今日喺土瓜灣放lunch,見到「有間茶記響附近」個懷舊招牌幾得意,就入去試吓佢哋嘅下午茶。一入到去就覺得環境幾乾淨,坐得好舒服。最驚喜係冷氣夠涼又唔會太嘈,啱晒同朋友傾計。首先一定要讚佢哋嘅招牌榛子醬果仁西多士!西多士炸到金黃色,外脆內軟,加埋面頭嘅花生碎同榛子醬,邪惡到爆但真係好好食!焗雞扒意粉都唔錯,雞扒焗得啱啱好,皮脆肉嫩,意粉掛滿茄汁,仲有啲芝士拉絲效果。飲品叫咗杯香濃咖啡,估唔到茶記都有咁高質素,咖啡香味濃郁,飲完個口仲有回甘。服務方面,伙記阿姐好有禮貌,見我哋影相仲主動提議點樣擺碟會靚啲。埋單每人六十零蚊,以而家嘅物價來講真係好抵食。下次一定會再嚟試吓佢哋其他菜式!推介俾鍾意食港式茶記嘅朋友,記得要留肚試吓個邪惡西多士啊!

今日喺附近行街,突然肚餓,見到「有間茶記響附近」個招牌幾光猛,就入去試吓。入到去覺得環境幾乾淨,卡位坐得舒服,冷氣又夠涼,唔會焗促。夥計態度好好,見我揀咗陣都冇黑面,仲主動推介咗幾款招牌小菜。 我哋叫咗個避風塘茄子,一上枱就聞到勁香蒜蓉同辣椒味!茄子炸到外脆內軟,咬落去仲有juicy感,加上金蒜同豆豉爆炒,香口得嚟又唔會太油,送飯一流!另外試咗蜜味薯仔炒牛柳粒,薯仔煎到微微焦香,牛柳粒嫩滑,蜜糖醬汁甜甜哋,好惹味。 飲品方面,叫咗杯凍檸茶,茶底夠濃,檸檬又新鮮,飲完即刻解膩。整體來講,呢間茶記嘅小菜夠鑊氣,價錢合理,服務又唔錯,下次想食避風塘風味一定會再嚟!

2025-07-08 23 浏览
今次同大家分享一間好食既茶記 CP值高到爆燈!💯 平日晏晝三點幾肚餓餓撞正下午茶時段見到餐牌價錢即刻雙眼發光✨餐廳裝修好新淨 卡位坐得舒服🫶🏻重點推介「公司三文治下午茶餐」🔥即叫即製!麵包烘到微脆夾住厚切午餐肉、炒滑蛋、番茄同生菜和芝士🧀餡料真係超級豐富呀~跟餐送熱飲 真係抵到爆🤩滷水雞髀撈麵🍗雞髀大過我隻手!滷得好入味 一啖咬落去肉質嫩滑仲有肉汁💦撈麵煮得啱啱好 加埋芝士撈勻食 邪惡度爆錶🤩下午茶嚟講份量十足 男仔食都夠飽~ 📍有間茶記响附近 (土瓜灣)土瓜灣浙江街19-23號旭日豪庭地下6號舖
今次同大家分享一間好食既茶記 CP值高到爆燈!💯
餐廳裝修好新淨 卡位坐得舒服🫶🏻

重點推介「公司三文治下午茶餐」
🔥即叫即製!麵包烘到微脆
夾住厚切午餐肉、炒滑蛋、番茄同生菜和芝士🧀
餡料真係超級豐富呀~跟餐送熱飲 真係抵到爆🤩

滷水雞髀撈麵
🍗雞髀大過我隻手!滷得好入味 一啖咬落去肉質嫩滑仲有肉汁💦
撈麵煮得啱啱好 加埋芝士撈勻食 邪惡度爆錶🤩
下午茶嚟講份量十足 男仔食都夠飽~

📍有間茶記响附近 (土瓜灣)
土瓜灣浙江街19-23號旭日豪庭地下6號舖
用餐优惠
試食活動
 果日我同朋友想揾個地方吃晚飯就行入呢間有間茶記响附近。晚市推薦菜式1️⃣ 椒鹽豬扒 $88現點現炸,外皮酥脆,肉質保持嫩滑椒鹽調味適中,適合搭配啤酒或汽水2️⃣ 咖喱牛腩煲 $98傳統砂煲盛裝,保溫效果佳牛腩燉煮軟嫩,咖喱汁濃郁,建議搭配白飯3️⃣ 粟米魚柳 $88魚柳外酥內嫩,搭配甜玉米粒晚市套餐(含白飯+例湯)$72,性價比不錯4️⃣ 粉絲雜菜煲 $88清甜湯底搭配多種蔬菜,適合喜歡清淡口味的客人粉絲吸收湯汁精華,份量充足🍽 優惠資訊晚市時段贈送例湯📝 用餐體驗環境:傳統港式茶記裝潢,綠色鐵閘和霓虹燈具懷舊感服務:忙碌時段需耐心等候,建議避開高峰時間適合:家庭聚餐、朋友小聚,或想體驗地道港式風味的食客
 果日我同朋友想揾個地方吃晚飯就行入呢間有間茶記响附近。

晚市推薦菜式
1️⃣ 椒鹽豬扒 $88

現點現炸,外皮酥脆,肉質保持嫩滑

椒鹽調味適中,適合搭配啤酒或汽水

2️⃣ 咖喱牛腩煲 $98

傳統砂煲盛裝,保溫效果佳

牛腩燉煮軟嫩,咖喱汁濃郁,建議搭配白飯

3️⃣ 粟米魚柳 $88

魚柳外酥內嫩,搭配甜玉米粒

晚市套餐(含白飯+例湯)$72,性價比不錯

4️⃣ 粉絲雜菜煲 $88

清甜湯底搭配多種蔬菜,適合喜歡清淡口味的客人

粉絲吸收湯汁精華,份量充足

🍽 優惠資訊

晚市時段贈送例湯

📝 用餐體驗

環境:傳統港式茶記裝潢,綠色鐵閘和霓虹燈具懷舊感

服務:忙碌時段需耐心等候,建議避開高峰時間

適合:家庭聚餐、朋友小聚,或想體驗地道港式風味的食客
2025-06-09
  • 椒鹽豬扒
  • 咖喱牛腩煲
  • 玉米班塊
  • 粉絲雜菜煲
2025-07-07 44 浏览
有間茶記响附近位於土瓜灣以茶記同小炒為主的餐廳。我選了馬拉盞炒時蔬,認真說可能是吃過味道最惹味,馬拉盞醬濃郁香濃,均勻地包裹在芥蘭上。醬汁中還有蝦米,讓整道菜更加鮮美。底部還有草菇和爆過的薑,香氣十足,層次感強烈。京蔥爆炒肥牛的薑味和蔥味互相配還能蓋過草菇的腥味。偶爾能感受到肥牛牛脂,鑊氣十足,非常誘人。金湯酸菜魚(小辣)配料豐富,包括萵筍、乪木、炸枝竹、木耳、薯粉、辣椒、花椒、蒜蓉和芫荽。魚味沒被辣椒或酸菜蓋過,調味適中,花椒的麻辣感和蒜蓉的香味,讓整道菜口感分明。小菜附送例湯是粉葛湯沒有味精,猶如家常味道,湯中沒有油脂,讓人感覺清爽健康。最後是大大杯凍檸茶,杯子大得像拳頭一樣,檸茶冰涼解渴,非常適合夏日消暑。
有間茶記响附近位於土瓜灣以茶記同小炒為主的餐廳。

2025-06-28
2025-07-07 48 浏览
今日行過土瓜灣,咁啱見到「有間茶記響附近」,就入去食個晏。舖頭唔算大,但坐得幾舒服,冷氣夠涼。伙記阿姐好友善,見我睇緊餐牌,主動介紹咗幾款招牌菜。 叫咗個 焗雞扒意粉,可以揀茄汁或者咖喱汁,我揀咗茄汁。意粉即叫即焗,上枱熱辣辣,雞扒大大件仲貼心碎上,方便食。茄汁酸甜適中,唔會太膩,份量夠晒飽肚。跟餐加$10要咗杯熱鮮奶,幾滑口。 另外試咗 魔鬼西多士,真係超大件!面頭鋪滿Oreo餅碎,切開見到流心芝士忌廉同榛子醬,甜得嚟唔會太漏。跟餐加$6配咗杯凍奶茶,茶味夠濃,奶香平衡,飲落順喉。 坐低食嘢期間,見隔籬枱嘅街坊同伙記有講有笑,電視播住午間新聞,氣氛幾輕鬆。埋單百零蚊左右,價錢合理,食物質素對得住個價。下次經過,可能會再試吓佢哋嘅焗飯同小炒。

2025-07-07 44 浏览
今日去開土瓜灣就試吓朋友推介嘅「有間茶記響附近」。舖頭唔大,但光線充足,卡位坐得幾舒服。伙記見我哋第一次嚟,好友善咁介紹招牌菜。叫咗幾樣試吓:流心蛋三文治烘得微脆,蛋汁流心效果唔錯。叉燒炒蛋飯嘅叉燒幾入味,炒蛋火候剛好。沙嗲牛肉米粉嘅湯底濃淡適中,牛肉都算嫩滑。菠蘿油外皮幾酥,牛油份量適中。食物整體水準唔錯,價錢都合理。最欣賞係佢哋嘅檸檬茶,茶味夠濃,飲完唔會覺得口渴。舖頭雖然細,但幾有街坊小店嘅親切感。如果喺附近,呢間係個唔錯嘅選擇。下次可能會試吓佢哋嘅常餐。

叫咗幾樣試吓:

沙嗲牛肉米粉嘅湯底濃淡適中,牛肉都算嫩滑。

菠蘿油外皮幾酥,牛油份量適中。

如果喺附近,呢間係個唔錯嘅選擇。下次可能會試吓佢哋嘅常餐。

2025-07-06 27 浏览
今次國內朋友落香港去啟德睇show,帶佢試下茶記先! 😲大碟夾抵食,多款大排擋美食,有套餐,碟頭飯都有價錢平民。 🌟呢度好地道,週末超多人客,但唔會太嘈。🐟金湯酸菜魚 大到2個人都得,酸菜魚多。🤪金湯可以揀辣或者唔辣。入面仲有雲耳、薯粉、萵苣。🍲雲吞雞煲 砂鍋煲 上枱時仲滾緊,雲吞大大隻,爆餡。 雞都幾嫩滑。 🥢西蘭花炒豬頸肉  又係大大碟,一勺舀到幾多豬頸肉。 港式特飲🧋椰汁紅豆冰 $16 脆脆脆華田 $16
今次國內朋友落香港去啟德睇show,帶佢試下茶記先!
😲大碟夾抵食,多款大排擋美食,有套餐,碟頭飯都有價錢平民。

🌟呢度好地道,週末超多人客,但唔會太嘈。

🐟金湯酸菜魚

🍲雲吞雞煲
砂鍋煲 上枱時仲滾緊,雲吞大大隻,爆餡。 雞都幾嫩滑。

🥢西蘭花炒豬頸肉
又係大大碟,一勺舀到幾多豬頸肉。

港式特飲🧋椰汁紅豆冰 $16 脆脆脆華田 $16
2025-07-05 32 浏览
【舒適茶記】 今日晏晝喺土瓜灣行過浙江街轉角見到間「有間茶記響附近」,見入面幾光猛就入去試吓。舖頭唔算大,但卡位坐得幾舒服,冷氣夠涼,幾有懷舊feel。伙記阿姐見我一個人,好友善咁執張卡位俾我,仲主動介紹今日有咩推介。 叫咗幾樣嘢試: 乾炒牛河鑊氣十足,河粉炒得夠乾身,牛肉嫩滑唔韌,加埋芽菜同蔥段,簡單但好食。加大凍檸茶真係大杯到嚇親,茶底濃得嚟唔苦澀,檸檬片仲要係厚切,夠晒良心。菠蘿咕嚕肉炸得外脆內軟,酸甜汁掛得均勻,新鮮菠蘿清甜多汁,開胃得嚟唔會太膩。最後杯奶茶茶味香濃,奶滑比例啱啱好,飲到尾都keep到水準。 食到一半,見隔籬枱幾個裝修師傅同伙記吹水,電視播住午間新聞,幾有街坊小店嘅人情味。埋單百幾蚊左右,價錢合理。下次經過土瓜灣,應該會再嚟試吓佢哋嘅下午茶。
【舒適茶記】

2025-07-02 83 浏览
約咗朋友喺土瓜灣搵食,轉角見到間《有間茶記響附近》,門面幾乾淨就入去試下。推門一陣鑊氣香,卡位雖然舊舊哋,但坐得幾舒服。下晝三點幾,伙記阿姐好友善咁帶我哋去張四人枱。叫咗幾樣嘢試:西多士切開四件,外皮炸得脆,入面軟熟,榛子醬唔會太甜,面頭灑咗啲花生碎。熱狗配肉醬芝士,份量比想像中大,麵包烘得脆,配埋杯凍檸茶剛好。檸檬茶真係幾大杯,茶味夠濃,甜度適中。坐咗陣見到隔離枱幾個街坊同伙記傾偈,電視播緊新聞。埋單百零蚊,價錢合理。食物唔算好特別,但勝在夠地道,伙記又幾好人。下次經過可能會再入去試下其他嘢。約咗朋友喺土瓜灣搵食,轉角見到間《有間茶記響附近》,門面幾乾淨就入去試下。推門一陣鑊氣香,卡位雖然舊舊哋,但坐得幾舒服。下晝三點幾,伙記阿姐好友善咁帶我哋去張四人枱。叫咗幾樣嘢試:西多士切開四件,外皮炸得脆,入面軟熟,榛子醬唔會太甜,面頭灑咗啲花生碎。熱狗配肉醬芝士,份量比想像中大,麵包烘得脆,配埋杯凍檸茶剛好。檸檬茶真係幾大杯,茶味夠濃,甜度適中。坐咗陣見到隔離枱幾個街坊同伙記傾偈,電視播緊新聞。埋單百零蚊,價錢合理。食物唔算好特別,但勝在夠地道,伙記又幾好人。下次經過可能會再入去試下其他嘢。

2025-07-02 99 浏览
今日晏晝行過土瓜灣,咁啱見到「有間茶記響附近」,見入面幾熱鬧,就入去試吓。舖頭唔算大,但卡位坐得幾舒服,冷氣夠涼,燈光柔和,牆上仲貼住幾張舊香港嘅黑白相,幾有懷舊feel。伙記阿姐見我一個人,好友善咁執張窗邊位俾我,仲主動遞上熱茶,問我想食咩。 叫咗幾樣嘢試吓: 魔鬼西多士——厚切多士炸到金黃,一切開,流心榛子醬同Oreo碎湧出嚟,甜得嚟唔膩,配奶茶一流。 避風塘茄子——茄子厚切炸到外脆內軟,鋪滿蒜茸、豆豉同辣椒碎,香口得嚟唔會太鹹,好有驚喜! 蜜味薯仔炒牛柳粒——牛柳粒嫩滑,薯仔外皮微焦,內裡粉糯,蜜糖汁帶少少黑椒香,送飯啱晒。 奶茶——茶底濃滑,奶香平衡,飲到尾都唔會苦澀,水準唔錯。 坐低食嘢期間,見隔籬枱嘅街坊同伙記有講有笑,電視播住TVB,氣氛幾輕鬆。埋單三百幾蚊,價錢合理,食物質素對得住個價。下次經過,可能會再試吓佢哋嘅焗飯同小炒。

叫咗幾樣嘢試吓:

奶茶——茶底濃滑,奶香平衡,飲到尾都唔會苦澀,水準唔錯。

2025-07-02 27 浏览
【土瓜灣茶記隨筆】今日同先生去土瓜灣整車,等車期間見到間名叫「有間茶記响附近」嘅茶餐廳,就入去食個晏。叫咗個雲吞雞煲,湯底清甜,雲吞皮薄餡多,雞肉都幾嫩滑。椒鹽鮮魷炸得香脆,魷魚夠新鮮,食落彈牙。為咗平衡下,點咗碟馬拉盞炒通菜,鑊氣夠,菜都幾翠綠。先生照例叫咗肉醬意粉,肉醬分量幾足,意粉煮得剛好。間舖唔算大,但坐得幾自在。伙記手腳快,見我哋睇緊餐牌,會主動介紹下今日有咩新鮮。電視播住午間新聞,隔離枱幾個裝修師傅一邊食一邊傾偈。食物味道唔算好特別,但勝在夠家常。兩個人食咗四個餸,埋單都係二百幾蚊,算係合理。等整車嘅時間,喺度食個飯都幾好。
【土瓜灣茶記隨筆】

2025-06-06
2025-07-02 58 浏览
土瓜灣茶記小記今日行過土瓜灣,無意中走入呢間「有間茶記響附近」。卡位坐得幾舒服,冷氣唔會太凍,光線都幾自然。叫咗個焗豬扒飯,芝士鋪面焗到微微焦黃。豬扒切得厚薄適中,肉質唔會太乾。炒飯底夠乾身,唔會太油。伙記見我猶豫食咩好,靜靜雞話今日嘅西多士新鮮出爐。榛子醬果仁西多士外脆內軟,切落去有少少流心。咖啡味道幾醇,奶茶茶味夠濃。隔籬枱嘅熟客同伙記傾緊股票行情,電視播住六合彩結果。☺️呢種尋常嘅茶記風味,反而令人記掛。食物唔算驚艷,但勝在夠實在。下次經過,可能會再入去坐陣。 十分推薦大家去試食,環境優美。
土瓜灣茶記小記

十分推薦大家去試食,環境優美。
2025-06-29 66 浏览
今日試咗間新開嘅茶餐廳,人均兩位數,價錢超級平民!個「雲吞雞煲」真係驚艷到爆!🔥 一上枱就聞到濃郁雞香,湯底金黃到好似落咗金箔咁,飲一啖——嘩!鮮甜到呢,仲有啲雞油香掛喉,完全係老火湯級數!雲吞皮薄餡靚,咬開成隻蝦仁彈出嚟;雞肉嫩滑唔鞋口,仲有吸晒湯精華嘅白菜同鮮菇,真是惹味! 「金湯酸菜魚」都係必點!酸菜爽脆唔鹹,魚片滑到筷子都夾唔住,最正係個湯底夠酸辣得嚟仲有薯粉索味,仲有木耳增加爽脆口感! ✨「欖角一字骨」真心正!排骨燜到鬆化,一咬就離骨,欖角嘅鹹香帶啲甜,仲有少少酒香吊味,表面微微焦脆,入面肉汁爆出嚟,送啤酒一流! 「沙嗲牛肉出前一丁」係邪惡之選!沙嗲醬超濃郁,花生香同咖喱味平衡得啱啱好,牛肉片厚切又嫩滑,出前一丁煮到啱啱好彈牙。配埋「火腿牛乳炒蛋」——蛋炒到半熟狀態,滑溜到似食緊豆腐,仲有淡淡奶香,夾埋鹹香火腿片,簡單但超滿足! 「丹麥多士」外脆內軟,牛油香爆棚;「瑞士汁雞翼」甜而不膩,滷到連骨都入味;「滷水雞髀」大大隻,皮爽肉嫩,滷水香料味好有層次! 最後整杯「椰汁紅豆冰」,紅豆粒粒分明,椰香味濃郁! 這家茶餐廳食物新鮮,份量大,店員隨和健談本地人都喜歡,真係香
今日試咗間新開嘅茶餐廳,人均兩位數,價錢超級平民!

最後整杯「椰汁紅豆冰」,紅豆粒粒分明,椰香味濃郁!

這家茶餐廳食物新鮮,份量大,店員隨和健談本地人都喜歡,真係香港打工人的飯堂!
2025-06-28 56 浏览
土瓜灣呢間街坊茶餐廳有間茶記响附近,環境舒服座位闊落,交通方便,距離土瓜灣港鐵站只係歩行幾分鐘就到。早餐時份到店,手機落單,點了個牛扒歐陸早餐,早餐有牛扒,火腿,太陽蛋,沙律,丹麥多士,茄汁豆,除了沙律,其他都是熱的,牛扒半厚切,有肉味,配上跟餐既醬汁,好味,略嫌醬汁少咗d,丹麥多士好香,熱辣辣外皮酥脆內裡鬆軟。整體滿意。口味:🥚🥚🥚🥚🥚环境:🥚🥚🥚🥚服务:🥚🥚🥚性价比:🥚🥚

[米饭]口味:🥚🥚🥚🥚🥚
[薄荷]环境:🥚🥚🥚🥚
[服务铃]服务:🥚🥚🥚
[糖果]性价比:🥚🥚
牛扒歐陸早餐

2025-06-19
$52 (早餐)
用餐优惠
試食活動