ($128)都好好奇點解會叫Daniel蝦多士 可能呢款菜色係Daniel發明🤣?(可以想象下店員同廚房落單個時大叫一份Daniel~ 一日叫幾次唔知Daniel有無打黑次呢🤣)講返正題 呢個可以話係餐廳招牌菜了 個外形好壯觀面頭大量既辣椒絲 底下亦收埋左唔少料有一隻大蝦仲夾左少少蟹肉 鮮味十足👍有別於傳統蝦多士 呢到用左烘過既厚多士完美carry返面
太子酒吧街附近日式居酒屋🏮

門口大大隻字「朝」 加上黑色既牆身 隱約帶比人一種神秘感
大南街一向比較清靜 雖然有幾間餐廳但感覺條街都係無咩人氣
唔係睇Openrice都未必會發掘到呢間高質居酒屋🤣

店内既裝修風格都係圍繞月亮同星星 有風格有情調
好適合小酌两杯傾下計 食下小吃
🎈金箔黑魚子脆味牛油果沙律批 ($128)
金箔黑魚子脆味牛油果沙律批

一份有4小粒 可以選擇龍蝦/帶子/蟹肉 三選二
外觀上有金箔同黑魚子作爲點綴 誠意十足
撻皮一層層叠加上去 口感香脆
再係龍蝦同蟹肉鮮味既加持下 層次好豐富
作爲opening夠開胃😋
🎈Daniel蝦多士 ($128)
Daniel蝦多士

講返正題 呢個可以話係餐廳招牌菜了 個外形好壯觀
面頭大量既辣椒絲 底下亦收埋左唔少料
有一隻大蝦仲夾左少少蟹肉 鮮味十足👍
有別於傳統蝦多士 呢到用左烘過既厚多士
完美carry返面頭既各款材料 一啖放入口非常滿足😋
🎈豬骨濃湯叉燒烏冬 ($78)

可以選擇拉麵或者烏冬 小小的一碗但性價比非常高
一上碟就聞到好香既麻油香 仲有兩大塊叉燒散發出既肉香🤤

我比較欣賞湯底 有油香但不油膩
叉燒唔係個種肥叉 但勝在做到焦香感
🎈燒宮崎手羽 ($38)
燒宮崎手羽

加上蜜糖燒過既雞翼 帶點焦香味同甜味
幾惹味👍
🎈岩鹽燒黑安格斯西冷 ($118)
岩鹽燒黑安格斯西冷

西冷燒到粉色 加上小小花瓣點綴
外觀同樣好靚仔👍
牛肉調味不多 主要靠旁邊既岩鹽~
🎈乳酸梳打 ($38)
乳酸梳打

有幾款味道可以選擇 亦可以只要水果乳酸唔要梳打
我地叫左一杯芒果一杯蜜桃乳酸梳打
一上臺係非常surprise🤣
除左係驚嘆佢個外觀 更加驚訝兩杯望落係一模一樣🤣🤣
好彩店員有細心介紹返~
我好怕野飲會死甜 但呢杯甜度剛剛好

Daniel蝦多士
燒宮崎手羽
岩鹽燒黑安格斯西冷
乳酸梳打
日本居酒屋開到通街都係,但係要搵一間好食得來又唔太貴嘅真係好難,好彩我遇上呢一間。首先入口位置已經可以打卡,有個流水喺度,而且推開門要行一段路先入到餐廳,餐廳環境昏暗顯得特別有格調,餐廳雖然好細,不過都有安排到一啲掛牆嘅用具比顧客放置手提包,呢個係我特別欣賞嘅。至於食物方面,居酒屋都係份量比較少㗎啦,呢個薄牛豆腐壽喜燒都算係咁。另外好想推介唐揚炸雞軟骨丸,唔多地方有得食雞軟骨丸,呢個份量都有六至七塊,少少油膩,不過的確好食,炸得鬆脆可口!

2021-07-22 55 浏览
菠蘿乳酸 $35經openrice book位後飲品有半價🤣 即刻唔洗廿蚊就有杯野飲都幾抵 不過飲品黎到既顏色同我想像中唔同 應該係加咗蝶豆花汁做個漸層效果 飲落都有淡淡既菠蘿味同唔算太甜 整體不過不失😌評分: 7/10🌟芒果乳酸 $35呢杯同樣半價 都係加咗蝶豆花汁 但個漸層就冇咁出同味道都偏假 芒果味唔算好出 而且味道偏甜 感覺菠蘿個杯好飲同自然啲🤧評分: 6/10🌟燒金菠蘿 $32燒菠蘿一串有兩舊🍍 食落夠熱之餘又甜又多汁 雖然價值略貴但都算值得一試😋評分: 10/10🌟 清酒煮蜆 $58雖然呢碟賣相一般 但味道係意外地出色 食落啲蜆肉好清甜 唔會食到沙 而且個汁吸引蜆肉既精華 飲落鮮味十足 仲有淡淡既酒香 味道又唔會太濃烈 非常易接受 推介🥰 評分: 9.5/10🌟鹽燒雞軟骨 $32呢碟雞軟骨真係超級唔抵😹😹😹 呢個價錢係得一串 影出黎都覺得佢好孤單🥲 而且食落夠熱 但味道偏咸 整體黎講唔推介 性價比極低🥺評分: 3/10🌟燒牛舌(2串) $96一串牛舌有兩塊 價錢都算合理🤣 而且每塊都燒得剛好 食落夠味又好淋身 但又唔會太油膩 值得一試🥳評分: 9/10🌟朝邪惡玉子燒 $88
菠蘿乳酸 $35

鹽燒雞軟骨 $32
評分: 3/10🌟

燒牛舌(2串) $96

朝邪惡玉子燒 $88
呢個玉子燒期待咗好耐 黎到見到個樣都幾吸引 仲有拉絲🧀 食落啲蛋煎得好滑 唔會太乾身 加埋啲芝士味道更加濃郁 又唔會太滯 整體黎講都算唔錯 可以一試🤩

牛油焗日本金菇 $38
平時燒嘢食必食之一 今次見到唔洗自己包同燒都仲得食 仲唔叫黎試下🙈 食落同平時既味道一樣 牛油味好香濃🧈 味道都唔錯😆
評分: 8.5/10🌟

燒宮崎蜜糖手羽 $38
呢個雞翼等咗半個鐘有多🤧 一多人啲野食就等好耐 好在佢燒得幾好食 兩面都燒到金黃色 而且好重蜜糖味 食落甜甜地又juicy😍 不過唔洗等咁耐會好啲😹

薄牛豆腐壽喜燒 $118
本身最期待既係佢 點知去到發現佢加咗價 而且味道都冇想像中咁出色 有啲失望🥲 首先講啲牛肉先 食落過老 有啲鞋 而且配菜都唔算多 特別係個粟米條好難食🥵 本身以為會有粉絲都冇 最重要係個湯底好甜 搞到所有野都有個種甜味 勁奇怪 雖然價錢比較平但個質素都未免太差 好失望呢😟
評分: 3/10🌟
———————————————————————